av Runner's World Norge / Annonsørinnhold | mai 15, 2023
Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting, klær og sko fra Salomon – og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Golden Trail-serien består av nasjonale løpsserier med spennende terrengløp som etter hvert ender opp i regionale finaler og til slutt en verdensfinale.
Den nordiske serien består av åtte løp i Norge, Sverige, Finland og Danmark. De fleste løpene arrangeres riktignok i Norge, inkludert finalen – Fýri Trail by Salomon.
Runner’s World har samlet et stjernelag med løpere og søker nå etter to deltakere til som kan være med på Team RW i Fýri Trail. Her kan du velge mellom distansene 18 eller 29 kilometer.
Lenke til søknadsskjema finner du nederst i artikkelen.
Hva får vinnerne?
De to som trekkes ut til å bli en del av Team RW i Fýri Trail, får dekket startplass i Fýri Trail og overnatting på Fýri Resort. Klær og sko fra Salomon får du også. Og, du er garantert en helt fantastisk løpsopplevelse i Hemsedal.
Hvem kan søke?
Absolutt alle med nysgjerrighet på, eller en forkjærlighet for terrengløping er velkommen til å søke! Det stilles ikke noe krav til nivå. Vi setter stor pris på om du vil dele reisen din fram mot løpet – og selve løpsopplevelsen – i sosiale medier.
Etter løpet er det duket for afterrun ved bassengkanten!
Dette er Team RW
Foreløpig består laget vårt av fire habile (terrengultra)løpere som alle er tilknyttet Runner’s World.
Abelone Lyng – Blogger og spaltist i Runner’s World.
Lukasz Cwiklinski – Arrangementsansvarlig og altmuligmann i Runner’s World.
Askild Vatnbakk Larsen – Spaltist, kurs- og foredragsholder i Runner’s World.
Ånung Viken – Spaltist og kursholder i Runner’s World.
Abelone Lyng. Foto: privatLukasz Cwiklinski. Foto: Ian CorlessAskild og Ånung. Foto: Visuello
– Jeg gleder meg skikkelig til å løpe Fýri Trail i september. Hemsedal er et område med utrolig fine løpestier, sier Abelone Lyng.
– Den 29 kilometer lange løypa byr på bratte bakker, vakkert fjellandskap og utsikt. Jeg synes det er skikkelig kult at de har lagt inn både en motbakkesprint og en «master of disaster” nedoverbakkesprint. Det skaper litt ekstra moro underveis i løpet, avslutter hun.
Søk om å få ta del i Team RW på Fýri Trail – vi trekker ut to løpere 24. mai.
Blant løpere er halvmaratondistansen som det gylne snitt. Ikke er det for langt til at beina er ødelagt i mange uker etterpå, og ikke er konkurransefarten for høy til at melkesyra spruter ut av ørene etter den første kilometeren. Dette er øktbanken du trenger for å stå best mulig forberedt på startstreken før ditt neste halvmaraton.
Under Sommernattsløpet får du en utmerket anledning til å prøve deg på en rask og flat halvmaraton.
De siste årene har Sommernattsløpet kun bestått av 5 kilometer, men i år kan du også jakte ny pers i den samme løypa på 10 kilometer og halvmaraton! Les mer om de nye distansene her.
Årets datoer er lørdag 03. juni i Bergen, og lørdag 10. juni i Trondheim og lørdag 17.juni i Oslo. Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, så her blir det duket for svettefest i solnedgang!
Her får du en solid øktbank fram mot løpet, med et utvalg av både langturer, terskeløkter, konkurransespesifikke økter satt sammen i ulike ukesforslag.
Å være forberedt på distansen er alfa og omega før en halvmaraton. uansett treningsprogram. 21,1 kilometer kan være langt for noen og kort for andre, men å prioritere langturer vil være viktig for alle som skal løpe halvmaraton, uansett nivå.
Legg inn ukentlige turer på 18-28 kilometer i rolig pratetempo, basert på din individulle, rolige fart. Turene kan gjerne gå i variert terreng, både på grus og sti, selv om du trener mot et asfaltløp. Det er godt for både hodet og kroppen.
Løp langturene litt og litt lenger jo nærmere du kommer løpet, men ikke tenk for mye på antall kilometer. Se heller på antall minutter og prøv å strekk langturene opp mot 2,5 – 3 timer i totaltid. Å løpe en halvtime lenger enn din antatte løpstid på halvmaraton er ikke nødvendig.
Om du har mål om å løpe halvmaraton under 1 time og 30 minutter, kan du også løpe langturene i progressivt tempo hvor du avslutter langturene rundt din ønskede konkurransefart. Her gjelder også samme prinsippene om å bygge stein på stein, og øke progresjonen med antall minutter i høy intensitet gradvis.
Terskeløktene
Det som kjennetegner en terskeløkt er at intensiteten er moderat, eller behagelig anstrengt. Du skal jobbe på en intensitet som gjør at laktaten ikke hoper seg opp i muskulaturen slik at du stivner. På terskeløkter er ofte pausa ganske kort, og farten kontrollert. Varigheten på dragtiden ligger på rundt halvtimen.
Vi presenterer her tre terskeløkter: Én med lengre drag, én med kortere drag, og ém økt med kontinuerlig innsats. Intensiteten skal være noenlunde lik, men farten kan naturlig nok økes på de kortere dragene, siden de … ja, er korte.
3-5 x 3000 meter / 1 min pause
Dragene på denne økta er såpass lange at bør du løpe de 5-10 sekunder saktere enn halvmaratonfarten din. Vær fokusert på å åpne kontrollert på de første dragene, og avslutt heller økta litt progressivt så du ikke mister kontrollen på intensiteten. Du skal avslutte økta med en følelse av at du kunne kjørt to drag til i samme fart. Etterhvert kan du legge på flere drag i samme fart, istedenfor å løpe raskere.
12-15 x 3 minutter / 1 min pause
Selv om denne økta har kortere drag, skal du fortsatt holde farten rundt halvmaratonfart. Istedenfor å øke farten, løper du heller flere drag og bygger opp volumet på økta. Merker du at intensiteten blir for høy og du ikke klarer å hente deg inn på den korte pausen, kan du løpe færre drag og bygge volumet på økta etterhvert som kapasiteten din økes.
Progressivt tempo – 30-40 minutter
Jogg rolig i to kilometer før du øker farten til maratonfarten din. Denne farten skal være markant raskere enn på de rolige langturene, men samtidig oppleves kontrollert. Hold den farten i 20 minutter før du løper de siste 10-20 minuttene progressivt ned mot halvmaratonfarten din.
Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold
Konkurransespesifikke økter
En konkurransespesifkk økt, som vi også kan kalle hardøkt, skiller seg fra terskeløktene ved at de er kortere i varighet og tøffere i intensitet. Her ligger totalt dragtid på mellom 20 og 30 minutter, og pausene er lengre.
Før en halvmaraton, kan du både løpe fartslek bestående av lengre drag i ønsket konkurransefart eller kortere drag i overfart, for å gjøre konkurransefarten mer behagelig. Nøkkelen med disse spesifikke øktene er at pausene er like lange som dragene, men aktive i såkalt flytfart.
6-8 x 1000 meter / 1000 meter flytpause
Her løper du først 1 kilometer i tiltenkt konkurransefart på halvmaraton, mens pausen er 1 kilometer flyt – 20-30 sekunder saktere enn halvmaratonfart. Dette er en tøff økt, og du skal være ganske kjørt når du er ferdig, helst uten at du er pinne stiv i muskulaturen.
10 x 1 min + 10 x 30 sek / pause 1 min – 30 sek jogg
Denne fartsleken med korte drag innbyr til god trøkk og fart, hvor du kan løpe 1-minuttersdragene på 10-kilometerfart og 30-sekundersdragene ned mot 5-kilometerfart. Pausen er like lang som draglengden, hvor du jogger rolig og holder beina igang.
Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold
Ukesforslag
Gode intervalløkter blir endra bedre om du setter de inn i en god treningsuke med riktig balanse mellom trening og hvile. Slik kan du strukturere din treningsuke frem mot Sommernattsløpet:
Tidlig på 80-tallet kom den første Saucony-skoen til Norge, men merket har eksistert mye lenger enn som så. Vi tar deg med på en historisk løpereise fra astronautsko til perfeksjonerte konkurransesko!
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra Mizuno
Mizunos nye supersko Wave Rebellion Pro er et resultat av mange års testing og er en fullblods konkurransesko. Hvilken distanse passer skoen best til? Se vår dom i videoen under!
I Mizunos nye racingkolleksjon er det Wave Rebellion Pro som spiller hovedrollen. Med sitt særegne design og unike løpsfølelse, har Mizuno virkelig tatt opp kampen med de andre superskoene.
Med elementer som nyutviklet mellomsåleskum og en egen teknologi kalt Smooth Speed Assist – som faktisk får deg raskest mulig fremover i steget – føles både raske løpeøkter og konkurranser lettere og morsommere.
Fremste egenskaper: En godt dempet og svært responsiv konkurransesko for gateløp, som gir en formidabel fartsfølelse på alle distanser mellom 5 kilometer og maraton.
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra Brooks
Brooks Hyperion Max leverer maks allsidighet og maks snert i steget. Men går det an, altså – uten karbonfiberplate? Se vår dom i videoen her.
Brooks Hyperion Max befinner seg i brytningspunktet mellom de nye superskoene og den gode, gamle teknologien.
Her er det ingen karbonfiberplate involvert, men det lette, responsive og passe faste mellomsålematerialet – i kombinasjon med skoens geometri – gir deg likevel en deilig dytt i steget.
Se videoen her:
Brooks Hyperion Max oppsummert:
Vekt: 180 gram (strl 38,5), 214 gram (strl 42,5)
Drop: 8 mm
Stack: 34 mm/26 mm
Pris: 1900 kr
Fremste egenskaper: En kvikk og rask treningssko som presterer ypperlig på alt fra rolig langtur til raske intervaller, både på grus og asfalt.
5 kilometer en en tricky distanse. Kort nok til at de raske muskelfibrene settes i arbeid, samtidig som en halv mil kan føles som en hel evighet om farten er for høy fra start. Dette er øktbanken du trenger for å grave fram farten til 5 kilometer fra vinterdvalen.
Under Sommernattsløpet får du en utmerket anledning til å prøve deg på en rask og flat fem kilometer.
Løpet er blitt arrangert i flere år, og vil i år arrangeres både i Oslo, Bergen og Trondheim. Nytt av året er at Sommernattsløpet også arrangerer 10 kilometer og halvmaraton! Les mer om de nye distansene her.
Årets datoer er lørdag 03. juni i Bergen, og lørdag 10. juni i Trondheim og lørdag 17.juni i Oslo. Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, så her blir det duket for svettefest i solnedgang!
Her får du en solid øktbank fram mot løpet, med et utvalg av både langturer, terskeløkter, konkurransespesifikke økter satt sammen i ulike ukesforslag.
Rolig langtur er en fast bestanddel i alle treningsprogram. Når du trener mot 5 kilometer trenger ikke disse turene å være fryktelig lange, men det er uansett alltid fint å vite at kroppen takler lengre distanser.
Legg inn ukentlige turer på 10-14 kilometer i rolig pratetempo, basert på din individulle, rolige fart.
Turene kan gjerne gå i variert terreng, både på grus og sti, selv om du trener mot et asfaltløp. Det er godt for både hodet og kroppen.
Løp langturene litt og litt lenger utover våren, men ikke tenk for mye på antall kilometer. Se heller på antall minutter og prøv å strekk langturene opp mot 100 minutter i totaltid.
Terskeløktene
Det som kjennetegner en terskeløkt er at intensiteten er moderat, eller behagelig anstrengt. Du skal jobbe på en intensitet som gjør at laktaten ikke hoper seg opp i muskulaturen slik at du stivner. På terskeløkter er ofte pausa ganske kort, og farten kontrollert. Varigheten på dragtiden ligger på rundt halvtimen.
Vi presenterer her tre terskeløkter: Én med lengre drag, én med kortere drag, og ém økt med kontinuerlig innsats. Intensiteten skal være noenlunde lik, men farten kan naturlig nok økes på de kortere dragene, siden de … ja, er korte.
6–8 x 1000 meter / 1 min pause
Denne økta kan løpes i en fart som tilsvarer cirka 10-kilometerfarten din. Du skal avslutte økta med en følelse av at du kunne kjørt to drag til i samme fart.
8–10 x 2 min + 10 x 1 min / 30 sek + 20 sek pause
Først løper du åtte til ti 2-minuttersdrag med 30 sekund pause. Farten kan nærme seg tiltenkt konkurransefart på 5-kilometer. Ingen seriepause før du går over på 1-minuttersdragene. Her kan du øke farten enda et hakk, men husk at pausene er korte, så det skal oppleves kontrollert. Ikke full spurt, men god flyt.
Progressivt tempo – 25-30 minutter
Jogg rolig i en kilometer før du øker farten til halvmaratonfarten din. Denne farten skal være markant raskere enn på de rolige langturene, men samtidig oppleves kontrollert. Hold den farten i 20 minutter før du løper de siste 5-10 minuttene progressivt ned mot 10-kilometerfarten din.
Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold
Konkurransespesifikke økter
En hardøkt skiller seg fra terskeløktene ved at de er kortere i varighet og tøffere i intensitet. Her ligger totalt dragtid på mellom 15 og 25 minutter, og pausene er lengre.
Vi presenterer en hardøkt med lengre drag, og en med kortere drag:
4–5 x 1000 meter / 2–3 min pause
Her kan du starte på tiltenkt konkurransefart på 5 kilometer, og kanskje til og med øke enda litt til på de siste to dragene. Dette skal være en tøff økt, og du skal være ganske kjørt når du er ferdig, helst uten at du er pinne stiv i muskulaturen. Kjenner du at du må øke pauselengden litt, er det lov.
3 x 3-2-1 min / pause 2 min – 1,5 min – 1 min
Tre serier med tre drag, der altså. Økta skal gjennomføres med god trøkk og fart. Løp 3-minuttersdraget og 2-minuttersdraget på 5-kilometerfart, og 1-minuttersdraget på 3-kilometerfart.
Du starter med 3-minuttersdraget og tar deretter en pause på 2 minutter, før du løper 2-minuttersdraget etterfulgt av 1 minutt pause før siste draget på 1 minutt. Deretter får du 1 minutt pause før du starter neste serie.
Sommernattsløpet 2022. Foto: Dominik Zrolka
Ukesforslag
Gode intervalløkter blir endra bedre om du setter de inn i en god treningsuke med riktig balanse mellom trening og hvile. Slik kan du strukturere din treningsuke frem mot Sommernattsløpet:
Tidlig på 80-tallet kom den første Saucony-skoen til Norge, men merket har eksistert mye lenger enn som så. Vi tar deg med på en historisk løpereise fra astronautsko til perfeksjonerte konkurransesko!
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
Langs Ukrainas stier og veier forteller ukrainske løpere hvordan det å sette en fot foran den andre hjelper landets løpere med å finne veien gjennom den ufattelige tragedien som rammer dem. Tekst og foto: Matt Kynaston Vi løper forbi Det ukrainske folks frihetsbue og deretter over brua som krysser den glitrende Dnipro-elva. Det er en uvanlig mild og solfylt oktoberdag, en lørdag morgen i sentrum av Kyiv, og de perfekte løpeforholdene nytes av en gruppe med løpere som kommer ned fra brua og inn i Trukhaniv-parken. – Dette er Kyivs løpemekka, alle kommer hit på lørdagsmorgenene, forteller Serhii Popov, initiativtaker…