Mitt møte med Ultra Sierra Nevada

Mitt møte med Ultra Sierra Nevada


Fyll opp kaffekoppen og sett deg godt til rette. Her kommer en beretning fra årets utgave av Ultra Sierra Nevada.

Her får du lese litt om:

  •         Logistikken
  •         Løpet
  •         Spanjolene som pratet trøndersk
  •         Bruk av staver
  •         + mye nerding om ultraløping

Før du leser dette, må du legge deg på minnet at du aldri vil finne meg i toppen av resultatlista, og mest sannsynlig aldri på den øverste halvdelen heller. Det er ikke derfor jeg driver med denne galskapen. Jeg gjør det for å kjenne på mestringen, og for følelsen av å komme i mål – den er PRICELESS.

Etter målgang skriver jeg følgende på Instagram:
”Av og til er det mellom ørene det sitter. Allerede før starten gikk hadde hodet begynt å lete etter unnskyldninger for at jeg ikke skulle gjennomføre løpet. Hva skulle jeg bruke som unnskyldning?
Ved å glemme målstreken og heller fokusere på de mange delmålene underveis, tok jeg meg gjennom løpet bit for bit – en ubeskrivelig mental seier å se tilbake på i etterkant”

Skal, skal ikke?
Vi hadde sammen med svigers ordnet oss med tur til Spania i Albir 7.–21. juli. Som jeg ofte pleier når vi skal på tur, sjekket jeg google også denne gangen: ”løp i Spania juli”. Det gikk ikke mange tideler før ”Ultra Sierra Nevada” lyste mot meg fra skjermen. Første tanken som slo meg var at 100 km i Spania i midten av juli kan bli i varmeste laget for en nordmann som ikke takler varmen så alt for bra, og som syntes at det å løpe 28 km i loppet med hele 17 varmegrader var i varmeste laget.

Arrangementet hadde også distansen 10 km, maraton og 62 km – så det fantes alternativer til 100-kilomteren også.

Ferien nærmet seg samtidig som påmeldingsfristen var i ferd med å løpe ut. Etter klarsignal i fra høyest hold, fikk jeg omsider meldt meg på den lengste distansen. Det må i den sammenheng sies at jeg har en dårlig egenskap som gjør at jeg alltid må velge lengst distanse, selv om det i dette tilfellet hadde vært bedre å gå for 62 km enn 100 km.

100 kilometer it is! Så var det å komme seg til start…
Nok om det. 100 km skulle jeg uansett delta på. Det jeg kanskje ikke hadde studert så alt for godt på forhånd, var at løpet skulle starte klokken 12 på natta – og at det var 400 km fra der vi bodde (trodde ikke Spania var SÅ stort…) Jeg sjekket opp mulighetene for å komme meg dit både med buss, tog og bil. Buss var i utgangspunktet lite aktuelt og tog ble etter hvert også uaktuelt når oppsatte tider passet dårlig. Særlig med tanke på uvissheten med hvor lang tid jeg kom til å bruke på løpet.

Jeg fikk ordnet med leiebil her i Spania, og satte kurset mot Granada klokken 12 fredag formiddag. Utleieverten bemerket at det var litt lite drivstoff på bilen, så jeg burde fylle den ganske så snart. Som den blåøyde nordmann jeg er, regnet jeg med at i Spania er forholdene som i Norge. Er det motorvei  er det bensinstasjon der også, men den gang ei. Jeg kom meg ut på motorveien og bilen viste at jeg hadde 30 km igjen på tanken. Kilometerne gikk – ingen bensinstasjon, og jeg var nede på bare 20 km igjen på tanken. Jeg begynte å få bilder i hodet: nordmannen som sto der i veigrøfta med tom tank og minimalt med spanskkunnskaper – Yo no habla espanol… Jeg fant meg en parkeringsplass og fikk googlet nærmeste bensinstasjon. Når jeg omsider rullet inn på stasjonen i Benidorm sentrum hadde jeg hele 3 km igjen – puh!  Med full tank var det bare å sette snuten mot Granada 400 km lengre sørvest.

Stedet for utdeling av startnummer hadde jeg plottet inn på GPS-en. Nå var det bare å holde klampen i bånd. Med fin motorvei og stort sett fartsgrense på 120 km/t var det fort gjort. Framme i Granada kom jeg meg fort ut av sentrum og mot det stedet hvor startnummer skulle hentes. Jeg snirklet meg gjennom hårnålsvinger og trange enveiskjørte gater. Endelig framme – men nada! Kunne virkelig dette være rett plass? I den trange gata oppe i skråningen ovenfor byen var det absolutt ingen ting som tydet på at det skulle foregå et ultraløp her om bare seks timer. Etter flere runder hit og dit, opp og ned, sjekket jeg siden til arrangøren på nytt. Det viste seg da at adressen jeg skulle til og kartet de hadde ”pinnet” ikke stemte overens – Arrrrrrrrrggghhhhhh!!! Etter å ha rotet bort en time med kjøring hit og dit, var jeg nå omsider på rett kurs.

Jeg kom inn til sentrum av byen og til Paseo del Salon der starten skulle gå om 6 timer. Neste punkt på agendaen var å finne plass til leiebilen. Jeg hadde ikke ordnet med hotell så leiebilen skulle da bli mitt hjem og forberedelsesrom fram mot starten – ”soverom, spiserom og dass på samma plass”. Planen var også at jeg skulle få meg noen timer på øyet her når løpet var ferdig.

Norske ultravenner
Noen dager før start, hadde jeg postet ett innlegg i gruppa ”Norsk Ultra” på Face. Er det flere norske som skal delta i årets utgave av Ultra Sierra Nevada? Det hadde jo vært artig å komme i kontakt med flere likesinnede nordmenn og ikke minst noen å utveksle noen ord med før start. Hva var planen, forventningene og bekymringene før start? Det gikk ikke mange minuttene før jeg fikk respons fra Eivind Svellingen, vi ble etter hvert som løpet nærmet seg enige om å møtes over en kopp kaffe.

Med beina fatt trasket jeg gjennom byen for å lenke opp med Eivind i lobbyen på hotellet hvor han bodde med sin familie. Vi gikk for samme bestilling i hotellbaren – one black coffe and a big bottle of water. Praten gikk løst – og kanskje litt nervøst mellom oss. Hva ventet oss der ute? Jeg tror vi var innom alle de temaene ”nykjente” ultraløper prater om. Valg av sko, spise- & drikkeplan, bruke staver eller ikke, samt hvilke forventninger hadde vi? Vi avtalte til slutt at vi skulle møtes ved startområde to timer før start.

Det var med litt mindre høye skuldre jeg trasket tilbake til ”hjemmet” mitt nede i parkeringskjelleren. Jeg hadde nå ca to timer på meg til de siste forberedelsene før jeg skulle rusle bort til starten bare 3-4 minutters gange fra hjemmet mitt. Dagens middag ble fortært i passasjersetet, den besto av en 1 stk salttablett, 1 stk knusktørr baguette, 1 liter med vann, 1 Snickers og 1 boks cola – et herremåltid!

Før jeg dro fra Albir hadde jeg klargjort både løpevest, dropbag som skulle fraktes til 68 km og sekken med klær som skulle fraktes til målområdet. Jeg var sikker på at alt var i orden, men jeg måtte likevel gå igjennom alt én gang til. Må innrømme at jeg fikk en del rare blikk i det jeg hold på å line opp alt utstyret mitt bak bilen nede i kjelleren. Med alt pakket tok jeg turen til omkledningsrommet (bildøra på vidt gap) og fikk på meg dagens outfit. Mine mannebryster ble polstret med sportstape og sprekken der bak fikk en solid neve med Vaseline. Her skulle ikke noe overlates til tilfeldighetene – og unødvendig smerte.

Planene
En plan for inntak av mat og drikke er alltid greit å ha gjennomgått før starten av et ultraløp. Jeg hadde før avreise til Spania kjøpt inn mer enn nok av både gel og sportsbarer. I tillegg hadde jeg kjøpt inn litt ekstra godteri (søtt og syrlig gelègodt). Resten av næringen skulle bestå av det arrangøren tilbød på matstasjonene. Med hele 9 matstasjoner syntes jeg arrangøren hadde vært rause selv til ultraløp å være. Lengste strekket var på 13km, så det skulle gå fint å ta seg fra Check Point (CP) til CP. Det var i alle fall min mening før start.

Videre var planen at jeg hvert 30. minutt skulle trykke i meg litt gel og en munnfull med sportsbar. I tillegg skulle jeg drikke 1 liter med vann mellom hver CP på natten og 1,5 liter mellom CP når det ble lyst. Jeg hadde en plan om å kjøre korte stopp (kun etterfylling av drikke og noen never med mat/snop) ved CP 1, 3, 5 og 7. Deretter skulle jeg bruke litt mer tid på CP 2, 4, 6 og 8 (tid til å sette meg ned, samt spise og drikke rikelig + salttablett).

Planen for løpingen var å prøve å ”kose” meg så lenge som mulig, men likevel prøve å komme meg så langt som mulig før solen sto opp – ref. mitt forhold til varme. Jeg skulle bruke mine ny innkjøpte!!! staver og jeg skulle gå i motbakkene. Lette partier skulle jeg utnytte til å holde god fart (god fart spiser kilometer til frokost).

Løypa
Med 100 km i spansk fjellterreng og ca 6000 positive høydemeter/4500 negative høydemeter, bød arrangøren virkelig opp til dans. De var til og med såpass rause at de i løpsbeskrivelsen skrev ”Når du er ferdig med startflaten (les 300 meter), er løypa mer eller mindre konstant stigning eller nedstigning…” Fra km 70–95 skulle det være mer eller mindre konstant stigning, hvorav de 5 siste var en såkalt vertikal kilometer (1000 sammenhengende høydemeter).

Før
start – er hodet med?

Klokka ble 22, og jeg var på plass i startområdet. Satt meg ned på en benk for å vente på at Eivind m/familie skulle dukke opp. Mens jeg satt der kom en tanke som hadde streifet innom hodet flere ganger i løpet av dagen: ”Har jeg virkelig lyst til å utsette meg for dette?”. Svaret i hodet var ikke akkurat det jeg ønsket. Jeg er sjelden nervøs foran ultraløp, men denne kvelden var jeg både urolig og nervøs. Kroppen var der, men hodet var ikke der jeg ønsket…

Eivind og gjengen dukket endelig opp og hode kom seg bort i fra de dårlige tankene. Hentet startnummeret og fikk tatt det obligatoriske ”Pre-race”-bildet før jeg satte meg ned på benken igjen for å prøve å nyte alle inntrykkene rundt meg. Et yrende liv skapt av en litt overivrig Spansk speaker som dundrer på med favorittlåt etter favorittlåt – Thunderstruck og High way to Hell (AC/DC), Run to the Hills (Iron Maiden) og mange flere. Denne karen kunne virkelig skape god stemning! De som har opplevd TransGranCanaria vet hva jeg snakker om her.

20 minutter før start trekker vi inn i startbåsen. Stemningen og trykket her er et kapittel for seg selv – det må bare oppleves! Ingen ord kan beskrive dette til det fulle.

På forhånd hadde Eivind og jeg pratet litt om ambisjonene for løpet. Hva var målet? Jo, vi hadde i utgangspunktet sammen mål. 1: Gjennomføre, 2: Ha en positiv løpsopplevelse og 3: komme i mål på under 20 timer. Vi hadde ikke avtalt at vi skulle holde sammen, men at vi skulle ta det som det kommer. Uansett løpsplan hadde jeg planlagt å ta det easy peasy de 24 første kilometerne og så fikk jeg ta det deretter. Eivind visste jeg var en habil ultraløper som blant annet kunne skilte med en respektabel 30. plass i Ecotrail Oslo. Dette i tillegg til sydentemperatur, skjønte jeg ganske umiddelbart at jeg ikke skulle prøve å henge meg på ham.

Startskuddet går
Diez, nueve, ochi… tres, dos una Buen viaje – god tur!!!!!!!! Stemningen er elektrisk i det vi skulder ved skulder løper igjennom parken og inn på brosteinsbelagte gater. Sånn løper vi de først hundre meterne inn til den første motbakken begynner. Eivind fortsetter i godt driv, mens jeg legger inn krabbegiret for å bruke minst mulig krefter opp bakken. Åpningsfarten og intensiteten til folk har jeg sluttet å legge meg opp i, men jeg må likevel stille spørsmålstegn med de som allerede i førts bakke puster som en hvalross. Er du virkelig sikker på at du har meldt deg på riktig løp? Er du klar over hva du har begitt deg ut på?

De første 6–7 kilometerne går vekselvis gate opp og gate ned, opp trapper, gjennom trange smug med plass til maks to løpere i bredden. Plutselig har vi en gjeng som har vært og hentet seg take-away pizza midt blant oss. Tror ikke at duften at svette var med på å øke deres appetitt den kvelden. Vi passerte så et hushjørne hvor det står en bukett rødvinsmarinerte damer med STORE utringninger som tilbyr oss refrescos – forfriskninger –mens de ler.

Hodet mitt sliter fortsatt. Skal jeg kaste inn håndkledet allerede? Jeg forøker å svelge kamelen, men tanken slipper ikke helt. Jeg titter ned på klokka og det har gått 30 minutter. Tid for å trykke første gel inn i trynet og skylle den ned med vann. Vi har nå begynt å bevege oss ut av byen. Gatelysene er borte og når jeg ser framover, er det som å se en rød blinkende (obligatorisk med rødt lys bak på sekk/vest) orm åle seg opp den første ordentlige single track-stigningen. Jeg snur meg og ser en tilsvarende lys orm komme bak meg – et vakkert skue. Til min store overraskelse ser det ut til at det er bare jeg som tar meg tid til å stoppe for å nyte disse inntrykkene. Jeg har nå kommet inn i en gruppe med løpere som holder et tempo som passer meg. Vi løper i de lette partiene og går så fort det blir litt bratter bakker. Jeg har også på dette tidspunktet fått ”brettet” ut stavene, i denne posisjonen forblir de resten av løpet.

Ut i mørket
Kilometerne går unna langs den godt merkede løypa. Jeg er ikke på noe tidspunkt under løpet i tvil om veivalg, her hadde arrangøren gjort en meget god jobb. Samtidig som vi beveger oss gjennom terrenget, mister jeg litt bevisstheten på hvor i terrenget jeg egentlig er. Eneste guidelinen er lyskjeglen foran meg og søken etter neste merkebånd. Jeg prøver også å være litt ”lys-gjerrig”, så fort jeg havner bak en annen løper skrur jeg med intensiteten på min hodelykt for å spare batteriet. Lykta skulle vare i minst 6,5 timer gjennom natten, og kanskje noen timer sent på lørdag kveld. Alt etter når jeg nærmet meg mål.

Plutselig hører jeg noe som virkelig vekker hodet! Tonene fra Bulls on Parade (Rage Against the Machine) kommer stadig nærmere. Kort tid etterpå løper jeg inn på første CP hvor stemningen er helt cracy. Jeg leverer i fra meg vannflaskene som fylles opp av service innstilte arrangører, slurper i meg vannmelon, knasker en neve peanøtter og jafser i meg noen sure føtter. Til slutt tar jeg bonski på en halvliter vann og 2 kopper cola. Tømmer skoa for småstein og legger ut på stiene igjen – som en ny mann! Dette var vitamininnsprøytningen jeg virkelig trengte! Nå måtte jeg bare holde hode på rett plass for å unngå å øke farten. Jeg skulle fortsatt bruke en etappe til for å kjenne på formen.

Pina! Piedra!
CP 2 (24 km) begynner å nærme seg og jeg bruker siste kilometeren på å preppe hodet på gjøremål. Salttablett, halvliter vann, klokke på ladning og deretter samme prosedyre som på CP 1. 12 minutter etter ankomst legger jeg beina på nakken og kommer raskt opp i marsjfart. Beina er lette og fine, og jeg passerer flere løpere som sliter med å komme i gang. Nå er jeg der jeg ønsker å være. Hodet er med, kroppen fungerer og næringsinntaket har så langt gått som planlagt. Ut ifra løypebeskrivelsen skulle dette partiet inneholde det mest tekniske partiet på hele turen. Allerede etter 29 km forstod jeg hva dette innebar da jeg løftet blikket og fikk øye på veggen med blinkende røde lys som gikk rett til himmels. Vi var alle plutselig tilbake på neandertalernivå og krabbet på alle fire oppover bakken. Folk ropte pina (kongle) og piedra (stein) nedover for å advare folk lenger ned i bakken. Det kom stadig vekk noe rasende ned, her gjaldt det å holde blikket hevet og sansene skjerpet.

Bratt opp på den ene siden, ble etterfulgt av tilsvarende bratt og ulendt på den andre siden. Det var i dette partiet leder gruppen på 62 km løpet tok meg igjen. Og for en fart de hadde! Dette partiet viste til alvor forskjellen mellom oss amatører og de proffe utøverne. Mens jeg jobbet meg fra stein til stein, og i fra stein til rot, kom denne gjengen bare ”flyvende” gjennom terrenget som om det skulle ha vært uten nevneverdige hindringer – nok et imponerende skue. I bunnen av denne nedstigningen ventet CP 3 (34 km).

CP 3, kort stopp og endring av drikke strategi. Det begynte så vidt å bli grålysning, noe som betydde at solen og varmen ville komme for alvor i løpet av den neste timen. Som sagt tidligere skulle jeg nå gå i fra 1 liter til 1,5 liter drikke mellom postene. I tillegg så begynte jeg å kjøre på med 50/50 cola og vann i 2 av 3 drikkeflasker. De første 2 kilometerne på denne etappen var kanskje de 2 letteste under hele løpet. Asfaltløping i slakk nedoverbakke,  her var det bare å gasse på til virkeligheten hentet meg inn igjen. Det bars på nytt inn på stien og motbakke. Det var i denne overgangen jeg klarte å miste en full drikkeflaske noe som betød at jeg måtte rasjonere med inntaket fram til CP 4. Jeg hadde heldigvis tatt høyde for at noe kunne skje, så jeg hadde tatt med en ekstra tomflaske i vesten. Resten av denne etappen bare fløt i vei. Om jeg hadde svettet gjennom natten begynte jeg for alvor å svette nå når solen begynte å titte fram…

Innforstått med DNF
Etter å ha vært igjennom CP 5 – kort stopp, ventet nå en etappe hvor vi begynte å nå de store høyder. Dette var også etappen hvor jeg ble rundlurt av høydeprofilen. For etter å ha vært over toppen, dukket både topp 2, 3 og 4 opp. Makan til lureri! Men jeg må litt tilbake: Da jeg endelig var på toppen – altså topp 1, fikk vi for første gang øye på løypas siste topp ”Veleta” som ruver 3100 moh. Vi var nå på ca 1500 moh så det var fortsatt noen høydemeter igjen ennå. Eneste som lå mellom oss og Veleta var en dyp dal hvor vi skulle ned på ca. 800 moh. Veien videre fra topp 1 til topp 4 ble av det mentale slaget. Finn marsjfarten, finn deretter et punkt framme i løypa, ta seg til punktet for deretter å ta ”10 pust i bakken” før man hiver seg på marsj igjen. Endelig ferdig med topp 4, så bar turen nedover 8 km i relativt bratt og ulendt terreng mot CP 6. Denne CP’en var for øvrig hovedsjekkpunktet. Her fikk vi tilgang til dropbag, samt ekstra matservering og oppvartning. Ned fjellet ble hodet mer og mer overbevist om at løpet nå var ferdig når jeg kom fram til CP. Kroppen og beina var i overraskende god form, men hodet var ”mettet” av både varmen, høydemetrene og all den tekniske løpingen. Jeg var faktisk innforstått med at dagens løp skulle ende opp med navnet mitt på siste side av resultatlisten – uten sluttid, og med en DNF bak navnet mitt. Inge skam over det. Jeg hadde prøvd, men klarte det ikke

Smilet på plass igjen
200 meter før vi når CP 6 løper vi gjennom byens lille torg. Her er det yrende folkeliv og storslått heiing på alle deltagerne – ”Champione” ruvet over torget. Flere løpere avkjølte seg i landsbyens fontene før turen gikk inn de siste meterne til CP. Fra jeg løp inn på torget til jeg var ute av det og inn til CP var alle tanker om DNF BORTE! Fy fader hvordan det hjelper på en stakkar sliter at noen roper og heier på deg! Jeg var oppe igjen og klar for siste innspurt mot mål. Eneste hinder var bortimot 30 km mer eller mindre i motbakke.

Jeg hadde fått smilet på plass igjen. Humøret var på topp og jeg fikk vekslet noen ord med mine spanske medløpere. Må sies at det var ikke enkelt å få noen engelske fraser i fra noen av dem, men i mitt hode var all kommunikasjon på dette tidspunktet god kommunikasjon.

På CP 6 hadde jeg delt bord sammen med en erfaren middelaldrende spansk ultraløper. Vi hadde fått god kontakt over måltider med fraser som ”ok”, ”pastas”, ”Como estas”, ”I`m from Hell”. All den gode stemningen gjorde at vi to valgte å slå følge ut i fra CP og videre inn mot innspurten de siste 30 km og gode 2300 høydemeter. Ut i fra CP bar det ned bratte 100 høydemeter før det flatet ut i ca 1 km. Deretter kunne vi offisielt erklære at ”helvete” mot mål hadde startet.

Spanjol-trøndersk og andre ultra-hallusinasjoner
Inn i bakken var det fram med stavene igjen. Prøve å finne rytmen for deretter og bare male på meter for meter. Lufttemperaturen hadde nå nådd nesten kroppstemperatur, så svetten rant godt i bakkene oppover. Jeg hadde funnet tempoet, pulsen var kontrollert og jeg så lyst på livet. Litt oppe i bakken stoppet jeg ved en bekk og fylte vannflaskene mine fra en sildrende bekk – godt friskt kjølig fjellvann. Det gikk ikke lange tiden med ”friskt” vann på flaskene før jeg begynte å føle meg uvel. Pastaen jeg hadde spist på siste CP begynte å ville opp. Jeg måtte ta oftere pauser og jeg begynte mer og mer å tvile på at jeg skulle klare det. Jeg prøvde å finne lyspunkter, men det ble stadig mørkere og mørkere under kula som var ikledd en sort skjermlue – eller cap på nynorsk. Til min store overraskelse begynte flere av de spanske løperne rundt meg å komme med trønderske gloser. Hva F…  dere som ikke kan engelsk kan nå plutselig kav trøndersk? Det hele toppet seg når jeg sitter der på huk ved en bekk og kjøler ned håndleddene mine. Ut av skogen bak meg kommer en spanjol og uttrykke henrykt når han ser den sildrende bekken ”Hæææææææærlig gutta, endelig kalt vatn”. På ren refleks svarer jeg ”Hæ, ka sa du no”, og får svar umiddelbart tilbake ”No comprende” – forstår ikke. Hadde det begynt å rable for meg…??

Omsider fikk jeg tatt meg litt sammen og satte kurs mot neste CP. Jeg var på dette stadiet svimmel, overopphetet, spy syk og mutt i det jeg beveget meg sakte opp stien. Spanjolene fortsatte å prate trøndersk og jeg fikk alltid samme svar når jeg spurte om noe – ”No comprende”.

Medic, medic
Såpass ved mitt fulle fem var jeg at jeg skjønte at jeg hadde fått en snev av heteslag så jeg fortsatte jakten på CP 7 i jevnt sakte tempo. 20 meter i fra CP stopper jeg opp og henger meg over stavene. En spansk senorita kommer ned til meg og lurer på om jeg har det bra. Hun får det fyldige svaret ”OK”. Etter 100 pust i bakken får jeg karret meg opp de siste meterne, til min store overraskelse oppdager jeg at de har en egen medic camp der oppe. Jeg stabber meg bort til de og slenger ut en glose om de kan sjekke pulsen min. Dermed er hele bøtteballetten i gang. De 6-7 spanjolene som er der nærmest hiver meg opp på båren de har stående. En sjekker puls, en annen tar blodtrykket, en tredje sjekker blodverdiene mine, en fjerde henter kald klut og legger på panne og nakke og en femte er mest opptatt med å fortelle at han er bussjåfør og har vært i Norge.

Med god hjelp er jeg ifølge Strava oppe og går igjen etter 15-20 minutter. Jeg og bussjåføren er ferdig med å utveksle glosene ”bus”, ”very nice” ”Trondheim is very north, north, north in Norway” og ”good bye senor”. Jeg fyller flaskene, sluker ett dusin vannmelonbiter og setter i marsj videre mot mål byen Pradollano i Sierra Nevada.

Kroppen og hode var igjen på høygir. Nå var det bare 22 km igjen og siste innspurt. For en gangs skyld fikk hode bestemme over beina. Jeg skjønte såpass, skulle jeg komme meg til mål måtte jeg holde intensiteten nede. Kroppen var dehydrert og jeg var klar over at jeg nå balanserte på en knivegg i forhold til helsen. Fokuset ble derfor å holde jevnt rolig tempo, stoppe på de plassene det var skygge og en vindtrekk for å holde kroppstemperaturen nede.

10 km igjen
Etter ca 90 km løper jeg inn på en gresseng og blir møtt av et fantastisk syn – sjøen nedenfor mål byen Pradollano og siste toppen Veleta. Veien inn til landsbyen lå rett på oversiden av der jeg befant meg. Med antall kilometer på klokka, nærheten til veien og landsbyen gjorde det enkelt å dra slutningen på at nå var det bare oppløpet igjen – men den gang ei! Løypa gjorde 180 grader helomvending og tok oss ut på nye tøffe 5 km med teknisk terreng før vi endelig var på tur inn mot Pradollano.

Før jeg fortsetter videre må jeg ta en liten avsporing. Ved arrangementer i Norge stiller ofte Røde kors, Norsk folkehjelp, eller andre lignende organisasjoner som helsepersonell. De har faste stasjoner og kan nærmest sitte og vente på sine ”pasienter”. I dette løpet hadde de ordnet med løpende sanitetspersonell. Det var to makkerpar første halvdel av løpet og to makkerpar siste halvdel av løpet.

Inne på asfaltvegen inn mot mål byen tok jeg igjen ett av disse sanitetsparene og kom i god prat med dem. Det viste seg at de hadde vært der når jeg lå på båren, så de var nokså overrasket over at jeg i hele tatt fortsatt var i løpet. Som han ene sa, så hadde de avskrevet meg for videre deltagelse.

Det var under samløping med de to jeg skjønte hvorfor jeg holder på med denne ultraløpingen. Jeg skal ikke si at jeg så lyset, men jeg var på det tidspunktet helt i balanse med meg selv. Smilet og latteren satt løst, kroppen fungerte utmerket etter snart 100 km – og jeg likte mestringsfølelsen dette ga meg – DERFOR LØPER JEG ULTRALØP!

Etter å ha vært igjennom CP 8 sto nå bare sjarmøretappen igjen. 1000 vertikale høydemeter opp slalåmbakkene i Pradollano (5km), snu på toppen og ta en litt lengre vei ned til mål (7 km).

Startet i bunn av bakken med friskt pågangsmot. Så oppover i bakken for å finne første punkt for ”10 pust i bakken”, for deretter å gjøre det samme x-antall ganger til jeg sto på toppen. Merket på pusten at jeg nå beveget meg på høyder 2000+ moh, men med jevnt og kontrollert tempo gikk dette fint. Jeg plukket stadig vekk nye løpere og alt så lyst ut.

Etter hvert som jeg beveget meg oppover ble vinden bare sterkere og sterkere. Kastene var så sterke i enkelte partier at det tvang flere løper ned i bakken. Kunne dette være forsvarlig? Med all den vinden i kombinasjon med høyden begynte det etter hvert å bli litt kaldt. Solen var i ferd med å gå ned og hodelykta hadde jeg droppet på CP 6. Det begynte å haste med å komme seg til toppen!

Innspurten
Jeg hadde så langt brukt ca 20 min per km opp bakken og hadde unnagjort 4,5 av 5 km. Det var nå bare det siste henget igjen før vi var der. Til min store lettelse ble vi møtt av arrangøren som kunne fortelle oss at det dessverre ikke var forsvarlig å ta seg opp de siste meterne så vi måtte snu nå. Nå var det bare å legge beina på nakken og fly ned til mål.

Målet nærmet seg og jeg kunne høre speakeren og publikum juble etter hvert som løpere kom i mål. Jeg kjente at dette var noe jeg så enormt fram til.

Med bare 200 meter igjen til mål hører jeg publikum begynne å heie på meg i det jeg kommer til syne. Det er nå bare en trapp og noen meter igjen før jeg endelig er der. Så plutselig skjer det som ikke skal skje. Det kommer et voldsomt vindkast som kaster sand inn på øynene mine. Det er så ille at jeg kjenner øynene blir fylt av tårer, i sammen slengen så gulper jeg såpass at det setter seg som en klump i halsen. Jeg gyver opp trappa og tar imot hyllesten de siste meterne inn mot mål. Endelig så er jeg en FINISHER av Ultra Sierra Nevada 2018.

PS: Problemet med sand i øynene og klump i halsen ga seg heldigvis noen minutter etter målgang. Voksne menn gråter ikke – de får bare noe på øye som gjør at tårene presser seg på.

Hjemme i parkeringskjelleren
Da var jeg omsider tilbake til hjemmet mitt nede i parkeringskjelleren. Klokken hadde blitt 2 natt til søndag og planen var at jeg skulle ta en kjapp brush av meg selv, få noen timer på øyet for deretter å kjøre 400 km tilbake til Albir. Brushingen av kroppen gikk fint, jeg fikk pisset på flaske (med passasjerdøra på vidt gap) og jeg fikk i meg litt næring. Nå var det bare å vente på Ole Lukkøye. Dessverre så kom han aldri på besøk i den uutholdelige klamme og varme parkeringskjelleren, så jeg bestemte meg for å ta bilen fatt og komme meg ut. Kanskje ikke den klokeste avgjørelsen etter 41 timer uten søvn, men jeg måtte bare komme meg ut. Jeg kom meg sånn halvveis ut av byen, og parkerte på en bensinstasjon for å prøve å få noen timers søvn der. Fikk parkert bilen, og hoppet over i passasjerseter. Kjørte setet bakover og la ned ryggen. Det gikk ikke mange sekundene før beina begynte å oppføre seg som trommestikker, men jeg fikk 3 timer i døseland før jeg måtte gi opp forsøket med å sove. Fikk deretter satt snuten hjemover til Albir hvor mine kjære ventet på far som var på egotripp med den sære løpinga si.

Jeg må også nevene at Eivind løp inn til en imponerende tid på rett under 18 timer.

Helt til slutt har jeg en liten innrømmelse å komme med – Jeg har skulket treningen med staver. Dette var min første løpetur med stavene som turfølge… Oppfordrer ingen andre til å gjøre samme stunt.

Finalmente! 

Les en tideligere etappe av Runner’s World-stafetten her: Midlivskrise i et par løpesko

Om Runner’s World-stafetten
Alle løpere har sin unike historie. I Runner’s World-stafetten vil vi enten høre om én konkret løpsopplevelse som har satt spor, eller historien om hvordan du ble en løper – hvordan startet det hele? Ønsker du å dele din historie, eller vet du om noen som kan inspirere med sin? Send en mail til sara@runnersworld.no og merk emnefeltet med Runner’s World-stafetten.

Siste utgave av Runner’s World:

Runner's World nr. 8 2019

Bli abonnent


Test av adidas Ultraboost 20

Test av adidas Ultraboost 20


Med Ultraboost 20 ”booster” adidas sitt flaggskip mer i retning av løpesko enn en hverdagslige sneaker.

Det siste året har adidas jobbet tett med International Space Station United States National Laboratory, under mantraet ”en fremtid uten tyngdekraft”. Resultatet er Ultraboost 20.

«En fremtid uten tyngdekraft»

Forbedring

Etter grundig testing, sitter man igjen med følelsen av at skoen er mer som en forbedring enn en total overhaling. Det er gammel vin på ny flaske. Heldigvis er vinen (fremdeles) fantastisk god! Skoen tilbyr en særegen kombinasjon av komfort, utseende og støtdemping, og vil fortsatt være en favorittsneaker for mange. Et par justeringer gjør den også mer egnet for mengdetrening – for alle type løpere.

Overdelen består som tidligere av det anerkjente materialet Primeknit, men denne gang i utgaven Primeknit+, som utgjør en noe mer transparent strikk. Vevemønsteret rundt tåboksen er forsterket ytterligere med en innretning kalt TFP (”Tailored Fibre Placement”).

For noen vil denne utgaven oppleves noe tightere og ikke like fleksibel. Ultraboost 20 er fremdeles like luftig og komfortabel, og gir foten mer trygghet under høyere fart og retningsforandringer. Disse innretningene fører skoen mer i retning av løping og prestasjon, enn å være en utpreget sneaker.

Fleksibel og sikker passform

Den sømløse Primeknit-sokken er støttet av et ”gitter” rundt vristen. Endringen fra 2019 er først og fremst til det bedre utseendemessig, men gitteret består også av en sterkere gummi. Designet er lekkert utført og rammen rundt vristen gir følelsen av at skoen er skreddersydd etter fotens form og bevegelsesmønster. Gitteret er svært lett og stretchy, og gir overdelen en fin kombinasjon av fleksibilitet og sikker passform. Øverst på den integrerte tungen er det en tag med samarbeidspartnere.

Banebrytende løsning på hælkappen

Med Ultraboost 19 endret adidas sin sagnomsuste sko radikalt for første gang siden 2015. De tok i bruk en 3D-printet hælkappe, sammensatt av fleksible og støttende materialer. Oppdateringen var like genial som den var banebrytende, og adidas har naturligvis videreført denne konstruksjonen. Hælen avstives av en brilleformet støttekonstruksjon, som naturlig bidrar til en nøytral stegavvikling. Der nesen får plass ved en vanlig brille er det laget rom for akillessenen, og øverst i kragen på hælen er stoffet foldet utover.

Fra forrige utgave er putene på sidene av akilles erstattet med en mer helhetlig polstring. Samlet gir dette en komfortabel og trygg passform. Brillekonstruksjonen er diskret og passer fint til resten av skoens utrykk. Mange løpere opplever problematikk som såre og betente hæler, gnagsår og andre vondter. Med sin 3D-printede hælkappe virker adidas å tilby en banebrytende løsning på problematikken: Støtte i stegavviklingen og tilrettelegging for at hælen kan utvide og utfolde seg uten å bli utsatt for press.

Med Ultraboost 20 henter adidas inspirasjon fra den smidige mengdetreningsskoen Solar Boost. Mellomsålen består som tidligere av det anerkjente Boost-materialet i sin fulle lengde, som gir den særegen og makeløse støtdempingen skoen er anerkjent for. Sålen oppleves veldig ”spacy” – som det nevnte samarbeidet skulle tilsi, og består fremdeles av 100 % Boost.

Sålen i 100 % Boost oppleves veldig ”spacy”

Mer snert i steget

Forfoten er svært fleksibel, mens et stivere Torsion System dekker sålen fra under fotbuen og bakover. Skoen har fremdeles 10 mm drop, men i den 20.utgaven er hælesålekonstruksjonen 7 mm smalere. Samlet tilrettelegger dette for bedre bakkekontakt, balanse og snert i steget i en ellers svært myk mengdetreninssko.

Ultraboost 20 tilbyr en behagelig løpsfølelse i rolig til moderat hastighet, men ikke nødvendigvis den mest effektive stegavvikling da farten skrus opp. Dette understreker skoens bruksområde.

Slitesterk yttersåle

Yttersålen er også ved den 20. utgaven dekket av merkevaren Continental™ – en slitesterk gummi som også gir svært godt veigrep. Det er ikke uten grunn at svært mange biler er utstyrt med den tyske ingeniørkunsten. Den slitesterke sålen egner seg ypperlig til stort sette alle slags underlag – foruten krevende, sleipt skogsterreng. 

Tatt skoens vekt og profil i betraktning er dette fremdeles en bunnsolid mengdetreningssko. For lettere og svært aktive løpere gir skoen skånsomhet på restitusjonsøkter og rolige langturer. For den generelle mosjonist og noe tyngre løpere kan skoen være et passende skovalg til det ukentlige treningsarbeidet, men også til lengre konkurranser.

Særegen komfort

adidas Ultraboost 20 er ikke nødvendigvis skoen du setter personlige rekorder med på de kortere distansene. Det er derimot en ypperlig sko til opptreningen for å kunne tåle belastningen og bygge kapasiteten du ønsker til du endelig står på startstreken. Da skoen tilbyr særegen komfort og er utrolig innbydende gjør den seg også svært godt som en hverdagslig sneaker eller joggesko på treningssenteret.

Det er ingen oppsiktsvekkende forandringer med nye Ultraboost. Men, de små justeringene som er gjort fra forgjengeren, løfter Ultraboost 20 likevel et hakk opp. Blant annet er overdelen verdt å trekke frem – PrimeKnit+-materialet bidrar til en skreddersydd følelse og gjør at skoen sitter godt, hvilket igjen gjør den til en mer rendyrket løpesko.

Ultraboost-serien utgjør en av de mest omtalte og anerkjente løpeskoene det siste tiåret, og den 20. utgaven lever opp til dette ryktet.

Type: Mengdetrening | Vekt: 255 gram / 310 gram (dame str. 38 / herre str. 43) | Drop: 10mm (hæl: 22mm / tå: 12mm) | Pronasjon: Nøytral

Fra 122 kilo til ultraløp

Fra 122 kilo til ultraløp


Det er sommer i Bergen, og en skulle tro at himmelens sluser hadde hengt seg opp. Dårlig vær er derimot ingen hindring for en ultraløper med klare målsettinger. Når Per-Arvid Høyum (30) fra Vik i Sogn først har bestemt seg for noe, gir han seg ikke før han kan krysse av for gjennomført. Men det har ikke alltid vært slik.

Ble fraløpt av kollegaene
Det var i forbindelse med en jobbreise til Sør-Korea for fem år siden, at noe begynte å skje i toppen på Per-Arvid. Under en joggetur med to kollegaer ble han regelrett løpt ifra og fikk kjenne på kroppen hvor surt det var å ikke kunne bevege seg uten å bli sliten. Følelsen sitter ennå godt i kroppen.

– Jeg husker at jeg tenkte; «pokker, er jeg virkelig dårlig trent?» Jeg forstod først da, at det kom altfor mange kalorier inn, kontra de få som fikk komme ut.

Kona til Per-Arvid delte bekymringen hans, og fulgte opp med et krav om at noe måtte skje, dersom ikke vekta skulle fortsette å vippe feil vei.

Nye sko ble kjøpt inn, og den første kilometeren tilbakelagt. Heldigvis var viljestyrken til sogningen på rett plass til rett tid.

– Kroppen var totalt utkjørt etter én kilometer. Det var vondt, og det var hardt å innse hvor dårlig trent jeg var. Likevel tenkte jeg som så, at om jeg klarer én kilometer, så kan jeg vel klare litt til neste gang?

Neste tur økte Per-Arvid til fem kilometer, godt hjulpet av løpeappen til Nike, hvor han ble heiet frem for hver eneste treningsøkt som ble gjennomført. På samme tid merket han at det skjedde noe med vekta. Pila gikk relativt fort nedover fra 122 kg, og da han var nede i 100 kg, gjennomførte han sitt første løp – Straumemila på Sotra med tiden 45:58.

– Jeg veide 100 kilo og var fortsatt lubben, så det er klart det var tungt, ler han.

Tidligere var hverdagen til Per-Arvid preget av dårlig mat og lite trening.
Foto: Privat

– Fokuser der du er nå, sier eksperten
Andreas Skjetne jobber som redaktør for treningsbloggen hos EVO Fitness og er en av Norges mest erfarne personlige trenere med over 10 000 gjennomførte timer bak seg. Han har deltatt fast i birkebeinertrippelen, fullført en rekke maraton og ultramaraton, og hjelper i dag vanlige mennesker å utføre store idrettsprestasjoner.

Når det gjelder å trene seg opp til å klare å gjennomføre et ultraløp, er Andreas klar med første bud:

– Det som er viktig å huske på i oppstarten, er at du må ta utgangspunkt i den fysiske formen du er i for øyeblikket, og ikke den formen du ønsker å besitte frem i tid. Mange starter for tøft både med tanke på antall økter og hvor lange treningsøktene skal være. Har du løpt lite eller har det gått for lang tid siden sist du løp jevnlig? Da vil kroppen være dårligere rustet for å tåle belastningen, sier han.

Trener du derimot smart, vil du ifølge Skjetne raskt kunne klare å løpe lengre turer uten problemer. 

Andreas Skjetne, personlig trener og redaktør for treningsbloggen hos EVO Fitness. 

Til halv og videre til hel
Opplevelsen av å løpe mot andre med startnummer, skulle vise seg å gi mersmak hos Per-Arvid. Han ga alt han hadde på første løp, og ble sugen på flere utfordringer.

Første halvmaraton ble gjennomført i Åsane, og ettersom dette også viste seg å være gjennomførbart, så ikke maratonjegeren noen grunn til å stoppe her.

Kunne han klare 20 kilometer, så skulle han vel klare 40 også, mente sogningen, og dermed var påmeldingen allerede sendt til hans første maraton i Polen, der kona hans kommer fra.

– Jeg meldte meg på et 16 ukers treningsprogram og fulgte det slavisk for å klare å gjennomføre. Det var ikke alltid like god stemning i heimen når jeg en tid prioriterte løping fremfor andre ting, men jeg hadde bestemt meg for at dette skulle jeg klare, og det var min måte å forberede meg på, sier Per-Arvid, med et blikk så intenst at det ikke er tvil om at han brenner for å nå målene han setter seg.

Det han derimot ikke hadde tatt høyde for, var at løpet gikk i august når gradestokken bikka godt og vel 30 grader. Varmen ble en ekstra påkjenning for kroppen som han ikke var helt forberedt på.

– Jeg lovte meg selv at dette skulle jeg aldri gjøre igjen, jeg starta altfor raskt og det var i tillegg umenneskelig å løpe i den varmen. Likevel, etter noen dager med stive og støle muskler, begynte jeg å fantasere om å løpe enda lenger, nysgjerrig på hvor langt kroppen min kunne ta meg.

Etter første maraton lovte Per-Arvid seg selv at han aldri skulle gjøre det igjen … Slik ble det ikke, akkurat. Foto: Guro Lindseth Nes

Fra 42 til 100 km
Det ble ingen mellomting mellom maraton og ultraløp. Per-Arvid jaktet på nye utfordringer, og i 2018 meldte han seg på UltraBirken (60 km) og deretter Bergen Ultra (100 km). Mest for å se om han faktisk klarte å løpe så langt. For å forberede seg, la han inn noen lengre turer på  lav intensitet, men jobbet mest med det mentale via et treningsprogram fra Olympiatoppen. Selve løpet delte han opp i mindre deler på fem kilometer, som ble til små delmål underveis.

Det endte med andreplass blant de fire som fullførte hele løpet på 100 kilometer.

– Kroppen gikk i stå i etterkant, og jeg husker det var vondt overalt. Musklene rista og det verka helt fra leppene og ut i fingertuppene. Jeg torde ikke stoppe å løpe, da hadde jeg aldri  klart å komme meg videre. For å klare å gjennomføre måtte jeg klare å overbevise kroppen om at dette gikk helt fint, selv om hjernen gjorde alt den kunne for å påvirke meg til å stoppe. For meg fungerer det å visualisere at jeg former smerten til en ball, som jeg bokser vekk med full kraft, sier han og viser tydelig med hendene hvordan han ser det for seg mentalt.   

At mannen har viljestyrke, det er det ingen tvil om. Likevel er det sant som han sier; «kan andre, så kan vel jeg og?»

Per-Arvid har deltatt på mange løp siden livsstilsendringen. Her fra Mensen Ernsts Minneløp.

Den viktige mestringsfølelsen
Andreas Skjetne påpeker at Per-Arvid er et klassisk eksempel på en person som har blitt bitt av løpebasillen, og applauderer stå-på-viljen han viser.

– Mestringsfølelsen han får av å gjennomføre nye utfordringer og å nå nye mål veier tyngre enn motstanden han møter når motivasjonen er lav. De gode opplevelsene og selvtilliten som skapes av en såpass stor livsstilsendring gir ofte en boost som varer livet ut, avslutter han.

Klokka er et fast tilbehør for å måle fremgang. Her teller den ned til neste ultraløp. Foto: Guro Lindseth Nes

Per-Arvids tips til deg som vil begynne med ultraløp

– Sett deg små oppnåelige mål.

– Ikke tro at du skal bli verdensmester med én gang.

– Lær deg å nyte underveis. Finn glede i at kroppen klarer å transportere deg langt på egenhånd.

– Disponer kraften din riktig og lytt til alle parametre, pulsen skal ligge lavt, omkring sone 2.

Ekspertens tips til gryende ultraløpere

Start forsiktig og gi deg selv tid til å komme i form
Kroppen er bedre rustet til å tåle flere korte økter i starten, sammenlignet med færre og lengre økter. Pass på å ikke løpe for langt de første ukene, men øk gradvis oppover, både i antall økter og km pr økt.

Hvor du skal starte avhenger av form og erfaring, men prøv å holde deg til en utvikling på maks 1–2 kilometer per økt hver uke. De fleste vil fint kunne gjennomføre et ultraløp med 2–3 treningsøkter i uka hvis de trener smart.

Varier treningen
Ulik trening gir ulik effekt, så varier mellom intervalltrening og langturer. Intervalltrening vil øke oksygenopptaket og gi deg muligheten til å løpe fortere. På sikt vil det som var tøffe intervaller bli farten du holder sammenhengende på lengre turer.

Langturer i rolig fart vil gi deg utholdenheten du trenger for å kunne fullføre ønskede konkurranser, men her må du være smart og ikke løpe for fort. Målet med denne treningsformen er at kroppen skal bruke energien «smartere» og kunne gi mulighet for høyere fart på sikt.

Få kontroll på intensiteten
For de fleste er det vanskelig å anslå hvilken fart som er riktig for de ulike treningsformene. Dette er noe som må erfares, men som kan gjøres lettere ved bruk av pulsklokke. Ved å sikre riktig intensitet i treningen vil utbytte og resultat bli bedre.

Finn en fast runde på en god lengde og test formen regelmessig, lag ditt eget testløp og kontroller fremgangen.

Tren spesifikt
Ultraløp går som regel i terrenget og da må du trene på samme underlag. Legg langturen til skogen og veksle mellom sti og grusvei. Mykere underlag gir mindre belastning for benmuskulaturen, noe som gir rom for mer trening. Intervallene anbefaler jeg å gjennomføre på bane, et flatt asfaltdekke eller samme sted i skogen hver gang. Målet er å øke oksygenopptaket, men det koster å presse seg, derfor er det fint å kunne måle fremgangen fra økt til økt.

Les også: Fra hardbarket kriminell til lidenskapelig løper

Karoline ble årets forbilde

Karoline ble årets forbilde


Friidrettsfolket feiret seg selv i går med Friidrettsgallaen. Dette er prisene som ble delt ut.

Årets forbilde: Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve.

Årets unge utøver: Pål Haugen Lillefosse, Fana IL.

Årets lag: Bronselaget fra EM i motbakke i Zermatt: Stian Øvergaard Aarvik, IL Gneist, Johan Bugge, Mosvik IL, Torstein Tengsareid, IL Skjalg og Håkon Skarsholt, Andebu IL.

Årets øyeblikk: Tre norske brødre i finalen på 5000 meter i VM i Doha; Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL.

Årets arrangør: Bislettalliansen; Oslo Bislett Games.

Årets gjennombrudd: Salum Kashafali, IL Norna-Salhus.

Årets lagspiller: Eivind Henriksen, IK Tjalve.

Friidrettens Venner sin utviklingspris: Pål Haugen Lillefosse, Fana IL.

Friidrettens Venner sin prestasjonspris: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL.

Friidrettens Venner sin parapris: Salum Kashafali, IL Norna Salhus.

Extra Ambassadørkonkurranse:
1. Plass: Ola Stunes Isene, IF Sturla
2. Plass: Amalie Iuel, IL Tyrving
3. Plass: Hedda Hynne, IK Tjalve

Foto: Eirik Førde/NFIF

Fra hardbarket kriminell til lidenskapelig løper

Fra hardbarket kriminell til lidenskapelig løper


–– Jeg har løpt fra politiet mange ganger. Kanskje det var da interessen for løping egentlig startet?

Arman Vestad (46) ler av sin egen spøk. Det er ingenting ved den smilende mannen som avslører at han en gang i tiden var en heltids yrkeskriminell og rusavhengig. Det er lite folk i kantina og Arman tar seg friheten å strekke på føttene. Han er øm i kroppen etter en lengre løpetur dagen før. Bena bar ham 1 time og 50 minutter på Trondheimsasfalten.

– Det er den tiden jeg forhåpentligvis kommer til å bruke på løpinga på Ironman i Helsingør i sommer. Jeg prøver å venne kroppen på distansen.

Arman gestikulerer og forteller entusiastisk om konkurranser, løpemiljø og hva slags musikk han hører på når han trener. Det gjør det ekstra vanskelig å se for seg at han har vært en skinna mann på 120 kilo innblandet i flere store kriminalsaker. Men interessen for trening har ligget latent siden han var barn.

«Jeg har løpt fra politiet mange ganger. Kanskje det var da interessen for løping egentlig startet?» spøker Arman. Foto: Ingvil Kalland 

Fra fotballbanen til kriminalitet 
Fotball var den store lidenskapen i barndommen. Arman og en kompis trente hver dag etter skolen i garasjen til Armans bestefar. Da Arman var 17 år, opplevde han sin første nedtur. En nedtur som skulle koste han tjueårene.

– Fotball betydde mye for meg på den tiden, og som mange andre på den alderen satset jeg alt for å bli best. Da jeg ikke kom med på førstelaget til Moldes juniorlag, forsto jeg at jeg aldri skulle få fotballkarrieren jeg drømte om. 

Ikke lenge etter at fotballskoene var lagt på hylla, startet Arman i utelivsbransjen som vekter. Det var et tøft miljø. I den perioden levde han et dobbeltliv der han i den ene ytterkanten testet ut anabole steroider, hasj og amfetamin, og i den andre enden hadde samboer, tok utdanning og fikk en sønn.

– Da politiet oftere og oftere banket på døra, tok forholdet med dama slutt og jeg flyttet til Oslo. Da var dobbeltlivet over og livet besto kun av kriminalitet og festing.

Tjueårene forsvant i narkotikarus og kriminalitet, men skjebnen skulle snart sette en stopper for den ekstreme livsstilen. 

Vendepunktet i fengselet

I 2001 ble Arman dømt for salg av våpen i forbindelse med Orderudsaken der tre personer ble drept.

– Soningen ble et vendepunkt for meg. På cella fikk en kvinnelig fengselsbetjent meg til å forstå at jeg var verdt noe. Jeg satt i fengsel og kunne jo ikke akkurat stikke av fra samtalene med henne.

Arman ler, men blir raskt alvorlig igjen. Fikler med den tomme kaffekoppen. Fengselsbetjenten trakk paralleller til det kriminelle livet, og påpekte at mye av det Arman drev med der, også kunne gjøres i livet utenfor murene. Bare med et annet fortegn.

– Hun hamret det i meg at jeg var kreativ og omsorgsfull. Jeg likte jo å hjelpe andre mennesker og jeg begynte etter hvert å tro på henne. Hun fikk meg til å søke på sosionomutdanning og Stifinneren, som er en rehabiliteringsavdeling for kriminelle i Oslo fengsel.

Fra da av skulle livet handle om å løpe mot en lysere fremtid. 

Løpemiljøet ble en redningsbøye

Arman flyttet tilbake til Trondheim i 2003 og begynte å trene med butikkjeden Löplabbet. De arrangerte fellestreninger en gang i uka. Arman tenkte at løpetrening kunne være en fin måte å igjen bli inkludert i samfunnet på.

– I den kriminelle verdenen følte jeg meg som en konge, men i den virkelige verden var jeg en lilleputt. I løpegruppen begynte jeg å føle at jeg var verdt noe bare for den jeg var, ikke for det jeg gjorde.

Løpemiljøet ble en redningsbøye for Arman. På behandlingsstedet Tyrili hadde han lært å eie sin egen historie, og han delte sine tanker og følelser med enkeltpersoner i løpegruppen. Det ble skapt en klikk med løpefolk i Trondheim som begynte å dra på bedriftskaruseller. Etter hvert deltok Arman på flere maraton og triatlon.

–– Løping er min store frihetsfølelse

Arman forklarer at han får en intens lykkefølelse allerede etter én kilometer i løpeskoene.

– For meg som har opplevd å være høy på amfetamin, er løping en naturlig rus. Jeg kjenner en sterk følelse av at jeg lever når jeg springer. Jeg kan få gåsehud bak knærne og på ryggen av frisk luft, musikk på øret og gode ben.

Arman gliser og viser frem hårene som spretter opp på armene av bare å snakke om løpingen. For 15 år siden var det større sannsynlighet for at han aldri skulle fylle 30 enn at han skulle ta på seg et par joggesko.

– Jeg er vant til å sitte i fengsel, og løpinga er for meg den store frihetsfølelsen.

I tillegg til å føle seg fri, sier Arman at han blir ekstra kreativ når han er på løpetur.

– Jeg får mange gode ideer når jeg løper. Noen ganger må jeg bare stoppe opp og skrive ned alle tankene som popper opp i hodet. Frihet og kreativitet, livet leker på løpetur.

Livsviktige målsettinger

Arman forteller at årets mål er å fullføre Ironman på under seks timer.

– Jeg løp Ironman for første gang i Haugesund i 2015. Målsettingen da var å løpe under seks timer. Jeg kom i mål på 5.59.55, det var bare flaks. I fjor kom jeg på 6.00.25 på samme målsetting.

Den målsettingen er også en forberedelse til neste års mål, som er en fulldistanse Ironman i København. Distansen på en full Ironman er 3800 meter svømming, 180 kilometer sykling og 42,2 kilometer løping. Altså dobbelt så langt som det han skal løpe i juni i år. Også det løpet er en del av en plan om å holde seg i form til neste år igjen, hevder Arman.

– Neste løp er alltid neste steg til det å få lov til å bli gammel. Da jeg var kriminell og rusavhengig, trodde jeg aldri jeg skulle få bli over 40 år. 

Arman under Tordenskioldløpet. Foto: Ingvild Kalland

Rekordmila

I 2015 arrangerte Arman og en kompis sitt eget løp, Rekordmila. Ideen kom etter å ha løpt Hytteplanmila ved Hønefoss som Arman mener er Norges raskeste 10-kilometer.

– «Alle» drar dit for å sette rekord, inkludert meg selv. Jeg tenkte at det hadde vært gøy å hatt noe lignende i Trondheim. Jeg ville få med de beste løperne, men også de som ikke trengte en «personal best».

Det første året ble Rekordmila en ren «rekordmil», der løpere kom for å prøve å sette personlig rekord på mila. Rekordmila året etter skulle bli av et annet kaliber, sier Arman.

– I stedet for å betale startkontingenten, kunne deltakerne velge å gjøre en god gjerning.

I samarbeid med to sykehjem i Trondheim, hjalp over 20 deltakerne til der det trengtes. De hadde med seg familie og deltok på aktiviteter med de eldre, forteller Arman.

– Vi ønsket at Rekordmila skulle bli et løp som skaper gode verdier i samfunnet, som fikk folk fra alle samfunnslag med på løpegleden. Jeg ville prøve å få tak i de med lignende bakgrunn som meg som ønsket å springe. Jeg ville være med å gjøre noe godt for samfunnet, være en aktør som formidlet gode verdier og tankesett. 

Holder foredrag

Arman ble ingen fotballspiller, men han skulle heller ikke ende sin historie som kriminell. Han forteller med en usedvanlig formidlerevne om et liv i stadig endring, og det kan virke som om Arman har en spesielt spennende vei foran seg.

– Nedturene har vært mange, men enkeltpersonene som har bidratt til høydepunktene er viktigere, hevder Molde-mannen.

Arman holder nå foredrag og der forteller han om utenforskap og om å balansere på kanten og til slutt lande på riktig side. Han sier at han bruker en blanding av humor og alvor til å fortelle sin dramatiske historie og hvordan han har kommet dit han er i dag.

– Det er håp for alle, og foredragene mine starter med blålys, men ender med lys i tunellen.

Fra Armans første Ironman i Haugesund i 2015. Foto: Finisherpix

Personlig rekord på Ironman Helsingør

Ironman Helsingør i juni kom og gikk, og Arman forteller til Runner’s World at han nådde målet om å komme under seks timer.

– Jeg koste meg veldig på Ironman i Helsingør. Selv om jeg hadde fysisk vondt i deler av konkurransen, klarte jeg hele tiden å smile og minne meg på hvor heldig jeg er som får lov til å holde på med dette, og at jeg faktisk klarer å gjennomføre.

Arman kom i mål på tiden 5,53, og det er personlig rekord med fem minutter ifølge hovedpersonen.

– Den tiden er resultatet av all den harde treningen jeg har lagt ned i løpet av året. Dersom jeg klarer å holde tidene nede på konkurranser, innbiller jeg meg at jeg opprettholder en god mental og fysisk helse de årene jeg har igjen.

Les også: Ingen unnskyldninger – Arild løper, til tross for en kronisk sykdom og stygge kommentarer.

Løperens utstyrsguide del II

Løperens utstyrsguide del II


Dette er en annonse

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Utstyrsguide I
Utstyrsguide III
Utstyrsguide IIII

Zen Products Z-roller Pro

Z-roller Pro fra Zen Products gir dyp idrettsmassasje, raskere restitusjon og høyere prestasjon. Forebygger også kramper og skader. Produktene er utviklet i Norge og er vitenskapelig testet og bevist. Du kan bruke den hjemme foran TV-en eller ta den med deg til turer og løp. Dette er masssasje når det passer deg og på dine premisser..
Mer info: zenproducts.no
Veil. pris: 4990 kr

GORE R7 GORE-TEX SHAKEDRY­™ Trail Hooded Jacket

Denne jakken er utviklet for fart! Det prisvinnende materialet garanterer å holde deg tørr. I tillegg er det ultralett og ekstremt pustende.
Mer info: gorewear.com
Veil. pris: 3200 kr

Puma WarmCELL Padded Jacket

Denne isolasjonsjakken for damer holder deg varm gjennom vinteren Praktisk hette beskytter mot vær og vind, samt lommer med glidelås på sidene. Jakken er konstruert med WarmCell som er en pustende teknologi som holder deg varm og komfortabel. I salg hos XXL.
Mer info: xxl.no / puma.com
Veil. pris: 999 kr

KYGO E7/1000

De trådløse øreproppene E7/1000 er helt vanntette (IPX-7), har 24 timers batteritid og er perfekte til trening. De kommer også med sportsvinger og skum-øretupper fra Comply som gjør at lyden og passformen i øret blir bedre. I salg hos Power.
Mer info: power.no / kygolife.com
Veil. pris: 1499 kr

Oofos Ooahh Sport

Den originale restitusjonssandalen. Tradisjonelle treningssko er designet for å gi respons. Den revolusjonerende OOfoamen gjør det motsatte, og absorberer 37 % mer støt i hvert eneste steg.
Mer info: oofos.no
Veil. pris: 599 kr

GaitLine Silver Mid Trek WR

Flott høst/vintersko laget i action nubuck, et høykvalitets- og svært slitesterkt skinnmateriale. Dette gjør at skoen tåler mye vær og er lett å vedlikeholde og gjøre ren. Fargen er sort med flotte detaljer og smarte lisser. Mellomsålen er helsort og laget av polyurethan. Den sorte yttersålen er laget av gummi og kommer i grovere versjon en andre GaitLine for bedre grep på vinterføret. Alle GaitLine sko har den unike og norsk patenterte sålekonstruksjonen SGL™ som veileder foten din gjennom hele steget, slik at kroppstyngden fordeles optimalt.
Mer info: gaitline.no
Veil. pris: fra 1799 kr

Dynafit TLT 8 Expedition

Vinterens store nyhet fra Dynafit: En lett, presis og kjøregod toppturstøvel.
Mer info: vpg.no/dynafit
Veil. pris: 6099 kr

Sjekk ut flere gavetips til løperen her:
Julegaveguide I
Julegaveguide III
Julegaveguide IIII