Sponset innlegg
Testet: PUMA SPEED 600 2 – den gylne middelsko

Testet: PUMA SPEED 600 2 – den gylne middelsko


Det første som slår deg når du smyger føttene inn i disse skoene er ikke nødvendigvis jetmotorer, fart og kraft – det kommer litt senere. Førsteinntrykket er utelukkende slik: «ååh…»

Det er litt som å komme på spa, bare at den myke badekåpen er byttet ut med et par knæsj rosa løpesko.

Det er ingen tvil om at PUMA har satt komfort i høysetet når de har utviklet SPEED-serien. Her skal ingen ting måtte gå på kompromiss med noe.En vinner-kombo

Hvor ofte har du ikke lett etter skoen som har alt?

Du ser utover skoparken din, som gjerne ligger strødd utover i gangen. Blikket faller på en konkurransemodell og du tenker: «denne er rask, men ikke så behagelig å ha på i lengden.»

Du flytter blikket litt og tenker videre: «Mens denne er superkomfortabel, men innbyr ikke akkurat til rask løping».

Hvor er mellomtingen, den gylne middelsko?

Vel, her er den, altså. PUMA SPEED 600 2. Som det siste tallet i tittelen indikerer, er dette en oppgradering fra den opprinnelige SPEED 600-modellen.

Tallet 600 referer til dempingen, hvor 100 er tynnest og 1000 er tykkest, hva mellomsåle og demping angår. Smart, ikke sant?

Og dette bringer oss over på kombinasjonene som gjør denne skoen så komplett. Navnet SPEED indikerer jo at dette er en rask sko, samtidig som tallet 600 viser at det er godt med demping her.  Til tross for dette oppleves skoen som svært lett, og føles lettere på foten enn vekten faktisk tilsier.


Fakta om PUMA SPEED 600 2

  • Dropp: 8 mm
  • Vekt: 250 g (dame), 292 g (herre)
  • Pris: 1500 kr

Demping, respons og fart

Mellomsålen består av skummet PROFOAM kombinert med PUMAS teknologi kalt IGNITE og NRGY, som sørger for respons i hvert steg. Og responsen er god. Selv i oppoverbakker føles det som man spretter oppover, hvilket verdens fysikere og biomekanikere antakelig vil bestride. Men løpere vet at man ikke skal kimse av følelsen.

Til tross for god demping, oppleves skoen på ingen måte klumpete. Skoen føles nett på foten, og bakkekontakten er overraskende god. Løpsfølelsen er upåklagelig– særlig på asfalt, men også på grusveier.Det at skoen oppleves så minimalistisk og nett på foten skyldes antakelig den lette, men likevel myke og komfortable overdelen i mesh. Den puster godt og omslutter foten på en svært behagelig måte. PUMA SPEED 600 2 ser kanskje ut som en smal modell, men er overraskende romslig rundt fotbuen. Takket være den føyelige overdelen kan skoen strammes til slik at den også sitter som støpt på ekstra smale føtter.Når du skrur opp farten med SPEED 600 2 på føttene, merker du godt at PUMAs PROPLATE skyver deg framover i en effektiv og kvikk stegavvikling. Så her kommer altså jetmotoren inn. Denne kvikkheten i skoen er også tilstedeværende på rolige turer, og gjør at du formelig spretter bortover, med litt vanskeligheter for å holde farten nede …

En ny dimensjon til treninga

En ny dimensjon til treninga


Kim Borge Kolstad løper mye, men han løper aldri fra løpegleden – takket være sportshodetelefonene Jaybird Vista. Slik legger han opp treningshverdagen sin.

Jaybird Vista er designet for idrettsutøvere, og tilbyr trådløs lyd slik at du kan drive lidenskapen din samtidig som du lader egne batterier.

Kim Borge Kolstad løper – både rolige morgenturer akkompagnert av favorttpodkasten og hurtige intervaller hvor raske rytmer holder trykket i steget oppe.

– Det gir en ny dimensjon til treninga, sier han.

Se videoen her:


Tre skotips for høstens terrengløp

Tre skotips for høstens terrengløp


Det finnes ikke noe vakrere enn skogen om høsten, men underlaget kan variere fra gjørmete til glatt. Ønsker du å stille godt skodd i Nightrun? Her er tre skomodeller fra Icebug som sikrer supert grep på stiene.

Hvert år, helt siden Nightruns oppstart for fem år siden, er det ett spørsmål som dukker opp i dagene rett før løpet. Spørsmålet debatteres i diverse løpeforum på Facebook, og arrangøren blir rådspurt daglig: Hvilke sko bør man bruke? Med eller uten pigg, knotter eller markant sålemønster? Funker det med vanlige asfaltsko?

Variert underlag

Oktober er en lunefull måned. Det kan være barfost og glatt, det kan til og med være snø, men det kan også komme regn og gjøre stiene gjørmete. Dette er en av grunnene til de mange undrende løperne som står med to-tre skoalternativer før start og ikke klarer å velge.

En annen faktor er mørket. Riktignok er Nightrun et hodelyktløp, men det foregår tidlig i hodelyktsesongen, så mange har ikke rukket å bli helt vant til å løpe fort med redusert sikt og belysning. Derfor er grepet ekstra viktig, slik at du kan fokusere på å løpe, uten å være redd for å miste fotfestet.

Holdbart grep

Det svenske skomerket Icebug er derfor en perfekt samarbeidspartner til Nightrun. De kan huke av for alle kravene løpet stiller til skotøyet. I tillegg til suverene terrengsko er Icebug også en ledestjerne i skoindustrien når det gjelder holdbare produkter og bærekraftig produksjon, hvilket også er et stort pluss.

Vi kan ikke spå hva slags forhold det blir på løpsdagen, men uansett vær og underlag, er dette tre knallgode alternativer:


Icebug Spirit8 OLX


Skotype: Pigget terrengsko for orientering/trail
Vekt: 250 gram (dame USL 7.5) / 290 gram (herre US9)
Drop: 4 mm

Spirit er en slitesterk og solid klassiker som har vært å finne i Icebug sitt sortiment i mange år, og er en favoritt blant orienterings- og terrengløpere på alle nivåer. Yttersålen gir et enestående grep delvis takket være sålemønsteret med innovative diagonale kammer, og dels takket være de 14 integrerte stålpiggene med karbidtupp. Med Spirit på føttene kan du løpe trygt og effektivt på all slags krevende og teknisk underlag. Selv over våte partier eller i regnvær gjør denne nytta, da skoens overdel absorberer lite vann (maks 20 prosent vektøkning når skoen blir våt).

Les mer om Spirit8 OLX her: Damemodell / Herremodell


Icebug Acceleritas8 RB9X


  • Skotype: Upigget terrengsko for terrengløping/orientering/swimrun, OCR
  • Vekt: 210 gram (dame USL 7.5) / 250 gram (herre US9)
  • Drop: 4 mm

Denne snertne saken passer godt til deg som foretrekker minimalisme og en maksimalt god løpsfølelse. Overdelen er supermyk og omslutter foten godt. Dette gjør at Acceleritas fremmer fotens naturlige bevegelser, slik at du kan løpe helt naturlig og uforstyrret på stiene og samtidig føle deg helt trygg på at grepet holder. Den klebrige gummiblandingen RB9X i den aggressivt mønstrede yttersålen sørger for det. Mellomsålen er føyelig og fleksibel, hvilket gir deg en god kontakt med underlaget.

Les mer om Acceleritas8 RB9X her: Damemodell / Herremodell


Capra RB9X

  • Skotype: Upigget terrengsko for terrengløping/orientering.
  • Vekt: 285 gram (dame USL 7.5) / 240 gram (herre US9)
  • Drop: 7 mm

En bærekraftig utviklet sko med nøye utvalgte materialer, uten at det går på kompromiss med slitestyrken. Capra er en veldempet og responsiv stiløpesko som passer perfekt til deg som søker komfort på lange turer i terrenget. Skoen mestrer både kupert terreng og tekniske partier med mye stein. Takket være en kan som går rundt hele foten sikrer dette en optimal vridningsstivet, som gjør at foten holdes trygt på plass. Yttersålen i gummiblandingen RB9X sørger for et trygt og sikkert grep, og knastene i sålen er mønstret i flere retninger, slik at grepet er bunnsolid uansett hvilke vendinger du tar.

Les mer om Capra RB9X her: Damemodell / Herremodell


Meld deg på Nightrun her!

TEST: Fitbit Charge 4

TEST: Fitbit Charge 4


En lett og elegant aktivitetsmåler – med GPS og god batteritid! Har vi fått en utfordrer til de mer fullverdige treningsklokkene?

Tidligere har nok de fleste løpere tenkt at aktivitetsmålere ikke er for oss som liker å følge med på fart og distanse. Men nå kommer Fitbit Charge 4 med GPS, og gjør at skillet mellom aktivitetsmåler og klokke blekner.

Se hva vi synes om Fitbit Charge 4 her:

Se serien «Passion for Running» her!

Se serien «Passion for Running» her!


I samarbeid med PUMA har RW laget en serie hvor redaktør Sara Skarabot Pedersen løper med tre vidt forskjellige løpere som alle har en sterk lidenskap for løping. Se episodene her!

Hva driver oss som løpere? For noen er det resultater, fremgang og mestring som gjelder. For andre er det naturopplevelser, ro i sjela og bevegelse som er drivkraften.

Tre forskjellige løpere

I denne serien møter vi tre forskjellige løpere: En toppidrettsutøver med norgesrekorder og kongepokal, en supermosjonist som til tross for full jobb og familie leverer knallgode maratontider, og en kreativ ultraløper som trigges av langvarige løpsopplevelser med solide innslag av repetisjon.


Første episode – Amalie IuelAndre epsiode – Einar HagemannTredje episode – Martin Kjäll-Ohlsson


TEST: Silva Trail Runner Free

TEST: Silva Trail Runner Free


Hodelyktsesongen er her! Vi har testet Trail Runner Free fra SILVA – en spennende nyhet som skiller seg fra andre hodelykter ved at alle kabler er vevet inn i pannebåndet.

Se hva vi synes om den ISPO award-vinnende lykta her:

Forresten! I oktober-utgaven av Runner’s World presenterer vi syv ulike hodelykter i en sammenlignende guide.