Verdens beste løpesko

Verdens beste løpesko


I forbindelse med Runner’s Worlds 50-årsjubileum som ble feiret i New York fredag 4. november, ble også prisutdelingen for årets sko holdt. Skoprisen er inndelt i fem kategorier, hvorav den mest prestisjetunge er kategorien «verdens beste sko.»

Prisutdelingen er en del av Runner’s Worlds globale initiativ. Vi ønsker å finne, teste og kåre de beste skoene på markedet akkurat nå. Skoene som til slutt ble vinnere har utpekt seg gjennom tester i RWs Shoe Lab, samt i tester utført av testløpere. Vinnerne er til slutt kåret av Runner’s World-redaktører fra 20 forskjellige land.

Og vinnerne er:

Editor’s Choice: «Verdens beste sko»: Saucony Triumph Iso 2

En vellykket kombinasjon av høy kvalitet og tekologi. Saucony Triumph ISO 2 er en landevegssko som fikk gode skussmål for forfotdempingen, hældempingen og den lette vekten. Det spenstige Everun-materialet i mellomsålen og i hælen gir et raskt fraspark som er blant top 10 % av alle skoene som ble testet.

Beste debut: New Balance Fresh Foam Vongo

Vongo er en representant for den nye skogenerasjonen som reduserer innoverrulling uten at skoen blir klumpete og kompleks. Dette gjør det til en god og lettløpt sko. Mellomsålen består blant annet av en «varus wedge» – noe som gjør skoen litt høyere under fotbuen enn på utsiden av foten. Dette resulterer i at du har god kontroll på fotens bevegelser. Skoen er ganske bred, rett og har noe ekstra støtte foran for god stabilitet i forfoten.

Beste oppgradering: Adidas Adizero Adios 3

Det er vanskelig å gjøre en så god sko som Adizero Adios 2 enda bedre – dette var skoen som Dennis Kimetto løp med da han satte verdensrekord på maraton med tiden 2,02,57 under Berlin marathon i 2014. Testløperne kunne likevel bekrefte at denne oppgraderingen er enda bedre enn forgjengeren. Mellomsålen består av en full lengde med Boost-materiale i tillegg til et mer stabilt skumlag over for mer støtte og en rask stegavvikling. Adidas har forskjøvet yttersålen noe, og pakket den fremre delen inn i ett nett av Continental Rubber, hvilket gjør skoens fleksibilitet bedre, i tillegg til at dette yttersålematerialet gjør skoen mer slitesterk. Testløperne mente også at overdelen, som består av en blanding av mesh og suede-aktig stoff, føles mykere og passer bedre til de med bredere føtter enn hva forgjengeren gjorde.

Beste kjøp: Brooks Ghost 9

Denne skoen tilbyr den beste passformen og funksjonaliteten for en overkommelig pris. Ghost har lenge vært sett på som en arbeidshest, og skoen har mottatt hele fem «Editor’s Choice» tidligere. Det er en pålitelig sko som har ligget stabilt i pris (rundt 1500 kr). Dette gjør at den har fått prisen for «beste kjøp.» Det er blitt mer og mer vanlig at nye skomodeller ligger på rundt 1800 kroner, og med tanke på dette får du mye sko for pengene når du kjøper Ghost. Den har en myk hældemping som langløpere elsker, og en noe fastere forfot som gjør at du får en rask stegavvikling når du skrur opp tempoet. Yttersålen har et tykt lag med gummi, så denne skoen tåler mange kilometer. Samtidig er det godt med mønstre og spor i gummien, hvilket gir deg god kontakt med underlaget.

Beste terrengsko: Brooks Cascadia 11

Denne ypperlige terrengskoen har kun gjennomgått små oppgraderinger siden debuten for 11 år siden. Mellomsålen og yttersålen er de samme som i versjon 10. Sålen gir en solid løpsfølelse med mye støtte i alle fire «hjørner» av skoen, for å hjelpe deg gjennom ulendt terreng. Et ekstra lag ligger under forfoten slik at det ikke gjør vondt å tråkke på spisse steiner og lignende. Yttersålen er grov med ulik lengde på knottene slik at du får et godt grep på flere typer underlag.

– Hvert år, i uken rett før New York Marathon, møtes Runner’s World-redaktørene for en global sko-konferanse, sier Runner’s World US Editor-in-Chief David Willey.
– Her møter vi de store skoprodusentene og ekspertene for å diskutere de nyeste trendene, nye produkter og industrielle oppgraderinger. Det er viktig at vi jobber for å gi leserne våre høy kvalitet av informasjon og tips på løpefeltet. Den internasjonale skoprisen fungerer som vår anerkjennelse av topproduktene på markedet, avslutter han.


TEST: Silva Trail Runner Free

TEST: Silva Trail Runner Free


Hodelyktsesongen er her! Vi har testet Trail Runner Free fra SILVA – en spennende nyhet som skiller seg fra andre hodelykter ved at alle kabler er vevet inn i pannebåndet.

Se hva vi synes om den ISPO award-vinnende lykta her:

Forresten! I oktober-utgaven av Runner’s World presenterer vi syv ulike hodelykter i en sammenlignende guide.

TEST: Brooks hyperion Tempo

TEST: Brooks hyperion Tempo


Vi har testet den lette og raske Brooks Hyperion Tempo. Ønsker du å sette pers på tampen av sesongen, kan dette være skoen. Se videoen her!

Vår eminente testløper Ingeborg Lind har testet Hyperion Tempo på fartsfylte økter. Her gir hun sin anmeldelse av nykommeren fra Brooks.

Se videoen her:

Ørepluggene som tåler ethvert eventyr

Ørepluggene som tåler ethvert eventyr


Vi søker ti eventyrlystne testløpere som kan bevise at Jaybird Vista virkelig er #EARTHPROOF, ved å teste ørepluggene til det ekstreme.

Jaybird sin filosofi er at utstyret ikke skal hindre løperen i å gjøre det han vil gjøre. Slagordet er «designed by athletes, built for adventure«.

Vi søker nå løpere som kan bevise dette ved å teste ørepluggene Jaybird Vista.

Link til søknadsskjema nederst i artikkelen

Foto: Sylvain Cavatz

Pushe grenser

Hodetelefonprodusenten Jaybird lager teknologi som lar utøvere verden rundt dyrke sin idrett i total frihet. Filosofien #EARTHPROOF tilrettelegger for at du kan trene kroppen, lufte hodet og samtidig teste grenser.

I samarbeid med Jaybird søker vi etter ti testpiloter som både kan pushe egne grenser, og samtidig sette Jaybird Vista på prøve.


Jaybird Vista er er både IPX7- og MIL-810g-sertifisert, og er de eneste ørepluggene som møter militære standarder. Dette innebærer at de har bestått tester innen ekstreme naturpåkjenninger som tropisk luftfuktighet, vannkraft i orkanstyrke og ørkensandstormer.

Hvorfor? Fordi utøvere rundt om i verden møter slike forhold daglig, og det skal ikke gå på bekostning av treningsopplevelsen. Du som løper er #EARTHPROOF, og det samme gjelder for Jaybird Vista.

Foto: Sylvain Cavatz

Eventyrlystne testpiloter

Vi søker nå ti løpere som kan verifisere kvaliteten til ørepluggene.

Er du en hardcore OCR-løper som trenger øreplugger som tåler alt fra gjørmebad til varierte og brå bevegelser?

Er du en fjelløper eller skyrunner som trives best på toppene i blest og kalde temperaturer, og krever øreplugger som tåler høyden og kulda?

Elsker du en real svettefest på mølla og er på jakt etter øreplugger som tåler fuktighet og svette?

Løper du veldig langt, eller veldig fort – og trenger øreplugger som kan henge med i svingene?

Uansett hva slags variant av løping du liker, vil vi høre fra deg.

Etter endt testperiode sender du inn tre bilder og en kort tekst som beskriver hva du og ørepluggene har vært gjennom. Frist for å søke er mandag 21. september.

Søk om å få teste Jaybird Vista her!

Den mest komfortable hodelykta

Den mest komfortable hodelykta


Nyhet fra SILVA – en hodelykt skreddersydd for løpere!

Pressemelding fra SILVA

Trail Runner Free er en ny serie ikoniske hodelykter fra det svenske outdoor-merket SILVA. Hodelyktene er designet for løping og bygger på en helt ny teknologi der alle kabler er vevet inn i pannebåndet. Dette, i kombinasjon med myke tekstildetaljer og god vektdistribusjon, gir en unik komfort og løpsopplevelse.


Det finnes mange hodelykter på markedet uten kabler og ledninger. Men foreløpig har dette betydd at batteriet er integrert i selve lykta, hvilket resulterer i ujevn fordeling av vekten.

Med Free Technology har SILVA vevd alle kabler inn i pannebåndet, hvilket gir en god vektfordeling med lykta foran og batteriet bak på hodet. Helt uten forstyrrende ledninger mellom lykt og batteri.


I tillegg til å være godt balanserte har lyktene i Trail Runner Free-serien tekstildetaljer som bidrar til ytterligere komfort. Pannebåndet er mykt og sitter stødig på plass takket være en tynn silikonstreng på innsiden av pannebåndet. Forlengingskabelen, som muliggjør at du kan flytte batteriet fra pannebåndet og til en lomme eller ryggsekk om det ønskes, er flat og dekket med tekstil slik at det er mykt mot huden.


Løping har vært i fokus i utviklingen av hver minste detalj på disse hodelyktene. Lysbildet er tilpasset stiløping med mye lys rett foran deg for at du skal kunne se hvor du plasserer føttene. Batteriet som sitter bak på pannebåndet har en integrert rød sikkerhetslampe for økt synlighet. Takket være en ny, fleksibel batteripakke kan du bruke både et oppladbart Silva hybridbatteri samt alkaliske batterier. På den måten er du sikret lys selv på de lengste turene.


– Å løpe med Trail Runner Free er kanon. Den er lett på hodet og som med alle Silva-hodelykter er lysstyrken suveren. For meg som ofte løper i utsatte miljøer i mrøket og også teknisk utforløping om natten, er det viktigste godt lys. Jeg liker også at ledningen er integrert i bannebåndet, færre forstyrrelser når man løper, sier Mimmi Kotka, ultraløper og SILVA-ambassadør siden 2018.

Tanken bak Trail Runner Free er å tilby alle løpere balanserte, lette og gode hodelykter som man knapt merker – sann komfort muliggjort gjennom teknologi.

Trail Runner Free-serien består av tre ulike modeller med en veiledende pris fra 849 kroner til 1399 kroner. Lyktene lanseres den 9. september.

Löplabbets høstmagasin