Test av fem lette konkurransesko

Test av fem lette konkurransesko


Trenger du et par formel 1-sko til raske intervalløkter og konkurranser? Vi har testet fem modeller.

Når vi jakter nye perser, snører vi aller helst på oss de lette konkurranseskoene.

Grensene mellom nøytrale, stabile og lette treningsmodeller har blitt mer flytende i de siste årene. Samtidig finnes det et bredere spekter av konkurransemodeller. Denne kategorien handler fortsatt i stor grad om lav vekt, og flertallet av de mer utpregede konkurransemodellene er derfor tynne og mindre slitesterke enn de mer robuste mengdeskoene. Men det skal også sies at nytt materiale i både såler og overdeler har gjort det mulig å lage mer beskyttende og holdbare konkurransesko. Lettvektsmodellene er derfor ikke lenger kun forbeholdt supermosjonister og eliteløpere. I dag kan flere løpere koste på seg luksusen å snøre på seg et par lette Formel 1-sko.

For hvem?
Spørsmålet er egentlig ikke hvem som kan – eller bør – løpe i et par lette konkurranseko. Det handler snarere om hvor mye du kan tillate deg å løpe i dem, og når man skal velge en lettvektsmodell framfor andre sko. For lettere løpere med en effektiv teknikk og lang treningsbakgrunn er det fulgt mulig å løpe en maraton i de mest ekstreme konkurransemodellene. Mindre erfarne løpere, eller løpere som vet de er skadeutsatt, bør begrense bruken til kortere løp på 5 eller 10 kilometer – og kanskje velge modeller med litt mer demping enn de aller slimmeste modellene.

Når?
For mange av oss signaliserer betegnelsen konkurransesko at disse kun er aktuelle for ulike typer løp, men det er muligens ikke helt rett. Å både konkurrere og trene i lette, raske sko kan være det som utvikler løpingen din aller best. Å bruke en lett og fleksibel konkurransesko på korte intervalløkter og teknikksessions fremmer et effektivt bevegelsesmønster og styrker løpemuskulaturen. Godt oppbygde treningssko kan på den annen side være det beste valget når du har behov for å skåne muskulaturen på lange langturer eller under et krevende maratonløp.

En ny dimensjon
I denne skoguiden presenterer vi fem ulike konkurransemodeller. Ved hjelp av omtalen fra RWs skoekspert Andreas Grøgaard, samt beskrivelser av tekniske detaljer, vil forhåpentligvis denne guiden hjelpe deg med å finne den modellen som passer deg, steget ditt og den distansen du satser på. Har du ikke løpt i lette konkurransesko tidligere? Tør å teste! En Formel 1-sko kan utvilsomt gi løpingen din en ny dimensjon.

RWs skoekspert, Andreas Grøøgard, testet et knippe raske sko i sommer. Alle foto: Fredrik Hasseleid.

Hoka One One Carbon X

Skotype: Allround/konkurranse
Vekt: 241 gram (str. 43)
Drop: 5 mm (32 mm/27 mm)

The hype is real! Med Carbon X presenterer Hoka sin versjon av sagnomsuste Nike Vaporfly 4%. Den geniale ideen går ut på å ha en stiv karbonplate på en seng av svært myk og støtdempende foam. Til forskjell fra sin ”bror i skofamilien” har Carbon X med 5mm drop en lavere profil. Samlet gir egenskapene en veldig god løpsfølelse og kraft i stegavviklingen. Til tross for et nokså aggressivt preg kjennes skoen samtidig skånsom for muskulaturen, og den passer derfor til alle slags økter: Restitusjonsjogg, tempoøkter, intervaller og konkurranser. Carbon X skiller seg både fra de typiske Hoka-modellene med veldig tjukk og myk såle og fra typiske lettvekts-/konkurransesko. Skoen er et trygt og godt valg til konkurranser fra 5km og lengre.

Sålen er ikke nevneverdig mønstret og skoen egner seg derfor klart best i jevnt terreng (asfalt, tartan, tredemølle). Videre gir profilen gjerne bedre løpsfølelse for løpere som lander midt på foten eller på forfoten enn for utpregede hælløpere. Tåboksen er vid og kler en bred fot. Overdelen består av en sømløs og lett mesh, som både bidrar til lav vekt og luftighet. Videre er tungen tynn og bred, og folder seg fint rundt vristen. Den er svært komfortabel, samtidig som foten sitter trygt både i joggetempo og under sprinter. Hoka One One Carbon X er ikke en ny Vaporfly 4%, men den lever opp til sin egen hype og er et veldig spennende alternativ. Karbonplate i løpesko har så absolutt kommet for å bli!

Puma Speed Sutamina

Skotype: Allrounder / lange gateløp
Vekt: 249 gram / 317 gram (dame str. 38 / herre str. 43)
Drop: 12 mm

Speed Sutamina er en allroundsko basert på Pumas nye ProFoam-demping. Dette er en EVA-variant som utseendemessig minner om New Balance Fresh Foam og i løpsfølelse om Nike React. Med andre ord en smidig og lett sålekonstruksjon som befinner seg midt på treet hva gjelder responsivitet og dempeegenskaper. Lander man på hælen eller midt på foten vil man oppleve at skoen tar godt av for støtet og viderefører energien effektivt gjennom steget, før en stivere ”Proplate” i forfoten bidrar til mer trykk i selve frasparket. Egenskapene underbygges av et særegent mønster i yttersålen som minner om en oppkuttet mango i bittesmå terninger. Samlet føles sålen trygg og stabil.

Til forskjell fra resten av Pumas ”Speed line” består Sutaminas overdel av masker fremfor én strikk. Dette gir en passform som muligens ikke føles så tilpasningsdyktig for løpere med høy vrist eller brede føtter, men som gjerne gir trygghet og sikker passform for smalere føtter. Overdelen støpes godt rundt foten ved hjelp av en myk og hullete tunge og det som minner mer om tynne, sterke og ikke-strechy tau enn typiske lisser. Dette fungerer overraskende bra og må være et av markedets beste lisser!

Likevel, skoens mest markante trekk er utvilsomt dens utseende. Speed Sutamina er rett og slett en utrolig innbydende sko! Den vil kunne stjele oppmerksomhet på et hvilket som helst treningssenter eller en løpebane, men utgjør samtidig et godt alternativ til en sporty sneaker.

Som løpesko er Speed Sutamina ideell for dem som ønsker god støtte og demping på sine langturer. Til tross for at skoen kategoriseres innenfor Pumas Speed-kategori, medfører skoens profil, vekt og sålekonstruksjon at skoen egner seg best i konkurranser fra 10km og lengre. Den gir god flyt i lav og halvrask fart (tempoøkter, terskelintervall osv.), men det blir litt for ”mye sko” til baneløp og korte konkurranser. Det er derfor en allrounder som vil kunne dekke svært mange, men (sannsynligvis) ikke alle behov. Om man ”kun” skal ha ett eller to par løpesko i gangen, vil Speed Sutamina være et svært godt alternativ!

Les også: Ny sko fra Inov-8 

Adidas Adizero Boston 8

Skotype: Konkurranse/Allround
Vekt: 198 gram/255 gram (dame str. 38 / herre str. 42,5)
Drop: 10 mm (29 mm/19 mm)

Adidas Boston utgjør en serie ikoniske løpesko. Oppdateringen fra Boston 7 til 8 er markant, samtidig som Adidas har bevart skoens DNA: En rask konkurransesko som kombinerer den hårfine balansen mellom lav vekt og støtdempingsevne. Navnet ”Boston” henviser til et av verdens mest kjente maratonløp og understreker skoens karakter og bruksområde. For løpere som utelukkende søker lav vekt finnes åpenbart lettere alternativ, men i kompromisset mellom vekt, smidighet og demping er Boston 8 blant de aller ypperste i klassen! Man kan
driste seg til å si det er ”obligatorisk” med en slik type sko i enhver løpers skobibliotek.

2019-utgaven har et ny overdel i svært luftig og lett mesh. Denne er både en smule tykkere og romsligere enn tidligere utgaver, men samtidig mykere enn det litt røffe materialet i Boston 7. Samlet gir overdelen hakket bedre komfort, men er samtidig mer utsatt for å trekke til seg fuktighet. Microfit-konstruksjon rundt vristen og hælen sikrer at foten sitter trygt under raske retnings- og tempoforandringer.

Tåboksen er gjort noe bredere, noe som kan være kjærkomment på lengre distanser – som en maratonkonkurranse – der foten gjerne vil svulme noe opp og kreve ekstra utfoldelse. Har du tidligere opplevd Adidas-sko en smule trange kan dette endelig være skoen for deg. Nytt i overdelen er også plasseringen av Adidas-stripene, samt bokstavene ”BOS” og ”TON” på hver sin side av vristen. Hælkappen er kledd i et mer elegant og skinnende materiale. Rent estetisk er skoen en nytelse!

Yttersålen består som tidligere av den anerkjente Continental-gummien, men konstruksjonen er satt sammen på en måte som gir mer feste i frasparket og bedre respons fra underlaget. Dermed kan Adidas være selvsikre med sin ”no-slip garanti”. Midtsålen er satt sammen av det sagnomsuste BOOST-materialet, et lag med EVA og det velkjente Torsion-systemet. I den 8.-utgaven er dette sistnevnte stive materialet dog både bredere og lengre, noe som gir mer stabilitet og snert i frasparket. Dette forsterkes av omformingen av Continental-gummien fra tilsvarende en hestesko til et firkantmønster. Totalopplevelsen er at skoen tilrettelegger for en mer effektiv stegavvikling. Likte du Boston 7 vil du elske(!) Boston 8!

Brooks Hyperion

Skotype: Lettvekt / konkurranse
Vekt: 153 gram / 181 gram (dame str. 38 / herre str. 42,5)
Drop: 10 mm (27 mm/17 mm)

Brooks Hyperion er en makeløs sko! Den er oppsiktsvekkende lett og bygget utelukkende for høy fart. I biblioteket av løpesko er dette Formel 1-utgaven. Dermed har skoen også et svært begrenset bruksområde. Sålen er fast og tar minimalt av for støt, og egner seg ikke for rolige joggeturer og restitusjon. For sitt formål gir Hyperion dog en helt spesiell løpsfølelse. Profilen tilrettelegger for rask stegavvikling og sålen gir godt grep på underlaget (asfalt, tartan og tredemølle). Det er ikke skoen å anbefale om man kun skal ha én løpesko, men om man kan rotere litt og jevnlig har innslag av kortintervaller eller kortere konkurranser, er dette en artig sko man kan unne seg med moderasjon til de rette anledningene.

Førsteinntrykket kan minne om Saucony Kinvara og On Cloudswift, men Brooks Hyperion skiller seg fra slike allroundere ved sin særpregede løpsfølelse, usedvanlig lave vekt og en smule mer stabilitet i forfoten. Samtidig tilrettelegger fleksibiliteten i gummien i bakre del av yttersålen for en så naturlig stegavvikling som mulig. Midtsålen består i sin fulle lengde av Brooks BioMoGo DNA-foam, som gir en del demping i hælen. Selve hælkappen er nokså stiv og tettsittende, noe som fremstår hensiktsmessig for at skoen skal sitte trygt i høy fart.

Overdelen er sømløs og tettsittende – spesielt for en normal til bred fot. I forfoten er det boret små hull med laser som bidrar til god ventilering. Selv under intensive intervaller i varmen kan derfor foten holdes relativt tørr. Med en svært myk tunge og stretchy lisser kan man tillate seg å løpe uten sokker uten å oppleve nevneverdig irritasjon. Skoen kan føles noe trang for brede føtter idet man sparker godt fra underlaget og foten utfolder seg mot kantene i tåboksen. Den er derfor absolutt ikke egnet om man skal løpe i flere timer – men det er som nevnt heller ikke hensikten.

Brooks Hyperion fungerer perfekt i konkurranser fra 3000m til 10km. For dem som behersker godt å løpe i en lettvektssko med tynn såle og aggressiv profil, kan skoen også fungere til halvmaraton. Skal man oppleve flyt i løpingen er man helt avhengig av høy frekvens og kort kontakttid med underlaget, samt legger og akillessene som tåler belastningen når man kommer frem på foten i høy fart. Brooks Hyperion er noe av det nærmeste man kommer en banesko uten belastningen fra pigger. Men man skal tenke seg godt om til hvilke økter man setter seg i en Formel 1-bil.

Altra Kayenta

Skotype: Lettvekt/konkurranse
Vekt: 139 gram/167 gram (dame str. 38/herre str. 42,5)
Drop: 0 mm(!) (23 mm/23 mm)

Altra Kayenta er en 0-dropssko som er bygget med utgangspunkt i tanken om at mennesker er født til å løpe. En løpesko skal helst korrigere så lite som mulig og heller tilrettelegge for den enkeltes naturlige løpestil. Mennesker antas dog ikke å være født til å løpe på asfalt, noe Kayenta tar hensyn til med sin 23mm høye såle under hele foten. Denne konstruksjonen bidrar også til bedre holdbarhet sammenlignet med andre sko med tilsvarende profil og vekt. Kayenta er derfor en særegen, minimalistisk racingsko med demping for lengre distanser.

Førsteinntrykket er naturligvis at skoen er ekstremt lett! Sålen er ikke blant de mest responsive, men føles smidig og rask. Den gir god bakkekontakt med både asfalt og grus, men folk som har løpt mye i terrenget rapporterer at man kan kjenne stein og skarpe kanter gjennom sålen. Forfoten er svært fleksibel, mens sålen fra under fotbuen til hælen er noe mer stabil. En løper som naturlig lander litt frem på foten, vil gjerne få god flyt i steget i Altra Kayenta.

Passformen er svært karakteristisk og innovativ. Overdel består av to lag: Én myk strømpe innvendig og et ytre, mer støttende skall av sterk nylonmesh. Dette gjør skoen tilpasningsdyktig for ulike fotbuer og fotbredder. Tåboksen er også bred, noe som bidrar til at skoen oppleves stabil. Størrelsen oppleves noe kort i lengden, så det kan være lurt å gå opp en (halv) størrelse. Da skoen faktisk har en slags sokk innvendig, kan man fint løpe barbeint. Det faller også ganske naturlig da skoens vekt nesten tilsvarer en sokk.

Skoen egner seg på distanser fra 5 km til maraton. For de lengste distansene kreves det dog at løperen er svært sterk i beina, lander midt på foten eller på forfoten og har en effektiv stegavvikling. Ellers er Altra Kayenta en veldig god – og ikke minst artig – sko for kortere konkurranser, tempoøkter og intervaller.

Les også: Test av to terrengskomodeller


Test av Saucony Endorphin Pro

Test av Saucony Endorphin Pro


Fartsfølelsen blir aldri den samme igjen.

Sauconys nye toppmodell Endorphin Pro er utviklet i samarbeid med eliteutøvere og laget for at vi “vanlige” løpere også kan føle oss litt mer profesjonelle når vi står på startstreken. Med sin lave vekt på 213 gram for herrene og 179 gram for kvinnene er Endorphin Pro en utmerket konkurransesko på asfalt og bane, først og fremst rettet mot de lengre distansene som 10 kilometer og lengre, men også for noe kortere distanser.


Fjærlett og responsiv

Endorphin Pro er en nøytral sko med 8 mm drop (35.5 mm – 27.5 mm) som ikke ser ut til å ha noen problemer med å følge sine konkurrenter på markedet for fjærlette konkurransesko.

Dempingen med det klingende navnet PWRRUN PB gir svært god respons, uten at det føles tungt eller flatt når foten møter underlaget. Lengst fremme i yttersålen har produsenten laget tre soner som føler skoens avtrykk, som både sikrer godt grep i landingen og det som ofte er akilleshælen til denne type sko – lengst mulig varighet og levedyktighet.


Holdbart holdbar

Akkurat hvor mange kilometer du kan løpe i Endorphin Pro før den må kasseres er ikke oppgitt, men den generelle anbefalingen om å begrense bruken av skoen for å opprettholde maksimalt effekt når du først bruker den gjelder her også. Likevel er det lov å håpe på at Endorphin Pro kan være en sko som ikke blir utslitt etter noen fåtalls intervalløkter og konkurranser.

Uavhengig av hvor mange kilometer Endorphin Pro tåler, er det en sko som skaper forventning om fart og nye rekorder. Og uansett hvor langt eller fort du løper, er Endorphin Pro en sko som har gitt meg en helt ny løpsglede.


Som støpt

Det første som slår meg når jeg knyter på meg Endorphin Pro er den tynne overdelen. Som et fjærlett silkepapir sitter ett-lags overdelen i mesh skreddersydd rundt vrista. I godt samspill med FORMFIT-materialet som pakker inn foten i 3D-komfort, skal skoen også sitte som et skudd og gi en personlig passform til forskjellige fottyper.

Etter at lissene – som for øvrig kommer i to freshe farger, hvit og neongul – er strammet, kjenner jeg den stive hælkappen som låser inn hælen. Dermed kommer aldri følelsen av at skoen vingler eller er ustabil i landingen, noe jeg har følt på andre modeller i samme kategori. Denne trygge og beskyttende følelsen i hvert steg følger meg fra første til siste meter på intervalløkten jeg testet skoen på.


Følelsen

Der andre jungler er utrydningstruet, er jungelen av raske og gode løpesko tettere enn noen gang. Flere og flere modeller ligner mer og mer på hverandre, og dermed har løpsfølelse blitt blant de aller viktigste egenskapene for meg når jeg skal velge sko. Produsenten kan drukne meg i så mange fancy egenskaper de bare vil, til slutt handler det mest om hvordan det føles å løpe i skoene. Om jeg liker å løpe i dem, om jeg føler meg raskere, om jeg føler skoen gir meg noe.

Følelsen av å løpe i Endorphin Pro er den beste løpsfølelsen jeg har kjent på. På mine ti første metere i Endorphin Pro føltes det ikke som at jeg var på en friidrettsbane, men på en rullebane, på vei til å ta av.


Lite anstrengende å løpe fort

Saucony har utviklet en teknologi kalt SPEEDROLL som ligger pent plassert i mellomsålen på Endorphin Pro. Akkurat som det høres ut, ligger det en slags rull i mellomsålen som driver foten fremover og det føles som at farten øker helt av seg selv. Sammen med den krummede karbonplaten skyves foten framover og nærmest tvinger farten og frekvensen opp, og det er faktisk ikke bare noe Saucony sier – det føles faktisk mindre anstrengende å løpe i raskt tempo.

Saucony selv mener at Endorphin Pro ikke er laget for å jage personlige rekorder, men for å knuse dem. Markedet for konkurransesko som påstår å gjøre deg raskere vokser i rekordfart, og selv om det å sette nye personlige rekorder krever en viss treningsinnsats fra personen i skoen, er det liten tvil om at Saucony har gode muligheter for å holde det de lover med Endorphin Pro. Jeg kan hvertfall ikke vente til neste løp med Endorphin Pro på føttene!

Testet av Ole Martin Nilsen Synnes

Klokkeren oversikt

Klokkeren oversikt


En kort oppsummering av sju merker og deres klokker. Samsung, Apple og FitBit holder helsesegmentet ved like; Coros, Suunto og Polar leverer til den helhetlige utøveren; og Garmin overleverer.


Samsung Galaxy Watch Active2

 • Kort sagt: Denne smartklokka og aktivitetsmåleren spesialiserer seg på hverdagsaktiviteten og helse.
 • Oppkobling: Bluetooth 5.0, Wi-Fi, NFC
 • Batteritid: ~3 timer (med GPS), 3 dager (uten GPS)
 • Pris: Fra 3990 kr for 40 mm

Som andre tilsvarende aktivitetsklokker så har denne et bredt spekter av aktiviteter den automatisk kan registrere og et helhetlig syn på helse- og aktivitetsmåling. Info sendes til Samsung Health-appen hvor du kan følge aktivitetsnivå, søvnvaner og lignende parametere. Den har to knapper og en touch-skjerm som fungerer under svette forhold, men batteritiden kommer noe til kort (spesielt på 40 mm) som gjør dette til en klokke for hverdagsaktivitet-pluss fremfor maratonsatsning.


Coros Apex Multisport Watch

 • Kort sagt: Eliteklokke med presis GPS for løping og triatlon til en gunstig pris.
 • Oppkobling: Bluetooth 4.2, ANT+
 • Batteritid: 35 timer
 • Pris: Fra 3099 kr for 42 mm

Ufattelig god batterilevetid og presis GPS for en pris i mellomsjiktet gjør denne klokka like god for nybegynnere som eliteutøvere. De 35 GPS-timene er testet hardt, blant annet av Camille Herron som etter verdensrekorden på 24-timersløp fortsatt hadde 32 prosent igjen på batteriet. De fem skjermvisningene du kan ha under en økt tilfredsstiller deg som elsker egne tall, og Apex inkluderer et nytt estimat på hvor mye drivstoff du har igjen i egen tank.


Apple Watch Series 5

 • Kort sagt: Minimal oppdatering av Series 4 som allerede er en knallgod smartklokke og ganske god løpeklokke.
 • Oppkobling: Bluetooth 5.0, 4G LTE, Wi-Fi
 • Batteritid: Opptil 18 timer
 • Pris: Fra 4690 kr for 40 mm (uten 4G)

Apple Watch Series 4 var en solid oppgradering inn i helsesegmentet og de små forbedringene til Series 5 utgjør ikke store biten for en førstegangskjøper av smart-/aktivitetsklokke, kanskje bortsett fra søvnmodus som skjermen ikke lenger dypper innom ved første anledning. Fordeler med Apple Watch er muligheten til å ha 4G og dermed streame radio, musikk eller podkaster på tur. GPS-en er like presis som andre toppklokker der ute og gjør den til en helhetlig smartklokke. Ulemper er at pulsmåling kun skjer på håndleddet og at batteritiden i løpemodus utendørs er på seks timer.


Polar Vantage V

 • Kort sagt: En klokke som hjelper deg å trene som en eliteutøver ved å analysere innsatsen.
 • Oppkobling: Bluetooth Smart, USB
 • Batteritid: 40 timer
 • Pris: 5299 kr

Polar har laget en klokke som gir deg alt en seriøs multisportklokke skal, men har i tillegg lagt til en kul, ekstra funksjon. Løpskraft og beregningen av denne følger Polars algoritmer samt data om treningen din for å analysere den eksterne belastningen av treningen din. Kort oppsummert så reagerer kraft raskere på intensitetsendring enn pulsen din, og dette verktøyet lar deg analysere den faktiske innsatsen så du kan utvikle deg i de delene av en løype, intervaller eller konkurranse du har mer å hente.


Garmin Fenix 6 Pro

 • Kort sagt: Telefonen kan bli igjen hjemme og fortsatt får du musikk og navigasjon på øret.
 • Oppkobling: Bluetooth, ANT+, Wi-Fi
 • Batteritid: 18 timer
 • Pris: Fra 6399 kr for 42 mm (uten kart, GPS og musikk)

Mange klokker har mulighet for å koble opp Spotify og laste ned mapper på klokka. Ikke alle klokker lager en rute til deg basert på hvor langt du vil løpe og gir deg navigasjon gate for gate. Muligens slitsomt i nærområdet, men for en kul mulighet på nye steder. Mulighet til å virkelig drive sightseeing og løpe fremfor stirre ned i et kart på telefonen. Utenom dette så er Fenix 6 Pro mye klokke – for mye klokke? For de fleste, ja, for technerden som vil ha hele livet sitt og alle muligheter på håndleddet, så er det akkurat det den er.


Suunto Spartan Sport Wrist HR

 • Kort sagt: Røft og presist verktøy for konkurranseutøveren.
 • Oppkobling: Bluetooth, USB
 • Batteritid: 12 timer
 • Pris: ca. 4000 kr

Spartan-serien leverer store, varige klokker med god batteritid og en imponerende rekke funksjoner. 80 sportsmoduser er allerede lastet inn på klokka i tillegg til muligheten til å lage egne tilpassede moduser. Den optiske pulsmåleren på håndleddet og GPS-måleren som beholder signal selv i vanskelige områder byr på solid aktivitetsmåling ved siden av treningen. Om batteritiden blir for kort, finnes det en Ultra-modell i samme serie.


Fitbit Ionic

 • Kort sagt: Multisportklokke som også inkorporerer prima livsstilsfunksjoner.
 • Oppkobling: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, USB, NFC
 • Batteritid: Opptil 10 timer med GPS
 • Pris: 2390 kr

Aktivitetsmåler møter smartklokke – Ionic er den mest avanserte Fitbit-klokka på markedet. Med GPS og pulsmåling på håndleddet kan denne sammenlignes med de enkleste klokkene til Garmin eller Polar, men den store skjermen byr på mer enn enkel måling av aktivitet. Du kan spille av treningsøkter du kan følge fra der du er, og klokka tilbyr musikklagring opptil 300 sanger. Det er derimot lite data som blir samlet og kan gi deg videre innsikt i prestasjonene dine. Dette er klokka for deg som vil være i aktivitet uten å bry deg så mye mer om dataen rundt det.

Sommerens skoguide 2020

Sommerens skoguide 2020


16 nye modeller – fortrinnsvis for grus og asfalt – er løpt inn og vurdert. Finn din nye favoritt. Runner’s World har som internasjonalt magasin levert lesere, og dermed skokjøpere, solide skoguider helt siden 1993. Disse er blant de mest...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
– Den beste passformen jeg har opplevd

– Den beste passformen jeg har opplevd


Sola har vært riktig så raus den siste tiden, og gitt oss løpere både klokkeskille og sokkeskille. En annen essensiell aksessoar nå om sommeren er løpebriller – vi har testet tre solbriller fra GOODR. Om du ikke får solbrilleskille, vil du i hvert fall skille deg ut!

– De ser jo ut som vanlige, stilige solbriller, sier Thea Foss Bækkevold, som har testet brillemodellen Mick and Keith’s Midnight Ramble fra goodr.

Nett vekt, nett pris

Solbrillene fra goodr skiller seg fra andre, mer konvensjonelle løpebriller ved at de faktisk ser ut som vanlige, stilige solbriller, som Thea så fint sier det. Sortimentet er fargefyllt og kommer i ulike designs og former.

Slagordet til goodr er «No slip, no bounce – all polarized, all fun!«, og dette gjelder alle modellene: Polariserte glass og bunnsolid passform, mye takket være den nette vekten på rundt 22 gram. En annen faktor ved brillene, som også gjør at de skiller seg fra mange andre sportsbriller, er kombinasjonen prisgunstig + kvalitet. Alle goodr-modellene har den samme, hyggelige prisen – mellom 399 og 499 kroner.

– Brillene sitter perfekt på nesa, de er lette og de sklir ikke, selv om jeg løp så raskt jeg bare kunne nedover bratte bakker. De sitter som støpt uten at jeg egentlig merker at jeg har briller på meg. Det eneste som avslører brillebruken er at jeg slipper å myse mot sola lenger, sier Thea.

For Thea har nemlig ikke likt å løpe med briller tidligere. Denne nyheten har imidlertid endret på det.

– Nå kommer jeg til å kjøpe meg flere par fra goodr, jeg ble hekta fra første løpetur.

Til tross for høy fart og teknisk terreng –
brillene sitter fortsatt på nesa til RW-blogger Thea.

Farvel til tango på neseryggen

Ole Martin Nilsen Synnes lot seg først sjarmere av det rosa flamingoetuiet brillene lå i.

– Stilige briller med rene linjer. Den blanke fargen på rammen er enda kulere enn den så ut på bildet, forteller Ole Martin Nilsen Synnes.

Så gjensto det bare å se om innholdet samsvarte med innpakningen.

Briller jeg tidligere har brukt danser ofte tango på nesebeinet mitt, men disse sitter som støpt.

Ole Martin har testet goodr-modellen Strange Things are Afoot at the Circle G. Også han, i likhet med Thea, trekker fram passformen:

– Det er den beste passformen jeg har opplevd. Briller jeg tidligere har brukt danser ofte tango på nesebeinet mitt, men disse sitter som støpt, uansett fart og terreng. Den polariserende effekten på glassene funker ypperlig. Og viktigst av alt, jeg føler meg både raskere og kulere.

En raskere og kulere versjon av RW-blogger Ole Martin.

Synlige konturer i terrenget

– Brillene er bare superkule! Moderne fasong og fin farge. De ser ikke ut som vanlige løpebriller, sier Bjørg Astrid Johannesen.

Goodr-modellen hun har testet bærer navnet Nine Dollar Pour Over.

Det første som slo henne var hvor lette brillene er.

– De veier ingen ting og jeg var derfor spent på om de ville sitte godt under løpetur. Brillene er testet på mange løpeturer i varmen vi har hatt den siste tiden. De sitter som støpt. Til tross for lav vekt, brillene rikker seg ikke på nesen under løpetur. Passformen er god og brillestengene føles behagelig bak ørene.

De er også supre å bruke i terreng fordi konturer på stiene kommer så godt frem. Du har ikke behov for å løfte brillene opp på hodet når du løper inn i skogen.

Bjørg Astrid nevner også at til tross for svette økter, er det ingen dogg å spore på glassene. Du har god sikt, selv i terrenget.

– Fargen i glassene er ikke av de mørkeste, noe som i skarp sol kan føles som litt lite solskjerming. Til gjengjeld gjengir glassene fargene i omgivelsene mer naturlig. De er også supre å bruke i terreng fordi konturer på stiene kommer så godt frem. Du har ikke behov for å løfte brillene opp på hodet når du løper inn i skogen. Goodr har andre modeller med mørkere glass dersom du ønsker det.

RW-blogger Bjørg Astrid trekker fram pessform, lav vekt og god oversikt selv i terrenget som tre av de fremste egenskapene til goodr-brillene.

Diskret solbrilleskille

Bjørg Astrid trekker også fram at det fine med en løpebrille som ikke dekker halve ansiktet, er at solbrilleskille ikke blir like markert som ved mer tradisjonelle sportsbriller.

– Brillene skal få bli med på både løpeturer, seilturer og ellers i livet utendørs i sommer. Om ikke brillene får meg til å løpe raskere, så gjør de i alle fall at jeg føler meg litt kulere på tur!

Sjekk utvalget fra GOODR her!

Hoka lanserer Clifton Edge

Hoka lanserer Clifton Edge


Populære Clifton har fått en ny edge – bokstavelig talt. Les om den allsidige nykommeren her.

Pressemelding fra Hoka One One.

Splitter nye Clifton Edge er en innovativ modell designet for løpere på alle nivåer. Modellen har fått en unik utvidet hældel, ment for å gi en smooth landing og dermed en komfortabel løpsfølelse. Kombinert med det mykeste og letteste skummet i Hokas sortiment, gjør dette Clifton Edge til det nyeste høydepunktet i skomerkets unike tilnærming til fottøy.

Videreutvikling av velkjent konsept

Den originale Clifton-skoen ble først lansert i 2014, og har siden det kommet i seks modeller. Clifton 7 er rett rundt hjørnet. Clifton Edge blir den aller første videreutviklingen av den populære Clifton-skoen som kombinerer mye demping og lav vekt på en balansert måte.

– Hoka skriver historie når det kommer til performance footwear, og lanseringen av Clifton Edge er et spennende nytt kapittel. Vi har alltid turt å ta tøffe og uventede avgjørelser når vi lager produkter for utøvere på alle nivåer, og dette er intet unntak. Vi tror at Clifton Edge vil forbedre hvordan utøvere rundt om i verden opplever bevegelse, og forhåpentligvis åpne døren for den opplevelsen for enda flere mennesker, sier Wendy Yang, president for Hoka One One.

Strava-challenge

For å feire denne nylanseringen, arrangerer Hoka en global utfordring på Strava. Hoka Ekiden Strava Challenge er oppkalt etter den japanske stafettradisjonen Ekiden. Utfrodringen starter 29. juni og utfordrer Strava-løpere til å løpe minst fem kilometer i uka, i de fire ukene utfordringen pågår. Man kan delta individuelt eller i lag på fire. Utfrodringen er allerede åpen for (gratis) registrering.

Time to Fly

Hoka har også en pågående instagramkonkurranse, hvor du kan vinne Clifton Edge ved å benytte den nye Hoka-effekten i din insta-story samtidig som du forklarer hva «Time to Fly» betyr for deg.

– Vårt motto er Time to Fly, og vi tror at vi alle kan fly høyere om vi flyr sammen. Det har aldri vært viktigere å stå sammen som en enhet, og løfte hverandre opp gjennom uforutsigbare og utfordrende tider, sier Yang.

Clifton Edge er tilgjengelig i utvalgte butikker fra den 1. juli. Veiledende norsk pris er 1999 kr.