Testet: Fire nye terrengsko

Testet: Fire nye terrengsko


Vi har testet skoene i én måned for å kunne gi deg et inntrykk – nå er det din tur til å finne favorittskoene som kan gi deg opplevelser i på stien.

Sko nå til dags handler om så mye mer enn en såle, litt stoff og noen lisser. Nå utgjør detaljene en enorm forskjell på løpsfølelsen, og fjerner problemer man før kanskje har uroet seg for. Fra usikkert eller til og med upålitelig grep, til manglende korresponderende egenskaper fra vei til terreng. Basert på løpingen din og dine preferanser kan du nå velge og vrake blant hybridsko, megagrep, individuell passform og et bredt spekter av andre valgmuligheter.

Altra Superior 4.0
Vekt: 247 g (M), 196 g (K)
Dropp: 1,8 mm (M), 0,6 mm (K)

Den nye Superior er den letteste terrengskoen Altra noen gang har laget, og løpsfølelsen øker i takt med de 60 grammene som er slanket vekk. Med i esken følger fortsatt trekket du kan feste på mellomsålen for å beskytte skoen på steinete turer og gjennom buskas og kratt. Med eller uten trekk, beholder du følelsen av bakkekontakt gjennom sålen, takket være det nye Quantic-materialet. Altra sier mellomsålen er like god som deres forrige Ego-såle, men den veier mindre. Etter en måneds testing sier vi oss enige. Knottene på Superior minner om dem på Lone Peak 4, og fungerer godt i bratt og løst terreng. De gir godt grep på våte steiner, men synker godt nok ned i gjørme og søle til å gi grep der også.
Inov-8 Parkclaw 275
Vekt: 278 g (M), 221 g (K)
Dropp: 8,0 mm

Inov-8 Parkclaw 275 er som en lommekniv – en hybrid med flere sterke sider, og ikke som en «spork» som egentlig bare er en ganske dårlig skje og gaffel i ett. Den er designet for overgangene mellom asfalt og terreng, og er like god for nysgjerrige nykommere så vel som erfarne terrengløpere. Det er takket være en fast mellomsåle og relativt stutte knotter. Parkclaw utmerker seg spesielt på nedtrådte, harde stier hvor den griper godt i jord og på steiner, og gir en god løpsfølelse. Det er først på svært tekniske stier at skoen blir litt for stiv til å klare å temme det ulendte terrenget. Men for dem av oss som tilbringer det meste av terrengturene våre på helt normale, fine stier, så er Parkclaw en allsidig, nøytral sko.
Hoka One One Speedgoat 3

Vekt: 283 g (M), 241 g (K)
Dropp: 4,2 mm (M), 4,9 mm (K)

Man skal ha litt selvtillitt for å bruke navnet “Speedgoat” når det gjelder terrengløping. Karl «Speedgoat» Meltzer er selve definisjonen på solide prestasjoner, spesielt på distansen 100 miles. Denne Speedgoaten er ikke noe særlig annerledes – den er solid fra konstruksjon til komfort til prestasjon. Testløperne våre likte særlig den gode, men lette dempingen Hoka er kjent for, og trekker frem at høyden og tykkelsen på EVA-materialet i sålen tar av for steiner og røtter. Passformen gjentar det Hoka gjorde med Speedgoat 2, men med en bredere tåboks og noe tettere hold rundt resten av foten og hælen. Dette tilrettelegger for at du kan lande på forfoten når du kappløper ned stien med vennene dine. Helt nederst har Hoka holdt seg til Megagrip-gummi fra Vibram, og knotter på 5 mm som gir solid grep over steinete traséer.Arc’teryx Norvan SL
Vekt: 185 gram (M) 160 gram (K)
Drop: 7 mm

SL står for superlett, og vi skjønner godt at den canadiske friluftsentusiasten Arc’teryx velger å trekke fram dette i navnet på modellen. Norvan SL er den desidert letteste modellen i denne skoguiden, og en av de lettere terrengmodellene på markedet. Det innebærer at den er strippet for alle unødvendigheter. Til tross for dette er den robust nok til å gi foten god beskyttelse, takket være en forsterket kant rundt forfoten. Nettingoverdelen i TPU-mesh er florlett og luftig, men likevel holdbar – den tåler at du sparker borti spisse kvister og raspende lyng. Det sier seg selv at dette ikke er en vanntett sko, her blir du våt på føttene så fort du beveger deg uti litt fuktig terreng. Til gjengjeld drenerer skoen effektivt, og du unngår surklende, tunge sko. De firkantede knottene på 3,5 millimeter gir god bakkekontakt og godt grep på stien, men transportetappen ut til skogen bør være relativt kort om den består av asfalt, for det skorter på myk demping. Med andre ord er dette en modell som legger til rette for en kvikk løpsfølelse på raske økter og i konkurranser. Yttersålen i Vibram MegaGrip gir godt feste både på gjørmete, bløt sti og tørre, tekniske partier. Testløperne likte godt den myke kanten øverst på skoen, som gjør at du unngår gnagsår selv om du snører igjen hardt. Og apropos det – den relativt myke meshen og den smale siluetten rundt mellomfoten gjør at skoen sitter som støpt, til tross for at det er godt med plass i tåboksen. Støttende elementer på begge sider av foten gjør at du føler deg trygg selv i krappe svinger.


Mer innen produktnytt for løperen!

Siste utgave av Runner’s World:

Runner's World nr. 8 2019

Bli abonnent


Test av ASICS Glideride

Test av ASICS Glideride


Første gang jeg tok på meg Asics Glideride og begynte å løpe, tenkte jeg «oj, dette var veldig rart».

Dette sier en av testløperne som har tilbakelagt flere kilometer i nykommeren fra den japanske sportsgiganten.

Den vuggelignende sålekonstruksjonen fremmer rask og responsiv forfotsløping.

Annerledes

Glideride tvinger deg rett og slett litt fremover, slik at du lander på forfot enten du vil eller ikke, og har en såleform som kjennes annerledes enn de fleste andre sko vi har løpt med.

– Jeg liker det godt. Svært godt! Løpsfølelsen er rett og slett at hvert steg går litt lettere, litt raskere, og med litt mer «bounce» eller sprett. Responsen er upåklagelig, sier en av testløperne.

– Siden såleformen er uvant, er dette et par sko som krever tilvenning. De første turene kjentes godt i deler av muskulaturen som vanligvis ikke blir spesielt påvirket av en joggetur, som for- og bakside av leggene. Likevel var de første turene morsomme, både fordi det føltes raskt og responsivt – og fordi det var noe nytt, forteller en annen testløper.

Demping og passform

Dempingen i Glideride er god, selv om sålen oppleves noe stiv. Skoene kan godt brukes til lange turer og til løp. Den mest hardcore testløperen mener disse vil passe fint til ultraløp.

Når det gjelder passform sitter skoen godt på foten, og den har ingen antydninger til å «kjippe» i hælpartiet. Hælkappen er ikke fullt så høy som på en del andre Asics-sko, noe som er bra for ømfintlige akillessener.

Skoen oppleves som litt liten i størrelsen, så vi kan anbefale å gå opp i alle fall en halv størrelse mot det du vanligvis bruker.

ASICS Glideride kan fungere som en overgangsmodell for løpere som ønsker å gradvis tilvenne seg nulldroppløping.

Forfot-tilvenning

Siden du hele tiden blir tvunget til forfotløping kan skoen presse litt mot stortåen. Forpartiet sitter ellers godt rundt foten, men for de som liker at det er romslig rundt tærne, er nok andre modeller bedre. Glideride har vanlig lissesystem og puster normalt godt.

Skoen har bare 5 millimeter drop. Dette, i tillegg til sålekonstruksjonen, tvinger deg opp på forfot, og slik sett en meget god sko om du ønsker å nærme deg nulldropp gradvis.

Morsom, responsiv og rask

Denne skoen har et svært godt grep på de fleste underlag. Selv i møte med sleipe, våte blader eller glatte kumlokk føler man seg trygg. På småisete veier kan den skli litt, så dette er naturlig nok ikke skoen vi ville valgt på vinterholkeføre. Men i alle andre sammenhenger er dette en morsom, responsiv og rask sko.

Les også: Nordmenn tror de trener mest og er tynnest

Morna, mølla!

Morna, mølla!


NewRun BUGrip GTX fra Icebug er skapt for nordiske vinterforhold. Alt er tatt hånd om: grep, kulda, komforten. Alt du trenger å gjøre, er å løpe.

Den svenske skoprodusenten Icebug er mest kjent for sine terreng- og orienteringssko, både med og uten pigger. Nå lanserer de sin aller første piggsko for asfalterte, glatte veier og sier «morna, mølla!»

En ny komfort
NewRun BUGrip GTX er et etterlengtet tilskudd til piggskoverdenen da den er laget med tanke på glatte og isete veier – altså hardt underlag med is på toppen – ikke akkurat løperens våte drøm. Men nå finnes det altså middel mot slikt. Den myke og komfortable skoen gjør støtene mot den isbelagte asfalten mer forsonende. Piggene borer seg godt ned i isen, hvilket kan være belastende på leggene og akilles, men takket være NewRuns demping, skånes du i større grad enn med mange andre piggsko.

Laget for nordiske forhold
Du som liker å løpe utendørs hele året, og som har testet alt fra brodder til selvpiggede sko, vil fort merke at det er fint lite å utsette på NewRun. Det er som i navnet vintertreningen blir som ny.  

Det merkes rett og slett at denne skoprodusenten har vært ute en vinternatt før, og vet hva de driver med. Det er to stikkord som bør tas høyde for når man utvikler en sko for vinterføre, og det er kulde og grepsevne. I NewRun får man full pakke, og det til gangs. La oss utbrodere.

Smarte løsninger holder deg varm
IceBug har laget NewRun med en litt romsligere tåboks og rett tålinje for at tærne skal få utfolde seg fritt og opprettholde blodsirkulasjonen når du løper. Ergo, du holder deg varm på føttene. Det at det er litt ekstra plass helt foran i skoen skaper også et varmende isolasjonslag mellom tærne og skoen.

Overdelen er dekket med en membran i GORE-TEX som gjør at du kan suse over slapsete veier uten å bli våt. Snøremekanismen fra Boa® Fit System er genialt om vinteren. Hjulet kan enkelt skrus på selv med tykke votter, og du slipper å stoppe opp og knote med lange lisser og stive fingre.

Stålkontroll på glattisen
Når det kommer til grepet, viser Icebug igjen at dette er deres felt. Piggene er mange, strategisk plassert og ikke minst pålitelige. De 17 BUGrip-piggene er laget av karbonståltopper og er i utgangspunktet umulige å slite ut. Piggene er dynamiske og tilpasser seg underlaget. De borer gjennom is mens de synker inn i sålen når du løper på asfalt. Genialt i overgansperioder og tettbygde strøk.

I tillegg kommer gummiblandingen Icebugs velkjente RB9X som holder seg myk og spenstig selv når temperaturene faller. Samlet gir dette deg et så godt grep at du glemmer at du løper på blankpolert is.

Mer info om skoen på Icebugs nettsider

Løperens utstyrsguide del IIII

Løperens utstyrsguide del IIII


Dette ønsker løperen seg! Se løperens must-haves her.

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Julegaveguide I
Julegaveguide II
Julegaveguide III

Dynafit TLT Primaloft Skirt

Et isolasjonsskjørt som sørger for at du holder varmen med stil. Primaloft Gold Luxe har nesten samme termiske egenskapene som dun, men er i tillegg mer motstandsdyktig mot vann. Et uunnværlig plagg, med full lengde glidelås på ene siden for lett påkledning, og en liten splitt i andre siden som gjør at du har full bevegelsesfrihet
Mer info: vpg.no/dynafit
Veil. pris: 1299 kr

Aclima WarmWool Hoodsweater

Aclima WarmWool Hoodie med glidelås er en av Aclimas mest populære hettegensere. Med vår funksjonelle treveis hettefunksjon kan du velge mellom rund hals, polo eller dekke til hele hodet med den integrerte balaklavaen. Åpning for smartklokken på ermet. 100 % merinoull – ypperlig som innerste lag eller på kalde dager.
Mer info: aclima.no
Veil. pris: 1099 kr

Jaybird VISTA

Vanntette, komfortable propper med super lyd. Her får du mye for pengene!
Mer info: jaybirdsport.com
Veiledende pris: 1890 kr

GaitLine Float black/white

Float har et klassisk sporty uttrykk. Overdelen er strikket i én del, det betyr lav vekt og god fleksibilitet. Den fine strikken gjør også at skoen blir luftig og føles god på foten. For å sikre en optimal passform er overdelen forsterket med termoplast i hælen og langs begge sidene. Finnes i helsort, samt sort med hvit såle. Alle GaitLine sko har den unike og norsk patentert sålekonstruksjon SGL som veileder GaitLine foten din gjennom hele steget, slik at kroppstyngden fordeles optimalt.
Mer info: gaitline.com
Veiledende pris: 1899 kr

Puma WarmCELL Ultralight Jacket

Puma WarmCell Ultralight Jacket er konstruert med WarmCell-teknologi som sørger for å beholde varmen nærmest kroppen, samtidig som den puster godt og slipper fukten ut. I salg hos XXL.
Mer info: xxl.no/puma
Veil. pris: 900 kr

Arc’teryx Norvan SL Insulated Hoody

Arc’teryx letteste insulerte GORE TEX-jakke noensinne, takket være det superlette materialet SHAKEDRY. Jakken består av flere lag med isolasjon for kuldebskyttelse i kaldt vær, innovative tekniske detaljer som hurtiglukkende hette, strategisk plasserte refleksdetaljer og elastiske ermer. En optimal løpejakke for all slags vær!
Mer info: fjellsport.no/arcteryx.com
Veiledende pris: 2999 kr

Devold Running Tights

Denne tightsen kombinerer en fleksibel passform med de gode egenskapen til merinoull. Ulla gjør at plaggene isolerer samtidig som de puster, og vil regulere kroppstemperaturen din i takt med treningskurven. tightsen puster når du er i bevegelse, men holder deg varm når du stopper opp. materialet er lett og selvsagt kløfritt, og gir bra hold samtidig som du har stor bevegelsesfrihet. Med høy komfort og gode pusteegenskaper vil dette være et naturlig valg til trening, hele året.
Mer info: devold.no
Veil. pris: 1499 kr

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Julegaveguide I
Julegaveguide II
Julegaveguide III

Fargeglad nykommer fra Asics

Fargeglad nykommer fra Asics


Pressemelding fra ASICS

ASICS har lansert GEL-NOOSA TRI 12 – en sko som både er lett og pustende og derfor perfekt for tri-løpere. Skoen er trofast mot den unike NOOSA-designen. Den er basert på menneskesentrisk forskning og avansert teknologi som gir løpere spenstfremmende demping og seriens raskeste stegavvikling.

Skoen har CATERPY-lisser og fliker på pløsen og hælen, og det gir en snørefri sko som er lett å ta på og har en utrolig komfortabel passform.

ASICS’ filosofi er tuftet på kontinuerlig forbedring, eller Kaizen, og selskapets mål er at hver nye versjon skal by på ny og forbedret teknologi som gir enda flere fordeler for løpere. Det gjelder også GEL-NOOSA TRI 12, som er den tolvte versjonen i serien og byr på flere nye teknologier:

Quickfit:
GEL-NOOSA TRI 12 har en utrolig komfortabel passform med elastisk strikkestoff og forsterket underlag. Flikutstyrt pløse og hæl samt valgfri elastisk lisseløsning gir en sko som er lett å ta på og av uten snøring.

Spenstfremmende demping: 
Mellomsålen har et mykt og fjærende FLYTEFOAM-mellomsålemateriale plassert nærmere underlaget. Mellomsåleskummet er lettere og mer slitesterkt enn tradisjonelle mellomsålematerialer og kjennes mykt og støttende mot foten fra nedslag til avspark.

Eksepsjonelt lett og pustende
Åpen mesh i overdelen omslutter foten som et ekstra hudlag, mens forsterkninger på utsatte steder som i buen, gir ekstra støtte. Skoens FLYTEFOAM-mellomsåle er konstruert i ett stykke, noe som gjør den ekstremt lett. I tillegg byr GEL-NOOSA TRI 12 på bedre drenering, noe som gjør skoen perfekt for triatlon.

Mer holdbar: 
Skoen er utstyrt med SUPER AHAR-gummi under hælen for økt slitestyrke.

Les også: Test av fem raske konkurransesko

Løperens utstyrsguide del III

Løperens utstyrsguide del III


Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Løperens utstyrsguide I
Løperens utstyrsguide II
Løperens utstyrsguide IIII

Devold Running Vest

Vesten er laget i merinoullblanding og beskytter mot vær og vind, noe som gjør dette til et optimalt bṕlagg å bruke sammen med resten av Devolds Running-kolleksjon. Vesten har smarte lommer, refleksdetaljer og en behagelig løstsittende passform – perfekt til løping og trening utendørs hele året.
Mer info: devold.no
Veil. pris: 1499 kr

Brynje Wool Thermo Light dame

Ullundertøysett i finmasket netting. Med utgangspunkt i Brynjes originale ullnetting har de designet en egen serie med feminint snitt. Brynje har brukt den aller fineste merinoull forsterket med polyamid, som kombinerer nettingen og ullens egenskaper. Denne kombinasjonen gir plagget en unik evne til å holde deg tørr under aktivitet, og varm når du er i ro. Ullundertøyet er laget i myk og kløfri merinoull.
Mer info: brynje.no
Veil. pris: fra 679 kr per del

Brynje Wool Thermo Light herre

Brynjes varmeste undertøyssett i finmasket og kløfri merinoullnetting. Brynje har brukt den aller fineste merinoull forsterket med polyamid, som kombinerer nettingen og ullens egenskaper. Ullundertøyet har få kontaktpunkter mot huden, og ved lav aktivitet sikres optimal isolasjon og kuldebroer motvirkes. Ved høy aktivitet fordamper overskuddsvarmen gjennom nettingen og stoffet tørkes raskt.
Mer info: brynje.no
Veil. pris: fra 679 kr per del

BLACKROLL Recovery Pillow

Søvn er kanskje den viktigste faktoren for god helse og høy prestasjon. Ikke uten grunn har det vært mye fokus på dette i mediene i det siste. BLACKROLL Recovery Pillow bidrar til restituerende søvn takket være dens ergonomiske utforming. Puten har to ulikt utformede sider, som legger til rette for mange forskjellige soveposisjoner. Miljøvennlig produsert i Tyskland og med gode pusteevner gjennom luftekanaler. Kan rulles sammen og kommer med praktisk transportveske for like god søvn på reise.
Mer info: bfit.no
Veil. pris: 1299 kr

2XU VECTR Cushion Full Length Sock

Denne strømpen gir kompresjonsstøtte til leggmuskulaturen og ekstra støtte rundt ankelen takket være X-LOCK-systemet. Strømpene har et anatomisk design, som reduserer friksjon og mulighet for gnagsår.
Mer info: 2xu.no
Veil. pris: 449 kr

Icebug Oribi 5 BUGrip

Med en vekt på 295 gram er Oribi BUGrip en av de letteste vinterskoene til dags dato. Overdelen av bluesign® Polyester er glatt og slitesterk, og er vannavvisende. 16 dynamiske stålpigger holder deg å beina gjennom vinteren.
Mer info: icebug.no
Veil. pris: 1800 kr

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Julegaveguide I
Julegaveguide II
Julegaveguide IIII