Skoene du bør bruke i vinter

Skoene du bør bruke i vinter


Tor Fauske ved Löplabbet i Oslo har lang erfaring både med løping og med løpesko. Vinteren synes han er en herlig tid for utendørsløping, men han sørger for å tilpasse seg underlaget han løper på.

– På vinterføre har du ikke alltid like godt feste som på sommerføre. Det er derfor viktig både å justere løpesteget, tempoet og ikke minst tenke på hvilke løpesko du bruker, sier Fauske.

Se eksempler på vintersko nederst i artikkelen.

HOLD FØTTENE TØRRE
Alle som løper ute om vinteren har opplevd den kalde slapsen som gjør deg iskald på føttene etter kort tid. Kald slaps er typisk å finne på fortauene i byer der veiene saltes, eller når det er væromslag. På et slikt føre kan det være vanskelig å holde bena tørre. En løpesko med Gore-Tex er veldig bra å bruke på dette føret. Da holder du deg tørr på bena, og du fryser ikke så lett.

– Det har skjedd mye med Gore-Texskoene i det siste. De har blitt lettere, mer fleksible og har bedre passform enn tidligere, sier Fauske.

Det finnes også løpesko uten Gore-Tex, som er vannavvisende eller vanntette. Disse egner seg også godt til denne type føre. Har du en «vanlig» løpesko som sitter godt på det vinterføre du skal løpe på, men som ikke er vanntett eller vannavvisende, så kan et par neoprenesokker være en god investering. For rundt 400 kroner får du et par sokker som vil holde deg varm på bena selv om slaps og vann trenger gjennom skoene.

 

ASFALT MED ENKELTE ISETE FLATER
Det første vinterføre som kommer er typisk glatt asfalt, med noen isete partier. Det er svært viktig å omstille seg fra sommerføre til vinterføre i denne perioden. Ro ned tempoet ditt, og vær sikker på at du har godt feste. Blir det for mange «glipptak» i frasparket kan du dra på deg en strekkskade. Fauske sverger til vanlige løpesko på slikt føre.

– Bruk gjerne vanlige løpesko, men ta det rolig. Her kan det være litt «lurt føre». I tillegg til sko med godt grep må du som løper være klar over at festet i frasparket kan variere fra steg til steg. Hvis du løper med piggsko på slikt føre kan piggene bli slitt ned noe på grunn av asfalten, sier Fauske.

En hybridsko kan fungere fint på slikt føre. En grov såle som gir mye friksjon er behagelig på asfalten og gir greit feste på isen. Men du må være påpasselig på underlaget, og passe på litt ekstra når det kommer isete partier. Er det mye is vil en sko med pigger være bedre.

Les også: 19 løpesko testet

NYSNØ
Etterhvert vil det komme snø som dekker til asfalt, grusveier og stier. Er det is under denne nysnøen så er det beste å bruke hjelm, for dette føret er skikkelig skummelt å løpe på. Så ta det rolig også på dette føret. Med piggsko får du feste, men piggene slites ned mot asfalten.

Hvis det er bart under nysnøen er festet relativt bra, og de fleste vanlige sko vil sitte godt nok. Du kan også sette på et par brodder. Disse er gode å løpe med, og gir deg litt sikrere feste enn om du løper uten pigger.

– Det er samtidig viktig at sålen på skoen er av myk gummi og har et mønster som gir deg som løper et godt feste, sier Fauske.

– Selv løper jeg aldri med pigger. Jeg tar det heller rolig, og etterhvert som det blir kaldere ute vil også skoene sitte bedre på isete underlag, sier Fauske.

Med rolig mener han å gå ned på kilometertiden med så mye som ett minutt i forhold til et normalt tempo. Selv løper han mye ute om vinteren, og sier at løpsopplevelsen blir en helt annen i kuldegrader og på vinterføre.

Les også: Varm opp inne på kalde dager

HARDPAKKET SNØ OG IS
Det er på dette føret du har størst glede av en god vintersko. Da får du godt feste, også på isen, slik at du kan løpe lett og ledig og slipper å være redd for glipptak. Men selv om Fauske ikke bruker sko med pigger, så kan han anbefale slike sko. Særlig hvis underlaget er hardpakket snø. Et par løpesko med pigg gir deg faktisk så godt feste på vinterføre at du bør ta det rolig på de første turene dine med pigg. Løpesko med pigg har utviklet seg en god del de siste årene. De har bedre kvalitet, og de er blitt lettere og smidigere. Hos Löplabbet kan du også få pigget opp løpesko som du allerede har.

– Piggene gjør at du sitter fast til underlaget, og dette fører til store belastninger på legg, bakside lår og rumpemuskulaturen. Det er derfor viktig å ta det rolig når du løper de første turene med piggsko. Det er helt normalt å bli støl og stiv etter de første turene med pigg, sier Fauske.

På skikkelig hardpakket snø fungerer «vanlige sko» med innskrudde pigger aller best. Overdelen trenger ikke ha noe ekstra, så lenge du har gode løpesokker, og piggene trenger lett ned i snøen uten at selve sålen trenger å være spesialtilpasset for vinterføre. Hardpakket snø er mykere enn is, så piggene kommer lett nedi. Her kan også brodder fungere bra.

– Her kan du løpe med sko som kommer ferdig pigget fra produsenten, sko som du pigger opp eller sko som du setter brodder på. Jeg ville valgt en lett løpesko med pigger, sier Fauske.

Löplabbet har flere sko i sitt utvalg som passer til de ulike vinterførene. Både med og uten pigg, og brodder som du selv kan tre på skoene.

– Vi selger mange piggsko i løpet av vinteren, og vi ser at stadig flere løper hele året. Det å løpe ute er mer morsomt enn tredemølla inne, sier Fauske.

 

 

VÅTT FØRE: Saucony Kinvara 5 Runshield er en vannavvisende versjon av denne populære lavdropp lettvekteren.

 

MØNSTER: Salomon S-Lab Fellcross er en lett terrengsko med lav profil. Mønsteret i sålen gjør at den sitter godt på blant annet hardpakket snø.

 

 

PIGGER: VJ Sarva Xero er lik D’vil, men har 8mm drop mot 4mm hos D’vil og passer godt til hælløpere eller de som vil ha noe mer demping.

 

PIGGER: VJ Sarva D’vil er en lett vintersko med 17 pigger og vann- og vindavvisende overdel.

 

VÅTT FØRE: Nike Zoom Wildhorse GTX har Gore-Tex i overdelen som gjør at føttene holder seg tørre. Såle med klebrig gummi i yttersålen som gir godt grep på vått underlag.


Tre møller til hjemmebruk

Tre møller til hjemmebruk


Runner’s World har besøkt Treningspartner for å teste ut tre forskjellige møller som alle er bestselgere i kategorien hjemmebruk. Vurderer du å skaffe deg en mølle, kan du plukke opp noen nyttige tips her.

Se video av mølletesten lenger ned

Vi vet at en god løpsfølelse er viktig for løpere som bruker mye tid på mølla. Sammenlignet med monstermøllene du finner på treningssenteret, er møllene for hjemmebruk noe nettere i omfang, men det betyr ikke at de ikke presterer like bra.

I løpet av besøket vårt hos Treningspartner rakk vi innom tre forskjellige møller, som alle er sammenleggbare og solide nok til at du får kjørt de aller fleste type økter på dem. Her får du en kjapp gjennomgang av spesifikasjonene – videoen av testen finner du lengst ned i artikkelen.


SOLE F63

Runner’s World mener: Til deg som har tenkt at du må selge leiligheten og bilen for å få råd til en brukbar mølle, tenk om igjen. F63 er et godt eksempel på at kvalitetsleverandører også leverer møller som ikke ruinerer deg. Denne mølla vil fungere ypperlig til deg som vil ha muligheten til å kunne supplere med mølleøkter i blant. Det er ikke den raskeste eller bredeste mølla, men for brorparten av oss vanlige mosjonister, vil denne gjøre nytta. Utrolig enkel og brukervennlig, og de to tynne båndene sørger for god demping og løpsfølelse.


 • Prisgunstig
 • Kraftig motor på 3 HK
 • Toppfart 20 km/t
 • Opptil 15 % stigning
 • Bluetooth-oppkobling til Sole App
 • Zwift-kompatibel
 • Sammenleggbar


SOLE F85

Runner’s World mener: De mest rutinerte mølleløperne blant oss vil merke at dette er en god oppgradering sammenlignet med F63. Her er båndet litt bredere og hele konstruksjonen mer robust og stabil. Mange løpere, særlig de som liker å løpe fort eller de som veier mer enn en kvinnelig maratonløper i verdenstoppen, vil sette pris på det. Du må naturlig nok opp litt i pris, men oppgraderingen til F85 rommer såpass mange detaljer som den aktive løperen vil sette pris på, at det er verdt det. Løpsfølelsen er god, både i lunke-fart og når man gønner på. Dette kan bli en god kamerat i kjellerstua.


 • Godt valg for den aktive løperen
 • Bredere enn F63 og meget stabil
 • Stor kraftig motor på 4 HK
 • Fargeskjerm
 • 22 km/t toppfart
 • 15 % stigning
 • Bluetooth-oppkobling til Sole app
 • Zwift-kompatibel
 • Sammenleggbar


NordicTrack 2950

Runner’s World mener: Først og fremst svært fascinerende med en stor og flott fargeskjerm. Det medfølgende årsabonnementet på iFit gjør at du kan velge hvilket som helst sted i verden (omtrent) og løpe rundt i hæla på en coach langs Adriaterhavet eller på stier på New Zealand. Men, vi antar at etter man har testet ut dette et par ganger, så har du funnet mute-knappen på coachen og er ganske så gira på å bare kjøre en god svettefest på mølla. Og for oss løpere er det egentlig da denne mølla kommer til sin rett. Vi liker jo å løpe, og trenger stort sett ikke fargeskjerm for å opprettholde kontinuiteten, selv om det kan være artig i blant. Mølla er enda mer stabil og robust enn Sole F85, og kommer i to dempingsgrader – en for de rolige turene og en for de raske intervallene. NordicTrack 2950 gir den beste løpsfølelsen, mener vi – men vi er usikre på om vi hadde trengt alle de høyteknologiske remediene in the long run.


 • Toppmodell for interaktiv trening.
 • Følger med ett års medlemskap i iFit.
 • Kan lage egne løyper på Google Maps og møllen justerer seg etter
 • terrenget.
 • Finnes tusenvis av treningsprogrammer, løyper og filmer
 • Meget kraftig motor på 4,25 HK
 • 22 km/t toppfart
 • 15 % stigning
 • 3 % helling
 • Justerbar demping i to nivåer for tilpasning til løpesteg og eventuelle
 • skader.
 • Sammenleggbar


Seks upiggede vintersko for varierende underlag

Seks upiggede vintersko for varierende underlag


Slaps, regn, snø og kulde – ispedd bar asfalt innimellom. Her er seks robuste og solide sko for variert vintervær. Noen er avhengige av piggsko gjennom store deler av vinteren, mens andre bor i mildere områder av landet, og klarer...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Kvalitetsutstyr til Black Friday-priser

Kvalitetsutstyr til Black Friday-priser


Kvalitet til knallgod pris, hvem er vel ikke gira på det? Sjekk Black Friday-tilbudene på blant annet GPS-klokker, briller og sekker fra utstyrsleverandøren Milrab.

Milrab ble startet opp i 2005 takket være en interesse for utfordringer, harde påkjenninger og å pushe grenser. I begynnelsen leverte de taktisk utstyr til militære spesialstyrker i Norge.

Det stilles høye krav til taktisk utstyr ved at det skal tåle ekstra harde påkjenninger, og fungere optimalt i krevende situasjoner. Men, når spesialsoldatene kom hjem fra oppdrag innså de raskt at «vanlig» utstyr ikke lenger holdt mål i hverdagen.

Milrab innså en ting: røft utstyr i toppklasse burde være tilgjengelig for alle. Produktutvalget til Milrab er derfor tilpasset et bredt bruksområde, enten du er friluftsentusiast, treningsinteressert eller har en urban livsstil.

Her er et sjeldent godt tilbud på fem skikkelig bra produkter:


Garmin Fenix 5 Plus Sapphire DLC-Titan

En tidligere bestselger fra Garmin kan du nå få i en limited edition i fargen all black til en meget god pris. Klokken er spekket av funksjoner både til løp, sykkel, styrke og en rekke andre aktiviteter. I tillegg kan du spille musikk og betale gjennom Garmin Pay.

Her får du også med sapphire glass, som gjør skjermen mer ripebestanding. Samtidig får du bezelen i DLC-Titan, som gjør at klokken er ca. 15 % lettere enn klokken uten DLC-titan bezel. Dette gjør den også mer robust.

PS: Tilbudet varer så lenge lageret rekker.Oakley Jawbreakaer Prizm – Polished White

Fantastiske sportsbriller som er meget godt egnet til både løp, sykkel og ski. Som en kunde av Milrab sier:
– Denne er et must for de som driver med aktiv sport, terrengsykling og lignende. Man ser alle detaljer i terrenget uansett lysforhold.Lupine Blika X4 – 2100 lumen

En meget god hodelykt til aktivt bruk. Dersom du løper, sykler eller går på ski, er dette en sterkt anbefalt hodelykt. Nå kan du spare 400 kroner på en kundefavoritt hos Milrab.Polar Grit-X

Den nyeste klokken fra Polar har raskt blitt tatt veldig godt imot av markedet. Her får du en klokke som både er utmerket til trening, men også har mer typiske outdoor-funksjoner som gjør klokken mer komplett.Osprey Talon 11L

Osprey har lenge vært det mest populære merket for nordmenn hva gjelder sekker, spesielt til aktivt bruk. Osprey Talon er perfekt som både løpesekk, til bruk på ski og har en fin størrelse for å pakke med seg det man måtte trenge. Hos Milrab får du nå sekken til en svært gunstig pris.

Fem supertilbud til løperen

Fem supertilbud til løperen


Vi har samlet et knippe Black Week-tilbud tilpasset løpere – ta en titt på superdealene her.

Enten du trenger noe for å gjøre løpehverdagen din hakket bedre, eller du ønsker å være tidlig ute med julegavene til løpekompisene dine – ta en titt på disse tilbudene. Fra løpere til løpere.


Jaybird Vista

Jaybird Vista er designet for idrettsutøvere, med det formål at ingen ting skal legge bånd deg, eller hindre deg fra å trene slik du vil. De helt trådløse in-ear hodetelefonene hjelper deg med å holde fokus på løpeturen din – akkompagnert av din favorittspilleliste eller -podkast. Med disse premium hodetelefonene får du opptil hele 32 timer med spilletid.

 • Helt trådløse in-ear hodetelefoner
 • 16 timers batteritid med ladeetui
 • Vann- og svettebestandig (IPX7)

Black Week-pris: 990 krOofos sandaler og flip flops

Du får nå 50 % avslag på alle Flips-Flops, samt 40 % rabatt på utvalgte sandaler fra Oofos.

Tradisjonelle løp- og treningssko, som mange vanligvis bruker ved restitusjon, er designet for å gi respons til å føre deg fremover. Revolusjonerende nok vil OOfoamen i sandalene fra Oofos gjøre det helt motsatte – og absorbere 37 % mer støt i hvert eneste steg.  Ypperlig til å restituere føttene etter lange løp og harde økter.Scullcandy Push Ultra

ZERO BOUNDARIES. MAX PERFORMANCE. Trådløse in-ear-hodetelefoner som tåler eventyr! Skullcandy Push Ultra er et par True Wireless-hodetelefoner med ørekroker som kan formes til å passe i ørene dine. Sammen med ladeetuiet har hodetelefonene batteritid på nærmere 40 timer. IP67-klassifiseringen gjør at du kan bruke hodetelefonene selv når det regner. Push Ultra er velegnet for løping, trening og andre eventyr.

Black Week-pris: 1499 krVISION Five Winter – teknisk merinosokk i limited edition

Stil møter prestasjon i de kreative sokkene fra Juokseville. Du kan formelig lukte peisbålet og føle kakao-koppen i hånda – og sokkene er selvfølgelig inspirert av eventyr i en fjellandsby.

VISION Winter-sokkene kombinerer naturlig merinoull med høyteknologiske fibre som holder føttene dine varme, tørre og fri for gnagsår. enten du bruker dem på en kald fjelltur, løpetur, sykkeltur – eller i sofaen foran peisen etter en lang dag ute.

Black Week-pris: 208 krRunner’s World-abonnement + Mizuno sko

Få ti utgaver av RW rett i postkassa, og få med et par Mizuno-sko i tillegg, så er både løpinga og motivasjonen sikret for 2021. Velg mellom Mizuno Skyrise (herre) og Mizuno Wave Rider (dame), til en verdi av 1700 kr. Black Week-pris for hele pakken: 1199 kr.


Tre piggsko for godt grep på glatta

Tre piggsko for godt grep på glatta


I mange deler av landet er piggede sko et must om vinteren. Her er tre modeller som lover sikkert grep på glattisen. Noen tyr til avtagbare brodder, andre pigger skoene sine selv. Noen løpesko kommer ferdig pigget. Men, det er...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER