Testet: Fire terrengsko

Testet: Fire terrengsko


Vi har testet skoene i én måned for å kunne gi deg et inntrykk – nå er det din tur til å finne favorittskoene som kan gi deg opplevelser i på stien.

Sko nå til dags handler om så mye mer enn en såle, litt stoff og noen lisser. Nå utgjør detaljene en enorm forskjell på løpsfølelsen, og fjerner problemer man før kanskje har uroet seg for. Fra usikkert eller til og med upålitelig grep, til manglende korresponderende egenskaper fra vei til terreng. Basert på løpingen din og dine preferanser kan du nå velge og vrake blant hybridsko, megagrep, individuell passform og et bredt spekter av andre valgmuligheter.

Altra Superior 4.0

Vekt: 247 g (M), 196 g (K)
Dropp: 1,8 mm (M), 0,6 mm (K)

Den nye Superior er den letteste terrengskoen Altra noen gang har laget, og løpsfølelsen øker i takt med de 60 grammene som er slanket vekk. Med i esken følger fortsatt trekket du kan feste på mellomsålen for å beskytte skoen på steinete turer og gjennom buskas og kratt. Med eller uten trekk, beholder du følelsen av bakkekontakt gjennom sålen, takket være det nye Quantic-materialet.

Altra sier mellomsålen er like god som deres forrige Ego-såle, men den veier mindre. Etter en måneds testing sier vi oss enige. Knottene på Superior minner om dem på Lone Peak 4, og fungerer godt i bratt og løst terreng. De gir godt grep på våte steiner, men synker godt nok ned i gjørme og søle til å gi grep der også.

Inov-8 Parkclaw 275

Vekt: 278 g (M), 221 g (K)
Dropp: 8,0 mm

Inov-8 Parkclaw 275 er som en lommekniv – en hybrid med flere sterke sider, og ikke som en «spork» som egentlig bare er en ganske dårlig skje og gaffel i ett. Den er designet for overgangene mellom asfalt og terreng, og er like god for nysgjerrige nykommere så vel som erfarne terrengløpere. Det er takket være en fast mellomsåle og relativt stutte knotter.

Parkclaw utmerker seg spesielt på nedtrådte, harde stier hvor den griper godt i jord og på steiner, og gir en god løpsfølelse. Det er først på svært tekniske stier at skoen blir litt for stiv til å klare å temme det ulendte terrenget. Men for dem av oss som tilbringer det meste av terrengturene våre på helt normale, fine stier, så er Parkclaw en allsidig, nøytral sko.Hoka One One Speedgoat 3

Vekt: 283 g (M), 241 g (K)
Dropp: 4,2 mm (M), 4,9 mm (K)

Man skal ha litt selvtillitt for å bruke navnet “Speedgoat” når det gjelder terrengløping. Karl «Speedgoat» Meltzer er selve definisjonen på solide prestasjoner, spesielt på distansen 100 miles. Denne Speedgoaten er ikke noe særlig annerledes – den er solid fra konstruksjon til komfort til prestasjon.

Testløperne våre likte særlig den gode, men lette dempingen Hoka er kjent for, og trekker frem at høyden og tykkelsen på EVA-materialet i sålen tar av for steiner og røtter.

Passformen gjentar det Hoka gjorde med Speedgoat 2, men med en bredere tåboks og noe tettere hold rundt resten av foten og hælen. Dette tilrettelegger for at du kan lande på forfoten når du kappløper ned stien med vennene dine. Helt nederst har Hoka holdt seg til Megagrip-gummi fra Vibram, og knotter på 5 mm som gir solid grep over steinete traséer.

Arc’teryx Norvan SL

Vekt: 185 gram (M) 160 gram (K)
Drop: 7 mm

SL står for superlett, og vi skjønner godt at den canadiske friluftsentusiasten Arc’teryx velger å trekke fram dette i navnet på modellen. Norvan SL er den desidert letteste modellen i denne skoguiden, og en av de lettere terrengmodellene på markedet. Det innebærer at den er strippet for alle unødvendigheter. Til tross for dette er den robust nok til å gi foten god beskyttelse, takket være en forsterket kant rundt forfoten.

Nettingoverdelen i TPU-mesh er florlett og luftig, men likevel holdbar – den tåler at du sparker borti spisse kvister og raspende lyng. Det sier seg selv at dette ikke er en vanntett sko, her blir du våt på føttene så fort du beveger deg uti litt fuktig terreng. Til gjengjeld drenerer skoen effektivt, og du unngår surklende, tunge sko.

De firkantede knottene på 3,5 millimeter gir god bakkekontakt og godt grep på stien, men transportetappen ut til skogen bør være relativt kort om den består av asfalt, for det skorter på myk demping. Med andre ord er dette en modell som legger til rette for en kvikk løpsfølelse på raske økter og i konkurranser.

Yttersålen i Vibram MegaGrip gir godt feste både på gjørmete, bløt sti og tørre, tekniske partier. Testløperne likte godt den myke kanten øverst på skoen, som gjør at du unngår gnagsår selv om du snører igjen hardt. Og apropos det – den relativt myke meshen og den smale siluetten rundt mellomfoten gjør at skoen sitter som støpt, til tross for at det er godt med plass i tåboksen. Støttende elementer på begge sider av foten gjør at du føler deg trygg selv i krappe svinger.

Mer innen produktnytt for løperen!


– Tre timer i myra er favorittøkta

– Tre timer i myra er favorittøkta


Langrennsløper Emil Iversen kom sist i hovedlandsrennet som 15-åring. I år ble han verdensmester på femmila. Reisen han har gjort har formet ham som idrettsutøver, og han takler fint å bli “mobbet” for den “dårlige” 3000-metertida. Han trives uansett best i Trøndermyra med terrengsko fra Hoka på føttene.

Vi har tatt en løpetur med Emil Iversen, snakket om løping, karrieren og det at han på ingen måte var noen barnestjerne – snarere tvert imot.

Med den nye terrengskoen Zinal fra Hoka på føttene løp Emil og redaktør i Runner’s World, Sara Skarabot Pedersen, en tur i Nordmarka på stier og grusveier – perfekt terreng for Hoka Zinal, som er en slags racersko for grus og lettløpt sti. Langrennsløperen mener den fungerer ypperlig i myra også.

Se videoen her:

Test av Merrell Agility Peak 4

Test av Merrell Agility Peak 4


En lett, men robust modell som har fått oppgraderinger både i yttersåla og mellomsåla. Et godt valg for deg som verdsetter lange turer i terrenget. Se videoen med våre vurderinger her.

Merrell Agility Peak 4 har fått noen solide oppgraderinger som nå kombinerer godt grep med god demping. Dette gjør den til et trygt valg på de lange turene i variert terreng.

Ingeborg og Lars har testet modellen – se deres dom i videoen under.

Se videoen her:


Se også videoen med test av Merrell Moab Flight

Latterlig lett, men ingen lettvekter

Latterlig lett, men ingen lettvekter


Vi har testet nyheten Deviate Nitro Elite Racer. Pumas mest rendyrkede konkurransesko til nå.

Vekten er på imponerende lave 189 gram for herrer og 160 gram for damer. Etter noen løpeturer i denne er vi svært positivt overrasket over responsen, særlig når vi skrur opp farten et hakk.

Første testtur var en lengre tempoøkt på asfalt. Beina var helt fine etterpå og dagen etter, så til tross for at dette er en lett og rask konkurransesko, oppleves den noe mer skånsom enn andre mer aggressive racingsko. Dropet på åtte millimeter er også ganske “snilt”.

Trygg og rask

Karbonfiberplaten som ligger i mellomsåla går langs skoens fulle lengde, i motsetning til mange andre karbonsko som kun har plate i forfoten. Dette bidrar til en litt stivere sko, men også masse respons.

Mellomsålas oppbygging med skum-plate-skum under hele foten, bidrar også til at det føles trygt og stabilt å lande både på forfot og hæl, selv i rask fart og selv i nedoverbakker eller krappe svinger.

Noen av karbonfiberskoene på markedet i dag gir en mer ustabil ltrampolinefølelse og krever sitt av både legger og ankler. Disse modellene kan det føles noe utrygt å løpe på ujevnt underlag med, som gammel, hullete asfalt eller gruspartier. I Deviate Nitro Elite Racer føler du deg til sammenligning tryggere, skoen gir en stødig og lett plattform både i fotisett og fraspark.

Nytt skummateriale

Skummet som omslutter karbonfiberplaten i mellomsåla er helt nytt og heter Nitro Elite Foam. Dette er et lettere og mer responsivt skum enn det tradisjonelle Nitro-skummet som du finner i de andre modellene i kolleksjonen.

Komfort og grep

Yttersåla i Pumas lette gummimateriale, Pumagrip-LT, kommer godt med på grus, våt asfalt og tartandekke. Gummien oppleves også slitesterk.

Overdelen er florlett og omslutter foten godt. En av testerne mener den har bedre passform enn lignende sko, særlig rundt forfoten, og berømmet skoen for tett, men behagelig passform selv på lengre økter.

Skoen er liten i størrelsen, og man vil nok måtte gå opp en størrelse, spesielt hvis man har en litt bredere fot.

Jo raskere, desto bedre

Alt i alt er Puma Deviate Nitro Elite Racer en morsom sko å løpe i, takket være den lette vekten og den gode responsen.

Det er fristende å løpe alle økter i denne etter at man har brukt den én gang, men en såpass rendyrket konkurransemodell bør “spares” til kvalitetsøktene og konkurransene for at du skal kunne ha glede av dem når det virkelig gjelder – det er også i god fart de kommer best til sin rett.

Puma Deviate Nitro Elite Racer er i salg hos Löplabbet.

Rask, raskere, raskest

Rask, raskere, raskest


Løperne Marius Sørli og Johanna Håland har – før alle andre – fått teste den nye Endorphin 2-serien fra Saucony, bestående av modellene SHIFT, SPEED og PRO. Her er deres vurderinger av skoene!

– Dise skoene må vi kalle for rask, raskere, raskest!

Dette er Johannas oppsummering av de tre modellene. Hvilken sko som passer hvilken bøyningsgrad av adjektivet finner du snart ut av.

En rask introduksjon

Vi starter med en kjapp introduksjon av modellene, basert på Johannas første turer i hver av skoene:

– For å få en god introduksjon til Endorphin 2-serien valgte jeg på første løpeturen å løpe 20 minutter i hver av skoene, med mål om å ha samme følelse av anstrengelse. De første 20 minuttene i Endorphin Shift 2 var en behagelig opplevelse, rett og slett en god sko å løpe i.

– Sko nummer 2, Endorphin Speed 2 kom på føttene og følelsen av en god sko fortsatte. Jeg kjenner absolutt likhet med Endorphin Shift men mest av alt kjenner jeg en stor forskjell. Det her er en lett sko, en sko laget for å løpe raskt i. Når jeg begynner å løpe kommer nesten farten av seg selv, skoen vil fremover. Følelsen forsterkes av et pip i klokken og en +1 på VO2 maks-indikatoren på klokka. 

– Forskjellen mellom Endorphin Speed 2 og Endorphin Pro 2 var ikke like stor, men den er der. Litt lettere, litt mer responsiv, litt mer følelsen av konkurranse. Det virket ikke som det gikk så fort, men klokken sa noe annet, det hadde faktisk gått enda raskere og nok en gang fikk jeg en +1 på VO2 maks.

Så, nå har du skjønt hva slags sko vi snakker om her. Vi går over til den endelige dommen fra de to testløperne, etter flere uker med løping i hver av modellene.

Testløper Johanna Håland i Saucony Endorphin Shift 2

Saucony Endorphin Shift 2

– Dette er en sko med mye demping og god komfort som passet utmerket for min fot og mitt løpesteg. En stabil sko som gir en følelse av at den vil fremover, sier Marius Sørli.

Han har brukt Shift 2 på alt fra 10-kilometersturer til drøyt 25 kilometer, og mener den passer ypperlig for rolige turer da den er skånsom for beina, særlig på hardt underlag.

– Saucony Endorphin Shift 2 har jeg brukt til «vanlige» løpeturer og rolige langturer. Med en god demping og god passform kan jeg tenke meg å løpe mange mil i de her skoene, sier Johanna.

Hun trekker frem at det ikke er noen sømmer eller harde kanter som irriterer eller gnager. Føttene har den plassen de trenger.

– Samtidig sitter foten der den skal og jeg føler jeg har kontroll på mitt løpesteg. Noen sko med mye demping kan være litt for myke, som om jeg ikke kommer opp igjen etter landing, men det gjør jeg ikke her. Det er en sko med demping men som også er responsiv i løpesteget.

Saucony Endorphin Speed 2

Marius har brukt Endorphin Speed 2 på tempoøkter og intervalløkter, og kaller dette en rask sko som i tillegg er skånsom for beina.

– Det er en lett, responsiv og rå sko som ønsker å pushe utøveren fremover. Endorphin Speed 2 er godt dempet og har en såle som er litt mer skånsom for beina enn Pro-modellen. Dette gjør skoen perfekt til raskere økter som tempoøkter og intervaller rundt terskel, sier han.

Også Johanna har brukt Endorphin Speed 2 på intervalløkter og raske løpeturer.

– En sko jeg blir glad av å løpe med. En fantastisk miks av komfort og fart. Skoen innbyder til å løpe raskt, samtidig som den er behagelig å ha på seg og løpe i. Det er en lett sko med bra løpsfølelse og respons.

Johanna mener at hun fint kunne brukt denne modellen i konkurranse, og vurderer sterkt å bruke den under årets Norseman.

– Akkurat som Shift er Endorphin Speed 2 en behagelig sko å ha på foten, ikke noen sømmer eller harde ting som irriterer, og med bra passform og nok demping. Ikke like stabil, men den oppleves på ingen måte ustabil sammenlignet med andre raske sko.

Johanna Håland i Saucony Endorphin Speed 2

Saucony Endorphin Pro 2

Så er vi kommet til den raskeste av de raskeste. Marius kaller dette en rå sko.

– Med den lave vekten, gode passformen og rå responsen, er dette en sko som står høyt når jeg skal løpe mine raskeste økter. Skoen sitter som et skudd på foten og med karbonplate i hele skoen, gir dette et effektivt steg.

– Endorphin Pro 2 er en aggressiv sko som gir en følelse av at man angriper underlaget. Med god demping, slitesterk overdel og god komfort, fører dette til en god løpsfølelse, oppsummerer han.

Johanna er enig:

– Når jeg tar på meg Endorphin Pro 2 kjenner jeg alvoret, her snakker vi om en lett konkurransesko. Den føles lett og luftig på foten. Bra løpsfølelse og respons i steget. Løping med den her skoen innbyr fart, men det går ikke på bekostning av komfort og stabilitet.

Også disse blir en favoritt på konkurranser framover.

– Her er det bare å glede seg til neste løp, jeg hadde ikke nølt en sekund med å  bruke Endorphin Pro 2 i løp, selv lengre konkurranser som maraton og ultraløp.

Fart for alle

Fart for alle


Ons mest populære sko, Cloudflow, har fått høyteknologiske oppgraderinger som garanterer at du finner flytfølelsen.

Cloudflow er en av signaturskoene fra det sveitsiske løpemerket On. Den er lett, den er veldempet, den er med på både fartsfylte økter og rolige langturer. Siden lanseringen i 2017 ble den raskt en av de mest populære On-modellene.

Nå er versjon tre her – Cloudflow 3 Team Norway. Ikke bare har den fått en rekke oppgraderinger, den er også den offisielle skoen for Norges OL-utøvere i Tokyo.

Karsten Warholm med gullmedaljen rundt halsen og On Cloudflow på føttene.

Forbedret overdel og hælkappe

Denne tredje versjonen av skoen har fått små oppgraderinger som utgjøre store forskjeller. Den nye overdelen gir skoen en mer strømlinjeformet look, men også sømløs komfort. 70 prosent av overdelen er laget i resirkulert polyester. Hælkappen har også fått en forbedret utforming som sikrer at foten sitter trygt på flass, selv i krappe svinger.

Allsidig

En av grunnene til at Cloudflow er blitt så populær, er allsidigheten. Denne tredje generasjonen løfter dette enda et hakk ved å gi deg muligheten til å ta med Cloudflow ut i all slags vær. Yttersåla har nemlig fått en ny gummiblanding og et nytt sålemønster som sikrer suverent grep på våt asfalt og sleipe partier.

Valgt av OL-troppen

Ikke bare er Cloudflow utviklet sammen med eliteløpere – du kan også se den på pallen i OL. Olympiatoppen har lenge hatt et tett samarbeid med On, som er skopartner for Norges OL-tropp i Tokyo. Cloudflow 3 Team Norway er årets utvalgte sko for våre olympiske superhelter.

– Sammen om de store prestasjonene» er Olympiatoppens filosofi. Våre partnere er også inkludert i dette «sammen». Olympiatoppen ønsker å bidra til utvikling hos våre samarbeidspartnere, og vi ønsker at våre partnere skal stimulere til utvikling i Olympiatoppen. On er en slik partner. De er i front i utvikling og innovasjon internasjonalt innenfor det tekniske segmentet av sko, sier Tore Øvrebø, toppidrettssjef ved Olympiatoppen.

Den olympiske versjonen, Cloudflow 3 Team Norway, er å finne hos Anton Sport og Sport 1.