Problemer med beinhinna, leggene eller akilles? Her er styrkeøvelsene for deg!

Problemer med beinhinna, leggene eller akilles? Her er styrkeøvelsene for deg!


Den harde sannhet: Leggplager skyldes ofte at du rett og slett er for svak.

Jordan Metzl er en bestselgende treningsbokforfatter, treningsinstruktør og rikskjent, amerikansk ortopedspesialist innen idrettsskader. Her er hans enkle styrketreningsrutine som holder leggene og akillessenene sterke og smertefrie.

For å kunne øke mengden og intensiteten i løpingen, må det litt styrketrening til. Løping kan skape ubalanse i muskulaturen og forsterke problemer som du allerede har. Svake legger kan for eksempel legge et stort press på akillessenene, og bryte ned fibrene som bygger opp senene. Instabile hofter og kjernemuskulatur svekker bevegeligheten og overbelaster knær og legger, hvilket igjen kan føre til beinhinnebetennelse eller tretthetsbrudd. Alt henger i hop, med andre ord.

Derfor bør du gjøre disse øvelsene to ganger i uka – eller daglig hvis du sliter med beinhinnebetennelse eller har akillesproblemer.

1.jpg

1. Utfallstegsveksling
Ta et steg frem med høyre fot og senk kroppen til venstre legg er parallell med gulvet og kneet nesten berører gulvet. Gjør et eksplosivt opphopp der du bytter ben i lufta, slik at du lander med venstre fot foran deg. Ett venstre- og ett høyrebensutfall regnes til sammen som én repetisjon. Gjør tre sett med 15 repetisjoner.

2.jpg

2. Tåhev med strake knær
Ta tak i en hantelvekt i høyre hånd og still deg på en step up-kase eller et trappetrinn. Plasser venstre fot bak høyre ben og balanser på forfoten. Gjør tåhev uten å bøye kneet og hold posisjonen noen sekunder når du er oppe, senk deretter hælen. Gjør tre sett med 15 repetisjoner

3.jpg

3. Tåhev med bøyde knær
Følg instruksjonene for tåhev med rake knær, men bøy kneet på det benet du balanserer på. Hold kneet bøyd samtidig som du gjør tåhev. Gjør tre sett med 15 repetisjoner.

4.jpg

4. Eksentrisk tåhev
Stå på en step up-kasse med hælene utenfor kassens kant. Gjør en tåhev og senk deretter hælene veldig sakte ned igjen. Gjør tre sett med 15 repetisjoner.

5.jpg

5. Bondens tågang
Ta tak i en tung hantel i hver hånd og gå deretter på tå i 60 sekunder. Hvis du kan holde på lenger enn dette, bør du bruke tyngre vekter. Gjør tre sett.


Les også: Alt om intervaller

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Bli kjent med Jacob Boutera og hans relativt korte, men bratte løpekarriere.
  • Intervju med Christopher McDougall om oppfølgerboka Born To Run 2.
  • Treningsprogram fra vinter til vår, fra langrenn til løpeform.
  • De beste produktene, plaggene og skoene fra 2022.
  • Innblikk i treninga til Norges raskeste maratonløper på kvinnesiden, Runa Skrove Falch.
  • Ultraløper og løpsarrangør Mona Kjeldsberg om Norge på langs på sti.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg en grundig gjennomgang av tøying – lønner det seg eller ei?
  • Idrettsvitenskapsgutta Askild og Ånung skriver om henholdsvis styrke og alternativ trening, og treningsfilosofi og verdigrunnlag.
  • 30 tips til grønn variasjon i hverdagskosten fra ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft.
  • I tillegg får du teknikktips, terrengtips, oppskrifter og øktforslag – for å nevne noe.

Les magasinet digitalt her!


Fem festlige mølleøkter

Fem festlige mølleøkter


Noen løpere bare elsker mølla. Langtur på 30 kilometer – null stress! De aller fleste, vil vi anta, synes mølleløping kan bli en anelse monotont. Denne er til løpere flest – fem festlige mølleøkter, vær så god.

Nydelig vintervær er kanskje noe av det fineste som finnes, men let’s be honest; snø, is, slaps og kulde gjør også at løping utendørs om vinteren kan være en skikkelig utfordring. Og da (men kun da, ifølge mange), er mølla god å ha.

To innledende tips

Merk at det kan være variasjoner i fart mellom ulike møller. Har du egen mølle kan du hoppe videre til neste avsnitt, men hvis du trener på senter og i tillegg er nøye på sånt, bør du forsøke å kapre den samme mølla hver gang for å på best mulig måte kunne kontrollere egen form, fart og framgang (det vil si, unngå rushen sånn i 19-draget om kvelden).

Mange har hørt at man bør løpe med litt stigning på mølla for å få tilsvarende forhold som utendørs – det er muligens bare en myte, ifølge denne metastudien vi har skrevet om her.

Så, med mindre du faktisk foretrekker femten minus – slå deg løs med en av disse mølleøktene:

Økta for deg som elsker terskel men hater lange drag og mange reps

Du trener kanskje mot halv eller helmaraton og vet at du trenger å sanke mange minutter på terskel. Men så var det denne litt anstrengte relasjonen til mølla da. Du utstår rett og slett bare ikke tanken på å løpe drag på fem-seks-sju-åtte minutter, og du synes at 40(!) x 45/15 høres ekstremt mye ut.

Det magiske trikset er rett og slett å legge seg på et sted i midten: Akkurat passe lange drag, akkurat passe mange repetisjoner. Akkurat passe overkommelig for den vonde vilja.

Her er et forslag som gir deg gode 40 minutter på terskel:

2 x 4 min / 60 sek pause
6 x 3 min / 45 sek pause
6 x 2 min / 30 sek pause
2–5 x 1 min / 20 sek pause


Økta for deg som hater monotonitet

Dette er en artig terskeløkt som passer godt for deg som ikke orker tanken på 10 x 1000 meter og denslags repetitive, monotone intervalløkter.

Økta består av 32 minutter på terskel, og er delt opp i fire bolker à åtte minutter hver. Men, disse åtteminutterne er delt opp på forskjellig måter, så i stedet for å løpe 4 x 8 min med 90 sek pause, ser nå økta slik ut:

1 x 8 min / 90 sek pause
2 x 4 min / 60 sek pause
4 x 2 min / 30 sek pause
8 x 1 min / 20 sek pause


Økta for den kreative og spontane

Dette er den perfekte økta for deg som ikke liker rigide intervaller, og bare ønsker en effektiv, uforutsigbar, spontan og kreativ mølleøkt.

Kjør for eksempel ti minutter oppvarming, 20 minutter varierende intervaller og 10 minutter nedjogging.

Velg «random intervals» dersom tredemølla di har den funksjonen. Hvis ikke, løp på følelsen som i en fartslek. Bestem deg enten for et visst antall minutter eller sekunder med fartsøkning, eller la treningsstudio-omgivelsene styre. Her er noen tips:

  • Nå skal jeg holde denne farten til han ved siden av meg er ferdig med sitt intervalldrag.
  • Nå øker jeg tempoet litt og litt helt til hu maskina der borte er ferdig med knebøy-serien sin.
  • Nå skal jeg spurte til den elendige reklamen på skjermen er ferdig.
  • Nå jogger jeg rolig fram til neste gang jeg ser en senteransatt.
  • Nå skal jeg cruise på terskel helt til jeg ser en styrketreningsentusiast i litt for trang singlet.

Økta for deg som vil ha tempo

Mølla er jo et ypperlig redskap for fart, i hvert fall sammenlignet med tolv minusgrader og holke.

Varm opp godt og kjør gjerne to–tre raskere drag på rundt 30–40 sekunder før du starter økta.

Kjør 3 x (3 x 3 min), altså tre serier med tre treminuttere i hver. Mellom hvert treminuttersdrag tar du 90 sek pause. Mellom seriene unner du deg to minutter pause (kan forlenges ved behov).

Farten skal være høy, i og med at pausa er på hele 50 % av dragtid. Ta sikte på en fart litt raskere enn 5-kilometersfarten din.


Økta for deg som elsker bakker

På tredemølla bestemmer du selv hvor tøffe motbakker du skal løpe, samtidig som du slipper å nedoverløpingsbelastningen av muskulaturen på forside lår. Genialt.

Varm opp i ti minutter med rolig tempo. Still inn båndet på fire prosent stigning og løp ett minutt i motbakke etterfulgt av to minutters rolig løping med mølla i nøytral posisjon. Gjenta ti ganger.

Når du blir sterkere kan du øke stigningen på mølla og antall drag. Motbakkeløping gir hjertet en real utfordring, men er skånsomt for beina – særlig fremside legg. Sliter du med akillessene-problemer, er dog ikke bakkeøkter det beste du kan drive med.


Les også: Hvordan gjøre løpeturen litt lettere? Her er Ingrid Kristiansens tips.

Tre piggsko til Winterrun

Tre piggsko til Winterrun


Årets Winterrun blir en virtuell karusell bestående av tre løp. Du velger selv om du deltar på ett eller flere. Uansett vil opplevelsen høynes om du er godt skodd. Her er tre skotips til vinterløpingen.

Icebug har vært stolt sponsor av Winterrun siden løpets oppstart i 2015, og har sørget for at løpsdeltakerne takler høy fart på det isete underlaget i traseen.

I år er de fysiske arrangementene avlyst til fordel for en virtuell løpskarusell bestående av tre løp. Den 6. februar, 20. februar og 6. mars kan du løpe 5 eller 10 km – der du er. Du velger selv om du vil delta på ett eller flere løp. Det blir premiebonanza med økte vinnersjanser for hvert løp du deltar på.

Varierende forhold

Løpeforholdene er svært varierende rundt om kring i landet, og har en tendens til å skifte fra uke til uke. Fra stabilt vinterføre med hardpakket snø, via slaps til speilblank is.

Her er tre skotips som vil gjøre både vintertreningen og vinterens virtuelle løp til en bedre opplevelse:

Tre piggede vintersko



Icebug NewRun BUGrip

NewRun er den første dedikerte asfaltskoen fra Icebug, ment for byløping om høsten og vinteren når det fryser på. Høy komfort var i fokus da Icebug utviklet denne skoen. Lave temperaturer passer dårlig med en smal lest, derfor har skoen en romslig tåboks og en rett tålinje som lar foten bøye seg og bre seg ut naturlig. Mellomsålen er godt dempet og den brede basen gir både stabilitet og komfort på lange distanser. 7 mm dropp føles naturlig gjennom hele steget. BUGrip med 17 dynamiske stålpigger gir den et enestående grep.



Oribi5 BUGrip

Oribi BUGrip er en av de letteste vinterskoene til dags dato. Overdelen av bluesign® Polyester er glatt, slitesterk og vannavvisende. Snøresystemet med integrerte laminerte ribber omslutter foten og holder den på plass, sammen med spesielle lisser som ikke løsner underveis.

Den tynne pløsen har en sokkeliknende konstruksjon, som både holder den på plass og gjør at Oribi passer som en hanske. Den myke hælkappen har en polstret krage og et fast grep om hælen, og i kombinasjon med den middels brede lesten er komforten høy jevnt over.

Mellomsålen har en integrert Rock Shield for å beskytte føttene i steinete terreng. Mellomsålen gir vridningsstivhet, og er utviklet for å gi et kick i siste del av steget. Medium demping og 7 mm dropp gir akkurat riktig grad av støtte og fartskontroll. Den dynamiske karakteren til piggene betyr at de oppfører seg sivilisert på asfalt og samtidig gir et rått grep på is og glatte stier.



Icebug Pyhto5 BUGrip

Pytho BUGrip® har vært å finne i Icebugs sortiment i mange år og kombinerer egenskaper som mange stiløpere setter pris på; lavt dropp, vridningsstivhet og en romslig, beskyttende tåboks.

Lett og allikevel slitesterk overdel tåler tøff bruk. Overdelen absorberer minimalt med vann og har gode vannavvisende egenskaper. Løpeegenskaper på øverste hylle med glimrende kontroll på underlaget og en lest som er designet for langdistansetrening. De dynamiske BUGrip® stålpiggene gir grep på et bredt utvalg av underlag, fra våte steiner og røtter til is.

  • BUGrip® yttersåle med 17 dynamiske stålpigger
  • Lav dropp og medium demping gir god kontroll med underlaget
  • Vridningsstivhet og romslig tåboks gir komfort på lange distanser

Les mer om Winterrun og meld deg på her!

Sponset innlegg
Vil du bli en RW Coach?

Vil du bli en RW Coach?


Har du en trener i magen? Bli sertifisert til å holde løpekurs i ditt nærområde med Runner’s World Coach – digitalt kurs.

Vi utvider løpefamilien vår, og i 2021 gir vi deg muligheten til å bli trener for Runner’s World. I tiden fremover kommer vi til å tilby kurs under navnet Runner’s World Coach. Her vil du få teoretisk og praktisk input – og mulighet til å bli sertifisert som en fremtidig Runners’ World Coach.

RW-spaltist og løpecoach Askild Vatnbakk Larsen er instruktør på det digitale kurset som går over 2 x 2 timer på kveldstid.

Vi har allerede hatt to kursrunder med stor suksess.

Neste kurs er satt til 8. og 10. juni, fra klokken 19.00–21.00.



Kursets innhold

– På kurset går vi gjennom tema som løpeteknikk, intervalløkter, intensitetsstyring, hvordan vi skal unngå skader og hvordan vi gjennomfører engasjerende og lærerike fellestreninger. Du vil få solid faglig teoretisk og praktisk info fra meg og dere som deltar på kurset vil kunne komme med innspill og spørsmål underveis. I tillegg blir det satt av tid til diskusjon og en workshop om løpetrening og hvordan vi lager gode gruppetreninger, forteller Askild.

Gode verktøy

Etter gjennomført kurs vil du være en ambassadør for Runner’s World som holder løpekurs og treninger i ditt nærmijø. Du sitter igjen med kunnskapen som trengs for å formidle god løpekunnskap og engasjement og de praktiske verktøyene som skal til for å holde morsomme og lærerike løpekurs. Du vil også motta fine klær fra On med logo som viser at du nå er en Runner’s World Coach.

– Målet vårt er å sammen med dere spre gleden vi får gjennom løping og aktivitet og lære så mange som mulig hvordan de kan trene løping smart for å nå sine mål, uansett hva det målet skulle være. Vi trenger aktivitet og engasjement nå kanskje mer enn noen gang, og vi vil ha med deg på laget, avslutter kursholderen.

Neste kurs holdes digitalt 8. og 10. juni, fra klokka 19.00–21.00.

Test av Asics Novablast

Test av Asics Novablast


Asics Novablast er kanskje en lettvekter, men slår knockout på fordommene om at godt dempede løpesko ikke kan være lette og raske.

Det første og største blikkfanget med Asics Novablast er den tykke, ruglete yttersålen, som kanskje høres traust og kjedelig ut, men som faktisk er selve diamanten i skoen.

Alle skomerker med respekt for seg selv må jo ha sitt eget, superfancy navn på dempingsmaterialet, og Asics vil selvfølgelig ikke noe dårligere. FlyteFoam Blast er navnet på dempingen i Novablast, som ikke bare har lav vekt, men også fantastisk respons.

Asics holder det de lover når de skriver at FlyteFoam Blast-teknologien skal skape en trampoline-effekt som driver deg fremover. I motsetning til andre myke sko hvor det kan føles at hælen svømmer litt i det myke hælpartiet, føles mellomsålen stram og spretten nok til at steget ikke mister energi. 

I tillegg til den deilige, tjukke mellomsålen har Asics også sneket inn en liten, ekstra pute under mellomfoten. Akkurat i overgangen fra landing til avvikling føles det som foten får en liten, ekstra dytt fremover, bare ved å rulle gjennom steget.

Det underbygger hele følelsen av å løpe med Novablast, hvert steg koster veldig lite. Det føles lett, det føles lekent. Akkurat så gøy som løping skal være! 


MYE såle

Når det gjelder tykkelsen på mellomsålen har ikke Asics vært særlig sparsommelige. Hælpartiet svever 32 mm over underlaget, som kan være grus, asfalt eller sti uten at det byr på problemer. 32 mm er høyere enn blant annet Hoka Clifton 7 og Nike Pegasus 37, og skoen har et drop på 10 mm. Det er forholdsvis høyt, kanskje i høyeste laget for noen, spesielt når støtten rundt ankelen er ganske liten.

Hva som er for høyt drop handler mest om hva man trives med og hva foten er vant til, tenker jeg, og i mitt tilfelle synes jeg det er utelukkende positivt at Asics har laget en sko med en såpass høy hæl. 

Lekent på lengre turer

Hvert slag mot underlaget føles som å lande på en myk pute, også på økter over en time. På lengre økter har jeg tidligere unngått de mest dempede skoene i skapet fordi jeg har opplevd at føttene mine visner litt utover i økta, jeg får ikke kobla på muskelgruppene rundt ankelen og leggen.

Men Novablast føles både stram og tight, spretten og leken, og i mangel på et bedre ord – rett og slett superdigg å løpe i – også etter ti og femten kilometer. 

Asics Novablast er så komfortabel og behagelig at jeg kunne sovet i skje med den! 

Det virker som Asics har skrevet ordet løpsfølelse på hundrevis av gule post it-lapper og klistret dem i panna på alle sine ansatte. 


Meshhh

Overdelen består av et veldig tynt og lett mesh-stoff som puster så godt at det kunne holdt følge med Team Ingebrigtsen på deres mølleøkter. Det gjør Novablast til en naturlig favoritt i varmt, tørt vær, men med en gang det blir fuktig i lufta, blir også sokkene fuktige og våte. Jeg ble faktisk overrasket over hvor lite beskyttende overdelen var, bare litt lett duskregn var nok til at Novablast tok seg vann over hodet. 

Fordelen med den tynne overdelen er at tåboksen er blir tjukk og romslig, faktisk såpass romslig at min vanlige størrelse føltes en størrelse for stor. Det passer forsåvidt fint når man skal ha plass til en varmere sokk på vinterstid, men pass på at du får prøvd skoen før du kjøper! 



Medaljens bakside?

Men alle medaljer har jo en bakside, selv om denne baksiden er høyst diskutabel og kan være forskjellig fra løper til løper. Rundt ankelleddet har Novablast gått en litt annen vei enn på deres mer kjente modell Gel-Nimbus.

Novablast har minimalt med støtte og er derfor på grensen til ustabil, sett i sammenheng med sålen løfter foten ganske høyt opp, som igjen gjør steget mer sårbart.

Dermed vil jeg påstå at Novablast fordrer et sterkt ankelledd og god teknisk utførelse av steget, gjennom hofte og kne. Det betyr ikke at løpere som har løpt lite eller har dårlig teknikk ikke kan få glede av Novablast, men at erfarne og godt trente løpere kan få en større utnyttelse av skoens kvaliteter. 

Novablast får meg til å løpe bedre – både teknisk og en anelse raskere.


God guiding gjennom steget

For meg som begynte å løpe aktivt først etter fylte 25 og som har en helt grei teknikk, føles det som at Novablast får meg til å løpe bedre – både teknisk og en anelse raskere.

Jeg blir nærmest tvunget til å løpe mer “riktig”, og det føles faktisk som at jeg gjør det også. Og når skoene får en sånn funksjon, utover å være en godt dempet og lett joggesko, blir løpeturene til en fest, hvor spillelista er tettpakket med godlåter fra Backstreet Boys, Westlife og A1. 

Jeg har brukt Novablast til rolig løping og joggeturer, som tidligere har føltes som et pliktløp for å opprettholde og helst videreutvikle en viss løpeform, men heller har blitt til øktene hvor smilet alltid kommer frem, både underveis og etter økta.

Asics Novablast er en anvendelig sko, som med sin gode demping fungerer utmerket til rolig løping, men også med kvikke respons og lav vekt kan være en god følgesvenn på de raskere øktene.

Uansett fart eller økt, er Novablast en ny stjerne på skohimmelen som får fram smilet og løpegleden, helt fra du strammer lissene rundt vrista til du legger beina på bordet.


Testet av Ole Martin Synnes

Les forrige skotest av Ole Martin: Saucony Endorphin Pro

Ti møllesko

Ti møllesko


Vi har testet ti relativt nye modeller som egner seg best til mølla akkurat nå – eller bar asfalt om noen måneder.

Alle vet at man ikke skal kjøpe løpesko til noen andre enn seg selv. Så det å ønske seg nye sko i julegave er en uting. Da må du enten være pinlig konkret, særlig hvis du fremmer ønsket til en ikke-løper, eller så må du ta saken i egne hender litt uti januar. Her er ti av fjorårshøstens nyheter.


ADIDAS Adizero Boston 9


  • Vekt: Herre 239 gram. Dame 221 gram
  • Drop: 9,5 mm
  • Pris: 1500 kr

Adidas har i de siste årene skaffet seg en sterk posisjon i kategorien av skomodeller som er utviklet for raskere økter, uten å være like fjærlette og “pinglete” som rene konkurransemodeller. Adidas tilbyr flere ulike modeller i denne kategorien under samlebetegnelsen Adizero. Den modellen som kanskje favner bredest er Boston, takket være svært god balanse mellom lav vekt, god støtdemping og kvikk løpsfølelse. Den niende versjonen, som kom nå i høst, er definitivt intet unntak.

Den todelte mellomsålen har en fastere LightStrike-komponent nærmest foten og et lag med mykt og responsivt Boost-skum nærmest yttersålen. Det gir skoen en finstemt balanse mellom beskyttelse og respons. Et såkalt stretchweb av Continental-gummi i yttersålen gir skoen kontakt og godt grep mot underlaget, og er gull utendørs på litt glattere føre som ikke helt kvalifiserer til piggskoføre. Overdelens lette og føyelige mesh kombinerer god ventilasjon med en passform som fint tilpasser seg fotens bevegelse.

Adizero Boston 9 er først og fremst tenkt som en sko for raskere konkurranser og økter, og passer derfor utmerket til vinterens tempoøkter på mølla. Mer erfarne løpere, eller løpere som generelt liker litt mer snert og litt mindre “svamp” i mengdeskoene sine, tyr til Boston også på de lengre turene.


ASICS Gel Kayano 27


  • Vekt: Herre 309 gram. Dame 244 gram
  • Drop: 10 mm (herre), 13 mm (dame)
  • Pris: 1900 kr

Flere og flere produsenter har gitt opp sine tradisjonelle stabilitetsmodeller, men Asics har valgt å beholde flaggskipet i sin imponerende skopark. De siste årene har man varsomt modernisert Kayano-modellen. På denne måten har Asics lykkes med å beholde skoens godt likte passform og løpsfølelse, samtidig som modellen er oppdatert med den siste skoteknologien.

I såleplattformens hældel finnes fortsatt en solid Gel-pute, men denne er nå komplettert av det nye mellomsålematerialet Flytefoam Propel. Dette holder vekten nede og gir en kvikkere respons mot underlaget.

Overdelen har fått en mer føyelig struktur enn forgjengeren, hvilket også gir bedre ventilasjonsegenskaper. Hælkappen har fått en enklere utforming enn i versjon 26, hvilket gjør at den omslutter hælen bedre og forhindrer uønskede bevegelser inne i skoen. Sammen med en moderert hardplastplate i mellomfoten gir skoen en trygg og stødig løpsopplevelse, uten at skoen føles klumpete. Den 27. versjonen av Kayano fortsetter å levere på samme måte som forgjengerne.


BROOKS Ghost 13


  • Vekt: Herre 286 gram. Dame 250 gram
  • Drop: 12 mm
  • Pris: 1600 kr

Den trettende utgaven av Ghost er snarlik forgjengeren, selv om overdelen nå har et noe tynnere mesh-materiale i forfoten. I mellomsålen finnes dog en vesentlig oppdatering. Brooks’ mykeste mellomsålemateriale DNA Loft (en spenstig blanding av EVA-skum og gummi) finnes nå ikke bare i hælpartiet – som i versjon 12 – men er dratt fram hele veien på skoens ytterside. Resten av mellomsålen består av et fastere skummateriale kalt BioMoGo DNA for å gi skoen mer respons i frasparket. Yttersålens mønster er marginalt justert og er helt identisk med GTX-versjonen.

Noen av testløperne sammenlignet Ghost med et par jeans – en praktisk kombinasjon av komfort, slitestyrke og allsidighet. I klartekst innebærer det at Ghost er en av markedets mest pålitelige og bekvemme mengdetreningssko.


HOKA ONE ONE Clifton 7


  • Vekt: Herre 274 gram. Dame 209 gram
  • Drop: 5 mm
  • Pris: 1800 kr

Til å være en mengdetreningssko er denne populære Hoka-modellen oppsiktsvekkende lett. Hadde det ikke vært for den tykke, myke såleplattformen hadde den lave vekten definitivt plassert seg i kategorien konkurransesko. Den ultramyke støtdempingen gjør det imidlertid vanskelig å trykke til i høyt tempo. Clifton kommer derfor best til sin rett på rolige og moderate turer med variert lengde, på hardt og jevnt underlag.

Såleplattformen med den vuggelignende Rocker-konstruksjonen – som gjør at man lettere ruller fram på forfoten i fotisettet – er helt uforandret fra versjon seks. Oppdateringen finner vi i overdelen der et tynnere materiale gjør denne versjonen åtte gram lettere enn forgjengeren. Clifton passer godt til hælløpere som søker myk støtdemping i lettvektsforpakning.


NIKE Air Zoom Pegasus 37


  • Vekt: Herre 285 gram. Dame 235 gram
  • Drop: 10 mm
  • Pris: 1300 kr

Oppdateringer av en av løpeverdenens mest langlivede skomodeller vekker alltid nysgjerrighet. I blant har Nike valgt å kun gjøre små, nærmest kosmetiske forandringer fra en sesong til en annen- det var tilfellet med versjon 36 i fjor. I sommer kom den 37. Versjonen av Pegasus med merkbare forandringer.

Materialet i mellomsålen består nå av det kvikkere og mer responsive Nike React Foam, hvilket erstatter det mer tradisjonelle Cushlon ST-materialet. Den innkapslede støtdempende air-enheten i mellomsålen har også fått en ny utforming. På versjon 35 og 36 handlet det om en gassfylt kapsel som strakte seg langs hele skoens lengde. Den er nå erstattet av en noe tykkere variant og finnes kun i skoens forfot. Hele mellomsålen er dessuten rundt to millimeter tykkere.

Overdelen består nå av en tettere og mer formfast strikk som omslutter foten mer distinkt. Alle disse forandringene og vektøkningen på cirka 20 gram betyr derimot ikke at modellens karakter er merkbart forandret. Pegasus – oppkalt etter den bevingede hesten i gresk mytologi – er fortsatt en pålitelig og allsidig mengdetreningssko som klarer seg fint på de fleste typer underlag.


NEW BALANCE Fresh Foam v11 860


  • Vekt: Herre 324 gram. Dame 272 gram
  • Drop: 10 mm
  • Pris: 1600 kr

New Balance oppgraderer kontinuerlig løpeskoene sine ved å bytte ut eldre konstruksjoner i mellomsålen med nye tekniske løsninger med det mer dynamiske Fresh Foam-materialet. På stabilitetsmodellen 860 har de beholdt grunnkonstruksjonen med en markant kile i høyere densitet på såleplattformens innside, men takket være det nye materialet i mellomsålen kjennes skoen mykere og mer responsiv i frasparket.

Overdelen har fått en mer føyelig meshstruktur og yttersålen har fått et større parti med myk, ekspandert gummi under forfoten. Den nye hældelen minner om utformingen på den populære, nøytrale 1080 v10 – hælkappen er dratt godt opp på skrå for å unngå trykk på akilles. Dette er uten tvil en elegant oppdatering der NBs produktteam har lykkes med å beholde skoens stabilitetsegenskaper – samtidig som modellen har fått en kvikkere og mer føyelig løpsfølelse.


ON Cloudflyer


  • Vekt: herre 254 gram. Dame 210 gram
  • Drop: 7 mm
  • Pris: 1800 kr

Cloudflyer, en av de eldste modellene i sveitsiske Ons relativt lille løpeskosortiment, har fått en real facelift og lanseres nå i sin tredje versjon. Denne oppdateringen er utstyrt med tolv markante cloud-elementer som står for dempingen. Det at de nå også er plassert under mellomfoten øker skoens stabilitet markant. Sammen med Ons finesste mellomsålemateriale Helion, får skoen en svært god balanse mellom støtdemping og respons fra underlaget. Såleplattformen på denne standardmodellen er identisk med den vanntette varianten. Det betyr at Cloudflyer først og fremst kommer til sin rett på jevne, harde underlag. Den relativt romslige passformen og skoens robuste konstruksjon gjør at skoen også passer godt til tyngre løpere – til tross for den ganske så lave vekten for en mengdetreningssko å regne.


SAUCONY Endorphin Shift


  • Vekt: Herre 286 gram. Dame 269 gram
  • Drop: 4 mm
  • Pris: 1600 kr

Sauconys tre nyutviklede modeller i den såkalte Endorphine-serien har fått mye oppmerksomhet, først og fremst takket være den raske skoen Endorphin Pro med sin innkapslede karbonfiberplate i mellomsålen. En noe enklere lettvektssko har fått navnet Endorphin Speed, men den mest interessante skoen for det store flertallet av løpere er nok mengdetreningsmodellen Shift.

Det som utmerker seg mest ved Shift er den såkalte Speedroll-teknologien. Det betyr dels at den markante såleplattformen (38 millimeter i hælen og 34 i forfoten) har fått en vuggelignende utforming, og dels et stivere forfotsparti som skyter deg framover i stegavviklingen. Beskyttende støtdemping i form av Sauconys Pwrrun-skum og føyelig nettmateriale i overdelen gir høy komfort. Gjennom å kun legge inn slitasjesoner i yttersålen der friksjonen mot underlaget er som størst, holdes vekten nede. Shift kombinerer myk, behagelig løpsfølelse med god stabilitet på en imponerende måte. Sauconys veletablerte nøytrale sko Triumph og Ride har dermed fått en intern konkurrent.


SALOMON Sonic 3 Balance


Når vi snakker Salomon og løpesko tenker nok de aller fleste på terreng, men faktum er at Salomon i løpet av de siste årene har lagt ned et realt stykke arbeid for å utvikle treningssko for harde underlag. Første generasjon av landeveisskoen Sonic ble lansert våren 2016 og kan vel i dag betraktes mer som en prototyp for å teste markedets preferanser. Sonic 3 balance er resulatet av mye utviklingsarbeid, for å kalle det det. Den kan i korte trekk beskrivevs som en nøytral allroundmodell med en fast følelse mot underlaget. Mellomsålens konkstruksjon alles OptiVibe og består av to ulike skummaterialer, der det øvre først og fremst er støtdempende, og det nederst skal gi en kvikkere respons i frasparket. Den faste og markante bakkekontakten i kombinasjon med skoens relativt lave vekt gir en modell som fungerer best i høyere fart – inkludert tempoøkter på mølla. Ved lange, rolige turer foretrekker nok de fleste løpere en mykere, mer beskyttende støtdemping. Den tettsittende passformen gjør at mange må gå opp en halv størrelse, sammenlignet med de fleste andre modeller.

PUMA Speed 600 2


  • Vekt: Herre 292 gram. Dame 250 gram
  • Drop: 8 mm
  • Pris: 1500 kr

Til tross for et fartsfylt navn, er Speed 600 2 en veldempet allroundmodell å regne, som kombinerer høy komfort med god løpsfølelse.

Som det siste tallet i navnet indikerer, er dette en oppgradering fra den opprinnelige SPEED 600-modellen, mens tallet 600 referer til dempingen, hvor 100 er tynnest og 1000 er tykkest, hva mellomsåle og demping angår. Til tross for godt med demping oppleves skoen som svært lett, og føles lettere på foten enn vekten faktisk tilsier.

Mellomsålen består av skummet PROFOAM kombinert med PUMAS teknologi kalt IGNITE og NRGY, som sørger for god respons. Skoen føles nett på foten, og bakkekontakten er overraskende god. Løpsfølelsen er upåklagelig – særlig på asfalt og mølla, men også på grusveier.

Ved første øyekast ser dette kanskje ut som en smal modell, men den er overraskende romslig rundt fotbuen. Takket være den føyelige overdelen kan skoen strammes til slik at den også sitter som støpt på ekstra smale føtter.

Oppsummert er Speed 600 2 en svært komfortabel og mykt dempet sko som det også går an å løpe raske økter i.


Les også: Tid for å legge grunnlaget