Ny klasseinndeling i mosjonsløp

Ny klasseinndeling i mosjonsløp


Pandemien har gjort løpere tyngre. Det er nå vedtatt å innføre vektbasert klasseinndeling for mosjonsløp fra 2022.

Neida, ingressen over er en god gammaldags aprilsnarr. Men også en liten tankevekker, eller? I denne teksten gir skribent og løper Nils Wiig et humoristisk skråblikk på vårt stillesittende samfunn.

Forfallet etter fylte 40

De fleste som løper, har sine glansdager før man fyller 40 år. Etter den tid går det stort sett saktere med de fleste, og det er alderen som får skylda.

Før man fyller 40 slåss man mot klokka og sekundene. Etter 40 slåss mange mot vekta og kalenderen – tyngre for hver måned, for hvert år som går. Kilometertidene og hårfeste kryper sakte men sikkert oppover.

Nye tider krever nytenking. Når pandemien er slutt og det igjen blir muligheter for å bli med i mosjonsløp, vil jeg be alle arrangører om å revurdere klasseinndelingen i løp. 

Kilometertidene og hårfeste kryper sakte men sikkert oppover.

Nåværende måte å dele inn klasser etter kjønn og alder, har overlevd seg selv. Kjønnsdebatten skal jeg ikke ta her, men ønsker mangfoldet velkommen.

Når det gjelder årsklasser, så er det gjerne 10-årsintervaller frem til man er 40 og deretter 5-årsintervaller – ja, for riktig å understreke at etter fylte 40 går forfallet så fort at 5 årstrinn er på sin plass. 

En mer rettferdig måte å dele deltakere inn i klasser på, er å gjøre som de gjør i mange kampsporter – inndeling etter vekt. Det er ikke rettferdig at en yngre person på 130 kg skal stille i samme klasse som en noe eldre gaselle på 60 kg. Enten så får man dele inn i vektklasser eller så får de med lavere vekt få seg en ryggsekk som fylles med sand til alle veier like mye.

Livskraft og tyngdekraft

Den enkle forklaringen på hvorfor de fleste beveger seg saktere etter 40, er selvsagt at det blir mer å flytte på – flere kilo som skal fra A til Å. 

Det er nå en gang slik at fysikkenes lover gjelder fortsatt, og den kraft som holder oss på jordens overflate er nå en gang for alle «massemultiplisert med tyngdekraften». Så når massen (vekta) øker, blir kraften som holder oss i ro større og større.

Men burde ikke livskraften trumfe tyngdekraften?

Men burde ikke livskraften trumfe tyngdekraften?

Hvorfor blir vi tyngre? Mange matvarekjeder fronter sunn og mager kost, og det gis rause rabatter for kjøp av grønnsaker. Vi vet hva vi bør spise, det mangler ikke på opplysning om saken. Men vi er en nasjon som nå har fått god tid til å kose seg, og pengene strekker til for de fleste. 

Så det blir både tid og råd til ferdigpizza, godteri, brus, øl, sider, vin og en cognac til kaffen (som serveres med sukker og fløte).

Smart med smarte hjem?

Vekta stiger jevnt og trutt for mange selv om man er medlem av et treningssenter eller en joggegruppe. En uke består av mye mer enn de få timene man setter av til trening – og det er den tiden vi ikke trener som er forklaringen.

Litt tilbake i tid måtte man faktisk bevege seg for å få gjort daglige gjøremål.  

Elendigheten startet for mange år siden, vi fikk fjernkontroll til TV-en. 

Det var begynnelsen på en teknisk utvikling som skulle medføre at man kunne sitte stille å gjøre alt fra sofakroken.  

Robotklipperen sørger for å holde plenen nytrimmet mens huseier kan ta seg en øl på terrassen mens han tenker at det får være nok trimming den dagen.

Nå er det bare å si «OK Google – start støvsuger», og før man vet ordet av det, er robotstøvsugeren i farta. Selv det å reise seg for å slå på lyset er også blitt unødvendig. 

Elektronikken hjemme er blitt smart, men er det så smart å kaste seg på denne bølgen?

Med leverigstjenester slipper man å gå i butikker, en får man mat og varer levert på døra. Ingen grunn til å anstrenge seg.  

Gresset gror, men robotklipperen sørger for å holde plenen nytrimmet mens huseier kan ta seg en øl på terrassen mens hun/han tenker at det får være nok trimming den dagen.

En del mennesker fikk seg en daglig spasertur i forbindelse med reise til og fra jobben. Nå sitter halve Norge på hjemmekontor og dermed har dagens gåtur blitt erstattet av å flytte seg rundt i egen bolig.  Og hjemmekontor har kommet for å bli, også etter pandemien.

Skal man være riktig sporty, tar man sykkelen fatt, men en sykkel i dag skal selvsagt ha en elektrisk motor. Det er viktig å spare på kreftene, man kan jo risikere å bli svett.

Det er litt påfallende at det mest utbredte belastningsskaden har blitt «musearm». Den eneste kroppsdelen som regelmessig får brukt seg, er håndleddet, underarm og et par fingre. Fastlegen foreskriver da en periode med avslapping – som om vi ikke slapper av nok fra før.

Tunge ting tynger

De er lett å konkludere med at man blir tregere med årene fordi det skjer forandringer i kroppen. Det er riktig at det skjer forandringer, hormonelle endringer som man ikke kan styre. Men man kan redusere effektene at man ikke lengre oser av testosteron og ungdommelig sprekhet.

De største forandringer vil jeg tro er de psykologiske. Hvorfor anstrenge seg mer enn nødvendig? Har ikke jeg gjort mitt i de årene som har vært?

Hvorfor skal man bry seg om faren for diabetes 2 og andre livsstilssykdommer, det finnes jo snart en pille for alt som er ille?

Jeg har blitt fortalt at når man blir eldre, mister man muskelmasse jevnt og trutt, noen prosenter hvert år. Ja, det går den veien – hvis man ikke gjør noe med det. Så da er det bare å kjøre på med styrketrening – enten du er ung eller godt voksen.  

Så hvis du er en av dem som synes at alderen tynger, så kan det rett og slett være noe annet som tynger deg, nemlig flesket ditt!

Rekordmange norske triatleter i sesongåpningen

Rekordmange norske triatleter i sesongåpningen


Det blir en historisk sesongåpning i VM-serien denne helgen: Aldri før har flere fra Norge stått på startstreken. Tre norske kvinner og tre norske menn konkurrerer i et felt med 60 av verdens beste triatlonutøvere.

Pressemelding fra Triatlonforbundet

Nordmennene er Kristian Blummenfelt, Gustav Iden, Casper Stornes og Stine Dale fra Bergen, Solveig Løvseth fra Trondheim og Lotte Miller fra Stavanger.

Debut for Solveig Løvseth

Mens det norske herrelandslaget har vært blant de beste de siste årene, er det først nå vi har et lag på kvinnesiden. Lotte Miller (f.1996) har en rekke topp-10 plasseringer i VM-runder tidligere, mens Solveig Løvseth (f. 1999) debuterer og Stine Dale (f. 1998) er med på sitt andre WTCS.

Å få være med i VM-serien krever at du har gjort det sterkt i verdens- og europacup tidligere. Med så få konkurranser igjen før OL, er nivået på startfeltet i Yokohama høyt. Kvinnene har likevel tro på at de skal gjøre det meget bra, og de har trent godt.

Hele laget har forberedt seg i mellomhøyde i Font Romeu, Frankrike, etter et lengre opphold i høyde i Sierra Nevada, Spania. 

– Vi er i vårt livs form, og det skal bli godt å endelig komme i gang med sesongen. Det blir bra å kunne kjenne på det vi har gjort i vinter, at vi får det ut i konkurranse, forteller Solveig Løvseth på videolink fra Font Romeu.


– Vi har hatt god kvalitet i treningen i vinter, og ingen annen nasjon i verden har den dynamikken og lagfølelsen vi har. Når Stine og Solveig er klare, kan vi skape noe helt spesielt sammen. For nå er det viktig at disse jentene sanker poeng gjennom gode plasseringer, forteller Lotte Miller.

Hun har selv blitt vant til å ligge helt i front på både svømmingen og syklingen, men har falt litt tilbake på løpingen. Nå forteller hun at hun har hatt god utvikling på løp, og har mål om en topp-5 plassering. Hennes plan er å jobbe aggressivt fra start:

– Du kan risikere å være arbeidshest for andre i denne løypa. Derfor er det viktig å jobbe hardt i begynnelsen og sikre at ikke andre kommer opp og hviler seg bak deg på sykkelen. Det er bedre å ligge i front og ha det vondt, enn å ligge bak og ha det vondt.

Viktig kvalifiseringsløp for OL

Løpet i Yokohama er ett av få gjenstående konkurranser som  gir OL-kvalifiseringspoeng. Lotte Miller og de tre herrene er allerede kvalifisert gjennom sterke løp i 2018 og 2019.

For Stine Dale og Solveig Løvseth er konkurransen i Yokohama ekstremt viktig med tanke på miksstafetten i OL. De bør helst være blant de 25 beste i Yokohama.

I tillegg må Norge gjøre det bra i miks-kvalifiseringen i Lisboa 21. mai. Med en 4. plass i VM i miksstafett i 2020 er forventningene høye, og presset på de unge skuldrene til Stine Dale og Solveig Løvseth stort.

– Jeg tror det blir tøft. Alle har hatt en uvanlig lang treningsperiode og jeg tro folk er i god form. Men vi er i bedre form, sier Lotte med et smil.

Blummenfelt oser av selvtillit og kamplyst

Kristian Blummenfelt (f.1994), Norges sterkeste triatlet over mange år, sprudler når vi tar kontakt med de norske herrene. 

– Jeg skal gjøre det minst like bra som jeg har gjort der før, er svaret hans om målet for konkurransen. Han har to tredje-plasser fra Yokohama, og vet at han kan gjøre det bra her. 

– Drømmen er å fullføre slik jeg gjorde på forrige WTCS. 

Blummenfelt vant finaleløpet i verdensserien i 2019. I fjor ble kun ett enkeltstående løp gjennomført, som ble omgjort til et VM.

Også Casper Stornes (f. 1997) har positive forventninger til konkurransen, mens Gustav Iden (f.1996) er mer lunken: 

– Formen er ok, men jeg har vært litt tung. Jeg har god kontroll på løpingen, men har ikke ekstremt høye forhåpninger til Yokohama. Basert på erfaringer derfra, skal jeg være fornøyd med å komme rundt en 10.-plass. Jeg hater å omstille meg til en annen tidssone.


Koronaprotokollen for OL sjekkes i Yokohama

Det japanske forbundet ønsker å sjekke den strenge koronaprotokollen som er planlagt for OL i Tokyo. Derfor blir det mindre muligheter til å få trent og gjort seg kjent med løypene før konkurransestart.

For Blummenfelt er dette en fordel. 

– Jeg har vært der fire, fem ganger før, så løypa sitter ganske greit i hodet, sier han.

Resterende OL-kvalifiseringsløp

Kvalifiseringskonkurransen i miksstafett gjennomføres i Lisboa, Portugal 21. mai. Resterende singelkonkurranser hvor utøverne kan ta kvalifiseringspoeng er Lisboa 22.-23. mai, Arzachena, Italia 29. mai, og Leeds 10. juni. Siste VM-runde før OL er i Hamburg 10. juli.

Alt vises på TriathlonLIVE.tv

Etappeløpet Tour of Mjøsa arrangeres igjen

Etappeløpet Tour of Mjøsa arrangeres igjen


Fire løp, fire mjøsbyer. Tour of Mjøsa inviterer til gjenåpning av løpe-Norge den 10.–12. september.

Pressemelding fra Tour of Mjøsa

Tour of Mjøsa skilter med å være Norges første etappeløp, og ønsker å både samle og vise fram mjøsbyene samtidig som de legger til rette for løpeglade på alle nivåer.

Påmeldingen åpnet 10. mai, og arrangørene understreker at dette er et mosjonsarrangement for alle – du kan gå, jogge eller løpe. Etappene er lagt til idylliske omgivelser langs «Innlandshavet», og de tre første etappene er alle kontrollmålte, lettløpte 5-kilometere.

Arrangøren Innlandet friidrettskrets  i samarbeid med Ottestad IL, Moelven IL Friidrett, Gjøvik Friidrettsklubb og Litrim er glade for å kunne arrangere Tour of Mjøsa 2021.

Dette er etappene:

  1. etappe: Fredag 10. september, kl 18.00: 5 kilometer på Hamar
  2. etappe: Lørdag 11. september, kl 11.00: 5 kilometer i Moelv
  3. etappe: Lørdag 11. september, kl 18.00: 5 kilometer i Gjøvik
  4. etappe. Søndag 12. september, kl 11.00: Motbakkeløp i Lillehammer

Man kan velge å delta i ett eller flere enkeltløp, eller delta i alle for å stille i kampen om sammenlagtseieren.

Gode tilbakemeldinger

Som de fleste andre løp var Tour of Mjøsa avlyst i fjor. I år håper de på å nå maksantallet på 200 deltakere. Tilbakemeldingene fra sist gang etappeløpet ble arrangert har vært upåklagelige.

– Tour of Mjøsa var en innertier som var utfordrende, sosialt og spennende konsept.  En av mine beste idrettsopplevelser på mange år, sa Rolf Bakken etter å ha gjennomført «touren» i 2019.

– Dette har vært en fantastisk helg med så fine rammer rundt alle løpene. Håper dette er kommet for å bli, sa Julie Aspesletten, vinner av dameklassen i 2019.

Bli med RW og Springtime til Portugal i oktober

Bli med RW og Springtime til Portugal i oktober


Uke 42 reiser vi ENDELIG ned igjen til Algarvekysten for å løpe, nyte sola og bli kjent med andre løpere. Som vi gleder oss! Er du med?

16.–23. oktober kan du bli med Runner’s World og Springtime på en (i fare for å virke klisjéfylt her) UFORGLEMMELIG løpeuke i Portugal.

Dette blir en treningsuke for alle, og da mener vi alle. Uansett om du løper lite eller mye, fort eller sakte – du vil føle deg hjemme her. Denne uka har et bredt spekter av treningsøkter, men ekstra fokus på løping.

Dyktige instruktører og løpeglade deltakere fra både Norge og Sverige vil møtes i Monte Gordo for en fantastisk uke.Disse er med fra RW

Runner’s World-redaktør Sara Skarabot Pedersen er med som instruktør (gleder seg vilt, meldes det). Sara er gla’mosjonist, friidrettstrener og har vært instruktør i Portugal i en årrekke.

I tillegg er Askild Vatnbakk Larsen med som instruktør i år. Askild er Runner’s Worlds idrettsvitenskapsekspert og har skrevet fast for magasinet i flere år. I tillegg er han hovedtreneren for konseptet Runner’s World Coach.

Sammen har de en ekspertise både nybegynnere og meget erfarne utøvere vil dra god nytte av.

I år har vi kun kapasitet til 30 plasser på denne uka, så det kan fort bli utsolgt.

Askild og Sara fra Runner’s World gleder seg stort til løpeglede på Algarvekysten i høst. Foto: Eivind Bye

Hva består løpeuka av?

I Monte Gordo på Algarvekysten får du en treningsreise med mye løping, annen variert trening og opplevelser sammen med andre. Smarte teknikktips, raske intervaller enten på de brede og lettløpte stiene i pinjeskogen eller på friidrettsbanen, rolige langturer og de uforglemmelige morgenjoggeturene på stranden.

Mellom øktene slapper du av etter eget ønske, og du velger selv ditt eget program og tempo for uka. Vi legger til rette – du forsyner deg av vår aktivitetsbuffet!

Naturligvis tilbys det, som alle andre uker, et bredt spekter av dans, yoga og ulike typer sal- og styrketreningsøkter:

  • Morgenjogg på stranden.
  • Dedikerte løpe-økter hver ettermiddag.
  • Fullspekket program med yoga, dans og sal- og styrkeøkter i tillegg til alle løpetimene.
  • Interessante foredrag.

I tillegg blir det naturligvis et utvalg sosiale, treningsfrie aktiviteter som du kan velge å være med på.

Se eksempel på ukesprogram her.


I år bor vi på et annet hotell enn tidligere år. Hotel Dunamar ligger nede på den kilometerlange stranda. Les mer om hotellet her.


Ofte stilte spørsmål

Er jeg godt nok trent?
Svaret er ja. Alle løpeøktene nivådeles, så om du løper langturene dine på 8 min/km eller nede på 3-tallet spiller ingen rolle. Dette er på ingen måte en prestasjonscamp, men ei uke for folk som liker å løpe, trene og henge med andre treningsglade.

Kan jeg reise alene?
Svaret er ja. Mange reiser alene på disse turene. Totalt av deltakere har vi pleid å være rundt 100 fra Sverige og rundt 30 nordmenn (og vi 30 blir godt kjent for å si det sånn).

Noe annet du lurer på? Ikke nøl med å sende en e-post til sara@runnersworld.no. Hun har vært på disse turene mange ganger og er med på turen i oktober. Lurer du på noe vedrørende bestilling, se sidene til Springtime.

Vil du bli en RW Coach?

Vil du bli en RW Coach?


Har du en trener i magen? Liker du å spre løpeglede og kunnskap? Bli sertifisert til å holde løpekurs i ditt nærområde med Runner’s World Coach – digitalt kurs.

Vi utvider løpefamilien vår, og i 2021 gir vi deg muligheten til å bli trener for Runner’s World. I tiden fremover kommer vi til å tilby kurs under navnet Runner’s World Coach. Her vil du få teoretisk og praktisk input – og mulighet til å bli sertifisert som en fremtidig Runners’ World Coach.

RW-spaltist og løpecoach Askild Vatnbakk Larsen er instruktør på det digitale kurset som går over 2 x 2 timer på kveldstid.

Vi har allerede hatt to kursrunder med stor suksess.

Neste kurs er satt til 8. og 10. juni, fra klokken 19.00–21.00.Kursets innhold

– På kurset går vi gjennom tema som løpeteknikk, intervalløkter, intensitetsstyring, hvordan vi skal unngå skader og hvordan vi gjennomfører engasjerende og lærerike fellestreninger. Du vil få solid faglig teoretisk og praktisk info fra meg og dere som deltar på kurset vil kunne komme med innspill og spørsmål underveis. I tillegg blir det satt av tid til diskusjon og en workshop om løpetrening og hvordan vi lager gode gruppetreninger, forteller Askild.

Gode verktøy

Etter gjennomført kurs vil du være en ambassadør for Runner’s World som holder løpekurs og treninger i ditt nærmijø. Du sitter igjen med kunnskapen som trengs for å formidle god løpekunnskap og engasjement og de praktiske verktøyene som skal til for å holde morsomme og lærerike løpekurs. Du vil også motta fine klær fra On med logo som viser at du nå er en Runner’s World Coach.

– Målet vårt er å sammen med dere spre gleden vi får gjennom løping og aktivitet og lære så mange som mulig hvordan de kan trene løping smart for å nå sine mål, uansett hva det målet skulle være. Vi trenger aktivitet og engasjement nå kanskje mer enn noen gang, og vi vil ha med deg på laget, avslutter kursholderen.

Neste kurs holdes digitalt 8. og 10. juni, fra klokka 19.00–21.00.

Norges nye løpedestinasjon

Norges nye løpedestinasjon


XXL etablerer seg nå som løpedestinasjon og skal satse mer på løping. Dette innebærer blant annet en spennende nyhet som skal gjøre det lettere for løpere å velge riktige sko.

Sportskjeden XXL har skjønt at løping er i vinden, og vil fremover satse enda mer på løping. Kompetanseheving, et bredt utvalg og egen løpsavdeling i butikkene er bare noen av endringene. Den største av alle heter Fitstation – et spesialutviklet verktøy som på få minutter finner ut hvilke sko som kan passe for nettopp dine føtter.

Runner’s World har vært innom XXL og testet ut Fitstation – se video nederst i artikkelen.

Kompetanse og kvalitet

XXL har alltid vært svært bevisst på å kurse de ansatte, slik at de til enhver tid har den kompetansen som kreves når kundene skal handle sportsutstyr. Derfor kan du være trygg på at de ansatte du møter i løpeavdelingen kan sine saker.

– Det siste året har vi måttet flytte all kursingen over på digitale plattformer, men det har ikke vært noen hindring, forteller Frederic Mignotte, ansvarlig for løpekategorien i XXL Europa.

I tillegg til dette lover kjeden nå et enda bredere sortiment enn tidligere, slik at alle kan finne noe som passer for seg.

For å toppe det hele lanserer de altså også Fitstation, hvor alle kan komme innom og få scannet føttene sine. Det høres høyteknologisk ut, hvilket det er – men det er også svært enkelt og effektivt.

Frederic Mignotte, løpsansvarlig XXL Europa.

Hva er Fitstation?

Fitstation er et eget scanne-verktøy som vil bli å finne i alle XXL-butikker framover. Takket være en database fra Volumental  med rundt ni millioner scannede føtter, vil Fitstation finne ut hvilke sko som kan passe dine føtter, basert på en kjapp scanning og et par steg på en trykkplate – utrolig enkelt!

Ved hjelp av en ansatt får du god veiledning gjennom Fitstation. Det eneste du trenger å gjøre er å ta av deg skoene og stille deg på scanneren. Deretter kommer en 3D-modell av føttene dine opp på skjermen, sammen med en rekke mål. Her får du vite fotens eksakte lengde, bredde, høyde på fotbue og vrist.

Deretter går du over en trykkmatte mens den registrerer hvordan du beveger deg og hvor du legger trykket i foten. Du trenger altså ikke å løpe – det holder å gå. Trykkmatten får likevel den informasjonen den trenger for å finne sko som passer deg.

Når du er ferdig på trykkmatten, kommer et bilde av føttene dine opp på skjermen igjen – denne gang med indikatorer som viser om du belaster føttene skjevt eller ulikt, og på hvilke punkter i foten du legger på trykket.

Og that’s it. Deretter får du presentert et utvalg av sko som vil passe deg. Sammen med den ansatte får du hjelp til å prøve deg fram til din nye favorittsko.

En retningslinje, ikke en fasit

Fitstation er ment som en retningslinje forankret i konkrete fakta om føttene dine. Ut ifra scanningen vil Fitstation sammenstille resultatet med hva andre løpere med like føtter som deg har valgt, og dermed lede deg i riktig retning av en passform som passer dine føtter og ditt steg.

Det finnes sikkert mange løpere som er overbevist om at et visst skomerke eller en viss skotype er riktige for dem, uten å nødvendigvis ha testet andre varianter. Her kan Fitstation bidra til å knuse noen myter, eller dytte deg i retning av bedre løpeopplevelser.

For alle – både erfarne løpere og nybegynnere

En runde gjennom Fitstation kan med andre ord være nyttig for alle – både erfarne løpere som er på jakt etter en ny favorittsko og, ikke minst, ferske løpere som ønsker hjelp til å finne den rette skoen.

Spesielt viktig er det å understreke at Fitstation ikke er forbeholdt løpere med stor L. Dette er et ypperlig verktøy også for deg som har lyst til å begynne å løpe.

Her trenger du ingen forhåndskunnskaper. De ansatte guider deg gjennom scanningen og finner frem sko til deg. Du skal til syvende og sist bare stole på at den skoen som føles best på, er den rette for deg. Og på den måten er det mye større sjanse for at du vil få glede av løpingen fremover.

Hendige funksjoner under utvikling
Allerede nå kan du legge inn mailadressen din før scanningen og få tilsendt resultatene på mail. XXL jobber også med en løsning hvor du kan lagre informasjonen som Fitstation finner ut om dine føtter, slik at du enkelt kan handle riktige sko på nett ved en senere anledning, og få beskjed om når det er på tide med nye sko, slik at du ikke løper for lenge i et slitt par.

RW har testet Fitstation – se videoen her!