Den kalde, fine tida… Foto: Ian Corless

Den kalde, fine tida…


Vi har alle en favoritt-tid på året. Vinteren er kanskje ikke øverst på listen over topp 4 årstider. Spesielt hvis du ikke er en ski entusiast eller har andre vinteraktiviteter å se frem til. Men om du lar løperen i deg gå helt i dvale gjennom den lange norske vinteren kan det bli tungt å komme i gang igjen når våren igjen bringer bud om en ny løpesesong. Her er mine tips til hvordan du kan holde løpemotivasjonen oppe når nettene blir lange og kulda setter inn.

Lag på lag

Å ha en god vinterløper garderobe, er alfa omega for å lykkes med vinterløpingen. Stikkordet er lag på lag. Det er bedre med flere tynne lag enn et tykt lag. Da blir det enklere å regulere temperaturen. Gå for merino eller et syntetisk materiale innerst som trekker fuktigheten bort fra huden. Ull vil alltid være mitt førstevalg fordi det har en naturlig evne til å regulere kroppstemperaturen og holder deg varm selv om du blir våt. Deretter ett litt tykkere mellomlag i syntetisk materiale eller ull som isolerer. Det ytterste laget skal beskytte mot vind og vær. Det kan være en tynn og lett vind og vanntett jakke, eller en litt tykkere skalljakke. På de aller kaldeste dagene kan en tynn dunjakke eller et syntetisk alternativ brukes som et mellomlag nummer to, eller som ytterste lag hvis det ikke blåser eller er vått.

Med merino sokker på føttene holder du deg varm selv når du løper i våt snø. Mitt tips for å holde hendene varme er å bruke ull-liners innerst og votter som beskytter mot vind og fukt over. Om det er skikkelig kaldt eller hvis du fryser lett, kan thermovotter brukes.

En ull-buff eller to vil holde deg varm rundt halsen og kan også trekkes over nese og munn. Forhindre varmetap fra hodet ved å bruke lue og hetten på jakken.

Sko for vinterløperen

Når det er isete og glatt underlag er det beste å løpe med piggsko. Brodder kan brukes, men gir ikke på langt nær samme løpsopplevelse. Det finnes mange bra piggsko på markedet i dag. Velg den som passer din fot. Vær også klar over at det er forskjell på piggsko som brukes primært til å løpe vinterturer i terreng og på piggsko for asfaltløping. Skal du løpe mest på asfalt kan du trenge en mer dempet versjon enn om du skal løpe i snøen i skogen. For vintersko-tips se test av Adidas Terrex Agravic Tech Pro og VJ Sarva Icehero.

Se og bli sett!

En god hodelykt er noe av det viktigste du har med deg på løpeturene i vinterhalvåret. Det gir trygghet, både fordi du kan se hvor du løper, men også fordi andre kan se deg.

En god hodelykt merker du nesten ikke at du har på. En lykt som brukes til løping må sitte godt på hodet og være stødig. Når du løper i terrenget er det også en fordel at du kan bestemme vinkelen på lykta etter terrenget og om det går oppover, bortover eller nedover. Det er mange hodelykter å velge mellom, men velger du en løpsspesifikk hodelykt vet du at lykta er laget med tanke på hva en løper trenger. Og husk refleks! En god refleksvest for løpere gjør deg synlig for bilister selv i bekmørket.

Ro ned tempoet

Vinteren er en god tid for de lange rolige løpeturene. Fokuser på å forbedre utholdenhet fremfor fart. Tempoøkter og intervaller utendørs på vinterstid kan fort medføre både falluhell, strekk og ubehag fra luftveiene. Noen måneder med mange lange, avslappende løpeturer, gjerne i snø, klargjør kroppen for fart og spenning når våren kommer.

Foto: Ian Corless

Møllevariasjon

Innimellom frister det ikke å løpe ute, uansett hvor gode klær du har. Da kan mølla være et greit alternativ. Varier mølleøktene for å unngå å gå lei. Lek med fart og incline. Hva med å bytte ut kilometermålet med et høydemetermål neste gang du tar en mølleøkt? Se tips til mølleøkter her.

Gå vinteren i møte med et smil

Om du klarer å snu den lange norske vinteren til noe positivt for løpingen vil tida gå raskere. Jeg gleder meg alltid til vinteren. Når skogen forvandles til et vintereventyr med snødekte trær og frost. Blir det kaldt nok kan jeg løpe på isen på vannene. Da får jeg se skogen fra et annet perspektiv. Men jeg vet også at norsk vinter kan by på grå og våte vinterdager. Dager som gjør dørstokkmila ekstra lang. Da er det godt å tenke på at for hver gang du tar den turen i det møkkaværet, så bygger du ikke bare kondisjon. Du blir også en mer robust løper. Du blir herdet, slik at været du får servert på løpsdagene i sommerhalvåret ikke er så viktig. Da blir du ikke vippet av pinnen bare fordi YR melder om litt regn og vind når du skal løpe løpet som er ditt hovedmål for sesongen.

Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Bli kjent med Jacob Boutera og hans relativt korte, men bratte løpekarriere.
 • Intervju med Christopher McDougall om oppfølgerboka Born To Run 2.
 • Treningsprogram fra vinter til vår, fra langrenn til løpeform.
 • De beste produktene, plaggene og skoene fra 2022.
 • Innblikk i treninga til Norges raskeste maratonløper på kvinnesiden, Runa Skrove Falch.
 • Ultraløper og løpsarrangør Mona Kjeldsberg om Norge på langs på sti.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg en grundig gjennomgang av tøying – lønner det seg eller ei?
 • Idrettsvitenskapsgutta Askild og Ånung skriver om henholdsvis styrke og alternativ trening, og treningsfilosofi og verdigrunnlag.
 • 30 tips til grønn variasjon i hverdagskosten fra ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft.
 • I tillegg får du teknikktips, terrengtips, oppskrifter og øktforslag – for å nevne noe.

Les magasinet digitalt her!

VJ Sarva Icehero – skoen som redder vinterløpingen

VJ Sarva Icehero – skoen som redder vinterløpingen


VJ Sarva Icehero er en lett og smidig piggsko som gir deg grep når du trenger det, uten å føles for ubehagelig på stedene du ikke trenger piggene. Skoen har demping som gjør løping på hard is og snø mer komfortabelt, men uten å føles ustabil i terrenget.

Den siste tida har det vært perfekte forhold for å teste ut piggsko her på Østlandet. Med en herlig blanding av holke og hard snø i skogen og varierende dekke på fortauene er det risikosport å legge ut på piggfri løpetur.

Langt eller kort, sti eller asfalt?

Jeg har god erfaring med piggskoløping og har testet flere merker de siste årene. Hvilken piggsko jeg velger når jeg skal ut å løpe avgjøres av flere faktorer. Er det en rolig langtur i kulda? Eller er det en rask løpetur hvor jeg vil at skoen skal være så lett og smidig som mulig? Skal jeg løpe lange strekk på islagt asfalt? Eller er det myke, snødekte stier?

VJ Sarva Icehero er en lett og smidig piggsko som gir deg grep når du trenger det, uten å føles for ubehagelig på stedene du ikke trenger piggene. Skoen har demping som gjør løping på hard is og snø mer komfortabelt, men uten å føles ustabil i terrenget.

Passform for vinterløping

Når det kommer til vinterløping foretrekker jeg sko som er romslige nok til at jeg kan bruke et par tykkere ullsokker. Vj Sarva Icehero gir rom for varme sokker, men gir samtidig godt hold og støtte rundt foten takket være FITLOCK-systemet.

Stjernepigg

Skoen har en grov såle med 18 stjerneformede pigger. Piggene er mindre enn flere av de andre piggskoene jeg har testet tidligere, men som det så ofte sies så er det ikke alltid størrelsen som er viktig.

Faktisk kan små pigger på mange måter være en fordel når det kommer til løping. Det at piggene er så små gjør at jeg i mindre grad merker at de er der – bortsett fra når jeg trenger dem, da merker jeg godt at piggene er der.

Piggene er stjerneformet, noe som gjør at de graver seg lettere ned i isen og du trenger ikke å løpe med et like hardt steg for å føle at du får feste.

Likevel, piggene er korte og graver seg ikke like dypt ned i isen som piggsko med større pigger. Det er både positivt og negativt.

I bratte bakker med tykt lag av speilblank is foretrekker jeg en sko som virkelig graver seg dypt ned i underlaget. Resten av tiden foretrekker jeg en sko som gir meg akkurat det grepet jeg trenger, uten at jeg må bruke energi på å trekke dem fri fra underlaget igjen.

Piggene er stjerneformet, noe som gjør at de graver seg lettere ned i isen.

Slitesterk og vannavvisende

Overdelen er i et vannavvisende og slitesterkt materiale. Det er ikke en vanntett sko, men det vil du egentlig ikke ha når det kommer til vinterløping. En sko som ikke slipper vann inn, slipper heller ikke vann ut og resultatet blir fort en klam og kald fot. Dette er en sko for normalt kalde vinterdager. Om du skal løpe langt i veldig kalde temperaturer (-15 og kaldere) ville jeg anbefale en varmere løpesko, for eksempel Adidas Terrex Agravic Tech Pro.

Kort og godt:

 • Vekt: 263 gr (str 41)
 • Drop: 8mm
 • Grep på is: 9/10
 • Stabilitet: 7/10
 • Demping: 7/10
 • Løpsfølelse: 8/10
 • Passer til: Løping på is og snø, både på fortau og på sti. Passer for både lange og korte turer. Rask og lett sko.
Mølleøkter for fjelløperen

Mølleøkter for fjelløperen


Vanligvis er det lite som får meg til å velge mølla fremfor en løpetur utendørs dersom jeg har muligheten. Været skal virkelig være dårlig, eller tida skal være knapp for at mølla vinner hjertet mitt. Men som fjelløper bosatt i Oslo krever det både tid og innsats å sanke et tilfredsstillende antall høydemeter i løpet av uka. Da er mølla god å ha.

Her er noen av mine favorittøkter!

Motbakkemølle

Mølla jeg bruker er en Nordic Track X32i men stigning fra -6 til 40 %. På de aller fleste tredemøllene går ikke stigningen til mer en 15 %.

Dersom du ikke har en slik super motbakkemølle tilgjengelig er det mulig å tilpasse øktene. Bare husk at når stigningen reduseres må hastigheten økes for å oppnå samme effekt.

Stigning? Ja takk!

Jeg har ikke løpt en flat mølleøkt på flere år. Jeg løper sjeldent flatt når jeg løper utendørs, så hvorfor skal jeg da løpe flatt innendørs?

Det er mange fordeler med å trene motbakke økter på mølle. På en mølle bestemmer du selv hvor lang motbakken skal være og du trenger ikke å bruke tid på å løpe ned bakken igjen for å starte på neste drag. Det gjør motbakkeøkter på mølle mer effektivt.

Dessuten sparer du knærne for belastningen med å løpe nedover. Derfor kan motbakkeløping på mølle være bra for løpere med kneproblemer.

En annen ting er at du har full kontroll over hastighet når du bruker mølle. Når du trener motbakkeøkter utendørs, er det lett å gå for hardt ut på de første dragene og så ha mindre å gi mot slutten av økta.

Om puls og sånt

Motbakkeøkt 1 (4×4 motbakke)

Denne økta kjøres på terskelintensitet, så her er målet er å holde seg i sone 4 (87–92 % av makspuls) mesteparten av tiden.

Hvis du synes det er vanskelig å følge med på puls når du løper så kan du i stedet tenke at hver intervall skal være så hard at du har vanskelig for å opprettholde intensiteten, kan kun snakke i enkelt ord og puster tung (nivå 8-9 på RPE skalaen).

Motbakkeøkt 2 (Mølle VK)

Denne kan du kjøre hardt eller hardere ettersom hva du vil ha ut av økta. Her skal du trene på å bevege deg oppover over lengre tid og da er det lurt å holde en lavere intensitet. Sats på nivå 4–6 på RPE-skalaen første halvdel av økta og opp mot 7–8 på andre halvdel av økta.

Dersom du vil ha en skikkelig hard økt som skal simulere et VK-løp kan du prøve å holde deg på nivå 7–9 på hver intervall fra start.

Jeg har brukt kilometer per time (kph) for å beskrive hastighet og stigningen står som prosent (%). Med aktiv pause betyr det at du skal løpe eller gå igjennom pausen men at intensiteten reduseres.

4 x 4 motbakkeøkt

En av mine favorittøkter på mølla er 4×4 økta. Det er fordi økta er utrolig effektiv og er gjennomført på 30 minutter. Dette er økta jeg tyr til når jeg vil få unna en treningsøkt i lunsjen. Eller på dager hvor jeg generelt har lite tid eller motivasjon til å trene.

Jeg starter med 10 minutter oppvarming hvor jeg gradvis øker stigningen til 10%. Hastigheten har jeg gjerne på 9-10kph under oppvarmingen. Velg en hastighet som gjør at du får opp pulsen, men fortsatt lett kan snakke i setninger.

Deretter følger 4 intervaller med 4 minutters varighet og 1 minutts aktiv pause imellom hver intervall.

Hver intervall med pause ser slik ut:

8kph på 20% i 4 minutter, 8kph på 10% i 1 minutt.

Etter 4 intervaller avslutter jeg med å løpe meg ned, først noen minutter på 10% hvor jeg gjerne øker tempoet litt for å la beina løsne litt og så senker både fart og stigning til jeg når nullpunktet når tiden på økta viser 30 minutter.

Økta gir 600 høydemeter på litt over 30 minutter og 4 kilometer. Effektiv sanking av høydemeter der altså.

Mølle VK

Denne økta går ut på å nå 1000 høydemeter på under 5 kilometer. Det er en økt som kun er mulig å gjennomføre på en motbakkemølle. Tempoet jeg har lagt opp vil gi deg ca 1000 høydemeter i løpet av en time (+/-).

Dette er en power-walk-intervall som passer bra for trening til lange og bratte ultraløp.

Øker du tempoet litt blir økta en perfekt trening til VK-løp (vertikal kilometer).

Start med 10 minutter oppvarming. Lett jogg og gradvis økende stigning til 15%.

Deretter følger 5 monsterintervaller med aktive pauser.

 • 8 min 5 kph 25% – pause: 2 min / 5,5 kph / 15 %
 • 8 min 4,5 kph 30% – pause: 2 min / 5 kph / 20 %
 • 8 min 4 kph 35% – pause: 2 min / 4,5 kph/ 25 %
 • 8 min 3 kph 40% – pause: 2 min / 3,5 kph / 30 %
 • 2 min 5 kph 25%
 • 2 min 4,5 kph 30%
 • 2 min 4 kph 35%
 • 2 min 3 kph 40%
 • 4 min 6 kph 20%
 • 4 min 7 kph 15%
 • 2 min nedjogg til 0%
Foto: Ian Corless (All rights reserved)

For flere mølletips kan du følge instagram-kontoen min @abelonely

Adidas Terrex Agravic Tech Pro – En løpesko for det ekstreme, og det litt mindre ekstreme

Adidas Terrex Agravic Tech Pro – En løpesko for det ekstreme, og det litt mindre ekstreme


På jakt etter en varm og behagelig sko for vinterløpingen? Eller en sko for løpeturer i fjellheimen tidlig på sommeren, når det fremdeles er mye snø på noen partier? Eller kanskje trenger du en løpesko som du kan krysse isbreer med og bruke på løpeturer til 4000 meters topper? Da er Adidas Terrex Agravic Tech Pro skoen for deg.

Foto: Ian Corless

En løpesko utenom det vanlige

I tillegg til å se utrolig kul ut, (jeg elsker fargene og den alpine stilen), så er dette en sko som virkelig byr på noen finesser for vinterløperen. Dette er skoen for de virkelig kalde dagene og for dager når du skal løpe i dyp eller våt snø.

Det er også en sko som passer til fjelløping om sommeren. For eksempel om du skal krysse mange snøfelt i fjellet, spesielt på forsommeren når snøsmeltingen er i gang.

Skoen er designet for å gi løperen en god løpsopplevelse, samtidig som de skal beskytte mot kulde, vær og vind.

Selv om skoen kan minne litt om en skistøvel, så finner du en komfortabel Terrex Agravic-sko med kontinental yttersåle og Boost-demping bak glidelåsen.

Det ytterste laget er i et robust og vannavvisende materiale med en slitesterk glidelås som vil holde føttene tørre og varme.

Muligheten for å stramme overdelen til på oversiden av anklene forhindrer at du får kald snø ned i skoene. Materialet er ikke vanntett, så om du løper i slush lenge nok vil du bli våt på føttene.

Jeg har imidlertid ikke opplevd å få verken våte eller kalde føtter på en eneste løpetur med disse skoene enda.

Lisser uten krøll

Et av de store plussene med denne skoen er at du slipper skolisser som fryser fast. For den erfarene vinterløperen er dette et seriøst problem på de kaldeste dagene.

Skolisser som må tines før det er mulig å ta av skoen vil du ikke oppleve med Adidas Terrex Agravic Tech Pro. Dette er både fordi lissene beskyttes av yttertrekket på skoen og på grunn av at skoene strammes med BOA-systemet.

BOA-systemet er et mikrojusterbart passformsystem hvor lissene skrus fast i stedet for den vanlige knytingen. Justeringen sitter på utsiden av skoen og dersom du trenger å løsne opp litt eller stramme i løpet av løpeturen, gjøres dette på et blunk. Og helt uten at du må åpne glidelåsen eller ta av deg vantene.

Ingen lettvekter, men heller ikke tung

Dette er ingen lettvektsløpesko. I størrelse 40 2/3 er vekten på rett under 400 gram per sko. Det er prisen du betaler for en sko som gir deg varme og beskyttelse, selv i de tøffeste miljøene.

Skoen kan på mange måter minne mer om en støvel enn en løpesko i utseende, men dette er en løpesko som gir beskyttelsen til en støvel og løpsfriheten til en løpesko.

Foto: Ian Corless

Komfortabel vintersko

Skoen er komfortabel å ha på og har en romslig passform med relativt bred tåboks, noe jeg setter pris på når det kommer til vinterløping. At skoen har rom for en tykkere ullsokk eller to uten at du må opp mange skostørrelser er positivt.

Dempingen er god, dette er sko jeg kan løpe med hele dagen uten noe problem. Skoen føles stabil, men samtidig fleksibel og gir både den bevegelsesfriheten og beskyttelsen du trenger når du skal løpe langt.  

En piggfri sko til vinterløping?

Dette er ikke en piggsko og dersom du skal ut å løpe på glatta, skal krysse et bratt snøfelt eller en isbre trenger du brodder eller micro crampons (mini-steghjern).

Det er positivt dersom du for eksempel skal bruke skoen i fjellet i sommerhalvåret. Da vil ikke behovet for pigger være tilstede hele tiden og du vil kunne styre om du har pigger på eller ikke ettersom hvilket terreng du forflytter deg i.

Når det kommer til vinterløping i Norge er det derimot sjeldent jeg ikke trenger pigger når jeg skal ut på tur. Da foretrekker jeg at piggene sitter fast i skoene fremfor å sette brodder på.

Dette er nok mest en vanesak, for i dag finnes det mange forskjellige brodder utviklet for løping på markedet. Likevel opplever jeg at sko med pigger gir en bedre løpsfølelse en sko med brodder på glatta.

Foto: Ian Corless

En sko for det ekstreme, og det mindre ekstreme

Jeg har tidligere løpt BTU Ice Ultra, et 220 kilometer langt løp som foregår lengst nord i Sverige i februar. Da kan temperaturer synke ned mot -40 kuldegrader. Om jeg noen gang skal løpe det løpet igjen, skal det være med Adidas Terrex Agravic Tech Pro på føttene.

Men du trenger ikke å begi deg ut på et arktisk eventyr i minus 40 kuldegrader for å få utbytte av denne skoen. Dette er en sko som du har nytte av både på normalt kalde vinterdager, våte vinterdager og tidlige turer i sommerfjellet.

Kort og godt

 • Vekt: 397gr (str 40 2/3)
 • Grep: På is 1/10 på isfritt 8/10
 • Løpsfølelse: 7/10
 • Stabilitet: 10/10
 • Demping: 8/10
 • Passer til: Vinterløping på de kaldeste dagene, løping i fjellet på forsommeren når det fortsatt ligger mye snø igjen, våte og kalde dager, løping i slush, mer alpin løping med innslag av isbreer, løp som Beyond the Ultimate Ice Ultra og Monterosa Sky Marathon
Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

Når nettene blir lange – en løpers guide til den perfekte hodelykten

Når nettene blir lange – en løpers guide til den perfekte hodelykten


Lurer du på hvordan du skal velge riktig hodelykt for løpeturene i vinter? Her har jeg samlet mine tips til hvordan du kan navigere igjennom hodelyktjungelen.

Høsten er en fin årstid for løping. Temperaturen er behagelig og stiene kles i vakre høstfarger. Men med høsten kommer også mørket. Dagene blir kortere og snart vil mange av løpeturene mine bli gjennomført i stummende mørke.

Jeg trives egentlig med det. Det er noe spesielt å løpe i skogen når det er mørkt og det eneste som lyser opp stien foran deg er månen, stjernene og lyset som kommer fra hodelykten din.

Verden blir på en måte forminsket. Jeg løper i min egen lille lysboble uten å ha noen tanker om hva som er utenfor.

Hodelykt er noe av det viktigste utstyret jeg har med meg på løpeturene mine i vinterhalvåret. Det gir meg trygghet, både fordi jeg kan se stien foran meg, men også fordi andre kan se meg.

Sammen med refleksene på klærne mine vet jeg at hodelykten vil gjøre meg godt synlig for syklister og biler.

En lykt for ethvert behov

Uten hodelykt ville jeg ikke kunne løpt ute på stiene i Norge om morgenen eller ettermiddagen i vinterhalvåret.

Derfor er det kanskje ikke så rart at jeg har en real samling av forskjellige hodelykter. Det blir jo litt som med løpesko; du velger sko etter vær, hvor du skal løpe og humør. Skal du ut og løpe en runde som går hovedsakelig på asfalt velger du ikke de mest aggressive terrengskoene du har…

Slik er det også med hodelykt. Jeg har en hodelykt for ethvert behov. Fra lykter som bare fyller kravet til obligatorisk hodelykt på ultraløp, til hodelykt med 2000 lumen som gir flombelysning.

Foto: Ian Corless

Hvordan velge riktig hodelykt for vinterløping?

Når du skal velge hodelykt lønner det seg å tenke igjennom hva du skal bruke lykten til. Skal du hovedsakelig løpe i byen hvor det for det meste er godt opplyst? Eller skal du ut på mørke skogstier midtvinters? Kravet til hodelykten vil være forskjellig i de to senarioene.

Styrke

Når du skal kjøpe hodelykt vil du kunne lese hvor mange lumen lykta gir. Lumen er det tallet man ser på for å vite hvor mye lys vi får fra lyspæren eller lampen som leveres med LED. Enkelt forklart er at jo høyere tallet på lumen er, jo kraftigere er lykta.

Spredning av lys

Men godt lys handler ikke bare om høye verdier av Lumen. Om du prøver to forskjellige hodelykter som begge har 500 lumen vil du kunne oppleve stor forskjell.

Spredningen av lyset og vinkelen lyset sendes ut fra lykta er minst like viktig. Når du løper trenger du både å kunne se langt frem for å orientere deg om hvor du løper, samtidig som området rett foran deg må være godt opplyst sånn at du ser røtter, steiner og andre hindringer på stien.

Batteri

Batteritid er viktig hvis du planlegger lange turer i mørket. Det er ikke noe gøy å gå tom for batteri på lykta når du er langt inne i skauen.

Jo kraftigere hodelykten er, jo mer strøm bruker den og jo større vil batteriet være. Derfor er det heller ikke alltid lurt å velge den kraftigste lykta du finner på markedet, for da er sannsynligheten stor for at du må løpe rundt med et mye tyngre batteri enn nødvendig.

For treningsturer i Norge vinterstid anbefaler jeg hodelykter med oppladbart batteri. Det er fordi at du ikke får kraftige nok lykter som går på vanlig batteri for løping i vintermørket. Dessuten ville det bli dyrt og veldig lite miljøvennlig å bytte batteri etter hver løpeøkt.

Mange lykter har forlengerkabel som gjør det mulig å bære batteriet i løpesekken eller under klærne i stedet for oppe på hodet. Fordelen med dette er at det er mer behagelig å løpe med mindre vekt på hodet og at batteriet holder lengre om det er varmt.

Om du planlegger virkelig lange nattøkter og er redd for at lykta skal gå tom så kan man kjøpe ekstra batteri som man kan ha i sekken.

Komfort

En god hodelykt merker du nesten ikke at du har på. En lykt som brukes til løping må sitte godt på hodet og være stødig. Når du løper i terrenget er det også en fordel at du kan bestemme vinkelen på lykta etter terrenget og om det går oppover, bortover eller nedover.

Pris

Jeg har testet en del hodelykter de siste årene. Min erfaring er at pris og kvalitet henger sammen. Om målet er å løpe ute hele året i Norge så bør du tenke på hodelykten som en investering.

Velg heller en litt dyrere lykt som du blir fornøyd med enn en billig lykt som du ikke blir ordentlig fornøyd med. En god hodelykt vil du ha glede av i mange år fremover.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

VJ XTRM – Kanskje verdens beste grep?

VJ XTRM – Kanskje verdens beste grep?


Høsten kan by på krevende føre for deg som er glad i å løpe på stien. Her er skoen for deg som ikke vil la vått og sleipt underlag stoppe deg fra å løpe turer i terrenget i høst.

Den siste tiden har jeg hatt gleden av å teste ut VJ XTRM både på kortere og lengre turer i perfekt møkkavær.

Gjørme, våte og glatte fjell, sleipe klopper i skog og mark, myr og våte høststier dekket av våte og glatte blader.

Skoen er av det slaget som gir deg skikkelig bra selvtillit når du tar dem på, for du merke veldig raskt og skoen gir deg et grep som du kan stole på.

Tekniske facts

VJ XTRM fungerer på det meste av terreng. Den har en plate i sålen som beskytter foten mot spisse stener og 6 mm knotter som graver seg ned i mykt og sleipt underlag.

Skoen er overraskende bra dempet til å være en terrengsko med så aggressiv såle. Dempingen går heller ikke på bekostning av kontakten med underlaget eller stabiliteten.

Skoen har en smal passform, som passer min fot bra og den føles smidig og lett i terrenget.

Med FITLOCK-systemet får jeg strammet skoen godt rundt foten, de sitter rett og slett som et skudd og lissene har ikke gått opp en eneste gang. Selv etter de mest gjørmete turene gjennom kratt og buskas.

Overdelen er i et behagelig, men likevel svært robust materiale og tåboksen gir god beskyttelse om jeg sparker borti stener og røtter.

Til å gi så mye beskyttelse oppleves skoen som lett og leken. Den har en fantastisk løpsfølelse som gir meg lyst til å løpe raskt.

Foto: Ian Corless

Bestod testen

Den ultimate testen av denne skoen var da jeg løp Ultratrail Snowdonia 50km i september.

Etter noen regnfulle døgn bød traseen på en herlig blanding av gjørme, glatt fjell, myr, steinete, bratte, våte og glatte gresskledde bakker.

For første gang i historien var det nedoverbakkene jeg briljerte på. Der andre skled som Bambi på isen, løp jeg lett forbi, med full tilitt til skoene jeg hadde på.

Når det kommer til terrengsko er det imidlertid ikke mulig å finne en sko som ikke har noen ulemper.

Jeg har aldri før opplevd bedre grep, men godt grep betyr ofte en mindre holdbar såle. Gummien er myk og slites da også raskere ut enn en såle i hardere materiale.

En annen ting er at det er begrenset hvor lenge jeg vil løpe på asfalt og annet hardt terreng med denne skoen. Selv om skoen er dempet merket jeg stor forskjell på strekningene jeg løp på asfalt og strekningene jeg løp i mykt terreng.

Igjen er det vanskelig, om ikke umulig, å få til en sko som presterer optimalt både der du trenger det aller beste grepet og stabiliteten og der du trenger maksimalt med demping.

Foto: Ian Corless

Kort og godt

 • Vekt: 250gr (UK8)
 • Grep: 10/10
 • Løpsfølelse: 8/10
 • Stabilitet: 10/10
 • Demping: 6/10
 • Passer til: Alle typer terreng, men best på vått, mykt og glatt føre. Passer ikke for lange strekker på asfalt og grusvei. En super sko for tekniske terrengløp, fjelløp og skyrunning

Obs: Jeg måtte opp en halv størrelse i denne skoen.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.