TEST løpesokker

TEST løpesokker


Hvis du har løpt i bomullsokker og opplevd blemmer, gnagsår, gjennomvåte føtter og dårlig passform, da er det på høy tid du kommer deg ut og kjøper et par skikkelige løpesokker. Det er vel verdt investeringen.

Hvorfor skal du bruke 200-500 kroner på løpesokker? Jo, fordi løpesokker er spesiallaget til å løpe i. De holder føttene avkjølt og tørre, og er mer behagelige å ha på føttene. Dette vil eliminere sjansene til at du løper på deg blemmer og gnagsår.

Løpesokker har også bedre passform enn «tennissokkene». Det gjør at de sitter komfortabelt på foten og du unngår irritasjon og ubehag med en sokk som sklir og vrir seg under bruk.

Materiale Stoffet i vanlige sokker er ofte bomull. Dette materialet transporterer svette og fukt dårlig, og det vil si at en bomullsokk raskt blir fuktig og mindre elastisk. Resultatet er gjerne en krøllete sokk, våte og kalde ben, og gnagsår.

Løpesokker er laget av en kombinasjon av materialene polyamid, polypropen og ull. Denne kombinasjonen transporterer bort fuktighet, holder på varmen og gjør at huden på bena dine er tørr.

Vi setter de på test I vår test er det lagt vekt på flere kriterier. Testerne har brukt sokkene siden tidlig i mai, og alle sokkene er løpt med på asfalt, på stier og grusveier. Testerne våre er svært erfarende løpere, og tilbakelegger mange kilometer hver uke. De kjenner godt når føttene ikke har det helt tipp topp.

I testen er det ingen sokker som er direkte dårlige, og mange ligger tett opptil hverandre i resultat. Stort sett alle løpesokker som du kan kjøpe i dag er et bedre alternativ enn vanlig bomullssokker.

KRITERIENE
Passform: En løpesokk må sitte godt på foten for at den skal føles bra, og for at den ikke skal forårsake gnagsår og andre vondter. Passformen varierer fra merke til merke, og det kan være individuelt hvordan en sokk føles på foten.

Fuktighetstransport: En løpesokk må transportere fuktighet bort fra foten. Hvis foten blir for klam og fuktig under en løpetur, oppstår det gjerne gnagsår.

Ventilasjon: Noen sokker har egenskaper som gjør at de lufter og ikke blir for varme på foten. For eksempel med ventilasjonsnetting over vristen.

Tilleggsfunksjoner: Forsterkninger på haler og tor, dobbelt lag og ekstra pute rundt akilles. Det er noen av tilleggsfunksjonene vi finner på sokkene. Hvis en tilleggsfunksjon virkelig er nyttig gir det pluss i testen.

Holdbarhet: Tåler sokken vask og røft bruk, gang på gang. Mister den funksjonaliteten etter for få kilometer, eller blir den nuppete og krymper?

Totalfølelsen: Alle kriteriene lagt sammen gir en totalfølelse av sokken. Dette resulterer i en sluttkarakter som hver tester har gitt alle sokkene i testen.

Tilgjengelighet: Hvor enkelt er det å få tak i sokken?

Pris: Prisen teller inn, men det er ikke veldig stort spenn på priser i denne testen. Fra 99 kroner til 299 kroner.

TESTRESULTATER
Pris: Prisen teller inn, men det er ikke veldig stort spenn på priser i denne testen. Fra 99 kroner til 299 kroner.

Craft Run Cool
Denne sokken sitter veldig godt over vristen og har en utrolig bra fuktighetstransport. De er tørre og behagelige selv i varmt vær. Disse lever opp til navnet sitt «Cool». En suveren sokk som får toppkarakter fra våre testere. Testvinner!
Veil.pris: 149,-
Totalkarakter: 6

Asics DS Trainer
Testpanelet synes denne sokken har super passform og god funktighetstransport. Den kjennes hverken varm eller kald på føttene, og er blant favorittene på go’følelsen. Fint med puter rundt ankelen, samt forsterkning på hæl og tå. Tett opp til de beste i testen.
Veil.pris: 160,-
Totalkarakter: 5,5

Mizuno Drylite Support
Mizuno Drylite Support sitter ekstra godt på foten, og det er aldri snakk om å være redd for at den skal krølle seg eller lage gnagsår. Fuktighetstransporten er god, og den fungerer meget bra i varmt
sommervær. Fin støtte over vristen og skikkelig go’følelse. Veldig tett opp til testvinneren.
Veil.pris: 150,-
Totalkarakter: 5,5

Falke RU Stabilizer
En veldig god sokk som sitter bra på foten og gir støtte rundt fot og ankel. Den tørker fort, men for sommerbruk er ikke ventilasjonen god nok. Den ble i varmeste laget for sommerløping, og fungerer nok best når temperaturen er litt kjøligere. En glimrende terrengsokk.
Veil.pris: 225,-
Totalkarakter: 5

Nike Elite Running Cushioned
En lav sokk som sitter godt på foten. En ekstra pute bak ved ankelen gjør at de ikke glir ned. Den har god passform, men en av testerne syntes den kunne vært strammere over hælen bak. Veldig god fuktighetstransport og ventilasjon, og dermed komfortabel i varmen. Behagelig å løpe fort i, og med ekstra bounce under foten. Testens beste ankelsokk.
Veil.pris: 130,-
Totalkarakter: 5

Falke RU5
Sokken har god passform, men kunne vært litt strammere over vristen. Litt varme, men med god ventilasjon. Sokkene føles lette og raske, og har ekstra forsterkninger under tåballene og holene. Det er en tynn sokk som passer på ikke altfor varme dager. Kan ha tendens til å bli litt sprø og skjør etter lengre tids bruk og vask.
Veil.pris: 200,-
Totalkarakter: 4,5

Bridgedale Na-kd CoolFusion
Sokken føles litt for løse og for korte over ankelen. Den er lett, tynn, har flott ventilasjon og egner seg godt til sommerløping og gjerne i lette sko. Fordi den er så tynn blir den fort slitt, og den bør vaskes forsiktig.
Veil.pris: 159,-
Totalkarakter: 4

X-socks Run Evolution
Dette er en god sokk, men den kan være litt vanskelig å få på foten og oppleves litt klumpete. Litt varm for sommerløping, men
fuktighetstransporten fungerte veldig bra. Den har bra demping og er veldig god å ha på seg. En sokk som testpanelet mener kan
egne seg meget bra til kaldere dager.
Veil.pris: 299,-
Totalkarakter: 4

Injinji Run Light Weight
Denne sokken har egne tær, slik at alle tærne på foten får sitt eget lille rom. Dette betyr at det er litt mer jobb å få sokkene på, men de sitter godt på foten. Det fungerer bra med adskilte tær også i vanlige løpesko. Ventilasjonen er helt grei, og fuktighetstransporten er god. Morsom og god sokk, men den når ikke helt opp blant de
beste i denne testen.
Veil.pris: 99,-
Totalkarakter: 4

Asics Trail
Asics Trail plasserer seg midt på treet i testen. De er ikke spesielt dårlige på noe, men heller ikke veldig bra. Passformen er god,
men de kan oppleves litt tykke og klamme på varme sommerdager. En grei terrengsokk med forsterkninger rundt hæl og tå.
Veil.pris: 150,-
Totalkarakter: 4

Falke RU4 Cushion
Denne sokken havner også midt på treet. Den er ikke dårlig på noe, men når ikke helt opp blant de beste. For sommerløping føles den litt varm, og det gir utslag på fuktighetstransporten og ventilasjonen. Sokken har litt ekstra bounce under foten som ikke ga mye respons tilbake. Disse sokkene passer nok best på
kjølige dager, og da er de nok veldig bra.
Veil.pris: 200,-
Totalkarakter: 3

Mizuno Drylite Trail
Dette er en sokk som oppleves litt løs på foten, og det gir ikke den helt gode løpsfølelsen. Den er for tykk og varm til sommerløping,
men kan nok egne seg godt til kaldere dager. Holdbarheten er god. Alt i alt en sokk som ikke nådde opp i denne testen.
Veil.pris: 200,-
Totalkarakter: 3

Injinji Performance
Denne sokken var løs, vanskelig å få på seg, og gled ned under løping. De er tykke, ble veldig varme, og ventilasjonen fungerte
ikke bra. Den tåler vask godt, men testpanelet falt ikke for denne sokken.
Veil.pris: 189,-
Totalkarakter: 2


Test av Merrell Moab Flight

Test av Merrell Moab Flight


En prisgunstig og solid terrengsko for lange turer på variert underlag. Pluss for resirkulerte materialer og lav vekt. Se vår som i videoen her!

Merrell Moab Flight er en videreutvikling av en populær turstøvel med samme navn. Denne varianten er en stabil og godt dempet terrengsko for løpere.

Det gode grepet gir deg trygghet på et variert utvalg av underlag, og tross stabilitet og god beskyttelse er vekten relativt lav.

Se videoen og hele dommen her:

Norges nye løpedestinasjon

Norges nye løpedestinasjon


XXL etablerer seg nå som løpedestinasjon og skal satse mer på løping. Dette innebærer blant annet en spennende nyhet som skal gjøre det lettere for løpere å velge riktige sko.

Sportskjeden XXL har skjønt at løping er i vinden, og vil fremover satse enda mer på løping. Kompetanseheving, et bredt utvalg og egen løpsavdeling i butikkene er bare noen av endringene. Den største av alle heter Fitstation – et spesialutviklet verktøy som på få minutter finner ut hvilke sko som kan passe for nettopp dine føtter.

Runner’s World har vært innom XXL og testet ut Fitstation – se video nederst i artikkelen.

Kompetanse og kvalitet

XXL har alltid vært svært bevisst på å kurse de ansatte, slik at de til enhver tid har den kompetansen som kreves når kundene skal handle sportsutstyr. Derfor kan du være trygg på at de ansatte du møter i løpeavdelingen kan sine saker.

– Det siste året har vi måttet flytte all kursingen over på digitale plattformer, men det har ikke vært noen hindring, forteller Frederic Mignotte, ansvarlig for løpekategorien i XXL Europa.

I tillegg til dette lover kjeden nå et enda bredere sortiment enn tidligere, slik at alle kan finne noe som passer for seg.

For å toppe det hele lanserer de altså også Fitstation, hvor alle kan komme innom og få scannet føttene sine. Det høres høyteknologisk ut, hvilket det er – men det er også svært enkelt og effektivt.

Frederic Mignotte, løpsansvarlig XXL Europa.

Hva er Fitstation?

Fitstation er et eget scanne-verktøy som vil bli å finne i alle XXL-butikker framover. Takket være en database fra Volumental  med rundt ni millioner scannede føtter, vil Fitstation finne ut hvilke sko som kan passe dine føtter, basert på en kjapp scanning og et par steg på en trykkplate – utrolig enkelt!

Ved hjelp av en ansatt får du god veiledning gjennom Fitstation. Det eneste du trenger å gjøre er å ta av deg skoene og stille deg på scanneren. Deretter kommer en 3D-modell av føttene dine opp på skjermen, sammen med en rekke mål. Her får du vite fotens eksakte lengde, bredde, høyde på fotbue og vrist.

Deretter går du over en trykkmatte mens den registrerer hvordan du beveger deg og hvor du legger trykket i foten. Du trenger altså ikke å løpe – det holder å gå. Trykkmatten får likevel den informasjonen den trenger for å finne sko som passer deg.

Når du er ferdig på trykkmatten, kommer et bilde av føttene dine opp på skjermen igjen – denne gang med indikatorer som viser om du belaster føttene skjevt eller ulikt, og på hvilke punkter i foten du legger på trykket.

Og that’s it. Deretter får du presentert et utvalg av sko som vil passe deg. Sammen med den ansatte får du hjelp til å prøve deg fram til din nye favorittsko.

En retningslinje, ikke en fasit

Fitstation er ment som en retningslinje forankret i konkrete fakta om føttene dine. Ut ifra scanningen vil Fitstation sammenstille resultatet med hva andre løpere med like føtter som deg har valgt, og dermed lede deg i riktig retning av en passform som passer dine føtter og ditt steg.

Det finnes sikkert mange løpere som er overbevist om at et visst skomerke eller en viss skotype er riktige for dem, uten å nødvendigvis ha testet andre varianter. Her kan Fitstation bidra til å knuse noen myter, eller dytte deg i retning av bedre løpeopplevelser.

For alle – både erfarne løpere og nybegynnere

En runde gjennom Fitstation kan med andre ord være nyttig for alle – både erfarne løpere som er på jakt etter en ny favorittsko og, ikke minst, ferske løpere som ønsker hjelp til å finne den rette skoen.

Spesielt viktig er det å understreke at Fitstation ikke er forbeholdt løpere med stor L. Dette er et ypperlig verktøy også for deg som har lyst til å begynne å løpe.

Her trenger du ingen forhåndskunnskaper. De ansatte guider deg gjennom scanningen og finner frem sko til deg. Du skal til syvende og sist bare stole på at den skoen som føles best på, er den rette for deg. Og på den måten er det mye større sjanse for at du vil få glede av løpingen fremover.

Hendige funksjoner under utvikling
Allerede nå kan du legge inn mailadressen din før scanningen og få tilsendt resultatene på mail. XXL jobber også med en løsning hvor du kan lagre informasjonen som Fitstation finner ut om dine føtter, slik at du enkelt kan handle riktige sko på nett ved en senere anledning, og få beskjed om når det er på tide med nye sko, slik at du ikke løper for lenge i et slitt par.

RW har testet Fitstation – se videoen her!


Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner

Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner


I samarbeid med Polar gir vi bort den nye superklokka Vantage M2 på instagramsiden vår @runnersworldnor. Vantage M2 analyserer både trening og restitusjon – og guider deg til enda smartere trening.

Å både kunne sette opp mål og deretter nå dem krever at du klarer å balansere treningen med tilstrekkelig og optimal restitusjon. For å lykkes med å nå målene du setter deg, er det viktig å forstå hvordan kroppen din fungerer, mener Polar. Og dette er kunnskap som nye Vantage M2 gir deg.

Den nye Polar-klokka har alle funksjoner du trenger for å trene smartere og nå målene dine. I tillegg tar den seg godt ut på håndleddet.

Konkurranse

Du kan nå vinne Polar Vantage M2 – sjekk ut konkurransen på vår instagramside @runnersworldnor.

Vantage M2 hjelper deg med å utvikle deg innen din idrett, blant annet ved å måle aktivitet og puls døgnet rundt. Det er informasjon som er avgjørende for at du skal forstå hvordan kroppen svarer på trening, og hvor mye restitusjon du trenger for å kunne utvikle deg optimalt.

Omfattende funksjoner gir deg den personlige veiledningen du trenger for å nå målene dine. Vantage M2 gjør treningsdataene dine lett forståelig, og veileder deg til å trene smartere, ikke hardere.

Dermed kan du forbedre ytelsen din på bakgrunn av kunnskap om nåværende treningsnivå og dagsform. Klokken registrerer automatisk hvor godt du sover og restituerer, slik at du alltid vet når det er tid for å presse kroppen litt ekstra.

Du kan også dra nytte av daglige treningsforslag og velge mellom forskjellige treningsprogrammer og veiledning, som er lett tilgjengelig på klokken.

Vantage M2 gir deg et helhetlig bilde av hvordan treningsøktene dine belaster kroppen, slik at du lettere kan holde treningen produktiv og forbedre ytelsen din.

I tillegg til treningsfunksjonene er Vantage M2 utstyrt med en rekke smart watch-funksjoner, blant annet musikkontroll og muligheten til å få værvarsel og andre varsler fra mobilen. Det er med andre ord en klokke du både kan og vil ha på deg døgnet rundt.

Treningsprogram som tilpasser seg etter utviklingen din

I sin nye Test Hub, som er en del av Polars gratis og brukervennlige treningsplattform Polar Flow,, samles alt av testdata fra klokka di. Polar Flow forenkler treningsdataene dine og gir deg oversiktlige analysemuligheter og kunnskap om treningsutviklingen din.

Du kan også enkelt planlegge og følge opp treningen din, øvrige aktiviteter og søvn- og restitusjon i treningsplattformen.

Her finner du også Polar Running Program – en funksjon som gjør det utrolig lett for deg å trene fram mot et spesifikt mål som for eksempel et konkret løp. På denne måten fungerer Polar Vantage M2 som en personlig løpetrener.

Alt du trenger å gjøre er å velge distansen du skal konkurrere på og stille inn datoen, så skaper Polar Flow et personlig og tilpasningsdyktig treningsprogram som er basert på dine individuelle resultater. Programmet tilpasser seg med tiden basert på utviklingen din.

Hver treningsøkt finnes lett tilgjengelig på klokka di. Polar Vantage M2 veileder deg gjennom hver økt og sier ifra om du bør ta det roligere eller presse deg selv litt hardere.

I treningsprogrammet ditt finnes også styrketreningsøvelser, stabiliseringsøvelser for kjernemuskulaturen og bevegelighetsøvelser. Disse kan gjøres når og hvor du vil, og du får instruksjonsvideoer som guider deg gjennom hver økt. Med andre ord – det er en reell sjanse for at den der stuegulv-styrketreningen du hadde tenkt å starte med faktisk blir noe av!

VO2 max og utvikling

Running Index er en indikator på det maksimale oksygenopptaket ditt (VO2 max) – et mål som indikerer hvor god form du er i. Du får en beregning av din Running Index-verdi etter hver løpetur, altså en bedømming av ditt maksimale aerobe løperesultat. Ved hjelp av denne funksjonen kan du i Polar Flow følge med på hvordan løperesultatene dine – og dermed formen din – utvikles.

Fakta Polar Vantage M2
Vekt: 45 gram inkludert reim
Batteritid: 30 timer kontinuerlig trening. Med strømsparingsalternativer kan batteriet trekkes opp mot 100 timer.
Pris: 2999 kr

Stor øreplugg-test for løperen

Stor øreplugg-test for løperen


74 prosent av respondentene i RWs store løperundersøkelse fra 2020 svarer at de løper med øreplugger. Vi har testet fem trådløse varianter – noen splitter nye, andre eldre travere med nye oppgraderinger. I researchen til denne guiden, eller testen, tittet...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Test av Brooks Catamount

Test av Brooks Catamount


En terrengsko som legger til rette for cruise-følelse på flytstien, men samtidig tåler lange distanser. Se vår dom her!

Brooks Catamount ble designet for eliteløperne i det ikoniske 100-milesløpet Western States. Det betyr ikke nødvendigvis at skoen først og fremst kommer til sin rett på så lange distanser. Vi mener at den er vel så bra på raske økter på flytstien.

Se videoen her!