Sjekk disse 14 terrengskoene Runner's World julekalender gir deg sjansen til å vinne mange spennende premier i desember. Sjekk ut dagens premie, svar på spørsmålet og bli med i trekningen.

Sjekk disse 14 terrengskoene


Sammenlignet med vanlige løpesko skal terrengsko gjerne gi mer grep og bedre beskyttelse, men variasjonen i modellutvalget er ganske stort. Nå finnes alt fra stabile treningssko til lette konkurransesko og minimalistiske modeller.

En trend det siste året har vært at de fleste produsentene lanserer modeller med mindre høydeforskjell mellom hæl og tå. Det gjelder så vel klassiske, dempede løpesko som terrengsko. I vår oversikt varierer høydeforskjellen fra hæl til tå fra 11 til 0 millimeter, men de fleste har fire millimeter.
En annen generell trend er at skoene er mer fleksible enn det vi har funnet hos tidligere generasjoner.

I Runner’s World 2/14 får du mange tips til terrengløping, blant annet treningstips til Birkebeinerløpet og styrketrening for terrengløpere. Utgave 2/14 er i salg fra 8. mars.

Naturlig løpsfølelse
Både mindre høydeforskjell og fleksibilitet skal gi en mer positiv og naturlig løpsfølelse. Og er det et sted du virkelig vil ha god løpsfølelse så er det i skogen. Der vil du ha nær og tydelig kontakt med underlaget, og du har ikke samme krav til demping siden belastningen varierer mye og underlaget er mykere. Men de mer minimalistiske skoene, som ikke har like mye demping og støtte, stiller også større krav til løpsstyrken og et effektivt løpssteg.

Hvis du finner en sko her som du mener vil passe deg, bør du gå til en spesialbutikk og få hjelp til å prøve ut skoen skikkelig. Husk også at mange terrengløpere (men ikke alle) foretrekker en litt større skostørrelse enn de normale løpeskoene, slik at tær og tånegler ikke får altfor mye juling i løping utfor i teknisk terreng. Andre løpere vil heller ha en tett passform slik at føttene skal få ekstra støtte i ulendt terreng. Prøv for sikkerhetens skyld skoen med den type løpesokk du foretrekker å løpe i.

Merrell AllOut Rush

Vekt: 255 gram
Veil. pris 1000 kroner
AllOut Rush er en minimalistiske multiløpesko beregnet på løping i terrenget. Den har litt ekstra demping for de lengre løpeturene, og seks millimeter høydeforskjell fra hæl til tå. Skoen er formet til naturlig å aktivisere din fot, og den virker smidig på ulendt underlag. Den nyutviklede UniFly-midtsålen støtter og stabiliserer. Den ytre såle har et antiskligrep som skal fungere bra på både vått og tørt føre.

Haglöfs Gram XC


Vekt: 313 gram
Veil. pris: 1300 kroner
Asics-eide Haglöfs introduserte tre terrengskomodeller i Intense-serien i fjor vår, under navnet Gram. Gram XC er mellommodellen, en nøytral sko for trening og konkurranse med en yttersåle utviklet av Asics. Høydeforskjellen er åtte millimeter fra hæl til tå. Overdelen har en smal passform for å gi ekstra støtte, men kan kanskje oppleves som litt stiv. Skoen har fine detaljer som integrert tunge med en liten lomme til lissene. Mellomsålen er en Asics Solyte-såle som får sin stabilitet gjennom en plastkile. Dette er en nøytral, stabil og trygg terrengsko.

Icebug Acceleritas 4

Vekt: 224 gram
Veil. pris: 1100 kroner
Icebug Acceleritas 4 er bygd for konkurranseløping i terrenget, og er en nøytral sko med fire millimeter høydeforskjell fra hæl til tå. Den nye versjonen har fått et nytt materiale i overdelen som har høyere slitestyrke men lavere vekt, i følge produsenten. Mellomsålen har blitt lettere og mer fleksibel, men oppleves likevel stiv av testløperne til Runner’s World. Yttersålen har et ganske aggressivt mønster som gir et veldig bra grep på både harde og myke underlag, hvilket viste seg å stemme ved testløping i tøft terreng.

Saucony Peregrine 4


Vekt: 302 gram
Veil. pris: 1200 kroner
Den fjerde versjonen av Peregrine har blant annet fått ny yttersåle. Den har sveisede forsterkninger på overdelen (noe som veier mindre enn sydde), samt en forsterket hælkappe for mer stabilitet. Høydeforskjellen fra hæl til tå er fire millimeter, men Peregrine er til tross for sine minimalistiske trekk en godt dempet sko. Det gjør den til et interessant alternativ for løpere som er vil teste minimalistiske sko, men som ikke vil ta steget fullt ut til barfotløping. Yttersålen gir godt grep mot løst underlag. Dette er en god allroundsko for terrengløperen.

adidas adizero XT 4

Vekt: 280 gram
Veil. pris: 1400 kroner
Dette er en rå terrengsko med lav såleprofil og fantastisk gripeevne, i følge produsenten. Yttersålen er utstyrt med continentalgummi for maksimal gripeevne. Høydeforskjellen er seks millimeter fra hæl til tå. Sømløs overdel i slitesterk mesh som gir en fantastisk passform samtidig som den holder foten godt på plass. Ypperlig for raske turer eller konkurranser i terrenget.

Nike Zoom Terra Kiger


Vekt: 259 gram
Veil. pris: 1300 kroner
Zoom Terra Kiger er toppmodellen i Nikes nye, og første, serie med seriøse terrengmodeller. Skoen har lånt teknologi fra Nikes lettvektssko, som en vevd overdel med ekstra støtte på utvalgte steder, og snøresystemet Flywire. Terra Kiger har en høydeforskjell på fire millimeter fra hæl til tå. Mellomslåen kombinerer støtdemping i hælen med ekstra mye demping foran. Feste i yttersålen er også meget bra. En fantastisk behagelig sko med fin løpsfølelse.

VJ Irock

Vekt: 240 gram
Veil. pris: 1700 kroner
Dette er en real terrengsko med butylknotter som suger seg fast til terreng og vått fjell. Skoen har fitlocksystem som gir støtte i fotbuen, og beskyttelse mot kvister og stein. Den har forsterkning i sålen som beskytter mot gjennomhulling av kvister. Høydeforskjellen fra hæl til tå er åtte millimeter.
Materialer som gjør at den holder seg meget lett selv om den er bløt.

Salomon S-Lab Sense 3 Ultra

Vekt: 240 gram
Veil. pris: 1750 kroner
Sense Ultra har litt mer demping og en mer slitesterk yttersåle som gjør at den veier litt mer enn den opprinnelige Sense-modellen, men begge modellene er designet først og fremst for erfarne og sterke framfotløpere. Ultra-skoen har bare fire millimeter høydeforskjell fra hæl til tå. Dempingen og passformen er god. Dette er en lett og god racingsko som til tross for sin minimalistiske design gir en viss beskyttelse og demping på lange løpeturer. Kommer i butikkene fra mars og ut våren/sommeren.

Inov8 X-talon 190

Vekt: 213 gram
Veil. pris: 1345 kroner
X-talon 190 er en rendyrket nøytral racingsko for erfarene konkurranseløpere, og har derfor et minimum av støtte og demping. Sålen har en høydeforskjell på tre millimeter fra hæl til tå, hvilket også er tykkelsen på mellomsålen. Det gir deg en lav og lett sko med mye løpsfølelse, men som også stiller krav til løpsstyrken. Det aggressive mønsteret i sålen gir godt feste, og den grove overdelen gir bra støtte i teknisk terreng.

Mammut MTR 201 Pro Low Womens

Vekt: 446 gram
Veil. pris: 1400 kroner
Dette er en terrengsko som er skreddersydd for løping i utfordrende terreng. Skoens overdel er i Mesh Single Shell for optimal komfort og pusteevne. Gripex Sonar II-såle skal sikre et godt grep på glatt underlag, samtidig som den gir god presisjon. Stone Shield i sålen på fremfoten demper støt fra  stein og hardt underlag. Memo Foam i hel og ankelområdet for god posltring og individuell passform. Høydeforskjell fra hæl til tå er ni millimeter.

Mizuno Wave Ascend 8

Vekt: 300 gram
Veil. pris: 1400 kroner
 Den åttende oppgraderingen i Ascend-serien er tatt godt imot av terrengløpere på jakt etter demping, grep, stabilitet – og hastighet. Denne skoen kan brukes fra dør til terreng med komfort på veien, i tillegg til et meget godt feste i terrenget. Overdelen er laget i mesh skal gjøre skoen lettere Produsenten har satt inn «Dynamotion Fit»-stropper i forfoten gir kontroll, støtte og komfort på ustabilt underlag. Og som sin forgjenger har Wave Ascend 8 en «AP+»- melloms
åle for en spenstig tur med demping og støtte. 11 millimeter høydeforskjell fra hæl til tå.

Puma Faas 300 TRAIL

Vekt: 273 gram
Veil. pris: 1000 kroner
Selv om dette er en lettvektssko, gir den et inntrykk av å være en solid terrengsko. Den er fleksibel og bygget for at løperen skal ha god kontakt med underlaget. Mønsteret i sålen skal gi godt feste på både vått og tørt underlag. Høydeforskjellen fra hæl til tå er åtte millimeter. Air mesh og syntetisk nubuck-overdel for en så pustende og behagelig overdel som mulig. Så lenge størrelsen er riktig, så er dette en nøytral sko som passer for både trening og konkurranser.

Vivobarefoot Trail Freak

Vekt: 260 gram
Veil. pris: 1100 kroner
Siden 2004 har Vivobarefoot produsert barfotsko, og nå lanserer de Trail Freak som i følge produsenten er offroad-kongen blant minimalistiske sko. Disse er helt nyutviklet med lav vekt, minimal såle og null-drop. Det vil si ingen høydeforskjell fra hæl til tå. Tykkelsen på sålen er 2,5 millimeter med 4,5 millimeter knotter. Med Trail Freak skal du få maksimalt utbytte av frasparket, samtidig som skoen gir perfekt grip og full kontroll på underlaget. En sko for deg som løper raskt og effektivt, og som brukes av noen av verdens fremste terrengløpere.

Altra Lone Peak 1.5

Vekt: 280 gram
Veil. pris 1399 kroner
Altra Lone Peak 1.5 er en robust terrengsko som setter komfort i høysete. Skoen kombinerer null dropp, en bred tåboks og 24mm demping, som skal oppfordre løperen til et naturlig steg. Bredden på tåboksen gir tærne fritt spillerom og mindre belastning under løpeturen. Mellom Altras patenterte Abound demping og mellomsålen ligger det en plate for beskyttelse mot skarpe steiner. Skoen har feste for gamasje på hælen.


Løpetur med nye Craft CTM Ultra Carbon

Løpetur med nye Craft CTM Ultra Carbon


Runner’s World har møtt norgesrekordholder på 110 meter hekk, Vladimir Vukicevic, og testet skoene CTM Ultra Carbon fra Craft.

Ikke bare ser den unektelig kul og oppsiktsvekkende ut – CTM Ultra Carbon er en løpesko av høy kvalitet utviklet for ultraløping i verdensklasse, som legger til rette for en god oppkjøring fram mot et maraton- eller ultraløp.

Men, den funker også til de raske løperne som for eksempel hekkeløper Vladimir Vukicevic. Runner’s World møtte ham en vårdag på Bygdøy for å snakke om livet, løpinga – og ikke minst teste skonyheten.

– Det viktigste for meg er å ha en løpesko som er responsiv i steget og som jeg kan løpe fort i på trening, så for meg er disse skoene midt i blinken, sier Vladimir.

Se videoen lenger ned i artikkelen.

Fem avanserte lag

 • CTM Ultra Carbon treffer bakken med en yttersåle i høykvalitets gummi med godt grep for et effektivt løpesteg.
 • Det kraftige utgangspunktet bygges deretter opp gjennom den responsive Ultra Platform™ og
  karbonfiberplaten Ultra Carbon Plate™ i tillegg til den støtdempende, responsive innersålen Ultra Insole™.
 • Konstruksjonen suppleres til slutt med overdelen Ultra Upper™ i tynn og funksjonell mesh.
 • Fem avanserte lag som samarbeider for en helt unik Ultra-opplevelse.

Se videoen her!

Cybex lanserer nye løpevogner

Cybex lanserer nye løpevogner


Cybex lanserer to sportsbarnevogner – en klassisk sportsvogn spesialtilpasset løperen, og en variant som faktisk er den første av sitt slag i Norge: en løpevogn du kan trekke bak deg.

Pressemelding fra Cybex

Det tyske selskapet Cybex kommer nå med en helt ny kategori med sportsprodukter, Cybex Sport. Den består foreløpig av to nye barnevogner og er utviklet av Martin Pos, tidligere idrettsutøver og grunnlegger av Cybex. Den nye kategorien skal appellere til alt fra trendsettende foreldre og profesjonelle idrettsutøvere til helse- og treningsentusiaster.

Den ene barnevognen i den nye kategorien heter Zeno og er den første av sitt slag i Norge. Den kan nemlig trekkes bak deg, uten at du bruker hendene. På den måten kan du både sykle, løpe og gå på ski mens du har med deg barnet ditt.

Den andre barnevognen heter Avi og er en lettvekt-barnevogn for de som liker å løpe. Den har lav vekt, god presisjon og høy ytelse. Avi er spesial-designet for å fungere utmerket på løpetur, uavhengig av terreng.

Både Zeno og Avi har det karakteristiske Cybex-designet, som blant annet har fått oppmerksomhet fra den prestisjetunge design-prisen Red Dot Award.

– Som et team bestående av tidligere idrettsutøvere og foreldre var vi veldig glade for å kunne utvikle en serie med produkter som inspirerer aktive foreldre til å være frie til å gjøre de sportslige aktivitetene sine, som resulterer i sunnere og lykkeligere liv for hele familien, sier Pos, og legger til.

– Personlig er denne kolleksjonen noe jeg har stor lidenskap for og er stolt av å lansere. Stilene vi debuterer med i sportskolleksjonen nå er bare begynnelsen av en ekspansiv kategori for oss, og det vil komme mye mer.


Trille barnevogn uten å bruke hendene

Cybex Zeno er en såkalt “4-i-1” multisport-barnevogn. Det betyr at den har en multisport-adapter som gir en rask og sikker overgang fra ordinære hjul, til ski og til både sykkelfeste og løpefunksjon. Her trengs ingen ekstra verktøy.

Zeno har også en «hands-free»-modus der du trekker den bak deg med et justerbart midje-belte uten å bruke hendene. Det gjør det enkelt å bevege seg og lar overkroppen røre seg fritt for en naturlig løpestil. I tillegg sitter barnet ditt godt og sikkert i vognen med et polstret sportssete for en komfortabel og sikker sittestilling.

Zeno har også en «Push»-modus, der du triller barnevognen slik som andre barnevogner. Vognen passer perfekt for barn fra seks måneder og helt opp til fire-årsalderen, dermed er dette en god investering der du kan bruke vognen i mange år. Ønsker man løpe med vognen skal barnet ha blitt ni måneder gammel.

Produktene er tilgjengelig online og hos Barnas Hus fra mai 2021. Avi har priser fra 6248 kr, og Zeno har priser fra 9098 kr.

Asics med to nye sko

Asics med to nye sko


Nyhetene Metaspeed Sky og Metaspeed Edge fra ASICS er optimalisert for de mest populære løpestilene.

Pressemelding fra ASICS

Først i bransjen har METASPEED™ Sky og METASPEED™ Edge joggesko blitt vitenskapelig designet med en distinkt type løpestil i tankene. De nye racingskoene hjelper toppidrettsutøvere til å nå toppen av spillet sitt, fordi de ikke trenger å justere løpestilen for å tilpasse skoen lenger; I stedet gir ASICS dem høyytelse sko som støtter deres løpestil.

Den unike designhistorien bak de to nye skoene fokuserer på en avgjørende innsikt av forskere ved ASICS Institute of Sport Science (ISS).

De innså at den type sko som driver verdens raskeste bare favoriserte en type løpere – det de kaller for STRIDE-løpere, altså de med lange, kraftfulle steg.

ASICS’ forskning viste imidlertid at disse skoene ikke fullstendig støtter toppidrettsutøvere som foretrekker den andre store løpestilen – CADENCE, som gir kortere steg mens du svever over bakken med minimal vertikal bevegelse. Dette er avgjørende, disse løperne øker hastighet ved både å forlenge sin skrittlengde og øker antall skritt de tar per minutt.

Idrettsforskerne ved ISS var i stand til å måle at idrettsutøvere presterer bedre når de løper i sko som er optimalisert for deres løpestil. Asics tar utfordringen med å løse utfordringen, og har skapt METASPEED™ Sky-modellen for STRIDE-løpere og METASPEED™ Edge-modellen for de med CADENCE-stil – både spesielt optimalisert og bevisst for å forbedre løper ytelsen for hver av de to store løpestilen.

METASPEED™ Sky

METASPEED™ Sky racingsko er designet for å hjelpe løpere med å løpe raskere. Stride-løpere tar lengre steg når de øker hastigheten. Takket være en energisk FF Blast TurboTM mellomsåleskum og en fremdriftskarbonplate, vil løpere som bruker disse skoene kunne spare mer energi samtidig som de opprettholder tempoet i de senere stadiene av løpet.

METASPEED™ Sky er tilgjengelig fra 31 mars 2021.

METASPEED™ Edge

METASPEED™ Edge racingskoen er designet for å hjelpe cadence-løpere gå raskere ved å forlenge sin skrittlengde samtidig som de kan lettere kontrollere stegfrekensen. Løpere med cadence-stil øker både frekvens og skritt når de løper fortere. Skoen er bygget på en annen sålehøyde og mellomsålegeometri ved hjelp av de samme komponentene som METASPEED™ Sky. Skoen gjør det mulig for løpere å spare mer energi samtidig som de kontrollerer tempoet.

METASPEED™ Edge er tilgjengelig kun lokalt i slutten av året.

Suunto lanserer to premiummodeller

Suunto lanserer to premiummodeller


To prisbelønte Suunto-modeller får nå en premiumoppgradering: Nye Suunto 7 får blant annet omfattende søvnanalyser, mens nye Suunto 9 får innebygget GPS-navigering og 170 timers GPS-registrering.

Pressemelding fra Suunto

Suunto lanserer nå to premiumversjoner av de to prisbelønte sportsklokkene Suunto 7 og Suunto 9.  Klokkene har en ny, minimalistisk design med titaninnfatning av grad fem og GPS-navigering fra komoot. 

Solide oppgraderinger

Suunto 7 får i tillegg en stor programvareoppdatering som inneholder omfattende søvnanalyser, håndtering av restitusjonsdata og kroppsressurser samt umiddelbar feedback på puls.

Den nye Suunto 9 gir opp til 170 timer GPS-sporing i batterimoduset Tour, og har blitt testet i samsvar med USAs militære MIL-STD-810-standard, noe som gjør at klokken garantert takler skikkelig tøffe utfordringer.

– Som varemerke mener vi at det er veldig viktig å etablere sunne søvnvaner for å nå optimale treningsresultater og optimal restitusjon, og ikke minst for å opprettholde jevne energinivåer gjennom dagen og skape gode søvnrutiner på lang sikt, sier Heikki Norta, adm.dir. i Suunto. 

– Den oppgraderte Suunto 7 Titanium gjenspeiler vårt fokus på viktigheten av søvn, gjennom en kroppsnær enhet som sitter behagelig på håndleddet døgnet rundt og som har alle analyseverktøy som kreves for å skape gode søvnvaner. 

Suunto 7 Titanium

Den helt nye Suunto 7 Titanium bygger videre på Suuntos allsidige sportsekspertise, og har alle de funksjonene som har gjort Suunto 7 til bransjeledende innen kroppsbåren teknologi, blant annet en tydelig OLED-berøringsskjerm, mer enn 70 sportsinnstillinger og praktiske funksjoner for smartklokker fra Wear OS by Google™ som gir tilgang til tusenvis av apper via Google Play.

De nye oppgraderingene inkluderer:

 • Omfattende søvndata og analyser med sporing av søvn og søvnfaser, restitusjon og kroppsressurser samt feedback i realtid på puls. De nye verktøyene for søvnregistrering blir gjort tilgjengelige for alle Suunto 7-klokker gjennom programvareoppdateringen, mens ytterligere verktøy for søvnanalyse finnes i Suunto-appen. 
 • Titaninnfatning med ny, minimalistisk design.
 • GPS-navigering fra komoot, et bransjeledende ruteplanleggingsverktøy med anvisninger som sørger for at brukerne ikke går glipp av en eneste sving.
 • Mykt tekstilarmbånd i mikrofiber som puster, sitter bekvemt på håndleddet og har en behagelig og sikker passform.
 • To ulike farger, Matte Black Titanium og Stone-Grey Titanium, som er inspirert av naturens farger og har en matt finish. 

Suunto 9 Baro Titanium

Den helt nye klokken Suunto 9 Baro Titanium er en premiumutgave av Suuntos flaggskip Suunto 9, og er designet for de mest krevende sportsaktivitetene og eventyrene utendørs. Blant funksjonene finnes blant annet et intelligent GPS-system for optimal batterihåndtering, omfattende værsporingsfunksjoner, mer enn 80 innebygde sportsinnstillinger (som f.eks. turgåing, langrenn og mountainbike) med justerbare display som gir mange alternativer i løpet av aktiviteten.

De nye oppgraderingene inkluderer:

 • Opp til 170 timers GPS-batteritid i batterimoduset Tour
 • Navigering med interessepunkter (POI) – lagre et mål på farten med klokken, eller i forveien med Suunto-appen og naviger siden enkelt til målet
 • Ny, minimalistisk design med titaninnfatning gjør klokken til den letteste i Suunto 9-sortimentet, samtidig som den er ekstremt slitesterk
 • GPS-navigering fra komoot, et bransjeledende ruteplanleggingsverktøy med anvisninger som sørger for at brukerne ikke går glipp av en eneste sving
 • Testet i samsvar med USAs militære MIL-STD-810-standard
 • Slitesterke tekstilremmer i to størrelser inkludert, som tåler både sol og vann
 • To ulike farger, Granite Blue Titanium og Charcoal Titanium, som er inspirert av naturens farger og har en matt finish

Den nye Suunto 9 Baro Titanium har en veil. pris på 5 990 kr og kan kjøpes på www.suunto.com og hos utvalgte forhandlere fra og med 30. mars. Den nye Suunto 7 Titanium har en veil. pris på 4 790 kr, og kan forhåndsbestilles fra og med 30. mars. Den er også til salgs hos utvalgte forhandlere fra og med 21. april.

inov-8 med verdensnyhet

inov-8 med verdensnyhet


inov-8 hopper bukk over karbonfiberplaten og lanserer nå verdens første løpesko med grafén-forbedret skum som lover respons og seig slitestyrke.

Pressemelding fra inov-8

inov-8 har samarbeidet med grafén-eksperter ved universitetet i Manchester, og lanserer nå det de mener er den største løpeskoinnovasjonen i 2021.

Det grafén-forbedrede dempematerialet kalt G-FLY™ finner du nå i inov-8s nye sko TRAILFLY™ ULTRA G 300 MAX, som er designet for ultradistanser i terrenget.

TRAILFLY ULTRA G 300 MAX veier 300 gram og har et drop på 6 mm.

Grafén er verdens sterkeste materiale, 200 ganger sterkere enn stål i tillegg til at det er svært tynt og fleksibelt.

Vitenskapelige tester viser at skummaterialet med grafén gir 25 % bedre respons og er mer motstandsdyktig mot press og belastning. Med andre ord lover Inov-8 at spensten i skoen vil vare i kilometer etter kilometer.

TRAILFLY ULTRA G 300 MAX er en veldempet terrengsko, og takket være den nye Adapter-Flex™-teknologien, tilpasser skoen seg ujevnt og teknisk terreng.

– I en industri hvor skoprodusentene er oppsatt på karbonfiberplater tilbyr vi nå et innovativt alternativ. G-FLY dempemateriale gir ikke bare løperne en langvarig respons, men også en fri og fleksibel løpsfølelse, sier Michalen Price, COO ved inov-8.

inov-8 har brukt grafén siden 2018, da det ble benyttet i yttersålen (Graphene-Grip) for et slitesterkt og solid grep. Denne yttersåla er også å finne på nyheten TRAILFLY ULTRA.