av Nils Petter Eckhoff / Annonsørinnhold fra New Balance | mai 15, 2022
Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.
Da jeg var yngre løp jeg som regel etter en ball – enten det var fotball, tennis eller squash. De siste årene har jeg bare løpt for løpingens del for og holde meg i form, men også sette meg mål.
Løping for meg …
Både antall løp, hva slags løp og hvor mange løp har vært viktig for motivasjonen. Ikke minst konkrete tidsmål – først og fremst på halv- og helmaraton.
Jeg liker å løpe for å holde meg i form psykisk og fysisk. Finner roen på lange rolige turer, men løper også kortere turer med mer fart.
Det viktigste for meg har vært og få til regelmessig løping uke etter uke. Jeg prøver blant annet å løpe til jobb to ganger i uken. Har forskjellige ruter jeg bruker og kan variere lengden også, men blir som regel rundt 10 km.
Det er ikke alltid man føler for å løpe, man er irritert, har en dårlig dag, etc – men etter en løpetur føler man seg alltid bedre.
Nils Petter sammen med resten av Team New Balance. Foto: Lemos Media
Sub 1:59
Målet med Göteborgsvarvet er og komme meg under min rekord på halv maraton satt i Canada i fjor høst på 1:59.
Usikker på hvordan det blir å løpe i Gøteborg, men planen er og prøve å løpe de første 11 kilometerne på timen som jeg har gjort på de to siste halvmaraton jeg har løpt. Den siste mila får jeg ta litt som det kommer. Se an dagsformen. Har jeg dagen, er det bare å trykke til.
Produktanbefaling
Nils Petter trekker særlig frem Capsen og karbonfiberskoene som ypperlige.
– New Balance Fuelcell RC Elite er annerledes å løpe i. Gleder meg til flere turer i dem, og gjerne lengre turer.
– Capsen er perfekt i varmen, den hindrer svette fra å renne ned i øynene samt at den er behagelig på hodet.
Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå hentes ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en. Les om treningen Lisa Svisdal har gjort fram mot halvmaratonløpet her.
Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Runner’s World har i samarbeid med New Balance søkt etter løpere som vil delta i Göteborgsvarvet og dele oppkjøringen mot løpet. Her er de tre sprudlende løperne. De løper alle av forskjellige grunner, men alle går for pers i Varvet!
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra The North Face
Bli kjent med den nye stjernen på terrengskohimmelen! Vi har tatt en titt på The North Face-modellene Vectiv Infinite Off Trail og karbonskoen Flight Vectiv.
Never stop exploring, er ett av slagordene til amerikanske The North Face. Dette gjør seg også gjeldende i produktene deres.
Vi skal ta et dypdykk inn i bruksområdene og spesifikasjonene til to av deres hotteste trailmodeller.
Vectiv Infinite Off Trail
The North Face Vectiv Infinite Off Trail er terrengskoen som har alt: Støtte og stabilitet, demping og respons, og selvfølgelig grep og slitestyrke.
Takket være den gode dempingen, egner denne modellen seg fint til lange treningsturer i variert terreng, men også ultraløp.
The North Face er kjent for å være første merke ut som bruker karbonfiberplate i terrengsko (les mer om Flight Vectiv lenger ned).
Stabilitet og støtte
I Vectiv Infinite Off Trail er det brukt en Pebax-plate i kombinasjon med rocker-geometri. Dette gir et kvikt fotisett og fraspark og bidrar til god flyt i terrenget.
Pepax-platen er dratt noe opp på kantene rundt foten, slik at du føler deg trygg og stabil. Dette gjør også at skoen fint takler både lange turer, men også raskere tempo.
Nettopp stabilitet og støtte er viktig i ulendt terreng. Denne støtten finner vi også igjen i overdelen, laget av materialet Matryx forsterket med Kevlar og polyamidgarn. Foten holdes trygt på plass, selv i bratte partier, samtidig som det er akkurat nok fleksibiltet til at komforten er ivaretatt.
Demping og grep
Den 3D-støpte hælkappen bidrar også til at foten føles komfortabelt og trygt låst inne i skoen. Vectiv Infinite er ikke den smaleste modellen, men passer godt til normale føtter og løpere som ønsker litt ekstra plass i tåboksen.
Det er raust med demping i mellomsåla, og de 5 millimeter dype knottene gir deg godt grep i mykt og gjørmete terreng. Gummiblandingen sørger for god friksjon og et suverent grep på steiner og hardere partier.
Dette er altså verdens første terrengsko med karbonfiberplate – og den kommer i full lengde for å gi både beskyttelse, men først og fremst snert i steget.
Platen er dratt opp på den laterale siden for å øke støtten og stabiliteten i steget, slik at du unngår overtråkk i ulendt terreng.
Den fremste egenskapen til karbonfiberplaten, er at den, i kombinasjon med rocker-geometrien i såla og det veldempede skummet, bidrar til god respons og driv i steget.
Dette er en sko utviklet for de lengste distansene. Her står komforten og dempingen i høysetet, samtidig som du får beskyttelse og grep som seg hør og bør.
Fantastisk farge på årets kvinnemodell av Flight Vectiv
Myk, men stabil overdel
Sømløs og fleksibel overdel gjør at foten får plass, selv når den hovner opp etter mange timer på stien. Vi digger overdelen! Ja til flere sømløse modeller uten tunge.
Rundt mellomfoten består overdelen av Matryx-paneler som gjør at foten sitter godt på plass og har raust med stabilitet på den alterale siden. Dette forhindrer overtråkk og vridninger i ulendt terreng. Materialet er superlett, pustende og drenerende.
Herremodellen i en litt dypere rødtone.
Allsidig grep
Yttersåla i Surface CTRL gir godt grep på alle typer underlag og har knotter på 3,5 millimeter som graver seg godt ned i mykere partier og gjør dette til en allsidig sko som takler mange typer terreng.
THE NORTH FACE FLIGHT VECTIV
Laget for ultradistanser: Maks slitestyrke, demping og komfort.
Allsidig grep.
Karbonfiberplate + rocker-geometri = digg løpsfølelse med respons!
VECTIV™: Innebygget kombinasjon av 3D-plate og en vuggeformet mellomsåle som omdanner energi til kraft som driver deg framover.
OrthoLite®: Lett og ventilerende innersåle med innebygget fukthåndtering og antimikrobakterielle egenskaper.
Matryx®: Overdel-materialet i Matryx består av slitesterk og beskyttende Kevlartråd og polyamidgarn som sammen leverer støtte, slitestyrke og fleksibilitet.
Surface CTRL®: Sålen av biobasert gummiblanding gir overlegent grep og slitestyrke.
av Pål Jostein Petersen Onsrud / Annonsørinnhold fra New Balance
Pål er klar for halvmaraton i Göteborg sammen med Team New Balance, og håper fortsatt at en pers kan være innen rekkevidde. Han trekker også fram et par sko han har brukt i treningen mot Varvet som han er spesielt imponert av.
Endelig er det igjen duket for en relativt vanlig løpesesong hvor både løpere og tilskuere kan samles i tusentalls uten å bekymre seg nevneverdig for å bli smittet av en eller annen variant av koronaviruset som har preget hverdagen for oss alle de siste to årene.
Og hva er vel bedre enn å feire dette med å være med på verdens kanskje største halvmaraton, nemlig Göteborgsvarvet?
Pål sammen med resten av Team New Balance. Foto: Lemos Media
Historisk løp
Göteborgsvarvet har siden oppstarten i 1980 bygget seg opp til å bli et av verdens største halvamaraton og i år vil rundt 50 000 deltakere løpe rundt i Gøteborgs gater.
Til tross for at løpet iblant kræsjer med Holmenkolstafetten i Oslo har flere tusen norske deltakere funnet veien over grensa siden starten og det har vært norske vinnere hele 6 ganger. (Grete Waitz- 1982, Ingrid Kristiansen 1991, Stine larsen 2000 og 2001 og Kristen Otterbu 2007 og 2008).
De norske fargene har med andre ord gjort seg bemerket i denne litt kuperte løypa og pr dags dato er det 656 norske deltakere på startlista som skal prøve å sette farge på årets utgave.
Kan det bli pers?
Jeg er selv så heldig at jeg skal prøve meg på «Varvet» i år og selv om jeg er glad i å løpe både kort, langt, på asfalt og i terrenget, er gjennomgangsmelodien at jeg aller helst ønsker å løpe litt fortere enn det jeg gjorde sist.
Et naturlig mål for dette løpet ble derfor tidlig satt til å sette ny personlig rekord på halvmaraton, noe som i ettertid har vist seg å kanskje være litt ambisiøst.
Jeg velger å tro at det går an å forbedre tiden min med gode forberedelser, sier Pål. Foto: Lemos Media
Det viser seg nemlig at verdens største halvamaraton ikke nødvendig har verdens raskeste løype… En kikk på løypeprofilen avslører at det tilsynelatende er flere krappe svinger og leie kneiker som gjør sitt for å få en persejagende gjøvikenser til å vurdere å endre målsettingen.
«Heldigvis» er imidlertid min rekord på distansen fra Oslo halvmaraton, og ettersom dette heller ikke er av de raskeste traseene, velger jeg likevel å tro på at det går an å forbedre tiden min noe med gode forberedelser.
Svaret får vi uansett om få uker, og skulle det ikke gå er det jo alltid fint å kunne skylde på at løypa ikke var rask nok!
En sko som imponerer
Jeg har benyttet meg at New Balance Fuelcell RC Elite på flere av mine lengre intervaller i vår og jeg må si at det er en sko som imponerer.
Jeg har ikke løpt i New Balance sine racingsko tidligere, men denne skoen virker både rask og responsiv samt at den sitter veldig godt på foten min.
Den er kanskje ikke blant de raskeste på de kortere intervallene, men for meg er dette en mer komfortabel sko enn de andre karbonskoene på markedet og jeg ser ikke bort i fra at jeg kommer til å bruke denne på Göteborgsvarvet, da den oppleves mer stabil og behagelig enn for eksempel next %.
Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå hentes ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en. Les om treningen Lisa Svisdal har gjort fram mot halvmaratonløpet her.
Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.
Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Runner’s World har i samarbeid med New Balance søkt etter løpere som vil delta i Göteborgsvarvet og dele oppkjøringen mot løpet. Her er de tre sprudlende løperne. De løper alle av forskjellige grunner, men alle går for pers i Varvet!
Ikke var han først oppe fra svømmingen. Ikke var han først inn etter syklingen. Men, han knuste alle på løpingen, og ble med det verdensmester i Ironman!
Pressemelding fra Norges Triatlonforbund
De siste 12 månedene har Kristian Blummenfelt (28) vunnet det som går an vinne innen triatlon. I kveld vant han Ironman VM i St. George på tiden 7 timer 49 minutter og 18 sekunder. Da har han svømt 3,8 km, syklet 180 km og løpt 42 km.
Utsatt Ironman-VM
Pandemien lagde litt krøll for konkurransene. VM i Ironman har i alle år blitt arrangert på Kona, Hawaii. Men på grunn av Covid ble fjorårets VM utsatt til mai 2022 og flyttet til St. George, Utah. Det betyr at seieren i dag gjør at Blummenfelt blir verdensmester i Ironman 2021.
Alle distanser
Kristian startet triatlonsesongen i fjor med et par seiere. Under OL 2020 (arrangert i 2021) fikk de fleste øynene opp for bergenseren da han løp inn til et OL-gull på normaldistanse.
På høsten vant han Grand Final i Edmonton, Canada og ble med det sammenlagt verdensmester i triatlon 2021.
Så reiste han til Cozumel i Mexico for å kjøre sin første Ironman fullstanse. Den vant han, og fikk beste debuttid noensinne på en Ironman.
Denne helgen kjørte han sin andre fullstanse Ironman og ble verdensmester.
Kristian Blummenfelt på treningsleir i Sierra Nevada i oppkjøringen til Ironman VM. Foto: Mikal Iden
Verdens beste triatleter
Gustav Iden skulle også ha stått på startstreken i Utah, men måtte trekke seg på grunn av en infeksjon. Norge har per i dag flere av verdens beste triatlonutøvere og trenere, med sportsjef Arild Tveiten, Mikal Iden og Olav Alexander Bu.
– Vi står foran nok en spennende triatlonsesong for de norske utøvere, sier Arild Tveiten.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra New Balance
Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Jeg er på oppladning, hver gang jeg løper! Løping er min «timeout» og den beste investeringen jeg kan gjøre for egen helse.
Team New Balance-løper Lisa Svisdal. Foto: Lemos Media for Runner’s World
Energipille
Hjemme hos oss har løpeskoene fått en egen plass i skohylla. Det er enkelt å finne frem, og de står alltid klare.
For meg er det viktig at utstyret er i orden. Riktig bekledning og valg av sko er helt essensielt for en god løpsfølelse.
Jeg er en løper som bruker trening mye som terapi. Det vekker en glede som ikke bare påvirker meg, men også alle jeg omgås med.
Som person er jeg dedikert, ambisiøs, men også realistisk. Gode mål er viktige å ha, men man må også være realistisk med tanke på på hva som er oppnåelig.
Jeg har tro på at man må finne den riktige driveren som er mest bærekraftig over tid. For meg handler løping mest om det mentale overskuddet og gleden det gir ved å mestre hverdagen. Det har gjort løping til min energipille.
Foto: Lemos Media for Runner’s World
Göteborgsvarvet
Mitt største ønske og mål for Gøteborgsvarvet er helt klart en fulladet kropp som er klar til å gi gass fra start til slutt. Nå skal antall timer med hard trening gi full uttelling.
Når det er sagt så gleder jeg meg skikkelig til folkehavet og den gode stemningen i løypa. Det ryktes jo å være verdens største halvmaraton! Som det første løpet etter 3 barn blir det å komme seg godt under 2-timersgrensen, en absolutt seier i denne omgang.
New Balance Fuelcell RC Elite
I det siste har jeg testet New Balance Fuelcell RC Elite – en rask og responsiv konkurransesko som også er myk og komfortabel. Skoen er veldig behagelig å ha på og føles på mange måter ut som en strømpe. Jeg har stort sett brukt dem på de mer raske langturene og er veldig fornøyd. Skoen gir en følelse av å bli «dyttet» mer frempå og samtidig skåne beina. Er store sjanser for at jeg benytter skoene på løpsdag!
Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå hentes ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en. Les om treningen Lisa Svisdal har gjort fram mot halvmaratonløpet her.
Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.
Runner’s World har i samarbeid med New Balance søkt etter løpere som vil delta i Göteborgsvarvet og dele oppkjøringen mot løpet. Her er de tre sprudlende løperne. De løper alle av forskjellige grunner, men alle går for pers i Varvet!
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra Ecotrail Oslo
Ecotrail Oslo er mest kjent for to ting: Norges største ultraløp og Norges mest bærekraftige løp hvor miljøet ivaretas i alle ledd – fra hva som serveres på drikkestasjonene og hvordan det serveres, til materialene i deltakertrøyene og medaljene.
Men, visste du at dette løpet som vi primært forbinder med laange distanser rundt hovedstaden, også har kortere løyper, ja til og med flate og raske løyper?
Bli med på en guidet tur gjennom alle distansene, så sees vi på en av åtte startstreker – og i samme målområde – lørdag 28. mai!
Med fjorden på høyre side og sola i ryggen kan du cruise gjennom ti flate kilometer fra Sollerudstranda til målområdet på Vippa.
De første kilometerne går på grus og asfalt langs Vækerøstranda og Bestumkilen før du tar en svipptur innom Bygdøy. Her runder du Bygdøy sjøbad før du vender nesa mot Frognerkilen som byr på byens raskeste strekke.
Deretter gjenstår sjarmøretappen over Rådhusplassen før du skimter målområdet, som i år er lagt til Vippa, ute på Akershusstranda.
21 km – en skjult perle langs elva
Ecotrail Oslos mest populære distanse, og ikke uten grunn. Denne løypa byr på det som for mange er en skjult perle. Fra starten ved Bogstadvannet kommer du etter hvert inn på stiene ned langs Lysakerelva – og her er det så frodig at du tror du er kommet til feil verdensdel.
Lysakerelva er et av Norges 50 mest bevaringsverdige naturområder i et av landets tettest befolkede områder. Oslo og Bærum kommune har gjort en formidabel jobb med å utarbeide stiene på hver sin side av elva, som munner ut i Oslofjorden på Lysaker. Når du kommer hit er du cirka halvveis, og følger 10-kilometertraseen siste mila inn mot mål.
31 km – den perfekte utfordring
Den perfekte utfordring for oss som synes 50 kilometer er i meste laget. Med klassikere som Lidingöloppet i mente, byr 31-kilometeren i Ecotrail Oslo på alt løpet står for: urban terrengløping på sitt beste.
Når startskuddet går i Sørkedalen, gjelder det å ta det pent i begynnelsen. De første 2,5 kilometerne til det første utsiktspunktet er sammenhengende stigning på skogsbilvei. Herfra kan du se Oslogryta og fjorden, og andre siden av Sørkedalen mot Tryvannstårnet.
Etter et par kilometer til er du på toppen og har gjort unna cirka 200 høydemeter fra start. Så får du litt hvileskjær i et nedoverparti før du skal inn på deilig blåsti helt ned til Østernvann.
Herfra er det kort vei ned til Fossum Idrettsanlegg hvor starten på 21-kilometeren går.
Så venter Lysakerelva, hvor det etter hvert blir skikkelig kupert og smale, tekniske stier. Fra Lysaker er det ti flate kilometer inn til mål.
Hvis maraton er blitt dagligdags og du trenger en litt lengre og mer variert utfordring, er denne distansen et ypperlig valg.
Fra starten ved Frognerseteren får du panoramautsikt over Oslo når du jobber deg ned mot Holmenkollen. Herfra blir det litt stigning på vei over mot Sørkedalen hvor du får bryne deg på både blåsti og skogsbilvei. Alt i alt er hele løypa variert og naturskjønn.
Spar litt krefter til Lysakerelva ned, de krappe og tekniske stiene her kan være krevende med slitne quadriceps. Når du er nede ved Lysaker venter en rask og lettløpt mil før målgang.
80 km – det beste Oslo har å by på
Den ultimate utfordringen. Denne distansen er mange løperes hovedmål på vårsesongen. Ikke minst er den yndet av ferske terrengultraløpere som ikke ønsker alt for mange høydemeter med på kjøpet.
Didrik Hermansens løyperekord er på 6 timer og 15 minutter, men Ecotrail Oslo har rause cut off-tider, så her kan du bruke oppimot 14 timer om du trenger det.
Vi er faktisk ikke helt ferdig med å rose løypetraseen, for her får du så godt som hele Oslo på én dag. Ikke minst får du det mange løpere vil si er det absolutt fineste med Oslo, nemlig de bynære og mange grøntområdene.
Starten går nede ved Grønnland og følger historiske Akerselva helt opp til Maridalsvannet, som du skal runde. Ikke bare er Maridalsvannet hovedstadens drikkevannskilde, men det markerer også porten til Nordmarka.
Her passerer løypa flere større og mindre vann og inkluderer traseen til et lokalt motbakkeløp – Fagervann Opp – samt Oslo eldste skogsløp, Nordmarkstravern. Løperne vil nok i deler av traseen føle at de er langt borte fra folk, men byen er aldri langt unna.
Når du har kommet deg over til Sognsvann får du en klatreetappe opp til vakre Vettakollen og en av byens beste utsiktspunkter. Herfra går det på sti over til Frognerseteren hvor du har tilbakelagt 30 kilometer, og har 50 fine igjen.