Terrengskoguide 2020

Terrengskoguide 2020


For at opplevelsen på stiene skal bli så bra som mulig gjelder det å velge riktige sko for de underlagene du tenker å løpe på. Vi har testet et bredt utvalg av markedets nye modeller for å gjøre valget lettere for deg.

Terrengsløping er egentlig et ganske bredt begrep. Å løpe utenfor veinettet kan jo innebære veldig skiftende omstendigheter. Kravene til skoene varierer derfor mye avhengig av terreng, underlag og værforhold. Det er så godt som umulig å konstruere en terrengsko som gir sikkert grep og fungerer optimalt på både myk, gjørmete sti og på glatte svaberg eller i ulendt, steinete terreng. Skal den i tillegg gi beskyttende støtdemping på harde veipartier blir oppgaven enda mer komplisert.


Mykt, gjørmete, bløtt underlag krever et markant og relativt aggressivt sålemønster, der harde knotter eller riller kan synke dypt ned i underlaget og på den måten skape feste for føttene.

Vått og hardt underlag som steiner og berg krever derimot en yttersåle med lav mønsterprofil i mykt såkalt «sticky rubber» for at vi skal få en friksjon som gir grep på disse ofte forrædersk glatte underlagene.

Løper vi på skogsveier, nedtrampede stier og annen fast grunn vil vi gjerne at skoene skal dempe støtene mot underlaget, hvilket krever en mykere og høyere såleplattform.

I riktig ulendt terreng med steiner, røtter og andre ujevnheter vil vi derimot ha en lavere såleprofil slik at vi tydelig føler kontakten med underlaget. Ikke sjeldent har økter i terrenget også innslag av løping på asfaltpartier eller strekker med grusveier, eller det kan hende du har et par kilometer med asfaltert vei for å komme deg til skogsterrenget.

At terrengløping for mange løpere innebærer høyst skiftende forhold synes de fleste skoprodusentene å ha fått med seg. Derfor vokser tilbudet av allsidige treningsmodeller som tilbyr «litt av alt», mens tilbudet av sko for utpreget teknisk terreng er mer begrenset.

Når man velger terrengsko er det viktig at man nøye analyserer sine egne treningsvaner og får dannet seg et bilde av hvordan skoene kommer til å bli anvendt. På denne måten kan man lettere slå fast hvilke egenskaper man bør prioritere. I denne terrengskoguiden har vi derfor – foruten produksinformasjonen i teksten – laget en grovinndelling av de presenterte modellene i underkategoriene teknisk terreng og allround for å gjøre jakten lettere for deg. at kun 5 av testede 17 modeller betegnes som utpregede sko for teknisk krevende terreng gir et tydelig bilde av hvordan produsentene ser på behov og etterspørsel.


TEKNISK TERRENG


ICEBUG CAPRA RB9X

Vekt: herre 280 g, dam 245 g
Dropp: 7 mm
Pris: 1600 kr

Capra er utviklet sammen med Tove Alexandersson som har en hel drøss av verdensmestertitler i orientering. Skoen er konstruert for riktig utfordrende terrengløping. I tillegg er materialvalget i stor grad styrt av mijøhensyn. For eksempel består den slitesterke overdelen, som nederst er laminert med et ytre beskyttende lag, av gjenvunnen polyester.

Passformen er generelt tydelig tettsittende, mens tåboksen er utformet for å gi god plass i høyden. Vær dog beredt på å gå opp en halv størrelse.

EVA-mellomsålens myke kjerne omgis av en sargkonstruksjon i en høyere densitet for å kombinere støtdemping og stabilitet på en optimal måte. RB9X-yttersålen gir et sikkert grep på de fleste typer av underlag, samtidig som jord og gjørme ikke setter seg fast.

Capra er kort og godt en pålitelig arbeidshest som takler de tøffeste terrengforholdene.


MERRELL MTL LONG SKY

Vekt: herre 280 g, dame 230 g
Dropp: 8 mm
Pris: 1700 kr

MTL står for Merrell Tech Lab – en forkortelse som selskapets mest tekniske produkter prydes med. Her handler det om en skomodell som er bygget for å takle store variasjoner i terrenget.

Overdelen består av en tynn mesh-konstruksjon som gjør at vann lett dreneres ut av skoen. Rundt tåpartiet finnes et beskyttende, tynt plastlag og hælkappet har en stabiliserende ytre TPU-forsterkning. Takket være en indre sokkekonstruksjon og passelig med foring rundt ankelen blir passformen bekvem.

En ganske så kraftig såleplattform i EVA-materiale, som er noe dratt oppover under fotbuen for ekstra støtte, gir markant støtdemping og gjør at skoen også klarer seg fint på harde underlag. Vibrams MegaGrip-yttersåle fungerer godt på både tørre og våte underlag.

Oppsummert forener Long Sky komfort og grep på en utmerket måte.


NEW BALANCE SUMMIT UNKNOWN 2

Vekt: herre 275 g, dame 252 g
Dropp: 10 mm
Pris: 1300 kr

Summit Unknown har kun fått noen mindre detaljforandringer fra første utgaven. Pløsen har fått en ny utforming, logoen på siden er nå integrert med snøringen for økt sidestabilitet og hælkappen er noe moderert.

Overdelen har en tett og omsluttende vevsstruktur med en glatt, gjørmeavvisende utside. Ettersom materialet ikke er veldig fleksibelt og skoen er bygget på en smal lest, kan det være lurt å gå opp en halv størrelse.

Yttersålen er laget av en relativt myk gummiblanding kalt Hydrohesion, et materiale som gir godt grep på både tørre og våte underlag.

Helhetsinntrykket er sammenlignbart med forgjengeren. Den markant tettsittende overdelen omslutter foten på samme måte som mange konkurransemodeller. Sammen med skoens distinkte bakkekontakt og den faste følelsen mot underlaget som mellomsålen git, kommer Summit Unknown best til sin rett ved rask løping i ulendt terreng.


TOPO ATHLETIC MTN RACER

Vekt: herre 264 g, dame 218 g
Dropp: 5 mm
Pris: 1900 kr

Denne modellen kunne hatt låta «Ain’t no mountain high enough» som soundtrack. Den markant mønstrede Vibram MegaGrip-yttersålen gir nemlig et godt feste både oppover, nedover og på flata; på bratte, glatte, svaberg og i gjørmete partier. Den faste mellomsålen i to ulike densiteter klarer vekslingen mellom ulike typer underlag aldeles utmerket.

MTN Racer har Topos typiske romslige tåboks, hvilket reduserer risikoen for blånegler på lange turer, når foten gjerne hovner litt opp.

Den passe tykke pløsen er integrert i overdelen, hvis glatte ripstopnylon og laminerte forsterkninger gjør skoen effektivt møkk- og vannavvisende.

Små dreneringshull sitter i overgangen mellom forfotens overdel og mellomsåle. Sammen med festet for beskyttende gamasjer (såkalte gaiters) understreker disse funksjonelle detaljene at MTN Racer – tross sin relativt lave vekt – er utviklet for ordentlig tøffe utfordringer i teknisk krevende terreng.


SALOMON S/LAB SENSE 8 SG

Vekt: 205 g (unisex)
Dropp: 4 mm
Pris: 1900 kr

Dette er en sko for den drevne terrengløperen som søker en lett, føyelig følgesvenn for krevende utfordringer på variert underlag. Overdelen har et høyt, elastisk skaft som gir skoen en sokkelignende følelse, samtidig som det forhindrer kvist og stein å trenge inn i skoen. Passformen er unisex og tydelig tettsittende, hvilket gjør at det kan lønne seg å gå opp en halv størrelse.

Den smale såleplattformen gir skoen en kvikk løpsfølelse, tydelig bakkekontakt, og kun et minimum av beskyttelse mot underlagets ujevnheter.

Contragrip-yttersålen har et firkantmønstret knottesystem i relativt myk gummi, som gir et sikkert grep på de fleste typer underlag. Men skoen kommer først og fremst til sin rett på mykt og gjørmete underlag (SG i navnet står for Soft Ground).

Denne oppdateringen av Salomons klassiske S/Lab Sense-konsept er en minimalistisk sko som virkelig innbyr til rask løping i teknisk terreng.


ALLROUNDMODELLER


ADIDAS TERREX 2 ULTRA PARLEY

Vekt: herre 320 g, dame 280 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1800 kr

Dette er en helt ny terrengmodellfra adidas med «ekstra alt». skoen har en robust Boost-mellomsåle som gir en tydelig støtdemping, og en grepsikker yttersåle inspirert av MTB-dekk.

Den strikkede overdelen er laget av gjenvunnet polyester og omslutter hældelen på en distinkt måte, mens den føyelig tilpasser seg fotens form i forfoten.

Såleplattformen har en vuggelignende utforming. Det gjør at man lett ruller fram på fotbladet etter fotisett, hvilket gjør stegavviklingen kvikk.

Ultra Parley gir – takket være sin kraftige sålekonstruksjon – både mye støtdemping og beskyttelse mot underlagets ujevnheter. Den kommer derfor best til sin rett på lange distanser på skogsveier og ikke alt for teknisk krevende stier.


ALTRA TIMP 2.0

Vekt: herre 281 g, dame 247 g
Dropp: 0 mm
Pris: 2000 kr

Timp klassifiseres som en terrengmodell, men takket være en i denne sammenheng skikkelig støtdempende mellomsåle, er den et godt hybridalternativ for dem som trener mye på variert underlag.

Snøresystemet er blitt justert fra forgjengeren og gir nå en mer bekvem og sikrere passform. Mest merkbart er dog en ny type yttersåle kalt MaxTrac. Dens diskrete knottemønster i et relativt mykt gummimateriale gjør at skoen girper godt på mange typer underlag. Dermed forsterked skoens allroundkarakter.

Passformen er Altra-typisk romslig i forfoten, men Altras modeller er gjennomgående relativt korte, og mange må ofte gå opp en halv størrelse.

Overdelmaterialet er temmelig formfast og gir sammen med et tynt, laminert forsterkingslag god støtte – selv ved løping i bratte partier hvor foten havner på skrå.

Den relativt lave vekten gir skoen en kvikk og føyelig løpsfølelse.


ASICS FUJI TRABUCO LYTE

Vekt: herre 249 g, dame 221 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1400 kr

Asics har i lang tid hatt en rekke framgangsrike asfaltmodeller, men de har ikke helt nådd opp på samme nivå når det gjelder terrengsko. De har i stor grad rettet seg inn mot robuste, og dermed ganske så tunge terrengmodeller, og det kan jo være noe av grunnen til at skoene ikke har tatt av blant terrengløperne.

Fuji Trabuco Lyte kan sikkert bli en gamechanger. Skoens passform minner om den populære klassiske lettvektsmodellen for asfalt, DS Trainer, hvilket er et positivt tegn i seg selv. Mellomsålen er en lettvektsutgave av FlyteFoam gir god støtdemping uten at man mister den viktige kontakten med underlaget.

Yttersålens velbalanserte mønster gjør at man får et godt grep på de fleste typer underlag, og fungerer godt på harde partier.

Skoen har et relativt følsomt materiale i overdelen, hvilket ikke lever opp til kravet om slitestyrke i mer krevende sammenhenger. Derimot kommer Fuji Tranbuco Lyte til sin fulle rett som en allroundmodell for den som løper på varierte stier og skogsveier.


BROOKS CALDERA 4

Vekt: herre 283 g, dame 252 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1600 kr

Den fjerde utgaven av Caldera har fått en rekke tydelige oppdateringer fra forgjengeren. Overdelen har nå et mer føyelig og ventilerende materiale, og den kraftige mellomsålen gir en mykere støtdemping. Yttersålens helt nye utforming gir et sikkert grep både på myke, harde og glatte underlag.

Totalinntrykket er en mer beskyttende og komfortabel terrengsko. I praksis innebærer dette at Caldera 4 presterer best på skogsveier og ikke alt for utfordrende stier, ettersom mer demping betyr mindre bakkekontakt. På plussiden: skoen takler fint partier med hardt underlag. En fin hybrid.


HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 4

Vekt: herre 306 g, dame 263 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1900 kr

Forandringene fra versjon tre til fire av denne godt likte arbeidshesten er gjort med påtakelig forsiktighet.

Overdelen har fått en ny utforming i forfoten, hvilket gjør skoen marginalt romsligere. Mellomsålen gir også en bedre balanse mellom demping og kvikk respons. Yttersålen er helt identisk med forgjengeren og gir samme gode grep på de fleste underlag.

Hokas høye, vuggeformede såleplattform gir en pålitelig beskyttelse mot underlagets ujevnheter samtidig som den gjør frasparket i løpesteget mer effektivt.

Speedgoat er treffende nok oppkalt etter en legendarisk amerikansk ultraløper. Skoen kommer nemlig best til sin rett på lange, relativt rolige løpeturer i variert skogsterreng.


MIZUNO WAVE HAYATE 6

Vekt: herre 290 g, dame 245 g
Dropp: 9 mm
Pris: 1400 kr

Wave Hayate har forsiktig blitt moderert gjennom årenes løp. Denne sjette versjonen er akkurat som forgjengeren en pålitelig allroundmodell for variert terreng.

Overdelen har en finmaskert konstruksjon med god ventilasjon i forfoten, komplettert med en beskyttende tåforsterking i mykt plastmateriale. Distinkt støttende bånd er laminert på rundt mellomfotspartiet og gir en omsluttende passform og god sidestablilitet.

En interessant detalj er det Mizuno kaller XtaRide: skoens hældel og forfotsparti kan bevege seg uavhengig av hverandre gjennom en leddkonstruksjon i mellomfoten. Dette er absolutt en fordel når man løper på skrå, men gjør også skoen mer føyelig oppover og nedover.

Wave Hayate er en allsidig terrengsko med god balanse mellom beskyttele og løpsfølelse.


NIKE AIR ZOOM PEGASUS 36 TRAIL

Vekt: herre 291 g, dame 233 g
Dropp: 10 mm
Pris: 1400 kr

Helt siden den første lanseringen i 1983 har Pegasus eksistert som landeveismodeller og i terrengversjoner. Den siste varianten har, akkurat som asfalt-fetteren, en mellomsåle med støtdempende Zoom Air-plater innkapslet i Cushlon-skum. Overdelen er derimot laget i et tettere materiale med små ventilasjonshull, og yttersålen har et mer grepssikkert mønster. Snøresystemet har små løkker i stedet for tradisjonelle hull til lissene, dette for å gi skoen en enda mer tettsittende passform rundt mellomfoten.

Pegasus 36 Trail fungerer, takket være sin gode støtdemping, også fint på hardere veiunderlag og har dermed et bredt bruksområde. Terrengvarianten er dog cirka 20 gram tyngre enn asfaltmodellen.


ON CLOUDVENTURE

Vekt: herre 295 g, dame 250 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1700 kr

Sveitsiske On har tre terrengmodeller i sortimentet sitt, alle med navnet Cloudventure. En Goretex-versjon med tillegget Waterproof, en lettvektsmodell kalt Peak og til siste denne allsidige standardvarianten som kun heter Cloudventure.

Akkurat som On sine asfaltmodeller har skoen støtdemping i form av uthulte, mykt fjærende «cloud»-elementer i stedet for en tradisjonell mellomsåle. Yttersålen er dog spesielt tilpasset variert terreng. Cloud-elementene bygger markante knotter, som gir godt grep mot mykt underlag. Det finmønstrede, myke laget som knottene er kledd med, gir godt feste mot hardere flater.

Cloudventure har en overdel som gir støtte der det virkelig trengs, i tillegg til god ventilasjon. Den relativt høye, nærmeste firkantede tåboksen gjør at tærne kan bevege seg naturlig inne i skoen, samtidig som mellomfoten holdes sikkert på plass.

Kombinasjonen av god demping og pålitelige grepsegenskaper gjør at Cloudventure håndterer skiftende underlag på en utmerket måte.


SAUCONY PEREGRINE 10

Vekt: herre 303 g, dame 264 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1600 kr

Peregrine har nærmest fått klassikerstatus i Sacony-sortimentet. Det kan være grunnen til at denne bekvemme og allsidige terrengmodellen oppdateres med en viss forsiktighet. Den tiende versjonen har dog fått en hel del justeringer.

Mellomsålen består nå delvis av en hoveddel i såkalt Pwrrun-skum og delvis av ett lag nærmest fotsålen med såkalt pwrrun+. Formålet er at dette skal gi skoen mer respons i frasparket.

Overdelen har fått en enklere utforming sammenlignet med forgjengeren, ved at de støttende forsterkningene er blitt integrert med et finmasket, slitesterkt materiale.

Yttersålen har v-formede grepselementer med ulik retning i forfot kontra hældel, hvilket gir sikker kontakt med underlaget både oppover og nedover. Det finnes også markeringer for å feste metallpigger eller bore dreneringshull i sålen.

Peregrine-fans vil uansett kjenne igjen og verdsette de oppdateringene som er blitt gjort.


SALMING TRAIL 6

Vekt: herre 290 g, dame 229 g
Dropp: 5 mm
Pris: 1700 kr

Samling Trails sjette utgave har fått beholde såleplattformen fra forgjengeren. Både den mønstrede yttersålen og det relativt myke MegaGrip-materialet fra Vibram har nemlig fungert utmerket.

Overdelen derimot, har fått visse justeringer. En noe tynnere nettstruktur gir bedre ventilasjon og utformingen av de stabiliserende båndene over mellomfoten holder foten sikrere på plass. Forsterkingen i tåpartiet, som beskyter mot steiner og røtter, har også blitt bedre integrert i forfoten på skoen. En noe smidigere pløs og et nytt snøresystem gjør det vanskeligere for kvister og småsteiner å trenge inn i skoen sammenlignet med forgjengeren.

En ganske så solid mellomsåle med en kjerne av Salmings støtdempende Recoil-skum gjør at skoen føles komfortabel også på harde underlag.


SKECHERS GO RUN SPEED TRL HYPER

Vekt: herre 227 g (unisex)
Dropp: 4 mm
Pris: 1800 kr

Skechers introduserer nå sitt eget støtdempingskonsept, Hyper Burst, i en lett terrengmodell. TRL Hyper har dette ultralette plastskummet i hældelen, mens et mellomsålemateriale kalt Ultra Flight (med en fastere følelse mot underlaget) utgjør mellomsålens framdel. I den er en nylonplate innkapslet for å beskytte mot gjennomslag av ujevnheter i underlaget.

Yttersålen, laget av dekkfabrikanten Goodyear, har et mønster av små trekantede knotter. Noen av knottene i forfoten er ekstra myke for å gi et sikkert feste mot glatte, våte flater.

Pløsen er delvis integrert med overdelen for å forhindre rusk og stein i skoen. Den formfaste overdelen er også gjørme-avvisende med sin slette, glatte utside.

TRL Hyper er en kvikk og allsidig terrengsko som passer best på skogsveier og stier.

NVii TERRA TT

Vekt: 229 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1600 kr

Terrengskoene fra NVii er spennende nyheter. Dette unge, finske varemerket retter seg mot orientering og terrengløping, men også OCR og swimrun. Skoene er produsert i samarbeid med  blant andre Petter Thoresen, en av verdens mestvinnende orienteringsløpere og nåværende landslagssjef for det norske o-landslaget.

NVii har to kolleksjoner, en lettere og mer konkurranserettet, og en kalt «Forest Line». Det er her Terra TT befinner seg, beskrevet som en allroundmodell.

Mellomsålen ligner litt på adidas sitt BOOST-materiale, men er laget i NViis eget skum, kalt NRG+. Det passe tynne laget med mellomsåle gir akkurat passe med demping til at du fint kommer deg gjennom asfalterte transportetapper til skogen, samtidig som bakkekontaken er upåklagelig når du løper i mer variert terreng. En innebygget rock shield-plate beskytter foten godt mot spissere steiner og harde røtter.

Skoen er bygget på merkets performance-lest som er smal, men noe bredere i tåboksen. Overdelen er tynn og slitesterk og omslutter foten godt, med en forsterking på mellomfotens innside, samt rundt tærne.

Yttersålen er laget i sticky butyl-gummi med firkantede knotter i ulik størrelse strategisk plassert for løping både på skrå, nedover og oppover.

Navnet Terra indikerer det vi mener er denne skoens beste egenskap: nemlig jord. På mykt underlag og gjørmete stier er grepet merkbart bra.

Rask, raskere, raskest

Rask, raskere, raskest


Løperne Marius Sørli og Johanna Håland har – før alle andre – fått teste den nye Endorphin 2-serien fra Saucony, bestående av modellene SHIFT, SPEED og PRO. Her er deres vurderinger av skoene!

– Dise skoene må vi kalle for rask, raskere, raskest!

Dette er Johannas oppsummering av de tre modellene. Hvilken sko som passer hvilken bøyningsgrad av adjektivet finner du snart ut av.

En rask introduksjon

Vi starter med en kjapp introduksjon av modellene, basert på Johannas første turer i hver av skoene:

– For å få en god introduksjon til Endorphin 2-serien valgte jeg på første løpeturen å løpe 20 minutter i hver av skoene, med mål om å ha samme følelse av anstrengelse. De første 20 minuttene i Endorphin Shift 2 var en behagelig opplevelse, rett og slett en god sko å løpe i.

– Sko nummer 2, Endorphin Speed 2 kom på føttene og følelsen av en god sko fortsatte. Jeg kjenner absolutt likhet med Endorphin Shift men mest av alt kjenner jeg en stor forskjell. Det her er en lett sko, en sko laget for å løpe raskt i. Når jeg begynner å løpe kommer nesten farten av seg selv, skoen vil fremover. Følelsen forsterkes av et pip i klokken og en +1 på VO2 maks-indikatoren på klokka. 

– Forskjellen mellom Endorphin Speed 2 og Endorphin Pro 2 var ikke like stor, men den er der. Litt lettere, litt mer responsiv, litt mer følelsen av konkurranse. Det virket ikke som det gikk så fort, men klokken sa noe annet, det hadde faktisk gått enda raskere og nok en gang fikk jeg en +1 på VO2 maks.

Så, nå har du skjønt hva slags sko vi snakker om her. Vi går over til den endelige dommen fra de to testløperne, etter flere uker med løping i hver av modellene.

Testløper Johanna Håland i Saucony Endorphin Shift 2

Saucony Endorphin Shift 2

– Dette er en sko med mye demping og god komfort som passet utmerket for min fot og mitt løpesteg. En stabil sko som gir en følelse av at den vil fremover, sier Marius Sørli.

Han har brukt Shift 2 på alt fra 10-kilometersturer til drøyt 25 kilometer, og mener den passer ypperlig for rolige turer da den er skånsom for beina, særlig på hardt underlag.

– Saucony Endorphin Shift 2 har jeg brukt til «vanlige» løpeturer og rolige langturer. Med en god demping og god passform kan jeg tenke meg å løpe mange mil i de her skoene, sier Johanna.

Hun trekker frem at det ikke er noen sømmer eller harde kanter som irriterer eller gnager. Føttene har den plassen de trenger.

– Samtidig sitter foten der den skal og jeg føler jeg har kontroll på mitt løpesteg. Noen sko med mye demping kan være litt for myke, som om jeg ikke kommer opp igjen etter landing, men det gjør jeg ikke her. Det er en sko med demping men som også er responsiv i løpesteget.

Saucony Endorphin Speed 2

Marius har brukt Endorphin Speed 2 på tempoøkter og intervalløkter, og kaller dette en rask sko som i tillegg er skånsom for beina.

– Det er en lett, responsiv og rå sko som ønsker å pushe utøveren fremover. Endorphin Speed 2 er godt dempet og har en såle som er litt mer skånsom for beina enn Pro-modellen. Dette gjør skoen perfekt til raskere økter som tempoøkter og intervaller rundt terskel, sier han.

Også Johanna har brukt Endorphin Speed 2 på intervalløkter og raske løpeturer.

– En sko jeg blir glad av å løpe med. En fantastisk miks av komfort og fart. Skoen innbyder til å løpe raskt, samtidig som den er behagelig å ha på seg og løpe i. Det er en lett sko med bra løpsfølelse og respons.

Johanna mener at hun fint kunne brukt denne modellen i konkurranse, og vurderer sterkt å bruke den under årets Norseman.

– Akkurat som Shift er Endorphin Speed 2 en behagelig sko å ha på foten, ikke noen sømmer eller harde ting som irriterer, og med bra passform og nok demping. Ikke like stabil, men den oppleves på ingen måte ustabil sammenlignet med andre raske sko.

Johanna Håland i Saucony Endorphin Speed 2

Saucony Endorphin Pro 2

Så er vi kommet til den raskeste av de raskeste. Marius kaller dette en rå sko.

– Med den lave vekten, gode passformen og rå responsen, er dette en sko som står høyt når jeg skal løpe mine raskeste økter. Skoen sitter som et skudd på foten og med karbonplate i hele skoen, gir dette et effektivt steg.

– Endorphin Pro 2 er en aggressiv sko som gir en følelse av at man angriper underlaget. Med god demping, slitesterk overdel og god komfort, fører dette til en god løpsfølelse, oppsummerer han.

Johanna er enig:

– Når jeg tar på meg Endorphin Pro 2 kjenner jeg alvoret, her snakker vi om en lett konkurransesko. Den føles lett og luftig på foten. Bra løpsfølelse og respons i steget. Løping med den her skoen innbyr fart, men det går ikke på bekostning av komfort og stabilitet.

Også disse blir en favoritt på konkurranser framover.

– Her er det bare å glede seg til neste løp, jeg hadde ikke nølt en sekund med å  bruke Endorphin Pro 2 i løp, selv lengre konkurranser som maraton og ultraløp.

Fart for alle

Fart for alle


Ons mest populære sko, Cloudflow, har fått høyteknologiske oppgraderinger som garanterer at du finner flytfølelsen.

Cloudflow er en av signaturskoene fra det sveitsiske løpemerket On. Den er lett, den er veldempet, den er med på både fartsfylte økter og rolige langturer. Siden lanseringen i 2017 ble den raskt en av de mest populære On-modellene.

Nå er versjon tre her – Cloudflow 3 Team Norway. Ikke bare har den fått en rekke oppgraderinger, den er også den offisielle skoen for Norges OL-utøvere i Tokyo.

Karsten Warholm med gullmedaljen rundt halsen og On Cloudflow på føttene.

Forbedret overdel og hælkappe

Denne tredje versjonen av skoen har fått små oppgraderinger som utgjøre store forskjeller. Den nye overdelen gir skoen en mer strømlinjeformet look, men også sømløs komfort. 70 prosent av overdelen er laget i resirkulert polyester. Hælkappen har også fått en forbedret utforming som sikrer at foten sitter trygt på flass, selv i krappe svinger.

Allsidig

En av grunnene til at Cloudflow er blitt så populær, er allsidigheten. Denne tredje generasjonen løfter dette enda et hakk ved å gi deg muligheten til å ta med Cloudflow ut i all slags vær. Yttersåla har nemlig fått en ny gummiblanding og et nytt sålemønster som sikrer suverent grep på våt asfalt og sleipe partier.

Valgt av OL-troppen

Ikke bare er Cloudflow utviklet sammen med eliteløpere – du kan også se den på pallen i OL. Olympiatoppen har lenge hatt et tett samarbeid med On, som er skopartner for Norges OL-tropp i Tokyo. Cloudflow 3 Team Norway er årets utvalgte sko for våre olympiske superhelter.

– Sammen om de store prestasjonene» er Olympiatoppens filosofi. Våre partnere er også inkludert i dette «sammen». Olympiatoppen ønsker å bidra til utvikling hos våre samarbeidspartnere, og vi ønsker at våre partnere skal stimulere til utvikling i Olympiatoppen. On er en slik partner. De er i front i utvikling og innovasjon internasjonalt innenfor det tekniske segmentet av sko, sier Tore Øvrebø, toppidrettssjef ved Olympiatoppen.

Den olympiske versjonen, Cloudflow 3 Team Norway, er å finne hos Anton Sport og Sport 1.

Konkurranseskoguide 2021

Konkurranseskoguide 2021


Enten du har oppdaget gleden ved tempoøkter eller om du befinner deg på en virtuell eller fysisk startstrek – her er noen av årets raskeste modeller.

Valget vårt av løpesko kan ha innflytelse på prestasjonen (les hvor raskt vi evner å løpe) og det kan bidra til å gjøre treningen vår så komfortabel og ukomplisert som mulig.

På grunn av at flere og flere produsenter har lansert modeller med karbonfiberplater innkapslet i skoenes mellomsåle har nettopp presatsjonsaspektet vært i fokus den siste tiden.

Upartiske studier har også vist at karbonfiberteknologien virkelig kan hjelpe oss med å løpe noe mer energibesparende og dermed litt raskere.

For sekundjaktende konkurranseløpere kan dette naturlig nok innebære en fordel, om enn marginal.

For de aller fleste av oss er det imidlertid skoenes evne til å gjøre treningen lettere og morsommere som er det mest betydningsfulle aspektet.

Vi vil finne sko som passer føttene våre og løpestilen vår, slik at øktene og konkurransene blir så flytbefengte og behagelige som mulig. Når alt fungerer optimalt blir skoene en tyst treningspartner.

I denne konkurranseskoguiden har vi testet noen av vårens raskeste modeller. Noen egner seg til de kortere distansene, noen krever at du er relativt herdet som løper, andre kan passe godt til drevne løpere på maraton, eller mindre erfarne løpere på 10 km. Felles for alle elleve modellene er at vekta er relativt lav og responsen god.


Mizuno Wave Rider Neo

 • Vekt: herre 273 g, dame 220 g
 • Drop: 12 mm
 • Pris: 1899 kr

Wave Rider Neo er Mizunos nye modell med et nytt mellomsålemateriale, Mizuno Enerzy. Man kan med en gang kjenne at skoen gir god respons fra mellomsåla, men også mye demping.

Responsen fra mellomsåla kombinert med dempingen gjør også at skoen blir en av Mizuno sine bedre valg til de raskere øktene samt til konkurranser.

For den erfarne løperen som er godt vant til mange kilometer på hardere underlag så vil denne skoen trolig være en god sko til både rolig og hurtig trening, men også konkurranser som 10 km og oppover.

For den mindre erfarne løperen eller for løperen med få kilometer i uka, vil dette være en sko som også kan passe godt til intervaller eller konkurranser fra 5km og oppover. Den har god demping, men fortsatt er lav i vekt og har en tynnere såle som gir god kontakt med underlaget.

Skoen har også relativt høy dropp, som gjør den skånsom for legg og akilles. Overdelen er et stort pluss. Den sitter som en sokk rundt foten, og hælkappa sitter veldig fint rundt hælen, og holder skoen stabilt på foten. Skoen er veldig enkel å få på seg grunnet de elastiske egenskapene i overdelen.

Skoen har et godt grep som følge av høykvalitetskomponenten, G3. I kombinasjon med karbongummien så er yttersåla både slitesterk og gir god friksjon mot underlaget.

J.M.


Hoka One One Carbon X 2

 • Vekt: herre 239 g, dame 198 g
 • Drop: 5
 • Pris: 2400 kr

Den andre versjonen av Hoka Carbon X fremstår som en solid og ikke minst lett sko. Dette er en av Hoka sine raskere modeller og er designet og bygget for fart. Den er svært responsiv, og gir en god løpsfølelse når farten øker.

Skoen inneholder en kurvet karbonplate, som gir meget god respons fra underlaget. Skummet i mellomsålen består av PROFLY, som er et lettere skum enn i den forrige versjonen. PROFLY-sålen gjør at hælen er myk og god samtidig som forfoten er responsiv.

Meta-Rocker-kontruksjonen er kort forklart at sålen er oppbygd både foran tærne og bak hælen. Denne  sørger for en god og rask stegavvikling da man kan rulle godt fra bakre del til fremre del av skoen.

Den sømløse overdelen er veldig god og skoen sitter meget godt på foten. Den har et støttebånd i forfoten, som gjør at den passer de fleste føtter. Hælkappen er myk og god og begge som har testet skoen er veldig fornøyd med denne.

Yttersåla er gummiert så skoen har ett godt grep. Skoen egner seg svært godt på  asfalt eller tredemølle. Med en drop på 5 mm kan man forestille seg at leggene blir litt såre, men dette har vi ikke kjent noe til.

Vi er svært fornøyde med passform, vekt, respons og løpsfølelse. Dette er en sko som gjør jobben lett på trening og den egner seg godt i konkurranser fra 5 km og oppover.

M.H.


Brooks Hyperion Tempo

 • Vekt: herre 207 g, dame 188 g
 • Drop: 8 mm
 • Pris: 1800 kr

Brooks Hyperion Tempo er en lett og behagelig sko, som vil egne seg best til mellomrask intervalltrening, samt konkurranser fra halvmaraton til maraton. Når man starter løpinga med denne skoen kan man naturlig nok kjenne at responsen er mindre enn hos en karbon-sko.

Fordelen er at skoen er såpass lite stiv at den er skånsom for beina, og man kan fint løpe mange kilometer i den. DNA-flash-materialet i mellomsåla gir bra demping, til tross for den relativt lave vekta. Dette materialet er Brooks til nå letteste og mest energieffektive dempemateriale.

At skoen er såpass lett gjør den faktisk veldig moro å løpe i. Vekta vil være en fordel på lengre distanser, da man faktisk skal ha med seg skoen hele veien, og alle gram man kan spare her kan være fordelaktig for sluttida.

Yttersåla består av gummi, og gir godt grep mot underlaget. Den relativt flate yttersåla gjør det enkelt å få kontakt med hele skoen når man setter den i bakken.

Overdelen er lett og luftig, med små hull som gjør at den puster fint. Hælkappa er lite polstret, for å holde vekten nede, men dette går ikke på bekostning av hvor godt skoen sitter på foten.

Det er verdt å merke seg at både kvinnelig og mannlig tester syns skoen er noe mindre i størrelse enn for eksempel modeller fra Hoka, Nike, Mizuno eller New Balance. Derfor kan det lønne seg å prøve en halv størrelse større da skoene fra Brooks virker litt små i forhold til de andre nevnte merkene.

J.M.


Brooks Hyperion Elite 2

 • Vekt: Unisex, 220 g (strl 42)
 • Drop: 8 mm
 • Pris: 2600 kr

Versjon nummer to av Brooks Hyperion Elite roper: ”Løp med meg på gateløp!”.

Brooks Hyperion Elite 2 kombinerer karbonplate og mellomsålematerialet ”DNA-flash”. Dette gjør at skoen har svært god respons kombinert med god demping.

Det er ingen tvil om at denne skoen vil kunne egne seg fint på konkurranser fra 10 km helt opp til maraton, og kanskje også på 5 kilometer. Sålens oppbygning i hælen og forfoten bidrar til et raskere fraspark.  Brooks kaller dette for ”Rapid Roll”, og er tilsvarende det som Hoka har i uttrykket ”Meta-rocker”.

Mellomsåla inneholder 14 prosent mer dempemateriale enn forgjengeren, og skal ha 14 prosent mer energiretur Det betyr ikke at skoen er tyngre enn sin forgjenger, dette fordi mellomsålemateriale som er brukt er et lettere materiale.

Yttersåla er relativt minimalistisk med gummimateriale kun under forfoten, deler av midtfoten og bak i hælen. Dette er akkurat nok til å få et godt grep både når du setter ned foten og i frasparket. Sålehøyden er 2 mm høyere enn forgjengeren, men dette går ikke ut over vekta.

Overdelen er i tynt og tettsittende sømløs mesh, som sørger for å holde foten på plass, selv i høyere hastigheter.

Som ved Brooks Hyperion Tempo så virker skoen noe liten, derfor ville jeg her også her ha kjøpt skoen i en halv størrelse større enn hva du bruker i andre modeller.

J.M.


Hoka One One Rocket X

 • Vekt: Unisex: 217 g (strl 42)
 • Drop: 5 mm
 • Pris: 2200 kr

Rocket X er til nå Hoka sin letteste karbon-konkurransesko, Den egner seg best til de raskeste intervallene og konkurranser fra 5km og oppover. Om du så Therese Johaug under «The Impossible games» i fjor, så var dette skoen skiløperen hadde skodd seg i.

Rocket X er en sko som fra første meter kjennes veldig responsiv og rask ut. Den er noe lettere i herrens modell en forgjengeren Carbon X, mens hos damene er den noe tyngre.

Det er spart på vekt i yttersålen i form av å kutte ned på slitedelene. Dermed er slitedelene plassert på strategiske områder. Dette gjør at skoen egner seg best på asfalt, mølle og bane.

Den kan brukes på grus, men dette vil gjøre levetiden til sålen kortere enn forventet.

Karbonsåla er satt sammen med et mellomsåleskum som Hoka kaller CMEVA-skum, her har Hoka klart å kombinere materialene på en god måte og fått en sko med god respons og demping til å være en konkurransesko.

Bakkekontakten er god og man føler skoen gir deg mye igjen i frasparket, den gjør rett og slett jobben litt lettere. Overdelen er i tynt mesh-materiale så skoen er lett og luftig uten at det går utover komforten. Hælkappen er avstivet og noe polstret, dette gir god støtte uten at hælkappen ganger tross lite materiale.

Skoen ble prøvd på alt fra rolig til hurtig løping. Vi vil trekke frem at den gir deg mest tilbake når farten økes og vil trolig være litt stiv og ikke fullt så behagelig om du skal løpe rolig. Derfor egner den seg svært godt til kortere konkurranser og intervalløkter.

M.H.


On Cloudflash

 • Vekt: Unisex 209 g
 • Drop: 5mm
 • Pris: 2200 kr

On Cloudflash er On sin nyeste sko designet for konkurranse og fart. Det er en sko med lavt drop, lav vekt og minimalt med mesh-materiale. On reklamerer med at skoen egner seg til 5 km og opp til 10 km. Såla er bygd opp av såkalte cloud-puter, som skal gi god demping og samtidig respons. I mellomsålen har On benyttet seg av en teknologi de kaller Speedboard i karbonfiber. Dette materiale har lav tetthet og skal sørge for god respons. Hele sålen er ikke så veldig høy så her får man god bakkekontakt, noe som vi har erfart at ofte gir en god løpsfølelse. Den lave sålen gjør at skoen som nevnt egner seg best på asfalt og bane hvor man unngår ujevnheter som kan oppleves ubehagelig. Overdelen består av minimalt med mesh-materiale og gir en luftig opplevelse. Mesh-materiale i overdelen skal være vannavstøtende ifølge On.

Etter å ha testet skoen syns vi den egner seg best til korte distanser. Dette fordi den har en kombinasjon av lav og minimalistisk såle samt  en overdel som sitter tett på foten. Vi erfarte noe «sårhet i beina» fra legg og ned mot akilles. Så denne skoen egner seg nok best for løperen som er godt herdet og har løpt mange kilometer, eventuelt løperen som aldri blir skadet. Er du ute etter en sko til å kjøre hurtige drag eller løpe korte distanser i? Ja, da er det verdt å teste om dette er en sko for deg.

M.H.


Asics Metaspeed Sky

 • Vekt: herre 199 g, dame 165 g
 • Drop: 5 mm
 • Pris: 2600 kr

Asics Metaspeed Sky er en konkurransesko med store bokstaver og to streker under.

Den er grusom til rolig løping, men hva gjør vel det når den er supermegafantastisk til konkurranseløping?

FlyteFoam Blast Turbo er navnet på skummet i mellomsåla, som bobler over av støtdemping og respons sammen med karbonplaten. Det velkjente mesh-materialet i overdelen puster bedre enn de aller fleste av oss. Til og med lissene er digge og gnager ikke på vrista når jeg strammer til.

På yttersålen ligger det et lag med Asics Grip, som gir ekstra godt grep på våt asfalt og brostein. Så alt ved Metaspeed Sky er helt on point.

Derfor brytes alt ned til energiretur, og hvor mye kraft som går tilbake til muskulaturen hver gang foten deiser ned i asfalten.

Med hånden på hjertet, uten noen form for bias, er dette den beste energireturen jeg har vært borti.

Og bare for å drepe elefanten i rommet med en gang; Next% føles som Previous% når jeg bikker opp i terskelfart og flyter av gårde.

Det lille ekstra som for meg gjør Metaspeed bedre enn de andre i klassen, er en slags bounce i mellomsålen, en ekstra dytt, som skyter steget fremover når forfoten sparker ifra.

Asics har virkelig tatt opp kampen, og det gir fullstendig mening at flere langdistanseløpere har gått over til Asics. Metaspeed Sky er en fest og en glede jeg knapt kan vente med å få brukt i konkurranse. 

O.M.


Craft CTM Ultra Carbon

 • Vekt: 260 g (strl 42)
 • Drop: 10 mm
 • Pris: 2599 kr


Vi tar det beste først; Craft CTM Ultra Carbon ser råstilig ut, og tør endelig å bryte med den rosa-oransje-neongrønne trenden som alle andre løpesko holder på med! Kudos, Craft!

Gummien i yttersåla har god struktur både under forfoten og hælen som gir overlegent grep, uansett underlag og værforhold. Spesielt på grus og lettløpt sti hvor det fortsatt er litt snø igjen, kommer yttersålen til Ultra Carbon virkelig til sin rett. Det var nesten så jeg håpet på en forsinket snøstorm i april, for å virkelig få testet hvor bra Ultra Carbon funker i skikkelig møkkavær. Jeg tipper skikkelig, skikkelig bra!

Overdelen i funksjonelt og luftig mesh-materiale gir såpass mye plass at tåboksen føles i overkant bred, hvor en smal fot blir liggende og svømme litt. Man får derfor ikke den tighte passformen man ønsker i en konkurransesko, men til gjengjeld kan dette komme godt med på de ultralange distansene som skoen strengt tatt er laget for.

Mellomsålen består av Vault Foam, og Craft selv skriver at de har strebet etter ultra-responsiv støtdemping.

Den voluminøse sålen gir god støtdemping og en solid løpsfølelse, men for mye av energien i steget blir borte til at Ultra Carbon kan kalles ultra-responsiv. Men responsiv nok til en ultra, den er vi med på.

For tyngre løpere vil dette være et godt alternativ til en slitesterk og veldempet – og relativt lett maratonsko, selv om det er den tyngste modellen i denne guiden. Kanskje til og med en halvmaratonsko for tyngre og/eller mer uerfarne løpere som søker komfort og demping framfor aggressiv respons.

Men det er helt klart på de lengste distansene – og treningen fram mot disse – at denne kommer til sin rett. Både slitestyrken og grepet lukter svensk kvalitet for nordiske forhold på variert underlag, og det liker vi!

O.M.


Adidas adizero adios pro

 • Vekt: 225 g (strl 44)
 • Drop: 9 mm
 • Pris: 2149 kr

Adizero Adios Pro er en sånn type sko du ikke kan gå med, men så fort du kommer deg opp på forfoten og begynner å løpe, skjønner du godt hva det dreier seg om. Opp og fram!

Overdelen og lissene er ikke av den mest fleksible sorten, men når du har fått lirket på deg den tight omsluttende overdelen og rettet opp pløsen, er passformen nydelig. Dette hinter om at Adizero Adios Pro ikke er en hverdaglig treningssko, men en konkurransesko.

Den tynne, nesten gjennomsiktige Celermesh-overdelen er til gjengjeld stiv nok til at det faktisk gir litt støtte i krappe svinger, slik at uansett trasé, vil gateløpene gå unna med denne på føttene.

Det lette mellomsålematerialet LightstrikePRO gir en brilliant balanse mellom stivhet og respons, og i forfoten er skoen ytterligere avstivet for en effektiv stegavvikling uten noe dødtid i bakken.

Apropos bakken: Den velkjente continentalgummisåla til adidas er strippet ned her, og yttersåla har ikke en eneste rille, så her er det jevnt og aller helst tørt underlag som gjelder.

Inne i mellomsåla er det karbonfiber, men ikke i form av en plate. Det er i stedet fem karbonfiberfingre formet som, ja, fingre, eller lange tær om du vil, som ligger under metarsalbeina i foten. Dette gir en større grad av kontroll, mener noen av testløperne, sammenlignet med én plate som av og til kan gi følelsen av at det er skoen som styrer og ikke du.

Det er også en plate i hældelen, dels i nylon, dels i karbon. Denne plata, i kombinasjon med det relativt høye dropet, vitner om at dette kan være en komfortabel sko også for hælløpere, eller om du veksler mellom forfot, mellomfot og hæl alt ettersom hvordan farten og kuperingen endres underveis i et løp.

Men, min opplevelse er at du tvinges opp på forfot, og alt annet føles litt rart. Leggmuskulaturen får kjørt seg litt på de første øktene, med andre ord. Men er du en relativt erfaren løper som naturlig lander på mellom-/forfot, og søker komfort og energiretur på alt fra 5 kilometer til maraton, er dette et jevngodt alternativ til Nike-skoene.

S.S.


Saucony Endorphin Pro

 • Vekt: Dame 179 g, Herre 213 g
 • Drop: 8 mm
 • Pris: 2600 kr

Sauconys nye toppmodell Endorphin Pro er utviklet i samarbeid med eliteutøvere og laget for at vi “vanlige” løpere også kan føle oss litt mer profesjonelle når vi står på startstreken.

Med sin lave vekt er Endorphin Pro en utmerket konkurransesko på asfalt og bane, først og fremst rettet mot 10 kilometer og lengre, men fungerer også for noe kortere distanser.

Dempingen med det klingende navnet PWRRUN PB gir svært god respons, uten at det føles tungt eller flatt når foten møter underlaget.

Lengst fremme i yttersålen har produsenten laget tre soner som føler skoens avtrykk, som både sikrer godt grep i landingen og det som ofte er akilleshælen til denne type sko – lengst mulig varighet og levedyktighet.

Uavhengig av hvor mange kilometer Endorphin Pro tåler, er det en sko som skaper forventning om fart og nye rekorder. Og uansett hvor langt eller fort du løper, er Endorphin Pro en sko som har gitt meg en helt ny løpsglede.

Det første som slår meg når jeg knyter på meg Endorphin Pro er den tynne overdelen. Som et fjærlett silkepapir sitter ett-lags overdelen i mesh skreddersydd rundt vrista. I godt samspill med FORMFIT-materialet som pakker inn foten i 3D-komfort, skal skoen også sitte som et skudd og gi en personlig passform til forskjellige fottyper.

Etter at lissene er strammet, kjenner jeg den stive hælkappen som låser inn hælen. Dermed kommer aldri følelsen av at skoen vingler eller er ustabil i landingen. Saucony har utviklet en teknologi kalt SPEEDROLL som ligger pent plassert i mellomsålen på Endorphin Pro.

Akkurat som det høres ut, ligger det en slags rull i mellomsålen som driver foten fremover og det føles som at farten øker helt av seg selv. Sammen med den krummede karbonplaten skyves foten framover og nærmest tvinger farten og frekvensen opp, og det er faktisk ikke bare noe Saucony sier – det føles faktisk mindre anstrengende å løpe i raskt tempo.
O.M.


Puma Deviate NITRO

 • Vekt: herre 266 g, dame 218 g
 • Dropp 8 mm
 • Pris: 1900 kr

Den umiddelbare følelsen er komfort. Jeg opplevde at skoen ga perfekt balanse av en myk sko med romslig tåboks, og samtidig en tight overdel som gir stabilitet og trygghet. Denne komforten ble stort sett forsterket i bruk, også på mølle og delvis glatt asfalt hvor PUMAGRIP-sålen hadde godt grep på underlaget.

Dernest er det en fresh sko som ser rask og synlig ut, uten å være flashy eller klumpete.

NITRO-skummet skal gi masse respons i en lett pakning, og gjemt inni der er INNOPLATE – en plate i karbonfiber som skal skape fremdrift. Puma leverer egentlig nøyaktig det de sier skoen skal gjøre – en mengdesko (komfort) som skal øke effektiviteten på langkjøringer (responsiv).

Bortover føles ut som lett nedover, og det er fristende å beskrive det som om man ruller fremover. Den gode dempingen forsterker følelsen av skyv i frasparket fremfor å trekke deg ned.

Den største utfordringen med skoen ser ut til å være hælkappen som glipper mer eller mindre. Knytefunksjonen fører lissene gjennom to hull øverst som gjør det mulig å knyte skoen godt, og at den holder seg slik. En tester lyktes med å knyte slik at kippingen forsvant på distanser opp mot 10 km, mens en annen klarte aldri å glemme dette irritasjonsmomentet.

Utfordringen med hælkappen og det potensielle behovet for stram snøring gjør at de fleste ikke vil kunne bruke skoen til langkjøringene (opp mot maraton) som Puma mener de skal brukes til. I tillegg er det heldigvis en sko det er lett å bli ivrig i, og jeg ser mer for seg tempo-/terskeløkter.

Med Deviate NITRO har Puma kommet tilbake på løpemarkedet med en solid sko som vil passe mange føtter. Så lenge hælen passer godt er den komfortabel nok til lange distanser, responsiv nok til raskere økter.

T.W.

Fem grunner til å løpe i ull – hele året

Fem grunner til å løpe i ull – hele året


Overraskende mange tenker at ull er forbeholdt vinterstid. Vi har testet Devolds sommerkolleksjon for løping og kan bekrefte at det ikke stemmer. Her er fem gode grunner til hvorfor ull er gull hele året.

Du vet følelsen når du har funnet et favorittplagg du bare digger å løpe med – passformen er perfekt, plagget puster godt, du føler deg rask og fresh …

Og så bruker du trøya på én økt, og så må den vaskes. Søren og … Du som har fellestrening med løpegjengen i morra og hadde lyst til å stille i favorittplagget. Kan ikke det nå, vettu. Vi vet alle hvor ille en svett treningstøye lukter på andre eller tredje dagen.

Bare det er grunn nok til å vurdere ullplagg som treningstøy. Ikke minst nå i sommerferien, hvor sekken allerede er fullstappet. Men ull som treningstøy trenger du ikke ett sett for hver økt.

Mer om det og flere andre gode grunner til hvorfor du bør vurdere Devold sin merinoull i videoen under.

Test av Devold sommerkolleksjon for løping

Asics Novablast 2 er her!

Asics Novablast 2 er her!


Skoene med den gode responsen møtte en enorm respons fra løpemiljøet i fjor. Nå er en oppdatert andreversjon lansert.

Novablast gjorde at mange løpere fikk et nytt syn på Asics da de ble lansert i fjor. Dette er mye på grunn av skummet som er brukt i mellomsålen: FF BLAST.

Dette skummaterialet gir både myk landing og et eksplosivt fraspark.

Forbedringene som er gjort i Novablast 2 er blant annet en utskjæring i yttersålen, inspirert av trampoliner. Dette skal gi en enda mer responsiv sprett i frasparket.

Kanskje bidrar det også til litt bedre grep? Den første modellen var bittelitt glatte i overgangsperiodene på norsk føre.

Skoen har også blitt noe bredere rundt mellomfoten. sammen med den nye hælstabilisatorene skal dette både gi en noe mer balansert sko, samtidig som utnyttingsgraden av responsen skal ha blitt bedre.

– Å løpe i Novablast gir meg virkelig energi. De er så lette og spenstige, og løfter bokstavelig talt humøret mitt for hvert skritt, sier Asics-utøveren Beth Potter

Ifølge Asics passer Novablast 2 godt til kortere, energiske løpeturer. Etter å ha testet forgjengeren mener vi at skoen fint kan passe godt til langturene også, og at dette er en sko det er morsomt å løpe både langt og kort i. Vi gleder oss til å teste nyheten!

Novablast 2 er tilgjengelig fra 1. juli, prisen ligger på 1600 kroner.