Spør våre eksperter

Spør våre eksperter


I hver utgave av Runner’s World treffer du blant andre Jack Waitz og Maren Stjernen. Begge er eksperter på sine områder, og i sine egne spalter gir de leserne tips og råd i hver utgave.

Nå kan du sende inn ditt spørsmål om trening eller skader til Jack og Maren. De vil trekke ut to spørsmål hver som de svarer på i neste utgave av Runner’s World.

Maren Stjernen er fysioterapeut med master i idrettsfysioterapi fra Norges Idrettshøgskole. Hun arbeider til daglig ved NIMI, og jobber i tillegg som fysioterapeut for Norges Friidrettsforbund og Norges Skiforbund.

Jack Waitz har vært løpetrener i mange år, og ga nettopp ut boken Maraton. Han er trener for utøvere i SK Vidar, ekspertkommentator på NRK og er tilstede på alle de største maratonløpene rundt om i verden.

Send inn ditt spørsmål i skjemaet under her:

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!


Slik tar du vare på løpeskoene

Slik tar du vare på løpeskoene


Anders Falk er en av løpeskoekspertene hos Runner’s Store i Stockholm. Her er hans fem beste tips til hvordan du rengjør og oppbevarer løpeskoene dine.

1. Inn i dusjen
Leirete sko rengjør du enklest gjennom å spyle av dem, relativt forsiktig, med lunket vann. Er skoene veldig møkkete kan du stikke munnstykket inn i skoene og “trykke” ut møkka fra innsiden av skoen.

2. Sko-mord!
En effektiv metode for å ødelegge løpeskoene er å kjøre dem i vaskemaskinen. Grunnen er at limet i skoene går opp.

3. Fyll opp med papir
Den beste og mest skånsomme metoden når du skal tørke sko er å fylle dem med papir. Tørkeskap på lav varme er greit, men legg ikke skoene på elementene.

4. Mørkt og temperert
Oppbevar løpeskoene mørkt og i et rom som er temperert. La de ikke stå møkkete og bløte på trappen, da blir de ødelagt.

5. Varier
Ha minst to løpeskopar som du bytter på å bruke. Da har du alltid tørre sko selv om du løper hver dag.

Lanserer OsloTrippelen

Lanserer OsloTrippelen


I dag åpnet påmeldingen for Danske Bank Oslo Maraton 2015, og tusenvis av løpere melder seg på de populære distansene.

Nytt i 2015 er en egen klasse for de som ønsker å løpe de tre lengste distansene på samme dag. OsloTrippelen består av maraton, halvmaraton og 10 for Grete på samme dag. I 2014 løp Jimmy Vika for Right To Play Norway og Rune Solheim for Aktiv mot kreft alle distansene under arrangementet. Nå kan også du få denne muligheten.

– Deltagerne vil følge starttidspunktene for alle distansene og få sluttid for alle. Det vil si et opphold mellom hver distanse for å fylle på med energi og motivasjon, sier arrangøren.

Stolt
Jimmy Vika tok initiativ til denne utfordringen i 2014. Han ville utfordre seg selv, og samtidig samle inn penger for Right To Play.

– Jeg er stolt over at ideen jeg la frem for Oslo Maraton, og som ble gjennomført i september, nå blir en egen konkurranse under Oslo Maraton 2015, skriver Jimmy på sin facebookside.

Sjekk ut Jimmys blogg her: 73 kilometer i Oslo og dagen derpå

Du kan melde deg på Danske Bank Oslo Maraton her: https://pamelding.oslomaraton.no/

Bloggrunner Helle i Oslo Maraton

Bloggrunner Helle i Oslo Maraton


Helle Aakesen (23) fra Bærums Verk har ikke løpt lenge, men har deltatt i noen løp allerede. Sist løp hun 10 for Grete i Oslo Maraton på tiden 59.11. Nå ønsker hun å trene seg opp til å løpe halvmaraton i Birkebeinerløpet i juni neste år.

– Jeg gleder meg til å få litt struktur på løpetreningen, og ikke minst kunne trene meg opp til å løpe 21km i en konkurranse, sier Helle. Hun innrømmer at løpetreningen hennes til nå har vært delvis sporadisk, men hun er klar for å ta fatt på et konkret mål som Birkebeinerløpet 2015.

Runner’s World vil med hjelp fra våre eksperter, blant andre Jack Waitz, veilede og sette opp et treningsprogram for Helle. Dette er noe også du kan ha nytte av hvis du velger å følge Helle sin ferd mot Birkebeinerløpet. Alle treningstips og programmer blir presentert i hennes blogg.
Du kan følge Helle sin blogg på runnersworld.no/blogs/helle.

Her er videoen Helle lagde før, under og etter Oslo Maraton.

Fra null til ultra – du kan også løpe langt

Fra null til ultra – du kan også løpe langt


Ultradistansen er mest en mental øvelse. Alt sitter i hodet, sier Tomas Pinås, ultraløper og tidligere løpsarrangør.

Tomas Pinås
  Tomas Pinås

Ultra er alle distanser over maraton, men den vanligste distansen å starte på er 50 km. Det finnes ultraløp på opp mot 160 km. Ultraløping blir stadig mer populært, både i Norge og verden for øvrig. På ti år er deltakelsen i norske ultraløp sekstendoblet. De to siste årene er deltakerøkningen i Norge på hele 71 prosent.
– Løpsbølgen vi ser i dag har mer med folkehelse, livsstil og kosthold å gjøre enn joggebølgen på 1980-tallet, sier Pinås.

– Ultrabølgen er rett rundt hjørnet, spådde han i 2014, og jammen hadde han rett.
Men hvorfor er langløping så populært? Vi vil prøve oss på nye utfordringer. Vi vil løpe raskere. Og lengre. For mange kan imidlertid ultraløp virke uoppnåelig. Maraton er det lengste vi klarer å forestille oss. Lengre enn det virker kun mulig for topptrente overmennesker. Er det slik?

ALLE KAN KLARE DET

  Jimmy Vika

– De fleste mosjonister kan trene seg opp til maraton i løpet av et år. Derfra er ikke veien lang til ultraløp, sier Jimmy Vika, en av landets mest aktive ultraløpere.

Har du ikke trent før, mener han du bør trene et par år før man melder seg på maraton og ultra. Ellers kan du klare det på et år. Han presiserer at det kreves en god del mer trening og forberedelser til de virkelig lange løpene.

Også ultraløper Line Mari Langseth mener mosjonister fint kan klare å gjennomføre et ultraløp.
– Klarer du å løpe en halvmaraton klarer du en hel maraton, og klarer du maraton klarer du fint en ultradistanse, mener Langseth, som vant UltraBirken i 2017 og har en tredjeplass fra ekstremtriatlonen Norseman. Hun anbefaler å bruke god tid – og delta sammen med noen første gang man deltar på et ultraløp.

  Line Mari Langseth

– Ta det som en tur, bruk tid, gå litt, nyt naturen. Etter hvert som treningsgrunnlaget øker kan man øke ambisjonene, sier Langseth.
Thomas K. Føre, ultraløper og grunnlegger av Northern Runners i Tromsø understreker at ultraløp krever forberedelser.
– Det er nødvendig med et visst treningsgrunnlag over tid om du skal få en positiv opplevelse, sier Føre.

MENTAL STYRKE
For å gjennomføre et ultraløp er det også svært viktig med mental styrke.
– Skal du lykkes må du ha en sterk vilje til å fullføre, og du må ikke la negative tanker ta overhånd underveis. Siste halvdel av et ultraløp løper du mest med hodet, sier Jimmy Vika.
Ultraløperne vi har snakket med understreker at mental styrke kan trenes opp, men at man bør være en «stayer» i bunn. Det er også en god egenskap å kjenne sin egen kropp godt. Gjennom trening lærer du å kjenne hvordan kroppen reagerer på ulik påkjenning. Det er nyttig å vite hva du er god for.

  Tomas Føre

– Det hjelper å være sta og målrettet, og litt vill og gal. Bare det at man melder seg på maraton eller ultra er jo et tegn på at man er villig til å pushe seg og teste grenser, sier Thomas K. Føre.

SOSIALT OG INKLUDERENDE
Ultraløpemiljøet fremheves som ekstremt sosialt og inkluderende.
– Miljøet er ikke så kompetitivt som i en del andre løp. Det er avslappet stemning, alle heier på hverandre og hjelper hverandre, sier Jimmy Vika.
Er du ute etter rå løpsopplevelser, krampe og sterk mestringsfølelse er ultra tingen.
– Det første jeg tenkte da jeg kom i mål på ultradebuten var at dette skal jeg gjøre igjen. Krampe i lår og legger var allerede glemt. Opplevelsen var helt enorm og ga inspirasjon og motivasjon til å fortsette, sier Føre.


FAKTA OM ULTRALØP

• Ultraløp er betegnelsen på alle løp som er lengre enn maraton, 42,195 meter. Både i Norge og internasjonalt brukes denne betegnelsen
• Det finnes to hovedtyper løp innen denne disiplinen. Distanseløp er tradisjonelle løp hvor den som raskest tilbakelegger distansen vinner. I tidsbestemte løp er det den løperen som løper lengst innen for en gitt tidsramme som går av med seieren
• Typiske ultraløp basert på distanse er på 50 eller 100 kilometer, eller 50 og 100 engelske mil. De vanligste tidsbestemte ultraløp er 6-timers, 12-timers og 24-timers. Det finnes også 48-timers løp, 6-dagers løp og andre enda lengre utfordringer
• Antall ultraløp i Norge i 2014 var 22, i 2017 er antallet doblet.
• De korteste ultraløpene (50-80 km) har mer fokus på tid, mens de lange (80-160km) handler mest om naturopplevelser og «finne flyten».
• Ultraløpere kommer i alle varianter, men kan deles i to grupper: De som liker å løpe raskt, og de som er mindre opptatt av tiden, mer av opplevelsen.

Start sesongen 2015 sammen med oss i Portugal

Start sesongen 2015 sammen med oss i Portugal


I Monte Gordo på Algarvekysten i Portugal vil du få en uke med mye trening, instruksjoner og en kickstart på sesongen. I samarbeid med Springtime arrangerer Runner’s World en uke Training Camp fra lørdag 21. mars til lørdag 28. mars 2015.

Runner’s World har arrangert treningscamp i Portugal i mange år, og hver eneste gang står deltakerne igjen med masse nye inntrykk, ny lærdom og nye løpevenner. Vår treningscamp er delvis en helt vanlig reise med mulighet til sol og bad, en mengde utflukter, restaurantbesøk og shopping.
Men det er også en meget uvanlig reise. Daglig kan du velge mellom et titalls treningsrelaterte aktiviteter. Morgenyoga, løping, styrketrening, dans, coretrening, crossfit med mer. Det finnes noe som passer til alle, og med det store utvalget får du også sjansen til å prøve noe nytt.

INTERVALLER OG LANGTURER
Hver dag starter med morgenjogg på stranden før frokost. Etter frokost og på ettermiddagen kan du velge mellom et stort antall treningsøkter. Løpeøktene varierer fra intervaller til langturer. Alle kan delta, for det er mange instruktører og trenere som passer på at både nybegynnere og de godt trente får utbytte av treningsøktene. Og du vil garantert treffe nye løpevenner og skape nye relasjoner.

Ved siden av løping er det mange treningsøkter med trening som er nyttig for løperen. Treningen er naturligvis tilpasset ditt nivå. Langkjøring, motbakkeløp, yoga, styrke, sirkeltrening, stavgang og mye mer.

I Portugal treffer du blant andre maratonløper Sofia Hedström. Se hvilke syv tips hun ga på Traingcampen 2014: Sofias syv løpetips

ERFARNE INSTRUKTØRER
Hver økt ledes av våre erfarne og velutdannede instruktører. De sørger for å motivere og inspirere deg, og hjelper deg til å klare aktivitetene på enkelt og smidig vis. Du vil få lære om det riktige løpesteget, hvordan løpe intervaller, langkjøring og uttøyning. Våre instruktører er også tilgjengelige for deg om det er ting du lurer på. Benytt sjansen til å slå av en prat og få tips og råd.

BESTILL DIN TRAINING CAMP HER.

Mer informasjon om campen finner du lenger ned på siden.




Alle reisefakta
Yellow Monte Gordo Beach Hotel***
Hotellet vi bor på har meget god service. Halvpensjon inngår.
Samtlige rom har telefon, a/c, farge-tv, minibar, hårføner, safe og et moderne bad med wc, badekar/dusj.
Rommene har dobbeltseng eller to enkle senger, samt en sovesofa der en evt tredjeperson kan sove.

Mot et mindre tillegg kan du sikre deg et rom med fantastisk utsikt over Atlanteren og den milelange stranden.

Alt dette er inkludert:

  • Fly med Norwegian fra Oslo Gardermoen til Faro t/rt.
  • Bagasje opp til 20 kilo per person + håndbaggasje
  • Alle flyskatter
  • Transport t/rt flyplass/hotell
  • Del i dobbeltrom for to personer
  • Halvpensjon, frokost og middag (Middagen kan byttes mot lunsj. Dette meldes i så fall til hotellresepsjonen før dagen for byttet)
  • Til alle måltider inngår drikke. Til lunsj og middag er vann, brus eller øl inkludert (ikke vin og kaffe)
  • Alle hotellskatter
  • Hjelp og service fra personalet på plass

Treningsopplegget:

  • Profesjonelle instruktører
  • Fri deltakelse på alle foredrag i følge programmet
  • Fri deltakelse på alle praktiske og teoretiske aktiviteter i følge programmet
  • Fri deltakelse på fjellturen inklusive busstransport
  • Gratis bruk av hotellets spaanlegg en gang per dag (jacuzzi, badstuer, gymsal)
  • Mulighet til å låne og prøve utstyr gratis (løpesko, staver, pulsklokker, tennisracket, golfkøller)

Dette er ikke inkludert i grunnprisen:

  • Avbestillingsforsikring (250kr/125 for barn under 15 år)
  • Garantert havutsikt (700kr per rom)
  • Lunsj (630kr per uke)
  • Enkeltromstillegg (1995kr per uke)

BESTILL DIN TRAINING CAMP HER.