Testet: 11 sko til sommertreningen

Testet: 11 sko til sommertreningen


Stor skoguide med omtale av 11 nye modeller.

Den raske utviklingen har gjort at løpeskoene aldri har vært bedre enn de er i dag. Nå er mengdeskoene lettere enn tidligere, og lettvektsmodellene har fått mer demping. Du får rett og slett mer sko for pengene. De 35 modellene vi har testet vitner om at markedet er stort og modellene mange. Vårt beste råd er å ta deg god tid og prøve flere ulike sko før du bestemmer deg. Og her er litt hjelp på veien – vår store test av årets nyheter!

Skechers GOrun Razor 3 Hyper (bilde øverst)
Pris: 135 US dollar
Vekt: 187 g (M), 150 g (K)
Dropp: 6,5 mm (M), 6,3 mm (K)

Razor er det første eksempelet med en ny mellomsåle som Skechers har utviklet, kalt Hyper Burst. Denne fikk mye oppmerksomhet før lansering i USA, for Hyper Burst er en sko med nytt EVA-skum med uregelmessig cellestruktur som skiller seg fra mer typiske produksjonsteknikker. Resultatet er et lettere og mer motstandsdyktig skummateriale. Det må nevnes at Razor var Meb Keflezighi sin foretrukne treningssko da han konkurrerte. For oss andre er det med andre ord en god sko for tempoøkter og løp. I testingen fant løperne ut at Razor responderer godt på høy fart. Mellomsålematerialet under foten er relativt fast, men føles samtidig beskyttende, og gjør at asfalten føles litt mykere å løpe på når du mater på. Den tynne, pustende overdelen og et nett av knotter på yttersålen booster tempoet.

On Cloud Waterproof
Pris: 1400 kr
Vekt: 249 g (M), 215 g (K)
Dropp: 11,1 mm (M), 10,6 mm (K)

Denne nye Cloud-modellen er definitivt en On-sko, med de uortodokse dempingsputene under sålen. Men den 100 % vanntette overdelen er en ny tilføyelse, og det legger til noen ekstra kroner på originalversjonens pris. Meshstoffet i overdelen beskytter deg fra regn, og holder sokkene tørre fra slafs og vannpytter. Selv på sommeren hvor det kanskje ikke regner, men gresset er vått av dugg passer disse skoene. En testløper påpekte at hverken sko eller sokker ble våte i slikt sommerføre. Løperne syntes også at dempingen i hælen passet bra til daglige treningsøkter, men ønsket seg litt mer demping i forfoten. Dempingsputene tar litt av for støtet i hvert steg og gjør det mykere, men når både forfot og hæl får bakkekontakt, stivner sålen til litt mer, og du får en god stegavvikling. De tynne putene under forfoten komprimeres lettere, som gjør det til en god løpsopplevelse for de som lander tungt. En erfaring alle testløperne ble enige om: Ikke løp med skoene i terreng. Da setter det seg garantert steiner og lignende fast mellom putene.

Hoka One One Bondi 6
Pris: 1899 kr
Vekt: 289 g (M), 215 g (K)
Dropp: 10,3 mm (M), 8,1 mm (K)

I maksimalistfamilien til Hoka regjerer Bondi som kongen av demping. Den byr på en eksepsjonelt tykk og myk mellomsåle, som du typisk vil bruke på lette treningsdager og restitusjonsøkter. Labtestene våre målte at Bondi har omtrent så mye demping som det er mulig å få, og du kjenner den myke mellomsålen i vært skritt. «Jeg har aldri løpt i sko fra Hoka One One, eller andre merker eller modeller med mye demping, men jeg ble ordentlig imponert,» sa en testløper. «Det tok litt tid å bli vant med løpesteget, men jeg oppdaget at føttene og beina ikke ble så slitne som normalt.» Større løpere, og de med et tyngre steg, vil sette pris på at føttene ikke synker ned i uønskede territorier av mykhet. EVA-mellomsålen gir nok støtte til å tåle harde støt. «Jeg hadde trodd at dempingen ville slites på,» sa en tester. «Men selv om disse var de eneste skoene jeg brukte, så føltes de like myke ut på slutten av testperioden som da jeg prøvde dem for første gang. Denne nye utgaven får en stor oppdatering fra Hoka – gummien i den nye yttersålen er lettere og mer slitesterk, og dette gledet alle testløperne våre som har løpt i tidligere utgaver av Bondi-en.

Mizuno Wave Rider 22
Pris: 1700 kr
Vekt: 286 g (M), 235 g (K)
Dropp: 12,8 mm (M), 11,4 mm (K)

Wave Rider har lenge vært Mizunos allrounder-modell, og den fungerer godt til både langkjøringer og tempoøkter. Mye av denne allsidigheten kommer fra den responsive følelsen skoen gir når du øker tempoet. De som har løpt mye i Wave Rider-modeller tidligere vil gjenkjenne den gode passformen og følelsen av bakkekontakt gjennom sålen. En testløper sa at denne skoen er som å ta en øl med en gammel venn. Men, som med forrige utgave så er denne langt mykere enn tidligere modeller, særlig i hælen. Med tanke på trenden med godt dempa, spenstige såler er ikke det noen overraskelse. For å oppnå dette bruker Mizuno to skummaterialtyper – den mykeste er under hælen, nærmest bakken, klar for å ta imot landingene dine på asfalten. 22 har også en mesh i overdelen med færre sømmer for å redusere risikoen for irritasjon, og bedre passformen uten å legge til flere lag. Selv om passformen er eksepsjonell, med god plass i tåboksen hyllet av våre kvinnelige testløpere, så synes løperne at stoffet var varmt da de testet mot slutten av sommermånedene. Skoen pustet ikke like godt som de hadde håpet, og den så ut til å holde på vann lenger enn forventet. Men i hvilke som helst tørre forhold presterer skoen bra.

Nike Zoom Fly Flyknit
Pris: 1699 kr
Vekt: 247 g (M), 193 g (K)
Dropp: 9,6 mm (M), 9,2 mm (K)

Hvis du uten hell har vært på jakt etter de ettertraktede og bevist raske skoene Nike Vaporfly 4% til 2699 kr, eller ønsker tilsvarende teknologi til en lavere pris, er denne noe for deg. Begge modellene har en overdel i Flyknit, og i mellomsålen ligger det en karbonfiberplate som skal hjelpe deg fremover. Og slik som 4%-skoen så føles Zoom Fly Flyknit bedre ut jo raskere du løper. Den største forskjellen er at denne skoen bruker React-skummaterialet til Nike i mellomsålen, i stedet for det superlette Zoom X-materialet i 4 %-en. Og Nike påstår ikke at du vil få bedre løpsøkonomi av å løpe med denne slik de gjør med den dyrere varianten, derfor er det også noen forskjeller. Vaporfly 4% er utviklet for å slå rekorder, og dette ene målet hindrer den fra å være allsidig. Den billigere og litt tyngre Zoom Fly Flyknit er også ment å løpe fort med, men den fungerer bedre til også hverdagsløping. Det burde gjøre skoen attraktiv for de som ønsker en sko til både konkurranser og raske treningsøkter. Myk og responsiv, elegant og prestasjonsrettet, laget for løp og trening – Nike Zoom Fly Flyknit gir deg noen av de beste egenskapene du kuan be om i en løpesko.

Brooks Bedlam
Pris: 1850 kr
Vekt: 315 g (M), 261 g (K)
Dropp: 7,9 mm (M), 7,2 mm (K)

Med et lag mellomsåle i DNA Amp og en tøyelig overdel, minner Bedlam om Levitate 2 – en arbeidsfør, nøytral sko. Men ser du under overflaten så viser Bedlam seg frem som en sko som gir god stabilitet for dem som trenger det. En nøkkel til stabiliteten er bruken av ytre forsterkninger langs sporene i hele skoen, i stedet for de tradisjonelle områdene stabiliserende sko lenge har hatt som bygger opp under fotbuen. I overkant av mellomsålen ligger det et lag med fastere skum som foten din treffer om du avviker fra der foten skal treffe. Tanken bak dette er at foten din holder riktig plassering gjennom hele og hvert eneste steg, slik at kneet ikke vris eller belastes unødvendig. Fungerer det? Selv med d
et faste skummet så gir Bedlam samme spretne følelse som Levitate. Og testløperne våre syntes det var en effektiv og god sko, og at stabiliteten føltes mindre rigid og restriktiv enn tidligere stabiliseringssko. Disse ytre forsterkningene synes å oppnå det Brooks ønsker, nemlig å gi støtte uten å bli særlig mye tyngre. Én tilbakemelding fra testløperne våre: Gå opp en størrelse. Skoen er gjerne en halv størrelse mindre enn vanlig.

Brooks Revel 2
Pris: 1300 kr
Vekt: 269 g (M), 238 g (K)
Dropp: 11,4 (M), 9,7 (K)

Selv om dette er en budsjettvennlig sko, så har Revel 2 en mengde prestasjonsrettede egenskaper som gir valuta for pengene i kilometerne løpt. Det starter med den tettstrikkede overdelen som gir en komfortabel passform uten irritasjonsmomenter. Testløperne likte hvordan skoen pakket inn foten deres, men fortsatt pustet godt. Skoen er så god å ha på at du kommer til å ha lyst til å ha den på selv etter du er ferdig med løpeturen. Enten om det er for å ta en kaffe, på jobb eller mens du gjør ærend. På tur er den en dempet, nøytral sko, takket være skummaterialet i mellomsålen, kalt BioMoGo DNA. Det endrer egenskaper basert på hvor tung støtet er, eller altså – det tilpasser seg vekten, steget og farten din. Testresultatene fra skolaben til RW viser at dempingen i både forfot og hæl er helt gjennomsnittlig, men testløperne opplevde at dempingen var god nok til både lette restitusjonsøkter, men at den også holdt gjennom solide langkjøringer. En egen del under hælen som tar imot støtene, sørger for at skoen føles mer elegant å løpe med enn andre sko i denne prisklassen. Den mykner ladningen din på asfalt, men gjør også skoen eksepsjonelt stille. Og det er ikke til å kimse av når du vil finne roen på en tikilometer.

Asics Gel-451
Pris: 799 kr
Vekt: 204 g (M), 162 g (K)
Dropp: 7,7 mm (M), 6,7 (K)

Gel-451 er så godt som en gjentagelse av den gamle konkurranseskoen til Asics, Gel-Hyper Speed 7, men i ny lakk og med nye egenskaper. Slik som Hyper Speed så er dette en allsidig konkurransesko som er tilpasset alt opp til maraton, selv om noen løpere vil synes mellomsålen vil være litt for tynn for så lange asfaltløp. En sentral forskjell mellom forgjengeren og denne modellen er BOA-lissesystemet. Denne funksjonen er relativt ny på løpesko, og er mer brukt på snowboard- og sykkelsko. I stedet for lisser så er det et tjukkere stoff som ender fremme i et lite hjul. Dette kan du vri på og få ørsmå justeringer som gir akkurat den perfekte passformen rundt foten. En slik presisjon kan ikke vanlige lisser gi. Mellom- og yttersålen er identiske til den gamle Hyper Speed, bortsett fra de tidligere dreneringshullene på forrige modell som nå er tettet. Hullene er der fortsatt, men de går ikke lenger hele veien ned til bunn av foten. Men skulle du ønske den ekstra dreneringen, så trengs det bare et skrujern og litt vilje for å åpne de hullene igjen.

Adidas Edgebounce
Pris: 999 kr
Vekt: 224 g (K)
Dropp: 11,1 mm (K)

Edgebounce er både en fresh sneaker, en god løpesko, og et kupp. Adidas designet den eksklusivt for kvinner, og ga den en bredere forfot, og en plattform under hælen for å forbedre stabiliteten. Den allsidige skoen er tilpasset kvinner som ønsker en sko de kan bruke på CrossFit-treninger så vel som løpeturer i mellomdistanse-sjiktet. Adidas har gitt skoen merkets Bounce-mellomsåle – den samme teknologien vi finner i mer tradisjonelle løpesko som Alphabounce og Aerobounce. Sålen gir akkurat nok demping uten å dra med seg unødvendig vekt. Testløperne våre likte at mellomsålen føltes fast, men erklærte skoen myk nok til å ta med ut på lenger turer. «Jeg liker hvor lett skoen er,» sa en tester. «Jeg liker ikke å føle at skoen tynger meg ned, men disse skoene var lette og spenstige.» En annen tester brukte Edgebouncen under sin første halvmaraton, og kunne rapportere at hun ikke opplevde at skoene førte til noen utmattelse på den siste strekningen. Testløperne våre sa også at de opplevde at de kippet i skoen, hvilket er rart med en damesko som gjerne er tilpasset de smalere hælene. Problemet ble enkelt løst ved å ta i bruk det øverste lissehullet, og dermed låse hælen på plass.

Asics Gel-Dynaflyte 3
Pris: 999 kr
Vekt: 264 g (M), 213 g (K)
Dropp: 8,0 mm (M), 7,8 mm (K)

Dynaflyte 3 sin kombinasjon av demping og respons i sålen gjør den til en fin lettvektssko som er allsidig nok til å takle både tempoøkter og langkjøringer. For noen vil det også være en god sko for konkurranser fordi den gir kjempegod demping fra hæl til tå, uten å gå på kompromiss med responsiviteten. Den strategiske plasseringen til Asics av Gel i hælen hjelper å spre støtet utover, og det uten å tynge skoen. Resten av mellomsålen er laget i FlyteFoam Lyte, som Asics påstår at er 55 prosent lettere enn deres tradisjonelle EVA-materiale. Sammenlignet med den forrige skoen, har Dynaflyte 3 mer skummateriale i mellomsålen og litt ekstra gummi i yttersålen under fotbuen, og skaper en bedre overgang gjennom steget ditt. Men ikke alle som løp i dem elsket passformen. Noen beskrev skoen som smal i hele lengden, andre kalte den «tettsittende og komfortabel,» og noen syntes kun tåboksen var romslig. Hvis passformen er riktig for deg så vil du sette pris på overdelen i mesh som er overraskende fast, men fremdeles lett. Hele overdelen er laget i én stoffbit, og fraværet av de overlappende delene betyr færre potensielle gnagsår.

361 Degrees 361-Feisu
Pris: 1299 kr
Vekt: 187 g (M), 150 g (K)
Dropp: 8,6 mm (M), 7,9 mm (K)

Det første ordet du tenker på etter en tur i 361-Feisu er «sprelsk». Skoen ønsker rett og slett å løpe fort på bane, og testløperne rapporterte at de følte seg raskere, men skoen passer også til lengre asfaltløp. Med en fast såle, vekt på mindre enn 190 g, og minimal demping, er dette helt tydelig en sko for flate løp, og dette bekreftet testene som ble gjort i laben. For å gjøre skoen så lett som mulig så har 361 implementert en lett EVA-mellomsåle, fremfor merkets tyngre og mer slitesterke QuikFoam. Noen av testløperne hadde ønsket seg litt mer demping til å ta av fra støtene på lenger turer. «Dempingen i forfoten føltes ganske tynn,» sa en tester. «Samtidig syntes jeg hælen hadde akkurat passe. For en lett konkurransesko føltes hælen ganske bra.» Særlig raske løpere meldte ifra om at mellomsålen føltes akkurat passe responsiv for høyere fart, som på en 5- eller 10-kilometer. De likte også gummiknottene under yttersålen som er limt til mellomsålen via et lett tøymateriale. Knottene hjelper med grep på glatte veier, og testløperne rapporterte om godt grep selv i stormende regnvær.

Les også: Gi oksygenopptaket et løft

Siste utgave av Runner’s World

Runner's World nr. 8 2019

 • Utendørsløping om vinteren
 • Fra morfiner til endorfiner: To sterke historier.
 • Maraton i Nord-Korea
 • Mølla: forskning og favorittøkter.
 • Karbonfiberplate(r) i sko – trend eller juks?
 • Løping på Azorene.
 • Stor test av vintertights.
 • Langdistanseløp og magetrøbbel.

Bli abonnent


Test av løpesekker

Test av løpesekker


Vi har testet åtte forskjellige løpesekker til både transportløping og ultra.

Enten du transportløper til og fra jobb eller foretrekker lange turer i skogen – en løpesekk eller løpevest er faktisk en genial oppfinnelse. Men den må passe deg og dine behov.

Slik testet vi

En ivrig gjeng løpere har testet sekkene under en langintervalløkt for å bedre kunne gi deg et inntrykk.

Dette er aspektene vi har vurdert:

 • Komfort og passform
 • Justeringsmuligheter
 • Lommer og oppbevaringsmuligheter

Så ja, sekkene er testet, men noen testvinner kan vi ikke operere med. Til det er både produktene og de individuelle preferansene for forskjellige. Denne guiden er til for at du skal få et inntrykk. Selve utvelgelsen må du gjøre selv, etter å ha prøvd sekken på.

IAMRUNBOX Backpack Lite

IAMRUNBOX Backpack Lite

Løpesekkene fra IAMRUNBOX er ganske så ukonvensjonelle i utseendet, og det er kult med produsenter som tør å tenke nytt. Hvorvidt den kan utkonkurrere de «gode, gamle», er dog litt usikkert.

IAMRUNBOX Lite er en vannresistent, lett stresskoffert med stropper som kan festes rundt midje og bryst. Inni sekken (kofferten?) er det stropper slik at du kan feste fast bærbar PC, klær og andre saker. Løse gjenstander må festes godt for å unngå skramling.

Tilbakemeldingene fra testløperne spriker litt, hvilket vitner om at den harde «kassen» som utgjør selve rommet i sekken ikke passer til alles rygg, da særlig med tanke på lengde.

Som utseendet tilsier er dette en mer urban løpesekk som egner seg best til løping til og fra jobb, eller andre kortere turer hvor du ikke er avhengig av drikkesystem.

Små fleksible lommer foran på skulderreima gjør at du kan ha mobil og andre småting lett tilgjengelig, men dette er nok ikke en sekk for de lengre turene i marka.

Noen av testløperne etterlyste mer lommeplass foran. Sekken har litt vel lange reimer som henger løst og slenger mot kroppen. Noen av testløperne mente også at skulderreimene gnagde mot halsen. Passformen får vurderingene «god» og «brukbar» med og polstring i ryggen, justeringsmulighetene får toppscore!

Black Diamond Distance 8 og 15

Distance 8 og 15 er i prinsippet samme sekk, bare ulik størrelse. Dette er en sekk designet for lange turer og tøffe ekspedisjoner i fjellet, laget i svært slitesterkt og vanntett materiale ifølge produsenten.

Det er muligheter for å legge inn drikkesystem, feste staver og til og med isøks. Sekken har fleksible lommer foran. Noen av testløperne våre mente det var for lite plass foran, men gir sekken pluss for romslighet bak.

«Passer perfekt til langtur i marka», sa en av løperne. Passformen blir vurdert til «god», mens vurderingen av lommer og justeringsmuligheter varierer mellom «bra» og «svært bra».

Dette er en sekk du kan ha i mange år.

Wunjo X5 Ultra

Wunjo X5 Ultra

Wunjo er en sprek nykommer på løpesekk-markedet. X5 Ultra er ikke den letteste sekken, men den er nett til tross for at den rommer hele 10 liter, med 1,5 l drikkeblære og to hovedrom bak.

Sekken har glidelåslomme både på siden og foran, i tillegg til to minilommer og to større foran med plass til softbottles. Testløperne gir den toppscore for lommer og oppbevaring, og toppscore for komfort og passform.

Justeringsmuligheter både foran og på siden er gull. Pluss for isolerte sugerør med god lengde ned i flasken. X5 Ultra kommer med nødfløyte, spaceblanket og feste for staver. Sekkene ble testet på en vært varm dag, men X5 Ultra pustet godt i ryggen.

«Ekstra pluss for spenner og kroker til å feste reimer i, slik at de ikke slenger rundt når man løper», sa en av testløperne.

Denne sekken ligger også under 1000-lappen i pris, i motsetning til mange andre sekker.

Salomon Adv Skin 5

Salomon Adv Skin 5

«Sitter ekstremt godt», sa en av testløperne.

Adv Skin 5 skiller seg fra Sense-vestene ved at den sitter enda tightere rundt kroppen enn Salomon Sense Ultra 8. Noe færre oppbevaringsmuligheter, men den fleksible lomma bak kan romme opp mot 5 liter, så dette er en vest som gir deg full frihetsfølelse samtidig som du får med deg det mest nødvendige.

Det er opplegg for drikkeblære til de lengre turene hvor softbottles ikke er nok. Den viktige glidelåslomma er med, og gjør at du kan oppbevare nøkler, mobil og bankkort trygt.

Toppscore på komfort og passform fra så godt som alle testløperne, bortsett fra én, som mente den gnisset under armene.

Osprey Duro 6L

Osprey Duro 1,5L og 6L

Dette er de to minste vestene i Duro-serien til Osprey, og det eneste som skiller dem er størrelsen på hovedlomma bak. Testløperne melder om litt stivt stoff, men gir en samlet vurdering på god passform og komfort.

«Jeg liker at man kan justere bryststroppene til ulike nivåer», sa en av løperne. I tillegg har den justering på sidene slik at vesten kan sitte stramt rundt kroppen din.

Duro har glidelåslomme foran, to softbottles og festemuligheter for staver bak. Opplegg for drikkeblære hvis du trenger et ekstra vannreservoar i tillegg til soft-flaskene foran.

Helhetsinntrykket er solid – her har du alt du trenger, fra nødfløyte til mengder av smålommer.

Inov-8 Race Ultra Pro 5

Inov-8 Race Ultra Pro 5 og Pro2in1

Race Ultra Pro 5 og Pro 2in1 er i prinsippet samme vest, men med ulik størrelse bak: 2in1-varianten har en avtagbar lomme på 10 liter.

Dette er baksiden av Race Pro 2in1 med den avtagbare lomma bak.

Passformen er enstemmig vurdert til god av testløperne. Det samme blir justeringsmulighetene og lommene – ikke toppscore, men bra.

Dette er en vest du bør bli kjent med før du legger ut på tur. Litt som huset med det rare i, er dette en vest med mange rom, funksjoner og finurligheter. Vanntett glidelåslomme foran, festemuligheter for staver, flere fleksible lommer for hansker og andre lette ting.

Vesten er litt romslig i størrelsen. Kommer med softbottles og sammenleggbar kopp til selvforsynte løp – pluss for det!

«Lett og behagelig med masse oppbevaringsmuligheter», oppsummerer en av testløperne.

Silva Strive Light 5

Silva Strive Light 5 og 10

Samme vest, men i to forskjellige størrelser. Denne nyheten fra Silva er en oppgradering fra tidligere løpevester, og kommer til sin fulle rett når den har litt tyngde i sekken – da sitter den enda bedre mot kroppen.

Lett og pustende materiale, og godt med refleksdetaljer som seg hør og bør fra Silva. Plass til en softbottle (som følger med) foran, og opplegg for drikkeblære bak.

Vesten scorer bra på oppbevaringsmuligheter: Flere fleksible lommer i ulik størrelse, og en romslig og vanntett glidelåslomme med feste til nøkler og plass til mobil.

Litt romslig i størrelsen ifølge noen av testløperne, men for de som passet sekken størrelsesmessig var vurderingen av passformen og komforten god.

Ultimate Direction Ultra Vesta 4.0

Ultimate Direction Ultra Vesta 4.0

«Dette er min favoritt», slo en av testløperne fort fast.

Ultra Vesta får høyeste score på passform og komfort av samtlige testløpere. Justeringsmuligheter i skuldrene er dog et savn – men de færreste sekkene tilbyr dette, ingen i denne guiden i hvert fall.

Fire liter er en perfekt størrelse for de fleste økter, og vesten får også høyeste vurdering på lommer og oppbevaring, med glidelåslomme på begge sider foran. Disse er fleksible og rommer selv en stor mobiltelefon, men har godt med hold i stoffet slik at innholdet ikke skrangler rundt eller disser opp og ned.

Vesten føles lett på, selv med begge softflaskene foran. «Pluss for veldig fin farge», sier en av testløperne. En annen trekker fram nødfløyte og easy access til hovedrommet bak.

Strikken utenpå sekken bak gjør at du kan komprimere innholdet og øke frihetsfølelsen når du løper – selv med fullstappet sekk. Svært lite å utsette på denne vesten, annet enn at den forståelig nok ligger i det høyere prissjiktet.

Les også: Test av adidas Ultraboost 20

Test av ASICS Glideride

Test av ASICS Glideride


Første gang jeg tok på meg Asics Glideride og begynte å løpe, tenkte jeg «oj, dette var veldig rart».

Dette sier en av testløperne som har tilbakelagt flere kilometer i nykommeren fra den japanske sportsgiganten.

Den vuggelignende sålekonstruksjonen fremmer rask og responsiv forfotsløping.

Annerledes

Glideride tvinger deg rett og slett litt fremover, slik at du lander på forfot enten du vil eller ikke, og har en såleform som kjennes annerledes enn de fleste andre sko vi har løpt med.

– Jeg liker det godt. Svært godt! Løpsfølelsen er rett og slett at hvert steg går litt lettere, litt raskere, og med litt mer «bounce» eller sprett. Responsen er upåklagelig, sier en av testløperne.

– Siden såleformen er uvant, er dette et par sko som krever tilvenning. De første turene kjentes godt i deler av muskulaturen som vanligvis ikke blir spesielt påvirket av en joggetur, som for- og bakside av leggene. Likevel var de første turene morsomme, både fordi det føltes raskt og responsivt – og fordi det var noe nytt, forteller en annen testløper.

Demping og passform

Dempingen i Glideride er god, selv om sålen oppleves noe stiv. Skoene kan godt brukes til lange turer og til løp. Den mest hardcore testløperen mener disse vil passe fint til ultraløp.

Når det gjelder passform sitter skoen godt på foten, og den har ingen antydninger til å «kjippe» i hælpartiet. Hælkappen er ikke fullt så høy som på en del andre Asics-sko, noe som er bra for ømfintlige akillessener.

Skoen oppleves som litt liten i størrelsen, så vi kan anbefale å gå opp i alle fall en halv størrelse mot det du vanligvis bruker.

ASICS Glideride kan fungere som en overgangsmodell for løpere som ønsker å gradvis tilvenne seg nulldroppløping.

Forfot-tilvenning

Siden du hele tiden blir tvunget til forfotløping kan skoen presse litt mot stortåen. Forpartiet sitter ellers godt rundt foten, men for de som liker at det er romslig rundt tærne, er nok andre modeller bedre. Glideride har vanlig lissesystem og puster normalt godt.

Skoen har bare 5 millimeter drop. Dette, i tillegg til sålekonstruksjonen, tvinger deg opp på forfot, og slik sett en meget god sko om du ønsker å nærme deg nulldropp gradvis.

Morsom, responsiv og rask

Denne skoen har et svært godt grep på de fleste underlag. Selv i møte med sleipe, våte blader eller glatte kumlokk føler man seg trygg. På småisete veier kan den skli litt, så dette er naturlig nok ikke skoen vi ville valgt på vinterholkeføre. Men i alle andre sammenhenger er dette en morsom, responsiv og rask sko.

Les også: Nordmenn tror de trener mest og er tynnest

Morna, mølla!

Morna, mølla!


NewRun BUGrip GTX fra Icebug er skapt for nordiske vinterforhold. Alt er tatt hånd om: grep, kulda, komforten. Alt du trenger å gjøre, er å løpe.

Den svenske skoprodusenten Icebug er mest kjent for sine terreng- og orienteringssko, både med og uten pigger. Nå lanserer de sin aller første piggsko for asfalterte, glatte veier og sier «morna, mølla!»

En ny komfort
NewRun BUGrip GTX er et etterlengtet tilskudd til piggskoverdenen da den er laget med tanke på glatte og isete veier – altså hardt underlag med is på toppen – ikke akkurat løperens våte drøm. Men nå finnes det altså middel mot slikt. Den myke og komfortable skoen gjør støtene mot den isbelagte asfalten mer forsonende. Piggene borer seg godt ned i isen, hvilket kan være belastende på leggene og akilles, men takket være NewRuns demping, skånes du i større grad enn med mange andre piggsko.

Laget for nordiske forhold
Du som liker å løpe utendørs hele året, og som har testet alt fra brodder til selvpiggede sko, vil fort merke at det er fint lite å utsette på NewRun. Det er som i navnet vintertreningen blir som ny.  

Det merkes rett og slett at denne skoprodusenten har vært ute en vinternatt før, og vet hva de driver med. Det er to stikkord som bør tas høyde for når man utvikler en sko for vinterføre, og det er kulde og grepsevne. I NewRun får man full pakke, og det til gangs. La oss utbrodere.

Smarte løsninger holder deg varm
IceBug har laget NewRun med en litt romsligere tåboks og rett tålinje for at tærne skal få utfolde seg fritt og opprettholde blodsirkulasjonen når du løper. Ergo, du holder deg varm på føttene. Det at det er litt ekstra plass helt foran i skoen skaper også et varmende isolasjonslag mellom tærne og skoen.

Overdelen er dekket med en membran i GORE-TEX som gjør at du kan suse over slapsete veier uten å bli våt. Snøremekanismen fra Boa® Fit System er genialt om vinteren. Hjulet kan enkelt skrus på selv med tykke votter, og du slipper å stoppe opp og knote med lange lisser og stive fingre.

Stålkontroll på glattisen
Når det kommer til grepet, viser Icebug igjen at dette er deres felt. Piggene er mange, strategisk plassert og ikke minst pålitelige. De 17 BUGrip-piggene er laget av karbonståltopper og er i utgangspunktet umulige å slite ut. Piggene er dynamiske og tilpasser seg underlaget. De borer gjennom is mens de synker inn i sålen når du løper på asfalt. Genialt i overgansperioder og tettbygde strøk.

I tillegg kommer gummiblandingen Icebugs velkjente RB9X som holder seg myk og spenstig selv når temperaturene faller. Samlet gir dette deg et så godt grep at du glemmer at du løper på blankpolert is.

Mer info om skoen på Icebugs nettsider

Løperens utstyrsguide del IIII

Løperens utstyrsguide del IIII


Dette ønsker løperen seg! Se løperens must-haves her.

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Julegaveguide I
Julegaveguide II
Julegaveguide III

Dynafit TLT Primaloft Skirt

Et isolasjonsskjørt som sørger for at du holder varmen med stil. Primaloft Gold Luxe har nesten samme termiske egenskapene som dun, men er i tillegg mer motstandsdyktig mot vann. Et uunnværlig plagg, med full lengde glidelås på ene siden for lett påkledning, og en liten splitt i andre siden som gjør at du har full bevegelsesfrihet
Mer info: vpg.no/dynafit
Veil. pris: 1299 kr

Aclima WarmWool Hoodsweater

Aclima WarmWool Hoodie med glidelås er en av Aclimas mest populære hettegensere. Med vår funksjonelle treveis hettefunksjon kan du velge mellom rund hals, polo eller dekke til hele hodet med den integrerte balaklavaen. Åpning for smartklokken på ermet. 100 % merinoull – ypperlig som innerste lag eller på kalde dager.
Mer info: aclima.no
Veil. pris: 1099 kr

Jaybird VISTA

Vanntette, komfortable propper med super lyd. Her får du mye for pengene!
Mer info: jaybirdsport.com
Veiledende pris: 1890 kr

GaitLine Float black/white

Float har et klassisk sporty uttrykk. Overdelen er strikket i én del, det betyr lav vekt og god fleksibilitet. Den fine strikken gjør også at skoen blir luftig og føles god på foten. For å sikre en optimal passform er overdelen forsterket med termoplast i hælen og langs begge sidene. Finnes i helsort, samt sort med hvit såle. Alle GaitLine sko har den unike og norsk patentert sålekonstruksjon SGL som veileder GaitLine foten din gjennom hele steget, slik at kroppstyngden fordeles optimalt.
Mer info: gaitline.com
Veiledende pris: 1899 kr

Puma WarmCELL Ultralight Jacket

Puma WarmCell Ultralight Jacket er konstruert med WarmCell-teknologi som sørger for å beholde varmen nærmest kroppen, samtidig som den puster godt og slipper fukten ut. I salg hos XXL.
Mer info: xxl.no/puma
Veil. pris: 900 kr

Arc’teryx Norvan SL Insulated Hoody

Arc’teryx letteste insulerte GORE TEX-jakke noensinne, takket være det superlette materialet SHAKEDRY. Jakken består av flere lag med isolasjon for kuldebskyttelse i kaldt vær, innovative tekniske detaljer som hurtiglukkende hette, strategisk plasserte refleksdetaljer og elastiske ermer. En optimal løpejakke for all slags vær!
Mer info: fjellsport.no/arcteryx.com
Veiledende pris: 2999 kr

Devold Running Tights

Denne tightsen kombinerer en fleksibel passform med de gode egenskapen til merinoull. Ulla gjør at plaggene isolerer samtidig som de puster, og vil regulere kroppstemperaturen din i takt med treningskurven. tightsen puster når du er i bevegelse, men holder deg varm når du stopper opp. materialet er lett og selvsagt kløfritt, og gir bra hold samtidig som du har stor bevegelsesfrihet. Med høy komfort og gode pusteegenskaper vil dette være et naturlig valg til trening, hele året.
Mer info: devold.no
Veil. pris: 1499 kr

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Julegaveguide I
Julegaveguide II
Julegaveguide III

Fargeglad nykommer fra Asics

Fargeglad nykommer fra Asics


Pressemelding fra ASICS

ASICS har lansert GEL-NOOSA TRI 12 – en sko som både er lett og pustende og derfor perfekt for tri-løpere. Skoen er trofast mot den unike NOOSA-designen. Den er basert på forskning og avansert teknologi som gir løpere spenstfremmende demping og seriens raskeste stegavvikling.

Skoen har CATERPY-lisser og fliker på pløsen og hælen, og det gir en snørefri sko som er lett å ta på og har en utrolig komfortabel passform.

ASICS’ filosofi er tuftet på kontinuerlig forbedring, eller Kaizen, og selskapets mål er at hver nye versjon skal by på ny og forbedret teknologi som gir enda flere fordeler for løpere. Det gjelder også GEL-NOOSA TRI 12, som er den tolvte versjonen i serien og byr på flere nye teknologier:

Quickfit:
GEL-NOOSA TRI 12 har en utrolig komfortabel passform med elastisk strikkestoff og forsterket underlag. Flikutstyrt pløse og hæl samt valgfri elastisk lisseløsning gir en sko som er lett å ta på og av uten snøring.

Spenstfremmende demping: 
Mellomsålen har et mykt og fjærende FLYTEFOAM-mellomsålemateriale plassert nærmere underlaget. Mellomsåleskummet er lettere og mer slitesterkt enn tradisjonelle mellomsålematerialer og kjennes mykt og støttende mot foten fra nedslag til avspark.

Eksepsjonelt lett og pustende
Åpen mesh i overdelen omslutter foten som et ekstra hudlag, mens forsterkninger på utsatte steder som i buen, gir ekstra støtte. Skoens FLYTEFOAM-mellomsåle er konstruert i ett stykke, noe som gjør den ekstremt lett. I tillegg byr GEL-NOOSA TRI 12 på bedre drenering, noe som gjør skoen perfekt for triatlon.

Mer holdbar: 
Skoen er utstyrt med SUPER AHAR-gummi under hælen for økt slitestyrke.

Les også: Test av fem raske konkurransesko