Vi har skreddersydd den perfekte løpepakka: Startnummer i Sentrumsløpet, treningsprogram og 10 utgaver av Runner’s World.
Vivet hvor viktig det er med motivasjon, veiledning og et mål å trene mot. Derfor har vi satt sammen en unik pakke for deg, og vi gir deg hele 50 prosent rabatt på ordinær pris.
Du får:
Startnummer i ASICS Sentrumsløpet
Treningsprogram for 10 km
10 utgaver av Runner’s World
Er du allerede RW-abonnent, legger vi til ti utgaver på ditt eksisterende abonnement. Når det gjelder treningsprogrammet, kan du velge mellom tre ulike nivåer.
Runner’s World inngår nå et samarbeid med DHL-stafetten – verdens største mosjonsløp. Les mer om folkefesten i Frognerparken her.
Pressemelding fra DHL-stafetten. Runner’s World er mediepartner til løpet.
Visste du at over 200 000 dansker deltok på DHL-stafetten i fjor? Stafetten, som har utspring i Danmark har vokst enormt på de 39 årene det har blitt arrangert.
I Norge arrangeres stafetten for tredje gang i sommer, og arrangøren håper å legge til rette for tilsvarende folkefest i Frognerparken 11. juni.
Uansett nivå kan du delta på DHL-stafetten. Det finnes også egne walk-klasser.
Hva er DHL-stafetten?
DHL-stafetten er en 4×4-stafett for vennegjenger, bedrifter og foreninger. Hvert lag består av fire stykker, som løper en etappe på fire kilometer.
DHL-stafetten legger vekt på høy trivselsfaktor, teamwork, fellesskap og løpeglede.
Løypa er flat, fin og publikumsvennlig, og bukter seg gjennom Frognerparken.
Piknik med fellesgriller, øltelt og foodtrucks i målområdet.
Piknik i parken
I start- og målområdet er det tilrettelagt for piknik og god stemning: fellesgriller, foodtrucks og øltelt er på plass, åpent for både tilskuere og stafettløpere.
Ønsker man å komme til dekket bord på sommerfesten, kan man bestille mat, drikke og plass i telt når man melder seg på.
Hvem passer DHL-stafetten for?
Alle som liker å løpe
Vennegjenger som ønsker å gjøre noe annerledes
Arbeidsplasser som ønsker en teambuildingaktivitet til sommerfesten
Foreninger som ønsker å skape et bedre samhold
Alle som liker å yte for så å nyte
Løpeglede og fellesskap i DHL-stafetten.
Pris og påmelding
Prisen for ett lag er 1200 kroner, hvorav 100 kroner går til Aktiv mot kreft og 100 går til SOS Barnebyer.
Hvert lag kan også velge ulike tilleggspakker med matservering, drikkebonger og sitteplasser i telt.
Slik unngår du å bli syk i harde treningsperioder.
Ingen synes det er stas å være syk, men for konkurranseløpere og aktive mosjonister er prisen å betale enda høyere, ettersom selv korte treningsavbrekk kan resultere i at man ikke når målsettingene sine.
Høres det ut som en overdrivelse, sier du?
Vi har tittet på en analyse gjort av norske idrettsforskere som har studert ni års treningsdata fra det norske skilandslaget. VM- og OL-medaljørene rapporterte i gjennomsnitt 14 sykedager per år grunnet infeksjoner i luftveiene og magen. De “nest beste” utøverne, samtlige likevel blant de beste i verden, rapporterte 22 sykedager per år. Et uvelkomment virus som resulterer i et par dager ekstra på sofaen kan altså være forskjellen mellom pallplass og en plassering rett under pallen.
Noen retningslinjer finnes selvsagt for å redusere risikoen for infeksjoner i forkjølelse- og influensaperioder: Vask hendene regelmessig og se til at du får tilstrekkelig med søvn, mat og drikke.
Men, det finnes også andre ting du må tenke på. Etter et løp eller en lang og hard treningsøkt, særlig i kulda, er man ekstra sensitiv. Mange er derfor påpasselige når det gjelder å oppsøke store folkemasser, som for eksempel godt befolkede offentlige steder – der kryr det nemlig av bakterier. Her følger noen tips til hvordan du kan unngå vanlige infeksjoner i en hard treningsperiode.
Unngå flyturer
I den norske studien rapporterte idrettsutøverne om infeksjonssymptomer fem ganger oftere etter en flyreise. Risikoen for å bli forkjølet viste seg å være høyere en hel uke etter flyreisen, og den var trippelt så høy for de som hadde tatt flyet direkte hjem etter en konkurranse. Som et resultat av studien anbefales norske skiløpere å vente en dag etter konkurranse før de fløy hjem. Det er kanskje ikke mulig for alle.
Etter en konkurranse, eller en flytur, ta en treningsfri dag. Har du både konkurrert og flydd – ta deg helt fri dagen etter. Ikke se på det som en fridag, men som en helseinvestering.
Fyll på med drivstoff under langturen
Den harde treningen som kreves for at du skal lykkes med å forbedre persen din kan svekke immunforsvaret. Forskere har kommet frem til at det snarere er distansen enn intensiteten som er avgjørende: To timer i rolig tempo svekker immunforsvaret mer enn 30 minutter i høyt tempo.
Å spise karbohydrater under og etter langturen kan motvirke en forhøying av stresshormoner som svekker immunforsvaret.
Så hvis du tenker å løpe lenger enn i 90 minutter, pass på at du har tilgang til banan, sportsdrikke, gel eller lignende under økta. I etterkant bør du spise et restitusjonsmåltid som inneholder karbohydrater og proteiner (forhold 4:1), for eksempel brødskive med peanøttsmør og banan, samt et glass melk.
Viktig med D-vitamin
Til tross for at skiløperne våre trente som hardest rett før vinteren, var de mest mottakelige for infeksjoner mot slutten av vinteren. Årsaken er antakelig mangel på D-vitamin, som vi i hovedsak får gjennom korte, men daglige doser av solstråler mot huden.
En nylig utført studie viser at man, for å minske sjansen for infeksjoner i vinterhalvåret, burde øke D-vitaminnivået til 75 nmol (grader av vitamin D i blodet) jamfør den vanlige anbefalingen på 25 nmol.
Dette gjør man best ved å spise fet fisk, egg og melk tilsatt D-vitamin. Forskerne anbefalte også et ytterlige inntak av 25 mikrogram/0,1 mg D-vitamin om dagen i form av kosttilskudd.
Sank kilometer for landet ditt i Vitality Running World Cup.
Den 5. mars starter Vitality Running World Cup (VRWC) – en løpende massebevegelse med mål om å få folk til å bevege seg mer.
Cupen varer i én måned og er åpen for alle som ønsker å delta. Du registrerer deg gratis på nettsiden, og er med i den globale konkurransen så fort du starter å løpe.
Landene konkurrerer mot hverandre, og det handler om å sanke flest kilometer for sitt land. For å få registrert kilometer for din nasjon, kreves det at du løper minst tre kilometer på under en halvtime.
OL-vinnere som lagledere
Tre ikoniske OL-vinnere er blitt plukket ut som kapteiner for sitt land. De skal oppfordre og motivere sine landsmenn til å bidra med sine kilometer. Usain Bolt er kaptein for Jamaica, Jessica Ennis Hill er kaptein for UK, mens Wayde van Niekerk leder Sør-Afrika. Norges kaptein er nåværende Mesternes mester-deltaker og norgesrekordholder på 800-meter, Ingvill Måkestad Bovim.
Tidligere syvkjemper Jessica Ennis-Hill og tidligere sprinter Usain Bolt leder henholdsvis UK og Jamaica i Vitality Running World Cup.
– Ingen ting har gjort meg stoltere i løpet av karrieren enn det å løpe for landet mitt. Og dette arrangementet gir alle muligheten til å gjøre det samme, uavhengig av nivå. Jeg håper at dette kan bidra til å inspirere mennesker rundt om i verden til å involvere seg. Lykke til til alle landene som deltar, særlig Jamaica, sier Usain Bolt.
Slik deltar du
Registrer deg gratis på runningworldcup.com. Alle løpeturer blir registrert gjennom smarttelefonen din eller klokka – så lenge de er minimum tre kilometer lange og gjennomført på under halvtimen.
Alle som fullfører sitt første kvalifiseringsløp (3 km på maks 30 minutter), mottar en digital goodie bag med rabattkoder til en verdi av 100 $.
– Vi må tørre å tenke nytt, sier daglig leder i Ecotrail, Marit Karlsen.
Bare i USA løper 500 000 personer maraton hvert år. I Norge arrangeres det rundt 2000 løp årlig. Det er store tall, og alle disse løpe(r)ne etterlater seg mye avfall. Kopper og emballasje fra sportsernæring – i tillegg kommer sponsormateriale og reklameflyers. Medaljer og t-skjorter skal produseres.
– Jobben til løpsarrangører er å finne ut av hvordan man kan redusere dette fotavtrykket, sier Marit Karlsen.
Daglig leder i Ecotrail Oslo, Marit Karlsen, snakker til løperne før start. Foto: Eivind Bye
Et løp man identifiserer seg med
Siden 2017 har hun hatt ansvaret for Norges mest miljøvennlige løp, Ecotrail Oslo. Løpet har sin opprinnelse i Frankrike. Søppeldynga som byen var forandret til etter Paris Maraton gjorde inntrykk, og ønsket om å skape et miljøvennlig løp for alle resulterte i Ecotrail Paris for 13 år siden.
– Terrengløp i byen med naturfokus så vel som et ønske om å vise fram kulturhistorien – det fantes ikke. Ecotrail sitt ønske er å være en bjellesau på dette området, forteller Marit.
Med årene har Ecotrail spredt seg til flere byer, 12 totalt, fra Reykjavik på Island til Chang Mai i Thailand. I takt med geografisk utspredning har også deltakerantallet vokst. Fra å huse 1200 deltakere første året, deltok hele 13 000 løpere i Ecotrail Paris i fjor – et godt bilde på at grønn, (sub)urban løping ikke bare er en trend, men noe løpere identifiserer seg med.
Fra Ecotrail 2018. Foto: Eivind Bye
Stiller krav
Noe av grunnen til dette, ifølge Marit, er at Ecotrail tør å tenke nytt.
– Et løpsarrangement må ha en sterk identitet. Ecotrail har det i stor grad. Det holder ikke å bare si at man er et miljøvennlig løp, man må være det også, og dyrke det på alle nivåer.
I arbeidet med Ecotrail Oslo har Marit blitt bevisst på alle de små detaljene som avgjør hvorvidt løpet blir så miljøvennlig som mulig.
– Jeg stiller beinharde krav til sponsorer og samarbeidspartnere. Deltakertrøyene kan for eksempel ikke komme innpakket i plast, og den bør heller ikke være av dårlig kvalitet eller bidra til mer mikroplast i havet. Startnummeret skal ikke deles ut i plastikkpose. Merkebåndene ute i løypa er selvfølgelig nedbrytbare og maten som serveres underveis skal heller ikke gå på akkord med det overordna budskapet. Løperne er pliktet til å ta med egen kopp eller drikkesystem.
Helheten i detaljene
Jo flere år løpet får på baken, desto flere detaljer blir arrangørene opptatt av. Et eksempel på at helheten ligger i detaljene: I fjor viste det seg at medaljebåndene kom i nylon, i år er dette endret til et mer miljøvennlig materiale.
– Og det er faktisk viktig. Bare Ecotrail Oslo utgjør 3000 bånd. Og tenk på alle løpene rundt om i verden. Det blir mange nylon-bånd til slutt, reflekterer Marit.
Ecotrail har ikke behov for å være som alle andre løp.
– Det innebærer blant annet at deltakertrøya er et tilleggsprodukt som man kan velge å kjøpe – ikke noe man automatisk får som man eventuelt ikke har bruk for. Dette innebærer igjen at startkontingenten kan settes litt ned. Vi setter også en deadline på bestilling av trøye, slik at vi vet hvor mange vi trenger og ikke sitter igjen med et restlager. Hele produksjonslinja til merinoulltrøya er sporbar, slik at vi blant annet vet hvor sauene kommer fra og at de har hatt det bra.
Fra Ecotrail 2018 – det året det var så varmt. Foto: Eivind Bye.
Norges største ultraløp
Marit forteller at de som ikke aksepterte Ecotrail først, nå begynner å skjønne hva løpet dreier seg om og setter mer pris på det arrangørene gjør.
Det synes i både spørreundersøkelser, kommentarfelt og antall påmeldinger. I dag ligger deltakerantallet rundt 400 påmeldinger foran samme dato i fjor.
Og apropos det – 80-kilometersdistansen i Ecotrail Oslo topper statistikken over antall deltakere i et ultraløp i fjor, med 50-kilometersdistansen på andreplass, ifølge statistikk fra kondis.no. Samlet gjør dette Ecotrail til Norges desidert største ultraløp.
Ecotrail Oslo inviterer til ultra-filmkveld den 3. mars.
Runner’s World er mediepartner til Ecotrail Oslo.
Hva er det som driver folk til å delta i ultraløp, og hvorfor har «trail» blitt så populært? Arrangørene av Ecotrail ønsker å synliggjøre ultramiljøet, både det norske og det internasjonale. Og da ikke bare løpere og løpe-eventyrere, men også arrangører og frivillige.
For gjennom løping skapes det forbindelser til lokalsamfunnet.
Filmkvelden arrangeres på Salt (målområdet til Ecotrail).
Q&A med Norges første Barkley-deltaker
Etter visning blir det en Q&A med den første nordmannen som har klart å få startummer til legendariske og mytiske The Barkley Marathons. Også kjent som verdens hardeste og mest særegne ultraløp. Det 30 år gamle løpet, som går i Tennessee i mars/april ble for alvor en snakkis også utover dedikerte løpermiljøer da den kritikerroste dokumentarfilmen The Barkley Marathons – The Race That Eats Its Young lå på Netflix i 2015.
Løypa på 160 km er så drøy å gjennomføre (kun et titalls har fullført i løpets historie), at for overhodet å bli kandidat må du først være i stand til å finne den hemmelige søknadspåmeldingen. De aller fleste finner ikke frem. Og kun 40 fra hele verden får til slutt delta.
Leif Abrahamsen kom gjennom nåløyet. Vi gleder oss til å høre om forberedelsene han står i nå, og … hvordan han fant påmeldingen til det nært forestående løpet.
Dette er filmene som vises:
Human Powered
Runtime: 24 minutes Directed by: Matt Cecill Produced by: Matt Cecill Visuals Language: English Country of origin: Canada
Hvert år stiller løpere fra hele verden opp for å utfordre seg selv i den vakre, men steinharde Finlayson Arm 100 km på Vancouver Island. Human Powered er ikke en film om deltagerne som står på start og til slutt ramler utmattet over målstreken. Denne filmen handler om den dedikerte gjengen som arrangerer løpet og det unike frivillig-miljøet.
Coming Home
Runtime: 24 minutes Directed by: Ryan Scura + Dylan Ladds Produced by: Dooster Language: English (with a heavy Irish accent at times)
Paddy O’Leary vokste opp i Wexford, Irland, men oppdaget ikke sitt løpertalent før han flyttet til San Francisco, hvor han ble frelst. Nå er han tilbake i Irland og gjenoppdager hjemtraktee gjennom nettopp løping. I denne filmen tar han vakre Wicklow Round, som er umerket. Paddy navigerer med kart og kompass og tilbakelegger 115 km på en imponerende tid.
Frosty
Runtime: 18 minutes Directed by: James Q Martin Produced by: Merrell / Q Media Language:English
Sagnomsuste «Frosty», Anna Frost, er overflatisk sagt en konkurransedrevet elite-ultraløper som har vunnet noen av de hardeste løpene. Man skulle tro at ønsket om å vinne er det som driver henne. Men for Frost er ultraløping synonymt med samhold, felleskap og tilnærming til naturen. Og aller mest den indre gleden hun får av å løpe. Hun elsker mentale og fysiske utfordringer. Og akkurat dèt opplever hun også når hun skal bli mamma.
LEADMAND | The Dave Mackey Story
Runtime: 24 minutes Directed by: Billy Yang + Matt Trappe Produced by: Nine Mind / Billy Yang Films Language: English
Tidligere «Ultrarunner of the Year» (USA), Dave Mackey, er kjent for å ha en sjeldent rå utholdenhet. I 2015 ble han satt ut av spill etter en alvorlig ulykke i et terrengløp. Etter lang og krevende rehabilitering, er han tilbake. Med leggprotese. Og den skal ikke stoppe han fra å begi seg ut på det utmattende Leadman – en serie med 5 arrangementer fordelt på to måneder, med det legendariske Leadville 100 Mile (160 km) Ultramarathon som den store finalen.
Runner’s World er stolt mediepartner til Ecotrail Oslo. Løpet går 30. mai og du kan velge mellom distansene 80 km, 50 km, 31 km, 21 km, 10 km og 21 km nordic walking.