Smart mat, raske bein

Smart mat, raske bein


Hun omtaler seg selv som nysgjerrig matnerd. Veldig nysgjerrig. Det beste hun vet er å ha en forskningsartikkel eller to liggende klar til frokosten. Hun har sikkert lest 3000 sider for mye om mitokondrier og hun er ikke redd for å feile.

– Jeg tror ikke man kan feile. Hva er det verste som kan skje? At man må prøve noe annet. Nysgjerrigheten i meg driver meg hele tiden – hvor langt kan jeg strekke seigmannen i meg?

Var på feil sted
I korte trekk er historien nemlig slik: Ida Bergsløkken er 19 år og ferdig på videregående. Hun løper et par ganger i uka for gøy, og leser om ernæring på si, som en hobby. Dragningen mot matematikk, kompliserte mekanismer og nerding på høyt nivå fører henne til gjennom en mastergrad i byggingeniør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun elsker det å stå opp om morgenen og vite at hun kan grave seg ned på en lab med andre likesinnede for å støpe betong og tilsette ting i betongen, beregne, forske, lese, få graden, få en trygg jobb som byggingeniør, en trygg inntekt…

Så skjer det et slags skifte idet hun er ferdigutdannet og får denne trygge, lukrative jobben. Alt det hun fant så spennende i studietida forsvinner. Hun blir satt til én oppgave, og skal arbeide med den i åtte timer, fortrinnsvis stillesittende. Det funker ikke for Ida. På samme tidspunkt får hun endelig svar på hvorfor hun har hatt vondt i magen og kroppen i så lang tid, da hun får påvist gluten- og laktoseintoleranse. En løpeskade gjør tilværelsen enda kjipere, sammen med en overordnet følelse av at noe er feil.
– Jeg gikk på en smell. Alt var nytt og ingen ting var greit, forteller hun.

En sykemelding toppet det hele. Hun var jo ikke syk? Hva er det her for noe, hva feiler det meg?
– Så fant jeg ut at det er ikke noe feil med meg, og ikke hadde jeg feila heller – men jeg var på feil sted.

Sa opp jobben
To år tidligere hadde Ida sittet og tegnet en logo. En logo som hun fant fram igjen under den litt tunge perioden. Kanskje dette kunne bli starten på noe? Skulle hun si opp jobben da, eller? Det hjalp jo ikke å sitte hjemme – jenta med så store mengder energi og kunnskap hadde masse å gi. Kanskje må det noe sånt til for at alt det negative vippes over til noe positivt?
– Jeg ringte mamma og fortalte at jeg hadde sagt opp jobben. «Gratulerer», sa mamma. Og så lo vi, og så skjønte jeg at nå – nå må jeg begynne å tenke litt.

På riktig sted
Deretter følger enda et skifte, men denne gang i positiv forstand. Ida fikk en stilling ved et cateringfirma og skjønte at det var her hun hørte hjemme, blant råvarer og folk. Hun ble mer og mer interessert i mat og ernæring, og fikk mer og mer dreisen på retter som hun selv kunne spise, til tross for allergier. Og løpinga, som hun til da ikke hadde ofret så mye men likevel holdt ved like – den tok av.
– Det året persa jeg som et uvær!

Ønsker å hjelpe andre
Ida bobler over av energi og entusiasme når hun forteller om planene, prosjektene – alt livet har ført med seg etter at hun tok valget om å slutte i jobben som ingeniør. På samme måte som hun er opptatt av de bakenforliggende ting – hvordan ting henger sammen – anser hun også sitt eget liv og virke som en stadig løpende prosess. Veien er målet, og hun prøver og feiler, som det heter. Nei, vent. Hun feiler ikke. Hun prøver seg fram. Hun har utviklet konseptet Grøtbollen, hun er hobbykokk på høyt nivå, både på privaten og for bedrifter og selskaper, og når det hun omtaler som 30-årskrisa kom, åpnet hun en blogg: Smart mat, raske bein. En ekte og ærlig blogg om mat og løping, som kombinerer erfaringer og forskning på en genial måte. Nå ønsker hun å veilede andre på veien mot et smartere, individualisert kosthold og eventuelt raskere bein.

– Åh, jeg synes det er så fascinerende å tenke på hvor mye kroppen er kapabel til, hvor mye man faktisk kan klare å pushe. Jeg drives jo av det å perse, men hele prosessen bak det er også veldig viktig. Jeg tror ikke nødvendigvis man må være veldig streng i matveien for å prestere optimalt, men ernæring spiller selvfølgelig en rolle. Jeg liker den synergien – hvordan alt henger i hop, og jeg synes det er gøy å se hvor langt man kan komme, stråler hun.

Løperen Ida
– Jeg er født inn i en orienteringsfamilie og var veldig mye i skogen som liten. Jeg gikk også en del på ski, utrolig nok, sånn i retrospekt. Som 17-åring bodde jeg i USA som utvekslingsstudent, og da ble jeg anbefalt å melde meg på noen aktiviteter for å bli kjent med folk. Terrengløping var det som lå nærmest o-løp, så da ble det det. Og egentlig var det lurt, for jeg var i grunn en god løper, men ingen god kartleser. En veldig elendig en, egentlig. Eller, ekstremt elendig. Jeg må helst ha personlig veiviser. Jeg løper helst i én retning for så å løpe tilbake. Da havner jeg som regel på samme sted, ler hun. I studietida plukket hun opp igjen løpinga for alvor, men løp fortsatt ikke veldig mye. Sentrumsløpet 2013 ble unnagjort på 43 minutter, med kun med et par økter i uka som treningsgrunnlag. Da var det gjort. I dag har treningsmengden økt betraktelig og løpingen er blitt en altoppslukende livsstil, og Ida tilegner seg stadig kunnskap som kan bedre prestasjonene.
– Jeg er mitt eget forsøksprosjekt, det er dødsgøy, helt awesome.

Hun sammenligner hobbyforskningen sin på ernæring og prestasjon med et forsøk de gjennomførte på ingeniørstudiene:
– Vi utførte et strekkforsøk på seigmenn for å se hvor mye strekkrefter de ulike fargene hadde. Jeg føler meg litt som en sånn seigmann noen ganger – hvor mye kan jeg klare å strekke meg? Av og til tenker jeg at jeg kunne tøyd strikken lenger, mens andre ganger ligger jeg der en søndag og innser at jeg ikke kan gå en meter til. Da er jeg maksimalt strukket og må bare fokusere på hvile og mat. Det er fint å være sin egen seigmann, ler hun. Om bloggen Smart mat, raske bein
Når Ida deler oppskrifter eller skriver om ernæring, er det viktig for henne å hele tiden understreke at alt omhandlende dette er veldig individuelt og nyansert. Mat som funker for en person, er ikke nødvendigvis fasiten for alle andre. Én forskningsartikkel kan omtale positive funn vedrørende for eksempel en diett, men da er det viktig å huske at det alltid finnes en annen side av saken.

– I dagens samfunn er det mye fokus på sunn mat, men samtidig kan det være vanskelig å være jente og drive en blogg som handler om «kosthold og sånn.» Fordommer eksisterer. Men man er ikke nødvendigvis sykelig opptatt av utseende og kilo bare fordi man løper og liker å eksperimentere med – fortrinnsvis – sunn mat, understreker Ida og legger til at det rett og slett er sunn fornuft å unne seg litt chips og sjokolade i ny og ne, men at man bør sørge for at man får i seg mikro- og makronæringsstoffene kroppen trenger for å holde seg rask og frisk.

– Det er lov å bry seg, men man må klare å slappe av også, sier hun.
Dette er noe hun må stå i, og stå for. I noen miljøer blir det sett ned på om du er for sunn, mens i andre miljøer blir det forgudet – om enn kanskje ikke på en sunn måte. Å finne en balansegang her er vanskelig, men viktig.

– Litt satt på spissen kan en føle på tendenser som dette: Hvis en mann fronter seg selv som sunn, vil han få applaus. Men hvis en kvinne sier «hei, jeg liker å spise sunt», vil mange stusse og tenke «åja, da har du problemer, da?», sier Ida.  Hun opplever at hun tidvis må veie ordene nøye før de publiseres på bloggen, og resultatet er en sterk, smart og energisk blogg som alle – ikke bare løpere – kan få mengder inspirasjon og informasjon fra. Les selv på smartmatraskebein.no

Siste utgave av Runner’s World:

Runner's World nr. 8 2019

Bli abonnent


Magetrøbbel?

Magetrøbbel?


Du sitter svettende bak en busk på desperat jakt etter noe som ligner toalettpapir mens sekundene går og du ser resten av gjengen løpe videre for å fullføre intervallene… Kjenner du deg igjen?

Kanskje dette bare skjer av og til eller kanskje du blir sittende på huk ganske ofte. Uansett er det frustrerende å ikke kunne fullføre en økt eller i verste fall en konkurranse på grunn av magetrøbbel. I denne artikkelen skal vi se på mulige grunner til at dette skjer og hva du kan gjøre for å minske omfanget eller unngå slike episoder i fremtiden.

Hvordan forårsakes magetrøbbel?
Når vi spiser eller drikker, fraktes maten fra munnen til magesekken og videre fra tynntarmen til tykktarmen før den kommer ut på den andre siden. Dette er den gastrointestinale (GI) trakt, også kalt mage-tarm-kanalen.

Avhengig av hvilken idrett du driver med vil det påvirke de ulike delene av GI-trakten forskjellig. Det kommer an på hvilken stilling kroppen er i når man bedriver idretten, men også den fysiologiske responsen på trening eller konkurranse. For syklister vil det være mest vanlig å oppleve ubehag eller problemer med øvre del av GI-trakten, dette på grunn av forsinket tømming av magesekken og den mekaniske effekten av den fremoverlente stillingen på sykkelen. For løpere derimot er det nedre del av GI-trakten som oftest forårsaker problemer som diaré, samt kramper og luft i magen.

Optimal prestasjon kan bli negativt påvirket av GI-dysfunksjon. GI-problemer blir rapportert i 30–50 prosent av utholdenhetsidretter. De fleste symptomene er milde til moderate, men alvorlige problem kan påvirke treningskapasitet og prestasjon. Under hard trening trigges GI-plager delvis av at blodet redistribueres fra GI-trakten til skjelettmusklene, hjertet, lungene og hjernen, dette kan i verste fall føre til skade på enterocyttene (cellene som vi finner på innsiden av tarmene), økt permeabilitet (lekk tarm) og endret motilitet (tarmens evne til å bevege seg).

Kan du trene mage-tarm systemet til å tåle mer?
Magesekken er den første barrieren før næringsstoff og væske leveres til den jobbende muskulaturen. Hvor fort dette skjer, bestemmes av hastigheten magesekken tømmes på. Anekdoter fra utøvere viser at det ofte klages over at drikke samles i magen, og en føler seg oppblåst, spesielt under harde eller lange økter i varmen. I dag anbefales det et væskeinntak under trening som hindrer at vekten går ned to prosent eller mer. Dette kan være utfordrende, spesielt om en svetter mye og en oppholder seg i et varmt klima. Det blir derfor en balansegang mellom å holde GI-problemene i sjakk samt sikre tilstrekkelig væske- og karbohydrattilførsel.

GI-trakten er tilpasningsdyktig, det har derfor blitt foreslått at målrettet trening av GI-trakten kan hjelpe på transport av næringsstoffer og lindre plagene en kan oppleve under trening. Denne type trening kan forbedre tømming av magesekken og absorpsjon av næringsstoffer, og kanskje viktigst redusere sannsynligheten og alvorlighetsgraden av problemene, og dermed forbedre opplevelsen og prestasjonsevnen under trening eller konkurranse. Tilpasningene er avhengig av at utøveren spiser og drikker regelmessig under harde treningsøkter og at en ikke forandrer disse rutinene under konkurranse når stress og nervøsitet ytterligere kan forverre GI-problemene.

Det finnes ingen klare retningslinjer på hvordan en skal gå frem for å trene mage-tarm-kanalen ernæringsmessig, forskningen rundt dette er fremdeles i startgropen. Det trengs mer forskning for å forstå tidsperspektivet på prosessen og hvordan adaptasjonen i GI-trakten skjer, slik at en best kan veilede utøvere når det gjelder hvilke ernæringsstrategier som fungerer og hvordan de skal brukes i praksis.

FODMAP?
Symptomene som forekommer med treningsinduserte GI-problemer er mange, og en del av dem kan sammenlignes med kliniske indikasjoner på irritabel tarm-syndrom (IBS). Fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler (FODMAP) har fått voksende oppmerksomhet som en effektiv behandling for IBS-symptomer. FODMAP er en type tungt fordøyelige karbohydrater som absorberes dårlig i tynntarmen, men blir brutt ned ved fermentering i tykktarmen. Vi finner disse naturlig i matvarer eller som et tilsatt produkt i mat som melk, yoghurt, epler, pærer, løk, i noen grønnsaker, pastiller og i noen sportsprodukter.

Ved å spise et kosthold bestående av lav-FODMAP, utelates matvarer med et høyt innhold av FODMAP i en periode. Lav-FODMAP dietten er delt inn i to faser: Den første er eliminasjonsfasen bestående av lav-FODMAP-matvarer. Den andre fasen er reintroduksjonsfasen hvor høy-FODMAP-matvarer reintroduseres for å finne toleranse for både type og mengde FODMAP-matvarer. Det anbefales veiledning av klinisk ernæringsfysiolog om en ønsker å starte denne prosessen. Mange av matvarene med høy FODMAP er næringsrike og viktige for bakteriene i tykktarmen og kan ha flere positive helsegevinster.

Preliminær forskning og case-studier viser lovende resultater ved å redusere inntaket av FODMAPS før trening hos individer som opplever GI-problemer. Selv om det er mye forskning som støtter rollen lav FODMAP har hos personer med IBS, trengs det mer forskning rundt FODMAP som en strategi for å redusere treningsinduserte GI-problemer.

Tiltak for å redusere plager i mage-tarm systemet
Kosthold kan ha stor effekt på GI-problemer. Fiber fett, protein og fruktose har blitt assosiert med en høyere risiko for å oppleve GI-symptomer. Dehydrering, på grunn av et ikke-tilstrekkelig inntak, kan også forverre plagene. Det kan tyde på at matvarer som forsinker tømmingen av magesekken og forårsaker at væske går inn tarmene, øker sannsynligheten for GI-plager. Karbohydrat i høy konsentrasjon i from av drikke kan ha en slik effekt. Inntar du derimot drikke bestående av flere typer karbohydrater som for eksempel glukose og fruktose, kan dette reduserte GI-symptomene sammenlignet med å drikke tilsvarende mengde av én type karbohydrat (glukose).

Tips for en velfungerende løpemage: 

  • Innta de anbefalte mengdene fiber de dagene du trener, men reduser fiberinntaket på konkurransedagen eller et par dager før om det fungerer bedre.
  • Begrens karbohydratkonsentrasjonen i sportsdrikken til mindre enn ti prosent.
  • Dehydrering kan gjøre problemene verre, pass derfor på å drikke nok før en hardøkt samtidig som du drikker underveis.
  • Øv deg på nye ernæringsstrategier. Prøv deg frem med kostholdsplaner både på trening og på selve konkurransedagen. På denne måten kan du finne ut hva som funker og ikke, slik at du reduserer risikoen for trøbbel når det virkelig gjelder.
  • Det er viktigste er å få i seg nok og riktig energi når en trener, ikke kutt ut matvarer uten grunn.

Kilder: 
de Oliveira, Eric Prado et al. 2014
de Oliveira, Erick Prado and Roberto Carlos Burini.  2011
Jeukendrup, Asker E. 2017 
Wiffin, Melanie et al. 2019
Store medisinske leksikon 

Les også: Kosttilskudd og prestasjon

En bombe med antioksidanter

En bombe med antioksidanter


Råkakao – en antioksidantbombe som hjelper prestasjon og restitusjon.

Råkakao er noe av det sunneste og beste du kan tilføye i kostholdet ditt. Råkakao inneholder mye mer antioksidanter en noen annen matvare, med cirka 20–30 ganger mer enn blåbær for eksempel. Det er svært næringsrikt og inneholder mye magnesium, et mineral som er veldig viktig når man trener.

Spesielt langdistanseløpere mister mye magnesium gjennom svette på lange løpeøkter.  Magnesium er blant annet et av de viktigste alkaliske mineralene i kroppen vår, og viktig fordi man vil ha et mer basisk miljø i kroppen etter hard trening for å restituere seg raskt. I tillegg beskytter magnesium hjertet og øker hjernekapasiteten. For lite magnesium kan føre til kramper, muskeltretthet og faren for at du «slipper opp for drivstoff» gjennom en lang økt. Dette mineralet er viktig i forbindelse med mye enzymaktivitet som omdanner næringsstoffer til energi. Magnesium er også en viktig faktor i væskeregulering i kroppen, slik at du avkjøler deg når du trener.

Prøv å lag din egen supersunne hjemmelagede sjokolade.

Ingredienser
3 dl råkakao
2dl kokosolje
1,5-2dl agavenektar eller honning (kommer an på hvor søt du liker sjokoladen)
0.5 dl hakkede nøtter (cashewnøtter, mandler, valnøtter)
0,25 dl kokosflak
¼ ts himalayasalt
¼ ts vaniljepulver

Fremgangsmåte
1. Smelt kokosoljen
2. Bland alle ingrediensene sammen med kokosoljen til en jevn masse
3. Hell over i en liten form eller små isbitformer
4. Avkjøl i kjøleskapet eller fryser til sjokoladen er stivnet

Les også: Spis deg skadefri

Mat og drikke under trening

Mat og drikke under trening


Det er viktig å ha fylt opp lagrene før trening eller konkurranse. Men også under aktivitet kan det være nødvendig å fylle på med energi og væske.

Det er selvfølgelig forskjell på intensitet og varighet av øktene dine, men noen tommelfingerregler er:
1. Alltid har med drikke på lengre treningsøkter
2. Ikke start økta dehydrert
3. På økter under en time er det ok med kun vann
4. På økter som er lengre enn 90 minutter og er av en viss intensitet, kan det være lurt å innta noe med karbohydrater/elektrolytter.

Glykogenlagrene tømmes
På trening, enten det er en langtur med rolig intensitet eller intervaller med høyere intensitet, kan utmattelse og tretthet utsettes dersom du sparer på glykogenlagrene i muskulaturen ved å innta karbohydrater underveis i økta. Glykogenlagrene er karbohydratlagrene i muskler og lever. De inneholder nok energi til trening på medium intensitet i 60–90 minutter. Tomme glykogenlagre vil føre til nedsatt prestasjon. Inntak av karbohydrater underveis i økta gjør at du unngår tomme glykogenlagre og kan holde intensiteten oppe under hele økta.

På disse øktene kan du drikke svak saft eller sportsdrikk, eller du kan spise noe i tillegg til å drikke vann. For eksempel spise en brødskive med sylte-tøy/prim/honning, en banan, energibar eller rosiner. Felles for disse er at de inneholder karbohydrater som tas raskt opp i tarmen, og musklene vil dermed få rask tilgang på energien.

Vann er bra, men…
Inntak av væske og karbohydrater underveis på trening og i konkurranse er viktig for å prestere optimalt. Det er lurt å drikke litt hvert 15-20 minutt, da er det lettere å få dekket behovet enn om du drikker sjeldnere. En tommelfingerregel er å drikke 0,7 liter væske per time med aktivitet i normalt temperert klima. Når det er varmere, har du et høyere væskebehov, det gjelder også ved trening i høyden.

I utgangspunktet er vann den beste tørstedrikken. Det er imidlertid ikke ideelt å innta vann alene for å erstatte et stort væsketap, slik som når en skal løpe langt. I tillegg til vann bør det da også inntas litt salter, elektrolytter og karbohydrat (for eksempel gjennom sportsdrikke).

Eksempler på inntak på en 2-timers økt kan være:
1 liter svak saft/sportsdrikke + 1 bananer
1 liter svak saft/sportsdrikke + 1 energibar
1 liter svak saft/sportsdrikke + 1 dl rosiner

Les også: Slik opprettholder du væskebalansen

Med solsiden opp

Med solsiden opp


Derfor er egg så viktig for løperen.

Har du alltid en tolvpakning med egg i kjøleskapet? Bra. Å spise egg regelmessig, gir deg mye næring som kroppen din trenger. Under har vi beskrevet fem fordeler du ikke vil gå glipp av hvis du spiser mye egg.

For å gå ned i vekt
En studie viste at de som startet dagen med et egg gikk ned 60 % mer i vekt en de som spiste en bagel med tilsvarende kalorimengde. Resultatet baserer seg trolig på to årsaker. Dels at egget inneholder mye bra proteiner som er appetittregulerende, og dels at næringen i egget er lett for kroppen å ta opp. Akkurat derfor er egg også bra for å reparere musklene etter en kort og intensiv, eller en lang, løpeøkt.

For å beskytte hjertet
En mengde studier har motbevist at eggets kolesterol har noe med forekomsten av hjerte –og karsykdom å gjøre. Faktumet er at å spise egg regelmessig faktisk minsker nivåene av det vi kaller for det «dårlige kolesterolet» i blodet. Dessuten inneholder eggeplommen en type protein som forhindrer blodplatene i å akkumulere og feste seg på innsiden av blodårene. Med andre ord, så minsker faktisk egg risikoen for hjerteinfarkt på flere måter.

For å motvirke betennelser
Egg er en av de beste kildene til kolin. Utenom at det spiller en nøkkelrolle i hjernens respektive hjertefunksjon, er kolin et næringsstoff som hjelper til å renske ut slagstoffer som kan skape betennelser – alt fra muskelvev til Alzheimers. Et stort egg inneholder cirka 30 % av dagsbehovet.

For å styrke skjelettet
Egg er en av de få råvarene som inneholder D-vitaminer, om ikke så altfor store mengder. D-vitamin er veldig viktig for skjelettet blant annet. Vitamin D får vi først og fremst fra solen, derfor er det mange skandinaver som lider av D-vitamin mangel under vinterhalvåret. Et egg gir oss 10% av dagsbehovet.

For et godt syn
Eggeplommen inneholder antioksidanten lutein som minsker risikoen for  øyesykdommen makuladegeneration. Spinat og andre grønnsaker inneholder visstnok en større mengde lutein, men til gjengjeld så inneholder egg en form av lutein som er lettere å absorbere.

Noen egg-fakta
– Hvilke egg er sunnest, brune eller hvite?
Det spiller ingen rolle. Brune og hvite egg inneholder like mye næring.

– Er egg fra frittgående høns bedre?
For hønsenes helse, definitivt. For vår helse, trolig ikke.

– Økologiske egg?
Når det gjelder næringsinnholdet er det ikke noen forskjell, men hønene får for som ikke inneholder kunstgjødsel eller sprøytemidler, dermed er alternativet bedre for alle, både hønene, menneskene og miljøet.

– Gjelder den gamle regelen?
Ja, å overdrive inntaket av en særskilt vare er ikke bra. Kroppen har det best med variert kost.

Les også: Riktig ernæring gir mer energi