Sponset innlegg
Lys i enden av løpesesongen

Lys i enden av løpesesongen


Med flere EM- og VM-gull i Ultra Skyrunning vet Emelie Forsberg alt om å prestere i tøffe løyper og forhold. Når høstmørket faller på, lyser tobarnsmoren opp kveldene med løpeturer i skogen.

– Jeg liker veldig godt å løpe i skogen når det er mørkt! Det er skikkelig fint å sanke noen høydemeter og komme litt opp på fjellet, med det skinnende lyset fra hodelykten, forteller Emelie Forsberg.

Så du blir ikke noen gang mørkredd på løpetur?

– Jeg bor ute på landet, og løper mest på sti, i skogen og i fjellet. Og der finnes det ikke mye å bli redd av! Jeg synes det er så fint å gå inn i min egen, mørke boble, hvor bare det skinnende lyset fra hodelykten viser veien foran meg. 

Merittert

Merittlisten til Emelie Forsberg er ikke annet enn voldsomt imponerende. Verdenscupseier i Ultra Skyrunning Series, førsteplass i Mont Blanc 80 kilometer og triumf i Transvulcania Ultramaraton på 73.3 kilometer er beundringsverdige prestasjoner av Forsberg.

Hun har også levert noen kruttsterke FKT’s – også kjent som Fastest Known Times. 

Opp og ned vår egen Galdhøpiggen med start på Spiterstulen lyder Emelies rekord på overbevisende 1 time, 45 minutter og 41 sekunder. Langs den svenske Kungsleden har Forsberg virkelig satt et dypt avtrykk med terrengskoene sine. 

Intet mindre enn 4 dager og 21 timer tok det Emelie å komme seg gjennom den 450 kilometer lange turstien fra Abisko til Hemavan i Nord-Sveriges fjellkjede. 

Sammen med sin internasjonale-løpestjerne-samboer Killian Jornet, har Emelie Forsberg også bestetid opp og ned Mont Blanc. I juni 2018 stoppet Emelie klokken på 7 timer, 53 minutter og 12 sekunder, med start og mål i Chamonix og en liten svipptur innom toppen av Mont Blanc.

Tenk litt på det neste gang du føler du ikke gjør noe i løpet av en åtte-timers-dag på kontoret.  

Nye rutiner i hverdagen

Ettersom Forsberg konkurrerer i Ski Mountaineering på vinteren, legger hun ofte inn 1–2 rolige uker om høsten før mengdetreningen mot vintersesongen begynner. 

På veien dit har løpsåret 2021 gitt svensken nye, minneverdige opplevelser på hjemmebane i Måndalen. 

– Min løpesesong i år har vært relativt kort siden vår andre datter ble født i midten av april. Jeg har brukt mye tid på opptrening, med mange lokale motbakkeløp rundt i Romsdal nå på sensommeren. Det har vært kjempekult å endelig kunne løpe alle konkurranser på hjemmebane. Selv om jeg selvfølgelig ikke har vært i mitt livs beste form. Jeg har heller sett på det som god trening, forteller Forsberg. 

Emelie har prestert på det aller øverste nivået med både løpesko og ski på beina i flere år. Den svenske fjellgeita har plukket med seg internasjonale gullmedaljer i både Ski Mountaineering og Ultra Skyrunning. Løping og skikjøring er så mye mer enn en hobby for Silva-ambassadøren.

– Jeg trener mest ski mountaineering på vinteren, men jeg nyter en god joggetur. Spesielt en morgentur med hodelykt, forteller Emelie.

Med to små krabater i huset er det blitt nye treningstider i huset hos den løpende familien. Da gjelder det utnytte døgnets små muligheter, og smette inn en treningsøkt om morgenen eller etter barnas leggetid på kvelden.

Selv om mørket smyger seg innpå og dagene blir kortere, ser Emelie Forsberg lyst på fremtiden.

– Noe jeg aldri glemmer var da jeg løp i skogen, og jeg plutselig lyste hodelykten opp på et par store ugleøyne som stirret rett på meg! 

Fem kjappe med Emelie

Første du gjør etter en treningsøkt?

Dusjer.

Kaldeste temperatur du har løpt i?

– Minus 20 cirka!

Seneste tidspunkt på døgnet du har løpt?

Har startet flere konkurranser kl 01.00 på natten.

Favorittøkt på snø?

Lange dager i fjellet!

Lengste løpetur?

31 timer. 170km med 12 000 høydemeter.

Test hodelyktløping i Silva Nightrun

Samtidig som hodelykt-sesongen starter, går også startskuddet for Silva Nightrun. Løpet arrangeres i Oslo 21. oktober og Bergen 2. november. Du kan også delta virtuelt.

Silva Nightrun er et 9 kilometer langt terrengløp hvor reflekser lyser opp løypa foran deg i et blendende samspill med hodelykten rundt hodet ditt.

Den magiske atmosfæren som oppstår når lyset treffer terrenget under deg, gir en helt unik stemning som enhver løper føler seg tiltrukket av. Skap nye, glødende løpsopplevelser i mørket på Silva Nightrun!

Meld deg på Silva Nightrun HER!

Lys opp høsten med Silva

Lys opp høsten med Silva


Silva sine hodelykter er spesielt utviklet for flere aktiviteter og for deg som liker å trene med god variasjon. Felles for Silva sine hodelykter er batteriet i hver eneste hodelykt, som har den kraften til å følge deg på ferden – uansett aktivitet. 

Fleksibiliteten med Silva sine hodelykter holder alle dørene åpne og gir ingen begrensninger når du skal ut i mørket. Hodelykten kan enkelt tas av hodebåndet og festes på kroppen, et styre eller en hjelm. 

I takt med at høstmørket faller på, går også startskuddet for hodelykt-sesongen og Silva Nightrun. I det 9 kilometer lange terrengløpet lyser reflekser opp løypa foran deg i et blendende samspill med hodelykten din. Den magiske atmosfæren oppstår når lyset treffer terrenget og gir en unik stemning som alle føler seg tiltrukket av. Dermed er høsten også en høytid for å skape nye, glødende løpsopplevelser i mørket. 

Meld deg på Silva Nightrun HER!

– Å våkne i mørket, løpe ut med hodelykten som det eneste lyset til solen står opp, er en av de aller beste måtene å starte dagen på, beskriver Emelie Forsberg. Den svenske verdensmesteren i Ultra Skyrunning elsker å legge ut på løpeturer i terrenget med hodelykt. 

Vekt, lysstyrke og passform er de viktigste egenskapene for Silva-ambassadør Emelie når hun skal velge hodelykt. Komfort er også en nøkkelfaktor for Silva, som starter utviklingen av en hodelykt med å se på bevegelsesmønster og hvordan hodelykten reagerer i forskjellige situasjoner.

Alle hodelykter fra Silva inkluderer anti-slip-streng på innsiden av hodebåndet. Med markedets laveste vekt er Silvas hodelykter Emelie Forsbergs favoritt på både joggeturer før soloppgang og skiturer i måneskinnet. 

Cross Trail 7R

Som en del av Cross Trail-serien har Silva utviklet hodelykten Cross Trail 7R med lavest mulig vekt og høyest mulig komfort. Cross Trail 7R er designet for løpere som ønsker en dynamisk hodelykt som fungerer til alle aktiviteter. R-en i 7R står for Run, som med et batteri på kun 85 gram gir deg nok kapasitet til å følge deg på dine daglige løpeturer.

Batteriet på 2.0Ah lades enkelt opp via USB-C-tilkobling. Lampen lyser i 13 timer på minimum mode, 8 timer på medium mode og 5 timer på maximum mode. I super-low mode på 80 lumen maksimeres batteritiden – perfekt for lange løpeturer.

Lyset fra Cross Trail 7R gir deg optimal støtte i forskjellig landskap og terreng. Med sin sømløse tilpasning av lysmønster ettersom hvilken retning du lyser med lykten.

Vipper du lampen nedover, svarer den med et bredt lys. Vipper du lampen fremover, svarer den med et langt lys. Du trenger altså ikke være Aladdin for å kunne trylle med lamper på løpeturene i høstmørket, og med Cross Trail 7R rundt hodet trenger du ikke frykte verken onde ånder eller dårlig vær. Den tåler nemlig både loddrette og vannrette regnbyger, skreddersydd for ekte, norsk høstvær. 

Livet etter covid for trail running-verdenen

Livet etter covid for trail running-verdenen


Merrell har gravd for å finne ut av hvordan livet egentlig er etter pandemien for utøvere, mentaltrenere og arrangører i terrengløpermiljøet.

Pressemelding fra Merrell

Siden juli har konkurransene og sportsarrangementene omsider begynt å rulle igjen.

Og ikke bare ruller det, det beveger seg tilsynelatende enda raskere enn tidligere, et tegn på at alle utøvere i alle slags grener vender tilbake til startstreken sterkere enn noensinne.

Over 20 nye rekorder ble notert under OL i Tokyo i år, og mange løyperekorder er blitt satt i flere av verdens største terrengløp, inkludert UTMB, hvor Courtney Dwalter satte ny kvinnelig løyperekord.

Dette er hva verden ser på sosiale medier og på tv. Men bak kulissene – har det virkelig vært så enkelt å returnere til konkurransene igjen?

Outdoor-varemerket Merrell har snakket med utøvere, mentaltrenere og arrangører for å finne ut av hvordan livet virkelig er etter covid.

To typer utøvere har dukket opp

Et av de viktigste spørsmålene er: har pausen fra konkurranser i 2020 hatt en negativ eller positiv effekt på utøvernes prestasjoner?

Koen Willems, mentaltrener og fysioterapeut til noen av verdens beste terrengløpere, forklarer:

– Det er ikke så enkelt.

Willems påpeker at som et resultat av ingen konkurranser, ingen konkrete mål og stor usikkerhet, har to typer utøvere dukket opp.

En gruppe så dette som en mulighet til å endre fokus over til andre ting som de ikke har hatt tid til tidligere, for eksempel familie, fritid og jobb. Den andre gruppen gjorde det motsatte. De trente hardere for å overkompensere for at de ikke fikk konkurrere.

– De utøveren som tok seg mer fri for å nyte livet uten å konkurrere i 2020, returnerer nå tilbake til startstreken med en mer positiv mental energi. De er roligere og uthvilte, og dette gjenspeiles i prestasjonene deres. Majoriteten av utøvere som overtrente på grunn av at de ikke klarte å slippe opp trykket, har fått skader.

Willems fortsetter:

– Vi må huske på at profesjonelle utøvere også er mennesker som du og jeg. Det å være en løper er en stor del av hvordan de ser på seg selv. Denne livsstilen av konkurranser og løping definerer dem og hvordan de føler seg, derfor trenger de å føle litt press – og om presset ikke kommer utenifra, så skaper de det den selv.

Willems påpeker at det har skjedd en økning av utøvere som søker mental trening siden pandemien, på grunn av fysiske skader og angst.

– Nå når konkurransene er tilbake igjen, er utøverne desperate etter å få et godt resultat for å kompensere for fjoråret. Det betyr ofte for mye, for fort og for tidlig, og de slutter å komme til meg med skader eller fordi de sliter mentalt. Mange sliter med å fokusere på ett mål, og vil i stedet gjøre alt. Noen kjenner også på en angst knyttet til det å reise til konkurranser. Noen utøvere uroer seg for risikoen for å viruset, eller hvordan restriksjonene og nye regler rundt arrangement kan påvirke prestasjonen deres. Frykt har en enorm påvirkning på energinivåene, hvilket igjen påvirker prestasjonen.

Betyr det at vi har startet opp igjen med konkurranser for tidlig? Nei, ikke nødvendigvis, mener Willems.

– Her finnes også fordeler. Det er en ro og en frihetsfølelse ved det å løpe i fjellet og naturen som også kan redusere angst og stress. Mitt råd til utøvere er å ikke være for hard mot seg selv. Det siste året har vært tøft. Ikke fokuser på resultatet, men først og fremst bare nyt det å kunne løpe og møte medløperne dine. Vi kan ikke påvirke alt, derfor bør man ikke bruke energi på noe man ikke kan kontrollere.

Merrell-løper Denisa Dragomir

Vi deler ikke følelser og øyeblikk som vi pleide

For løperne er det tydelig at 2021 ikke har vært business as usual. Den rumenske løperen Denisa Dragomir tilhører gruppen som tok en pause i 2020 – en beslutning som kanskje resulterte i fire seire i Skyrunner World Series i år, samt seier i det nasjonale mesterskapet.

– Jeg trengte å nullstille meg, og det har vært helt alfa-omega for meg, forteller Dragomir, som har måttet kjempe seg gjennom regler og restriksjoner.

– Jeg har ikke fått min andre vaksinedose enda, så jeg må ta en test hver gang jeg skal konkurrere. Jeg har vært tunget til å sitte i karantene og mistet konkurranser på grunn av det her, og jeg merker at disse komplikasjonene blir et ekstra stress i kroppen som ikke var der tidligere.

På tross av at han er kommet ut av pandemien “fitter than ever”, har den britiske fjelløperen, skyrunneren og orienteringsløperen Hector Haines bare fullført halvparten av de store løpene i år sammenlignet med i 2019. Dette er på grunn av usikkerheten og vanskeligheten med å planlegge.

– Mange internasjonale skyrunning- og fjelløp er blitt avlyst eller utsatt hele tiden, og det har gjort det umulig å planlegge året. I stedet valgte jeg å delta i lokale orienteringsløp ettersom det virket mye mer stabilt, forteller briten som nå bor i Sverige.

Interessant er det det sosiale aspektet rundt konkurranser som utøverne savner mest.

– Jeg savner å være med likesinnede mennesker som deler samme pasjon og som forstår det du gjør og hvorfor du gjør det, sier Georgia Tindley. Hun er Storbritannias ledende kvinnelige terrengløper og skyrunner.

– Jeg liker å trene og konkurrere med andre som kan pushe meg. Det er også da jeg presterer som best.

Haines deler samme tanker og tror at selv om løpene arrangeres igjen, reduseres likevel pasjonen.

– Det føles som at vi ikke kan dele følelser og øyeblikk slik vi pleide. Nå må vi bare møte opp, være sosialt distanserte, ha på munnbind etc.

Merrell-utøver Hector Haines

Erfaringen har gjort oss mer spontane og fleksible

La oss ikke glemme påvirkningen som pandemien har hatt på varemerker og sponsorer. Med flere restriksjoner og færre utøvere som reiser utenlands, er varemerkene og sponsorer da urolige for mindre eksponering?

Franziska Freer, markeds- og utøveransvarlig hos Merrell forklarer:

– Til syvende og sist må du bare være mer kreativ.

Ikke bare Merrell, men mange andre terrengløps- og outdoormerker vente fokus mot digitale strategier for å nå ut med budskapene sine. Merrell samarbeidet med Skyrunner World Series før deres virtuelle løp i 2020, som vikk mennesker fra over 80 nasjonaliteter til å engasjere seg i skyrunning, virtuelt.

– Gjennom denne erfaringen har vi lært oss å være mer spontane og fliksible. VI ser ikke bare på Merrell-utøverne våre som deltakere som kun skal stå der på pallen. De representerer varemerket med eller uten konkurranser.

En mulighet til å oppdage lokale talent

Fra utsiden virker det som arrangementene går avstabelen på en smidig måte. Bortsett fra munnbindene på startstreken ser alt ganske normalt ut igjen, inkludert antall publikummere.

Thomas Bosnjak, østerriksk løpsarrangør av Kaiserkrone Skyrace, Nassfeld-MOuntain-Skytrails og Hochkönigman, forklarer at selv om det føles bra å kunne organisere arrangement igjen, har det vært en lang og turbulent reise å komme til dette punktet.

– Økonomisk gikk vi på en smell. Vi måtte forsøke å strekke budsjettet for ett år over to år, og det var ikke lett. Det er mye mer jobb som går til å organisere et arrangement nå med alle nye regler og retningslinjer fra myndighetene – særlig når reglene stadig forandres.

– I år var vårt største problem ikke for få deltakere – men for få funksjonærer. Her var det mange som måtte melde avbud i siste liten. Men når vi ser at startfeltet er fylt opp av konkurranseklare løpere, så ser vi lyset i enden av tunellen for arrangementene våre, og det gir oss håp for fremtiden.

Seana Forbes, arrangør av Skyrunner World Series, medgir også at det har vært et par tøffe år for den internasjonale konkurransescenen som vanligvis turnerer rundt i ti land.

Sesongen 2020 ble helt innstilt og erstattet med virtuelle løp, etterfulgt av en usikker 2021-sesong som startet med at noen løp dukket opp på kalenderen, og heldigvis ble bare ett av dem avlyst.

– Det har vært vanskelig å gjøre alt riktig. Vi bryr oss om å arrangere fysiske, gode løp for utøverne, men vi bryr oss også veldig om arrangørene i konkurranseserien. Å måtte avlyse et løp eller bytte ut et løp med et annet var aldri et alternativ. Hvis det ble vanskelig for eliteløperne å møte opp på våre løp, så vi det som en mulighet til å oppdage lokale talent.

Selv om internasjonale løp kan ha sett en reduksjon av eliteløpernes deltakelse i år sammenlignet med 2019, sier Forbes at dette ikke bekymrer henne.

– Pasjonen er der fortsatt, og forhåpentligvis vil vi ha alle våre toppløpere på startstreken i Skyrunner World Series så fort usikkerheten rundt pandemien har dødd ut.

Nytt fokus på bærekraft

Hvis det finnes ett felles tema som har blitt enda viktigere under pandemien, innen alle områder ved internasjonale konkurranser – og det er bærekraft.

Løperne Tindley og Haines sier at de har blitt mer lydhøre for påvirkningen reiser har på klimaet.

– Jeg kommer definitivt til å konkurrere og reise på en mer bevisst måte i fremtiden, jeg kan ikke tenke meg å hoppe på et fly hver uke for å reise til et annet land, bare for å løpe en dag og så fly tilbake, sier Tindley.

– Under koronaen føles det som om jeg har utviklet empati for verden. Jeg stiller meg spørsmålet: Hva er poenget med å reise over hele verden for å gjøre et løp når jeg kan konkurrere nærmere hjemmet, sier Haines.

Freers synsvinkel er at du ikke kan unngå reiser om du vil konkurrere mot de beste utøverne i verden. Derfor, om vi ikke kan unngå reiser, burde vi i stedet se på måter å gjøre det mer klimavennlig.

– Hva kan vi gjøre i gjengjeld? Hvordan kan vi gi tilbake? Bærekraft har alltid vært forankret i Merrells visjon, men vi innser nå i større grad enn noensinne at forbrukerne også er mer bevisste.

Hvordan ser framtida ut for internasjonale løp?

Det er tydelig at alle parter er motiverte til å komme sterkere tilbake i 2022, men det er også tydelig at det vil bli forandringer. Mer bevisst reising, planlegging og en mer bærekraftig måte å konkurrere på og organisere arrangement på ser ut til å være den nye normen.

VI kan forvente oss en økning av nasjonale og lokale løp samt nye talenter som har dukket opp det siste året.

Hva som enn hender, er terrengløpermiljøet takknemlig over å være tilbake på startstreken igjen.

Legger til rette for løping med lav klimapåvirkning

Legger til rette for løping med lav klimapåvirkning


Komfort, grep og minimal klimapåvirkning. Det var de viktigste faktorene når Icebug utviklet den vanntette løpeskoen Arcus, som skal få flere til å oppdage det fine med løping i skogen og på glatta.

Pressemelding fra Icebug

Svenske Icebug er kjent for å lage sko med godt grep, og den siste nyheten Arcus er intet unntak.

Arcus kommer i to ulike varianter; én med grovmønstret gummisåle (Arcus RB9X GTX), og én med Icebug sine dynamiske stålpigger (Arcus BUGrip GTX) som gir grep på is samtidig som de trekker inn i sålen når skoen brukes på asfalt.

Vår beste løpesko noensinne

En solid løpesko utviklet for å gjøre løpeturene så komfortable som overhodet mulig.

– Vi i Icebug lever etter mottoet om at livet alltid er bedre i skogen, og vi vil hjelpe flere mennesker med å oppdage hvor fantastisk det er å løpe på stier og skogsveier. Det har vi gjort lenge, men med Arcus har vi skapt vår beste løpesko noensinne – og den kommer til å passe enda flere typer løpere. Med Arcus på føttene kan alle komme i gang med å løpe i skogen, sier Marie Thomasson, Head of Demand hos Icebug.

Arcus gir et høyt nivå av komfort og demping. Skoen er utformet for å gi en myk bevegelse fremover og en behagelig rull i steget, i tillegg har løpeskoen en generøs mellomsåle som tilfører komfort for alle typer løpere.

Arcus er laget med den ultratynne membranen GORE-TEX Invisible som er 100% vanntett og sikrer at føttene holder seg tørre, selv i dårlig vær og på bløtt terreng.

Klimaavtrykk tilsvarende to burgermenyer

Sammenlignet med andre løpesko på markedet har Arcus et betydelig lavere klimaavtrykk. Icebug har gjort det til sin oppgave å utfordre skobransjens metoder og materialer, og med Arcus har de tatt det til neste nivå.

I gjennomsnitt har en vanlig løpesko et klimaavtrykk på 14 kg CO2. Arcus RB9X GTX derimot har et totalt klimaavtrykk på 8,8 kg CO2, noe som tilsvarer to hamburgermenyer, eller en bilreise på mellom tre til fire mil.

Dette har blitt mulig ved at store deler av løpeskoen er laget av gjenvunnet eller biobasert materiale. I sitt pågående arbeid med å redusere bruken av olje, har løpseksperten laget Arcus med blant annet bluesign®-sertifisert polyester fra gjenvinnende PET-flasker, gjenvunnet fiskenett, gjenvunnet gummi og alger fra overgrodde vassdrag.

Skoens klimaavtrykk blir fullstendig klimakompensert for gjennom FN-initiativet Climate Neutral NOW, i tillegg til at Icebug legger til 10% på all klimakompensasjon.

Årets beste terrengsko

Årets beste terrengsko


Man kan selvfølgelig løpe i terrenget uten spesialiserte løpesko, men et par riktig gode terrengsko gjør opplevelsen bedre, tryggere og morsommere. Vi har testet 15 modeller for ulike typer terreng og løpere – slik at du kan finne riktig modell...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Generasjon samarbeid

Generasjon samarbeid


Det er en ny kultur som preger tartanen. Sigurd Ruud Skjeseth er en del av den raske bredden rett bak toppen, den som søker felleskap på vei mot rekorder.

Den aller første økta Sigurd var med på i FIK Orion endte med at han ble løpt fra. Han bestemte seg for ikke å miste motet av den grunn, og derfra har det gått fort.

– Jeg tror mye av grunnen til at jeg har syntes det har vært veldig gøy er at det har gått i riktig retning. Det er mye motivasjon i fremgang – det synes jo alle, forteller han.

Samtidig har løpingen helt fra starten av hjemme i hedmarksklubben vært en sosial bit av Sigurd sitt liv. Den gangen var intervallene på onsdager og lørdager ukas høydepunkt, og den barbeinte nedjoggen etter økta har gitt gode minner. Dette satte standarden for hvilke forventninger Sigurd har til idretten.

– Jeg synes det å samarbeide på tvers av klubber er viktig. Er det noen som matcher hverandre godt – både sosialt og idrettslig – så synes jeg man bør matche dem, samme hvilken klubb de står i.

Sigurd Ruud Skjeseth

Alder: 24 år

Klubb: Ull/Kisa

Personlige rekorder:

3000 m: 7:52

5000 m: 13:41

10 000 m: 28:35

Meritter:

Nordisk mester 3000 m inne, bronse på 5 000 og 10 000 m i NM 2021.

Mål: Delta i EM 2022, VM 2022 og OL 2024. Bli norsk mester på enten 5000 eller 10 000 m.

Det beste med gjengen: At de gjør at det er gøy å reise på trening.

Egen treningsgruppe

Under et stevne i fjor sommer gikk det opp for Sigurd mens han så seg rundt at både den ene og andre raske konkurrenten bodde i Oslo og manglet et treningsmiljø.

– Jeg tenkte at her må det jo være mulig å samle en god gjeng, som også er på samme nivå, forteller han rolig.

Sigurd er en avslappet, ydmyk fyr som tar initiativ, og behovet for et treningsmiljø han kunne trives i både sportslig og sosialt gjorde at han byttet klubb fra Tjalve til Ull/Kisa.

Fellestreningene til Oslo-klubben hadde ikke det oppmøtet som er så essensielt for Sigurd, mens i Ull/Kisa legger de nå opp til fellestreningene sine på tvers av klubbtilhørighet.

– Det er veldig deilig å reise på trening og så har du en fire–fem stykker du kan henge deg på. Hvis du har en litt sliten dag så er det bare å legge seg i rygg, og så får du gjort akkurat det du skal.

Han har følt på kontrasten på turer hjemme i Romedal hvor han må løpe øktene alene og innser hvor kjedelig han synes det er, spesielt etter en bortskjemt høst og vinter.

– Det er myyyye lettere å komme på trening når man både har hyggelige folk, og folk som matcher på trening. Da er det mye lettere å ha det gøy også, sier han med overbevisning.

– Jeg har trua på det – å ha det gøy. Så det prøver vi å jobbe litt med i den gruppa vår nå, at vi også møtes litt utenfor trening sånn at vi har mer å spille på enn bare løpinga, selv om det er den som er viktigst for oss.

Simon Steinshamn

Alder: 21 år

Klubb: IL i BUL

Personlige rekorder:

1500 m: 3:50

3000 m: 8:03

5000 m: 14:03

10 000 m: 29:26

Meritter: Laggull EM terrengløp 2018

Fremtidige mål: Senior-EM, OL og VM

Det beste med gjengen: Langturen søndag 2. mai med Fredrik og Sigurd vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt.

Unik lagfølelse

Det særegne med Sigurd og gjengen han tok initiativ til å danne, er denne lagfølelsen i en individuell sport.

Det handler om å være sammen om å utvikle hvert sitt potensiale, og Sigurd synes det er bra at det ikke lenger er nok å «bare» ta kravet for å få plass i et EM.

– Det er kjempekult at vi er gjeng som pusher hverandre, sier han engasjert.

– Jeg har jo lyst til å slå de gutta som er to–tre sekunder foran meg, selvfølgelig, men det er jo utrolig kult at vi i det hele tatt er der at vi pusher hverandre i Norge. Jeg tror det starta litt med Ingebrigtsen-gjengen, og så har det bare balla på seg. Man ser at det er mulig å bli god, at det er mulig å satse, og nå er vi mange gode, rett og slett. Det er utrolig inspirerende.

Dette vitner om en holdning som sier at i denne individuelle idretten er det alltids plass til flere, konkurranse er sunt. Å knive om plasseringene man har lyst på handler om å utvikle seg selv, ikke at de andre ikke utvikler seg.

Ådne Andersen

Alder: 27 år

Klubb: Dimna IL

Personlige rekorder:

800 m: 1,52:10

1500 m: 3.46:84

5000 m: 14,04,27

10 000 m: 28,49

Halvmaraton: 1,05,38

Meritter: Norgesmester 800 m innendørs 2017

Bronse 1500 m NM 2017 og 2019

Fremtidige mål: EM, VM og OL på maraton. 

Det beste med gjengen: Stadionmila 2020, solid pers og under EM-kravet på meg og Sigurd Skjeseth.

Høyt nivå

I perioden fra første møte til trykk av magasinet har Sigurd løpt flere raske løp, blant annet et i Tønsberg. Der var det fire stykker som tok EM-kravet, og som Sigurd definerer det «begynner jo å være på et veldig høyt nivå.»

– Vi fire første blir nummer én, to, tre og fire i den konkurransen, men vi er også topp tredve i Norge gjennom tidene, sier han.

Det er rivalisering på banen, men Sigurd ler lett når han sier at det er veldig god stemning også.

– Det er jo utrolig givende at vi er så mange som er så gode. Når man kommer til konkurranse og ser hvem som har trent best, hvem som har gjort det beste arbeidet i vinter. Det er egentlig bare kjempekult å være en del av det.

Fredrik Sandvik

Alder: 23 år

Klubb: Ull/Kisa

Personlige rekorder:

1500 m: 3.42

3000 m: 7.55

3000 m hinder: 8.46

Meritter: 4*U20/23 europamesterskap (terrengløp/3000 m hinder) 1 NM-sølv, 2 NM-bronse på hinder.

Fremtidige mål: VM 2022 og OL 2024

Det beste med gjengen: Beste er å ha noen å trene med hver dag som har som mål i seg selv å bli best mulig. Gruppa sikrer kvalitet og glede i treningshverdagen.

Skadeåret 2019

Stort sett har det kun vært progresjon for Sigurd. Han tok permisjon fra lærerstudiene og fikk muligheten til å reise til høyden for å trene, og muligheten til å øke treningsvolumet. I 2019 fikk han først tretthetsbrudd i venstre del av sakrum nederst i ryggen, og når han kom tilbake og skulle begynne å løpe igjen, fikk han tretthetsbrudd i høyre del.

– Jeg hadde nesten en identitetskrise da jeg fikk det andre tretthetsbruddet. Hva skal jeg finne på hvis det viser seg at jeg ikke kan løpe mer?

I den perioden gikk det mange tanker gjennom hodet hans, og han trakk seg litt unna miljøet. Hadde ikke behov for å stikke innom Bislett for å se hvor fort gutta løp – han unnet dem alt godt, han trengte bare ikke å se på det. Lærdommene han tok med seg er mange, blant annet hvor godt det er å ha noe å tenke på ved siden av.

– Når løpinga går bra, trenger jeg ikke noe ved siden av. Men når jeg er skada eller kanskje er sjuk, da er det veldig greit å la hodet holde på med noe annet i løpet av uka.

Det som var kjedelig der og da, er fortsatt noe han ser tilbake på med takknemlighet for å ha fått oppleve – nedturene så vel som oppturene. Sammen med trenere førte det til endret treningsopplegg for å sikre at det ikke skjer igjen, og fortsatt synes han skade er en tålelig grunn til manglende progresjon.

– Hvis man får gjort alt det man skal på trening og ting går bra, og så får man likevel ikke framgang – det må være mye verre mentalt enn om man får gjort det man skal og så blir man skada.

I hvert fall om man kommer tilbake fra skade og kan oppleve samme progresjon som Sigurd har gjort gjennom 2020 og inn i 2021.

– Det virker heldigvis som at jeg tåler løping, sier han med et smil.

– Det er myyyye lettere å komme på trening når man både har hyggelige folk, og folk som matcher på trening. De har ikke noe respekt for tider, det skal bare beines. Det er en kul generasjon å være en del av, sier Sigurd. Foto: Tonje Lien Wold

Drivkraft

Alt handler om å finne ut hvor fort han kan løpe. Han blir ikke bitter om han aldri kommer til OL eller VM, men både det umiddelbare og det langsiktige målet er heller å hele tiden ta smarte valg som gjør at han kan finne ut: hvor fort kan han løpe.

– Så er det jo naturlig nok noen tidsmål. I år er det spesielt å løpe fort på 5000 meter, 13.35. Og 28.20 på 10 000 meter. Det er de to kravene jeg har tenkt på i vinter hvis jeg har slitt med å motivere meg til en økt.

Det er mye snakk i toppidrett om tøffe valg man tar og ofre man må gjøre for å finne ut om man klarer å nå målene sine. Sigurd derimot, føler ikke han har tatt et eneste tøft valg. Dette er det han har lyst til å gjøre, det som gir ham glede og energi.

– Det kjente jeg jo når jeg var skada, at det er løping som gir meg glede nå, nesten litt skummelt mye. Når jeg ikke har det blir jeg nok en litt dårligere versjon av meg selv. Det er egentlig veldig lite jeg føler jeg velger bort. Jeg tenker heller at det har gitt meg mye, mye mer enn det har tatt.

Det skal beines

Vi sitter på kunstgressbanen på Sognsvann, omringet av lørdagsløpere en solfylt formiddag.

– Det er bra nivvå på banen her nå, sier hedmarkingen og kan peke ut to av de andre som tok EM-kravet uka før.

– Vi har gradvis blitt raskere sammen. Når en løper 5000 på under 14 så vil alle under 14. Nå vil vi under 13.30. Vi flytter oss bare etter den beste i gruppa, og når én satser hardt så tror jeg det er sånt vi alle blir bedre av.

Sigurd beskriver denne gode kulturen hvor man stiller opp og hjelper hverandre på veien selv om alle vil komme først i mål. Vi er midt i en god periode for konkurranser, og om litt skal det løpes på Bislett, noen med mål om å ta OL-krav.

– Det kan hende det blir litt tøft, men jeg liker den mentaliteten. De ser etter forbedring og har ikke noe respekt for tider, det skal bare beines. Det er en kul generasjon å være en del av, synes jeg.

Sigurd definerer satsningen som noe som har gitt ham mye, mye mer enn hva de såkalte «tøffe valgene» gjør at man går glipp av. Foto: Tonje Lien Wold.

Kjelleren

Når det kommer til stykket hjelper laget deg på veien, men det er kun du alene som kan velge å gå ned i kjelleren. Intervallene løpes rundt oss, og Sigurd peker ut noen i et drag:

– Den gjengen der for eksempel – jeg trener jo for å holde følge, så det er kjedelig å legge ned så mye innsats gjennom hele vinteren for å slippe de ryggene.

På konkurransedag trenger Sigurd en grunn, noe som motiverer ham den dagen til å grave skikkelig dypt. En slik grunn kan være bestefaren, men ofte er det også en motstander han vil slå.

En treningskamerat han har løpt med på trening og hvor de nå presser hverandre til det ytterste. Denne kulturen med overskudd – alle kan løpe fort – er fristende å beskrive som en bidragsyter til bredden i toppen.

Et samarbeid for å bli bedre slik at alle kan få utvikle sitt potensiale så langt det går.

– På veien har jeg blitt kjent med mange hyggelige mennesker, og sett verdien av et godt treningsmiljø.

Og dette gjør at han har det gøy mens han gjør sitt ytterste for å finne ut hvor fort han kan løpe.