Runner’s World skoguide våren 2014

Runner’s World skoguide våren 2014


Løpeskoene dine er minst like viktig som riktig trening og teknikk, og du vil garantert få en bedre løpsopplevelse hvis du har sko som er tilpasset den løpingen du driver med. Du vil også kunne unngå skader som kan komme av å bruke feil løpesko.

Med jevne mellomrom trenger du nye løpesko. Enten skal du bytte ut noe som har blitt gamle og utslitt, eller du skal supplere skoparken med et nytt par.

Vi tester for deg
I Runner’s World tester vi hele året de løpeskoene som finnes på markedet. Testene er svært grundige, og gjennomføres både av erfarende løpere og i et eget skolaboratorium. Vi guider deg til de skoene som vil være best for deg, ut fra dine kriterier. Da har du et godt utgangspunkt før du går til din lokale løpeskoekspert som hjelper deg å plukke ut de riktige løpeskoene.

Runner’s World presenterer i løpet av et år to store skoguider hvor et 20-talls aktuelle løpesko er testet. I tillegg kommer mindre guider hvor noe færre sko presenteres.

Her er vårens store skoguide fra Runner’s World. I utgave 3/14 finner du hele testen, samt en guide til hvilke sko som passer best for deg.

Runner’s World skoguide våren 2014

Hoka One One Conquest
Pendelen har begynt å svinge fra minimalisme til myk støtdemping, og den nåværende favoritten blant støtdempingssko er Hoka One One. Takket være utviklingen av de «maksimaldempede» modellene. Conquest er ikke i nærheten av de supermyke tidligere variantene, men er likevel i særklasse den mykeste av alle skoene i denne skoguiden. Dette er også nøyaktig det man kan forvente seg: Skoens framfot er tjukkere enn hvilken som helst av de andre modellenes hældeler. En vuggelignende sålekonstruksjon hjelper løperen å komme gjennom alt det myke i mellomsålemateriellet under fotsålen. Sålen er trukket opp i tå-partiet og under framfoten, hvilket gjør at skoen lettere ruller fremover gjennom støtfasen.
Konklusjon: Hvis du ønsker meget god demping skal du ta en nærmere titt på denne modellen.
Vekt: 349 gram (herre), 298 gram (dame)
Såleprofil: 43,9 mm (hæl); 38,5 mm (framfot)
Pris: 1999,-


Asics Gel Kayano 20
Ikke helt overraskende ble Kayano atter en gang en suksess blant testløperne. Gjennom to årtier har denne skomodellen vært en favoritt hos løpere som søker mye støtdemping i en markant stabil sko. Denne fornyede versjonen skuffer ingen. Den får generelt høye karakterer av testløperene, spesielt når det gjelder støtdemping, komfort og løpsfølelse. Den komfortable følelsen skapes i to sjikt med mykt mellomsålemateriale under foten. Nærmest fotsålen finnes ytterligere ett sjikt, som gir en veldig myk følelse så fort man stikker foten i skoen. Bunnpartiet har en fastere struktur, som hindrer løpsfølelsen i å bli svampaktig. Overdelen er også ekstremt komfortabelt utformet gjennom at mesh-materialet er foret med et ultramykt skumplastsjikt som omsvøper foten på en behagelig måte. En nyhet på denne 20. versjonen av Kayano er finessen som kalles «Fluid Fit»; smale elastiske bånd som er laminerte mot nylonstoffet i mellomfoten, for å holde foten på plass i skoen – på en behagelig måte.
Konklusjon: Testløperens vurderinger viser tydelig at mange prioriteter skoens komfort høyt.
Vekt: 318 gram (herre); 269 gram (dame)
Såleprofil: 35,7 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1900,-

Artikkelen fortsetter under tilbudet.

[form code=5]

Brooks Transcend
Brooks lyktes i å få en del oppmerksomhet da de lanserte denne nye modellen sist sommer, og da skoene kom til oss ble de levert i romskipsaktige esker. Budskapet de ville sende var at selskapets mest støydempede modell skulle etterligne følelsen av å bevege seg i rommets vektløshet. RW Shoe Lab bekreftet testløperenes vurderinger: Transcend er overraskende myk. Den er også «ekstremt mye sko», som tross alt ikke føles klumpete. «Skoen er ikke lett, men oppleves likevel rask. Jeg klarte enkelt å holde min normale treningsfart», mente en av testpersonene, som har løpt halvmaraton på 1.16. Brooks hevder at skoens såkalte «guide rails» gir støtte og stabilitet, noe som hjelper foten med å styres rett. Fungerer det? De løperne som vanligvis trenger stabilitetsmodeller hadde ingenting å klage på.
Konklusjon: For storvokste løpere som søker en følsom og myk løpsfølelse.
Vekt: 346 gram (herre); 241 gram (dame)
Såleprofil: 35,6 mm (hæl); 26,5 mm (framfot)
Pris: 1700,-


Saucony Hurricane16
Hvis du legger til en båtlast med stabilitet til Sauconys Triumph-modell, får du Hurricane. I de mekaniske testene i RW Shoe Lab er nemlig resultatene innenfor vekt, såleprofil, støtdemping og fleksibilitet sammenlignbare for de to modellene. Forskjellen ligger i at Hurricane har en stabilisator av hardt materiale i mellomsålens indre del, hælpartiet er mer avskåret på yttersiden og yttersålen har en større kontaktflate mot underlaget. Sluttresultatet blir en uvanlig balansert kombinasjon av støtdemping og stabil løpsfølelse.
Konklusjon: En solid plattform for skadebefengte og storvokste løpere.
Vekt: 318 gram (herre); 255 gram (dame)
Såleprofil 34,8 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Saucony Triumph 11
Sauconys flaggskip i støtdempingskategorien er trofast mot sitt opphav i tidligere versjoner. Sålebasen har blitt marginalt bredere gjennom at sålen er vinklet ut under storetåpartiet, og skoen bøyer seg lettere, takket være at mønstersporet er dypere på skoens motsatte side (under lilletåa). Når dette kombineres med at framdelen er dratt mer opp (sålen får en vuggelignende profil), får denne siste oppdateringen en mer følsom avvikling av løpssteget.
Konklusjon: Pålitelig myk løpsfølelse, spesielt i framfoten.
Vekt: 315 gram (herre); 260 gram (dame)
Såleprofil: 33,6 mm (hæl); 26,9 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Brooks Ravenna 5
Ravenna leverer en stabil, men samtidig skarp løpsfølelse for løpere som behøver en viss støtte i skoen. I denne oppdateringen har Brooks lykkes med å kutte ca 11 gram ved å fjerne de støtdempende «DNA-putene» i mellomsålen og heller blande gel-materialet inn i mellomsålens skumplastmateriale. Slik har de endt opp med ett eneste elastisk sjikt med støtdemping. En annen forandring gjør at man er mer i kontakt med underlaget. Brooks har nemlig fylt hulrommet under fotbuen med skumplast og gummi, for å oppnå en mykere overgang fra hælisett til avvikling.
Konklusjon: En passende temposko for dem som gjennomfører mesteparten av sin trening i f.eks. Brooks Adrenaline.
Vekt: 303 gram (herre); 235 gram (dame)
Såleprofil: 34,3 mm (hæl); 24,9 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Adidas Supernova Glide 6
«Jeg elsker støtdempingen i denne skoen» brast det spontant ut av en av våre testløpere. Det oppsummerer dermed tydelig hva mange andre testløpere også formulerte. Disse positive tilbakemeldingene kan ledes til det nye Boost-materialet i mellomsålen, som Adidas vil bruke i stadig fler av sine tekniske løpeskomodeller, i følge dem selv. Indikasjonene fra oppdateringen av denne modellen tyder på at dette er gode nyheter. Glide har alltid vært en pålitelig treningssko, men likevel ikke spesielt spennede. Boost-materialet har bidratt til at skoen nærmest har fått et nytt liv. Den nye typen skumplast gir bedre støtdemping enn tradisjonelt mellomsålemateriell, den påvirkes ikke nevneverdig av yttertemperaturen (blir ikke hard ved kalde værtyper), og gir en mer fjærende følelse under foten. Byttet til Boost har medført at adidas har valgt å kutte det myke partiet i hælens ytterkant, kalt «crash Pad», som tidligere versjoner har vært utrustet med. De mener at boost-materialet komprimeres såpass lett att man likevel får en myk, følsom første hælkontakt med underlaget.
Konklusjon: Beste tenkbare støtdemping i en sko laget for mengdetrening.
Vekt: 301 gra, (herre); 249 gram (dame)
Såleprofil: 31,7 mm (hæl); 23,0 mm (framfot)
Pris: 1400,-


Nike Lunar Eclipse 4
Eclipse er en slags mellomting. Den kan plasseres et sted midt mellom tidligere versjoner av den superstabile Structure og den tradisjonelt myke Pegasus-modellen. At den ikke ligner noen av disse etablerte modellene behøver dog ikke være en ulempe, ettersom det finnes en hel del løpere som søker nettopp en sko som balanserer disse modellenes fremste egenskaper. Mellomsålen på Eclipse har en kilformet myk kjerne som er innkapslet i et stivere skall. I praksis innebærer dette at skoen er mykest på yttersiden og blir suksessivt hardere. Dette kontrollerer effektivt pronasjonsbevegelsen, uten å virke klumpete.
Konklusjon: Føles beundringsverdig lett med tanke på at skoen har både stabilitet og støtdemping.
Vekt: 306 gram (herre); 247 gram (dame)
Såleprofil:35,9 mm (hæl); 23,0mm (framfot)
Pris: 1400,-

Asics Gel-Super J33
Denne skoen får utmerkelsen Beste Debut rett foran New Balance 980, og markerer en god retur på Asics innovative tenkemåte. Det er en minimalistisk løpesko med en syntetisk og sømløs overdel. Dette gir en god og tett passform. Skoens utforming gjør at den også støtter godt opp hvis du pronerer sent i steget. «Særlig lett, rask og responsiv» og «Jeg brukte de til alle typer løp» var to av kommentarene som testpanelet ga. Det eneste minuset er mangelen på en nedsenkning i skoen ved achilles som gjør at skoen for noen løpere vil trykke på hælsenen. Noen testere rapporterte at skoen føltes en halv størrelse for stor, så prøv den før du kjøper.
Konklusjon: En sko som mange vil like, både til tøffe intervaller og lengre løp.
Vekt: 224 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 17 mm (hæl); 11 mm (framfot)
Pris: 1300,-

Saucony Mirage 4
I fjor ble Mirage 3 kåret til beste oppdaterte sko i vår skoguide. Derfor er vi fornøyde med at forandringene i Mirage 4 kun handler om små detaljer. Chassiet (mellomsålematerialet og yttesålen) har i prinsippet ingen endringer, og skoens løpsfølelse med en anelse bedre stabilitet, kjennes familiært for den som har løpt i forgjengeren. Saucony har oppgradert skumplastmaterialet i hældelen marginalt – noe som resulterer i en mykere følelse i landingsfasen for hælløpere. Til og med overdelen er så å si uforandret. En detalj som er verdt å notere seg er likevel at forsterkningene i framfoten er flyttet noe ut, mot tåboksens sider, for å gi mer plass til å bevege tærne.
Konklusjon: En lettvekter med god stabilitet som man særlig setter pris på mot slutten av lengre treningsøkter.
Vekt: 261 gram (herre); 221 gram (dame)
Såleprofil: 32,8 mm (hæl); 24,5 mm (framfot)
Pris: 1200,-

Mizuno Wave Inspire 10
Det er ikke vanlig at vi presenteres for en sko på rundt 280 gram som gir både god støtdemping og stabilitet, samtidig som den byr på en fleksibel framfot. Den kombinasjonen er det naturligvis vanskelig å lage, men det er nettopp det Mizuno har klart i denne oppdateringen av Inspire. «Skoen tilbyr masse stabilitet og komfort på lengre treningsøkter uten å bli tung og klumpete», sier en testløper som tidligere har testet Asics GT-2000 og Savoy Guide 6. Det meste av stabiliteten skyldes en rigid Wave-plastplate, som deler seg i to sjiktunder i den indre delen av hælpartiet.
Konklusjon: Motbeviser den gamle myten om at god stabilitet alltid gir tunge sko.
Vekt: 264 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 34,2 mm (hæl); 22,4 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Vivobarefoot Stealth
Dette merket er en av de minimalistiske skoene som har overlevd tilbakegangen på barfot-trenden. Stealth har ingen høydeforskjell fra hæl til tå. Testerne ble imponert over hvor godt feste og beskyttelse den tøffe sålen ga, selv under løping i kupert terreng. Tåboksen er bred for å gi tærne rom til naturlig bevegelser, mens passformen til resten av skoen er standard. Forfotløpere elsket den responsen som skoen gir mot underlaget. Men for deg som skal prøve deg på denne type sko anbefaler Vivobarefoot at du starter forsiktig med bare ti minutter løping første gangen. Deretter øker du gradvis, da denne skoen setter store krav til styrken i føtter, ankler og legger.
Konklusjon: Bra for å oppmuntre til en sterk kjerne og en effektiv løpestil.
Vekt: 226 gram (herre); gram 185 (dame)
Såleprofil: 3 mm (hæl); 3mm (framfot)
Pris: 1350,-

Asics Gel-Electro 33
I år kommer du til å få høre Asics snakke om verdien av å variere treningen, og å finne riktig type sko til ulike typer trening. Men i hvilken ende skal man begynne når det gjelder å velge en alternativ skomodell? Hvis du løper brorparten av dine distanseøkter i f.eks et par Gel-Kayano, er denne modellen ansett som et godt alternativ for dine tempoøkter og konkurranser. Den har samme hældropp som Kayano, men er lettere og gir mindre støtte, samt ser ut til å gi bedre kontakt med underlaget.
Konklusjon: En konkurransemodell for mer storvokste løpere, og de som har begrenset konkurranseerfaring.
Vekt: 249 gram (herre); 207gram (dame)
Såleprofil: 30,3 mm (hæl); 21,1 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Brooks Pure Flow 3
Etter to år med den opprinnelige såleplattformen, får Pure-modellene en overhaling. Tilhengerne av de tidligere versjonene kan likevel puste lettet ut. Til tross for en del ganske markante forandringer oppførte skoen seg like funksjonelt som de tidligere versjonene – både i RW Shoe Lab og på testløpere. Mellomsålematerialet er av høy kvalitet, og tilbyr utmerket støtdemping, med tanke på hvor nære foten posisjoneres i forhold til underlaget. Sålens bredde har generelt minket noe, for å gjøre landingen enda mer følsom, og en ny utforming av yttersålen gir noe mer fleksibilitet i forhold til forgjengeren. Overdelen har også fått en del modifiseringer som bidrar til bedre passform, slik som at tungen nå er fastsydd i hælsiden og foldes ut over vristen, og ikke omvendt, som på tidligere utgaver.
Konklusjon: En prisverdig treningssko som tåler en god del mil.
Vekt: 255 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 29,4 mm (hæl); 22,9 mm (framfot)
Pris:1400,-

Nike Flyknit Lunar 2+
Nike fortsetter å forbedre sin Flyknit-tekonologi i overdelen på den modellen som i fjor ble kåret til «Redaksjonens valg». Denne spesialstrikkede konstruksjonen er klart forbedret sammenlignet med førsteutgaven. Spesielt gjør de tettstrikkede forsterkningene i mellomfoten at foten holdes på plass i skoen. Noen testløpere noterte dog at polstringen rundt ankelpartiet klemte på hælsenen. Skoens følsomme løpsopplevelse er intakt, takket være Nikes lette og fleksible mellomsålemateriale.
Konklusjon: Den strikkede overdelen former seg individuelt etter ulike føtters form og utseende.
Vekt: 238 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 33,0 mm (hæl); 21,5 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Mizuno Wave Rider 17
Wave Rider er som en deltager i TV-programmet «Biggest Loser»: Skoen kutter stadig vekten på en høyst merkbar måte. På to år har den gått fra 318 gram til 270 gram. Det meste av det vakttapet kommer fra at påsydde forsterkninger i overdelen blir erstattet med lette, tynne bånd, laget av formfast syntetfilm, som lamineres mot nylontekstilet. Dette kan være årsaken til en romsligere passform – en passform enkelte testløpere opplevde som vel løs på foten, og da særlig rundt mellomfoten.
Konklusjon: En holdbar treningsmodell som i prinsippet fungerer i alle hastigheter.
Vekt: 269 gram (herre); 218 gram (dame)
Såleprofil:35,1 mm (hæl); 21,0 mm (framfot)
Pris: 1600,-

New Balance Fresh Form 980
Fresh Form er enda en sko som markedsføres med pauker og trompeter, så man tror det handler om en superdempet modell i klasse med Hoka One One Conquest og Brooks Transcend. New Balance betegner denne innovasjonen som «science of soft», og antyder dermed at det dreier seg om et helt nytt nivå på myk støtdemping. Vi fant derimot at det handler om en ganske ordinær treningssko. Testverdiene fra RW Shoe Lab viser faktisk at støtdempingen er litt fastere enn gjennomsnittet og stabiliteten er middelmådig. «Skoen har en utmerket passform, men føles overraskende gjennomsnittlig», synes en av testløperne som regelmessig trener i lettvektssko, deriblant New Balance-modeller. Det er ikke dermed sagt at dette er en dårlig sko, bare at den ikke står til forventningene. Støtdempingen er sammenlignbar med andre sko med lignende såleprofil, der foten havner på tilsvarende avstand til underlaget.
Konklusjon: Passer best for lette løpere med mellomhøy fotbue.
Vekt: 252 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 29,3 mm (hæl); 22,7 mm (framfot)
Pris:1300,-

Brooks Adrenaline GTS 14
Tilsynelatende virker ikke lissene som en vesentlig del av en sko – men får du dem feil, får du også noen sinte løpere på nakken. I dette tilfellet kunne våre testløpere ikke få fullrost lengden på lissene og den perfekte passformen de ga på skoens øverste del og rundt ankelen. Støtdempingen i hælen har blitt utvidet for å gi en mykere landing – noe som ble verdsatt av løperene med hælisett.
Konklusjon: En pålitelig langdistanseyter, som særlig tyngre løpere vil verdsette.
Vekt: 317 gram (herre); 266 gram (dame)
Såleprofil: 35,5 mm (hæl); 11,1 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Skechers GOrun Ride 3
Da vi distribuerte testparene av denne modellen til våre testløpere måtte vi nesten tvinge noen av dem til å prøveløpe med skoen. Mindre en 48 timer senere begynte flere av de skeptiske løperne å kommentere skoen på vår twitter-konto. En skrev: «Jeg tok helt feil da jeg avskrev den nye Skechers-modellen i går kveld. Jeg har akkurat løpt en time i skoene, og de kjennes helt utmerkede». En annen kommentar var: « Jeg hater utseendet, materialet og navnet (GOrun). Ingen sko skal fortelle meg hva jeg skal gjøre med løpeskoen. Dette til tross må jeg erkjenne at jeg likte løpsfølelsen». Hvordan føles de å løpe i? Overraskende myke med tanke på den tynne mellomsålen. De har ikke spesielt mye gummi i yttersålen og kommer trolig til å slites raskere enn mer robuste modeller. Da må man likevel ha i bakhodet at disse også har en betydelig lavere pris enn flesteparten av de øvrige skomodellene i denne skoguiden.
Konklusjon: En seriøs løpetreningssko som koster mindre enn manges månedlige telefonregning.
Vekt: 235 gram (herre); 179 gram (dame)
Såleprofil: 31,3 mm (hæl); 21,9 mm (framfot)
Pris: 999,-

Adidas Adizero Adios Boost
Hvis du ser etter hva mange av verdens raskeste maratonløpere har på føttene, vil du sikkert finne denne modellen på noen av dem. Begrunnelsen for det? Som tidligere nevnt leverer Boost-mellomsålen klart bedre støtdemping enn tradisjonelle EVA-materialer. Dette gir i særegenhet fordeler når sålen kun er et tynt lag, som i konkurransemodellen som Adios Boost. Dette er ikke den letteste konkurranseskoen på markedet, men på lengre distanser kommer den å skåne bena dine.
Konklusjon: Her finner du forutsetningene for at bena dine skal føles noe sprekere mot slutten av et maratonløp.
Vekt: 230 gram (herre); 187 gram (dame)
Såleprofil: 27,5 mm (hæl); 17,1 mm (framfot)
Pris:1500,-

Vibram FiveFingers Bikila Evo
Støtdemping ruler år 2014. Trenger dette ytterligere bevis? Til og med den opprinnelige og originale modellen for alle minimalistiske sko har faktisk fått en mykere framtoning i år. Den nye Bikila EVO er tilgodesett med et tynt, sjikt av skumplast i hele lengden, noe som minker den harde direktekontakten mot underlaget. En ytterligere oppdatering er at Vibram har redusert mengden gummi i yttersålen. Det gir en lettere sko enn modellens forgjengere.
Konklusjon: En tynn barriere mellom deg og naturelementene.
Vekt: 122 gram (herre); gram 119 (dame)
Såleprofil: 9,8 mm (hæl); 10,4 mm (framfot)
Pris: 1399,-


Test av Merrell Moab Flight

Test av Merrell Moab Flight


En prisgunstig og solid terrengsko for lange turer på variert underlag. Pluss for resirkulerte materialer og lav vekt. Se vår som i videoen her!

Merrell Moab Flight er en videreutvikling av en populær turstøvel med samme navn. Denne varianten er en stabil og godt dempet terrengsko for løpere.

Det gode grepet gir deg trygghet på et variert utvalg av underlag, og tross stabilitet og god beskyttelse er vekten relativt lav.

Se videoen og hele dommen her:

Norges nye løpedestinasjon

Norges nye løpedestinasjon


XXL etablerer seg nå som løpedestinasjon og skal satse mer på løping. Dette innebærer blant annet en spennende nyhet som skal gjøre det lettere for løpere å velge riktige sko.

Sportskjeden XXL har skjønt at løping er i vinden, og vil fremover satse enda mer på løping. Kompetanseheving, et bredt utvalg og egen løpsavdeling i butikkene er bare noen av endringene. Den største av alle heter Fitstation – et spesialutviklet verktøy som på få minutter finner ut hvilke sko som kan passe for nettopp dine føtter.

Runner’s World har vært innom XXL og testet ut Fitstation – se video nederst i artikkelen.

Kompetanse og kvalitet

XXL har alltid vært svært bevisst på å kurse de ansatte, slik at de til enhver tid har den kompetansen som kreves når kundene skal handle sportsutstyr. Derfor kan du være trygg på at de ansatte du møter i løpeavdelingen kan sine saker.

– Det siste året har vi måttet flytte all kursingen over på digitale plattformer, men det har ikke vært noen hindring, forteller Frederic Mignotte, ansvarlig for løpekategorien i XXL Europa.

I tillegg til dette lover kjeden nå et enda bredere sortiment enn tidligere, slik at alle kan finne noe som passer for seg.

For å toppe det hele lanserer de altså også Fitstation, hvor alle kan komme innom og få scannet føttene sine. Det høres høyteknologisk ut, hvilket det er – men det er også svært enkelt og effektivt.

Frederic Mignotte, løpsansvarlig XXL Europa.

Hva er Fitstation?

Fitstation er et eget scanne-verktøy som vil bli å finne i alle XXL-butikker framover. Takket være en database fra Volumental  med rundt ni millioner scannede føtter, vil Fitstation finne ut hvilke sko som kan passe dine føtter, basert på en kjapp scanning og et par steg på en trykkplate – utrolig enkelt!

Ved hjelp av en ansatt får du god veiledning gjennom Fitstation. Det eneste du trenger å gjøre er å ta av deg skoene og stille deg på scanneren. Deretter kommer en 3D-modell av føttene dine opp på skjermen, sammen med en rekke mål. Her får du vite fotens eksakte lengde, bredde, høyde på fotbue og vrist.

Deretter går du over en trykkmatte mens den registrerer hvordan du beveger deg og hvor du legger trykket i foten. Du trenger altså ikke å løpe – det holder å gå. Trykkmatten får likevel den informasjonen den trenger for å finne sko som passer deg.

Når du er ferdig på trykkmatten, kommer et bilde av føttene dine opp på skjermen igjen – denne gang med indikatorer som viser om du belaster føttene skjevt eller ulikt, og på hvilke punkter i foten du legger på trykket.

Og that’s it. Deretter får du presentert et utvalg av sko som vil passe deg. Sammen med den ansatte får du hjelp til å prøve deg fram til din nye favorittsko.

En retningslinje, ikke en fasit

Fitstation er ment som en retningslinje forankret i konkrete fakta om føttene dine. Ut ifra scanningen vil Fitstation sammenstille resultatet med hva andre løpere med like føtter som deg har valgt, og dermed lede deg i riktig retning av en passform som passer dine føtter og ditt steg.

Det finnes sikkert mange løpere som er overbevist om at et visst skomerke eller en viss skotype er riktige for dem, uten å nødvendigvis ha testet andre varianter. Her kan Fitstation bidra til å knuse noen myter, eller dytte deg i retning av bedre løpeopplevelser.

For alle – både erfarne løpere og nybegynnere

En runde gjennom Fitstation kan med andre ord være nyttig for alle – både erfarne løpere som er på jakt etter en ny favorittsko og, ikke minst, ferske løpere som ønsker hjelp til å finne den rette skoen.

Spesielt viktig er det å understreke at Fitstation ikke er forbeholdt løpere med stor L. Dette er et ypperlig verktøy også for deg som har lyst til å begynne å løpe.

Her trenger du ingen forhåndskunnskaper. De ansatte guider deg gjennom scanningen og finner frem sko til deg. Du skal til syvende og sist bare stole på at den skoen som føles best på, er den rette for deg. Og på den måten er det mye større sjanse for at du vil få glede av løpingen fremover.

Hendige funksjoner under utvikling
Allerede nå kan du legge inn mailadressen din før scanningen og få tilsendt resultatene på mail. XXL jobber også med en løsning hvor du kan lagre informasjonen som Fitstation finner ut om dine føtter, slik at du enkelt kan handle riktige sko på nett ved en senere anledning, og få beskjed om når det er på tide med nye sko, slik at du ikke løper for lenge i et slitt par.

RW har testet Fitstation – se videoen her!


Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner

Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner


I samarbeid med Polar gir vi bort den nye superklokka Vantage M2 på instagramsiden vår @runnersworldnor. Vantage M2 analyserer både trening og restitusjon – og guider deg til enda smartere trening.

Å både kunne sette opp mål og deretter nå dem krever at du klarer å balansere treningen med tilstrekkelig og optimal restitusjon. For å lykkes med å nå målene du setter deg, er det viktig å forstå hvordan kroppen din fungerer, mener Polar. Og dette er kunnskap som nye Vantage M2 gir deg.

Den nye Polar-klokka har alle funksjoner du trenger for å trene smartere og nå målene dine. I tillegg tar den seg godt ut på håndleddet.

Konkurranse

Du kan nå vinne Polar Vantage M2 – sjekk ut konkurransen på vår instagramside @runnersworldnor.

Vantage M2 hjelper deg med å utvikle deg innen din idrett, blant annet ved å måle aktivitet og puls døgnet rundt. Det er informasjon som er avgjørende for at du skal forstå hvordan kroppen svarer på trening, og hvor mye restitusjon du trenger for å kunne utvikle deg optimalt.

Omfattende funksjoner gir deg den personlige veiledningen du trenger for å nå målene dine. Vantage M2 gjør treningsdataene dine lett forståelig, og veileder deg til å trene smartere, ikke hardere.

Dermed kan du forbedre ytelsen din på bakgrunn av kunnskap om nåværende treningsnivå og dagsform. Klokken registrerer automatisk hvor godt du sover og restituerer, slik at du alltid vet når det er tid for å presse kroppen litt ekstra.

Du kan også dra nytte av daglige treningsforslag og velge mellom forskjellige treningsprogrammer og veiledning, som er lett tilgjengelig på klokken.

Vantage M2 gir deg et helhetlig bilde av hvordan treningsøktene dine belaster kroppen, slik at du lettere kan holde treningen produktiv og forbedre ytelsen din.

I tillegg til treningsfunksjonene er Vantage M2 utstyrt med en rekke smart watch-funksjoner, blant annet musikkontroll og muligheten til å få værvarsel og andre varsler fra mobilen. Det er med andre ord en klokke du både kan og vil ha på deg døgnet rundt.

Treningsprogram som tilpasser seg etter utviklingen din

I sin nye Test Hub, som er en del av Polars gratis og brukervennlige treningsplattform Polar Flow,, samles alt av testdata fra klokka di. Polar Flow forenkler treningsdataene dine og gir deg oversiktlige analysemuligheter og kunnskap om treningsutviklingen din.

Du kan også enkelt planlegge og følge opp treningen din, øvrige aktiviteter og søvn- og restitusjon i treningsplattformen.

Her finner du også Polar Running Program – en funksjon som gjør det utrolig lett for deg å trene fram mot et spesifikt mål som for eksempel et konkret løp. På denne måten fungerer Polar Vantage M2 som en personlig løpetrener.

Alt du trenger å gjøre er å velge distansen du skal konkurrere på og stille inn datoen, så skaper Polar Flow et personlig og tilpasningsdyktig treningsprogram som er basert på dine individuelle resultater. Programmet tilpasser seg med tiden basert på utviklingen din.

Hver treningsøkt finnes lett tilgjengelig på klokka di. Polar Vantage M2 veileder deg gjennom hver økt og sier ifra om du bør ta det roligere eller presse deg selv litt hardere.

I treningsprogrammet ditt finnes også styrketreningsøvelser, stabiliseringsøvelser for kjernemuskulaturen og bevegelighetsøvelser. Disse kan gjøres når og hvor du vil, og du får instruksjonsvideoer som guider deg gjennom hver økt. Med andre ord – det er en reell sjanse for at den der stuegulv-styrketreningen du hadde tenkt å starte med faktisk blir noe av!

VO2 max og utvikling

Running Index er en indikator på det maksimale oksygenopptaket ditt (VO2 max) – et mål som indikerer hvor god form du er i. Du får en beregning av din Running Index-verdi etter hver løpetur, altså en bedømming av ditt maksimale aerobe løperesultat. Ved hjelp av denne funksjonen kan du i Polar Flow følge med på hvordan løperesultatene dine – og dermed formen din – utvikles.

Fakta Polar Vantage M2
Vekt: 45 gram inkludert reim
Batteritid: 30 timer kontinuerlig trening. Med strømsparingsalternativer kan batteriet trekkes opp mot 100 timer.
Pris: 2999 kr

Stor øreplugg-test for løperen

Stor øreplugg-test for løperen


74 prosent av respondentene i RWs store løperundersøkelse fra 2020 svarer at de løper med øreplugger. Vi har testet fem trådløse varianter – noen splitter nye, andre eldre travere med nye oppgraderinger. I researchen til denne guiden, eller testen, tittet...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Test av Brooks Catamount

Test av Brooks Catamount


En terrengsko som legger til rette for cruise-følelse på flytstien, men samtidig tåler lange distanser. Se vår dom her!

Brooks Catamount ble designet for eliteløperne i det ikoniske 100-milesløpet Western States. Det betyr ikke nødvendigvis at skoen først og fremst kommer til sin rett på så lange distanser. Vi mener at den er vel så bra på raske økter på flytstien.

Se videoen her!