Vil trone på toppen

Vil trone på toppen


Yngvild Kaspersen fra Tromsø er Norges beste skyrunner. Ikke fordi hun har vunnet NM i skyrunning, for det finnes ikke. Ennå. Men kanskje hun vinner VM? Hun er høyt oppe i verdenstoppen i denne mindre kjente formen for løping. Mindre kjent for oss nordmenn, i hvert fall. Tar vi en liten titt lenger nedover i Europa, og et lite sveip over resten av verden, så ser vi fort at denne idretten er stor. Og forståelig er det. Skyrunning innebærer – som navnet tilsier – løping nærmere himmelen enn hva de fleste er vant med. Og jo lenger opp, desto tøffere er det for kroppen, men desto bedre blir utsikten.

Ut i naturen
Fra hun var liten har hun alltid likt å være ute. Naturen har alltid klart å lokke henne ut og opp i fjellene. Moren har også vært en viktig bidragsyter her – fjellturer har vært en fast ingrediens gjennom hele oppveksten til Yngvild.
– Jeg har alltid vært veldig ivrig på å dra ut i fjellet. Jeg bor jo på en plass der fjellene er rett utafor døra. Det har nok mye å si at det har vært så tilgjengelig. Når du ser fjellet fra vinduet ditt, så kan du ikke bare sitte å se på det og tenke at du ikke har vært der, man jo dra opp dit, sier Yngvild. Dette reflekterer nok både innstillingen og holdningen hennes godt. Bestem deg. Utforsk. Oppdag. Opplev. 
– Helt siden jeg var liten har jeg vært veldig sta og bestemt. Jeg går inn for ting. Det var jo mamma som begynte å ta meg med ut i fjellet – men nå har det snudd, nå er det jeg som tar med henne, forteller Yngvild. Moren har fortalt henne om somrene dra Yngvild var liten. De ble ofte tilbragt i Nord-Norge eller Nord-Sverige, og Yngvild, hun ville bare være ute.
– Jeg skulle dra ut hver dag, og mamma skulle være med. Jeg var veldig bestemt på hva jeg skulle gjøre, ler Yngvild.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra fotballandslag til fjelløping
Nå har vi tegnet et bilde av ei jente som har løpt i fjellene hver dagen siden hun tok sine første skritt, men det er ikke realiteten. Yngvild har nemlig tatt en svipptur innom fotballandslaget før hun fant ut at det var løping – og nærmere bestemt skyrunning – hun skulle drive med.  
– Ja, jeg var på noen landslagssamlinger i fotball, men jeg satt ikke igjen med noen god følelse, og tenkte, hvorfor skal jeg da drive med dette? Jeg går inn for det jeg gjør – jeg liker ikke å gjøre ting halvveis, men går inn for det 100 prosent, forteller Yngvild. Og nettopp derfor ble det feil å holde på med en idrett hvor hun ikke trivdes 100 prosent.
– Utrolig nok har jeg ikke savna fotballen noe, jeg trives så godt med det jeg gjør nå, så jeg hadde ikke villet gå tilbake. Etter at jeg slutta med fotball fant jeg ut at uansett hva jeg gjør, så skal jeg gjøre det fordi jeg synes det er gøy. Hvis jeg ikke har den motivasjonen, så har jeg jo heller ikke motivasjon til å komme meg ut å trene. Nå når jeg er ute og løper i fjellet på sommeren eller går på ski om vinteren, så kan jeg stoppe opp å tenke at det ikke føles helt som trening – det føles bare som jeg koser meg. Jeg trener jo så mye fordi jeg synes denne type trening er artig, smiler hun.

Bratt læringskurve
Yngvild begynte å løpe tidlig i 2014. De første løpene som arrangeres i Tromsø er gateløp, mange på snø. Men den sommeren ble Tromsø Mountain Challenge og Tromsø Skyrace arrangert – og Yngvild deltok i begge løp. Hun deltok i grunn på det som var av løp i Tromsø-regionen det året.
– Etter disse to løpene, som ble arrangert på sensommeren, fant jeg ut at det var dette som hadde vært høydepunktet i løpet av sesongen – det var dette jeg synes var det artigste, så da meldte jeg meg på mitt første internasjonale skyrace i Chamonix etter sesongen, forteller Yngvild. Det var under denne konkurransen i 2015 at hun møtte ledelsen i Salomon, som hun nå har inngått et samarbeid med. Nå er hun en del av det internasjonale løpeteamet til Salomon.
– Og det er ganske bra altså, for der er det høyt nivå. Det er et slagkraftig lag, forteller Fredrik Mandt, markedssjef i Amer Sports Norge, og nevner kjente navn som Emelie Forsberg, Kilian Jornet, Ryan Sanders og Anne Frost. Skyrunning World Series er en global serie innenfor de tre hovedgrenene i skyrunning: ultra, skyrace, vertikalløp. Yngvild konkurrerer i de to sistnevnte grenene, og var nummer åtte i fjorårets sky-serie og nummer to (!) i vertikalserien. Dette er helt utrolige resultater med tanke på at dette var Yngvilds første år som skyrunner, og med tanke på at hun konkurrerte mot løpere som er både eldre og langt mer erfarne enn henne selv. Listen over lagrankingen viser at Salomon går av med en soleklar sammenlagtseier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hvordan trener en skyrunner?
Alle konkurransene er totalt forskjellige fra hverandre, både når det gjelder terreng, høydemetre og distanse.
– Du må være flink til å takle forskjellig terreng. Du må ha kapasitet oppover, men samtidig være teknisk flink til å løpe nedover. Hvilke egenskaper som det stilles størst krav til varierer veldig fra løp til løp: Noen løp er veldig tekniske, ikke sti, bare løse steiner, mens neste løp har kanskje mer sti, og krever dermed mer fart. Det er selvfølgelig en fordel å ha litt tempo i kroppen, og fra fotballen føler jeg at jeg har fått mer av det enn hva jeg kanskje hadde hatt hvis jeg bare hadde løpt langt, så jeg prøver å holde på den, samtidig som jeg må ha en del mengdetrening, forteller Yngvild.

Opplevelse vs tid
Og det er denne variasjonen som er så fantastisk med skyrunning, ifølge Yngvild. Det tidspresset man har på vanlige gateløp eksisterer ikke i fjellet. Hver løype er så forskjellig, så det finnes ingen fasit for hvordan man bør ligge an tidsmessig når man passerer mila. Og det er her den store forskjellen fra vanlige løp ligger. Opplevelsesfokus kontra tidsfokus.
– Det synes jeg er veldig fint. Man får mer tid til å nyte løpet, og man merker det på de man konkurrerer sammen med, og de man konkurrerer mot: De er så lidenskapelige i det de gjør, og folk er så hyggelige når de løper sammen med deg. De heier på deg, dytter deg i ryggen så du kommer fortere opp. Det er veldig fint. Under det første løpet mitt ble jeg så overrasket – løperne kunne være så andpustne og slitne som bare det, men når folk heiet på dem langs løypa tok de seg alltid tid til å si takk. Det er så fint å løpe sammen med folk som synes det er så artig. Det er en annen atmosfære – veldig harmonisk.

Mye mengde
Og for å takle de krevende løypene i fjellet kreves det en del mengdetrening. Varigheten på konkurransene er relativt lang – Yngvilds lengste løp varte rundt fire timer.
– Siden løypene går opp og ned blir konkurransetiden lang, så jeg prøver å få en del mengdetrening, samtidig som jeg ikke må miste fartstreningen. Treningen min består av intervalltrening flatt, intervalltrening opp, og mengdetrening opp og ned. Også bruker jeg mye ski på vinteren for å avlaste beina litt. Jeg trener veldig mye randonee, som er veldig likt det å løpe i fjellet – det er jo løping i fjellet med ski på beina, smiler Yngvild. Så lenge hun får kommet seg ut er hun fornøyd, og fjellene som omkranser Tromsø er flittig brukt. Det blir en og annen mølleøkt også, for å holde på farten, men hun innrømmer at det ikke er favoritten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I form før VM
Det er ingen tvil om at Yngvild er en utrolig dedikert og målrettet løper. Som hun sier selv, går hun
100 prosent inn for det hun gjør. Her er det på sin plass å nevne at hun, i tillegg til all treningen, også studerer medisin ved Universitetet i Tromsø. Nå tar hun studiene på deltid, og er fornøyd med det.
– Det er jo en ekstra stressfaktor i hverdagen, det at jeg vet at jeg må studere i tillegg, men det er jo et valg jeg har tatt. Jeg synes det er sunt å ha noe ved siden av, slik at det ikke bare blir løping.
Yngvild har allerede startet sesongen med stor suksess. I slutten av mai vant hun den ikoniske fjellmaratonen Zegama Aizkorri i Spania. På sin facebookside ytret hun følgende etter løpet: 
– Jeg kan ikke tro det! Så glad for å løpe min første maraton her i Zegama. Det er sant som det blir sagt – Zegama er noe helt spesielt! 
I slutten av juli venter verdensmesterskapet i skyrunning som i år arrangeres i hjertet av de spanske Pyrineene. Også her er distansen 42 kilometer. Det internasjonale SkyRunning-forbundet omtaler løpet som høyst utfordrende og ekstremt teknisk. Yngvild har tidligere uttalt at løpet i Zegama ville fungere som en test til VM, siden hun aldri hadde løpt maratondistansen tidligere. Seieren i Zegama er en svært god pekepinn på at VM-formen er i rute!

Artikkelen ble første gang presentert i Runner’s World, utgave 3/16. 


Kan vi puste oss til bedre form?

Kan vi puste oss til bedre form?


Forskninga ymter frampå om at hvis vi forandrer hvordan vi puster inn og ut, så kan det forbedre prestasjonen vår. Er dette en utvikling som tar pusten fra oss, eller vil det bare føre til pustebesvær? Har du observert løpere...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Ukas RW-økt: Styrkejogg

Ukas RW-økt: Styrkejogg


Ingen løpere er verken glad eller gode i styrketrening. Det er tross alt en grunn for at vi løper. Men i denne ukens Runner’s World-økt får du det beste fra to verdener. Rolig løpetur med løpsspesifikk styrke innbakt i turen,...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Runner’s World starter egen løpegruppe

Runner’s World starter egen løpegruppe


Tirsdag 18. januar starter RW opp sin egen løpegruppe i Oslo, med mål om å komme i form til sesongstart. Bli med på en sosial, lærerik, morsom og bittelitt slitsom 12-ukersperiode.

Formålet med RW sin løpegruppe er å ha det gøy på trening, samtidig som du får nye løpevenner og kunnskap om både løpetrening, kompletterende styrketrening, teknikk og intensitetsstyring. Og selvfølgelig er det et mål å få deltakerne i bedre form til våren og løpssesongen.

Første økt er tirsdag 18. januar klokka 18.00. Deretter holder vi på i 12 tirsdager framover, helt fram til påske.

Kvalitetsøkter og kunnskapspåfyll

Treningsplanen vi skal gjennom på disse tolv ukene er utarbeidet av RW-spaltist Askild Vatnbakk Larsen, som selv er en habil løper i tillegg til at han har solid trenererfaring og en mastergrad i biomekanikk fra Norges idrettshøyskole.

Vi lover kvalitet på øktene og kunnskapspåfyll underveis. 12-ukersperioden inneholder en test i uke tre, og avsluttes med en lik test for å måle framgang. Du kan velge å kjøpe alle 12 øktene, eller bare melde deg på et par separate økter. Dette er helt opp til deg.

Praktisk info

Oppmøtested er RW-kontoret i Nydalsveien 36a, Oslo. Her kan du legge fra deg bagasje før økta. Dørene er åpne fra 17.45, og vi starter økta presis klokken 18.00. Øktene vil ofte finne sted på Voldsløkka som ligger 700 meter unna kontoret.

Varigheten på øktene er cirka en time.

Øktene holdes av RWs coacher. Du vil enten møte Ole Martin Synnes, Sara Skarabot Pedersen, Maria Sørbø eller Askild Vatnbakk Larsen.

Vi gleder oss! Vel møtt!

Se øktene her:

Økt 1 – intensitetsstyring

Tirsdag 18. januar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min. Intensitetsstyring-session. 4 x 5 min progressiv intervall (pause: 2–3 min).

Reflekter over følelse av intensitet på de ulike intervallene i forhold til dine andre løpeøkter. Hardere? Roligere?  Tren hardt, men smart. Målet er å komme like langt eller lengre for hver intervall. 2 poeng for hvert drag som er lengre enn det forrige.

Økt 2 – Teknikk-session

Tirsdag 25. januar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Hurtighetsdrag 6 x 45 sek (flatt) + 5 x 12 sek (bakke). Avslutter med spenst på gressmatta.

Hvordan kan raske korte drag gjøre deg bedre på lange distanser? Hva skjer med løpeteknikken? 

Fokus på “maksimal flytfart” på flate i 45-sekundersdrag. 90 % av max spurt på bakkespurter. Horisontale og vertikale spenstøvelser. 

Økt 3 – intervaller

Tirsdag 1. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min. Intervall 8 x 3 min (Pause: 1–2 min)

Løpes i kupert runde. Målet er å finne en intensitet som er anstrengende, men der du klarer samme distanse gjennom alle dragene. Ekstra fokus på fall i kroppen + rask frekvens i motbakke. 

Økt 4 – 3000-meterstest!

Tirsdag 8. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 15 min + 2 stigningsdrag. 3000-meterstest.

Alternativt 5 x 5 min progressive intervaller for de som ikke ønsker å teste.

Anbefaler alle å være med på testen. Dette er ikke ment å være konkurranse, men en måte for deg å få et objektivt svar på hvor formen din ligger. Basert på resultatet fra din test kan du regne ut din terskel-hastighet, samt hva du kan forvente å løpe 10km og halvmaraton på per i dag. 

Økt 5 – terskelintervall

Tirsdag 15. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 15 min + dynamisk bevegelighet. Terskelintervall 7–10 x 3 min. Pause: 1–2 min

Fokus i dag er å finne din terskelhastighet og holde den på alle drag. Nøkkelord er “behagelig anstrengt” og “kontroll på pust og melkesyre.

Økt 6 – terskel og hurtighet

Tirsdag 22. februar kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. 4 x 1000 meter (Pause: ca 2 min (til vi samles)). Deretter 3–4 x 200m (Pause: ca 1 min og 45 sek). Intensitet 4–5.

I dag er det fokus på VO2 max og høy hastighet. Målet er likevel å løpe ca 5 sek raskere for hver 1000-meter, så pass på åpningshastigheten. På 200-meterne skal vi holde så høy hastighet som vi klarer med kontroll på teknikken og avslappet kroppsholdning.

Økt 7 – terskelintervall

Tirsdag 1. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. Progressive intervaller 6 x 4 minutter. Pause: 2–3 min (til vi samles igjen).

Løp progressivt lengre for hver intervall. Sett strek/merke der du ender opp på første intervall og prøv å kom noen meter lengre for hvert drag. Økta skal føles behagelig anstrengt, med mulighet for å gå all-in på de to siste intervallene for de som vil.

Økt 8 – synkende intervaller

Tirsdag 8. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. Synkende intervall 6-5-4-3-2-1 min. Pause: ca ½ av dragtid (til vi samles igjen. Avslutter med 3 x raske steg i trapper hvis tid. Intensitet 3-4+

Fokus: Forsøke å løpe intervallene i et tempo som tillater deg å løpe raskere for hvert drag. Husk at intervallene blir kortere, så du kan tillate deg å gi på litt fra starten.

Økt 9 – terskel og hurtighet

Tirsdag 15. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + 2 stigningsdrag. 4 x 1000 m (Pause: ca 2 min (til vi samles)). Deretter 3-4 x 200m (Pause = ca 1 min og 45 sek). Intensitet 4–5.

Fokus: I dag er det fokus på høy hastighet. Målet er likevel å løpe ca 5 sek raskere for hver 1000-meter, så pass på åpningshastigheten. På 200m’erne skal vi holde så høy hastighet som vi klarer med kontroll på teknikken og avslappet kroppsholdning.

Økt 10 – løpsspesifikk styrke + subterskel

Tirsdag 22. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + dynamisk stretching for bena. 20 minutter med løpsspesifikke styrketreningsøvelser (stasjontrening). Deretter 4 x 3 min intervaller sub-terskel (behagelig anstrengt). Pause: ca 2 min) Intensitet: 3

Fokus: Vi har 40 sekunder per styrkestasjon. Fokus på å gjennomføre øvelsene teknisk bra, og med eksplosivitet der det kreves. Kvalitet foran flest mulig repetisjoner. Intervallene gjennomføres behagelig anstrengt, med mål om å komme like langt eller noen få meter lenger per drag.

Økt 11 – hurtighetstrening

Tirsdag 29. mars kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 10 min + dynamisk stretching. Hurtighetstrening.

 • 6 x 45 sek (85 % av max spurt) Pause: 90 sek
 • 6 x 12 sek i bakke (95 % av max spurt). Pause: 1 min

Trappeøvelser hurtighet + spenst

Fokus: Dette er trening for å forbedre løpsøkonomi og løpsspesifikk styrke. Ha alltid fokus på en avslappet men kraftfull teknikk på spurtene. I trappene: Max innsats i hvert hopp!

Økt 12 – avsluttende test

Tirsdag 5. april kl 18.00. Oppmøte: Nydalsveien 36a

Oppvarming 15 min + 2 stigningsdrag. Ny test: 3000 meter!

Alternativt 5 x 5 min terskelintervall for de som ikke ønsker å teste.

Hvor mye er det mulig å forbedre seg på syv uker? Mulighet for de som var med på forrige test å sjekke hvor stor fremgang de har hatt, og mulighet for de som ikke fikk deltatt på den første testen til å få en formsjekk.

Slik sikrer du motivasjon og kontinuitet i løpinga

Slik sikrer du motivasjon og kontinuitet i løpinga


Sett deg et mål og få medalje for vinterløpinga di. Med konseptet MIL ETTER MIL sanker du et visst antall kilometer i måneden og sikrer dermed at nyttårsforsettene blir noe av.

Det har gått snart to år siden den virtuelle løpsserien Runner’s World Challenge så dagens lys – to år med en mengde virtuelle løp og måendlige utfordringer.

Det betyr også at det snart har gått to år med sosial distansering, hjemmesitting, færre fysiske løp og ikke minst færre reiser.

All denne annerledesheten kan sette sitt preg både på humøret og løpeformen.

Med nytt år, blanke ark og fine fargestifter starter vi på’n igjen med friskt mot. Slik er det også med treninga.

Ved å melde deg på det virtuelle konseptet Mil etter mil setter du deg et distansemål for måneden, og mottar en medalje etter endt løping.

Dette gjør dørstokkmila hakket kortere, selv om snøen laver ned og dagene er korte.

Slik fungerer MIL ETTER MIL

Du kan velge mellom fire distansemål:

 • 42,2 km
 • 100 km
 • 150 km
 • 300 km

Det første du gjør er å melde deg på en av disse distansene.

Den distansen du velger skal altså gjennomføres i løpet av en måned. (medaljen får du uansett altså, så om du bruker et par dager ekstra spiller det ingen rolle).

Poenget er at det gir en skikkelig motivasjonsboost!

Så fort du har meldt deg på, er det bare å sanke kilometer. Dette holder du styr på selv, ved hjelp av klokke, app eller en god gammaldags treningsdagbok. Hvis du for eksempel melder deg på 10. januar, teller selvfølgelig de kilometerne du allerede har løpt den måneden.

Når måneden er omme, registrerer du resultatet ditt på runnersworldchallenge.no og henger medaljen rundt halsen – og gyver løs på en ny måned med et nytt distansemål, hvis du vil.

Sett deg et realistisk mål

Ikke la “nytt år, nye muligheter” gå til hodet på deg. Start med en realistisk og overkommelig månedsutfordring.

Er du helt i startgropa kan en maratondistanse spredt ut over hele måneden være nok.

Har du løpt en stund allerede er 100 eller 150 kilometer i løpet av januar antakelig realistisk.

Er du mer erfaren og lysten på en skikkelig utfordring, kan du gå for hele 300 kilometer i løpet av måneden.

Samtidig kan det være lurt å forsøke å holde et noenlunde jevnt ukesvolum, slik at du slipper en sluttspurt med alt for mange kilometer den siste uka.

Vi har gjort utregningen for deg, i grove trekk:

 • 300 kilometer i april = 10 km om dagen / ca. 75 km i uka
 • 150 kilometer i april = 5 km om dagen / ca. 35 km i uka
 • 100 kilometer i april = 3,33 km om dagen / ca. 24 km i uka
 • 42 kilometer i april = 1,4 km om dagen / ca. 10 km i uka

Virtuelle heiarop

I denne Facebook-gruppa samles alle som deltar på de månedlige utfordringene fra Runner’s World Challenge. Her kan du dele framgangen din og både få og gi heiarop til andre løpere som også jobber mot en spesifikk totaldistanse.

Mil etter mil er med andre ord perfekt for deg som

 • Sliter litt med motivasjonen om dagen.
 • Trenger et håndfast og passe kortsiktig mål å jobbe mot.
 • Ønsker å ta del i et digitalt fellesskap for å få en ekstra boost.
 • Har lyst til å utfordre deg på en oppnåelig, men akkurat passe krevende totaldistanse på én måned.
 • Digger medaljer og trenger mer bling i samlinga.
 • Bare elsker å løpe!

Bli din egen trener – lær alt om grunntrening

Bli din egen trener – lær alt om grunntrening


I år arrangerer Runner’s World ti webinarer med ulike tema, slik at du kan bli din egen trener. Første webinar holdes onsdag 26. januar, og temaet er grunntrening.

Må du løpe på terskel for å forbedre terskelfarten? Må du løpe harde intervaller for å øke ditt maksimale oksygenopptak? Og må du løpe 50 km i et strekk på trening for å tåle et ultraløp? Må du unngå sykling for å ikke bli seig i løpesteget?

Nei, det må du ikke.

I første episode av “Bli din egen trener” får du vite mer om hvorfor.

Grunntreningswebinar 26. januar

Grunntrening er den delen av treningen som legger fundamentet for en fremgangsrik løpesesong.

Hvordan bør du legge opp grunntreningen for å ut ditt fulle potensiale i 2022? Bør du kun trene rolig eller finnes det flere kort i ermet som bør trekkes frem for å oppnå enda større fremgang?

Dette er noe av det foredragsholder Askild Vatnbakk Larsen vil ta opp i årets første webinar. I serien “Bli din egen trener” holder han ti webinarer i løpet av året.

Askild er spaltist og prosjektleder i Runner’s World. Han har en mastergrad i biomekanikk fra Norges idrettshøyskole, og har lang erfaring fra å formidle nerdete idrettsvitenskap på en forståelig og interessant måte.

Hva kan du lære?

Hvor mye du bør løpe i grunntreningen avhenger i stor grad av dine forutsetninger og dine mål som løper for neste sesong. Men uavhengig av dine ambisjoner og antall løp du skal være med på 2022 er det noen grunnprinsipper som alle løpere bør kunne og lære å sette ut  praksis.

Vi ser altfor ofte at klikk-nyheter om trening og detaljer rundt intervall og styrketrening påvirker løpere til å teste noe nytt og “magisk” som skal ta deg til neste nivå.

Nøkkelen til en bærekraftig og varig fremgang ligger ikke i om du løper 1,5 eller 2 timer langtur på søndag. Ei heller om kvalitetsøkta på tirsdag er 6 X 5 min eller 8 x 1000 meter, eller at du begynner å trene utfall i stedet for knebøy.

Den virkelige fremgangen gjennom god grunntrening kommer som følge av et større bilde.

Må du løpe på terskel for å forbedre terskelfarten? Må du løpe harde intervaller for å øke ditt maksimale oksygenopptak? Og må du løpe 50 km i et strekk på trening for å tåle et ultraløp? Må du unngå sykling for å ikke bli seig i løpesteget?

Nei, det må du ikke.

I første episode av “Bli din egen trener” får du vite mer om hvorfor.

Du vil sitte igjen med kunnskap og verktøy til å kunne legge opp vintertreningen din på en måte som maksimerer treningsutbyttet og minimerer belastningen på kroppen. Det er måten å trene på for å nå ditt fulle potensiale, og ha det gøy på veien.