Skap nye opplevelser i høstmørket

Skap nye opplevelser i høstmørket


Å løpe ute i skogen med hodelykt etter at mørket har lagt seg kan gi en følelse man sjelden får ellers. Man blir gjerne lukket litt ekstra godt inne i sin egen boble, og sansene må skrus mer på enn vanlig så man finner frem.

Test ut mørkeløping du også! Bli med på Silva Nightrun.

En annen måte å løpe på
Å løpe med hodelykt stiller derimot litt andre krav enn når man løper i dagslys. Man er for det første nødt til å søke med hodet mer opp og ned, for å lyse opp både det som er lengre unna, og det som befinner seg rett under føttene. I tillegg må man gjerne korte ned steget mer enn vanlig, siden lange steg kan innebære litt mer risiko enn korte steg i mørket. Steiner og røtter kan se annerledes ut i lyset fra en hodelykt enn i dagslys, og det er lettere å gjøre feilsteg. I tillegg vil hodelykten selvsagt gjøre at man ser de nærmeste delene av løpstraséen best, og kortere steg er en trygg måte å få kontroll over stien på. At man korter ned steget vil også gjøre at man kan hvile blikket tettere på føttene, og kanskje kan det hindre at man må bevege hodet like mye opp og ned. Her gjelder det å prøve og feile til man finner det punktet som passer best for en selv, slik at man finner sin egen cruisemodus.

Viktigheten av en god hodelykt
Å skaffe seg en hodelykt av god kvalitet vil også kunne gjøre opplevelsen av å løpe i mørket til noe helt annet. Toppmodellene av hodelykter til løping lyser så mye som tre ganger så sterkt som de enklere variantene, de vil kunne gi en bredere lysstråle, og har ofte mange flere innstillingsmuligheter. De beste variantene av enkelte hodelykter lar deg til og med forme lysstrålen som du vil via en tilhørende app på smarttelefonen, og de justerer ned lysstyrken automatisk om du kommer ut på en opplyst gate. For utstyrsnerden er det masse spennende å sette seg inn i.

Men selv om det er en lang rekke med tekniske finesser tilgjengelig, gjelder det å tenke gjennom hva slags krav man selv ønsker at hodelykten skal oppfylle. Bruker man lykten flittig og løper på uoversiktlige stier, vil en kvalitetshodelykt både være tryggere og gi en morsommere opplevelse enn en enklere lykt. Løper man derimot kun på brede og oversiktlige veier kan en enklere lykt være tilstrekkelig.

Det er heller ikke å forakte at de beste løpshodelyktene også gjør opplevelsen på sykkel og ski mye morsommere i mørket. Med en kraftig hodelykt kan man sette seg i hockeystilling utfor en bakke i mørket og likevel føle at man har kontroll. Sånn sett kan en god hodelykt åpne dører man ellers ikke ville hatt, og man kan fritt ta i bruk alt av skiløyper på tidlige vinterkvelder.

Skal du ut i høstmørket for første gang? Bruk din faste løpesti!
Om man legger ferden ut på en skogssti i mørket for første gang kan det være en god idé å bruke en løype som man er vant til fra dagslys. Når man har løpt en løype mange ganger lærer man seg etter hvert å kjenne alt av røtter og steiner på ruta fascinerende godt. Skal du ut i skogen for første gang i mørket er det derfor ingen dårlig idé å bruke en av sine faste ruter. Etter hvert som du føler du får bedre kontroll på de faste rutene kan du driste deg ut på nye stier. Få ting er mer spennende enn å oppdage nye stier i høstmørket i lyset fra hodelykten.


Test ut mørkeløping du også! Bli med på Silva Nightrun.


Samtidig er alle disse tekniske utfordringene noe av spenningen med å løpe i skogen i mørket – man må virkelig fokusere på det man driver med, og konsentrere seg om hvert steg slik at det ikke ender med knall og fall. Sånn sett er ikke skogsstiløping i mørket bare en glitrende form for fysisk trening, men det er også en måte å trene på å være tilstede i øyeblikket. Selv om høstmørket nå altså er på vei er det ingen grunn til å henge med hodet (med mindre det er for å få hodelykten til å treffe steinene foran deg). Tidligere kvelder åpner nemlig dørene for mer spennende løpsopplevelser enn man vanligvis har mulighet til!

Siste utgave av Runner’s World:

Runner's World nr. 8 2019

Bli abonnent


Løp din første 10 km

Løp din første 10 km


Du har fortsatt tid til å komme i form til vårens 10-kilometersløp. Her er tipsene og øktene du trenger for å komme i gang, servert til deg av løpetrener Finn Kollstad.

Et milløp er for mange nybegynnere et stort mål, og en virkelig stjerne i margen når det er gjennomført. Her er tips til deg som skal trene mot milløpet.

Det er fortsatt god tid å trene frem mot et av milløpene i 2019. Det tar normalt 6–8 uker for å komme over den første, og skadeutsatte oppstarten. Det er da de fleste skadene kommer, og det er i denne perioden motivasjonen settes på de første prøvene. Dette gjelder uansett om du starter som nybegynner, eller gjør endringer i opplegget.

Vi skal derfor la den første treningsmåneden være en måned hvor vi gradvis trapper opp og tilvenner oss noen nye økter. Etterhvert kommer det hardere uker og tøffere trening, men vi venter med de tøffeste alternativene nå.

Før du starter vil jeg gjerne at du definerer målet ditt. Meld deg på løpet, sett deg ditt mål og definer hvor mye innsats du er villig til å legge ned. Først når det er gjort kan du begynne å forme planer for trening og innsats opp mot dette løpet. Mine program er retningsgivende, og de må ikke nødvendigvis følges slavisk. De skal tilpasses din hverdag.

Noen forutsetninger når du starter opp:

 • Motivasjonen er sannsynligvis god i starten
 • De første 4–6 ukene er den perioden hvor fremgangen er størst, men også stor skaderisiko
 • Vi starter på det nivået du er, ikke der hvor du ønsker å være
 • Faren for belastningsskader stor. Vi skal tilstrebe å være skadefrie i treningsperioden
 • Ved sykdom trener vi ikke.

Viktig:

 • Forsiktig oppstart første måneden.
 • Vær bevisst på at hverdagsaktivitet også hjelper deg i riktig retning.
 • Beveg deg mye i skog og mark. Det gir minst belastning på beina.
 • Varier gjerne med to par løpesko.
 • Legg inn litt styrketrening hver uke.
 • Gjør treningsavtaler med andre. Gjerne noen som er dårligere enn dere selv.


Trening

Vi bruker ofte vinteren til å komme i gang med treningen. Selv om motivasjonen er god nå, er det i oppstarten de aller fleste blir skadet. Vi skal fremover gradvis øke belastningen, og det vil bli utfordringer underveis med både lange løpeturer, intervaller og hurtige løpeturer. Likevel er det aller viktigste å ikke gape over for mye nå, men ta seg god tid til opptrening, slik at du er godt rustet når vi legger opp til mer spesifikk trening mot ditt mål!

Vi skiller mellom rolige, moderate og harde treninger. Forsøk å være bevisst på at du faktisk varierer intensiteten på øktene. De harde øktene økter først og fremst maks kapasiteten din, de moderate skal utvikle evnen til å holde høy fart over tid, mens de rolige skal både sørge for at du tilvenner deg treningsmengden, men også gjør deg i stand til å løpe lenge.
Uansett nivå gjelder følgende:

Rolige gode økter som er gode i oppstarten
Du presser ikke på en slik økt og pulsen ligger typisk 60–75 % av makspuls. Du skal ha krefter til å gjennomføre minst 40 min i riktig intensitet, men du kan også være ute kortere enn dette. Du skal ikke ha følelsen av å presse deg, og du kan snakke uanstrengt under en slik økt. Disse øktene må ikke være løpsspesifikke.

 • Gå turer i skogen
 • Rolige joggeturer
 • Gå i motbakker jogg på slettene
 • Bruk trapper, sykkel og beina som transport

Moderate økter som gir godt grunnlag og utholdenhet
Du presser deg moderat og omkring 75 – 85 % av makspuls. Du skal ha krefter til å gjennomføre minst 30 min i riktig intensitet. Du skal ikke ha følelsen av å presse deg hardt, men kjenne at du puster jevnt hardt. Du kan snakke anstrengt under en slik økt. Disse øktene gjennomføres normalt med sammenhengende løping, og ikke som intervaller. 

 • Hurtige gåturer 30-60 min
 • Rolig løpeturer 30-80 min (jogg og gå)
 • Litt hardere løpeturer 20 – 60 min


Hardere økter som øker farten og løpskapasiteten
Du presser deg ganske hardt, men ikke hardere enn 85 – 95 % av makspuls. Du skal ha krefter til å gjennomføre minst 20 min i riktig intensitet og må derfor porsjonere kreftene. Start roligere enn du avslutter. Du vil ha problemer med å snakke under en slik økt. Vi har kort pause mellom løpedragene for å sikre at du ikke løper for hardt. Disse øktene bør være løping og ikke alternative aktiviteter.

 • 20 løpedrag på 1 min med 30 sek pause.
 • 6 løpedrag på 4 min med 3 min pause
 • 6 løpedrag på 6 min med 1 min pause.

Les også: Slik blir du en løper

Still løpespørsmål til Martin

Still løpespørsmål til Martin


Runner’s World-coach Martin Lager svarer på spørsmål før #Craftmorningrun 1. februar.

Sammen med Craft Sportswear arrangerer Runner’s World konseptet #Craftmorningrun – løpetur den første fredagen i måneden, året rundt. Fredag den første februar går årets andre løpetur av stabelen, og tradisjonen tro, krydrer vi noen av samlingene med litt faglig innhold.

Før vi legger ut på løpetur under #Craftmorningrun 1. februar, vil Runner’s Worlds egen trener, Martin Lager, holde et lite foredrag – basert på dine spørsmål.

Mer info om Craftmorningrun her…
Link til Facebook-eventet her…
Påmelding via STRAVA her…

Lurer du på noe innenfor løping? Spør Martin!
Det kan være spørsmål innen løpsspesifikk styrke, løpeteknikk, treningsplanlegging, tøying, konkrete økter, hva er terskelfart, hvordan måler man oksygenopptaket, hvor lang bør en langtur være, hvordan spisse formen, tips til alternativtrening – og så videre.

Martin har en bachelor i idrettsvitenskap fra Norges Idrettshøgskole og lang og bred erfaring som Performance Coach ved Magnat Center. Han er løper selv, og er også trener for friidrettsklubben Tjalve IK.

Send inn ditt spørsmål til Martin i skjema under.
Svarene vil også bli publisert i en egen artikkel senere.

Løping er glede

Løping er glede


Trond hansen fra Oslo trener løping hver dag, og det gir han både overskudd og glede.

Hver uke presenterer vi en løpeglad løper her på www.runnersworld.no. Her er ukas løper.

Trond Hansen
Født: 1974
Bosted: Oslo
Yrke: Supply Chain Management
Klubb: Sk Vidar

1. Hva er ditt største løpeøyeblikk?
– Berlin Maraton 2012. Løp gjennom Brandenburger Tor til ny personlig rekord på maraton.

2. Hvor mange ganger i uka løper du?
– Jeg løper syv dager i uka.

3. Hva er din favorittdistanse?
– Jeg synes maratondistansen er den mest fascinerende.

4. Har du en favorittløperunde?
– Jeg trives best i områdene rundt Sognsvann i Oslo.

5. Trener du noe utenom løping?
– Utenom løping legger jeg inn noe styrketrening kombinert med spenstøvelser.

6. Hvorfor liker du så godt å løpe?
– Løping gir meg noe tilbake i form av glede, bedre overskudd i hverdagen og gode opplevelser som deles med løpsvenner før og etter trening/konkurranser.

7. Hvilken spesifikk treningsøkt liker du aller best?
– 10 x 1000 m med ett minutt pause, der økta avsluttes med 6km maratontillegg progressivt.

8. Hvilket klesmerke løper du helst i?
– Adidas.

9. Hvilke sko løper du helst i?
– Adidas.

10. Løper du helst alene, med en venn eller en treningsgruppe?
– Det kan variere. Det er fellestreninger to til tre dager i uka. De andre dagene løper jeg stort sett alene.

11. Favoritt løpesnack?
– Energibar.

12. Beste sportsdrikk?
– Maxim.

13. Hva spiser du aller helst til middag?
– Det blir en god del pasta, kylling og fisk.

14. Hva gjør du når du ikke løper for å restituere deg og koble av?
– Jeg liker å koble av med god musikk på øret, samt å holde kontakten med familie og venner.

15. Hovedmål dette året?
– Hovedmål var Rotterdam Maraton nå i april og Chicago Maraton i oktober. Sånn tidsmessing blir jeg fornøyd med å nå målsettingen om løpe maraton på 2:48.

Les også: Derfor er løping lettere for noen