Morna, mølla!

Morna, mølla!


NewRun BUGrip GTX fra Icebug er skapt for nordiske vinterforhold. Alt er tatt hånd om: grep, kulda, komforten. Alt du trenger å gjøre, er å løpe.

Den svenske skoprodusenten Icebug er mest kjent for sine terreng- og orienteringssko, både med og uten pigger. Nå lanserer de sin aller første piggsko for asfalterte, glatte veier og sier «morna, mølla!»

En ny komfort
NewRun BUGrip GTX er et etterlengtet tilskudd til piggskoverdenen da den er laget med tanke på glatte og isete veier – altså hardt underlag med is på toppen – ikke akkurat løperens våte drøm. Men nå finnes det altså middel mot slikt. Den myke og komfortable skoen gjør støtene mot den isbelagte asfalten mer forsonende. Piggene borer seg godt ned i isen, hvilket kan være belastende på leggene og akilles, men takket være NewRuns demping, skånes du i større grad enn med mange andre piggsko.

Laget for nordiske forhold
Du som liker å løpe utendørs hele året, og som har testet alt fra brodder til selvpiggede sko, vil fort merke at det er fint lite å utsette på NewRun. Det er som i navnet vintertreningen blir som ny.  

Det merkes rett og slett at denne skoprodusenten har vært ute en vinternatt før, og vet hva de driver med. Det er to stikkord som bør tas høyde for når man utvikler en sko for vinterføre, og det er kulde og grepsevne. I NewRun får man full pakke, og det til gangs. La oss utbrodere.

Smarte løsninger holder deg varm
IceBug har laget NewRun med en litt romsligere tåboks og rett tålinje for at tærne skal få utfolde seg fritt og opprettholde blodsirkulasjonen når du løper. Ergo, du holder deg varm på føttene. Det at det er litt ekstra plass helt foran i skoen skaper også et varmende isolasjonslag mellom tærne og skoen.

Overdelen er dekket med en membran i GORE-TEX som gjør at du kan suse over slapsete veier uten å bli våt. Snøremekanismen fra Boa® Fit System er genialt om vinteren. Hjulet kan enkelt skrus på selv med tykke votter, og du slipper å stoppe opp og knote med lange lisser og stive fingre.

Stålkontroll på glattisen
Når det kommer til grepet, viser Icebug igjen at dette er deres felt. Piggene er mange, strategisk plassert og ikke minst pålitelige. De 17 BUGrip-piggene er laget av karbonståltopper og er i utgangspunktet umulige å slite ut. Piggene er dynamiske og tilpasser seg underlaget. De borer gjennom is mens de synker inn i sålen når du løper på asfalt. Genialt i overgansperioder og tettbygde strøk.

I tillegg kommer gummiblandingen Icebugs velkjente RB9X som holder seg myk og spenstig selv når temperaturene faller. Samlet gir dette deg et så godt grep at du glemmer at du løper på blankpolert is.

Mer info om skoen på Icebugs nettsider

Siste utgave av Runner’s World

 • Test av 7 konkurransesko.
 • Sprinter Pernille Lund gir deg et spenstprogram og kloke betraktninger om livslang løping.
 • Løpere i nord: Yngvild Kaspersen om hva som setter løpingen i perspektiv.
 • Hvordan velge riktige løpesko?
 • Mila: en rekke gode økter som booster farten og formen.
 • Wien Marathon: Hva bør du gjøre og hvor bør du spise – etter løpet?
 • Antioksidanter – venn eller fiende?
 • Sub 3 på maraton – det trenger ikke være så vanskelig.

Bli abonnent


Førsteklasses lyd

Førsteklasses lyd


Jaybird Vista utvider horisonten til din aktive lydopplevelse. De er en av de letteste, mest kompakte og avanserte hodetelefonene som er laget.

Hodetelefonene har også bransjeledende batterilevetid og EARTHPROOF støt, støv, vann og svettefast IPX7-konstruksjon.

Vista er Jaybirds første ekte trådløse hodetelefon som oppfyller kravene for IPX7- og MIL-STD 810G-klassifisering (robust-kompatibilitet). De har bestått gjentatte sjokk-, vibrasjons-, fall- og knusetester, og har vist at de tåler tropisk fuktighet, vann med orkanstyrke og sandstormforhold fra ørkenen. Earthproof beskriver alt dette med ett ord. Det dekker forhold utenfor laboratoriet, anerkjenner våre røtter til friluftsliv og viser til virkelige forhold som idrettsutøvere må kunne takle verden rundt. Hele jorda er vårt testområde.

Jaybird-teknologien er utviklet for å la idrettsutøvere oppleve verden og musikken sin i full frihet, samtidig som de har total tillit til #EARTHPROOF-filosofien om motstandsdyktig ytelse. Så vi bestemte oss for at idrettsutøvere og influencere skulle teste Vista, fra Utah til Sri Lanka, fra farlige elvestryk og glohete ørkener til ugjestmilde fjelltopper og frosne isbreer. Jaybird-produktene leverer der vi trener, frigjør sinnet og tester våre grenser.

Førsteklassens lyd – din musikk, på din måte

Tillpass EQ – Lag unike, personlige lydprofiler og lagre dem på øreproppene.
Hvis du trenger mer bass i musikken din for å presse deg selv gjennom en utmattende treningsøkt – velger du bare en forhåndsinnstilling med mer bass eller lag din egen.

 • 16 timers batteritid med ladeetuiet
 • JBS1 trådløs teknologi – 32 timer med uavbrutt, uavhengig bruk
 • Hodetelefonenes kapselkonstruksjon gir en tett beskyttelse mot alle værforhold
 • Sport Fit
 • Musikk og anrop

Del og utforsk spillelister

Synkroniser Spotify-kontoen din og bytt favorittspor med Jaybird-fellesskapet.

Finn ørepropper som er blitt borte

Bruk appens ”Find my buds” funksjon.

Kom i gang

Sjekk linken under for hvordan du kommer i gang med din Vista. Det er viktig å finne riktig passform slik at de sitter fast på løpeturen og for den beste lydopplevelsen.
https://www.jaybirdsport.com/nb-no/jaybird-support/jaybird-vista.html

Vista ekte trådløse ørepropper

 • Premium gelørepropper av silikon 1/2/3
 • Ladeetui – 16 timers batteritid med ladeetuiet.
 • Fast charging = 10 min lading – 1hr spilletid
 • USB C-ladekabel
Vil du teste Saucony-sko?

Vil du teste Saucony-sko?


Vi søker tre løpere som kan være en del av testteamet for tre par sko fra Sauconys helt nye sortiment for 2020. Er det deg? Send inn søknad her.

NB! De tre testløperne er trukket ut og konkurransen er avsluttet.

Nå kan du bli en av tre som får teste sko fra Saucony. Sammen med Runner’s World ser nå løpeskoprodusenten etter aktuelle kandidater.

Nå gir Saucony deg muligheten til å bli en del av 2020 Saucony Test Team. I løpet av våren skal du teste tre av deres mest populære løpesko – Kinvara 11, Triumph 17 og Guide 13.

Søknadsfrist er 11. mars. For å søke fyller du ut skjemaet nederst i denne artikkelen.

Saucony og Runner’s World vil velge ut tre personer som blir en del av testteamet. De tre skal ha varierende bakgrunn fra løping, så her kan både nybegynnere og erfarne løpere søke.

Etter at testperioden er ferdig skal de tre svare på noen spørsmål som gir verdifulle tilbakemeldinger til Saucony. Disse tilbakemeldingene blir også presentert i Runner’s World, slik at alle kan få et innblikk i testresultatene.

Du som søker må derfor være glad i å løpe, og forplikte deg til å benytte skoene såpass mye at du kan gi en skikkelig vurdering av dem.

Du skal også dele dine opplevelser og treningsturer med Saucony-skoene i sosiale medier, og bruke hashtagen #SauconyNorge, #RunForGood og #runnersworldnor.

Hvis du vil få med deg siste nytt fra Saucony, kan du besøke saucony.no eller @sauconynorge på Instagram.

Dette er testskoene


Saucony Kinvara 11

Kinvara 11

Kinvara 11 er en av de mest klassiske lettvektsskoene på markedet, og en stadig favoritt blant løpere på alle nivåer. Takket være den unike miksen av hurtighet, lav vekt, respons og demping, er Kinvara 11 skoen for maksimal løpeglede. Mellomsålen består av nye PWRUN og toppsålen av PWRUN+. Dette, i kombinasjon med et drop på 4 mm, gir deg et effektivt og kraftfullt fraspark med maks respons i hvert steg. Overdelen består av sømløs mesh som gir en føyelig og komfortabel passform. Kinvara 11 er et godt valg til tempotrening og konkurranser.


Saucony Guide 13

Guide 13

Guide 13 er en mengdetreningssko med moderat støtte og stabilisering, uten at det går utover løpsfølelsen. Mellomsålen består av PWRUN som i kombinasjon med toppsålen i PWRUN+ gir utmerket demping og respons. FORMFIT-konstruksjonen i overdelen gir optimal passform, og den ekstra støtten rundt hæl og under fotbue holder foten på plass. Passer godt til løpere med høy fotbue som ønsker stabilitet i fotisettet. Skoens drop er på 8 mm.


Saucony Triumph 17

Triumph 17

Triumph 17 er en nøytral mengdetreningssko. Årets versjon av denne ikoniske modellen er lettere enn forgjengeren, takket være det helt nye dempematerialet PWRUN+. Skoen er hele 25 % lettere og 5 % mer støtabsorberende enn tidligere versjoner, i tillegg til at den består av markedets mest responsive materiale. Triumph 17 har 8 mm drop, og passer til løpere som kun mener det beste er godt nok. Dette er skoen for de lange øktene med maksimal komfort.

NB! De tre testløperne er trukket ut og konkurransen er avsluttet.


Søknadsskjema

Snøen smelter, stien kaller

Snøen smelter, stien kaller


Vi har testet 10 terrengskomodeller! Finn flyten på stiene i vår!

Columbia Trans Alps F.K.T II

Columbia Trans Alps F.K.T II

Skotype: Terreng/fjell (langdistanse)
Vekt: 319 gram
Drop: 8 mm

Første løpetur med Columbia Trans Alps FKT II var en regntung dag i Nordmarka på ganske røffe stier, og med mye bratte bakker. Begynte forsiktig på grusvei for å få følelsen med skoen, og den ga en veldig god løpsfølelse, med god demping takket være mellomsålematerialet FluidFoam som går under hele foten.

Skoen har en solid og sterk hælkappe (uten å gi gnagsår) og høy komfort og romslig tåboks. Skoen innbød til å teste terrenget og føltes lett på foten. Veldig godt grep på alle typer underlag, og selv i de bratteste nedoverbakker sitter yttersålen i gummi som klister på bakken.

I steinete og ulendt terreng føler man seg godt beskyttet, blant annet på grunn av det nye, vanntette beskyttelseslaget rundt forfoten og en såkalt TrailShield under mellomfoten. Kombinasjonen regnvær og søle gjorde etterhvert at skoene føltes litt tunge, men det kan og ha vært kondisjonen, da løpeturen ble både lenger og sågar i raskere tempo enn planlagt. Kanskje derav navnet FKT (fastest known time).

Førsteinntrykket var i sum meget positivt! I løpet av de siste ukene er Columbia Trans Alps F.K.T II blitt en foretrukken løpesko for sti og terreng. Skoen gir følelsen av trygghet og komfort og øker lysten til å løpe på nye stier og utfordre terrenget. Om du liker å løpe utenfor allfarvei og i bratt og ulendt terreng, der grep og sikkerhet er viktigere enn vekt, så er Columbia Montrail en sko for deg.

Ypperlig sko for mengdetrening og særlig om underlaget er variert med stein og sti. Fint design og friske farger er også et pluss. Fås kjøpt blant annet på fjellsport.no.

Inov-8 Parkclaw 275

Inov-8 Parkclaw 275

Skotype: Hybrid/allround
Vekt: 275 g
Drop: 8 mm

Parkclaw er en hybridsko utviklet for kombinert underlag med en såle av Tri-C gummiblanding, og dermed perfekt for den som skal prøve seg litt i terrenget eller har etapper med grus og asfalt på vei til stien.

Skoene har det som inov-8 kaller “allsidig grep”. Dette betyr at de har en litt mer aggressiv terreng-tilpasset yttersåle sammenlignet med en asfaltsko, men utformingen av mønsteret sikrer at den føles behagelig også når du løper på vei. Mønsterdybden er på 4 mm. Grepet er ikke av det mest aggressive og kommer best ut på tørt underlag og harde flater. Kan bli litt glatt i gjørme, på våte røtter og fjell.

Mellomsålen i PowerFlow+ skal ifølge Inov-8  gi ti prosent bedre støtdemping og 25 prosent bedre respons i steget sammenlignet med deres standard-mellomsåler.

Allsidigheten i dempingen gjør at den egner seg til mengdetrening så vel som konkurranse, så lenge terrenget ikke er av det mest tekniske slaget. Yttersålen har en såkalt DFB Shank, som står for Dynamic Fascia Band som skal speile fotens plantar fascie-struktur.

Tåboksen er romslig og skoen oppleves som myk og bekvem på foten, selv for løpere med brede føtter. Overdelen er i ett stykke av X-Protec mesh og har meget god ventilasjon og drenerer fint, samtidig som den er slitesterk og holdbar. I tillegg tørker den raskt. Yttersålen går litt opp i front og skoen har et tynt beskyttelseslag på overdelen over tærne for beskyttelse, men det vil ikke være nok hvis du er uheldig å sparker borti en stein.

Hælkappen er ikke for lav, den er mykt polstret og gir god støtte. Både på tungen og bak på hælen er det løkker som gjør det lett å dra på seg skoen. Lissene kunne med fordel hatt litt mer struktur da de lett går opp, lengden er dog perfekt.

Totalinntrykket er at det er en sko som passer ypperlig til de turene hvor man ikke helt vet om man skal løpe sti eller grus/asfalt, eller når man har lange etapper med hardt underlag blandet med sti, park eller terreng. Det er ikke den skoen man velger til gjørmete og svært tekniske stier, her er for eksempel Inov-8 Roclite å foretrekke.

Parkclaw 275 er også en sko for den ferske stiløperen eller den urbane parkløperen. Den kan også fint brukes som en hverdagssko eller tursko (kommer også med Gore Tex).

Arc’teryx Norvan LD

Skotype: Terreng (Mengdetrenging/Langdistanse)
Vekt: 335 gram (herre 44)
Dropp: 9 mm

Arc’teryx er opprinnelig et merke som har fokusert på klær og utstyr for klatring og fjellaktiviteter. De har relativt nylig introdusert en linje med løpesko spesialisert for fjell- og terrengløp, bestående av modellene Norvan SL, Norvan VT og Norvan LD. “LD” er en forkortelse for Long Distance, og denne skoen er laget for å kunne tilbringe lange dager i fjellet og på stien.

Skoen er utstyrt med Vibram Megagrip-såle, som viser seg å leve opp til navnet. Det er en kjensgjerning at såler med utmerket grep på glatte steiner ofte går på kompromiss med holdbarheten til sålen fordi gummien er nødt til å være myk og porøs. Med Megagrip har Vibram klart å sikte seg inn på et kompromiss som fungerer ypperlig. På glatte steiner og svaberg der du ofte forventer å skli, sitter skoen overraskende bra, og til forskjell fra mykere gummiblandinger holder Vibram-sålen stand over mange hundre kilometer med løping.

Det er ofte lett å tenke at en såle må ha dype knaster for å sikre godt grep. Dette er nok riktig antagelse når du løper i gjørmete terreng, men på hardere underlag som glatt stein og svaberg er det motsatt. Her vil du heller et mønster som gir deg mye kontaktflate med underlaget for å skape maksimal friksjon. Med sine relativt grunne rektangulære knaster kommer Norvan LD her virkelig til sin rett. De er ekstremt sterke på glatt underlag der du ikke synker dypt i terrenget.

Med sine 335 gram er det naturlig at det er godt med materiale i mellomsålen (EVA/Polyolefin). Det gjør at du trygt kan bevege deg raskt i røft terreng uten å bekymre deg for at skarpe steiner skal gi gjennomslag, en egenskap som er viktig for mange på lange sti- og fjellturer. Sålen er relativt stiv, men klarer likevel å bevare en god løpsfølelse og kontakt med underlaget.

Passformen vil vi beskrive som normal, ikke av de mest romslige, men heller ikke av de smaleste lestene. Som en terrengsko med respekt for seg selv er tåboksen og andre utsatte steder av overdelen forsterket for å hindre slitasje, og for å gi beskyttelse om du skulle banke tærne inn i en rot eller stein. Vi opplevde at hælen hadde en tendens til å glippe litt grunnet at snøringen i skoen går noe kort opp mot ankelen. Dette kan imidlertid lett elimineres ved å lage et ekstra hull til snøringen en liten centimeter lenger opp på skoen, og snøre lissene “lock-lace”.

Med Norvan LD har Arc’teryx produsert en modell som komplimenterer den langt lettere og mindre tilgivelige SL-versjonen (Super Light). Er du opptatt av suverent grep og god beskyttelse og komfort i sålen, er Norvan LD veien å gå.

Man kan samtidig stille seg spørsmålet om Arc’teryx hadde gjort lurt i å produsere en sko som er en mellomting mellom SL og LD. Ved å beholde den ekstremt gode løpsfølelsen til Norvan SL og legge på litt mer materiale, komfort og beskyttelse, dog ikke så mye ekstra som i LD-versjonen har de her muligheten til å lage en fantastisk allround-sko for terreng.

Totalintrykket er at Norvan LD er litt tung, men samtidig en sko med suverent grep som gir god beskyttelse og som passer best for lange dager i teknisk terreng.

Inov-8 Roclite G 275

Inov-8 Roclite G 275

Skotype: Terreng (lettvekt/konkurranse)
Vekt: 275 g
Drop: 8 mm

Disse terrengskoene kommer til sin rett på ulendt, steinete underlag som skitraséer hvor det er kupert, men jevne stigninger. Grepet og løpsfølelsen er ypperlig over større steiner hvor terrenget tillater høy fart.

Skoene er lette og føles som en fortsettelse av foten. Sånne sko du egentlig ikke tenker så mye over når både de og du er i deres rette element. Før den tid kan skoen oppleves som stiv i sålen, men overdelen er i utgangspunktet ikke like stiv som mange andre terrengsko og den har god plass selv til brede føtter.

Overdelen omslutter foten godt uten å stramme for mye, takket være teknologien Inov-8 kaller Adapterweb som tilpasser seg både fotens bevegelser, men også fotens eventuelle forandring i størrelse under et langt løp. Hælkappen er lavere og sitter ikke like tett rundt nedre del av ankelen som mange andre sko, men dette løses ved å knyte skoen godt. Med andre ord passer den kanskje best til erfarne terrengløpere med stabile ankelledd.

Sålen er i materialet Inov8 kaller G-grip, laget av grafén som er verdens sterkeste materiale, utvunnet av mineralet grafitt. Roclite G 275 er den letteste og raskeste skoen i Roclite-serien til den britiskfødte produsenten, og er ment som en konkurransesko. Likevel har den greit med demping fra materialet Powerflow. Sålene sklir på våte røtter slik de fleste såler gjør, men besto lakmustesten ved godt grep på stein selv på en regntung høstdag. Overdelen er i vannavstøtende materiale, og ga ingen følelse av å trekke til seg vann. Roclite 275 gjør akkurat det den skal, og er du glad i god flyt over steinete, ulendt og bratt terreng, så er dette en sko å prøve på foten.

Scarpa Spin Ultra

Scarpa Spin Ultra

Skotype: Terreng/fjell (mengdetrening/langdistanse)
Vekt:  260 g/220 g
Drop: 6mm

Et herlig tilskudd blant terrengskoene er nykommeren fra Scarpa, Spin Ultra. Scarpa har i lang tid stått for pålitelig grep til fjell- og turfolk på ekspedisjoner og nå også til eventyrlystne løpere.

Det er en lett allroundsko som presterer fint på det meste av terreng på alt fra moderate distanser til ultra. Spin Ultra har en yttersåle av Vibram® Velox LB Max/Megagrip som sitter sikkert på røtter, fjell og svaberg, selv under våte forhold. Mønsteret under er plassert slik at gjørme ikke setter seg, og knottemønsteret er dypest i bakkant slik du trygt kan ta deg nedover bratte partier.

Skoen har en mellomsåle av EVO men ingen beskyttelsesplate i sålen. Den er passe stiv, men gir samtidig en myk løpsfølelse. På lengre turer med veldig mye stein er dempingen i forfot noe sparsom.

Skoens overdel omslutter foten godt og føles beskyttende rundt foten og særlig tåboksen. Den har også en pustende mesh overtrukket med et forsterkende rutemønster som drenerer fint på sidene.

Spin Ultra har en stiv og godt polstret hælkappe som er til god hjelp når man løper lenge. Hælen er forsterket på utsiden og beskytter foten. Tungen har en sokkelignende funksjon og er festet helt ned i innersålen, hvilket gjør at kvist og barnåler ikke trenger inn i skoen.

Alt i alt er dette en sko med et robust skall og et betydelig grep. Dette er nok ikke skoen du velger for de raskeste sprintdistansene, men en flott mengdetreningssko for variert terreng.

Mizuno Wave Daichi 4 GTX

Mizuno Wave Daichi 4 GTX

Skotype: Terreng/grus (mengdetrening/langdistanse)
Vekt:  325 g/280 g
Drop: 12 mm

Denne modellen fra Mizuno er en nøytral mengdetreninssko velegnet for kombinerte turer på grus og sti. Med en Michelin-såle og GoreTex-membran er den fin til høstens turer for deg som vil ha en stabil og komfortabel sko med godt grep på utfordrende underlag.

Yttersålen er utviklet på samme måte som Michelin-dekk til terrengsykler, og har et mønster i dobbel tetthet som gir grep i alle retninger. Sålen har også tverrgående riller under hælen som gir ekstra sikkerhet i nedoverbakker. Wave Daichi 4 egner seg også til løping på snø.

Mellomsåleteknologien XtaRide gir fleksibilitet på variert og ulendt underlag, mens materialet AP+ sørger for god demping og respons. Mellomsålen har også Mizuno Wave-teknologi under hælen – et buet termoplastisk lag som gir struktur og støtte samt jevner overgangen fra hæl til tå, hvilket kommer godt med når man bruker hele foten i større grad i terrenget.

Overdelen av mesh har åpne porer for ventilasjon som er tettere over tåboksen for å holde rusk ute. GoreTex-membranet holder deg tørr samtidig som det puster. Skoen har også et stabiliserende nett av gummi-print på sidene og en påsydd hette som beskytter tærne mot uheldige sammenstøt.

Hælkappen er stabil og mykt polstret og gir god støtte med ekstra støtte på utsiden som beskytter i røft terreng. Størrelsen er normal og passer også en bred fot. Wave Daichi 4 sitter tett på foten og er behagelig å løpe i. Den er responsiv, men kan bli litt hard og stiv hvis man skal løpe lenge på hardt underlag, men hvis det er en stødig kombinasjonssko for blandet terreng og grus man er ute etter, er den perfekt. ikke minst for deg som har lett for å tråkke over.

adidas Terrex Agravic Boa

Adidas Terrex Agravic Boa

Skotype: Fjell/terreng (allround, langdistanse)
Vekt: 240 g (størrelse 38 2/3)
Drop: 7 mm

Adidas Terrex Agravic er en lett, rask og normalt stabil terrengsko for hurtighet i ujevnt og teknisk terreng. Ikke la deg lure av det fancy utseendet, dette er en rå sko i terrenget med masse god løpsfølelse. Den sokkelignende passformen gjør skoene enkle å justere og få av og på, i tillegg gjør det at du slipper å få rusk inn i skoen.

Terrex Agravic har en tynn men slitesterk sveiset overdel, i ett stykke, av syntetisk stoff som puster godt og tørker raskt. Ekstra beskyttelse rundt tærne. Tungen av myk EVA er tykkere enn overdelen for å beskytte foten mot de tynne lissene. Den er også perforert for å sikre god ventilasjon.

Skoen er forsterket rundt hælen for beskyttelse. I tillegg kommer ekstra beskyttelse på sidene i form av løse EVA-paneler som lissene er festet i, samt et forsterkende nett utenpå meshen som beskytter mot slitasje og hindrer at for mye vann trenger gjennom.

En komfortabel og responsiv Boost-mellomsåle gir god demping, mens yttersålen av Continental-gummi sørger for et utmerket grep på ulike typer underlag. Knottene har en dybde på 4,5 mm og er vinklet slik at du skal få grep både oppover og nedover. Knottene er jevnt fordelt for at gjørme ikke skal sette seg, men dreneres vekk som på et godt bildekk. Terrex Agravic gir deg god følelse av bakkekontakt og kontroll, samtidig som sålen er passe avstivet til å takle tøff terreng.

Snøresystemet Boa® Fit System er lett å bruke og enkelt å tilpasse. Snellen er plassert relativt høyt oppe på skoens ytterside og forhåpentligvis langt nok inn for å unngå slag mot steiner. Definitivt ikke noe problem med lisser som går opp, og gjør det enkelt å foreta raske justeringer underves.

Totalinntrykket er at dette er en artig, lett og rask terrengsko som tåler mer enn det utseendet røper. Dette er en trailsko som kan brukes på lange distanser på variert underlag takket være dempingen og responsen i mellomsålen og slitestyrken i yttersålen. Terrex Acravic har nok ikke det mest aggresive grepet i gjørmete partier, men er en fin allround-sko. Litt lite støtte rundt ankelpartiet, så har du skjøre ankler, bør du enten trene stabilisering eller vurdere en mer stabil modell.

Et pluss er at Adidas har tenkt bærekraft og laget en sko med mindre vannforbruk gjennom fiberfarging, i tillegg til slitestyrken og holdbarheten i både mesh-materialet, Boost-materialet og Continental-gummien.

VJ MAXx

VJ MAXx

Skotype: Terreng (mengdetrening/langdistanse)
Vekt: 270 gram (herre 43)
Drop: 6 mm

Med MAXx presenterer den finske leverandøren VJ Sport en solid mengdetreningsssko for krevende underlag offroad: Terrengløping, orientering, skyracing, obstacle cource racing (OCR) og fjelløping. Skoen er designet i samarbeid med verdensmester i OCR og fjellløping, Jonathan Albon. Han har sverget til skoen på lengre konkurranser, som under årets Transvulcania 73 km.

MAXx sitt mest utpregede karaktertrekk er utvilsomt grepet. For mange terrengløpere er dette den mest kritiske egenskapen ved en sko, og det er mye av grunnen til at VJ Sport har blitt så anerkjent for sin yttersåle. Selv markedsfører VJ Sport seg med emneknaggen #thebestgripontheplanet. MAXx kan med selvtillit trykke ”superior contact” under fotbuen.

Knottesystemet består av en myk Bytul-gummi som gir godt grep på bortimot alle typer skogsterreng, inkludert røtter, steiner, gress, myr og gjørme. Det mest bemerkelsesverdige er likevel grepet og tryggheten man opplever på vått og sleipt fjell – det er helt særegent! Her kommer den myke Bytul-gummien virkelig til sin rett. Gummien er videre såpass elastisk at innslag av asfalt går helt fint. Dette er spesielt kjekt for urbane løpere, som gjerne må ty til noe byløping før de når ut i marka.

Integrert i mellomsålen er en plate, kalt Rock Plate. Som navnet tilsier, beskytter denne godt mot steiner og skarpe kanter. Videre gjør platen mellomsålen veldig stiv fra hælen til under fotbuen, og en smule mer fleksibel i forfoten. Dette gir stabilitet i ulendt terreng og god respons fra underlaget. Mellomsålen er lav, men gir svært god demping – spesielt til terrengsko å være. Det går likevel ikke nevneverdig på bekostning av løpsfølelsen.

Med MAXx er det artig å løpe raskt (og trygt) i teknisk krevende terreng! Skal man konkurrere på kortere distanser finnes det åpenbart raskere alternativer, som eksempelvis VJ Sports egen Irock eller Nikes Terra Kiger. På disse modellen har man kuttet alt ”daukjøtt” for å bygge en lett og rask terrengsko. Komfort og trygghet står mer i fokus hos MAXx.

Passformen i tåboksen er nokså normal og gir litt mer boltringsrom enn eksempelvis konkurranseskoen VJ Irock. Likevel er overdelen – som i terrengsko generelt – relativt tettsittende og stiv. I MAXx sitt tilfelle skyldes dette sterke Kevlar-fibre som er sydd inn i overdelen for å øke holdbarheten og luftigheten.

Tåboksen er forsterket med en tynn hinne som beskytter mot uheldige sammenstøt mot skarpe kanter. Over vristen bidrar VJs Fitlock-system til at foten sitter støpt(!) i skoen, uten at det føles ubehagelig. Kantene på tungen er tynne, ellers er den foret med en myk pute. Hælkappen består av et solid, men polstret skall. Dette bidrar til å ivareta både trygghet og komfort, og understreker at VJ MAXx egner seg svært godt på lange distanser i ulendt terreng.

Icebug Oribi 4

Icebug Oribi4

Skotype: Terreng/grus
Dropp: 7mm
Vekt: 240 g

Mange kjenner Icebug som en sko med pigg, men visste at du de også har mange modeller uten? Denne lette og raske skoen fra Icebug har fått navnet Oribi etter den en grasiøse og smidige afrikanske antilopen. Yttersålen består av Icebug sin egen gummiblanding, RB9X, og har et traktor-mønster utformet slik at gjørmen ikke fester seg og gir godt grep i begge retninger. Tverrgående riller i front og bak gjør forsering av bakker både sikkert og gøy. Skoen sitter godt på glatte svaberg og vått underlag, gress, grus og gjørme.

Mellomsålen av Lightweight EVA er passe stiv og gir god avlastning for foten og god respons. Oribi4 har også integrert Rock Shield som beskytter foten mot gjennomslag i steinete terreng. Dette er en moderat dempet sko som passer fint for løping både i terreng og på grusvei, men RB9X er en slitesterk gummi som også tåler asfalt hvis man har etapper på vei.

Oribi4 har en sømløs overdel av pustende mesh, Bluesign® Polyester, med en lett tåbeskyttelse i front samt en hinne i nedre kant for å hindre at unødvendig gjørme skal trenge inn uten at det forhindrer drenering.

Hælkappen er passe stiv, men myk mot ankelen og forsterket på utsiden. Lissene er runde og larve-lignende med gummi-forsterkede hull hvilket gjør at både knuter og sko sitter godt på plass under løping.

Oribi4 ble i utgangspunktet designet for ferske terrengløpere, men vår opplevelse er at dette også er en sko du kan ta med deg på mer krevende turer i terrenget. Den er også et fint selskap på dine fotturer og kommer også i en vinterutgave med BUGrip. Icebug har levert både godt grep og god løpsfølelse i denne skoen.

Merrell Antora

Merrell Antora

Skotype: Terreng (kvinnelest/mengdetrening)
Vekt: 227 gram
Drop: 8 mm

Kvinneskoen Merrell Antora ser ut som en hyggelig tursko, men skinnet kan bedra. Takket være en heftig mønstret Vibram-såle og kvinnetilpasset lest, byr Antora på god løpsfølelse i moderat teknisk terreng. Skoen er et godt valg for løpere som trives på stien, men som ikke identifiserer seg som hardbarka terrengløpere.

Merrell hevder at kvinner løper og går annerledes enn menn, og har derfor utviklet QFORM 2-teknologien som blant annet består av mer demping i hælen og en mykere sone under forfoten – alt i alt skal denne teknologien guide, støtte og beskytte kvinnelige terrengløpere i hvert steg. Og vi følte oss godt ivaretatt av skoen, så lenge underlaget ikke besto av sleipt og vått fjell.

Ellers ga skoen en trygg løpsfølelse, både i myra og på stien, både oppover og nedover. Antora kommer i en Gore Tex-variant, og vi merket fort at det ikke var den vi testet, men til tross for at mye vann trenger inn i den myke TPU-overdelen, drenerer skoen godt og det var ikke ubehagelig å løpe videre.

Som de fleste andre terrengsko, har også denne en Rock Plate i sålen som beskytter mot skarpe steiner og lignende. Denne platen, i kombinasjon med den relativt tykke mellomsålen i EVA, gjør skoen litt stiv og bidrar til at man ikke har den beste bakkekontakten når man løper i Antora. Dette er med på å underbygge at skoene egner seg best i snillere terreng, noe produsenten selv også hevder.   

Oppsummert er dette en relativt lett og stabil allround-sko med middels demping som passer best til løping på tørre og varierte skogsstier. Passformen og komforten er upåklagelig, selv for løpere med brede føtter.

Dette vet vi om Nike Air Zoom Alphafly Next%

Dette vet vi om Nike Air Zoom Alphafly Next%


Kun en uke etter avgjørelsene fra World Athletics var tatt, er skoen her. Og, den er lovlig!

Forrige uke la World Athletics fram sine nye regler rundt løpesko. Reglene sier at løpere ikke har lov til å konkurrere i prototype-sko eller sko med mer enn én karbonfiberplate. Såler som er tykkere enn 40 millimeter er også bannlyst.

De nye reglene oppsummert:

 • Såletykkelse: ikke tykkere enn 40 mm.
 • Kan ikke være en prototype (må være i salg på markedet).
 • Kan ikke ha mer enn én karbonfiberplate.

Regelen om at sko som skal benyttes i konkurranse må ha vært i salg for allmenheten i fire måneder før den kan benyttes i konkurranse, trer imidlertid først i kraft 30. april 2020.

Etter Kipchoges 1:59-løp i fjor, har prototypen til Nike Alphafly vært gjenstand for både debatt og spekulasjoner.

Den 5. februar i år, ved en olympisk samling i New York, kunngjorde Nike lanseringen av Nike Air Zoom Alphafly Next% – en sko med Zoom Air Pods og en karbonfiberplate som går strekker seg langs hele sålen.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Den offisielle sålehøyden er ikke avslørt, men Nike har fortalt Runner’s World at «Vi er glade for at Nike Zoom Vaporfly-serien og Alphafly-serien er lovlige. Vi vil fortsette vår dialog med World Athletics og industrien vedrørende standarder for konkurransefottøy som møter kravene til både eliten og mosjonisten.»

I forbindelse med lanseringen fortalte også Nike dette:

– Vi kaller det det ultimate testløp: Da Eliud Kipchoge brøt totimersgrensa i Wien i oktober, brukte han prototypen til Nike Air Zoom Alphafly NEXT%. Den nye Alphafly er ikke den samme skoen som Kipchoge brukte, men den er basert på den teknologien han løp i.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Tony Bignell, visepresident ved Footwear Innovation hos Nike sier:

– For løpere er rekorder som sub fire minutter på en mile og sub to timer på maraton et barometer på progresjon. Dette er barrierer som har satt menneskets potensiale på prøve. Når noen som Eliud bryter disse grensene, forandres vår kollektive oppfatning av hva som er mulig. Barrierer er inspirerende for innovatører. Og på samme måte som atleter er vi utfordret til å tenke annerledes og pushe grensene til fottøydesignet når vi ser barrierer foran oss.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Kipchoges prototype hadde så mye som tre karbonfiberplater, ifølge ryktene. Nike har vært nøye med å understreke at denne nye skoen kun har én plate.

Ifølge Nike er de tre «kritiske» komponentene i Alphafly NEXT% en fullengde karbonplate, Zoom X dempemateriale og to Nike Zoom Air Pods, som er lagt til i forfoten for responsiv demping og snert. Alle disse tre komponentene er oppdatert på prototypens etterfølger.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Det gjenstår å se når i løpet av «sommeren 2020» skoen blir lansert. Ifølge de nye reguleringene fra World Athletics må skoen være på markedet i fire måneder før den kan brukes i konkurranse. For å få til dette bør skoen være i salg innen mai måned.

Nike Air Zoom Tempo NEXT%

I tillegg til Alphafly NEXT %, vil Nike lansere oppdaterte treningssko basert på teknologien som er brukt i Alphafly. Dette inkluderer Nike Air Zoom Tempo NEXT% som er designet for mer mengde og hyppigere bruk. Denne har ikke karbonplate, men har fortsatt Nike Zoom Air Pods i forfoten.

Nike Air Zoom Viperfly

Piggskoen Nike Air Zoom Viperfly – en ny banesko – lanseres også. Skoen er designet for kortsprint og har karbonfiberplate. Målet med skoen er at den skal underlette sprinternes siste 20 meter av en 100-meter, når tempoet som kjent daler, selv for de aller beste.

Les også: Test av Asics Glideride

Test av løpesekker

Test av løpesekker


Vi har testet åtte forskjellige løpesekker til både transportløping og ultra.

Enten du transportløper til og fra jobb eller foretrekker lange turer i skogen – en løpesekk eller løpevest er faktisk en genial oppfinnelse. Men den må passe deg og dine behov.

Slik testet vi

En ivrig gjeng løpere har testet sekkene under en langintervalløkt for å bedre kunne gi deg et inntrykk.

Dette er aspektene vi har vurdert:

 • Komfort og passform
 • Justeringsmuligheter
 • Lommer og oppbevaringsmuligheter

Så ja, sekkene er testet, men noen testvinner kan vi ikke operere med. Til det er både produktene og de individuelle preferansene for forskjellige. Denne guiden er til for at du skal få et inntrykk. Selve utvelgelsen må du gjøre selv, etter å ha prøvd sekken på.

IAMRUNBOX Backpack Lite

IAMRUNBOX Backpack Lite

Løpesekkene fra IAMRUNBOX er ganske så ukonvensjonelle i utseendet, og det er kult med produsenter som tør å tenke nytt. Hvorvidt den kan utkonkurrere de «gode, gamle», er dog litt usikkert.

IAMRUNBOX Lite er en vannresistent, lett stresskoffert med stropper som kan festes rundt midje og bryst. Inni sekken (kofferten?) er det stropper slik at du kan feste fast bærbar PC, klær og andre saker. Løse gjenstander må festes godt for å unngå skramling.

Tilbakemeldingene fra testløperne spriker litt, hvilket vitner om at den harde «kassen» som utgjør selve rommet i sekken ikke passer til alles rygg, da særlig med tanke på lengde.

Som utseendet tilsier er dette en mer urban løpesekk som egner seg best til løping til og fra jobb, eller andre kortere turer hvor du ikke er avhengig av drikkesystem.

Små fleksible lommer foran på skulderreima gjør at du kan ha mobil og andre småting lett tilgjengelig, men dette er nok ikke en sekk for de lengre turene i marka.

Noen av testløperne etterlyste mer lommeplass foran. Sekken har litt vel lange reimer som henger løst og slenger mot kroppen. Noen av testløperne mente også at skulderreimene gnagde mot halsen. Passformen får vurderingene «god» og «brukbar» med og polstring i ryggen, justeringsmulighetene får toppscore!

Black Diamond Distance 8 og 15

Distance 8 og 15 er i prinsippet samme sekk, bare ulik størrelse. Dette er en sekk designet for lange turer og tøffe ekspedisjoner i fjellet, laget i svært slitesterkt og vanntett materiale ifølge produsenten.

Det er muligheter for å legge inn drikkesystem, feste staver og til og med isøks. Sekken har fleksible lommer foran. Noen av testløperne våre mente det var for lite plass foran, men gir sekken pluss for romslighet bak.

«Passer perfekt til langtur i marka», sa en av løperne. Passformen blir vurdert til «god», mens vurderingen av lommer og justeringsmuligheter varierer mellom «bra» og «svært bra».

Dette er en sekk du kan ha i mange år.

Wunjo X5 Ultra

Wunjo X5 Ultra

Wunjo er en sprek nykommer på løpesekk-markedet. X5 Ultra er ikke den letteste sekken, men den er nett til tross for at den rommer hele 10 liter, med 1,5 l drikkeblære og to hovedrom bak.

Sekken har glidelåslomme både på siden og foran, i tillegg til to minilommer og to større foran med plass til softbottles. Testløperne gir den toppscore for lommer og oppbevaring, og toppscore for komfort og passform.

Justeringsmuligheter både foran og på siden er gull. Pluss for isolerte sugerør med god lengde ned i flasken. X5 Ultra kommer med nødfløyte, spaceblanket og feste for staver. Sekkene ble testet på en vært varm dag, men X5 Ultra pustet godt i ryggen.

«Ekstra pluss for spenner og kroker til å feste reimer i, slik at de ikke slenger rundt når man løper», sa en av testløperne.

Denne sekken ligger også under 1000-lappen i pris, i motsetning til mange andre sekker.

Salomon Adv Skin 5

Salomon Adv Skin 5

«Sitter ekstremt godt», sa en av testløperne.

Adv Skin 5 skiller seg fra Sense-vestene ved at den sitter enda tightere rundt kroppen enn Salomon Sense Ultra 8. Noe færre oppbevaringsmuligheter, men den fleksible lomma bak kan romme opp mot 5 liter, så dette er en vest som gir deg full frihetsfølelse samtidig som du får med deg det mest nødvendige.

Det er opplegg for drikkeblære til de lengre turene hvor softbottles ikke er nok. Den viktige glidelåslomma er med, og gjør at du kan oppbevare nøkler, mobil og bankkort trygt.

Toppscore på komfort og passform fra så godt som alle testløperne, bortsett fra én, som mente den gnisset under armene.

Osprey Duro 6L

Osprey Duro 1,5L og 6L

Dette er de to minste vestene i Duro-serien til Osprey, og det eneste som skiller dem er størrelsen på hovedlomma bak. Testløperne melder om litt stivt stoff, men gir en samlet vurdering på god passform og komfort.

«Jeg liker at man kan justere bryststroppene til ulike nivåer», sa en av løperne. I tillegg har den justering på sidene slik at vesten kan sitte stramt rundt kroppen din.

Duro har glidelåslomme foran, to softbottles og festemuligheter for staver bak. Opplegg for drikkeblære hvis du trenger et ekstra vannreservoar i tillegg til soft-flaskene foran.

Helhetsinntrykket er solid – her har du alt du trenger, fra nødfløyte til mengder av smålommer.

Inov-8 Race Ultra Pro 5

Inov-8 Race Ultra Pro 5 og Pro2in1

Race Ultra Pro 5 og Pro 2in1 er i prinsippet samme vest, men med ulik størrelse bak: 2in1-varianten har en avtagbar lomme på 10 liter.

Dette er baksiden av Race Pro 2in1 med den avtagbare lomma bak.

Passformen er enstemmig vurdert til god av testløperne. Det samme blir justeringsmulighetene og lommene – ikke toppscore, men bra.

Dette er en vest du bør bli kjent med før du legger ut på tur. Litt som huset med det rare i, er dette en vest med mange rom, funksjoner og finurligheter. Vanntett glidelåslomme foran, festemuligheter for staver, flere fleksible lommer for hansker og andre lette ting.

Vesten er litt romslig i størrelsen. Kommer med softbottles og sammenleggbar kopp til selvforsynte løp – pluss for det!

«Lett og behagelig med masse oppbevaringsmuligheter», oppsummerer en av testløperne.

Silva Strive Light 5

Silva Strive Light 5 og 10

Samme vest, men i to forskjellige størrelser. Denne nyheten fra Silva er en oppgradering fra tidligere løpevester, og kommer til sin fulle rett når den har litt tyngde i sekken – da sitter den enda bedre mot kroppen.

Lett og pustende materiale, og godt med refleksdetaljer som seg hør og bør fra Silva. Plass til en softbottle (som følger med) foran, og opplegg for drikkeblære bak.

Vesten scorer bra på oppbevaringsmuligheter: Flere fleksible lommer i ulik størrelse, og en romslig og vanntett glidelåslomme med feste til nøkler og plass til mobil.

Litt romslig i størrelsen ifølge noen av testløperne, men for de som passet sekken størrelsesmessig var vurderingen av passformen og komforten god.

Ultimate Direction Ultra Vesta 4.0

Ultimate Direction Ultra Vesta 4.0

«Dette er min favoritt», slo en av testløperne fort fast.

Ultra Vesta får høyeste score på passform og komfort av samtlige testløpere. Justeringsmuligheter i skuldrene er dog et savn – men de færreste sekkene tilbyr dette, ingen i denne guiden i hvert fall.

Fire liter er en perfekt størrelse for de fleste økter, og vesten får også høyeste vurdering på lommer og oppbevaring, med glidelåslomme på begge sider foran. Disse er fleksible og rommer selv en stor mobiltelefon, men har godt med hold i stoffet slik at innholdet ikke skrangler rundt eller disser opp og ned.

Vesten føles lett på, selv med begge softflaskene foran. «Pluss for veldig fin farge», sier en av testløperne. En annen trekker fram nødfløyte og easy access til hovedrommet bak.

Strikken utenpå sekken bak gjør at du kan komprimere innholdet og øke frihetsfølelsen når du løper – selv med fullstappet sekk. Svært lite å utsette på denne vesten, annet enn at den forståelig nok ligger i det høyere prissjiktet.

Les også: Test av adidas Ultraboost 20