Sample Page

Treningsprogram for RW-medlemmer – på alle distanser, for alle nivåer

Treningsprogram for RW-medlemmer – på alle distanser, for alle nivåer


Nå starter veien mot ditt neste løp! Våre egenutviklede treningsprogram er laget for alle løpere, både deg som vil løpe ditt første løp og deg som vil sette ny personlig rekord. Ta første steg på veien mot ditt nye mål og velg treningsprogram under. Når programmet åpnes i nettleseren din, trykk på nedlastingsikonet oppe i høyre hjørne for å lagre. Våre løpeprogram er designet for å gi deg kontinuitet og progresjon i treningen, uansett hvilket utgangspunkt du starter på. I løpet av treningsprogrammet vil belastningen og treningsvolumet gradvis øke etter hvert som du blir i bedre form. Når det nærmer…

Glemt passord?

Få mer som abonnent

Som abonnent på Runner’s World får du tilgang til en rekke fordeler, bedre priser i shoppen og mulighet for å lese bladet digitalt når du logger inn.

eller

Opprett konto

Er du abonnent? Aktiver kontoen din

Responsraketten adidas Ultraboost 21

Responsraketten adidas Ultraboost 21


Siden Ultraboost-modellen så dagens lys i 2015 har skoen utviklet seg til å bli en fastere, kvikkere mengdetreningssko. Nå er adidas Ultraboost 21 her, med bedre energi-retur enn noen gang. Se vår dom av nykommeren i videoen.

Vi er blitt godt vant, vi som digger denne modellen fra adidas. I januar for to år siden kom oppgraderingen Ultraboost 19. For nøyaktig ett år siden kom Ultraboost 20. Nå er 21 her, med en fresh silhuett som minner om power og fart.

Til tross for et mer prestasjonspreget ytre, er grunnprinsippene i Ultraboost 21 de samme som tidligere: En velbalansert kombinasjon av demping, respons og ikke minst komfort. Men oppgraderinger er gjort både i mellomsåla, overdelen og i torsion-systemet. Ta en titt på testvideoen lenger ned.


Se testen her

Her er vår gjennomgang av utviklingen til modellen – fra begynnelsen og til den rykende ferske modellen adidas Ultraboost 21.


Treningsprogram med 15 inspirerende økter

Treningsprogram med 15 inspirerende økter


Her får du femten morsomme, utviklende og effektive treningsøkter som gjør det lettere å holde formen ved like. I tillegg et forslag til et femukers treningsprogram.

Her er en drøss med økter som gjør treningen mer variert og motiverende.

Vi har også satt opp et forslag til et femukers treningsporgram. Programmet går over fem uker med tre økter i uka. Selvfølgelig trenger du ikke å følge programmet til punkt å prikke, det går like fint å plukke ut deler av det eller bare velge enkeltøkter som du synes virker interessante.

Mange av øktene kan justeres og fokuset i dette programmet er på kvalitative innslag og lange turer. Du som ønsker å trene mer enn tre økter i uka, kan spe på med rolige turer, styrketrening og bevegelighet.

Håper du finner en økt eller to som tiltaler deg og gjør at du kan holde løpingen ved like.

Sett deg gjerne et mål for et par måneder fram i tid, det er alltid gøy å ha noe å jobbe mot.


UkeØkt 1Økt 2Økt 3
11. Kortintervall2. Kupert fartslek3. Langtur med fart
24. Bakkevariasjoner5. Terskel og kortintervall6. Ekskursjonslangtur
37. Fram og tilbake8. Intervallstige9. Terskellangtur
410. Tusen & firehundre11. Gresskoordinasjon12. Ultralang Backyard
513. Intervallstige14. Distanse med aktivering15. Testløp

1 Kortintervall

Vi pangstarter programmet med korte intervaller. Økta kan fint gjennomføres på vei eller lettløpt sti, men kan også kjøres på en friidrettsbane.

Uansett hvor du velger å løpe, så varmer du opp med 10–20 minutter rolig jogg og noen dynamiske tøyeøvelser. Deretter fortsetter du oppvarmingen med tre lette drilløvelser som også gir deg løpsspesifikk styrketrening: Høye kneløft, spark bak og hopsasteg (politisk ukorrekt kalt indianerhopp). Gjennomfør øvelsene 1–2 ganger på et strekke på 15–30 meter med gange tilbake som pause.

Nå er du god og varm, men før vi starter hovedøkta kjører du et puls- og fartsforberedende stigningsløp. Ta sikte på et strekke på cirka 100 meter og øk farten suksessivt til du når din raskeste fart uten å “stresse”.

Pust deretter ut litt og gjør deg mentalt klar for hoveddelen av økta: intervaller.

Disse kortintervallene består av 200-metere, eventuelt 40 sekunder om du kjører på tid. Du som er vant til å trene mye løper 4–5 serier med 4 x 200 meter (alternativt 4 x 40 sekunder). Pausen mellom hvert drag er på 40 sekunder, stående eller gående, og etter hvert fjerde intervalldrag tar du dobbelt så lang pause (80 sek).

Hvis du kjenner at 200 meter er for langt til at du klarer å holde rask fart hele veien, kjører du i stedet 3–5 serier med 4 x 150 meter. Hvis du ikke løper på bane eller etter distanse på klokka, løper du 4 x 40 sekunder i hver serie, med 40 sekunder stående/gående pause mellom hvert drag og 80 sekunder pause mellom seriene.

Intervalldelen skal være tøff, men ikke tøffere enn at du vil fortsette med resten av programmet. Start første serien med en god margin til ubehagelig sliten, altså heller litt for sakte enn litt for fort. Deretter øker du fart og intensitet suksessivt i de kommende seriene. Sliten, men ikke helt utkjørt er coachens stikkord for denne økta.

Etter det siste intervalldraget hviler du litt før du kjører nedjogg på 5–10 minutter, etterfulgt av litt uttøying.


2 Kupert fartslek

Den andre økta i den første uka kan du godt legge til skogen, gjerne et område som er naturlig kupert. Tanken her er nemlig at kuperingen skal styre den såkalte fartsleken. Økta skal ikke være særlig tøff, men formålet er at den skal gi en muskulær effekt – uten at du merker det nevneverdig i form av lengre restitusjonstid.

Varm opp med 10–15 minutter rolig jogg og et par dynamiske bevegelighetsøvelser. Deretter er du klar for å sette i gang. Tanken er at du underveis i økta skal øke i intensitet og fart. Målet er at du skal jobbe på uten stopp i 30 minutter på den kuperte skogsveien eller stien. Med uten stopp mener coachen at erfarne løpere skal løpe hele fartsleken, mens mindre erfarne løpere gjerne må veksle med rask gange der det trengs.

Start de 30 minuttene i passe rolig tempo. Ikke oppvarmingsrolig, men ikke så veldig mye raskere. I første bakke korter du ned steget, men øker ikke farten. Forsøk å “smyge” deg oppover uten at anstrengelsesgraden øker nevneverdig. Slik griper du an alle bakker utenom 4–5 stykker, der du kjører på oppover med god fart.

I hver nedoverbakke skal du også flyte på litt raskere med god “rull” i steget.  Øk gjerne mot slutten av bakken, slipp deg løs og la det stå til nedover. Dette er fin muskulær trening, og en fin måte å trene nedoverbakkeløping på.

Mellom bakkene holder du moderat langturtempo, altså litt raskere enn din roligste jogg. Er det for lange flate strekker mellom bakkene, legg inn en fartsøkning på 30–60 sekunder.

Etter fartslekdelen avrunder du økta med så mye rolig løping som du vil for at dagens volum skal føles riktig for deg.


3 Langtur med fart

Løp denne langturen med utgangspunkt i der du bor, eller ta sjansen og la dette bli en utflukt til et område som innbyr til herlig langløping. Eventuelt reis kollektivt og løp hjem igjen. Hvor lang turen bør være kommer an på treningsbakgrunnen din, men sikt gjerne på et sted mellom 90 minutter og 2,5 timer hvis du er vant til lange økter.

I bunn og grunn skal denne økta gjennomføres i ditt rolige tempo, her finnes det ikke noe fartskrav. For deg som ikke har kjørt mange langturer kan det passe fint å veksle med gange, særlig opp tøffere bakker.

Uansett hvilken variant du velger skal vi legge inn tre korte fartsinnslag for å få litt variasjon i steget – fra langturlunking til gaselle. Spredt utover i langturen din skal du legge inn tre fartsdeler med 3 x 1 minutt raskere løping med 1–2 minutter rolig langturlunking mellom.

Målet er ikke at du skal bli kjempesliten på disse 3 x 1 minuttene, men det er mest for at du skal våge å veksle om til et steg som du normalt ikke benytter på en langtur. Så øk farten litt på disse tre minuttene, men sørg først og fremst for å få til en fin, aktiv løping med god kroppsholdning og flyt. La det gå minst 10 minutter rolig løping mellom disse tre seriene med fartsinnslag, du bestemmer selv når i løpet av turen de dukker opp.

Som på alle langturer minner coachen om å ta med drikke og eventuelt noe næring.


4 Bakkevariasjoner

Den andre ukas første økt er en bakkeøkt. Tanken her er at du jobber oppover og nedover i en og samme bakke under hele økta. Tenk etter om du har en bakke i nærområdet som det tar deg minst 45 sekunder å forsere, og varm opp bort til den. Vel fremme kjører du noen dynamiske tøyeøvelser og gjerne noen drilløvelser nederst i bakkens slakeste stigning. Kjør de samme øvelsene som før kortintervalløkta (#1): kneløft, spark bak og hopsasteg på et 15–30 meter langt strekke oppover. Gå tilbake som pause.

Nå er det klart til bakkestart. Målet er at du totalt skal løpe 12–15 ganger oppover, men med litt ulike variasjoner. Opplegget er: 3–4 x 45 sekunder oppover, fulgt av 4–5 x 30 sekunder oppover, og til slutt 5–6 x 15 sekunder oppover. Pausen mellom hver oppoverløping er lett jogg ned igjen. Ta også 5–10 sekunder stående pause ved vending oppe i bakken og nede ved start hvis du trenger det.

Start altså økta med 3–4 drag på 45 sekunder oppover. Hold intensiteten på et moderat nivå, heller litt for rolig enn litt for raskt. Når du er ferdig med de “lange” dragene kommer den tøffere delen av økta. Nå skal du løpe 4–5 drag på 30 sekunder oppover. Nå er du oppvarmet og i gang, og kan derfor trykke til skikkelig. Våg å kjøre på her. Joggepause ned igjen mellom hvert drag, og ta en pust i bakken før du starter neste.

Økta avsluttes deretter med 5–6 korte bakkedrag som bare skal vare i 15 sekunder. Ettersom du har kjørt hardt på 30-sekundersdragene, kan du ta det noe roligere her. Fokuser i stedet på en god teknikk og holdning.

Etter bakkedragene jogger du ned i 5–15 minutter. Avslutt med litt bevegelighetstrening.


5 Terskel og kortintervall

I forkant av dagens økt bør du lete opp et strekke der du kan løpe i 5 minutter i en bekvemt rask fart, helst ganske flatt. Varm opp som vanlig før du tar fatt på hoveddelen av økta, som i dag består av 5 minutter terskelløping etterfulgt av 5 x 30 sekunders kortintervaller. Denne serien (5 min + 5 x 30 sek) gjentar du deretter et antall ganger. Et forslag på opplegg er at du løper 5 minutter bortover strekket, og løper de fem 30-sekundersdragene tilbake (men du kan så klart løse det på andre måter også).

Terskeldraget på 5 minutter skal gå i en bekvemt rask fart – ikke for fort, men markant raskere enn jogg. Ta sikte på en god flytfart, du skal kunne ytre kortere setninger underveis.

Etter terskeldraget tar du 1 minutt stående pause før du tar fatt på 5 x 30 sekunder i rask fart med 30 sekunder stående pause.

Etter den siste 30-sekunderen tar du en seriepause på 2–5 minutter. Du må gjerne småjogge litt i seriepausen.

Målet for i dag er å løpe minst to serier, men du som er vant til å løpe mye kan med fordel løpe fire seirer. Uansett hvor mange serier det blir, jogger du lett ut etter intervallene.


6 Ekskursjonslangtur

Mindre utlandsreising og noe mer tid utgjør en fin mulighet til å utforske nye områder i nærheten. Finn fram kartet eller bruk nettsider som ut.no og velg en runde du ikke har løpt før. Gjerne i terrenget.

Altså, selvfølgelig kan du løpe samme gamle runda, men forsøk å legge inn en liten avstikker, eller løp runda motsatt vei i det minste. På dagens økt finnes det ikke noe fartskrav, det er langt og rolig som gjelder.

Pakk med deg litt niste i løpesekken og tenk at du er på tur – ikke på trening. Slike økter (opplevelser) danner en fin kontrast til de mer fartsfylte intervalløktene hvor klokka er mer i fokus. Målet for dagen er at du skal holde deg i gang i 2 timer, men du kan selvfølgelig holde på lenger om du vil.


7 Fram og tilbake

Den tredje ukas første økt trenger ikke å være noen ekskursjon, du kan kjøre økta rett ut fra husdøra. Tanken med denne økta er at du skal få til en langtur i progressiv fart. For å trigge dette legger vi opp til en såkalt “fram og tilbake-tur”.

Bestem deg først for hvor langt du vil løpe: 6, 8, 10 eller 12 kilometer. Etter du har løpt halvparten av strekket vender du og løper samme vei tilbake.

For å få til den progressive fartsøkningen underveis, er tipset å dele hele økta inn i fire deler. Hvis du for eksempel har valgt å løpe 8 kilometer, deler du økta inn i disse fire delene: 2 km innledning, 2 km før vending, 2 km etter vending, 2 km avslutning. Målet er at hver fjerdelel av økta, eller hver 2-kilometer i dette tilfellet, skal gå raskere enn den foregående.

For å klare dette gjelder det å ikke starte for fort. Start derfor den første 2-kilometeren i vanlig langturtempo. Deretter øker du farten et knepp, slik at neste 2-kilometer går 15–20 sekunder raskere. Øk neste 2-kilometer med cirka like mye. Deretter gjenstår de siste 2, og dette skal være øktas raskeste. Her er det bare å trykke til, men ikke så mye at du må gå de siste meterne hjem.

Ettersom avslutningen på økta er såpass rask, må du gjerne puste ut litt før du rolig jogger ned i fem minutter.


8 Intervallstige

Denne økta kan godt utføres på en friidrettsbane, om du har en i nærheten, og hvis vær og føre tillater det. De fleste baner er åpne for allmennheten, men ofte reservert for friidrettsklubber i visse tidsrom på kveldstid. Se etter informasjonslapper på banen eller snakk med trenerne i klubben som eventuelt er der. Økta kan selvfølgelig også gjennomføres på asfalt eller grusvei om du heller foretrekker det.

Denne intervallstigen tar riktignok utgangspunkt i lengden på en banerunde: 400 meter. Før du starter intervalldelen skal du, som alltid før kvalitetsøkter, varme opp. Jogg, dynamiske tøyeøvelser, drilløvelser og et par stigningsløp. Hoveddelen av økta ser slik ut: 1600 meter – 1200 meter – 800 meter – 400 meter, det vil si 4-3-2-1 runder på banen. Tanken er at jo kortere dragene blir, desto raskere skal du våge å løpe. Pausen mellom dragene er stående/gående 60–90 sekunder.

På det innledende intervalldraget (1600 meter) tar du utgangspunkt i en bekvemt rask fart, rundt det som føles som terskelintensitet for deg. Hvis du har løpt en halvmaraton før, kan du ta sikte på halvmaratonfarten din. På neste drag (1200 meter) kan du ta utgangspunkt i milfarten din. På 800-metersdraget og 400-meteren skal det gå markant raskere, her skal du bli sliten.

Etter en slik stige har du allerede løpt 4 kilometer totalt. Ta en seriepause på 2–3 minutter før du gjentar stigen en gang til. Blir det for tøft, kan du moderere stigen ved å fjerne det første draget, slik at du kun løper 1200–800–400 i siste serie. Blir to serier for lite, tar du en tredje.

På det siste draget i den siste serien er det full fres! Husk rolig nedjogg i 5–10 minutter etter endt hardøkt.

9 Terskellangtur

I dag er det en noe utradisjonell langtur som står på planen. Via ulike terskelsegmenter blir totallengden rundt 20–25 kilometer. Vi kaller det langtur, for lengden er jo lang, men farten kommer til å være tydelig høyere enn på en vanlig rolig langtur.

Oppvarming og nedjogg inngår i totaldistansen. Målet er minst 20 kilometer totalt. Start med tre rolige kilometer og avslutt med noen dynamiske tøyeøvelser. Deretter er du klar for terskeldelen. Her kan du enten ta utgangspunkt i terrengets kupering og legge terskeldragene til flate strekker, og ta det rolig i bakker og andre partier hvor lav fart egner seg best.

Hvis du heller ønsker et mer rigid opplegg er coachens tips følgende: 3-3-2-2-2-1-1-1 kilometer (15 km) i din terskelfart, med 0,5 kilometer rolig løping eller gange mellom hver terskeldel. Opplegget kan gjerne være at du på de to innledende 3-kilometersdragene tar det relativt pent. Bare et lite knepp raskere enn rolig langtur-fart. Deretter øker du til terskelfart på 2-kilometersdragene. På de siste 1-kilometersdragene kan du trykke til enda litt mer, uten at du stivner eller sliter deg helt ut.

Rund av økta med et par kilometer rolig jogg, så har du definitivt samlet sammen over 20 kilometer løping – og det med mye bra fart!


10 Tusen & firehundre

Uke fire starter med klassiske 1000-metersintervaller. Men, økta inneholder en liten twist, med 1000-meteren kombinert med et 400-metersdrag. Underlag og sted velger du selv, men du bør forberede deg mentalt på en tøff økt. Som vanlig innleder du økta med en god oppvarming bestående av jogg, tøyeøvelser, drill og stigningsløp.

Og så er du klar for intervallstart. Hver serie består av et 1000-metersdrag etterfulgt av et 400-metersdrag. Du kan selvfølgelig ta utgangspunkt i tid i stedet for distanse, slik at du eksempelvis løper 4–6 minutter på det lange intervalldraget og 1–2 minutter på det korte. Ellers kjører du samme opplegg som angitt nedenfor.

Pausen mellom dragene er kort, kun 30–45 sekunder stående/gående mellom 1000-meteren og 400-meteren. Men seriepausen er til gjengjeld på 2 minutter. Med kort pause mellom dragene gjelder det å ikke løpe for fort på 1000-meteren. Farten på 400-meteren skal nemlig være markant raskere. Moderat på 1000, hardt på 400. Gjenta serien (1000 + 400) 3–5 ganger. Nedjogg lønner seg etter en slik tøff økt, ta rundt 10 rolige minutter.


11 Gresskoordinasjon

Let opp et grøntområde i nærheten, enten en fotballbane eller et flatt parkområde. Tanken er at vi skal løpe korte drag på mykt underlag, med et aktivt steg. Vil du legge inn et ekstra styrkeaspekt må du gjerne løpe barføtt, men husk da på at belastningen blir noe større enn med sko, som du antageligvis er mest vant til å løpe i. (Lar seg naturlig nok ikke gjøre om vinteren).

Hvis du velger en fotballbane med gress kan du løpe diagonalt over denne. Løp raskt, men kontrollert. Deretter jogger du rolig over kortsiden på banen og løper diagonalt over fra andre hjørnet. Fortsett til du er oppe i totalt 6 diagonaler med joggepause på kortsidene. Deretter tar du en stående seriepause på 2 minutter før du kjører ytterligere 6 diagonaler.

Hvis du ikke har noen fotballbane i nærheten, kjører du i stedet 6 x 100 meter på gress, med 50 meter joggepause mellom.

Oppvarming i forkant av denne økta er en selvfølge. Og du kan også legge til en roligere tur i etterkant om du føler for et større volum, men tenk teknikk og frekvens på denne økta, ikke at du skal slite deg ut.


12 Ultralang “backyard”

Nå er det på tide med en langtur igjen, og denne økta kan gjennomføres som en “Backyard Ultra” – hvis du har tid til det. Hvis du ikke har tid, for det kommer til å ta litt tid, så kjører du i stedet en tradisjonell langtur, gjerne i terrenget. Ta sikte på å komme opp i 2–2,5 timer løping i rolig langturtempo.

Hvis du vil teste Backyard-opplegget, starter du med å finne en runde på 6,7 kilometer som starter ved det du vil ha som servicepunkt for dagen (et godt tips her er å starte runda hjemmefra, så har du både toalettfasiliteter og vann i springen på servicepunktet).

Backyard-konseptet går ut på at du, hver hele time, skal starte på 6,7-kilometersrunda di. Du løper runden i ditt tempo, og den tiden som gjenstår av timen når du kommer tilbake til servicepunktet er den tiden du har til rådighet før du starter på neste runde. Løper du 6 minutter på kilometeren, tar runda drøyt 40 minutter og “pausen” er da på knappe 20 minutter.

I konkurransesammenheng holder Backyard-konkurransene på til det bare er én løper igjen, men nå avgjør du hvor lenge du vil holde på. Et mål kan være å klare 5 runder, hvilket gir drøyt 33 kilometer på 5 timer. Kanskje kan du utfordre deg selv til å løpe lengre enn noensinne? Kanskje vil du løpe ultralangt, altså lenger enn maratondistansen. For å klare dette må du opp i 7 runder, da har du nesten 47 kilometer. Kanskje du til og med vil løpe i et helt døgn og nå grensen på 100 miles som mange drømmer om å klare i Backyard Ultra-konseptet.


13 Intervallstige

Vi starter den siste uka med å speede opp litt. Hvis du vil kan du legge økta til en friidrettsbane, men økta kan fint gjennomføres på et veistrekke eller i skogen, så lenge du har en klokke eller en app som angir distanse, fart og tid.

Vi skal nemlig kjøre såkalte supertusinger – en kort intervallstige som sammenlagt gir 1000 meters løping. Her finnes det ulike varianter, men i dag kjøer vi en “jevn fart-stige” bestående av 100 meter + 200 meter + 300 meter + 400 meter (=1000 meter), med kort pause mellom hvert drag.

I dette “jevn fart-opplegget” skal du ta utgangspunkt i milfarten din. Hvis persen din på mila er 50 minutter, har du en snittfart på 5.00 min/km. Målet for din supertusing er å løpe 30 sekunder raskere per kilometer, altså er 4.30 minutter målet for din sammenlagte tid på hver intervallstige. Bryter vi det ned blir det 27 sekunder på hver 100 meter, altså 54 sek på 200 meter, 1 min og 21 sek på 300 meter, og 1 min og 48 sek på 400 meter.

Før økta kan du enten regne ut eksakt hvor fort du skal løpe, eller bare løpe på følelsen. Pausen mellom hvert drag er bare 30 sekunder, men seriepausen mellom hver supertusing er på 1–2 minutter. Her er det viktig å ikke løpe for fort på de første korte intervalldragene. Fokuser heller på teknikken og frekvensen din.

Et mål kan være å kjøre 3–5 serier. Da har du unnagjort en god fartsøkt som gir god effekt. Og en tøff økt krever litt nedjogg til slutt.


14 Distanse med aktivering

Vår nest siste økt i dette programmet er en økt du forhåpentligvis kan legge inn regelmessig i den framtidige treningen din. Økta er enkelt og greit din vanlige løpetur-runde, på alt fra 5 til 12 kilometer. Den skal løpes i ditt vanlige, bekvemme tempo.

Etter runden, eller innlagt som et stopp underveis, kjører du 5 korte og aktiverende bakkedrag. Glem “rolig langtur-steget” og finn fram mellomdistansesteget – litt høyere kneløft, litt kortere kontakttid i bakken, enda litt stoltere holdning.

For å kunne opprettholde den gode teknikken, tar du en sjenerøs gåpause ned bakken igjen. Selve bakkedraget skal verken være knallhardt eller langt. 10–15 sekunder holder. Flyt og fart fremfor total utmattelse


15 Testløpet

Vi avslutter femukersprogrammet med et hjemmelaget testløp. Kanskje finnes det et virtuelt løp du kan melde deg på? Eller du kan bruke Backyard-runda og løpe den så fort du kan? Eller ta nok en tur til løpebanen og cruise 12,5 runder (5 kilometer) så fort du kan? Det finnes nok av muligheter, velg det som motiverer deg. Hvis ikke testløp er din greie, så er en rolig langtur i frisk luft alltids en fin avslutning.

Vi er ikke skapt for asfalt

Vi er ikke skapt for asfalt


Kan en sko virkelig bidra til at du går riktigere? Ja. Les hvordan her.

GaitLine er en norsk skoprodusent som har som hovedmål å bidra til at du skal gå riktig og holde deg frisk. Å gå riktig vil si at du går med et bevegelsesmønster som belaster ikke bare foten din, men også resten av kroppen på en hensiktsmessig måte. La oss ta dere med inn i detaljene i GaitLines såleteknologi, tankene bak, og veien videre for den ambisiøse skoprodusenten.

Valgus calcaneus

GaitLines standpunkt er at mange mennesker går med et lite hensiktsmessig bevegelsesmønster. Kjernen av dette, forteller GaitLines Håvard Engell, er overdrevet valgus calcaneus.

Valgus calcaneus er en del av pronasjonsbevegelsen som oppstår ved gange når foten er i bakken. Pronasjonsbevegelsen er en del av fotens naturlige mekanisme for å dempe støtkreftene som virker mellom foten og bakken.


Hardt underlag

Videre forteller Engell engasjert at denne bevegelsen ikke var problematisk i de tider asfalt og betong ikke fantes. Da var underlaget vi gikk på mykere og mer variert, og belastningen ble bredere distribuert gjennom et større spekter av bevegelsesmønstre i steget vårt. Problemet ligger i at et ellers helt fint steg møter kilometere av asfalt og betong hver dag. Da er det spesielt to utfordringer som oppstår:

Den første er at hvert steg blir tilnærmet likt. Med et monotont bevegelsesmønster blir den største belastningen fokusert på samme struktur i foten. Gang på gang på gang. Et aspeløv begynner ikke å brenne av normal solstråling. Setter du derimot et forstørrelsesglass foran og fokuserer strålingen begynner det å brenne etter en viss tid. Betongen vi går på fungerer på samme måte og fokuserer store krefter på et mindre område gang på gang – til slutt begynner det å brenne, og vi risikerer belastningsskader.

GaitLine-ambassadør Alice Ulla Berg

Den andre utfordringen er at betong og asfalt er ekstremt rigid. Det hverken fjærer eller demper på samme måte som skogbunnen i marka. Når hælbeinet møter underlaget er trykket ca. to ganger kroppsvekt. Det stiller ekstreme krav til stabilitet av hælbeinet.

Problemet med dette, forklarer Engell, er at foten blir kastet brutalt raskt inn i pronasjonsbevegelsen, og det starter med valgus calcaneus. Pronasjon alene er altså ikke problemet, men interaksjonen mellom foten og våre moderne underlag.


Skånsomt og skadefritt

Derfor er målet med GaitLines SGL-teknologi ikke å stoppe pronasjon, men å endre tidspunktet og hastigheten til pronasjonsbevegelsen.  På den måten kan foten gjøre det den kan best, med litt gjennomtenkt støtte og veiledning.


Teknologi utvikler seg raskere enn menneskets evolusjon. Vi mennesker er ikke stort forskjellig fra da vi levde uten asfaltveier og betonggulv. Møtet mellom foten vår og våre moderne materialer kan skape problemer og belastningsskader. Unn derfor foten din en sko som aktivt korrigerer steget, fremhever dine beste egenskaper og lar deg gå skånsomt og skadefritt gjennom hverdagen.

Les mer og se utvalget av GaitLine-sko her.

Runner’s World lanserer virtuell løpsserie

Runner’s World lanserer virtuell løpsserie


Når vårsesongen utgår, må man finne nye måter å konkurrere på for å holde motivasjonen oppe. Runner’s World lanserer nå en serie virtuelle løp under navnet Runner’s World Challenge.

Runner’s World Challenge vil tilby virtuelle løp og månedlige utfordringer i tiden fremover, med slagordet Run Safe, Run Solo, Stay Sane. Ved lanseringen fredag 27. mars, er foreløpig ett løp og én månedsutfordring spikret.

Mil etter mil i april

Den første utfordringen man kan melde seg på er “mil etter mil i april” hvor du velger mellom en totaldistanse på 42, 150 eller 300 kilometer som skal tilbakelegges i løpet av april måned. Her er målet at man skal strekke seg litt for å oppnå en totaldistanse som er overkommelig, men gjerne litt høyere enn hva man vanligvis har.

– Enn så lenge er løping tillatt, og så lenge man ivaretar alle restriksjoner, er det bare et stort pluss for hodet og husfreden om man får luftet seg litt, sier Sara Skarabot Pedersen, redaktør for Runner’s World Norge.

Velg mellom 42, 150 eller 300 kilometer i løpet av april!

Langfredagsmaraton

I tillegg arrangeres et virtuelt løp i påsken, Langfredagsmaraton, hvor man kan velge mellom de klassiske distansene halv- og helmaraton.

– Det fine med virtuelle løp er at alle kan være med. Her er det ingen cut off-tider, ei heller noe offisielt startskudd. Du starter når du vil, løper hvor du vil, og gjennomfører i akkurat det tempoet du vil, sier Skarabot Pedersen.

Bli med på Langfredagsmaraton den 10. april!

Medalje og mestring

Til tross for at du må gjennomføre løpet uten medløpere, fartsholdere og tusenvis av tilskuere, kan et virtuelt løp gi deg den etterlengtede konkurransefølelsen. Strava-gruppene tilknyttet hver utfordring fungerer som et virtuelt startfelt og en virtuell heiagjeng, og bidrar til at man kanskje pusher litt ekstra.

Virtuelle drikkestasjoner er vanskelig å tilby, men medaljen dukker opp i postkassa di noen dager senere, og det bidrar ytterligere til at ventetiden fram mot høstens “ekte” løp synes noe kortere.   

– De fleste som identifiserer seg som løpere er nok enige i at de først og fremst løper fordi de liker å løpe. Men dette med konkurranser gir en ekstra dimensjon til løpingen, og veldig mange finner dette motiverende. Det dreier seg nok ikke bare om jakten på gode tider, men også samholdet og fellesskapsfølelsen det gir av stå på en startstrek med mange andre løpere og dermed kjenne på det at man er en del av noe større. Våre virtuelle løp kan riktignok ikke tilby et gigantisk startfelt, men fellesskapsfølelsen og mestringen – den lever i like stor grad, avslutter Skarabot Pedersen.

Les mer om Runner’s World Challenge og meld deg på her!

Summits at home

Summits at home


Utendørs er nå innendørs, sier Kilian Jornet, og tilbyr filmene Summits of my life gratis i en uke.

– Det jeg elsker mest er å være utendørs, men omstendighetene tvinger mange av oss til å tilbringe mer tid inne, sier Kilian Jornet i en pressemelding.

Han har bestemt seg for å tilby filmene fra hans prosjekt Summits of my life gratis i en uke.

– For å gjøre situasjonen mer levelig og motivere deg til å trene hjemmefra eller lade opp til senere, som han sier.

Se filmene A Fine Line, Let me Live og Langtang her: Summitsathome

Filmkveld med Norges største ultraløp

Filmkveld med Norges største ultraløp


Ecotrail Oslo inviterer til ultra-filmkveld den 3. mars.

Runner’s World er mediepartner til Ecotrail Oslo.

Hva er det som driver folk til å delta i ultraløp, og hvorfor har «trail» blitt så populært? Arrangørene av Ecotrail ønsker å synliggjøre ultramiljøet, både det norske og det internasjonale. Og da ikke bare løpere og løpe-eventyrere, men også arrangører og frivillige.

For gjennom løping skapes det forbindelser til lokalsamfunnet.

Filmkvelden arrangeres på Salt (målområdet til Ecotrail).

Q&A med Norges første Barkley-deltaker

Etter visning blir det en Q&A med den første nordmannen som har klart å få startummer til legendariske og mytiske The Barkley Marathons. Også kjent som verdens hardeste og mest særegne ultraløp. Det 30 år gamle løpet, som går i Tennessee i mars/april ble for alvor en snakkis også utover dedikerte løpermiljøer da den kritikerroste dokumentarfilmen The Barkley Marathons – The Race That Eats Its Young lå på Netflix i 2015.

Løypa på 160 km er så drøy å gjennomføre (kun et titalls har fullført i løpets historie), at for overhodet å bli kandidat må du først være i stand til å finne den hemmelige søknadspåmeldingen. De aller fleste finner ikke frem. Og kun 40 fra hele verden får til slutt delta.

Leif Abrahamsen kom gjennom nåløyet. Vi gleder oss til å høre om forberedelsene han står i nå, og … hvordan han fant påmeldingen til det nært forestående løpet.

Dette er filmene som vises:


Human Powered

Runtime: 24 minutes
Directed by: Matt Cecill
Produced by: Matt Cecill Visuals
Language: English
Country of origin: CanadaHvert år stiller løpere fra hele verden opp for å utfordre seg selv i den vakre, men steinharde Finlayson Arm 100 km på Vancouver Island. Human Powered er ikke en film om deltagerne som står på start og til slutt ramler utmattet over målstreken. Denne filmen handler om den dedikerte gjengen som arrangerer løpet og det unike frivillig-miljøet. 


Coming Home

Runtime: 24 minutes
Directed by: Ryan Scura + Dylan Ladds
Produced by: Dooster
Language: English (with a heavy Irish accent at times)Paddy O’Leary vokste opp i Wexford, Irland, men oppdaget ikke sitt løpertalent før han flyttet til San Francisco, hvor han ble frelst. Nå er han tilbake i Irland og gjenoppdager hjemtraktee gjennom nettopp løping. I denne filmen tar han vakre Wicklow Round, som er umerket. Paddy navigerer med kart og kompass og tilbakelegger 115 km på en imponerende tid. 


Frosty

Runtime: 18 minutes
Directed by: James Q Martin
Produced by: Merrell / Q Media
Language:English Sagnomsuste «Frosty», Anna Frost, er overflatisk sagt en konkurransedrevet elite-ultraløper som har vunnet noen av de hardeste løpene. Man skulle tro at ønsket om å vinne er det som driver henne. Men for Frost er ultraløping synonymt med samhold, felleskap og tilnærming til naturen. Og aller mest den indre gleden hun får av å løpe. Hun elsker mentale og fysiske utfordringer. Og akkurat dèt opplever hun også når hun skal bli mamma. 


LEADMAND | The Dave Mackey Story

Runtime: 24 minutes
Directed by: Billy Yang + Matt Trappe
Produced by: Nine Mind / Billy Yang Films 
Language: EnglishTidligere «Ultrarunner of the Year» (USA), Dave Mackey, er kjent for å ha en sjeldent rå utholdenhet. I 2015 ble han satt ut av spill etter en alvorlig ulykke i et terrengløp. Etter lang og krevende rehabilitering, er han tilbake. Med leggprotese. Og den skal ikke stoppe han fra å begi seg ut på det utmattende Leadman – en serie med 5 arrangementer fordelt på to måneder, med det legendariske Leadville 100 Mile (160 km) Ultramarathon som den store finalen.


NB! Få plasser igjen. Sikre deg billett her.

Runner’s World er stolt mediepartner til Ecotrail Oslo. Løpet går 30. mai og du kan velge mellom distansene 80 km, 50 km, 31 km, 21 km, 10 km og 21 km nordic walking.

Lær mer om intervalltrening og løpeteknikk

Lær mer om intervalltrening og løpeteknikk


Runner’s World har satt opp to treningskvelder før jul. Instruktør Askild Vatnbakk Larsen vil lære deg mer om intervalltrening og løpeteknikk. Meld deg på her!

Ønsker du å lære mer om intensitetsstyring og hvordan du kan designe smarte intervalløkter? Eller tenker du at en grundig analyse av av løpeteknikken din kunne vært lønnsomt? Runner’s World tilbyr to treningskvelder i januar.

Åpent for alle
Treningskveldene er for alle, uansett nivå. Nybegynner eller erfaren løper. De to treningskveldene gjennomføres på Voldsløkka i Oslo. Oppmøte er i lokalene til Runner’s World i Nydalen, 700 meter fra Voldsløkka. Der kan bagasje oppbevares, og du får faglig innhold og gjennomgang av økten mens vi fortsatt er inne i varmen.

Askild Vatnbakk Larsen

Om instruktøren
Instruktør Askild (33 år) er en svært erfaren og dyktig løper. Han driver aktivt med ultraløp, og i 2019 tok han bronse i NM Terrengultra. Han jobber som fast spaltist i Runner’s World med spalten “Idrettsvitenskaplig hjørne”. Han jobber også selvstendig som løpecoach for privatpersoner og bedrifter, og er utdannet på Norges Idrettshøgskole med en mastergrad i biomekanikk og løping.

Fellestrening 1: Løpeteknikk
Tidspunkt: Mandag 13. januar klokken 18.00
Oppmøte: Runner’s World i Nydalsveien 36A i Oslo.
Dette er en økt som fokuserer på hvordan du kan løpe mer energieffektivt og skånsomt. Her vil du få individuell tilbakemelding på din teknikk. I tillegg får du kunnskap om trening som vil kunne bidra til å forbedre løpsøkonomien din. Du vil etter økta sitte igjen med konkrete verktøy som du kan bruke i din egen trening for å ta teknikken din til et nytt nivå.

Fellestrening 2: Intervalltrening
Tidspunkt: mandag 20. desember klokken 18.00.
Oppmøte: Runner’s World i Nydalsveien 36A i Oslo.
Dette er en økt der vi gjennomfører intervaller av ulike slag. Her får du en morsom og hard treningsøkt! I tillegg vil du få kunnskap om hvordan man kan designe smarte intervalløkter, og lære om hvordan ulik type intensitetsstyring kan hjelpe deg å få mest mulig ut av treningen din.

Meld deg på en eller begge fellestreningene her!

Begrenset antall plasser
Det er begrenset med plasser på de to treningskveldene, så her er det førstemann til mølla. En kveld koster 199 kroner. Ønsker du å booke begge kveldene samtidig koster det 298 (du sparer 100 kroner).

Rabatt på Winterrun med på kjøpet
Alle som deltar på en av treningskveldene får 25 prosent rabatt på startnummer til Winterrun Oslo 1. februar 2020. Rabattkoden følger med i ordremailen du får etter å ha gjennomført kjøpet.

Meld deg på en eller begge fellestreningene her!

– Dette prinsippet gjelder uansett om du trener mot 5 eller 50 kilometer

– Dette prinsippet gjelder uansett om du trener mot 5 eller 50 kilometer


Hvis du nettopp har startet med løping, er det antakelig to ting som står i hodet på deg: hvordan bli raskere, og hvordan bli mer utholdende. Og det er bare å bli vant med følelsen – disse to komponentene vil du alltid jakte, uansett alder, form og rutine.

Selvfølgelig, det finnes helt sikkert løpere som ikke bryr seg nevneverdig om hvor fort eller langt de løper – de bare løper. Og det er fantastisk. Men du hadde ikke klikket på denne saken om du ikke ønsket å forbedre deg, sant?

– Du trenger en god blanding av tempotrening og rolig utholdenhetstrening for å utvikle både aerob og anaerob kapasitet, sier Greg Grosicki. Han har en doktorgrad og jobber nå som direktør for Exercise Physiology-laboratoriet ved Georgia Southern University.

– Dette prinsippet gjelder uansett om du trener mot 5 kilometer eller 50 kilometer, men du vil oppleve størst framgang i løpet av de to første månedene med trening, fortsetter han.

– Deretter er det avgjørende med god kontinuitet og progressiv økning i treningen, avslutter Grosicki.

Så hvordan bør en treningsuke se ut?

Ha disse fire tipsene i mente når du starter jakten på fart og utholdenhet:

1) Øk treningsvolumet

Hvis du titter på ulike treningsprogram vil du se at de er designet mer eller mindre likt. Det legges opp til at du suksessivt skal øke distansen og farten – uten å overdrive. I praksis betyr dette et par kortere løpeturer og en rolig, lengre tur – gjerne lagt til helgen. Og det er ofte denne lange langturen som blir litt lengre for hver uke.  Hvorfor? For å bli en bedre løper, må du utsette kroppen for uvant stimuli. Rett og slett utfordre kroppen. Ikke mye, men litt hver uke.

2) Lytt til kroppen

Hørt det før, eller? Det begynner å bli en tynnslitt klisjé, men det er en grunn til at vi understreker viktigheten av å lytte til kroppen gang på gang.

For hvor mange kilometer bør du tilbakelegge i løpet av en uke? En velkjent tommelfingerregel sier at man ikke bør øke med mer enn 10 % i uka. Noen mener at dette bare er tull. Nevnte Greg Grosicki sier at du gjerne kan utfordre kroppen mer enn dette, og viser til en studie publisert i Americal Journal of Sports Medicine som fant ut at løperne ble like mye skadet, uavhengig om de fulgte 10 %-regelen eller ei. Oppløftende? Ikke akkurat. Uansett, konklusjonen her er at man bør – ja, nettopp, du gjetta riktig – lytte til kroppen.

– Bruk sunn fornuft. Og husk at krevende treningsdager bør etterfølges av minst én, gjerne to rolige dager, sier Grosicki.

3) Legg til fartselementer i langturen

For oss vanlig dødelige tidsklemme-løpere, kan det av og til være vanskelig å sette av tid til rene terskel- eller tempoøkter. Grosicki er stor tilhenger av å legge inn fartselementer i langturene. På den måten trener du opp kroppen til å yte selv når den er sliten.

Det finnes mange måter å gjøre dette på: Enten løpe rolig første halvdel av langturen, for deretter å øke farten progressivt siste halvdel, eller du kan skru opp tempoet for hvert femte minutt gjennom hele langturen. Et annet effektivt tips er å kjøre for eksempel fem raske drag etter endt langtur.

4) Kjør egne fartsøkter – men ikke stress

Etter hvert som du får mer og mer dreisen på løpingen, bør du legge til intervalløkter i treningsprogrammet ditt. En slik økt kan for eksempel bestå av 4-minuttersdrag med ett minutt rolig jogg eller gange mellom dragene. Start med fire stykker, og prøv deg på samme økt uka etter. Hvis du opplever framgang, øker du med ett drag neste uke igjen, slik at du er oppe i 5 x 4 minutter.

Les mer om intervaller her: Stor intervall-guide

Hvis du er helt fersk som løper, kan 20 minutter med sammenhengende løping være nok akkurat nå. Da bør du fokusere på å jobbe med utholdenhetsfundamentet før du kjører i gang med intervaller.

– Sørg for å bygge en god base, og legg inn kortere, raske drag etter hvert. Og husk at den beste måten å forbedre seg på, er å ha det gøy underveis, sier Grosicki.

Les også: 10 tips for maratondebutanter

Saucony feirer 125 år med innovasjon og løpeglede

Saucony feirer 125 år med innovasjon og løpeglede


Tidlig på 80-tallet kom den første Saucony-skoen til Norge, men merket har eksistert mye lenger enn som så. Vi tar deg med på en historisk løpereise fra astronautsko til perfeksjonerte konkurransesko!

Saucony feirer 125 år i år, og i den forbindelse tar vi en tur ned minnegata for å se på varemerkets utrolige historie.

Vet du egentlig hvordan Saucony uttales, hvor det er fra og hvordan det havnet i Norge for 40 år siden? Og hvor mye teknologi og innovasjon ligger det bak bragden å skape en så ypperlig sko som Saucony Endorphin Elite?

Svaret ligger i de 125 årene.

En piggsko fra 1950-tallet i lettvektsmaterialet kengurulær.

Historien bak navnet og logoen

Har du alltid lurt bittelitte granne på hvordan Saucony egentlig uttales? Huskeregelen er ganske enkel: “sock-a-knee”.
Merket har sine tidlige røtter ved bredden av Saucony Creek i Kutztown, Pennsylvania. De innfødte amerikanerne i området sørget for Saucony-navnet, som oversatt betyr “der to elver møtes.”

I dag representerer Saucony-logoen den uendelige strømmen fra denne vassdraget, sammen med elvebunnen full av steiner, som blir symbolisert av de tre tydelige prikkene i merkets “elv”-merke.

NASA-sko og topphemmelige kontrakter

Som du sikkert vet, var det dårlig stilt med løpesko for 125 år siden. Med andre ord startet Saucony med noe ganske annet, før de entret løpeverdenen.

På 1960-tallet produserte selskapet sko til NASA-astronauter, inkludert støvlene som ble brukt av en av de første amerikanske astronautene til å gå i rommet.

Saucony mottok en topphemmelig kontrakt om å produsere sko til NASA-romoppdrag, inkludert til Ed White, den første amerikaneren som gikk i rommet som en del av Gemini IV. Saucony fortsatte å produsere sko til mange andre oppdrag på 60-tallet.

Dette samarbeidet var ytterligere et tegn på anerkjennelsen Saucony hadde i skoindustrien når det gjaldt kvalitet.

Før den første joggebølgen produserte Saucony sko til astronauter.

Det var imidlertid først i 1977 at selskapets sko ble anerkjent med en pris for “Best Quality” av et amerikansk magasin, kanskje var det Runner’s World?! Dette ble utgangspunktet for Sauconys vei til å bli et ledende merke for løpere overalt.

Via Stockholm Maraton til Norge

For drøyt åtti år siden tok skoene seg over Atlanteren og til Norge, takket være entreprenøren og eliteløperen Heinz Gehrig. Han så en annonse i amerikanske Runner’s World der skoen Jazz fra Saucony fikk gode omtaler. Gehrig tok kontakt med Saucony og i forbindelse med Stockholm Marathon i 1982, presenterte han Jazz som et premiumalternativ blant løpesko.

Siden da har Saucony vært et populært merke blant nordiske løpere. 

Mye kan skje på 40 år, og løpeskobransjen er intet unntak. Saucony har alltid ligget i forkant av den teknologiske utviklingen i bransjen, og har vært med på å skape flere av produkttrendene vi har vært igjennom.

Modellen Jazz var den første Saucony-skoen som ble introdusert i Norden i 1982. Kan skjønne denne annonsen vakte oppmerksomhet!

Satte fart på 80-tallet

I starten av 1980-tallet fikk løpeskoene et skikkelig utviklingsløft, der Saucony var en av bidragsyterne. Målet og ambisjonen var å skape den beste skoen for de beste prestasjonene.

Saucony hadde for eksempel et nært samarbeid med løperen Rod Dixon som vant New York City marathon i 1983 med tiden 2.08,59. Dette resulterte i skoen DXN Trainer.

Rod Dixon vinner NYCM i 1983.

Ved å utvikle nye EVA-baserte materialer til skoenes mellomsåler, kunne man skape sko som ble både lettere og mer støtdempende. Også overdelene fikk et løft, og var etter hvert å se i luftige mesh-materialer som ga bedre passform og ventilasjon. Et nytt nivå av både komfort og prestasjon var nådd.

Dette førte naturlig nok til at løping ble mer populært. Den første løpebølgen skylte over USA og deretter resten av verden på midten av 80-tallet. Både antall mosjonister og deltakere i løp steg. I 1985 økte for eksempel andelen jenter betraktelig i Oslo Maraton, og joggebølgen var for alvor et faktum.

I løpet av 80-tallet lanserte Saucony modeller som Jazz, DXN Trainer, Shadow og Azura. Disse så man ofte i Runner’s World sine tester og interessen økte for den hurtigvoksende utfordreren fra Saucony Creek.

Azura var en av de populære Saucony-modellene på 80-tallet. At historien gjentar seg selv har vi mange eksempler på. I dag produseres mange av Sauconys klassiske løpesko som retro-sneakers og har kommet tilbake i motebildet. Disse blir solgt i sneakerbutikker i Norge og rundt om i verden.

Modernisering på 90-tallet

Når vi løper videre inn på 90-tallet, ser vi hvordan løpeskoenes komponenter utviklet seg. Saucony fortsatte å modernisere støtdempingen med ledende teknologi, hvilket kulminerte i introduksjonen av et helt nytt system, kalt GRID – Ground Reaction Inertia Device.

GRID-teknikken bygde på et lite hytrel-element i sålens hælparti som ga bedre energiretur, men reduserte også vekten på skoene.

Dempesystemet GRID ble lansert på flere Saucony-modeller på 1990-tallet.

Denne teknologien fikk en såpass sentral rolle i produktutviklingen at flere nye Saucony-modeller fikk navnet GRID, for eksmepel GRID Azura 2000 og GRID Web.

Rundt årtusenskiftet så vi et stort fokus på skoene stabilitet. Du husker kanskje at alle var opptatt av pronasjon og støtte i steget en periode. Dette innebar mer teknologi tilpasset ulike typer løpesteg, der stabilitetsskoene ofte hadde en innebygget støtte i skoene.

Modeller som GRID Stabil, 3D GRID Hurricane, Omni Moderate og Omni Ultimate så dagens lys og her kunne Saucony tilby en stor variasjon ut ifra løperens behov.

GRID Stabil var en av flere stabilitetsmodeller fra Saucony rundt årtusenskiftet.

Gjennomsnittsvekten på en stabilitetssko på dette tidspunktet lå ofte på over 300 gram. Siden dette har utviklingen (heldigvis) gått framover og vekta nedover.

I dag finnes det mer vitenskapelige måter å skape stabile sko på, samtidig som vi også får en mykere og lettere løpsopplevelse. De nye modellene Saucony Tempus og Saucony Guide 15 er svært gode bevis på dette.

Løpingens biomekanikk

En stor ledestjerne innen Sauconys innovasjon de siste ti årene er basert på en stor forskningsarv innen løpingens biomekanikk. Sammen med Steadman Hawkins-instituttet i USA har de forsket på hvordan ulike typer løpesteg og hvordan biomekanikken til ulike løpertyper utspiller seg i stegets ulike faser, fra fotisett til fraspark. Denne forskningen resulterte til slutt i en ny trend innen løpesko – med lavere dropp og mer «naturlig løping».

Da barfotløpingen var i sin spede barndom rundt 2010, introduserte Saucony modellen Kinvara. En minimalistisk sko, men den skilte seg fra det øvrige utvalget på markedet. I stedet for å oppnå minimalisme ved å fjerne dempingen, var nøkkelen en justering av droppet, altså høydeforskjellen i sålen mellom hæl og tå. Dette ga en lettvektfølelse og en naturlig og kvikk stegavvikling.

Da Saucony Kinvara ble lansert i 2010, gjorde den umiddelbart suksess. Nå er Kinvara Pro rett rundt hjørnet med lansering denne sommeren.

Kinvara var en første store modellen på markedet med kun 4 millimeter drop. Tradisjonelle løpesko hadde frem til da stort sett hatt et drop på drøyt 10 millimeter, noe som de første løpeskoene på 70-tallet arvet fra penskoene med hæl, og som siden bare ble hengende ved på gammel vane.

Kinvara gjorde at løperen nå hadde mulighet til å lande på mellom- ellerforfot, samtidig som skoen hadde tilstrekkelig med demping. Dette ble en stor suksess og tiltalte et bredt spekter av løpere som søkte en hverdagstreningssko med lav vekt og god løpsfølelse.

Nye materialer, nye innovasjoner

Fram til 2015 hadde løpeskobransjen jobbet med EVA-baserte materialer i mellomsålen. Nå introduserte Saucony en ny type dempemateriale basert på små fibre av TPU (termoplastisk polyuretan), hvilket tok responsen og energireturen til nye høyder. Materialet ble kalt EVERUN, i dag kjenner vi det som PWRRUN+.

Det nye TPU-materialet EVERUN tok responsen og energireturen til nye høyder.

Det som kjennetegner denne nye typen materialer er økt respons, spenst og holdbarhet, noe som gjorde skoene lettere, mykere og mer resistente mot temperaturforandringer.

En av Sauconys mest populære modeller med denne nye teknologien var Triumph – en ledestjerne blant modeller med datidens moderne maksdemping.

Det skulle ikke ta mange år til neste store teknologiske revolusjon skapte overskrifter. Drøyt fem år senere lanserte Saucony sin Endorphin-serie. Her tilbød de en oppgradert løpsopplevelse, takket være SPEEDROLL-teknologien.

SPEEDROLL-teknologien i Endorphin-serien ga en ny og bedre løpsfølelse med den kvikke stegavviklingen.

SPEEDROLL er enda et eksempel på hvordan man, gjennom å kombinere mellomsålens geomettri med moderne dempematerialer og plater i for eksempel karbon eller nylon, kan ta løpsfølelsen til nye nivåer.

Endorphin-serien med skoene PRO, SPEED og SHIFT har virkelig vist at det finnes mye glede og mange nye opplevelser å hente i løpesko når man bruker teknologi på riktig måte, og særlig SPEED-modellen er å se på utrolig mange føtter rundt om i norden i dag.

PRO-modellen har vært en av RWs absolutte konkurransefavoritter, og oppgraderingene til det som i dag er versjon tre, er helt i toppklasse.

Fremtiden rundt hjørnet

Nå står vi her, 40 år etter Saucony gjorde sitt inntog i Norge, og 125 år etter starten ved Saucony Creek i Pennsylvania.

Mye har hendt, og mye kommer til å skje i årene framover. Sauconys siste konkurransesko, Endorphin Elite, er et godt eksempel på dette.

Sauconys kvasseste, letteste og raskeste konkurransemodell – til nå. Endorphin Elite.

Da vi i Runner’s World testet den første gang, var det første ordet som dukket opp «perfeksjonisme».

Vi fant ingenting negativt å utsette på skoen – den har et uovertruffent samspill mellom respons, lett vekt, løpsfølelse og komfort, og ble nettopp trukket fram som redaksjonens favoritt i sommerens store konkurranseskoguide.

Saucony Endorphin Elite på forsiden av Runner’s Worlds jubileumsutgave, sommeren 2023. Skoen ble kåret til RWs favoritt i sommerens konkurranseskoguide.

Saucony kunne tatt en mic drop og gitt seg her, men samtidig vet vi at det er ikke noe de kommer til å gjøre.

Saucony vil fortsette å utfordre, fortsette å drive innovasjonen videre for å forbedre forutsetningene for at løpere skal nå målene sine, enten vi er eliteløpere eller mosjonister – og det setter vi stor pris på. Det er bare å glede seg til neste sko!

Åtte grep som setter fart på sommertreninga

Åtte grep som setter fart på sommertreninga


Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur,  mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.

Hvis du har kjørt deg litt fast og mangler motivasjon eller ikke får den framgangen du ønsker, kan det være dags å bryte mønsteret.

Her kommer åtte eksempler på grep som har hjulpet meg og mine utøvere gjennom årene. Jeg garanterer faktisk at det virker.

1) Blokktrening på fire uker

Denne metoden går ut på jobbe med én kvalitet om gangen.

Du innleder fireukersperioden med en mengdeuke. Denne første uka løper du bare distanseøkter og langturer i rolig til moderat fart. Legg gjerne inn en ekstra treningsdag og en litt lengre tur enn hva du pleier også (siden du løper rolige turer er skaderisikoen veldig lav).

I løpet av denne uka bygger du opp utholdenheten og antallet kapillærer (bedre blodtilførsel til beinmuskulaturen). Ingen tempoøkter, intervalløkter eller terskeløkter i løpet av denne uka!

Den andre uka blir en terskeluke der du planlegger inn to terskeløkter og to–tre distanseøkter, avhengig av hvor ofte du pleier å trene.

Her høyner du farten slik at du løper i halvmaratonfart eller milfart +10–15 sekunder per kilometer.

Passende økter er 5 x 5 minutter på terskel med 1 minutt stående pause, eller 3 x 3 kilometer med  minutter joggepause mellom dragene. Mellom disse terskeløktene løper du rolige turer og én langtur.

Den tredje uka er en fartsuke som inneholder to kortere intervalløkter eller bakkeøkter.

Du har nå bygget utholdenhet og trent terskelpulsen de to foregående ukene, og nå blir det litt mer fokus på oksygenopptaket (hjerte, lunger og VO2 max).

Passende økter er 10–15 x 400 meter raskere enn milfarten din, med 1 minutt stående pause, eller 6 x 1000 meter cirka 15 sekunder raskere enn milfarten din med 2 minutt pause. Eventuelt 10 x 1 minutt bakkedrag om du vil.

Den siste uka i denne blokkperioden blir en restitusjonsuke for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de tre tøffe ukene. Nå trener du færre økter enn vanlig, og helst kortere, rolige turer.

I løpet av denne uka skal du, etter noen dagers rolig trening, legge inn et testløp på 5–10 kilometer.

Varm opp og løp distansen hardt og kontrollert. Deretter kan du ta en vurdering på hva som har skjedd med løpeformen din i løpet av denne fireukersperioden.

Gjenta gjerne hele fireukersblokken hvis du synes dette var givende, og kjør samme testløp på nytt for å se framgang.

2) Med opplevelsen i fokus

Test ut det å trene i en periode med opplevelse som fokus. Let opp fine områder i nærmiljøet, legg turene til terreng du vanligvis ikke pleier å løpe i – kupert skog, åpent fjell.

Ta med sekk og matpakke, og gjør det til ekskursjonstur. La gjerne klokka bli igjen hjemme, eller forsøk i det minste å bry deg litt mindre om kilometertider. Se på utsikten og omgivelsene, ikke på klokka.

3) Bytt retning

Løp de faste løperundene dine motsatt vei. Vi er vanedyr og har en tendens til å handle (løpe) på autopilot. Test ut å konsekvent løpe motsatt vei av hva du pleier, bare for variasjonens skyld.

4) Glem klokka

Forsøk å glemme dingsen rundt håndleddet på noen økter. Løp på følelsen, finn flyten og hold deg der, eller dra på litt hvis det føles bra. Men ikke se på klokka, bare kjenn etter.

5) Gjett tiden

Prøv å gjette tiden din på en bestemt runde. Deretter er det bare å løpe, uten å smugtitte på klokka.

Du kan velge forskjellig tempo på forskjellige dager: langturfart, terskelfart eller som et testløp med gammaldags tidtaking.

En grunnregel er at hvis du tipper 30 minutter og løper på 28,30 – så er det bra. Hvis klokka viser 32 minutter kan det være et tegn på at du er sliten.

6) Løp kortere – og fortere

Tren kortere og raskere intervalløkter enn vanlig. Du er kanskje vant til å løpe tusenmetere eller 10-minuttersdrag?

 Test for eksempel ut 14 x 200 meter på bane, eller 12 x 30 sekunder i bakke. Eller hvorfor ikke løpe diagonaler på en fotballbane? Løp raskt fra hjørneflagg til hjørneflagg, deretter går du på kortsida og løper en ny diagonal.

Med kortere, raskere drag får du vekket noen nye nervefibre og brukt litt annerledes muskulatur enn til vanlig, og det kan gi en positiv effekt.

7) Løp om morgenen

Legg inn en rolig morgenøkt på 20–30 minutter før frokost et par ganger i uka og se hvordan kroppen din reagerer.

Ofte føler man seg pigg når man trener på ettermiddagen eller kvelden etter en morgenøkt.

Samtidig gir en ekstra morgentur eller to i uka en volumøkning i treninga – og så finnes det strengt tatt ikke bedre måter å starte dagen på.

8) Hvile!

Hvis ingen av de ovennevnte tipsene fungerer, så bør du teste ut å ta en uke treningsfri. I løpet av denne uka kjøper du nye, fine karbonfibersko og en sprek treningstrøye, ta deg en gåtur i skogen og lytt til en god løpepodd. I tillegg skal du legge inn minst tre ordentlige tøye-økter.


Superpensjonisten Atle Nytun

Superpensjonisten Atle Nytun


Han ble ledd av på sin første løpeøkt som barn, og tenkte «aldri mer». Heldigvis er det aldri for sent å finne løpegleden.

Mange av oss trener for å bli bedre enn tidligere, sette personlige rekorder og nå nye målsettinger. Mest kjemper man mot seg selv og klokka, men de mange konkurrentene i samme klasse er også naturlige mål for en del. Dette gjelder for også Atle Nytun (78), men det er ikke mange direkte konkurrenter igjen.

De fleste i hans klasse har enten lagt inn løpeskoene eller årene for godt.

Selv om vår fysiske form når toppen lenge før vi blir 78, er det nærmest fascinerende hvor lenge man kan holde det gående med riktig trening og restitusjon.

– Det er viktig å ta vare på helsa, uttaler ålesunderen selv.

Til tross for et dårlig første møte med løpinga, fant Atle Nytun løpegleden igjen i voksen alder. Foto: Torill Nytun

Startet som barn

Selv om Nytun har løpt klart flest kilometer etter å ha beveget seg inn i den eldre garden, og debuterte på halvmaraton i Oslo så sent som i 1988, altså tidlig i 40-årene, prøvde han idretten allerede som barn.

– Jeg skulle løpe på løpebanen på Aksla, men ble møtt med latter av de som var der fra før, sier den pensjonerte brannmannen.

Grunnen til hånlatteren? Angivelig et rart løpesett.

– Det var ikke hyggelig. Guttene der var jo litt eldre enn meg også, så det var jo et slag i trynet.

Latteren fra de eldre guttene satte dessverre en midlertidig, men lang stopper for løpekarrieren til unge Nytun. Og det til tross for at det finnes eksempler på løpere som har klart seg bra med «rart løpesett».

Et eksempel er den ungarske løpelegenden Emil Zátopek, hvis løpestil har blitt beskrevet som om han slåss mot en blekksprut på et samlebånd. For de uinnvidde vant Zátopek OL-gull på både 5000-meter og 10 000-meter i OL i London i 1948, før han i Helsinki fire år senere vant de to samme distansene pluss maraton. Til dags dato er han den eneste som har vunnet disse tre distansene i ett og samme OL. Kanskje det var en tidlig i Zátopek den daværende unge Nytun?

Comeback – etter en stund

Heldigvis ble ikke den ene økta på Aksla siste gang Ålesunderen løp med eller mot andre. Løpesteget er det heller ingenting bemerkelsesverdig med. Det som derimot er verdt å legge merke til, er for det første at han ikke gjenopptok løpingen før han var rundt 40 år, og for det andre den imponerende kilometersankingen som har pågått siden. Cirka annenhver dag legger Nytun ut på ei ny økt, med nye mål for øyet. Enten i Ålesund-området hvor han og kona bor, eller på den trofaste tredemølla i ekteparets kjeller.

Siden 2011 er hver eneste kilometer løpt registrert. Og nei, glem Strava eller andre digitale hjelpemidler. Til tross for smartklokke på håndleddet, skriver 78-åringen ned distansen på hver økt på en kalender, sirlig ført med penn og papir. I tillegg har han – til ære for oss – regnet sammen summen av alle årene, selvsagt også på gamlemåten.

Siden 2011 har Atle Nytun loggført hver eneste løpte kilometer. Ikke på Strava, men i en analog kalender. Her er sammendraget. Foto: Privat

Mange kilometer, men få skader

Med en bestenotering på drøyt 2000 kilometer for ni år siden, har den tidligere brannmannen ligget stabilt på godt over 1000 kilometer i året, noen ganger i nærheten av dobbelt så mye. Og selv etter en høst preget av korona og lang restitusjonstid i etterkant, ble fasit over 1200 kilometer. Eller – basert på en rundt regnet kilometertid på 5 minutter per kilometer – rundt 100 treningstimer med ren løping i 2022. Ikke så verst for den gjengse mosjonist som har passert 75 år.

På spørsmål om hvordan han unngår skadene, henviser han til to konkrete triks i ermet:

– For det første løper jeg sjelden to dager på rad. Det er viktig at kroppen får tid til å hente seg inn. I tillegg bruker jeg nesten aldri smertestillende, uttaler den spreke ringreven.

Hans kone, samboer, støttespiller og selverklærte manager Torill bryter inn med en støttende kommentar.

– Han tok vel to smertestillende tabletter i fjor, fra januar til desember.

Selv om løping er en individuell idrett på mange måter, er det å ha noen rundt seg viktig. Torill bidrar med oversikt over både konkurranser i fortid og fremtid, kilometertider, transport, logistikk og ernæring, er det ikke noe tvil om at hun er en nøkkelperson i Atles løpeliv.

Langturer alene og sosiale intervaller

I tillegg er det meste av treningen rolige langturer. Med mølle i kjelleren er det mulig å sanke kilometer uten å risikere lårhalsen når holka ligger som verst i vintermånedene. Dessuten er det vanskelig å motivere seg for intervaller alene.

Løsningen på sistnevnte har vært å delta på fellestreningene i Spjelkavik, rett utenfor Ålesund og i regi av Kondis.no. 

– Grunnet sykdom har det blitt litt færre økter der i høst, forklarer Nytun, selv om han stort sett er fast inventar når både helse- og værforhold tillater det. Selvsagt som den eldste av deltakerne, men definitivt ikke den treigeste.

Superpensjonisten Atle Nytun stiller ofte til start på konkurransene i regi av Ålesundløpene. Foto: Sigbjørn Anton Lerstad

Sølvtøygrossisten

Alderen har for øvrig også sine fordeler. Kombinert med svært god form, nylig bevist gjennom 2:02:02 på halvmaraton under Ålesund nyttårsmaraton på holkeføre, og 24:47 på 5 kilometer under vinterkarusellen i Ålesund, har det blitt en del klassevinnerpokaler med hjem etter diverse løp. Senest i mai ble det også 1:53:37 på halvmaraton i samme by.

Med andre ord er det ingen grunn til å gi seg med løping bare fordi man stort sett er eldst i startfeltet. Den svært rutinerte Atle Nytun har i hvert fall ingen planer om det.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer
Feirer maraton nummer 100 med å arrangere løp

Feirer maraton nummer 100 med å arrangere løp


Isabel Aarnes nærmer seg finalen på prosjektet “100 maraton før fylte 40 år”. Dette feires med å invitere til et egetarrangert løp hvor hun løper maraton nr 100 den 14.oktober

Hvis du har deltatt på et løp i Norge de siste årene, uansett om det er langt ute i distriktet eller i en storby, uansett om det er maraton eller lengre – så har du helt sikkert både sett og hørt Isabel Aarnes i feltet.

Hun er løperen som alltid smiler, alltid snakker med folk, og gjerne synger litt underveis i løypa. Ikke minst deltar hun på et løp så godt som hver helg.

Da Runner’s World gjorde et intervju med Isabel i 2019 hadde hun løpt i seks år. På de seks årene hadde hun allerede rukket å gjennomføre 29 maraton, og planene om 100 maraton før fylte 40 år var godt i gang. Planene om et markeringsløp var også i emning.

Hatet å løpe

Før 2013, da hun bestemte seg for å begynne å løpe, var idrett overhodet ikke en del av livet hennes. På skolen var hun den som ble valgt sist i gymtimene, og på skidagene var hun alltid sistemann frem. Trening interesserte henne ikke.

– Jeg gjorde en skikkelig endring i livet mitt, og at jeg skulle bli ultraløper er det vel ingen som hadde trodd, sier Isabel.

Våren 2014 debuterte hun med startnummer i Iform-løpet før Krokskogen Halvmaraton sto for tur. Og hun elsket det!

Samme høst løp hun sin første maraton, i Oslo, og opplevelsen var over all forventning. Ni år senere løper hun altså sin hundrede maraton.

Samler på løp

Isabel samler ikke på raske tider og personlige rekorder, hun samler på løp og opplevelser.

– Å samle løp i stedet for å jakte tider passer meg mye bedre, da får jeg også bedre opplevelser. Jeg liker også å utfordre meg selv med å prøve nye, lengre og tøffere løp. Den følelsen du får når du passerer målstreken og er fornøyd med egen innsats kan ikke beskrives, den må oppleves, sa Isabel til RW i 2019.

Inviterer til løp

Nå nærmer prosjektet seg en finale. I anledning maratonjubileet inviterer hun til fellesstart på sin hundrede maraton.

Løpet finner sted i rulleskiløypa på Eidsvoll Verk skistadion den 14. oktober 2023. Den flate runden er kontrollmålt til 538,2 meter, og underlaget er asfalt, bortsett fra et lite grusparti på cirka 20 meter.

Medalje er viktig

I mål på Isabels maraton nr. 100 venter selvfølgelig en fin deltakermedalje i tillegg til brus og kaker. Det er med andre ord duket for en ekte løpefest i Isabels ånd, der altså!

Isabels medaljesamling anno 2019. Den er nok doblet i størrelse siden da. Foto: privat

– Jeg er nok over middels opptatt av om løpene jeg deltar i har fine deltagermedaljer. Jeg bare elsker å samle på medaljer, fortalte Isabel til RW i intervjuet fra 2019. Det er bare å glede seg til medaljen i hennes eget løp!

Les mer om Isabels maraton nr. 100 her!

– Det høres helt frelst ut, men jeg løper og gliser i skogen

– Det høres helt frelst ut, men jeg løper og gliser i skogen


Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.

– Jeg liker å pushe meg når jeg først trener, sier Mari, som ofte slår sammen både to og tre økter når hun mellom jobb og unger endelig får tid til å trene.

– Jeg er helt motsatt, jeg legger opp livet etter treninga, sier Tobias, som jobber som smører for skiskytterlandslaget og dermed har en svært aktiv jobb om vinteren, og kan leve mer som en toppidrettsutøver om sommeren.

Nå er de begge tatt ut til å løpe distansen “long trail”, det vil si 80 kilometer, i VM i terreng- og fjelløping. Mesterskapet arrangeres i Innsbruck, Østerrike og starter 6. juni.

HOKA-løperne Mari og Tobias skal i ilden fredag 9. juni. I videoen under blir du kjent med ekteparet, og får blant annet vite hva det er som gjør at Tobias

SE VIDEOEN HER:

Gabriella blir første norske kvinne i Jungle Ultra: – Jeg skal bli kvitt noen demoner og gi alt!

Gabriella blir første norske kvinne i Jungle Ultra: – Jeg skal bli kvitt noen demoner og gi alt!


Som første norske kvinne er Gabriella Mathisen klar for verdens mest fiendtlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.

Jungle Ultra er et etappeløp på totalt 230 kilometer fordelt på fem etapper. Løpet ansees som et av de mest utfordrende etappeløpene i verden, arrangert av Beyond The Ultimate som står bak flere lignende etappeløp.

Starten går søndag 4. juni, og deltakerne må selv bære med seg alt man trenger for å overleve en uke i jungelen. Sovepose, hengekøye, myggnetting, tak, medisinsk utstyr, mat …

– Jeg må også løpe med kniv i tilfelle jeg må forsvare meg mot dyr, forteller Gabriella til Runner’s World.

Starten for løpet går i Cusco i Andesfjellene på rundt 3500 meters høyde.

– Jeg skal ut på mitt livs største eventyr, ikke minst er det risikofylt. Her treffer elementene deg rått og brutalt. Luftfuktigheten, varmen, høyden, forteller Gabriella.

Hun belager seg på en våt og gjørmete og bratt uke hvor hun må være skjerpet og påskrudd til enhver tid.

– Det blir mye å vurdere, og samtidig skal jeg prestere.

Har med seg fortiden som en styrke

Veien fram mot løpet har ikke bare vært enkel. Det vil si, Gabriellas liv har ikke bare vært enkel. Tidligere har hun fortalt sin historie om en oppvekst med omsorgssikt, rus og prostitusjon til RW.

Kontrastene fra da til nå er enorm, og det kjenner hun litt ekstra på når hun snart står på startstreken i Jungle Ultra.

– Min oppvekst er ingen hemmelighet, jeg har vært i en tøff prosess, men har endt opp med drømmetilværelsen og ikke minst drømmetreneren, sier hun.

I tiden fram mot Jungle Ultra har hun nemlig blitt trent av den legensdariske ekstremsporteren Ben Dame, som blant annet har vunnet The Four Deserts Series, en løpsserie med ekstreme løp gjennom ørkener i Namibia, Mongolia, Chile og Antarktis, arrangert av Racing The Planet.

Gabriella har selv deltatt på flere av disse løpene, og kom på den måten i kontakt med Ben Dame.

Han har satt opp et hardt program til henne hvor hun har tilbakelagt hundrevis av kilometer i vær og vind på fjellet i hjemtraktene, og Gabriella kan røpe at hun er i bedre form enn noen gang.

– Jeg vokste opp med å bli fortalt at jeg ikke var verdt noe, ikke betydde noe … Og plutselig blir jeg trent av en av verdens beste i verdens tøffeste idrett, ultraløping!

Runner’s World besøkte Gabriella Mathisen på hjemlige trakter i fjor vinter. Les hele historien hennes her! Foto: Tonje Lien Wold

Jungelen kaller

Gabriella forteller at hun har sloss med fortidens demoner på trening, stemmer forteller henne at hun er en dritt.

– Treningen har vært knallhard og jeg har følt meg både skjør, sensitiv og sint. Men full av kraft har jeg levert på hver eneste økt, og det har vært episk, forteller hun.

Samtidig innrømmer hun at dette har vært en mulighet til refleksjon.

– Det er en del av prosessen jeg er veldig takknemlig for. Når man skal gjennomføre store mål vil alltid tvilen banke på døra, den indre stemmen som forteller deg at du ikke er god nok kryper fram. Men det er jeg, jeg er god nok.

– Jeg er sammensatt av at jeg har vært knust og sårbar, og at jeg har reist meg opp og tatt det hele innover meg. Det har gjort meg både råere og klokere, og gjør at jeg fortsetter å jobbe mot den atleten og det mennesket jeg vil bli.

Nå står hun overfor et 230 kilometer langt eventyr. Gabriella har god erfaring fra tidligere krevende etappeløp, men Amazonas-jungelen vil antakelig by på helt særegne utfordringer.

– Jungelen kaller, og en ting er sikkert: Jeg skal riste av meg noen demoner i jungelen, og hente lys og varme. Dette blir et et eventyr, og jeg skal gi alt!

Mysterieskoen er avslørt: ASICS lanserer Gel-Kayano 30

Mysterieskoen er avslørt: ASICS lanserer Gel-Kayano 30


Utstyrt med PureGEL-teknologi og 4D Guidance System sikter Gel-Kayano 30 på å gi løperen den mest komfortable og stabile løpsopplevelsen.

Pressemelding fra ASICS

ASICS lanserer Gel-Kayano 30, den mest komfortable stabilitetsløpeskoen utstyrt med splitter ny teknologi for å gi løpere adaptiv stabilitet og enestående komfort i hvert eneste steg.

ASICS er forpliktet til å skape produkter som gir den beste følelsen for både kropp og sinn. Kombinasjonen av grundig brukertesting, biomekanisk vitenskap, bærekraftighet og tiår med kontinuerlig forbedring har gjort det mulig å utvikle nye og innovative produkter og teknologier, inkludert den nye Gel-Kayano 30 og dens unike 4D Guidance System.

4D Guidance System jobber sammen med kroppens bevegelser for å gi adaptiv stabilitet og forbedret støtte når løpere trenger det mest.

Ny dimensjon

De tre første dimensjonene, bredde, lengde og dybde, er velkjente for stabilitetssko. Den unike tilføyelsen av den fjerde dimensjonen, tid, har gjort det mulig for ASICS å redusere tiden brukt i (over)pronasjon, noe som resulterer i bedre støtte og en mer komfortabel løpetur.

– Gel-Kayano har vært en favoritt blant publikum i mange år og er en legende i vårt produktutvalg. Den stereotypiske stabilitetsskoen har de siste årene blitt oppfattet som klumpete, stygge og rett og slett lite komfortable, beskriver Rohan van der Zwet, Senior Product Marketing Manager i ASICS.

– Derfor er vi utrolig glade for å kunne feire 30-årsjubileet til Gel-Kayano-serien med banebrytende utviklinger. Gjennom vår forpliktelse til ASICS’ unike designfilosofi har vi klart å utvikle en sko som tilbyr den stabiliteten forbrukerne har blitt glad i og forventer av Kayano-serien, samtidig som vi har tilført det nivået av komfort som vi vet er så viktig for løpere.

Gel-Kayano 30 er også utstyrt med den nye PureGEL-teknologien som også ble brukt i Nimbus 25, og gir løpere den mykeste landingen til dags dato.

PureGEL-teknologien er
strategisk integrert i mellomsålen for å gi forbedret støtdemping og jevnere overganger.

I tillegg har skoen 20% mer av den lette FF Blast Plus Eco-støtdempingen og en økning på 4 mm i sålehøyde, noe som bidrar til å forbedre komfortnivået til Gel-Kayano sammenlignet med forgjengerne.

Ti kjappe med VM-klare Tobias Dahl Fenre

Ti kjappe med VM-klare Tobias Dahl Fenre


Tobias Dahl Fenre

Aktuell med: Tatt ut til å representere Norge i fjell- og terreng-VM i Østerrike i juni. Distanse: Long trail, 90 km.

Mål: Å vinne. Hehe, neida, joda, bare skriv det. Nei, siden Didrik Hermansen ble nummer ni i fjor, så har jeg tenkt topp ti, eller, å slå Didrik, om du vil. Vi trener og konkurrerer mye sammen, og jeg blir ekstremt motivert av å slå ham.

Hva er ditt beste løpeminne? 

Jeg liker hverdagsturene, jeg ass. Jeg har en liten sti som går fra hagen bak huset, og de beste løpeminnene får jeg der. Jeg tenker på det nesten hver gang jeg enten kommer hjem fra eller drar ut på løpetur, jeg bare synes det er så sinnssykt digg. Det overgår alle løp, selv om det også gir kule opplevelser, men det å kunne løpe ut fra hagen er det store for meg. Det handler nok litt om hva slags perspektiv man har på løpinga, for meg er det viktigere å kunne løpe hver dag enn å vinne et løp. Jeg har vært i troppidrettsverdenen hele livet, så konkurransesituasjonen er ikke så spesiell lenger, det viktigste er å få vært ute, det er som å få en fiks rett i åra, hvis jeg ikke får det, blir jeg stressa.

Trener du styrke? 

Jeg gjør det, men ikke nok. Det er den klassiske greia, når jeg begynner å få vondt et sted, gjør jeg styrke spesifikt for det området, og når det går over, slutter jeg. Men jeg trener litt knebøy med ganske lette vekter, rett og slett fordi jeg ikke har så tunge vekter hjemme. Jeg bruker mer tid på yoga og kjernetrening enn tradisjonell styrketrening, det føler jeg at jeg ikke får så mye igjen for. Jeg har en ganske robust muskulatur til å være løper, så jeg er ganske heldig sånn sett. Men litt tøffere yoga synes jeg er effektivt.

Beste styrketips?

Jeg tror det er lurt å legge inn tid til styrke allerede i planleggingsfasen av økta. Løpinga setter vi alltid av tid til, ofte rundt en time. Og så tenker vi at vi skal kjøre litt styrke etterpå, men har ikke egentlig medregna at det tar ekstra tid utover den timen, så hvis man setter av tid til det – og gjerne litt ekstra tid i tillegg slik at du ikke må stresse gjennom det – så er det nok mer gjennomførbart. Legg det inn i planen på forhånd, du skal ha 10 x 1000 meter og styrke, ikke 10 x 1000 meter og kanskje litt styrke.

Tidsfordriv på mølla?

Jeg har runda Billy Yang på Youtube. Amerikanerne er flinke til å lage korte, glorifiserte ultrafilmer fra løp som Hardrock og Western States, de har jeg sett to-tre ganger. Det har vært veldig motiverende. I det siste har det gått i Formel 1-serien Drive to Survive når jeg kjører hardøkter, med motorlyd og action, det funker bra. Jeg testa ut Emily in Paris, det funka ikke like bra. Det må være litt trøkk på hardøktene.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

Idrett var jo en stor del av oppveksten, men jeg hadde ingen klare superhelter der. Jeg skulle bli kokk, jeg.

Hva bruker du mest skjermtid på? 

Veit ikke, kan man sjekke det? Skriv Didrik Hermansen sin Strava-konto, hehe.

Beskriv din drømmeferie: 

Jeg ville dratt til Dolomittene, kanskje Cortina, og løpt sammen med kona mi, Mari. Ikke nødvendigvis løpe et løp, men bare trene. 

McDonalds eller Grandiosa som ernæring i neste løp? 

McDonalds, vanlig cheeseburger. Hjemme i Grenland er det tjue småtopper på 250–400 høydemeter, et par ganger har vi løpt alle toppene på én dag, og kjørt bil mellom toppene. Da har vi kjøpt masse cheeseburgere og hatt dem liggende i bilen, for greia med dem er at de ikke blir verre og verre når de blir kalde, de er ganske dårlige i utgangspunktet, men de holder seg stabilt dårlige.

800 meter eller 24-timersløp?

Jeg har vært og sett siste timen av Bislett 24. Det jeg så der, det vil jeg ikke være med på. Jeg føler ingen sammenligning med det jeg driver med, det der er noe helt annet. Men 800 meter hadde vært gøy, piggsko og full pakke!

Norseman eller Trondheim–Oslo?

Begge deler. Jeg har sykla Trondheim–Oslo tidligere, og vært påmeldt Norseman to ganger, men aldri stilt. Sist var det fordi vi skulle gifte oss uka etter, og vi gifta oss oppe på Kyrkja, toppen ved Leirvassbu. Jeg var redd for at jeg skulle bli så støl at jeg ikke klarte å gå opp, så jeg turte ikke å stille.


Fire effektive økter når tiden løper fra deg

Fire effektive økter når tiden løper fra deg


Gjøremålslista blir aldri kortere og timene i døgnet føles aldri lengre. For veldig mange av oss er mangel på tid – uansett om det er en realitet eller følelse – den største årsaken til at vi ikke får løpt så ofte som vi kanskje ønsker. 

Tanken om at du må ha minst en time for å få gjennomført en god og effektiv løpeøkt, er det heldigvis bare å glemme. Faktisk trenger du ikke så mye som en halvtime, engang. 

Prøv en av disse effektive øktene – som alle varer 25 minutter eller mindre – neste gang tiden løper fra deg:

  1. Raske intervaller: 6 minutter progressiv oppvarming / 15 x 45 sekunder rask løping – 15 sekunder gående pause / 4 minutter rolig nedjogg
  1. Løp + styrke: 10 minutter rolig oppvarming / 8 minutter med 30 sekunder på, 30 sekunder av med følgende styrkeøvelser: gående utfall, burpees og vristhopp / 5 minutter rolig nedjogg
  1. Progressiv tempoøkt: 6 minutter rolig løping / 6 minutter kontrollert løping / 6 minutter rask løping / 6 minutter rolig løping
  1. Fartslek: 5 minutter rolig oppvarming / 5 x 2 minutter rask løping – 1 minutt flytfart / 5 minutter rolig nedjogg

Ikke glem at de beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Er du av typen som vil slå på feriemodus med god samvittighet, får du alltid plass til disse fire øktene i kofferten når du skal på ferie i sommer.

Fire måter å få mer løpetid

Noen av disse punktene har du sikkert hørt før, men det er fordi de funker. Ligger du et steg foran når det nærmer seg ny uke, skal du se at løpetiden vokser og gir deg høyere antall kilometer i uka.

1. Blås liv i dødtiden

De aller fleste av oss bruker tid på å forflytte oss i løpet av en dag. Hva med å bytte ut reisetid med løpetid? Kan du løpe fra et møte til et annet? Løpe til jobb? Løpe til eller hjem fra en middag hos familie eller venner?

2. Rydd opp og planlegg

Planlegg gjerne så langt frem i tid som du klarer. Det begrenser kanskje spontaniteten i hverdagen, men noe må du være villig til å ofre. Finn det syndige tidssluket i livet ditt og få det bort. Når du først har fått ryddet unna, finn frem planleggeren. Hvor mye tid bruker vi ikke på å lete etter en sokk eller lade klokka? Hadde du gjort alt klart kvelden før, hadde du vært ute av døra allerede.

3. Vær ærlig med deg selv

Du vet veldig godt hva som får deg til å utsette ting, finne unnskyldninger eller endre på planene fordi du ikke har lyst. Kanskje du forteller andre hvor liten tid du har, når sannheten egentlig er at du ikke ønsker å sette av tid til å løpe fordi du prioriterer andre ting først. Ta en ærlig prat med deg selv og finn den realistiske løsningen for å få mer tid til å løpe. Kanskje du kan stå opp en halvtime tidligere? Eller snøre på deg skoene senere på kvelden? Mest sannsynlig.

4. Ikke forstyrr

Gå inn på smarttelefonen din og sjekk skjermtiden din. Selvfølgelig er det godt å bruke mobilen til å koble av, men hvor mye av skjermtiden din kan du ta av? Hvis løping er verdens enkleste idrett, blir det ikke enklere enn dette regnestykket: Fem minutter scrolling fem ganger om dagen kunne heller vært effektiv og tilfredsstillende økt på 25 minutter.


Suveren stabilitet i hvert eneste steg

Suveren stabilitet i hvert eneste steg


Med sin unike RunGuide-tekonologi bidrar Pumas nye mengdesko ForeverRUN Nitro til at hvert eneste løpesteg tar blir så stabilt og stødig som mulig.

Tidligere har mengdesko som har hatt stabilitet og stødig konstruksjon som overskrift vært ganske dølle. Vekten har vært høy, overdelen har vært omstendelig og løpsfølelsen har vært alt annet enn lett.

Med ForeverRUN Nitro har derimot Puma klart å lage en mengdesko med svært god demping og solid grep, både på grus og asfalt, og som gir en suveren stabilitet i hvert eneste steg – uten å gå bekostning av løpsfølelsen.

Se videoen her:

Puma ForeverRUN Nitro

  • Vekt: 272 gram (herre), 224 gram (dame)
  • Drop: 10 mm
  • Stack: 36 mm / 26 mm
  • Pris: 1800 kr
  • Fremste egenskaper: En godt dempet og ekstremt stabil mengdesko for varierte løpeturer i ulikt terreng, som stiver av fotens bevegelser i landingen og har en lett og livlig løpsfølelse.