Ukas RW-økt: Korte intervaller – perfekt for mølla!
av Ole Martin Synnes | november 22, 2022
Hensikten med ukas Runner's World-økt er å få flest mulig steg i høyest mulig fart, uten at du løper rett i veggen – så du både blir raskere og mer utholdende. Det beste med å løpe korte intervaller à 90...
×
Logg inn for å lese
×
Glemt passord
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?
Er du allerede abonnent?
Bli RW-medlem!
Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver. Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå. I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.
Påmeldingen til Winterrun er åpen! Velg din by og gjør deg klar for vinterløpefest med magisk stemning.
Runner’s World er stolt samarbeidspartner med Winterrun.
Winterrun er vinterens morsomste løp, hvor du kan velge mellom å løpe 5 kilometer og 10 kilometer. Uansett distanse, får du en herlig løpsopplevelse og en unik atmosfære med ildkurver, fakler og musikk.
EARLYBIRD-pris gjelder til og med 1. desember, så vær rask og skaff deg et forsprang allerede nå!
Løp som en stjerne, og lys opp Winterrun med ditt beste og mest lysende antrekk! La splitshorts og løpejakke ligge igjen hjemme og gjør heller litt ekstra ut av løpet.
Hva med å kle deg ut som Lucia, et blinkende reklameskilt, en klovn, arbeidslampe eller isprinsesse?
Winterrun deler ut glitrende premier til de deltakerne som lar fantasien løpe løpsk og stiller til start i de mest iøynefallende kreasjonene. Kreativitet belønnes!
Dette er vinterens løpebyer
Winterrun 2023 er laget for ren løpeglede. Løp, jogg eller gå – alene, med venner, familie eller kolleger.
Uansett hvilken by du velger, kan du delta på enten 5 kilometer eller 10 kilometer. Det er også mulig å ta med hele arbeidsplassen og melde dere på via vår bedriftspåmelding.
Den dunkende, tyngende lyden av regndråpene som slår mot asfalten gjør den berømte dørstokkmila bare høyere. Vi har testet ni vanntette løpejakker, som ikke bare senker terskelen, men gjør gode og lange løpeturer i godt, norsk ruskevær til en fornøyelse.
Alle foto: Tonje Lien Wold
Jakkenes viktigste egenskaper
Nå tenker du kanskje; enten så er jakka vanntett eller så er den ikke det? Joda, du er inne på noe der. I vår test har utgangspunktet vært at alle jakkene er vanntette, og derfor har det først og fremst vært de andre egenskapene som har stått i fokus.
Ved siden av små, men nyttige og praktiske detaljer for oss løpere, har vi hatt bevegelsesfrihet og passform som to viktige faktorer.
Hvordan jakken føles på når du løper har overraskende nok ganske mye å si for hvordan du føler deg på løpetur.
Så – i stor, fet skrift – har vi hatt pusteevne. Når fuktighet og vann er et helt sentralt element, handler denne testen minst like mye om hvor mye fuktighet jakkene slipper ut og ikke bare stenger ute.
Hvordan vite at jakken faktisk er vanntett?
I testen av disse jakkene har vi derfor spurt hver eneste leverandør om å oppgi både vanntetthet og pusteevne. Så er selvfølgelig det store spørsmålet; hva er grensen for at et plagg er vanntett?
Det svaret er selvfølgelig litt mer sammensatt enn å bare slenge ut tall. Materialet og stoffet i jakken spiller også inn på vannmotstanden.
Gore-Tex har vi alle hørt om – og kanskje til og med stolt blindt på tidligere.
“Jo, du må ha Gore-Tex, så du ikke blir våt på beina” høres daglig fra mødre i skobutikken til sine sølepyttelskende barn.
Det du må ha er et membran som har en solid nok konstruksjon til at det holder vannet ute. Gore-Tex er nettopp en slik membran, så du skal alltid høre på mora di.
Sammen med membranet, spiller også de andre lagene med stoff i jakken en viktig rolle. Et eksempel er 2-lags eller 3-lags plagg, som du kanskje har hørt om. Sømmene og glidelåser må selvfølgelig også være helt tette.
En vanntett løpejakke kan ikke bare være vanntett, den må også slippe ut fuktigheten du selv produserer mens du spinner avgårde. Om plagget du løper i ikke klarer å slippe ut svette, blir du våt av svette på innsiden av jakken.
Utvalget av plagg til løpere med gode pusteevner har skutt i været de siste årene. Vanntette jakker er heldigvis intet unntak og samtlige av jakkene i vår test har bestått kravet om gode pusteevne.
Dette betyr de store tallene
Vanntetthet og vannsøyle er begrepene som forteller hvor mye vann som må til for å trenge gjennom stoffet. Denne vanntettheten i plaggene måles i mm, som for eksempel 10 000 mm.
Den samme måleenheten brukes til å måle jakkenes pusteevne, som handler om hvor mye fuktighet jakken slipper ut per m2 i døgnet – for eksempel: 20 000 g/m2/24t.
For at en klesprodusent kan putte taggen “vanntett” på sitt produkt, er minstekravet 5000 mm i vanntetthet. Men 5000 mm tåler bare en kort dusj, så derfor er 10 000 mm ofte bunnlinja hvor plaggene holder vannet ute – til mengden og trykket når et visst nivå.
Vårt testpanel
Geir Bjerkestrand og Line Sevilhaug Caliskaner møttes gjennom løpingen og har vært gode venner i flere år. Denne høsten har Geir løpt maraton i både Trondheim og Oslo med kun to ukers mellomrom, mens Line har løpt ultraløpet Spartathlon fra Athen til Sparta for første gang.
Jakkene er også testet og vurdert av RWs redaksjon.
adidas Terrex AGR Pro Rain Jacket
Vanntetthet: Ikke oppgitt, men “tåler alt av regn” ifølge produsenten.
Sett kursen mot terrenget, uansett hva værmeldingen sier. Denne terrengløpejakken fra adidas Terrex kombinerer den naturlige mobiliteten til et ultralett strikket materiale med en vanntett, pustende membran i et slitesterkt design med tre lag.
Den er lett og kan pakkes sammen, med ekstra ventilering for maksimal luftsirkulasjon. Forlenget design bak gjør at du kan bruke denne over vesten eller sekken.
Dette sier vi:
Jeg hadde aldri kjøpt en rosa jakke, men denne var skikkelig kul! Den var også utrolig lett og føles veldig komfortabel å ha på seg. Fasongen er fin, det føles som om stoffet nesten legger seg nesten oppå kroppen og ikke inntil.
Materialet gir en mer stereotypisk “regnjakke”-feeling, samtidig som jakken oppleves veldig fleksibel og gir nærmest prikkfri bevegelsesfrihet. Ermene og hetten er gode og myke, og jakken smalner seg fint inn over håndleddet. Kudos for praktisk pose på innsiden av jakken!
Verdens letteste vanntette jakke, med en vekt på bare 86 gram (størrelse M).
Denne ultralette skalljakken beskytter deg mot vind og regn. I tillegg har jakken utmerkede pusteegenskaper rangert til 50 000 g/m2/24t.
Denne ultralette løpejakka kan komprimeres, og er dermed lett å ta med på løping, sykling eller turer med hunden i uforutsigbart vær.
Trail light jacket har en 10 000 mm vannsøyle. Hetten sitter tett inntil hodet og gir ekstra beskyttelse mot vær og vind.
Dette sier vi:
Også så lett den var! Det er ganske skrytete å kalle seg verdens letteste, men det virker som de har rett. Du kjenner faktisk ikke at du har jakka på deg. Den tettsittende passformen er behagelig, og stoffet lager nærmest ingen lyd når du løper og er i bevegelse.
Her er alt strippet ned, ikke en eneste lomme eller unødvendig detalj. Kun en lett jakke. Men, den tåler ikke striregn i flere timer. Selv om vannsøyle på 10 000 høres mye ut, så finnes det mer værbestandige jakker i denne testen.
På en måte er jakken kul i helsvart, samtidig som det aldri er feil med litt freshe farger og mønstre. Kudos for en nett og praktisk oppbevaringspose du kan stappe jakken ned i! Og så må vi legge til at vi synes det er gøy at merket er norsk, og at de tør å satse på plagg for mennesker etter å ha gjort stor suksess med hundeustyr.
ASICS sin Fujitrail Waterproof løpejakke er en av de mest avanserte jakkene i ASICS sin løpekolleksjon. Det er en innovativ jakke som har funksjoner når du løper ute i det våte element.
I samarbeid med ASICS sine trail-utøvere har denne jakken blitt testet i tekniske og krevende forhold i fjellet for å kunne gi god beskyttelse mot regn og vind. Jakken er helt vanntett, samtidig som den puster godt og veier lite.
Jakkens ergonomiske design bidrar til god bevegelsesfrihet, i tillegg til at den kan brukes over en løpevest eller sekk.
Dette sier vi:
Aller først; denne har en genial knapp under glidelåsen! Veldig praktisk å kunne kneppe sammen jakken over brystet når du har glidelåsen åpen. Og den var skikkelig lett og komfortabel å ha på seg. Den smale passformen føles heller ikke for trang.
I tillegg er jakken lang nok for de av oss med lengre rygg enn mage. Kudos for praktisk strikk i kragen og på ermene! Det er godt å kunne snøre seg skikkelig til når det virkelig blåser regndråper i ansiktet. Hetta har et innvendig lag, nesten som et slags innvendig pannebånd. Dette gjør at hetta omslutter hodet på en tett og komfortabel måte, uten at hverken vind eller regn slipper inn.
Vi har deltatt på løp (halvmaraton) iført denne jakka, i lett duskregn – det funka som ei kule, pusteevne helt på linje med en vanlig, ikke vanntett jakke.
Performance Jacket fra Dæhlie er forbausende lett, svarer denne vind- og vanntette jakken i 10k/10k materiale til alle kravene satt av UTMB® løpet, bestående kun av et av de letteste softshellmaterialene som finnes.
Laminert med en PET membran som er konstruert for å avvise vann, mens den flytter fuktighet fra innsiden ut, så plagget både tørker fort og puster optimalt gjennom hele økten din.
Mekanisk stretch, sømløse skuldre og teipede sømmer bidrar til redusert gnissing, så du kan fokusere utelukkende på å yte ditt aller beste.
Dette sier vi:
Denne var en av de mest behagelige jakkene jeg har prøvd! Snittet og passformen sitter skikkelig bra, og følger kroppen tett og fint. Pluss at ryggen er litt ekstra lang også.
Stoffet føles utrolig lett, og jakken hindrer ikke bevegelsene mine noen steder.
Den eneste lille haken er faktisk ved haken – jakken oppleves litt for stiv i kragen, ved at den legger seg litt innover mot halsen. Men kudos for design! Fresh og kul farge, det liker vi.
Toppmodell for løp under alle værforhold. Lett- og komfortabelt nylonsmateriale med god stretch for full bevegelsesfrihet. Stilrent, lekkert design.
Kombinasjonen vanntetthet og pusteevne gjør dette til en favoritt blant de som løper lange, harde løp under alle værforhold.
Jakken tåler en vannsøyle på 20K og har en pusteevne på hele 25K. Vi kan med trygghet si at den er skapt for nordiske forhold!
Dette sier vi:
Førsteinntrykket her er solid! Detaljene på hetten og nederst rundt livet som strammer av passformen gjør jakken har et godt snitt. Glidelåsen er litt hard, men det er egentlig en positiv ting når man tenker på at jakken skal tåle mye.
De kunne kanskje gutset litt med et sprekere design, og valgt noen litt mer kreative farger enn de klassiske mann/kvinne-fargene.
Kudos for praktiske lommer! Det er sjeldent vi løper uten å ha med oss noe småtteri, og vi liker også strikken på innsiden av den ene lommen som kan pakke sammen hele jakken. Konklusjon: mye jakke for pengene!
Pressios EcoTect 3L jakke kommer med vårt EcoBrane materiale med 15K fuktighetsgjennomtrengelighet som vil slippe ut fuktighet når du er aktiv, samtidig som du vil holde deg tørr på selv de verste regnværsdager med 25K vanntett membran.
Dette oppnås ved bruk av industriens første resirkulert PU-membran og 100% resirkulerte materialer.
Kommer med teipede sømmer og vanntette glidelåser for å gi deg en best mulig beskyttelse.
Jakken har 360 – graders fleksibilitet og vil bevege seg med deg for ubegrenset bevegelse. Laget av 12 resirkulerte plastflasker.
NB! Liten i størrelsen. Velg en størrelse større enn du pleier.
Dette sier vi:
Her snakker vi robust jakke! Denne er litt tykkere i stoffet, så den føles mer solid og mer beskyttende i ordentlig ruskevær. Selv om materialet føles tykkere, oppleves jakka fortsatt lett og komfortabel å ha på seg.
Som Pressio selv sier, er denne jakken liten i størrelsen. Men når du går opp en størrelse, sitter jakken skikkelig godt! Passformen er forholdsvis stram, uten at den hindrer noe av arm- og skulderbevegelsene under løping.
Jakken er ganske tight på armene, men det gjør også at den sitter veldig godt og ikke blir fluffy. Kudos for eget mobilrom inni lomma!
For de som ikke lar seg stoppe av våte forhold, gir Drizzle løpejakka fra Saucony vanntett beskyttelse uten å måtte gå på akkord med pusteevne for å holde seg komfortabel.
Logo reflekterer også lys i mørket, og den fleksible passformen er spesielt laget for aktivitet. Stoffet består av 115 g/m2 100% resirkulert polyester.
Dette sier vi:
Dette føles som en jakke du kan bruke nesten til alt! Stoffet er komfortabelt, og den er god å ha på seg – spesielt takket være ribben som fester seg rundt håndleddet.
Damemodellen oppleves litt stor i størrelsen, og denne jakken hadde ikke den samme smale og “slimme” passformen som flere av de andre jakkene. Det er bra at ikke alle jakkene har smal passform.
Gode og praktiske lommer er undervurdert, denne hadde fine lommer som kommer til sin rett. Kudos for utseende! Vi likte at herrejakken ikke var ensfarget, men hadde et annet og rent design over brystet.
Pro Hydro Lumen Jacket 2 er en løpejakke med godt værbeskyttelse og «glow-in-the-dark»-trykk – perfekt for intense treningsøkter på mørke og våte høst- og vinterdager.
Denne teknisk avanserte jakken er laget av et 3-lags, vind- og vanntett Ventair®-materiale og har perforeringer i armhulene samt mesh-ventilasjon øverst på ryggen som gir optimal temperaturkontroll.
Dette sier vi:
Denne jakken satt veldig bra! Stoffet i jakken oppleves litt tykkere enn på en tradisjonell løpejakke, men den føles fortsatt lett å ha på seg. Jakken er også myk og har en god bevegelighet over og rundt armene og skuldrene. Vi liker også de lyse, freshe fargene. Kudos for eget luftesystem i halsen, det var kult! Craft skal også ha skryt for at jakken smalner seg rundt håndleddene og har hette som kan festes når du ikke bruker den.
Regnjakken RJ CLASSIC (dame) og ULTRA RJ1 (herre) fra UGLOW er robuste modeller for maksimal beskyttelse. Tre lag med fireveis stretchmateriale bidrar til full bevegelsesfrihet. Hetten er utstyrt med visir for beskyttelse av ansikt, og et innvendig micro-lycra-lag for å holde hetten på plass. Det er også et micro-lycra-lag ytterst på armene for å holde håndflatene varme. Lommene har magnetisk lukking for rask og enkel tilgang. Det er en justerbar strikk nederst på jakken og den har flere reflekssymboler for bedre synlighet i mørket. Regnjakken er produsert ved hjelp av UGLOWs innovative skjøteteknologi «Stitch-Free Thermo bonded». Dette gir skjøter for mest mulig komfort, redusert vekt og holdbarhet. Pose for oppbevaring av jakken når den ikke er i bruk følger med.
Dette sier vi:
Ved første øyekast tenkte vi: wow, her har noen gått bananas med fargepaletten. Men etter hvert har vi innsett at på regntunge novemberdager er det faktisk ganske trivelig å løpe rundt som et sukkertøy fra 90-tallet. Dels fordi detaljene på disse fargesprakende jakkene er helt on point.
Hetta sitter fantastisk bra på og beskytter godt når det regner som verst. Dette er takket være bremmen, snøremekanismene og ikke minst på grunn av dette innvendige lycra-laget som fungerer som et slags pannebånd og gjør at hetta omslutter fjeset godt, uten at noe vind eller regn slipper inn.
Materialet er noe tykkere på jakkene fra Uglow – ikke like tykk som Pressio-jakka, men markant tykkere enn jakkene fra for eksempel adidas og Non-Stop Dogwear. Dette går på ingen måte ut over hverken pusteevne eller bevegelsesfrihet. Jakka sitter godt på, og er behagelig og ventilerende.
Magnetfunksjonen på lommene har vi ikke turt å stole ett hundre prosent på enda. Det funker ypperlig for større ting som for eksempel en buff, men en nøkkel eller et kort kan smyge seg forbi lukkemekanismen av magnet og mistes underveis.
Kudos for Lycra-stoffet på ermene, som både holder deg varm og sørger for at jakkeermene holder seg på plass. Alt i alt en solid og komfortabel jakke med detaljer som møter løperens behov.
Det er lite som slår en ny vri på en klassiker vi alle er glad i, bortsett fra Kygos variant av Take On Me. Heldigvis har denne økta blitt så populær på Strava de siste månedene, at vi – i motsetning til den tropiske Take On Me-versjonen – trygt kan si at dette er en hit.
Istedenfor å løpe tusenmetere som du pleier, la oss si i jevn og kontrollert fart, helt frem til de to siste dragene som går litt fortere enn de åtte første; Løp heller tusenmetere på hard og kontrollert intensitet annenhver gang. Denne økta kan du bruke som en siste formsjekk før et løp, men også som en oppkvikker i treningshverdagen din.
Det er ikke bare dragene som er annerledes enn vanlig, pausen er heller ikke som den pleier på en klassisk tusenmeter-økt. Med 90 sekunder pause gir denne økta deg god kontroll på intensiteten, selv om farten og intensiteten varierer. Etter at du har løpt en hard kilometer, vil den kontrollerte kilometeren føles rolig og ganske så behagelig. Mentalt føles denne variasjonen mellom anstrengende og behagelig ganske så morsom. Selv gledet jeg meg til hvert drag, uansett hvilken intensitet jeg skulle løpe på.
Etter de harde dragene føltes det kjærkomment å ikke skulle løpe på en såpass krevende intensitet for hvert eneste drag. Og etterhvert som du starter på et kontrollert drag, merker du fort at å løpe kontrollert handler mest om å ikke løpe for fort. Kan du utøve kunsten å holde igjen, vil pausen på ett og et halvt minutt føles som en halv evighet. Beina begynner å krible etter å komme i gang igjen, og du gleder deg til å tråkke på gassen igjen. Både fysisk og mentalt er du klar for å trøkke til med et raskt drag igjen.
Hva betyr hardt og kontrollert?
Både hardt og kontrollert kan være ganske relativt. Hardt betyr ikke blodsmak i munnen, men mer rundt milfart og ned mot 5 km-fart. Om du ikke har noe forhold til hvilken fart du løper på 10 eller 5 km, kan du sikte på en fart hvor du kun klarer å si énstavelsesord før du må hive etter pusten igjen.
Kontrollert i denne sammenhengen er tilnærmet lik terskel. Siden terskel ikke er en eksakt fart for noen av oss, kan vi henge det på en fartsknagg. Tenk at du skal løpe ca. rundt maratonfart og til og med noen knepp raskere. Har du ikke løpt maraton før, kan du på de kontrollerte dragene sikte på en fart hvor du kan si hele setninger uten å stoppe for å puste.
Obs! Løp første draget på hard intensitet. Da blir også siste draget kontrollert og du får en fin og gradvis overgang til nedjoggen.
NYBEGYNNER: 4 x 1000 meter hardt / kontrollert
Varm godt opp, med å jogge i minimum 10 minutter. Avslutt oppvarmingen med to stigningsløp, hvor du løper raskere og raskere helt til ca. 90% av maksfart. Løp 1000 meter på hard intensitet først, før du løper neste drag på kontrollert intensitet. Ta 90 sekunder ståpause mellom hvert drag, uansett intensitet. Bruk pausen til å drikke og å få ned pulsen. Etter det siste kontrollerte draget, jogger du ned i 5-10 minutter.
MOSJONIST: 8 x 1000 meter hardt / kontrollert
Prioriter å få en god oppvarming på minimum 10 minutter, gjerne opp mot 15 minutter. Etter litt rolig jogg, avslutter du oppvarmingen med to-tre stigningsløp, hvor du løper raskere og raskere helt til ca. 90% av maksfart. Løp 1000 meter på hard intensitet først, før du løper neste drag på kontrollert intensitet. Ta 90 sekunder ståpause mellom hvert drag, uansett intensitet. Bruk pausen til å drikke og å få ned pulsen. Etter det siste kontrollerte draget, jogger du ned i 5-10 minutter.
SUPERMOSJONIST: 10 x 1000 meter hardt / kontrollert
For å få en god økt, er det viktig at beina er klare når første draget begynner. Varm derfor opp med rolig jogg i minimum 15 minutter. Avslutt oppvarmingen med fire-fem stigningsløp, hvor du løper raskere og raskere helt til ca. 90% av maksfart. Løp 1000 meter på hard intensitet først, før du løper neste drag på kontrollert intensitet. Ta 90 sekunder ståpause mellom hvert drag, uansett intensitet. Bruk pausen til å drikke og å få ned pulsen. Etter det siste kontrollerte draget, jogger du ned i 5-10 minutter.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Reisen fra NM-gull som 19-åring til sommerens personlige rekorder har vært lang og tung for Live Solheimdal. Nå er 25-åringen klokere, sterkere – og bedre enn noen gang.
Foto: Dominik Zrolka
– Helt fra jeg var liten, var jeg fast bestemt på at jeg skulle bli dritgod i håndball. Jeg skulle bli verdensmester.
Som 14-åring måtte hun en dag gjennom en pib-test på håndballtrening. Resultatet var bedre enn de lokale tippeligaspillernes prestasjoner. Folk rundt henne begynte å ymte frempå om at denne jenta burde løpe.
– Jeg skjønte at jeg nok hadde litt talent for det, så jeg begynte jeg å jogge litt etter håndballtrening. Løp en time på mølla ved siden av håndballhallen, liksom.
Live Solheimdal var nemlig ikke den vanlige tenåringsjenta som snurra tyggis rundt pekefingeren og hang på senteret, ventende på at noe skulle skje.
– Det høres kanskje voldsomt ut, men jeg hadde så mye energi. Det føltes ikke som nok trening å bare spille håndball. Samtidig som at jeg elsker å bruke energien min, liker jeg også å være god i noe. Så da ble det bare løping fra jeg var 17, siden jeg var en bedre løper enn håndballspiller.
– Hvordan funker du på treningsfrie dager?
– Jeg leste et sitat forrige uke, for så vidt litt for seint, men; “Av og til skal du trene når du ikke har lyst, andre dager skal du ikke trene når du har lyst.” Så de siste årene har jeg akseptert at jeg må ta fri. Det er kjedelig, men jeg føler jeg fikk bevist forrige uke at det funker, forteller Live.
Endelig personlig rekord
Forrige uke – og da sikter hun til siste uka i juli, rett før dette intervjuet fant sted – var nemlig ikke en vanlig treningsuke for Live Solheimdal. Personlig rekord med 4.23 på 1500 meter og 9.14 på 3000 meter med bare et par dagers mellomrom har nemlig ikke vært hverdagskost for moldenseren de siste årene.
– Jeg har trent langdistansegamping lenge, men fordi jeg har slitt mye med sykdom og skader de siste årene har jeg ikke fått gjort noe spesifikk trening. I vinter og vår fikk jeg trent mer sånn man skal gjøre før en sesong; jeg løp baneøkter, hadde flere økter i piggsko og løp 400-metere og 200-metere. Hadde jeg ikke rota det litt til for meg selv, tror jeg at jeg kunne løpt 9.14 på 3000 meter allerede for fem år siden. Jeg er glad for at det løsna nå, forteller Live – og fortsetter:
– Når du har vært ute en stund og ikke løpt konkurranser på ganske lenge, begynner du å tvile på deg selv. Jeg gruet meg til å stille i løp igjen. Heldigvis har jeg et steikja bra grunnlag, som mamma pleier å si.
Mamma Tone vet godt hva hun snakker om. Lives investeringer i treningsbanken har gjennom flere år verken vært småpenger eller lommerusk.
– Som junior trente jeg ganske mye mer enn mange andre. Der de andre løp 60 kilometer i uka, løp jeg 140. Jeg klarer å løpe og ha det vondt, det er vel litt derfor 5000 og 10 000 meter er mine distanser, beskriver Live og utdyper:
– Samtidig er det akkurat det som har irritert meg mest i karrieren, at jeg har blitt stempla som langdistanseløper. Jeg husker jeg sa en gang at jeg gjerne ville løpe 800 meter. Og folk bare lo. Jeg føler folk har begrenset meg til å bare løpe langdistanse. Men hvis jeg får trent mer spesifikt og alt går som jeg ønsker, tror jeg at jeg kan bli litt skummel, altså. At du tror jeg er så seig og dårlig i spurten, men så er jeg skikkelig god, smiler Live.
Alene med egne tanker
På den solfylte parkbenken sitter smilet sitter løst hos Live. Mellom fotoshoot for Sauconys nye Endorphin Speed 3 og en ny filminnspilling for skoprodusenten som hun har kontrakt med, forteller Live åpent og ufiltrert om sin løpsreise. En reise som startet i et treningsmiljø i Molde hun ikke trivdes i og brøt ut av, videre til Steinkjer, hvor hun alene som 17-åring skulle fullføre videregående og nå nye høyder som løper.
– Jeg lærte mye de årene, men jeg skulle helst vært det foruten. Mange sier at det er mye å lære i dårlige opplevelser, men det er jeg ikke helt enig i. Jeg har alltid vært selvsikker og vært sterk. Jeg har ikke brydd meg om hva andre mener og sier, men jeg ble så pliktoppfyllende og fanatisk at det jeg gjorde ikke ble bra nok. Når jeg da var alene, blir tankene så fort destruktive. Hadde jeg vært i en gruppe og sett at andre har en dårlig dag og må ta treningsfri en dag, så ville det vært mer normalt. Men jeg hadde ingen forbilder og rollemodeller rundt meg, innrømmer Live.
– Du ser det jo på Ingebrigtsen-brødrene, for eksempel. Han eldste ser litt sliten ut. Han mellomste ser også litt sliten ut, mens han tredje ser aldri sliten ut. Så jeg har lært alt selv, sånn som Henrik.
Der og da var det vanskelig for Live å se at en ensom tilværelse, langt hjemmefra, i mye snø og minusgrader skulle være lærerikt. Takket være treningsmiljøet og ny trener fant Live en ny kurs som kunne ta henne videre på reisen.
– Da jeg begynte på Steinkjer andre året på videregående, løsnet ting ganske mye. Da møtte jeg like folk som meg, og han som ble treneren min på Steinkjer er fortsatt treneren min i dag. Jeg skjønte at han her, han må jeg ha med meg. Han kan jeg ikke gi slipp på, forteller hun.
Sånn er Live
Løperen Live Solheimdal har stått på resultatlistene i mange år. Lenge før hun satt norsk juniorrekord på 10 000 meter som 18-åring, har hun kjent på forventningene som følger med gode prestasjoner.
– Jeg husker det godt sjøl. Overskriftene i lokalavisa kan liksom ikke bli store nok når det kommer en ung løper som gjør det bra. Jeg har fått mye oppmerksomhet helt siden jeg begynte å løpe. Da jeg var yngre var det råkult å lese om seg sjøl i avisa, men jeg synes man skal være litt forsiktig med å hause opp unge talenter. Når man presterer på seniornivå blir det noe annet, da fortjener du å få ære for jobben du har lagt ned, sier Live – og understreker:
– Det var også mye positivt med oppmerksomheten jeg fikk. Det motiverte meg til å fortsette og det var gøy å bli lagt merke til, både som jente og som enkeltutøver i en fotballby som Molde.
På spørsmål om hva som er hennes beste råd til dagens 16-årige løpere, deler hun ærlig av egne erfaringer.
– Når du er ung, så er kroppen i konstant endring. Det er så mye du ikke vet om kroppen din når du er 16 år. Det er lett å glemme at det bare er et fåtall som har det genetiske for å bli god i idrett. Ha det artig og spis maten din. Det er egentlig bare det. Hvis du ikke spiser maten din, så gjør du en tabbe. Det er sannheten. Jeg har slitt med å spise nok, og er veldig åpen om det.
En melding fra landets maratonkonge ga Live bekreftelsen på hva et liv som løper innebærer.
– Jeg fikk melding av Sondre Nordstad Moen, som skrev: “Du har femten år igjen, Live! Tenk så god du kan bli!” Først tenkte jeg – femten år? Jeg vil ha jo et liv etter løpinga også. Men da jeg så at han hadde operert begge akillessene, så skjønte at jeg andre også sliter med sitt. Det er helt vanlig, sånn er livet.
Og sånn er Live. Klok av skade, klar for å løpe videre.
For å minne Kari Wåle, som var en av serieskaperne av den populære dokumentarserien om løpefamilien, løp Team Ingebrigtsen onsdagens Rosa Sløyfe-løp i Oslo for Team Kari.
De fem kilometerne fra Vaterlandsparken i sentrum av Oslo og opp til Nydalen var et av årets viktigste løp for løpebrødrene. Henrik, Filip og Jakob har alle opplevd kreftsykdommen i nær familie da de mistet sin mormor som gikk bort av brystkreft.
Da produsent og klipper Kari Wåle i produksjonsselskapet Zacapa Film fikk påvist brystkreft, stoppet det ikke henne fra å reise rundt på treningsleir og friidrettsstevner med Team Ingebrigtsen. Wåle døydde 41 år gammal, den 30. september i år.
Verdensmester og olympisk mester Jakob sier til NRK at Wåle har betydd mye for karrieren hans, og vil gjerne gi noe tilbake ved å gi mer oppmerksomhet til brystkreftsaken.
Foto: Sajandan Rutthira/Rosa sløyfe-løpet
Tapetserte pallen
– Jakob har tatt på seg den samme drakten som han løp med i forrige Diamond League-stevne, så noen rolig joggetur blir det nok ikke, fortalte Henrik før start i Vaterlandsparken.
– Det er sånn Jakob er. Med en gang han får et startnummer på seg, så skal det springes fort, sa Filip Ingebrigtsen.
Og fort gikk det – med alle de tre brødrene. Med tiden 17.04 vant Jakob Ingebrigtsen foran Filip, som var 24 sekunder bak og løp i mål på 17.28. Henrik ble nummer tre, rett bak Filip, med tiden 17.29.
Foto: Sajandan Rutthira/Rosa sløyfe-løpet
Ny rekord
Årets Rosa Sløyfe-løp har satt deltagerrekord og skapt stort engasjement om brystkreftsaken rundt om i landet. Trondheim, Bergen, Stavanger, Haugesund, Kristiansand og Lillehammer har alle arrangert sine Rosa Sløyfe-løp tidligere i oktober. Onsdag kveld inviterte Oslo til finalefest med tusenvis av deltagere som farget hovedstaden rosa.
Totalt har over 17.000 deltatt i årets Rosa Sløyfe-løp.I tillegg til de syv fysiske løpene kan du fortsatt delta virtuelt og løpe der du vil, helt frem til 16. oktober.
Rosa sløyfe-løpet har vært arrangert i seks år, i elleve byer og har samlet inn nesten 10 millioner kroner til Rosa sløyfe-aksjonen.
Halvparten av beløpet du betaler når du melder deg på går uavkortet til Rosa sløyfe-aksjonen. Midlene fra Rosa Sløyfe-aksjonen vil brukes til å redusere dødstallene som følger av brystkreft. Les mer om Rosa Sløyfe-aksjonen her.