Skoene du bør bruke i vinter

Skoene du bør bruke i vinter


Tor Fauske ved Löplabbet i Oslo har lang erfaring både med løping og med løpesko. Vinteren synes han er en herlig tid for utendørsløping, men han sørger for å tilpasse seg underlaget han løper på.

– På vinterføre har du ikke alltid like godt feste som på sommerføre. Det er derfor viktig både å justere løpesteget, tempoet og ikke minst tenke på hvilke løpesko du bruker, sier Fauske.

Se eksempler på vintersko nederst i artikkelen.

HOLD FØTTENE TØRRE
Alle som løper ute om vinteren har opplevd den kalde slapsen som gjør deg iskald på føttene etter kort tid. Kald slaps er typisk å finne på fortauene i byer der veiene saltes, eller når det er væromslag. På et slikt føre kan det være vanskelig å holde bena tørre. En løpesko med Gore-Tex er veldig bra å bruke på dette føret. Da holder du deg tørr på bena, og du fryser ikke så lett.

– Det har skjedd mye med Gore-Texskoene i det siste. De har blitt lettere, mer fleksible og har bedre passform enn tidligere, sier Fauske.

Det finnes også løpesko uten Gore-Tex, som er vannavvisende eller vanntette. Disse egner seg også godt til denne type føre. Har du en «vanlig» løpesko som sitter godt på det vinterføre du skal løpe på, men som ikke er vanntett eller vannavvisende, så kan et par neoprenesokker være en god investering. For rundt 400 kroner får du et par sokker som vil holde deg varm på bena selv om slaps og vann trenger gjennom skoene.

 

ASFALT MED ENKELTE ISETE FLATER
Det første vinterføre som kommer er typisk glatt asfalt, med noen isete partier. Det er svært viktig å omstille seg fra sommerføre til vinterføre i denne perioden. Ro ned tempoet ditt, og vær sikker på at du har godt feste. Blir det for mange «glipptak» i frasparket kan du dra på deg en strekkskade. Fauske sverger til vanlige løpesko på slikt føre.

– Bruk gjerne vanlige løpesko, men ta det rolig. Her kan det være litt «lurt føre». I tillegg til sko med godt grep må du som løper være klar over at festet i frasparket kan variere fra steg til steg. Hvis du løper med piggsko på slikt føre kan piggene bli slitt ned noe på grunn av asfalten, sier Fauske.

En hybridsko kan fungere fint på slikt føre. En grov såle som gir mye friksjon er behagelig på asfalten og gir greit feste på isen. Men du må være påpasselig på underlaget, og passe på litt ekstra når det kommer isete partier. Er det mye is vil en sko med pigger være bedre.

Les også: 19 løpesko testet

NYSNØ
Etterhvert vil det komme snø som dekker til asfalt, grusveier og stier. Er det is under denne nysnøen så er det beste å bruke hjelm, for dette føret er skikkelig skummelt å løpe på. Så ta det rolig også på dette føret. Med piggsko får du feste, men piggene slites ned mot asfalten.

Hvis det er bart under nysnøen er festet relativt bra, og de fleste vanlige sko vil sitte godt nok. Du kan også sette på et par brodder. Disse er gode å løpe med, og gir deg litt sikrere feste enn om du løper uten pigger.

– Det er samtidig viktig at sålen på skoen er av myk gummi og har et mønster som gir deg som løper et godt feste, sier Fauske.

– Selv løper jeg aldri med pigger. Jeg tar det heller rolig, og etterhvert som det blir kaldere ute vil også skoene sitte bedre på isete underlag, sier Fauske.

Med rolig mener han å gå ned på kilometertiden med så mye som ett minutt i forhold til et normalt tempo. Selv løper han mye ute om vinteren, og sier at løpsopplevelsen blir en helt annen i kuldegrader og på vinterføre.

Les også: Varm opp inne på kalde dager

HARDPAKKET SNØ OG IS
Det er på dette føret du har størst glede av en god vintersko. Da får du godt feste, også på isen, slik at du kan løpe lett og ledig og slipper å være redd for glipptak. Men selv om Fauske ikke bruker sko med pigger, så kan han anbefale slike sko. Særlig hvis underlaget er hardpakket snø. Et par løpesko med pigg gir deg faktisk så godt feste på vinterføre at du bør ta det rolig på de første turene dine med pigg. Løpesko med pigg har utviklet seg en god del de siste årene. De har bedre kvalitet, og de er blitt lettere og smidigere. Hos Löplabbet kan du også få pigget opp løpesko som du allerede har.

– Piggene gjør at du sitter fast til underlaget, og dette fører til store belastninger på legg, bakside lår og rumpemuskulaturen. Det er derfor viktig å ta det rolig når du løper de første turene med piggsko. Det er helt normalt å bli støl og stiv etter de første turene med pigg, sier Fauske.

På skikkelig hardpakket snø fungerer «vanlige sko» med innskrudde pigger aller best. Overdelen trenger ikke ha noe ekstra, så lenge du har gode løpesokker, og piggene trenger lett ned i snøen uten at selve sålen trenger å være spesialtilpasset for vinterføre. Hardpakket snø er mykere enn is, så piggene kommer lett nedi. Her kan også brodder fungere bra.

– Her kan du løpe med sko som kommer ferdig pigget fra produsenten, sko som du pigger opp eller sko som du setter brodder på. Jeg ville valgt en lett løpesko med pigger, sier Fauske.

Löplabbet har flere sko i sitt utvalg som passer til de ulike vinterførene. Både med og uten pigg, og brodder som du selv kan tre på skoene.

– Vi selger mange piggsko i løpet av vinteren, og vi ser at stadig flere løper hele året. Det å løpe ute er mer morsomt enn tredemølla inne, sier Fauske.

 

 

VÅTT FØRE: Saucony Kinvara 5 Runshield er en vannavvisende versjon av denne populære lavdropp lettvekteren.

 

MØNSTER: Salomon S-Lab Fellcross er en lett terrengsko med lav profil. Mønsteret i sålen gjør at den sitter godt på blant annet hardpakket snø.

 

 

PIGGER: VJ Sarva Xero er lik D’vil, men har 8mm drop mot 4mm hos D’vil og passer godt til hælløpere eller de som vil ha noe mer demping.

 

PIGGER: VJ Sarva D’vil er en lett vintersko med 17 pigger og vann- og vindavvisende overdel.

 

VÅTT FØRE: Nike Zoom Wildhorse GTX har Gore-Tex i overdelen som gjør at føttene holder seg tørre. Såle med klebrig gummi i yttersålen som gir godt grep på vått underlag.


Test av Merrell Moab Flight

Test av Merrell Moab Flight


En prisgunstig og solid terrengsko for lange turer på variert underlag. Pluss for resirkulerte materialer og lav vekt. Se vår som i videoen her!

Merrell Moab Flight er en videreutvikling av en populær turstøvel med samme navn. Denne varianten er en stabil og godt dempet terrengsko for løpere.

Det gode grepet gir deg trygghet på et variert utvalg av underlag, og tross stabilitet og god beskyttelse er vekten relativt lav.

Se videoen og hele dommen her:

Norges nye løpedestinasjon

Norges nye løpedestinasjon


XXL etablerer seg nå som løpedestinasjon og skal satse mer på løping. Dette innebærer blant annet en spennende nyhet som skal gjøre det lettere for løpere å velge riktige sko.

Sportskjeden XXL har skjønt at løping er i vinden, og vil fremover satse enda mer på løping. Kompetanseheving, et bredt utvalg og egen løpsavdeling i butikkene er bare noen av endringene. Den største av alle heter Fitstation – et spesialutviklet verktøy som på få minutter finner ut hvilke sko som kan passe for nettopp dine føtter.

Runner’s World har vært innom XXL og testet ut Fitstation – se video nederst i artikkelen.

Kompetanse og kvalitet

XXL har alltid vært svært bevisst på å kurse de ansatte, slik at de til enhver tid har den kompetansen som kreves når kundene skal handle sportsutstyr. Derfor kan du være trygg på at de ansatte du møter i løpeavdelingen kan sine saker.

– Det siste året har vi måttet flytte all kursingen over på digitale plattformer, men det har ikke vært noen hindring, forteller Frederic Mignotte, ansvarlig for løpekategorien i XXL Europa.

I tillegg til dette lover kjeden nå et enda bredere sortiment enn tidligere, slik at alle kan finne noe som passer for seg.

For å toppe det hele lanserer de altså også Fitstation, hvor alle kan komme innom og få scannet føttene sine. Det høres høyteknologisk ut, hvilket det er – men det er også svært enkelt og effektivt.

Frederic Mignotte, løpsansvarlig XXL Europa.

Hva er Fitstation?

Fitstation er et eget scanne-verktøy som vil bli å finne i alle XXL-butikker framover. Takket være en database fra Volumental  med rundt ni millioner scannede føtter, vil Fitstation finne ut hvilke sko som kan passe dine føtter, basert på en kjapp scanning og et par steg på en trykkplate – utrolig enkelt!

Ved hjelp av en ansatt får du god veiledning gjennom Fitstation. Det eneste du trenger å gjøre er å ta av deg skoene og stille deg på scanneren. Deretter kommer en 3D-modell av føttene dine opp på skjermen, sammen med en rekke mål. Her får du vite fotens eksakte lengde, bredde, høyde på fotbue og vrist.

Deretter går du over en trykkmatte mens den registrerer hvordan du beveger deg og hvor du legger trykket i foten. Du trenger altså ikke å løpe – det holder å gå. Trykkmatten får likevel den informasjonen den trenger for å finne sko som passer deg.

Når du er ferdig på trykkmatten, kommer et bilde av føttene dine opp på skjermen igjen – denne gang med indikatorer som viser om du belaster føttene skjevt eller ulikt, og på hvilke punkter i foten du legger på trykket.

Og that’s it. Deretter får du presentert et utvalg av sko som vil passe deg. Sammen med den ansatte får du hjelp til å prøve deg fram til din nye favorittsko.

En retningslinje, ikke en fasit

Fitstation er ment som en retningslinje forankret i konkrete fakta om føttene dine. Ut ifra scanningen vil Fitstation sammenstille resultatet med hva andre løpere med like føtter som deg har valgt, og dermed lede deg i riktig retning av en passform som passer dine føtter og ditt steg.

Det finnes sikkert mange løpere som er overbevist om at et visst skomerke eller en viss skotype er riktige for dem, uten å nødvendigvis ha testet andre varianter. Her kan Fitstation bidra til å knuse noen myter, eller dytte deg i retning av bedre løpeopplevelser.

For alle – både erfarne løpere og nybegynnere

En runde gjennom Fitstation kan med andre ord være nyttig for alle – både erfarne løpere som er på jakt etter en ny favorittsko og, ikke minst, ferske løpere som ønsker hjelp til å finne den rette skoen.

Spesielt viktig er det å understreke at Fitstation ikke er forbeholdt løpere med stor L. Dette er et ypperlig verktøy også for deg som har lyst til å begynne å løpe.

Her trenger du ingen forhåndskunnskaper. De ansatte guider deg gjennom scanningen og finner frem sko til deg. Du skal til syvende og sist bare stole på at den skoen som føles best på, er den rette for deg. Og på den måten er det mye større sjanse for at du vil få glede av løpingen fremover.

Hendige funksjoner under utvikling
Allerede nå kan du legge inn mailadressen din før scanningen og få tilsendt resultatene på mail. XXL jobber også med en løsning hvor du kan lagre informasjonen som Fitstation finner ut om dine føtter, slik at du enkelt kan handle riktige sko på nett ved en senere anledning, og få beskjed om når det er på tide med nye sko, slik at du ikke løper for lenge i et slitt par.

RW har testet Fitstation – se videoen her!


Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner

Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner


I samarbeid med Polar gir vi bort den nye superklokka Vantage M2 på instagramsiden vår @runnersworldnor. Vantage M2 analyserer både trening og restitusjon – og guider deg til enda smartere trening.

Å både kunne sette opp mål og deretter nå dem krever at du klarer å balansere treningen med tilstrekkelig og optimal restitusjon. For å lykkes med å nå målene du setter deg, er det viktig å forstå hvordan kroppen din fungerer, mener Polar. Og dette er kunnskap som nye Vantage M2 gir deg.

Den nye Polar-klokka har alle funksjoner du trenger for å trene smartere og nå målene dine. I tillegg tar den seg godt ut på håndleddet.

Konkurranse

Du kan nå vinne Polar Vantage M2 – sjekk ut konkurransen på vår instagramside @runnersworldnor.

Vantage M2 hjelper deg med å utvikle deg innen din idrett, blant annet ved å måle aktivitet og puls døgnet rundt. Det er informasjon som er avgjørende for at du skal forstå hvordan kroppen svarer på trening, og hvor mye restitusjon du trenger for å kunne utvikle deg optimalt.

Omfattende funksjoner gir deg den personlige veiledningen du trenger for å nå målene dine. Vantage M2 gjør treningsdataene dine lett forståelig, og veileder deg til å trene smartere, ikke hardere.

Dermed kan du forbedre ytelsen din på bakgrunn av kunnskap om nåværende treningsnivå og dagsform. Klokken registrerer automatisk hvor godt du sover og restituerer, slik at du alltid vet når det er tid for å presse kroppen litt ekstra.

Du kan også dra nytte av daglige treningsforslag og velge mellom forskjellige treningsprogrammer og veiledning, som er lett tilgjengelig på klokken.

Vantage M2 gir deg et helhetlig bilde av hvordan treningsøktene dine belaster kroppen, slik at du lettere kan holde treningen produktiv og forbedre ytelsen din.

I tillegg til treningsfunksjonene er Vantage M2 utstyrt med en rekke smart watch-funksjoner, blant annet musikkontroll og muligheten til å få værvarsel og andre varsler fra mobilen. Det er med andre ord en klokke du både kan og vil ha på deg døgnet rundt.

Treningsprogram som tilpasser seg etter utviklingen din

I sin nye Test Hub, som er en del av Polars gratis og brukervennlige treningsplattform Polar Flow,, samles alt av testdata fra klokka di. Polar Flow forenkler treningsdataene dine og gir deg oversiktlige analysemuligheter og kunnskap om treningsutviklingen din.

Du kan også enkelt planlegge og følge opp treningen din, øvrige aktiviteter og søvn- og restitusjon i treningsplattformen.

Her finner du også Polar Running Program – en funksjon som gjør det utrolig lett for deg å trene fram mot et spesifikt mål som for eksempel et konkret løp. På denne måten fungerer Polar Vantage M2 som en personlig løpetrener.

Alt du trenger å gjøre er å velge distansen du skal konkurrere på og stille inn datoen, så skaper Polar Flow et personlig og tilpasningsdyktig treningsprogram som er basert på dine individuelle resultater. Programmet tilpasser seg med tiden basert på utviklingen din.

Hver treningsøkt finnes lett tilgjengelig på klokka di. Polar Vantage M2 veileder deg gjennom hver økt og sier ifra om du bør ta det roligere eller presse deg selv litt hardere.

I treningsprogrammet ditt finnes også styrketreningsøvelser, stabiliseringsøvelser for kjernemuskulaturen og bevegelighetsøvelser. Disse kan gjøres når og hvor du vil, og du får instruksjonsvideoer som guider deg gjennom hver økt. Med andre ord – det er en reell sjanse for at den der stuegulv-styrketreningen du hadde tenkt å starte med faktisk blir noe av!

VO2 max og utvikling

Running Index er en indikator på det maksimale oksygenopptaket ditt (VO2 max) – et mål som indikerer hvor god form du er i. Du får en beregning av din Running Index-verdi etter hver løpetur, altså en bedømming av ditt maksimale aerobe løperesultat. Ved hjelp av denne funksjonen kan du i Polar Flow følge med på hvordan løperesultatene dine – og dermed formen din – utvikles.

Fakta Polar Vantage M2
Vekt: 45 gram inkludert reim
Batteritid: 30 timer kontinuerlig trening. Med strømsparingsalternativer kan batteriet trekkes opp mot 100 timer.
Pris: 2999 kr

Stor øreplugg-test for løperen

Stor øreplugg-test for løperen


74 prosent av respondentene i RWs store løperundersøkelse fra 2020 svarer at de løper med øreplugger. Vi har testet fem trådløse varianter – noen splitter nye, andre eldre travere med nye oppgraderinger. I researchen til denne guiden, eller testen, tittet...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Test av Brooks Catamount

Test av Brooks Catamount


En terrengsko som legger til rette for cruise-følelse på flytstien, men samtidig tåler lange distanser. Se vår dom her!

Brooks Catamount ble designet for eliteløperne i det ikoniske 100-milesløpet Western States. Det betyr ikke nødvendigvis at skoen først og fremst kommer til sin rett på så lange distanser. Vi mener at den er vel så bra på raske økter på flytstien.

Se videoen her!