Runner’s World skoguide våren 2014

Runner’s World skoguide våren 2014


Løpeskoene dine er minst like viktig som riktig trening og teknikk, og du vil garantert få en bedre løpsopplevelse hvis du har sko som er tilpasset den løpingen du driver med. Du vil også kunne unngå skader som kan komme av å bruke feil løpesko.

Med jevne mellomrom trenger du nye løpesko. Enten skal du bytte ut noe som har blitt gamle og utslitt, eller du skal supplere skoparken med et nytt par.

Vi tester for deg
I Runner’s World tester vi hele året de løpeskoene som finnes på markedet. Testene er svært grundige, og gjennomføres både av erfarende løpere og i et eget skolaboratorium. Vi guider deg til de skoene som vil være best for deg, ut fra dine kriterier. Da har du et godt utgangspunkt før du går til din lokale løpeskoekspert som hjelper deg å plukke ut de riktige løpeskoene.

Runner’s World presenterer i løpet av et år to store skoguider hvor et 20-talls aktuelle løpesko er testet. I tillegg kommer mindre guider hvor noe færre sko presenteres.

Her er vårens store skoguide fra Runner’s World. I utgave 3/14 finner du hele testen, samt en guide til hvilke sko som passer best for deg.

Runner’s World skoguide våren 2014

Hoka One One Conquest
Pendelen har begynt å svinge fra minimalisme til myk støtdemping, og den nåværende favoritten blant støtdempingssko er Hoka One One. Takket være utviklingen av de «maksimaldempede» modellene. Conquest er ikke i nærheten av de supermyke tidligere variantene, men er likevel i særklasse den mykeste av alle skoene i denne skoguiden. Dette er også nøyaktig det man kan forvente seg: Skoens framfot er tjukkere enn hvilken som helst av de andre modellenes hældeler. En vuggelignende sålekonstruksjon hjelper løperen å komme gjennom alt det myke i mellomsålemateriellet under fotsålen. Sålen er trukket opp i tå-partiet og under framfoten, hvilket gjør at skoen lettere ruller fremover gjennom støtfasen.
Konklusjon: Hvis du ønsker meget god demping skal du ta en nærmere titt på denne modellen.
Vekt: 349 gram (herre), 298 gram (dame)
Såleprofil: 43,9 mm (hæl); 38,5 mm (framfot)
Pris: 1999,-


Asics Gel Kayano 20
Ikke helt overraskende ble Kayano atter en gang en suksess blant testløperne. Gjennom to årtier har denne skomodellen vært en favoritt hos løpere som søker mye støtdemping i en markant stabil sko. Denne fornyede versjonen skuffer ingen. Den får generelt høye karakterer av testløperene, spesielt når det gjelder støtdemping, komfort og løpsfølelse. Den komfortable følelsen skapes i to sjikt med mykt mellomsålemateriale under foten. Nærmest fotsålen finnes ytterligere ett sjikt, som gir en veldig myk følelse så fort man stikker foten i skoen. Bunnpartiet har en fastere struktur, som hindrer løpsfølelsen i å bli svampaktig. Overdelen er også ekstremt komfortabelt utformet gjennom at mesh-materialet er foret med et ultramykt skumplastsjikt som omsvøper foten på en behagelig måte. En nyhet på denne 20. versjonen av Kayano er finessen som kalles «Fluid Fit»; smale elastiske bånd som er laminerte mot nylonstoffet i mellomfoten, for å holde foten på plass i skoen – på en behagelig måte.
Konklusjon: Testløperens vurderinger viser tydelig at mange prioriteter skoens komfort høyt.
Vekt: 318 gram (herre); 269 gram (dame)
Såleprofil: 35,7 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1900,-

Artikkelen fortsetter under tilbudet.

[form code=5]

Brooks Transcend
Brooks lyktes i å få en del oppmerksomhet da de lanserte denne nye modellen sist sommer, og da skoene kom til oss ble de levert i romskipsaktige esker. Budskapet de ville sende var at selskapets mest støydempede modell skulle etterligne følelsen av å bevege seg i rommets vektløshet. RW Shoe Lab bekreftet testløperenes vurderinger: Transcend er overraskende myk. Den er også «ekstremt mye sko», som tross alt ikke føles klumpete. «Skoen er ikke lett, men oppleves likevel rask. Jeg klarte enkelt å holde min normale treningsfart», mente en av testpersonene, som har løpt halvmaraton på 1.16. Brooks hevder at skoens såkalte «guide rails» gir støtte og stabilitet, noe som hjelper foten med å styres rett. Fungerer det? De løperne som vanligvis trenger stabilitetsmodeller hadde ingenting å klage på.
Konklusjon: For storvokste løpere som søker en følsom og myk løpsfølelse.
Vekt: 346 gram (herre); 241 gram (dame)
Såleprofil: 35,6 mm (hæl); 26,5 mm (framfot)
Pris: 1700,-


Saucony Hurricane16
Hvis du legger til en båtlast med stabilitet til Sauconys Triumph-modell, får du Hurricane. I de mekaniske testene i RW Shoe Lab er nemlig resultatene innenfor vekt, såleprofil, støtdemping og fleksibilitet sammenlignbare for de to modellene. Forskjellen ligger i at Hurricane har en stabilisator av hardt materiale i mellomsålens indre del, hælpartiet er mer avskåret på yttersiden og yttersålen har en større kontaktflate mot underlaget. Sluttresultatet blir en uvanlig balansert kombinasjon av støtdemping og stabil løpsfølelse.
Konklusjon: En solid plattform for skadebefengte og storvokste løpere.
Vekt: 318 gram (herre); 255 gram (dame)
Såleprofil 34,8 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Saucony Triumph 11
Sauconys flaggskip i støtdempingskategorien er trofast mot sitt opphav i tidligere versjoner. Sålebasen har blitt marginalt bredere gjennom at sålen er vinklet ut under storetåpartiet, og skoen bøyer seg lettere, takket være at mønstersporet er dypere på skoens motsatte side (under lilletåa). Når dette kombineres med at framdelen er dratt mer opp (sålen får en vuggelignende profil), får denne siste oppdateringen en mer følsom avvikling av løpssteget.
Konklusjon: Pålitelig myk løpsfølelse, spesielt i framfoten.
Vekt: 315 gram (herre); 260 gram (dame)
Såleprofil: 33,6 mm (hæl); 26,9 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Brooks Ravenna 5
Ravenna leverer en stabil, men samtidig skarp løpsfølelse for løpere som behøver en viss støtte i skoen. I denne oppdateringen har Brooks lykkes med å kutte ca 11 gram ved å fjerne de støtdempende «DNA-putene» i mellomsålen og heller blande gel-materialet inn i mellomsålens skumplastmateriale. Slik har de endt opp med ett eneste elastisk sjikt med støtdemping. En annen forandring gjør at man er mer i kontakt med underlaget. Brooks har nemlig fylt hulrommet under fotbuen med skumplast og gummi, for å oppnå en mykere overgang fra hælisett til avvikling.
Konklusjon: En passende temposko for dem som gjennomfører mesteparten av sin trening i f.eks. Brooks Adrenaline.
Vekt: 303 gram (herre); 235 gram (dame)
Såleprofil: 34,3 mm (hæl); 24,9 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Adidas Supernova Glide 6
«Jeg elsker støtdempingen i denne skoen» brast det spontant ut av en av våre testløpere. Det oppsummerer dermed tydelig hva mange andre testløpere også formulerte. Disse positive tilbakemeldingene kan ledes til det nye Boost-materialet i mellomsålen, som Adidas vil bruke i stadig fler av sine tekniske løpeskomodeller, i følge dem selv. Indikasjonene fra oppdateringen av denne modellen tyder på at dette er gode nyheter. Glide har alltid vært en pålitelig treningssko, men likevel ikke spesielt spennede. Boost-materialet har bidratt til at skoen nærmest har fått et nytt liv. Den nye typen skumplast gir bedre støtdemping enn tradisjonelt mellomsålemateriell, den påvirkes ikke nevneverdig av yttertemperaturen (blir ikke hard ved kalde værtyper), og gir en mer fjærende følelse under foten. Byttet til Boost har medført at adidas har valgt å kutte det myke partiet i hælens ytterkant, kalt «crash Pad», som tidligere versjoner har vært utrustet med. De mener at boost-materialet komprimeres såpass lett att man likevel får en myk, følsom første hælkontakt med underlaget.
Konklusjon: Beste tenkbare støtdemping i en sko laget for mengdetrening.
Vekt: 301 gra, (herre); 249 gram (dame)
Såleprofil: 31,7 mm (hæl); 23,0 mm (framfot)
Pris: 1400,-


Nike Lunar Eclipse 4
Eclipse er en slags mellomting. Den kan plasseres et sted midt mellom tidligere versjoner av den superstabile Structure og den tradisjonelt myke Pegasus-modellen. At den ikke ligner noen av disse etablerte modellene behøver dog ikke være en ulempe, ettersom det finnes en hel del løpere som søker nettopp en sko som balanserer disse modellenes fremste egenskaper. Mellomsålen på Eclipse har en kilformet myk kjerne som er innkapslet i et stivere skall. I praksis innebærer dette at skoen er mykest på yttersiden og blir suksessivt hardere. Dette kontrollerer effektivt pronasjonsbevegelsen, uten å virke klumpete.
Konklusjon: Føles beundringsverdig lett med tanke på at skoen har både stabilitet og støtdemping.
Vekt: 306 gram (herre); 247 gram (dame)
Såleprofil:35,9 mm (hæl); 23,0mm (framfot)
Pris: 1400,-

Asics Gel-Super J33
Denne skoen får utmerkelsen Beste Debut rett foran New Balance 980, og markerer en god retur på Asics innovative tenkemåte. Det er en minimalistisk løpesko med en syntetisk og sømløs overdel. Dette gir en god og tett passform. Skoens utforming gjør at den også støtter godt opp hvis du pronerer sent i steget. «Særlig lett, rask og responsiv» og «Jeg brukte de til alle typer løp» var to av kommentarene som testpanelet ga. Det eneste minuset er mangelen på en nedsenkning i skoen ved achilles som gjør at skoen for noen løpere vil trykke på hælsenen. Noen testere rapporterte at skoen føltes en halv størrelse for stor, så prøv den før du kjøper.
Konklusjon: En sko som mange vil like, både til tøffe intervaller og lengre løp.
Vekt: 224 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 17 mm (hæl); 11 mm (framfot)
Pris: 1300,-

Saucony Mirage 4
I fjor ble Mirage 3 kåret til beste oppdaterte sko i vår skoguide. Derfor er vi fornøyde med at forandringene i Mirage 4 kun handler om små detaljer. Chassiet (mellomsålematerialet og yttesålen) har i prinsippet ingen endringer, og skoens løpsfølelse med en anelse bedre stabilitet, kjennes familiært for den som har løpt i forgjengeren. Saucony har oppgradert skumplastmaterialet i hældelen marginalt – noe som resulterer i en mykere følelse i landingsfasen for hælløpere. Til og med overdelen er så å si uforandret. En detalj som er verdt å notere seg er likevel at forsterkningene i framfoten er flyttet noe ut, mot tåboksens sider, for å gi mer plass til å bevege tærne.
Konklusjon: En lettvekter med god stabilitet som man særlig setter pris på mot slutten av lengre treningsøkter.
Vekt: 261 gram (herre); 221 gram (dame)
Såleprofil: 32,8 mm (hæl); 24,5 mm (framfot)
Pris: 1200,-

Mizuno Wave Inspire 10
Det er ikke vanlig at vi presenteres for en sko på rundt 280 gram som gir både god støtdemping og stabilitet, samtidig som den byr på en fleksibel framfot. Den kombinasjonen er det naturligvis vanskelig å lage, men det er nettopp det Mizuno har klart i denne oppdateringen av Inspire. «Skoen tilbyr masse stabilitet og komfort på lengre treningsøkter uten å bli tung og klumpete», sier en testløper som tidligere har testet Asics GT-2000 og Savoy Guide 6. Det meste av stabiliteten skyldes en rigid Wave-plastplate, som deler seg i to sjiktunder i den indre delen av hælpartiet.
Konklusjon: Motbeviser den gamle myten om at god stabilitet alltid gir tunge sko.
Vekt: 264 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 34,2 mm (hæl); 22,4 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Vivobarefoot Stealth
Dette merket er en av de minimalistiske skoene som har overlevd tilbakegangen på barfot-trenden. Stealth har ingen høydeforskjell fra hæl til tå. Testerne ble imponert over hvor godt feste og beskyttelse den tøffe sålen ga, selv under løping i kupert terreng. Tåboksen er bred for å gi tærne rom til naturlig bevegelser, mens passformen til resten av skoen er standard. Forfotløpere elsket den responsen som skoen gir mot underlaget. Men for deg som skal prøve deg på denne type sko anbefaler Vivobarefoot at du starter forsiktig med bare ti minutter løping første gangen. Deretter øker du gradvis, da denne skoen setter store krav til styrken i føtter, ankler og legger.
Konklusjon: Bra for å oppmuntre til en sterk kjerne og en effektiv løpestil.
Vekt: 226 gram (herre); gram 185 (dame)
Såleprofil: 3 mm (hæl); 3mm (framfot)
Pris: 1350,-

Asics Gel-Electro 33
I år kommer du til å få høre Asics snakke om verdien av å variere treningen, og å finne riktig type sko til ulike typer trening. Men i hvilken ende skal man begynne når det gjelder å velge en alternativ skomodell? Hvis du løper brorparten av dine distanseøkter i f.eks et par Gel-Kayano, er denne modellen ansett som et godt alternativ for dine tempoøkter og konkurranser. Den har samme hældropp som Kayano, men er lettere og gir mindre støtte, samt ser ut til å gi bedre kontakt med underlaget.
Konklusjon: En konkurransemodell for mer storvokste løpere, og de som har begrenset konkurranseerfaring.
Vekt: 249 gram (herre); 207gram (dame)
Såleprofil: 30,3 mm (hæl); 21,1 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Brooks Pure Flow 3
Etter to år med den opprinnelige såleplattformen, får Pure-modellene en overhaling. Tilhengerne av de tidligere versjonene kan likevel puste lettet ut. Til tross for en del ganske markante forandringer oppførte skoen seg like funksjonelt som de tidligere versjonene – både i RW Shoe Lab og på testløpere. Mellomsålematerialet er av høy kvalitet, og tilbyr utmerket støtdemping, med tanke på hvor nære foten posisjoneres i forhold til underlaget. Sålens bredde har generelt minket noe, for å gjøre landingen enda mer følsom, og en ny utforming av yttersålen gir noe mer fleksibilitet i forhold til forgjengeren. Overdelen har også fått en del modifiseringer som bidrar til bedre passform, slik som at tungen nå er fastsydd i hælsiden og foldes ut over vristen, og ikke omvendt, som på tidligere utgaver.
Konklusjon: En prisverdig treningssko som tåler en god del mil.
Vekt: 255 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 29,4 mm (hæl); 22,9 mm (framfot)
Pris:1400,-

Nike Flyknit Lunar 2+
Nike fortsetter å forbedre sin Flyknit-tekonologi i overdelen på den modellen som i fjor ble kåret til «Redaksjonens valg». Denne spesialstrikkede konstruksjonen er klart forbedret sammenlignet med førsteutgaven. Spesielt gjør de tettstrikkede forsterkningene i mellomfoten at foten holdes på plass i skoen. Noen testløpere noterte dog at polstringen rundt ankelpartiet klemte på hælsenen. Skoens følsomme løpsopplevelse er intakt, takket være Nikes lette og fleksible mellomsålemateriale.
Konklusjon: Den strikkede overdelen former seg individuelt etter ulike føtters form og utseende.
Vekt: 238 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 33,0 mm (hæl); 21,5 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Mizuno Wave Rider 17
Wave Rider er som en deltager i TV-programmet «Biggest Loser»: Skoen kutter stadig vekten på en høyst merkbar måte. På to år har den gått fra 318 gram til 270 gram. Det meste av det vakttapet kommer fra at påsydde forsterkninger i overdelen blir erstattet med lette, tynne bånd, laget av formfast syntetfilm, som lamineres mot nylontekstilet. Dette kan være årsaken til en romsligere passform – en passform enkelte testløpere opplevde som vel løs på foten, og da særlig rundt mellomfoten.
Konklusjon: En holdbar treningsmodell som i prinsippet fungerer i alle hastigheter.
Vekt: 269 gram (herre); 218 gram (dame)
Såleprofil:35,1 mm (hæl); 21,0 mm (framfot)
Pris: 1600,-

New Balance Fresh Form 980
Fresh Form er enda en sko som markedsføres med pauker og trompeter, så man tror det handler om en superdempet modell i klasse med Hoka One One Conquest og Brooks Transcend. New Balance betegner denne innovasjonen som «science of soft», og antyder dermed at det dreier seg om et helt nytt nivå på myk støtdemping. Vi fant derimot at det handler om en ganske ordinær treningssko. Testverdiene fra RW Shoe Lab viser faktisk at støtdempingen er litt fastere enn gjennomsnittet og stabiliteten er middelmådig. «Skoen har en utmerket passform, men føles overraskende gjennomsnittlig», synes en av testløperne som regelmessig trener i lettvektssko, deriblant New Balance-modeller. Det er ikke dermed sagt at dette er en dårlig sko, bare at den ikke står til forventningene. Støtdempingen er sammenlignbar med andre sko med lignende såleprofil, der foten havner på tilsvarende avstand til underlaget.
Konklusjon: Passer best for lette løpere med mellomhøy fotbue.
Vekt: 252 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 29,3 mm (hæl); 22,7 mm (framfot)
Pris:1300,-

Brooks Adrenaline GTS 14
Tilsynelatende virker ikke lissene som en vesentlig del av en sko – men får du dem feil, får du også noen sinte løpere på nakken. I dette tilfellet kunne våre testløpere ikke få fullrost lengden på lissene og den perfekte passformen de ga på skoens øverste del og rundt ankelen. Støtdempingen i hælen har blitt utvidet for å gi en mykere landing – noe som ble verdsatt av løperene med hælisett.
Konklusjon: En pålitelig langdistanseyter, som særlig tyngre løpere vil verdsette.
Vekt: 317 gram (herre); 266 gram (dame)
Såleprofil: 35,5 mm (hæl); 11,1 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Skechers GOrun Ride 3
Da vi distribuerte testparene av denne modellen til våre testløpere måtte vi nesten tvinge noen av dem til å prøveløpe med skoen. Mindre en 48 timer senere begynte flere av de skeptiske løperne å kommentere skoen på vår twitter-konto. En skrev: «Jeg tok helt feil da jeg avskrev den nye Skechers-modellen i går kveld. Jeg har akkurat løpt en time i skoene, og de kjennes helt utmerkede». En annen kommentar var: « Jeg hater utseendet, materialet og navnet (GOrun). Ingen sko skal fortelle meg hva jeg skal gjøre med løpeskoen. Dette til tross må jeg erkjenne at jeg likte løpsfølelsen». Hvordan føles de å løpe i? Overraskende myke med tanke på den tynne mellomsålen. De har ikke spesielt mye gummi i yttersålen og kommer trolig til å slites raskere enn mer robuste modeller. Da må man likevel ha i bakhodet at disse også har en betydelig lavere pris enn flesteparten av de øvrige skomodellene i denne skoguiden.
Konklusjon: En seriøs løpetreningssko som koster mindre enn manges månedlige telefonregning.
Vekt: 235 gram (herre); 179 gram (dame)
Såleprofil: 31,3 mm (hæl); 21,9 mm (framfot)
Pris: 999,-

Adidas Adizero Adios Boost
Hvis du ser etter hva mange av verdens raskeste maratonløpere har på føttene, vil du sikkert finne denne modellen på noen av dem. Begrunnelsen for det? Som tidligere nevnt leverer Boost-mellomsålen klart bedre støtdemping enn tradisjonelle EVA-materialer. Dette gir i særegenhet fordeler når sålen kun er et tynt lag, som i konkurransemodellen som Adios Boost. Dette er ikke den letteste konkurranseskoen på markedet, men på lengre distanser kommer den å skåne bena dine.
Konklusjon: Her finner du forutsetningene for at bena dine skal føles noe sprekere mot slutten av et maratonløp.
Vekt: 230 gram (herre); 187 gram (dame)
Såleprofil: 27,5 mm (hæl); 17,1 mm (framfot)
Pris:1500,-

Vibram FiveFingers Bikila Evo
Støtdemping ruler år 2014. Trenger dette ytterligere bevis? Til og med den opprinnelige og originale modellen for alle minimalistiske sko har faktisk fått en mykere framtoning i år. Den nye Bikila EVO er tilgodesett med et tynt, sjikt av skumplast i hele lengden, noe som minker den harde direktekontakten mot underlaget. En ytterligere oppdatering er at Vibram har redusert mengden gummi i yttersålen. Det gir en lettere sko enn modellens forgjengere.
Konklusjon: En tynn barriere mellom deg og naturelementene.
Vekt: 122 gram (herre); gram 119 (dame)
Såleprofil: 9,8 mm (hæl); 10,4 mm (framfot)
Pris: 1399,-


Saucony Tempus – stabilitet uten å tynge

Saucony Tempus – stabilitet uten å tynge


Tidligere har stabilitetsmodellene i løpeskosortimentet kanskje ikke vært de mest sexy i klassen. Men alle som har sett en god high school-film vet at nerden kaster brillene og blir prom queen til slutt. Kanskje Saucony hadde dette i mente da de utviklet Tempus – en lett, veldempet og responsiv sko som samtidig gir deg støtten og stabiliteten du trenger.

Saucony har utviklet en lett og rask sko med støtte og stabilitet for løpere som trenger litt ekstra guiding i steget. Hils på Saucony Tempus!

Tempus er latinsk for tid, og for første gang i historien kan løpere som trenger litt ekstra støtte i steget, også få gleden av lett vekt, god respons og deilig demping i én og samme pakke.

Suksessfaktorene

Demping og respons: Mellomsålen i Tempus består av en fullengdes kjerne med ultralett PWRRUN PB-skum for fantastisk demping og respons.

Støtte og stabilitet: I tillegg finner vi en “ramme” av PWRRUN-skum som er dratt litt opp fra mellomsåla og rundt foten. Denne støtter foten din i landingsfasen av steget.

Mer mellomsålemateriale på sidene av fotbuen og rundt mellomfoten, gir deg følelsen av at foten ligger trygt på plass i en «seng» av skummateriale. Forklart på en annen måte: Foten din er i større grad plassert i såla, ikke bare oppå den.

Snert i steget: Den kurvede geometrien og bakkekontakten i skoens forfot gir deg et kvikt fraspark. Du formelig ruller framover i hvert steg og skytes av gårde.

Komfort: Snøresystemet og overdel-materialet er mykt, lett og pustende. Alt for en komfortabel og problemfri løpsopplevelse.

Hvor og når?

Vi har testet Tempus på flere typer underlag og på forskjellige økter. Her har du en allsidig allrounder som gir hverdagsturene følelse av luksus.

Grus og asfalt er naturlig nok foretrukne underlag, men vi har tatt Tempus med på lettløpte stipartier i terrenget, og takket være nettopp stabiliteten i skoene, er de helt med på notene, også i skogen.

Skoen er ypperlig til rolig og moderat løping over lange distanser. Men, takket være den lette vekten, den kvikke responsen og den vuggeformede geometrien, er dette en sko man helt klart også kan løpe fort i (spottet på startstreken i helgens 10-kilometerløp, faktisk!).

Saucony Tempus

Vekt: 252 g (herre) / 224 g (dame)

Drop: 8 mm (36,5 mm / 28,5 mm)

Bonus: Overdelen i Tempus inneholder resirkulerte materialer

Veiledende pris: 2199 kr

Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna

Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna


De er alle tre i verdens- og norgestoppen i sine idretter – felles for Vetle Sjåstad Christiansen, Mushaga Bakenga og Mats Hauge er at de trener hardt, ønsker å prestere på toppnivå og sverger til infrarød sauna til restitusjonsarbeidet.

Idrettsutøverne har i lengre tid ikke bare testet, men aktivt brukt infrarød sauna i sin treningshverdag. De er alle overbevist om at bruken av infrarød Sauna fra Radiant Health® har hjulpet dem med å optimalisere treningen, bedret restitusjonen og gitt dem dypere søvn.

Foto: Radiant Health/ Thomas Sandfield

Restitusjon i hverdagen

Det er viktig å lytte til kroppen etter trening og gi den rett mengde hvile. Når du trener bryter du ned kroppen, og ved restitusjon bygger kroppen seg sterkere igjen.

Restitusjon blir bare viktigere og viktigere for både idrettsutøverer og aktive mosjonister og det er det fort gjort å glemme i en travel hverdag.

For å gjøre det enkelt kan vi dele opp restitusjon inn i passiv og aktiv restitusjon. Ved aktiv restitusjon beveger man seg nok til at kroppen blir varm og blodsirkulasjonen øker, uten at det er belastende. Passiv restitusjon er ren hvile.

Infrarød sauna gir både aktiv og passiv restitusjon på en og samme tid. Infrarød varme går dypt inn i kroppen og varmer den opp innenfra, faktisk 5 ganger dypere enn en tradisjonell badstue. Man får i gang blodsirkulasjonen og hjertefrekvensen, hjertet pumper dobbelt så mye blod – dette skjer samtidig som at kroppen er helt i ro og får optimal hvile.

Les også: CrossFitt-utøvern bruker infrarød sauna til restitusjon

Idrettsutøverne er samstemte

Mats Hauge som nylig vant NM-gull på 1500 meter NM i friidrett innendørs bruker infrarød varme i sin treningshverdag for bedre restitusjonen og yteevne.

Mats har fått målbart dypere søvn og bedre restitusjonen. Ved bruk av infrarød sauna reduserer han stølhet og merker at både kroppen og beina blir kjappere klare til neste treningsøkt.

Beina til Mats er ikke like ømme og tunge lenger, slik som de var før. Etter mye og hard trening våknet han ofte opp med tunge legger og slitne bein, men etter han begynte å bruke infrarød sauna er han mindre stiv og raskere klar til nye treningsøkter.

Bortsett fra treningen er optimal restitusjon det aller viktigste for Mats – søvn, god mat, nok kalorier, massasje og nå også – infrarød sauna.

– Saunaen har bidratt til såpass mye; bedre restitusjon, dypere søvn og mykere, mindre dehydrert hud. Jeg ser ingen grunn til å slutte, forteller han.

Vokste opp med badstue

Verdensmester og olympisk mester Vetle Sjåstad Christiansen vokste opp med badstue hjemme på Geilo.

Skiskytteren innså tidlig at badstua hadde en positiv effekt på restitusjonen hans og brukte dette aktivt i treningshverdagen.

Da Vetle flytta til Oslo var det ikke like lett å finne en leilighet med badstue og dermed ble infrarød sauna fra Radiant Health® redningen.

Med over 25 timer trening i uka på det meste er det helt nødvendig å være rå på restitusjon for å prestere optimalt. Og akkurat det er veldig enkelt med Radiant Health, forteller han.

Finn din INFRARØDE SAUNA fra Radiant Health® her

Foto: Radiant Health/ Thomas Sandfield

Ønsker alltid å optimalisere treningshverdagen

Som profesjonell fotballspiller leter Mushaga Bakenga  alltid etter måter for optimalisere treningshverdagen sin på. Med det dette kampprogrammet står restitusjon, god søvn og pleie av kroppen høyt på lista i hverdagen.

Med flere skader og mange år i toppfotballen har kroppen til Mushaga fått merke hardkjøret og etter flere operasjoner var han svært nyskjerrig på hva en infrarød sauna fra Radiant Health® kunne hjelpe han med.

De gode erfaringene til Mushaga med regelmessig bruk av infrarød sauna er: bedre søvn, bedre hud og kortere restitusjonstid.

– Fra første stund kjente jeg bedring med tanke på søvn og hud. Etter å ha brukt den over tid innså jeg også hvor mye restitusjonstiden bedret seg mellom tette kamper og hyppig saunabruk, forteller han.

Fordeler ved bruk med infrarød sauna til restitusjon:

  • Raskere klar til ny treningsøkt
  • Dypere søvn
  • Mindre smerter i ledd og muskler
  • Økt sirkulasjonen i hele kroppen
  • Mindre dehydrert hud

Infrarød helsereise

Radiant Health® startet i vinter en infrarød helsereise. Av 700 påmeldte valgte de ut 10 personer med ulik alder, bakgrunn og utgangspunkt og i 10 uker skulle deltakerene dele sine erfaringer og opplevelser med bruken av infrarød sauna.

I helsereisen kan du lese om toppidrettsutøvere som ønsker bedre restitusjon og prestasjonsevne, fagpersoner som vil forske på seg selv, og mennesker med revmatisme som ønsker smertelindring og mer energi i hverdagen, lavt stoffskifte og vektnedgang. Og selvfølgelig bedre helse.

Les om erfaringene og opplevelsene til deltakerene etter bruk av infrarød sauna i 10 uker her

Test: Merrell MTL Long Sky 2

Test: Merrell MTL Long Sky 2


Denne allsidige terrengskoen takler alle typer underlag i mange kilometer. Skal du ha én terrengsko for alle turene i fjell og skog i sommer, bør du ta en titt på denne. Se videoen med vår vurdering her!

Merrell vet å kombinere alle detaljer som er viktige for løperen – alt fra resirkulerte materialer til en veldrenerende overdel er på plass, i tillegg til essensielle faktorer som grepsegenskaper og komfort.

Se vår dom av skoen her:

Smart sommerløping med Strive løpevest fra Silva

Smart sommerløping med Strive løpevest fra Silva


Silva er produsenten med øye for detaljer, som virkelig vet hva løperen trenger. Dette reflekteres også i løpevestene deres. Vi har tatt en nærmere titt på Strive-seriens tre forskjellige vester.

Sommeren betyr bedre tid til de lange ekskursjonsløpeturene hvor utforsking og oppdagelse står i sentrum. Sommeren betyr også transportløping hjem fra stranda og løpeturer på ukjente steder hvor enn du ferierer. Fellesnevneren for alle sommerens turer, er løpevesten. Et genialt verktøy som gjør at løping på enklere vis kan implementeres i dagliglivet.

Strive-serien fra Silva består av tre forskjellige løpevester som alle er skreddersydd for løperen.

Strive kan oversettes med «å strebe». Å strebe kan defineres som å anstrenge seg for å oppnå noe, og å jobbe iherdig for å få dette til.

Og nettopp det legger Strive-vestene til rette for.

Uansett om du skal konkurrere, løpe til jobben, eller er ute på transportløping i byen for å få unna ærender, har Strive en vest med riktig størrelse og volum til ditt formål. La oss ta en nærmere titt.

Strive Ultra Light

Dette er en superslank, fjærlett og minimalistisk løpevest hvor du får plass til kun det aller mest nødvendige.

Løpevesten er produsert i et tynt materiale som har en god ventilasjon og svettetransport. Vekten er på ultralette 139 gram i den minste størrelsen (XS/S), og kun 179 gram i størrelse L/XL.

Når sekundene teller er hver detalj viktig. Strive Ultra Light løpevest har fire rom på fremsiden av løpevesten så du lett kan nå det du trenger uten å miste fart når du løper.

To av rommene rommer Silvas myke vannflasker og holdes på plass av kompresjonsstrikker. De andre to rommene er perfekte for gels og barer – og søppelet som du tar med hjem.

Ytterligere to rom finnes på siden av vesten; en i mesh og et rom med glidelås. Her har du din telefon sikker fra regn og vind (rommet med glidelås er vanntett), og rommet har også plass hos vanter, lue, kompass eller lignende. Rommet på ryggen er i en mellomstor størrelse og har plass til en ekstra jakke eller et hodelyktbatteri.

Denne løpevesten er utrustet med fløyte for din sikkerhet, samt reflekterende detaljer slik at du syns når du løper i mørket. Den har også en egen plass til hodelyktbatteriet i rommet på ryggen slik at din løpetur skal bli enda mer komfortabel.

Strive Light Black 5 og 10

Strive Light Black-vesten kommer med volum på enten 5 eller 10 liter avhengig av hva du trenger. Her får du en fleksibel løpevest med en egen lomme for drikkeblære og en toveis åpning til den elastiske lommen bak for rask tilgang. Den fleksible formen gir deg frihet til å bevege deg slik du ønsker i alle situasjoner.

Denne løpevesten er utviklet i samarbeid med erfarne ultraløpere for å sikre viktige detaljer. Den er laget av et lett, pustende 3D-materiale for optimal ventilasjon og svettetransport, og har nok plass til de viktigste tingene du trenger på en løpetur eller i en konkurranse.

 Begge varianter er svært lette: Strive Light Black 5 veier fra 220 gram, mens Strive Light Black 10 veier fra 265 gram.

Dette er en løpevenn med mange funksjoner. Den har flere ulike lommer og oppbevaringsmuligheter, inkludert en lomme til batteri og drikkeblære. Den har utgang for batterikabler og et nøkkelfeste i den ene lommen. Hovedlommene er laget av et elastisk materiale slik at du kan ta med den ekstra klær hvis det er nødvendig.

En av lommene er vannbestandig, og passer godt for mobiltelefon og nøkler. Lommen på baksiden av sekken er elastisk og har åpning på begge sider. Dette gir deg enkel tilgang til løpejakken, luen eller vottene du legger der. Strive Light Black 5 og 10 leveres med to softflasker (240 ml hver).

For å føle deg ekstra sikker under treningsturene, har denne løpevesten et feste til synlighetslys både foran og bak, i tillegg til en integrert fløyte. I tillegg er det refleksdetaljer både foran og bak på vesten slik at du blir ekstra synlig i mørket.

Derfor bør løperen velge HUAWEI GT Runner

Derfor bør løperen velge HUAWEI GT Runner


Tidligere denne våren lanserte HUAWEI løpeklokka GT RUNNER. Vi har tatt turen til Finland og snakket med HUAWEIs ekspert om hvorfor løpere bør velge akkurat denne klokka.

I Finland, nærmere bestemt Helsinki, har HUAWEI sitt vitenskaplige hovedkontor hvor alle klokker blir testet og gjort klare for det norske markedet.

Vi har tidligere testet klokka GT Runner og ønsket å finne ut mer om teknologien i klokka og Aritificial Intelligence-løpetreneren. Vi tok en prat og stilte noen spørsmål til HUAWEI sin RnD-ekspert på hovedkontoret for å få svar.

Hvordan fungerer AI-løpetreneren og hvordan er det mulig å analysere øktene og gi løperen så vitenskaplige gode treningsprogram?

– Al-løpetreneren lager en personlig treningsplan basert på løperens mål, hvor lang og hvor ofte løperen ønsker å trene. Treneren evaluerer deretter løperens aerobe kondisjon og løpeevne fra treningsøktene, og justerer planen kontinuerlig for å å hele tiden tilpasse seg løperen.

– Treningsplanen er basert på den nyeste vitenskapelige kunnskapen om løping og treningsfysiologi og modifiseres hele tiden i henhold til treningsdataene, løperens fremgang i kondisjonsnivå og løpeevne på en måte som gjør at hver treningsøkt blir så effektiv som mulig – dette fører til forbedring i løpingen og bedre resultater.

Hva kan løperen forvente å oppnå med AI-løpetreneren?

– Vi i HUAWEI vet at livet kan være travelt og uforutsigbart, noe som gjør det utfordrende å forplikte seg til en treningsplan. Vi har derfor gitt løperen kontroll over sin egen treningsplan slik at man selv kan bestemme hvor ofte, hvor lenge og når man skal trene.

– Hvis man går glipp av en treningsøkt justerer AI-treneren automatisk planen og det blir derfor lettere å komme i gang igjen. Løperen kan forvente best mulig resultater ut i fra den tiden de legger ned i treningen.

Hvis du er en nybegynner, mosjonist, eller en erfaren løper – hvorfor skal man kjøpe en HUAWEI GT Runner i stedet for andre lignende klokker?

– GT Runner er designet for å møte kravene til løpere på alle nivåer. Hvis løperen er nybegynner vil klokka og al-treneren gi en treningsplan som oppfyller målene til brukeren. For mer erfarne løpere som vanligvis har sin egen treningsplan, kan GT Runner gi nøyaktige og pålitelige data og fysiologiske analyser fra treningsøkten.

– GT Runner er en lett klokke med lang batteritid og er derfor et godt valg for alle løper.

Les testen av GT Runner her

Når kan HUAWEI GT Runner kobles mot Strava og andre apper?

– For øyeblikket kan HUAWEI GT RUNNER kobles opp mot appen Runtastic og det blir hele tiden vurdert forbindelser med andre apper.

Mange sier at HUAWEI helse-appen kan være den beste sammenlignet med andre merker/klokker. Hva har HUAWEI gjort annerledes? Hva kan brukeren forvente og hvilke fordeler får man ved bruk av helse-appen?

– På forskningssenteret vårt her i Finland jobber vi hardt for å gi brukerene av HUAWEI klokkene våre de beste sports- og helsefunksjonene. Vi har et stort nettverk av fantastiske internasjonale akademikere og treningsfysiologer som vi hele tiden samarbeider med for nettopp å levere og utvikle de beste produktene.

Kan pulsmålingen fra TruSeen 5.0+ erstatte et pulsmålerbelte?

– Selv om målingen av pulsen er blitt forbedret og mer nøyaktig med TruSeen 5.0+ er et pulsmålerbelte fremdeles mest nøyaktig.

Hvorfor mener dere HUAWEI GT Runner er den mest optimale klokka for løpere?

– HUAWEI GT Runner gir intelligente treningsplaner for løpere på alle nivåer, gir nøyaktige data og holder orden på treningen til brukerne. Klokken er lett og har lang batteritid – noe som gjør at klokken er å foretrekke på lange løpeturer og hyppige treninger.