Runner’s World skoguide våren 2014

Runner’s World skoguide våren 2014


Løpeskoene dine er minst like viktig som riktig trening og teknikk, og du vil garantert få en bedre løpsopplevelse hvis du har sko som er tilpasset den løpingen du driver med. Du vil også kunne unngå skader som kan komme av å bruke feil løpesko.

Med jevne mellomrom trenger du nye løpesko. Enten skal du bytte ut noe som har blitt gamle og utslitt, eller du skal supplere skoparken med et nytt par.

Vi tester for deg
I Runner’s World tester vi hele året de løpeskoene som finnes på markedet. Testene er svært grundige, og gjennomføres både av erfarende løpere og i et eget skolaboratorium. Vi guider deg til de skoene som vil være best for deg, ut fra dine kriterier. Da har du et godt utgangspunkt før du går til din lokale løpeskoekspert som hjelper deg å plukke ut de riktige løpeskoene.

Runner’s World presenterer i løpet av et år to store skoguider hvor et 20-talls aktuelle løpesko er testet. I tillegg kommer mindre guider hvor noe færre sko presenteres.

Her er vårens store skoguide fra Runner’s World. I utgave 3/14 finner du hele testen, samt en guide til hvilke sko som passer best for deg.

Runner’s World skoguide våren 2014

Hoka One One Conquest
Pendelen har begynt å svinge fra minimalisme til myk støtdemping, og den nåværende favoritten blant støtdempingssko er Hoka One One. Takket være utviklingen av de «maksimaldempede» modellene. Conquest er ikke i nærheten av de supermyke tidligere variantene, men er likevel i særklasse den mykeste av alle skoene i denne skoguiden. Dette er også nøyaktig det man kan forvente seg: Skoens framfot er tjukkere enn hvilken som helst av de andre modellenes hældeler. En vuggelignende sålekonstruksjon hjelper løperen å komme gjennom alt det myke i mellomsålemateriellet under fotsålen. Sålen er trukket opp i tå-partiet og under framfoten, hvilket gjør at skoen lettere ruller fremover gjennom støtfasen.
Konklusjon: Hvis du ønsker meget god demping skal du ta en nærmere titt på denne modellen.
Vekt: 349 gram (herre), 298 gram (dame)
Såleprofil: 43,9 mm (hæl); 38,5 mm (framfot)
Pris: 1999,-


Asics Gel Kayano 20
Ikke helt overraskende ble Kayano atter en gang en suksess blant testløperne. Gjennom to årtier har denne skomodellen vært en favoritt hos løpere som søker mye støtdemping i en markant stabil sko. Denne fornyede versjonen skuffer ingen. Den får generelt høye karakterer av testløperene, spesielt når det gjelder støtdemping, komfort og løpsfølelse. Den komfortable følelsen skapes i to sjikt med mykt mellomsålemateriale under foten. Nærmest fotsålen finnes ytterligere ett sjikt, som gir en veldig myk følelse så fort man stikker foten i skoen. Bunnpartiet har en fastere struktur, som hindrer løpsfølelsen i å bli svampaktig. Overdelen er også ekstremt komfortabelt utformet gjennom at mesh-materialet er foret med et ultramykt skumplastsjikt som omsvøper foten på en behagelig måte. En nyhet på denne 20. versjonen av Kayano er finessen som kalles «Fluid Fit»; smale elastiske bånd som er laminerte mot nylonstoffet i mellomfoten, for å holde foten på plass i skoen – på en behagelig måte.
Konklusjon: Testløperens vurderinger viser tydelig at mange prioriteter skoens komfort høyt.
Vekt: 318 gram (herre); 269 gram (dame)
Såleprofil: 35,7 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1900,-

Artikkelen fortsetter under tilbudet.

[form code=5]

Brooks Transcend
Brooks lyktes i å få en del oppmerksomhet da de lanserte denne nye modellen sist sommer, og da skoene kom til oss ble de levert i romskipsaktige esker. Budskapet de ville sende var at selskapets mest støydempede modell skulle etterligne følelsen av å bevege seg i rommets vektløshet. RW Shoe Lab bekreftet testløperenes vurderinger: Transcend er overraskende myk. Den er også «ekstremt mye sko», som tross alt ikke føles klumpete. «Skoen er ikke lett, men oppleves likevel rask. Jeg klarte enkelt å holde min normale treningsfart», mente en av testpersonene, som har løpt halvmaraton på 1.16. Brooks hevder at skoens såkalte «guide rails» gir støtte og stabilitet, noe som hjelper foten med å styres rett. Fungerer det? De løperne som vanligvis trenger stabilitetsmodeller hadde ingenting å klage på.
Konklusjon: For storvokste løpere som søker en følsom og myk løpsfølelse.
Vekt: 346 gram (herre); 241 gram (dame)
Såleprofil: 35,6 mm (hæl); 26,5 mm (framfot)
Pris: 1700,-


Saucony Hurricane16
Hvis du legger til en båtlast med stabilitet til Sauconys Triumph-modell, får du Hurricane. I de mekaniske testene i RW Shoe Lab er nemlig resultatene innenfor vekt, såleprofil, støtdemping og fleksibilitet sammenlignbare for de to modellene. Forskjellen ligger i at Hurricane har en stabilisator av hardt materiale i mellomsålens indre del, hælpartiet er mer avskåret på yttersiden og yttersålen har en større kontaktflate mot underlaget. Sluttresultatet blir en uvanlig balansert kombinasjon av støtdemping og stabil løpsfølelse.
Konklusjon: En solid plattform for skadebefengte og storvokste løpere.
Vekt: 318 gram (herre); 255 gram (dame)
Såleprofil 34,8 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Saucony Triumph 11
Sauconys flaggskip i støtdempingskategorien er trofast mot sitt opphav i tidligere versjoner. Sålebasen har blitt marginalt bredere gjennom at sålen er vinklet ut under storetåpartiet, og skoen bøyer seg lettere, takket være at mønstersporet er dypere på skoens motsatte side (under lilletåa). Når dette kombineres med at framdelen er dratt mer opp (sålen får en vuggelignende profil), får denne siste oppdateringen en mer følsom avvikling av løpssteget.
Konklusjon: Pålitelig myk løpsfølelse, spesielt i framfoten.
Vekt: 315 gram (herre); 260 gram (dame)
Såleprofil: 33,6 mm (hæl); 26,9 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Brooks Ravenna 5
Ravenna leverer en stabil, men samtidig skarp løpsfølelse for løpere som behøver en viss støtte i skoen. I denne oppdateringen har Brooks lykkes med å kutte ca 11 gram ved å fjerne de støtdempende «DNA-putene» i mellomsålen og heller blande gel-materialet inn i mellomsålens skumplastmateriale. Slik har de endt opp med ett eneste elastisk sjikt med støtdemping. En annen forandring gjør at man er mer i kontakt med underlaget. Brooks har nemlig fylt hulrommet under fotbuen med skumplast og gummi, for å oppnå en mykere overgang fra hælisett til avvikling.
Konklusjon: En passende temposko for dem som gjennomfører mesteparten av sin trening i f.eks. Brooks Adrenaline.
Vekt: 303 gram (herre); 235 gram (dame)
Såleprofil: 34,3 mm (hæl); 24,9 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Adidas Supernova Glide 6
«Jeg elsker støtdempingen i denne skoen» brast det spontant ut av en av våre testløpere. Det oppsummerer dermed tydelig hva mange andre testløpere også formulerte. Disse positive tilbakemeldingene kan ledes til det nye Boost-materialet i mellomsålen, som Adidas vil bruke i stadig fler av sine tekniske løpeskomodeller, i følge dem selv. Indikasjonene fra oppdateringen av denne modellen tyder på at dette er gode nyheter. Glide har alltid vært en pålitelig treningssko, men likevel ikke spesielt spennede. Boost-materialet har bidratt til at skoen nærmest har fått et nytt liv. Den nye typen skumplast gir bedre støtdemping enn tradisjonelt mellomsålemateriell, den påvirkes ikke nevneverdig av yttertemperaturen (blir ikke hard ved kalde værtyper), og gir en mer fjærende følelse under foten. Byttet til Boost har medført at adidas har valgt å kutte det myke partiet i hælens ytterkant, kalt «crash Pad», som tidligere versjoner har vært utrustet med. De mener at boost-materialet komprimeres såpass lett att man likevel får en myk, følsom første hælkontakt med underlaget.
Konklusjon: Beste tenkbare støtdemping i en sko laget for mengdetrening.
Vekt: 301 gra, (herre); 249 gram (dame)
Såleprofil: 31,7 mm (hæl); 23,0 mm (framfot)
Pris: 1400,-


Nike Lunar Eclipse 4
Eclipse er en slags mellomting. Den kan plasseres et sted midt mellom tidligere versjoner av den superstabile Structure og den tradisjonelt myke Pegasus-modellen. At den ikke ligner noen av disse etablerte modellene behøver dog ikke være en ulempe, ettersom det finnes en hel del løpere som søker nettopp en sko som balanserer disse modellenes fremste egenskaper. Mellomsålen på Eclipse har en kilformet myk kjerne som er innkapslet i et stivere skall. I praksis innebærer dette at skoen er mykest på yttersiden og blir suksessivt hardere. Dette kontrollerer effektivt pronasjonsbevegelsen, uten å virke klumpete.
Konklusjon: Føles beundringsverdig lett med tanke på at skoen har både stabilitet og støtdemping.
Vekt: 306 gram (herre); 247 gram (dame)
Såleprofil:35,9 mm (hæl); 23,0mm (framfot)
Pris: 1400,-

Asics Gel-Super J33
Denne skoen får utmerkelsen Beste Debut rett foran New Balance 980, og markerer en god retur på Asics innovative tenkemåte. Det er en minimalistisk løpesko med en syntetisk og sømløs overdel. Dette gir en god og tett passform. Skoens utforming gjør at den også støtter godt opp hvis du pronerer sent i steget. «Særlig lett, rask og responsiv» og «Jeg brukte de til alle typer løp» var to av kommentarene som testpanelet ga. Det eneste minuset er mangelen på en nedsenkning i skoen ved achilles som gjør at skoen for noen løpere vil trykke på hælsenen. Noen testere rapporterte at skoen føltes en halv størrelse for stor, så prøv den før du kjøper.
Konklusjon: En sko som mange vil like, både til tøffe intervaller og lengre løp.
Vekt: 224 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 17 mm (hæl); 11 mm (framfot)
Pris: 1300,-

Saucony Mirage 4
I fjor ble Mirage 3 kåret til beste oppdaterte sko i vår skoguide. Derfor er vi fornøyde med at forandringene i Mirage 4 kun handler om små detaljer. Chassiet (mellomsålematerialet og yttesålen) har i prinsippet ingen endringer, og skoens løpsfølelse med en anelse bedre stabilitet, kjennes familiært for den som har løpt i forgjengeren. Saucony har oppgradert skumplastmaterialet i hældelen marginalt – noe som resulterer i en mykere følelse i landingsfasen for hælløpere. Til og med overdelen er så å si uforandret. En detalj som er verdt å notere seg er likevel at forsterkningene i framfoten er flyttet noe ut, mot tåboksens sider, for å gi mer plass til å bevege tærne.
Konklusjon: En lettvekter med god stabilitet som man særlig setter pris på mot slutten av lengre treningsøkter.
Vekt: 261 gram (herre); 221 gram (dame)
Såleprofil: 32,8 mm (hæl); 24,5 mm (framfot)
Pris: 1200,-

Mizuno Wave Inspire 10
Det er ikke vanlig at vi presenteres for en sko på rundt 280 gram som gir både god støtdemping og stabilitet, samtidig som den byr på en fleksibel framfot. Den kombinasjonen er det naturligvis vanskelig å lage, men det er nettopp det Mizuno har klart i denne oppdateringen av Inspire. «Skoen tilbyr masse stabilitet og komfort på lengre treningsøkter uten å bli tung og klumpete», sier en testløper som tidligere har testet Asics GT-2000 og Savoy Guide 6. Det meste av stabiliteten skyldes en rigid Wave-plastplate, som deler seg i to sjiktunder i den indre delen av hælpartiet.
Konklusjon: Motbeviser den gamle myten om at god stabilitet alltid gir tunge sko.
Vekt: 264 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 34,2 mm (hæl); 22,4 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Vivobarefoot Stealth
Dette merket er en av de minimalistiske skoene som har overlevd tilbakegangen på barfot-trenden. Stealth har ingen høydeforskjell fra hæl til tå. Testerne ble imponert over hvor godt feste og beskyttelse den tøffe sålen ga, selv under løping i kupert terreng. Tåboksen er bred for å gi tærne rom til naturlig bevegelser, mens passformen til resten av skoen er standard. Forfotløpere elsket den responsen som skoen gir mot underlaget. Men for deg som skal prøve deg på denne type sko anbefaler Vivobarefoot at du starter forsiktig med bare ti minutter løping første gangen. Deretter øker du gradvis, da denne skoen setter store krav til styrken i føtter, ankler og legger.
Konklusjon: Bra for å oppmuntre til en sterk kjerne og en effektiv løpestil.
Vekt: 226 gram (herre); gram 185 (dame)
Såleprofil: 3 mm (hæl); 3mm (framfot)
Pris: 1350,-

Asics Gel-Electro 33
I år kommer du til å få høre Asics snakke om verdien av å variere treningen, og å finne riktig type sko til ulike typer trening. Men i hvilken ende skal man begynne når det gjelder å velge en alternativ skomodell? Hvis du løper brorparten av dine distanseøkter i f.eks et par Gel-Kayano, er denne modellen ansett som et godt alternativ for dine tempoøkter og konkurranser. Den har samme hældropp som Kayano, men er lettere og gir mindre støtte, samt ser ut til å gi bedre kontakt med underlaget.
Konklusjon: En konkurransemodell for mer storvokste løpere, og de som har begrenset konkurranseerfaring.
Vekt: 249 gram (herre); 207gram (dame)
Såleprofil: 30,3 mm (hæl); 21,1 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Brooks Pure Flow 3
Etter to år med den opprinnelige såleplattformen, får Pure-modellene en overhaling. Tilhengerne av de tidligere versjonene kan likevel puste lettet ut. Til tross for en del ganske markante forandringer oppførte skoen seg like funksjonelt som de tidligere versjonene – både i RW Shoe Lab og på testløpere. Mellomsålematerialet er av høy kvalitet, og tilbyr utmerket støtdemping, med tanke på hvor nære foten posisjoneres i forhold til underlaget. Sålens bredde har generelt minket noe, for å gjøre landingen enda mer følsom, og en ny utforming av yttersålen gir noe mer fleksibilitet i forhold til forgjengeren. Overdelen har også fått en del modifiseringer som bidrar til bedre passform, slik som at tungen nå er fastsydd i hælsiden og foldes ut over vristen, og ikke omvendt, som på tidligere utgaver.
Konklusjon: En prisverdig treningssko som tåler en god del mil.
Vekt: 255 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 29,4 mm (hæl); 22,9 mm (framfot)
Pris:1400,-

Nike Flyknit Lunar 2+
Nike fortsetter å forbedre sin Flyknit-tekonologi i overdelen på den modellen som i fjor ble kåret til «Redaksjonens valg». Denne spesialstrikkede konstruksjonen er klart forbedret sammenlignet med førsteutgaven. Spesielt gjør de tettstrikkede forsterkningene i mellomfoten at foten holdes på plass i skoen. Noen testløpere noterte dog at polstringen rundt ankelpartiet klemte på hælsenen. Skoens følsomme løpsopplevelse er intakt, takket være Nikes lette og fleksible mellomsålemateriale.
Konklusjon: Den strikkede overdelen former seg individuelt etter ulike føtters form og utseende.
Vekt: 238 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 33,0 mm (hæl); 21,5 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Mizuno Wave Rider 17
Wave Rider er som en deltager i TV-programmet «Biggest Loser»: Skoen kutter stadig vekten på en høyst merkbar måte. På to år har den gått fra 318 gram til 270 gram. Det meste av det vakttapet kommer fra at påsydde forsterkninger i overdelen blir erstattet med lette, tynne bånd, laget av formfast syntetfilm, som lamineres mot nylontekstilet. Dette kan være årsaken til en romsligere passform – en passform enkelte testløpere opplevde som vel løs på foten, og da særlig rundt mellomfoten.
Konklusjon: En holdbar treningsmodell som i prinsippet fungerer i alle hastigheter.
Vekt: 269 gram (herre); 218 gram (dame)
Såleprofil:35,1 mm (hæl); 21,0 mm (framfot)
Pris: 1600,-

New Balance Fresh Form 980
Fresh Form er enda en sko som markedsføres med pauker og trompeter, så man tror det handler om en superdempet modell i klasse med Hoka One One Conquest og Brooks Transcend. New Balance betegner denne innovasjonen som «science of soft», og antyder dermed at det dreier seg om et helt nytt nivå på myk støtdemping. Vi fant derimot at det handler om en ganske ordinær treningssko. Testverdiene fra RW Shoe Lab viser faktisk at støtdempingen er litt fastere enn gjennomsnittet og stabiliteten er middelmådig. «Skoen har en utmerket passform, men føles overraskende gjennomsnittlig», synes en av testløperne som regelmessig trener i lettvektssko, deriblant New Balance-modeller. Det er ikke dermed sagt at dette er en dårlig sko, bare at den ikke står til forventningene. Støtdempingen er sammenlignbar med andre sko med lignende såleprofil, der foten havner på tilsvarende avstand til underlaget.
Konklusjon: Passer best for lette løpere med mellomhøy fotbue.
Vekt: 252 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 29,3 mm (hæl); 22,7 mm (framfot)
Pris:1300,-

Brooks Adrenaline GTS 14
Tilsynelatende virker ikke lissene som en vesentlig del av en sko – men får du dem feil, får du også noen sinte løpere på nakken. I dette tilfellet kunne våre testløpere ikke få fullrost lengden på lissene og den perfekte passformen de ga på skoens øverste del og rundt ankelen. Støtdempingen i hælen har blitt utvidet for å gi en mykere landing – noe som ble verdsatt av løperene med hælisett.
Konklusjon: En pålitelig langdistanseyter, som særlig tyngre løpere vil verdsette.
Vekt: 317 gram (herre); 266 gram (dame)
Såleprofil: 35,5 mm (hæl); 11,1 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Skechers GOrun Ride 3
Da vi distribuerte testparene av denne modellen til våre testløpere måtte vi nesten tvinge noen av dem til å prøveløpe med skoen. Mindre en 48 timer senere begynte flere av de skeptiske løperne å kommentere skoen på vår twitter-konto. En skrev: «Jeg tok helt feil da jeg avskrev den nye Skechers-modellen i går kveld. Jeg har akkurat løpt en time i skoene, og de kjennes helt utmerkede». En annen kommentar var: « Jeg hater utseendet, materialet og navnet (GOrun). Ingen sko skal fortelle meg hva jeg skal gjøre med løpeskoen. Dette til tross må jeg erkjenne at jeg likte løpsfølelsen». Hvordan føles de å løpe i? Overraskende myke med tanke på den tynne mellomsålen. De har ikke spesielt mye gummi i yttersålen og kommer trolig til å slites raskere enn mer robuste modeller. Da må man likevel ha i bakhodet at disse også har en betydelig lavere pris enn flesteparten av de øvrige skomodellene i denne skoguiden.
Konklusjon: En seriøs løpetreningssko som koster mindre enn manges månedlige telefonregning.
Vekt: 235 gram (herre); 179 gram (dame)
Såleprofil: 31,3 mm (hæl); 21,9 mm (framfot)
Pris: 999,-

Adidas Adizero Adios Boost
Hvis du ser etter hva mange av verdens raskeste maratonløpere har på føttene, vil du sikkert finne denne modellen på noen av dem. Begrunnelsen for det? Som tidligere nevnt leverer Boost-mellomsålen klart bedre støtdemping enn tradisjonelle EVA-materialer. Dette gir i særegenhet fordeler når sålen kun er et tynt lag, som i konkurransemodellen som Adios Boost. Dette er ikke den letteste konkurranseskoen på markedet, men på lengre distanser kommer den å skåne bena dine.
Konklusjon: Her finner du forutsetningene for at bena dine skal føles noe sprekere mot slutten av et maratonløp.
Vekt: 230 gram (herre); 187 gram (dame)
Såleprofil: 27,5 mm (hæl); 17,1 mm (framfot)
Pris:1500,-

Vibram FiveFingers Bikila Evo
Støtdemping ruler år 2014. Trenger dette ytterligere bevis? Til og med den opprinnelige og originale modellen for alle minimalistiske sko har faktisk fått en mykere framtoning i år. Den nye Bikila EVO er tilgodesett med et tynt, sjikt av skumplast i hele lengden, noe som minker den harde direktekontakten mot underlaget. En ytterligere oppdatering er at Vibram har redusert mengden gummi i yttersålen. Det gir en lettere sko enn modellens forgjengere.
Konklusjon: En tynn barriere mellom deg og naturelementene.
Vekt: 122 gram (herre); gram 119 (dame)
Såleprofil: 9,8 mm (hæl); 10,4 mm (framfot)
Pris: 1399,-


Test av Saucony Endorphin Pro

Test av Saucony Endorphin Pro


Fartsfølelsen blir aldri den samme igjen.

Sauconys nye toppmodell Endorphin Pro er utviklet i samarbeid med eliteutøvere og laget for at vi “vanlige” løpere også kan føle oss litt mer profesjonelle når vi står på startstreken. Med sin lave vekt på 213 gram for herrene og 179 gram for kvinnene er Endorphin Pro en utmerket konkurransesko på asfalt og bane, først og fremst rettet mot de lengre distansene som 10 kilometer og lengre, men også for noe kortere distanser.


Fjærlett og responsiv

Endorphin Pro er en nøytral sko med 8 mm drop (35.5 mm – 27.5 mm) som ikke ser ut til å ha noen problemer med å følge sine konkurrenter på markedet for fjærlette konkurransesko.

Dempingen med det klingende navnet PWRRUN PB gir svært god respons, uten at det føles tungt eller flatt når foten møter underlaget. Lengst fremme i yttersålen har produsenten laget tre soner som føler skoens avtrykk, som både sikrer godt grep i landingen og det som ofte er akilleshælen til denne type sko – lengst mulig varighet og levedyktighet.


Holdbart holdbar

Akkurat hvor mange kilometer du kan løpe i Endorphin Pro før den må kasseres er ikke oppgitt, men den generelle anbefalingen om å begrense bruken av skoen for å opprettholde maksimalt effekt når du først bruker den gjelder her også. Likevel er det lov å håpe på at Endorphin Pro kan være en sko som ikke blir utslitt etter noen fåtalls intervalløkter og konkurranser.

Uavhengig av hvor mange kilometer Endorphin Pro tåler, er det en sko som skaper forventning om fart og nye rekorder. Og uansett hvor langt eller fort du løper, er Endorphin Pro en sko som har gitt meg en helt ny løpsglede.


Som støpt

Det første som slår meg når jeg knyter på meg Endorphin Pro er den tynne overdelen. Som et fjærlett silkepapir sitter ett-lags overdelen i mesh skreddersydd rundt vrista. I godt samspill med FORMFIT-materialet som pakker inn foten i 3D-komfort, skal skoen også sitte som et skudd og gi en personlig passform til forskjellige fottyper.

Etter at lissene – som for øvrig kommer i to freshe farger, hvit og neongul – er strammet, kjenner jeg den stive hælkappen som låser inn hælen. Dermed kommer aldri følelsen av at skoen vingler eller er ustabil i landingen, noe jeg har følt på andre modeller i samme kategori. Denne trygge og beskyttende følelsen i hvert steg følger meg fra første til siste meter på intervalløkten jeg testet skoen på.


Følelsen

Der andre jungler er utrydningstruet, er jungelen av raske og gode løpesko tettere enn noen gang. Flere og flere modeller ligner mer og mer på hverandre, og dermed har løpsfølelse blitt blant de aller viktigste egenskapene for meg når jeg skal velge sko. Produsenten kan drukne meg i så mange fancy egenskaper de bare vil, til slutt handler det mest om hvordan det føles å løpe i skoene. Om jeg liker å løpe i dem, om jeg føler meg raskere, om jeg føler skoen gir meg noe.

Følelsen av å løpe i Endorphin Pro er den beste løpsfølelsen jeg har kjent på. På mine ti første metere i Endorphin Pro føltes det ikke som at jeg var på en friidrettsbane, men på en rullebane, på vei til å ta av.


Lite anstrengende å løpe fort

Saucony har utviklet en teknologi kalt SPEEDROLL som ligger pent plassert i mellomsålen på Endorphin Pro. Akkurat som det høres ut, ligger det en slags rull i mellomsålen som driver foten fremover og det føles som at farten øker helt av seg selv. Sammen med den krummede karbonplaten skyves foten framover og nærmest tvinger farten og frekvensen opp, og det er faktisk ikke bare noe Saucony sier – det føles faktisk mindre anstrengende å løpe i raskt tempo.

Saucony selv mener at Endorphin Pro ikke er laget for å jage personlige rekorder, men for å knuse dem. Markedet for konkurransesko som påstår å gjøre deg raskere vokser i rekordfart, og selv om det å sette nye personlige rekorder krever en viss treningsinnsats fra personen i skoen, er det liten tvil om at Saucony har gode muligheter for å holde det de lover med Endorphin Pro. Jeg kan hvertfall ikke vente til neste løp med Endorphin Pro på føttene!

Testet av Ole Martin Nilsen Synnes

Klokkeren oversikt

Klokkeren oversikt


En kort oppsummering av sju merker og deres klokker. Samsung, Apple og FitBit holder helsesegmentet ved like; Coros, Suunto og Polar leverer til den helhetlige utøveren; og Garmin overleverer.


Samsung Galaxy Watch Active2

 • Kort sagt: Denne smartklokka og aktivitetsmåleren spesialiserer seg på hverdagsaktiviteten og helse.
 • Oppkobling: Bluetooth 5.0, Wi-Fi, NFC
 • Batteritid: ~3 timer (med GPS), 3 dager (uten GPS)
 • Pris: Fra 3990 kr for 40 mm

Som andre tilsvarende aktivitetsklokker så har denne et bredt spekter av aktiviteter den automatisk kan registrere og et helhetlig syn på helse- og aktivitetsmåling. Info sendes til Samsung Health-appen hvor du kan følge aktivitetsnivå, søvnvaner og lignende parametere. Den har to knapper og en touch-skjerm som fungerer under svette forhold, men batteritiden kommer noe til kort (spesielt på 40 mm) som gjør dette til en klokke for hverdagsaktivitet-pluss fremfor maratonsatsning.


Coros Apex Multisport Watch

 • Kort sagt: Eliteklokke med presis GPS for løping og triatlon til en gunstig pris.
 • Oppkobling: Bluetooth 4.2, ANT+
 • Batteritid: 35 timer
 • Pris: Fra 3099 kr for 42 mm

Ufattelig god batterilevetid og presis GPS for en pris i mellomsjiktet gjør denne klokka like god for nybegynnere som eliteutøvere. De 35 GPS-timene er testet hardt, blant annet av Camille Herron som etter verdensrekorden på 24-timersløp fortsatt hadde 32 prosent igjen på batteriet. De fem skjermvisningene du kan ha under en økt tilfredsstiller deg som elsker egne tall, og Apex inkluderer et nytt estimat på hvor mye drivstoff du har igjen i egen tank.


Apple Watch Series 5

 • Kort sagt: Minimal oppdatering av Series 4 som allerede er en knallgod smartklokke og ganske god løpeklokke.
 • Oppkobling: Bluetooth 5.0, 4G LTE, Wi-Fi
 • Batteritid: Opptil 18 timer
 • Pris: Fra 4690 kr for 40 mm (uten 4G)

Apple Watch Series 4 var en solid oppgradering inn i helsesegmentet og de små forbedringene til Series 5 utgjør ikke store biten for en førstegangskjøper av smart-/aktivitetsklokke, kanskje bortsett fra søvnmodus som skjermen ikke lenger dypper innom ved første anledning. Fordeler med Apple Watch er muligheten til å ha 4G og dermed streame radio, musikk eller podkaster på tur. GPS-en er like presis som andre toppklokker der ute og gjør den til en helhetlig smartklokke. Ulemper er at pulsmåling kun skjer på håndleddet og at batteritiden i løpemodus utendørs er på seks timer.


Polar Vantage V

 • Kort sagt: En klokke som hjelper deg å trene som en eliteutøver ved å analysere innsatsen.
 • Oppkobling: Bluetooth Smart, USB
 • Batteritid: 40 timer
 • Pris: 5299 kr

Polar har laget en klokke som gir deg alt en seriøs multisportklokke skal, men har i tillegg lagt til en kul, ekstra funksjon. Løpskraft og beregningen av denne følger Polars algoritmer samt data om treningen din for å analysere den eksterne belastningen av treningen din. Kort oppsummert så reagerer kraft raskere på intensitetsendring enn pulsen din, og dette verktøyet lar deg analysere den faktiske innsatsen så du kan utvikle deg i de delene av en løype, intervaller eller konkurranse du har mer å hente.


Garmin Fenix 6 Pro

 • Kort sagt: Telefonen kan bli igjen hjemme og fortsatt får du musikk og navigasjon på øret.
 • Oppkobling: Bluetooth, ANT+, Wi-Fi
 • Batteritid: 18 timer
 • Pris: Fra 6399 kr for 42 mm (uten kart, GPS og musikk)

Mange klokker har mulighet for å koble opp Spotify og laste ned mapper på klokka. Ikke alle klokker lager en rute til deg basert på hvor langt du vil løpe og gir deg navigasjon gate for gate. Muligens slitsomt i nærområdet, men for en kul mulighet på nye steder. Mulighet til å virkelig drive sightseeing og løpe fremfor stirre ned i et kart på telefonen. Utenom dette så er Fenix 6 Pro mye klokke – for mye klokke? For de fleste, ja, for technerden som vil ha hele livet sitt og alle muligheter på håndleddet, så er det akkurat det den er.


Suunto Spartan Sport Wrist HR

 • Kort sagt: Røft og presist verktøy for konkurranseutøveren.
 • Oppkobling: Bluetooth, USB
 • Batteritid: 12 timer
 • Pris: ca. 4000 kr

Spartan-serien leverer store, varige klokker med god batteritid og en imponerende rekke funksjoner. 80 sportsmoduser er allerede lastet inn på klokka i tillegg til muligheten til å lage egne tilpassede moduser. Den optiske pulsmåleren på håndleddet og GPS-måleren som beholder signal selv i vanskelige områder byr på solid aktivitetsmåling ved siden av treningen. Om batteritiden blir for kort, finnes det en Ultra-modell i samme serie.


Fitbit Ionic

 • Kort sagt: Multisportklokke som også inkorporerer prima livsstilsfunksjoner.
 • Oppkobling: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, USB, NFC
 • Batteritid: Opptil 10 timer med GPS
 • Pris: 2390 kr

Aktivitetsmåler møter smartklokke – Ionic er den mest avanserte Fitbit-klokka på markedet. Med GPS og pulsmåling på håndleddet kan denne sammenlignes med de enkleste klokkene til Garmin eller Polar, men den store skjermen byr på mer enn enkel måling av aktivitet. Du kan spille av treningsøkter du kan følge fra der du er, og klokka tilbyr musikklagring opptil 300 sanger. Det er derimot lite data som blir samlet og kan gi deg videre innsikt i prestasjonene dine. Dette er klokka for deg som vil være i aktivitet uten å bry deg så mye mer om dataen rundt det.

Sommerens skoguide 2020

Sommerens skoguide 2020


16 nye modeller – fortrinnsvis for grus og asfalt – er løpt inn og vurdert. Finn din nye favoritt. Runner’s World har som internasjonalt magasin levert lesere, og dermed skokjøpere, solide skoguider helt siden 1993. Disse er blant de mest...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
– Den beste passformen jeg har opplevd

– Den beste passformen jeg har opplevd


Sola har vært riktig så raus den siste tiden, og gitt oss løpere både klokkeskille og sokkeskille. En annen essensiell aksessoar nå om sommeren er løpebriller – vi har testet tre solbriller fra GOODR. Om du ikke får solbrilleskille, vil du i hvert fall skille deg ut!

– De ser jo ut som vanlige, stilige solbriller, sier Thea Foss Bækkevold, som har testet brillemodellen Mick and Keith’s Midnight Ramble fra goodr.

Nett vekt, nett pris

Solbrillene fra goodr skiller seg fra andre, mer konvensjonelle løpebriller ved at de faktisk ser ut som vanlige, stilige solbriller, som Thea så fint sier det. Sortimentet er fargefyllt og kommer i ulike designs og former.

Slagordet til goodr er «No slip, no bounce – all polarized, all fun!«, og dette gjelder alle modellene: Polariserte glass og bunnsolid passform, mye takket være den nette vekten på rundt 22 gram. En annen faktor ved brillene, som også gjør at de skiller seg fra mange andre sportsbriller, er kombinasjonen prisgunstig + kvalitet. Alle goodr-modellene har den samme, hyggelige prisen – mellom 399 og 499 kroner.

– Brillene sitter perfekt på nesa, de er lette og de sklir ikke, selv om jeg løp så raskt jeg bare kunne nedover bratte bakker. De sitter som støpt uten at jeg egentlig merker at jeg har briller på meg. Det eneste som avslører brillebruken er at jeg slipper å myse mot sola lenger, sier Thea.

For Thea har nemlig ikke likt å løpe med briller tidligere. Denne nyheten har imidlertid endret på det.

– Nå kommer jeg til å kjøpe meg flere par fra goodr, jeg ble hekta fra første løpetur.

Til tross for høy fart og teknisk terreng –
brillene sitter fortsatt på nesa til RW-blogger Thea.

Farvel til tango på neseryggen

Ole Martin Nilsen Synnes lot seg først sjarmere av det rosa flamingoetuiet brillene lå i.

– Stilige briller med rene linjer. Den blanke fargen på rammen er enda kulere enn den så ut på bildet, forteller Ole Martin Nilsen Synnes.

Så gjensto det bare å se om innholdet samsvarte med innpakningen.

Briller jeg tidligere har brukt danser ofte tango på nesebeinet mitt, men disse sitter som støpt.

Ole Martin har testet goodr-modellen Strange Things are Afoot at the Circle G. Også han, i likhet med Thea, trekker fram passformen:

– Det er den beste passformen jeg har opplevd. Briller jeg tidligere har brukt danser ofte tango på nesebeinet mitt, men disse sitter som støpt, uansett fart og terreng. Den polariserende effekten på glassene funker ypperlig. Og viktigst av alt, jeg føler meg både raskere og kulere.

En raskere og kulere versjon av RW-blogger Ole Martin.

Synlige konturer i terrenget

– Brillene er bare superkule! Moderne fasong og fin farge. De ser ikke ut som vanlige løpebriller, sier Bjørg Astrid Johannesen.

Goodr-modellen hun har testet bærer navnet Nine Dollar Pour Over.

Det første som slo henne var hvor lette brillene er.

– De veier ingen ting og jeg var derfor spent på om de ville sitte godt under løpetur. Brillene er testet på mange løpeturer i varmen vi har hatt den siste tiden. De sitter som støpt. Til tross for lav vekt, brillene rikker seg ikke på nesen under løpetur. Passformen er god og brillestengene føles behagelig bak ørene.

De er også supre å bruke i terreng fordi konturer på stiene kommer så godt frem. Du har ikke behov for å løfte brillene opp på hodet når du løper inn i skogen.

Bjørg Astrid nevner også at til tross for svette økter, er det ingen dogg å spore på glassene. Du har god sikt, selv i terrenget.

– Fargen i glassene er ikke av de mørkeste, noe som i skarp sol kan føles som litt lite solskjerming. Til gjengjeld gjengir glassene fargene i omgivelsene mer naturlig. De er også supre å bruke i terreng fordi konturer på stiene kommer så godt frem. Du har ikke behov for å løfte brillene opp på hodet når du løper inn i skogen. Goodr har andre modeller med mørkere glass dersom du ønsker det.

RW-blogger Bjørg Astrid trekker fram pessform, lav vekt og god oversikt selv i terrenget som tre av de fremste egenskapene til goodr-brillene.

Diskret solbrilleskille

Bjørg Astrid trekker også fram at det fine med en løpebrille som ikke dekker halve ansiktet, er at solbrilleskille ikke blir like markert som ved mer tradisjonelle sportsbriller.

– Brillene skal få bli med på både løpeturer, seilturer og ellers i livet utendørs i sommer. Om ikke brillene får meg til å løpe raskere, så gjør de i alle fall at jeg føler meg litt kulere på tur!

Sjekk utvalget fra GOODR her!

Hoka lanserer Clifton Edge

Hoka lanserer Clifton Edge


Populære Clifton har fått en ny edge – bokstavelig talt. Les om den allsidige nykommeren her.

Pressemelding fra Hoka One One.

Splitter nye Clifton Edge er en innovativ modell designet for løpere på alle nivåer. Modellen har fått en unik utvidet hældel, ment for å gi en smooth landing og dermed en komfortabel løpsfølelse. Kombinert med det mykeste og letteste skummet i Hokas sortiment, gjør dette Clifton Edge til det nyeste høydepunktet i skomerkets unike tilnærming til fottøy.

Videreutvikling av velkjent konsept

Den originale Clifton-skoen ble først lansert i 2014, og har siden det kommet i seks modeller. Clifton 7 er rett rundt hjørnet. Clifton Edge blir den aller første videreutviklingen av den populære Clifton-skoen som kombinerer mye demping og lav vekt på en balansert måte.

– Hoka skriver historie når det kommer til performance footwear, og lanseringen av Clifton Edge er et spennende nytt kapittel. Vi har alltid turt å ta tøffe og uventede avgjørelser når vi lager produkter for utøvere på alle nivåer, og dette er intet unntak. Vi tror at Clifton Edge vil forbedre hvordan utøvere rundt om i verden opplever bevegelse, og forhåpentligvis åpne døren for den opplevelsen for enda flere mennesker, sier Wendy Yang, president for Hoka One One.

Strava-challenge

For å feire denne nylanseringen, arrangerer Hoka en global utfordring på Strava. Hoka Ekiden Strava Challenge er oppkalt etter den japanske stafettradisjonen Ekiden. Utfrodringen starter 29. juni og utfordrer Strava-løpere til å løpe minst fem kilometer i uka, i de fire ukene utfordringen pågår. Man kan delta individuelt eller i lag på fire. Utfrodringen er allerede åpen for (gratis) registrering.

Time to Fly

Hoka har også en pågående instagramkonkurranse, hvor du kan vinne Clifton Edge ved å benytte den nye Hoka-effekten i din insta-story samtidig som du forklarer hva «Time to Fly» betyr for deg.

– Vårt motto er Time to Fly, og vi tror at vi alle kan fly høyere om vi flyr sammen. Det har aldri vært viktigere å stå sammen som en enhet, og løfte hverandre opp gjennom uforutsigbare og utfordrende tider, sier Yang.

Clifton Edge er tilgjengelig i utvalgte butikker fra den 1. juli. Veiledende norsk pris er 1999 kr.