TEST løpesokker

TEST løpesokker


Hvis du har løpt i bomullsokker og opplevd blemmer, gnagsår, gjennomvåte føtter og dårlig passform, da er det på høy tid du kommer deg ut og kjøper et par skikkelige løpesokker. Det er vel verdt investeringen.

Hvorfor skal du bruke 200-500 kroner på løpesokker? Jo, fordi løpesokker er spesiallaget til å løpe i. De holder føttene avkjølt og tørre, og er mer behagelige å ha på føttene. Dette vil eliminere sjansene til at du løper på deg blemmer og gnagsår.

Løpesokker har også bedre passform enn «tennissokkene». Det gjør at de sitter komfortabelt på foten og du unngår irritasjon og ubehag med en sokk som sklir og vrir seg under bruk.

Materiale Stoffet i vanlige sokker er ofte bomull. Dette materialet transporterer svette og fukt dårlig, og det vil si at en bomullsokk raskt blir fuktig og mindre elastisk. Resultatet er gjerne en krøllete sokk, våte og kalde ben, og gnagsår.

Løpesokker er laget av en kombinasjon av materialene polyamid, polypropen og ull. Denne kombinasjonen transporterer bort fuktighet, holder på varmen og gjør at huden på bena dine er tørr.

Vi setter de på test I vår test er det lagt vekt på flere kriterier. Testerne har brukt sokkene siden tidlig i mai, og alle sokkene er løpt med på asfalt, på stier og grusveier. Testerne våre er svært erfarende løpere, og tilbakelegger mange kilometer hver uke. De kjenner godt når føttene ikke har det helt tipp topp.

I testen er det ingen sokker som er direkte dårlige, og mange ligger tett opptil hverandre i resultat. Stort sett alle løpesokker som du kan kjøpe i dag er et bedre alternativ enn vanlig bomullssokker.

KRITERIENE
Passform: En løpesokk må sitte godt på foten for at den skal føles bra, og for at den ikke skal forårsake gnagsår og andre vondter. Passformen varierer fra merke til merke, og det kan være individuelt hvordan en sokk føles på foten.

Fuktighetstransport: En løpesokk må transportere fuktighet bort fra foten. Hvis foten blir for klam og fuktig under en løpetur, oppstår det gjerne gnagsår.

Ventilasjon: Noen sokker har egenskaper som gjør at de lufter og ikke blir for varme på foten. For eksempel med ventilasjonsnetting over vristen.

Tilleggsfunksjoner: Forsterkninger på haler og tor, dobbelt lag og ekstra pute rundt akilles. Det er noen av tilleggsfunksjonene vi finner på sokkene. Hvis en tilleggsfunksjon virkelig er nyttig gir det pluss i testen.

Holdbarhet: Tåler sokken vask og røft bruk, gang på gang. Mister den funksjonaliteten etter for få kilometer, eller blir den nuppete og krymper?

Totalfølelsen: Alle kriteriene lagt sammen gir en totalfølelse av sokken. Dette resulterer i en sluttkarakter som hver tester har gitt alle sokkene i testen.

Tilgjengelighet: Hvor enkelt er det å få tak i sokken?

Pris: Prisen teller inn, men det er ikke veldig stort spenn på priser i denne testen. Fra 99 kroner til 299 kroner.

TESTRESULTATER
Pris: Prisen teller inn, men det er ikke veldig stort spenn på priser i denne testen. Fra 99 kroner til 299 kroner.

Craft Run Cool
Denne sokken sitter veldig godt over vristen og har en utrolig bra fuktighetstransport. De er tørre og behagelige selv i varmt vær. Disse lever opp til navnet sitt «Cool». En suveren sokk som får toppkarakter fra våre testere. Testvinner!
Veil.pris: 149,-
Totalkarakter: 6

Asics DS Trainer
Testpanelet synes denne sokken har super passform og god funktighetstransport. Den kjennes hverken varm eller kald på føttene, og er blant favorittene på go’følelsen. Fint med puter rundt ankelen, samt forsterkning på hæl og tå. Tett opp til de beste i testen.
Veil.pris: 160,-
Totalkarakter: 5,5

Mizuno Drylite Support
Mizuno Drylite Support sitter ekstra godt på foten, og det er aldri snakk om å være redd for at den skal krølle seg eller lage gnagsår. Fuktighetstransporten er god, og den fungerer meget bra i varmt
sommervær. Fin støtte over vristen og skikkelig go’følelse. Veldig tett opp til testvinneren.
Veil.pris: 150,-
Totalkarakter: 5,5

Falke RU Stabilizer
En veldig god sokk som sitter bra på foten og gir støtte rundt fot og ankel. Den tørker fort, men for sommerbruk er ikke ventilasjonen god nok. Den ble i varmeste laget for sommerløping, og fungerer nok best når temperaturen er litt kjøligere. En glimrende terrengsokk.
Veil.pris: 225,-
Totalkarakter: 5

Nike Elite Running Cushioned
En lav sokk som sitter godt på foten. En ekstra pute bak ved ankelen gjør at de ikke glir ned. Den har god passform, men en av testerne syntes den kunne vært strammere over hælen bak. Veldig god fuktighetstransport og ventilasjon, og dermed komfortabel i varmen. Behagelig å løpe fort i, og med ekstra bounce under foten. Testens beste ankelsokk.
Veil.pris: 130,-
Totalkarakter: 5

Falke RU5
Sokken har god passform, men kunne vært litt strammere over vristen. Litt varme, men med god ventilasjon. Sokkene føles lette og raske, og har ekstra forsterkninger under tåballene og holene. Det er en tynn sokk som passer på ikke altfor varme dager. Kan ha tendens til å bli litt sprø og skjør etter lengre tids bruk og vask.
Veil.pris: 200,-
Totalkarakter: 4,5

Bridgedale Na-kd CoolFusion
Sokken føles litt for løse og for korte over ankelen. Den er lett, tynn, har flott ventilasjon og egner seg godt til sommerløping og gjerne i lette sko. Fordi den er så tynn blir den fort slitt, og den bør vaskes forsiktig.
Veil.pris: 159,-
Totalkarakter: 4

X-socks Run Evolution
Dette er en god sokk, men den kan være litt vanskelig å få på foten og oppleves litt klumpete. Litt varm for sommerløping, men
fuktighetstransporten fungerte veldig bra. Den har bra demping og er veldig god å ha på seg. En sokk som testpanelet mener kan
egne seg meget bra til kaldere dager.
Veil.pris: 299,-
Totalkarakter: 4

Injinji Run Light Weight
Denne sokken har egne tær, slik at alle tærne på foten får sitt eget lille rom. Dette betyr at det er litt mer jobb å få sokkene på, men de sitter godt på foten. Det fungerer bra med adskilte tær også i vanlige løpesko. Ventilasjonen er helt grei, og fuktighetstransporten er god. Morsom og god sokk, men den når ikke helt opp blant de
beste i denne testen.
Veil.pris: 99,-
Totalkarakter: 4

Asics Trail
Asics Trail plasserer seg midt på treet i testen. De er ikke spesielt dårlige på noe, men heller ikke veldig bra. Passformen er god,
men de kan oppleves litt tykke og klamme på varme sommerdager. En grei terrengsokk med forsterkninger rundt hæl og tå.
Veil.pris: 150,-
Totalkarakter: 4

Falke RU4 Cushion
Denne sokken havner også midt på treet. Den er ikke dårlig på noe, men når ikke helt opp blant de beste. For sommerløping føles den litt varm, og det gir utslag på fuktighetstransporten og ventilasjonen. Sokken har litt ekstra bounce under foten som ikke ga mye respons tilbake. Disse sokkene passer nok best på
kjølige dager, og da er de nok veldig bra.
Veil.pris: 200,-
Totalkarakter: 3

Mizuno Drylite Trail
Dette er en sokk som oppleves litt løs på foten, og det gir ikke den helt gode løpsfølelsen. Den er for tykk og varm til sommerløping,
men kan nok egne seg godt til kaldere dager. Holdbarheten er god. Alt i alt en sokk som ikke nådde opp i denne testen.
Veil.pris: 200,-
Totalkarakter: 3

Injinji Performance
Denne sokken var løs, vanskelig å få på seg, og gled ned under løping. De er tykke, ble veldig varme, og ventilasjonen fungerte
ikke bra. Den tåler vask godt, men testpanelet falt ikke for denne sokken.
Veil.pris: 189,-
Totalkarakter: 2

Siste utgave av Runner’s World

  • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
  • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
  • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
  • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
  • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
  • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
  • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
  • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
  • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!


På tom tank

På tom tank


For å kunne løpe langt og fort må du ha fylt opp kroppen med energi. I forkant av Toronto Waterfront Marathon i fjor forsøkte to kanadiske eliteløpere, Reid Coolsaet og Eric Gillis, et nytt og ukonvensjonelt treningsopplegg. De løp flere av treningsøktene sine på tom mage. Ut fra et anstrengningsperspektiv kan det sammenlignes med å ha på seg en vektvest.

Hvis du løper på fastende mage tvinges kroppen til å arbeide hardere, og mer effektiv bruke det lille av energi som er lagret i musklene. Mer enn om du løper med musklene fulle av energi. Karbohydrater er kroppens fremste energikilde. Kroppen kan bare lagre en begrenset mengde av dette, først og fremst i muskler og lever. Dette lageret rekker normalt til rundt 90 minutters intensiv trening. Forskning har vist at trening med lave karbohydratnivåer gjør musklene vant til å brenne mer fett, hvilket øker kroppens evne til å utnytte karbohydratlagrene med opp til 50 prosent. Det er derimot ikke sikkert at dette bidrar til bedre sluttider på maratondistansen, men for Coolsaet og Gills var forskningsresultatene så lokkende at de gjorde et forsøk.

Etter å ha fulgt det nye treningsopplegget løp begge inn til personlig rekord. Coolsaet på 2.10,55 og Gills på 2.11,27. Begge kvalifiserte seg til OL i London.
Dette kan du gjøre hvis du vil forsøke å trene løping på fastende mage.

TØM TANKEN -> En måte å tømme karbohydratlagrene i musklene er å gjennomføre en hard treningsøkt på morgenen etterfulgt av en ettermiddagstrening, uten å fylle på noen karbohydrater. Det er en krevende og ikke spesielt behagelig metode.
En litt mindre ekstrem variant er å løpe en økt før frokost, med minst ti timers faste gjennom natten. Effekten på kroppen blir da nesten den samme.

LØP LENGE -> Det skal være en god start på dagen, men 30 minutter løping før frokost gir ingen større effekt. Det kreves minst en time løping på fastende mage for at kroppen skal stimuleres til å forbrenne fett. Maratonløpere på elitenivå, som trener over 17 mil i uken, bør løpe opp mot to timer på fastende mage, derav halve tiden på terskelnivå. Øvrige løpere bør sikte på at de gjennom en måned gradvis øker til en times løping på tom mage.

FYLL PÅ -> Når du har avsluttet en treningsøkt på tom mage må du raskt fylle på energilagrene med karbohydrater og protein for å fremskynde restitusjonen og muskeloppbygningen. Pass på at du får i deg 15-25 gram protein og 60-100 gram karbohydrater, avhengig av din vekt og treningens intensitet. Videre må du være nøye på at du henter deg inn igjen før du øker distansen på de løpeøktene hvor du trener med tom mage. Løp bare en meget lett økt dagen etter.

TRENE SULTEN
Slik legger du inn økter på fastende mage i din maratontrening.

UKE 1-4
En økt på fastende mage per uke. Begynn med 30min lett løping, øk gradvis til 60min.

UKE 5-8
En økt på fastende mage per uke. Øk til 75min, der 20-30min skal være i terskelfart.

UKE 9-12
To økter på fastende mage per uke. Løp den ene i lett tempo, 30-60min. Løp den andre opp til 90min, der 30-40min skal være i terskelfart.

UKE 13-16
En økt på fastende mage per uke, med 45-60min lett løping. Ingen økter på fastende mage samme uke som konkurransen.

Nike holder vannet ute

Nike holder vannet ute


For å beskyttet løpere mot vær og vind kommer Nike med Shield Pack. Det er en reflekterende og vannavvisende serie med løpesko som inneholder seks modeller: Nike LunarGlide 5 Shield, Nike Air Pegasus 30 Shield, Nike Free 5.0 Shield, Nike Lunar Eclipse 3 Shield, Nike Zoom Structure Triax 17 Shield og Nike Zoom Vomero 8 Shield.
Hver sko har et reflekterende mønster som kommer frem i mørket, og gjør deg godt synlig langs veien. For å holde skoene vanntette er de utstyrt med et trelags tettvevd mesh, og for komforten har kragen og tungen på skoen mikirofleece.
Mer info på www.nike.com.

Årets julegave?

Årets julegave?


Kanskje du håper på en plass i Norseman? Uansett nivå bør du la deg inspirere av de svenske triatletene Jonas Colting og Jojje Borssén! Deres bok om triatlon er endelig til salgs i Norge gjennom Runners World. Årets julegave?

“Triathlon för dig” er lettlest, men detaljrik og vil inspirere og motivere deg som er interessert i triatlon. Boken er på 200 sider og inneholder det viktigste du bør vite om triatlon, enten du er helt i startgropen eller vil utvikle deg selv som triatlet. DVD (90 minutter) med instruksjoner og inspirasjon medfølger!

Med boken følger også en 90 minutter lang DVD hvor forfatterne gir deg et dypere innblikk i triathlonidrettens fantastiske verden.

Prisen er på 449 SEK som blir ca 399 NOK og er inkludert porto.

Bestill ditt eksemplar allerede i dag.

Ny Gel-Super fra Asics

Ny Gel-Super fra Asics


Løpesko fra Asics handler om støtte og demping. Men for å dekke behovet til løpere som ønsker seg mindre av de to egenskapene til fordel for et mer naturlig og raskere løpesteg kommer Asics nå med en helt ny løpesko. Nå gjør Asics seg klar til en minimalistisk tilnærming med nyheten Gel-Super J33.

Lett og rask
Dette er altså det nyeste medlemmet til Asics Natural33-serien. En lettvektssko som kommer til Norge ved nyttår. Skoen veier kun 208 gram, men har likevel samme støtte som andre tyngre Asics-sko. Vi har allerede løpt noen kilometer med skoen, og den gir et positivt inntrykk. Den oppfordrer til fart!

Lavprofil
Under den tynne, fleksible overdelen, er skoen fylt med FluidAxis-teknologi for en myk overgang. Det er Gel-partier i sålen som hjelper til med dempingen. Skoen har en sømløs konstruksjon slik at du ikke trenger å bekymre deg for irritasjon av huden på føttene. Hældorpp på bare 6mm gjør den til en lavprofil-sko. Det reduserer vekten på sålen, for å bedre løpsøkonomi og raskere løpesteg.

Vi har snakket med den italienske OL-mesteren Stefano Baldini, som vant gullet på maratondistansen i 2004.
– Jeg vil løpe med denne skoen under New York maraton i år, og jeg er sikker på at dette er en sko som vil fungere for mange som ønsker å løpe fortere, sier Baldini.
Han legger til at dette er en sko som passer perfekt sammen med dine vanlige mengdetreningssko.
– Bruk denne skoen på intervalløktene eller når du skal kjøre en hurtig langkjøring, sier Baldini.
Vi legger til at Baldini representerer Asics.

Sko nummer to
Skoen passer best for de som ønsker seg en nummer to sko til de raske treningsøktene, eller til de som jakter gode tider på alt fra 10km til maraton.
Gel-Super J33 kommer til Norge rundt nyttår, og prisen vil være veil. 1200 kroner.
Vi tester skoen nå, og vil komme tilbake med en testrapport.

Tren til rett tid

Tren til rett tid


De fleste løpere, erfarne eller uerfarne, vet at det kreves gjennomføring av både langturer, terskeløkter og hurtighetstrening for å forbedre seg. Det som kanskje kan være vel så krevende som gjennomføringen er å planleggingen av øktene. Til hvilken tid på dagen bør du gjennomføre hvilken type økt, slik at du får mest mulig ut av den?

Det å få nok hvile mellom slagene er selvsagt viktig, men kombinerer du dette med kunnskapen om når på dagen du kan yte mest i din kommende økt, vil treningen bli enda mer produktiv. Det skal nevnes at mange av oss omfavnes av den berømte tidsklemma, men om du har muligheten til å velge, er dette tipsene du bør følge til den beste timingen av treningsøktene dine.

Langtur på morgenen
– Dersom du løper to ganger per dag, vil jeg i utgangspunktet si at morgenøkta er det beste alternativet for en langtur. Kroppen er ikke helt våken, og en rolig langtur kan være mer enn nok for en trøtt kropp før jobb- eller skoledagen starter, sier ultra- og maratonløperen John Henry Strupstad.

– En langtur om morgenen har noen gode effekter, legger mellomdistanseløper Kjetil Måkestad til.

– Kroppen får en “flying” start på dagen, og den tilvennes å prestere bedre fysisk på morgenen.

Tidlig trening
Om du trener til ultra- eller maratonløp, vet du at disse løpene ofte starter tidlig om morgenen. Ved å kjøre de rolige øktene på samme tidspunkt, venner kroppen seg til å prestere på denne tiden av døgnet. Ved å legge langturen tidlig på dagen kan du, på fastende mage, tilvenne kroppen å løpe med hovedsakelig fett som brennstoff, hvilket er gunstig om du trener til lengere distanser.

– Jeg bruker å si at rolige økter under 70 minutter fint kan gjennomføres uten frokost, forteller Strupstad.

– Da er det selvsagt viktig med en god porsjon frokost like etterpå, tilføyer han.

Hardøktene på ettermiddagen
– Det finnes forskning som indikerer at kroppen presterer best om kvelden, fra klokken 18-22, men siden vi alle er forskjellige varier nok dette fra person til person, forklarer Strupstad.

– Det som er sikkert når det kommer til kvalitetsøkter, er at kroppen må ha inntatt nok og riktig næring for å kunne gjennomføre en slik økt så optimalt som mulig, understreker han.

– Litt utpå dagen er kroppen mer mottakelig for fysisk aktivitet, og du vil merke at du kan løpe raskere på kvelden enn på morgenen med samme intensitet, forklarer Måkestad. Han legger til at friidrettstevner ofte er lagt til senere på dagen, og at det i en periode før konkurransen kan være en fordel å gjennomføre kvalitetsøktene i samme tidsrom. For mesterskapsløpere som har forsøk og semifinaler tidligere på dagen, anbefaler Strupstad også å gjennomføre noen hardøkter tidlig på dagen for å tilvenne seg dette.

Hele denne artikkelen finner du i magasinet Runner’s World 4/13.