Kompresjon – hva er hemmeligheten?

Kompresjon – hva er hemmeligheten?


Med hjelp fra våre lesere fant vi frem til syv spørsmål som vi sendte videre til leverandører av kompresjonstøy. 2XU, Trimtex, MDXC og Skins har gitt oss sine svar på hvert enkelt spørsmål. Vi har ikke redigert svarene fra leverandørene, og gjengir disse ordrett slik de kom inn til oss.

SPØRSMÅL 1
Hvordan virker kompresjonstøy og på hvilken forskning bygges påstanden om at kompresjonstøy virker?

MXDC: Generelt sett hva gjelder kompresjonstøy mener vi i MXDC at denne type treningstøy har spesielt høy funksjonalitet, og MXDC har høy grad av kvalitet i stoffene. Kompresjonstights sitter mye bedre enn tradisjonelle løpetights, og derfor tror vi at kompresjon har kommet for å bli og kommer til å bli brukt i andre type sport også – uavhengig av restitusjonseffekt eller andre effekter. Vi i MXDC er forsiktige med å trekke inn påstander om forskningsresultater, vi henviser til at “det antas å ha en effekt”. Etter vår mening virker kompresjonstøy på flere måter:
– Øker blodomløpet noe.
– Er støttende i forhold til slag og vibrasjoner av større muskler, og holder de på plass.
Slik vi ser det, finnes det ikke noen medisinsk forskning som bekrefter dette til fulle – bortsett fra sunn fornuft som tilsier at økt trykk mot blodårer vil øke omløpet. Vi sier “det antas å ha en effekt”, men graden er personavhengig.

Trimtex: Våre kompresjonsprodukter virker ved å øke blodsirkulasjonen og oksygentilførselen i muskulaturen under treningen og konkurranse. Etter endt økt bidrar de til å transportere avfallsstoffene raskere ut av muskulaturen, og dermed bidrar til raskere restitusjon. Begge deler gjelder spesielt leggmuskulaturen. Kompresjon har lenge blitt medisinsk anbefalt for å øke blodsirkulasjonen i leggmuskulaturen. Våre første kompresjonsprodukter kom på markedet i 2008 i samarbeid med leger spesialisert i idrettsmedisin, og vårt mål var da å utvikle treningsprodukter basert på den tidligere medisinske forskningen.

2XU: Det er mange fordeler med å bruke 2XU kompresjonstøy. Litt av utfordringen for brukerne er å velge blant mange forskjellige merker som produserer sine produkter på vidt forskjellige måter. Det gjelder valg av tekstiler, om tøyet er produsert med eller uten medisinsk gradert trykk, hvor det med gradert trykk gir flest fordeler.  Hvordan tekstilet veves og settes sammen er også viktig for et godt resultat for bruker. 2XU har både det kraftigste tekstilet og er medisinsk gradert.
Det som er mest forsket på og hvor resultatene har vært meget positive er i forhold til restitusjon. Helt avgjørende for et godt resultat i denne fasen er at tøyet er medisinsk gradert og at kraften i tekstilet er så sterkt at det øker blodstrømmen tilbake til hjertet. Avfallsstoffer som utskilles under aktivitet blir således transportert vekk fra musklene, mindre opphopning av væske, med det resultat at man blir mindre stiv og støl etter trening og konkurranse. Ved mye stillstand og sitting som for eksempel under lengre reiser vil bruk av 2XU kompresjonstøy og strømper gi økt sirkulasjon i bena, mindre opphopning av væske, mindre hevelser og redusert sjanse for blodpropp.
Ved bruk under trening gir 2XU kompresjonstøy den fordel at du får mindre slag/vibrasjon i muskulatur og mindre rivninger i muskelfester.  Dette reduserer sjansen for sår muskulatur og muskelskader. Mye tyder på at du også gjennom redusert slag/vibrasjon av musklene får en økt utholdenhet. Mindre forbruk av energi. Det finnes i dag et stort antall studier som støtter dette. 2XU alene er trolig det selskap i verden som investerer mest i tester innenfor kompresjon. Årlig investeres det store beløp for å finne ut hvordan 2XU kompresjonstøy kan bli best mulig. Til å teste våre materialer og ferdig tøy benytter 2XU seg av frittstående institutter og vitenskapsmenn. Dette skiller 2XU fra alle sine konkurrenter.

SKINS: Vi har utviklet gradert kompresjon etter år med forskning. Ved hjelp av kompresjon/ytre press på spesifikke kroppsdeler i en balansert og korrekt måte øker blodgjennomstrømningen. Det gir mer oksygen til arbeidende muskler og forbedrer ytelsen. Økt blodgjennomstrømning hjelper også kroppen til å kvitte seg med melkesyre og andre slaggprodukter slik at du kan jobbe hardere. Det reduserer også risikoen for stølhet og muskelreparasjoner. Kompresjon øker styrken, kraften og utholdenheten.
SKINS er det eneste merket som har klart å utføre sine tester på idrettsutøvere i bevegelse. SKINS gradert kompresjon gir optimal prestasjon til hver enkelt muskelgruppe. Under utvikling av SKINS revolusjonære 400 serie, studerte og utførte SKINS nøye tester på 1000 utøvere for så presist som mulig å bestemme komprimeringen for hver muskelgruppe. Både når muskelen er i bevegelse, og når muskelen er statisk eller i restitusjon.

SPØRSMÅL 2
Hjelper kompresjon kun til restitusjon eller til å yte bedre også?

MXDC: Det hjelper kanskje best til restitusjon enn ytelse. Vi tror ikke man løper fortere i en kompresjons tights.

Trimtex: Kompresjon hjelper også under trening og konkurranse ved å øke blodsirkulasjon og oksygentilførselen i muskulaturen, samt transporterer avfallsstoffene raskere ut av muskulaturen.
 
2XU: Som sagt under punkt 1 er bruk av 2XU kompresjon en fordel både under aktivitet og til restitusjon. For å gi best mulig resultat har 2XU utviklet produkter med forskjellige tekstiler til bruk under aktivitet og til restitusjon. På den måten vil den enkelte kunne velge det som passer best til formålet.
 
SKINS: Ja. SKINS kompresjon hjelper både etter og under trening, da økt oksygen/blodsirkulasjon er nøkkelen til en bedre ytelse.

SPØRSMÅL 3
Hvor trangt må kompresjonstøyet sitte for å gi effekt?

MXDC: Det er vanskelig å si da produktene har 20% stretch og størrelsene er gradert og menneskene inne i er forskjellige . Dette gir forskjellig kompresjon grad til hver person og forskjellige effekt.

Trimtex: Kompresjonsprodukter må sitte tight for å ha noen effekt, men det er viktig at produktene er utviklet med gradert kompresjon og riktig kompresjon i forskjellige «soner» på produktet. Produkter som er utviklet uten dette kan virke mot sin hensikt og medføre at blodsirkulasjon blir tvunget bort fra hjertet, i stedet for til hjertet.
 
2XU: 2XU må sitte tett på kroppen. Det skal være kroppsnært for å gi best effekt. Det er viktig at man velger riktig størrelse. Et valg som gjøres lett ved å lese på pakningens størrelsesguide. Det er viktig å følge denne guiden samtidig som det er viktig å velge et plagg med RIKTIG kompresjon  i forhold til kroppens størrelse  og IKKE nødvendigvis den minst mulige størrelsen for å få det så trangt som mulig. Samtidig som det skal sitte «tight» skal den enkelte oppleve at plagget gir stor grad av fleksibilitet.
I motsetning til mange av våre konkurrenter kan 2XU gjennom  sin veveteknikk og garnets høye kvalitet  tilby kompresjonsplagg med ekstremt kraftig materiale, meget stor og varig  fleksibilitet og pusteevne. En helt unik opplevelse av komfort.
 
SKINS: Trykket bør være gradert, med høyeste trykk på de områder som er lengst ifra hjertet, og deretter synkende trykk oppover. Kompresjon som er designet for sport er ikke så stramt som medisinsk kompresjon på grunn av kravet til komfort og bevegelighet. SKINS følges en størrelse tabell som er beregnet på høyde og vekt.

SPØRSMÅL 4
Finnes det bivirkninger ved å bruke kompresjonstøy?

MXDC: Nei, det tror vi ikke så lenge man bruker den størrelsen som er beregnet for kroppens størrelse.

Trimtex: Er produktene utviklet riktig som beskrevet over så er det ingenting vi kjenner til som tyder på at kompresjon kan ha negative bivirkninger.
 
2XU: I noen tilfelle kan det oppstå bivirkninger hvis man velger for trange produkter. Dette gjelder spesielt for de merkene som ikke kan tilby produkter med gradert kompresjon. Uten gradert kompresjon øker sjansen for uheldig opphopning av væske og blod. Det er derfor viktig at man kjøper kompresjonsplagg fra kjente merker med gradert kompresjon. 2XU tester all sin produksjon mht riktig, gradert trykk og komfort.
 
SKINS: Vi kan ikke finne tester eller rapportert hverken vitenskapelig eller medisinske tester om dette. Nøkkelen til god kompresjon er at passformen er riktig og et riktig trykk på riktig sted på kroppen. Hvis plagget ikke passer vil det ikke fungere. De samme gjelder hvis de blir for mye press på feil sted, det kan føre til negative konsekvenser for kroppen. Vitenskapen om kompresjon er å vite akkurat hvor mye og hvor på kroppen plagget skal presse. Dette er et område som SKINS har brukt betydelige mengder tid og penger på hva gjelder forskning og validering, SKINS kompresjon gir riktig trykk for enhver aktivitet.

SPØRSMÅL 5
Gir kompresjonstøy effekt fra første stund, eller må de være på 24-7 for å gi effekt?

MXDC: Det vet vi lite om, men det er ikke et 24-7 behov.

Trimtex: Riktige produkter trenger ikke være på døgnet rundt, men har effekt både før, under og etter trening.
 
2XU: 2XU kompresjonstøy  gir effekt fra første stund UNDER  trening og selv med  kun en times bruk i restitusjonsfasen vil den  enkelte oppleve fordeler. Men jo lengre tid  tøyet  brukes større blir fordelene.  En med store treningsmengder vil ha større glede av 2XU kompresjonstøy jo lengre tid det brukes, både under og etter trening.
 
SKINS: Når du bruker SKINS kompresjon er de potensielle fordelene åpenbare. Under aktivitet er musklene dine under umiddelbar stress. Ved bruk av SKINS komprimering fra begynnelsen av aktiviteten vil gi en umiddelbar fordel i samsvar med øvelsen. Jo hardere du trener, jo mer nytte får du av kompresjonen.
Restitusjonen tar et par timer så derfor er de lurt og bruke kompresjon en god stund etter trening også. Det er viktig å merke seg at hver kropp reagerer forskjellig på trening og restitusjon. Det er ingen eksakt tidsperiode vedrørende bruk av kompresjon, Jo mer intens trening du har hatt jo lengre tid for restitusjon. Forskjellige utøvere anbefaler en rekke forskjellige tidsperioder for bruk.

SPØRSMÅL 6
På hvilken måte skal kompresjonstøyet rengjøres/behandles for ikke å miste noe av effekten?

MXDC: Kompresjonseffekten og vask har ingen sammenheng. Det er langvarig bruk som reduserer effekten. Effekten og langvarig kvalitet kommer an på råvare som benyttes, de dyre merkene som  bruker nylon er de beste.
I våre produkter er vi lisensierte og kan bruke Poligiene behandling som er et naturlig antibac system med blu sign sertifisering. Dette gjør at det kan brukes mer og vaskes sjeldnere og mildere uten lukt. Dette for å spare miljøet og levetid på  kompresjonstøyet.

< strong>Trimtex: Våre kompresjonsprodukter skal rengjøres og behandles på samme måte som annet treningstøy og mister ikke effekt over tid.
 
2XU: For ikke å miste noe av effekten bør 2XU kompresjonstøy vaskes/skyldes  etter hver treningsøkt. Dette for å få vekk så mye som mulig av avfallsstoffene som kroppen utskiller under fysisk aktivitet . På denne måten reduserer man nedbrytningen av tekstilfibrene og tøyet beholder sin kraft og stretchevne over en svært lang periode. Det er også viktig at temperaturen på vannet ikke er mer enn 30grader og ingen bruk av skyllemiddel.
 
SKINS: Vaske instrukser er merket inne i hvert SKINS plagg. Før å ta vare på ditt kompresjonsplaggplagg må du bruke en kald skånsom maskinvask. Man må ikke bruke tørketrommel eller skyllemiddel. Vask gjerne plagget  med lignende farger.

SPØRSMÅL 7
Er det forskjell på å bruke calves og kompresjonssokker, eller har de samme effekt?

MXDC: For å gi best effekt tror vi på kompresjonssokker.

Trimtex: Trimtex har til nå kun hatt kompresjonssokker i vårt sortiment, men har legger under testing og utvikling. Produktene har samme virkning om de utviklet med gradert kompresjon og riktig kompresjon i de forskjellige sonene på produktet.
 
2XU: Den største forskjellen på 2XU Calf Guards og  2XU sokker er at vi anbefaler Calf Guards til bruk UNDER trening, mens 2XU kompresjonssokker anbefaler vi både til UNDER OG ETTER trening. Kompresjonen  er i utgangspunktet nesten helt lik.  Det blir mer et spørsmål om  hvilke behov produktene skal dekke. I tillegg til løpesokker har 2XU også utviklet kompresjonssokker spesielt egnet for restitusjon.
 
SKINS: Ja de har samme effekt. Det er bare smak og behag om man ønsker sokker eller noe som ikke går over føttene. De er konstruert for å fokusere på ett område i motsetning til flere muskelgrupper.


Et mykt møte med asfalten

Et mykt møte med asfalten


Våren er rett rundt hjørnet og det kribler i beina. Med et ønske om en skånsom sesongstart presenterer vi her seks nye mengdemodeller som alle har demping og komfort som førstepri. Løpeskoindustrien er i stadig utvikling, og både overdel-tekstiler og...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som abonnent får du

Full tilgang til alt innhold på runnersworld.no , egen
digital utgave + arkivsøk, treningsprogram og gode rabatter

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digital abonnement - full pakke

450,- pr/år


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Verdens første terrengsko med karbonfiberplate

Verdens første terrengsko med karbonfiberplate


Oppdag The North Face Flight Vectiv – en terrengsko med stabilitet, demping og overlegent grep – uten kompromisser.

Den amerikanske outdoor-spesialisten The North Face satser nå på terrengløping med tre nyutviklede skomodeller under navnet Vectiv.

Flaggskipsmodellen kalles Flight Vectiv og er først og fremst tiltenkt lange, utfordrende distanser på variert underlag.Karbonfiberplate i terrenget

Foreløpig har karbonfiberplater vært forbeholdt gateløpssko, og det at The North Face implementerer dette i en rendyrket terrengsko sier mye om deres forhold til innovasjon og nytekning.

En spesialutviklet karbonfiberplate er blitt plassert øverst i mellomsålen på Flight Vectiv, hvilket gir en markant kontakt med fotbladet og en tydelig respons i stegavviklingen.

Karbonfiberplaten er også dratt opp som sidestøtte i hælpartiet samt på strategiske punkter rundt forfoten. The North Face kaller dette for en tredimensjonal plate.


Sjekk oppbyggingen av skoen her:

Den robuste, vuggeformede såleplattformen gir en tydelig støtdemping og en kvikk stegavvikling, samtidig som den beskytter effektivt mot ujevnheter i underlaget.

En uavhengig studie fant at med Flight Vectiv på føttene, reduseres belastningen på fremside legg i nedoverbakkeløping med hele 10 %.Lett og tight overdel

Overdelen er produsert i et fast Kevlar-forsterket materiale, og har en sokkelignende utforming uten tradisjonell pløs. Dette gjør at skoen omslutter foten godt.

Og ja, den er hvit. Grunnen til at man har valgt å lansere Flight Vectiv i hvit farge til å begynne med, er at det virkelig skal synes at den brukes “på riktig måte”. Naturen og været vil med andre ord sette sin farge på skoen.Demping og grep

Den slitesterke yttersåla er utformet med 3,5 millimeter høye knotter, hvilket gjør at skoen fungerer bra på svært varierte underlag. Den kommer først og fremst til sin rett på relativt faste stier og skogsveier, men takler også segmenter med asfaltløping.

Dempingen i mellomsålen er dessuten såpass genereøs at Flight Vective også kan tjenestegjøre som en treningssko om vinteren, både i terrenget og på glatte, ujevne og nedsnødde underlag.– Flight Vectiv har raskt blitt favorittskoen min i konkurranser, forteller The North Face-utøveren Pau Capell.

– Den føles rask men gir samtidig god stabilitet og et godt grep i nedoverbakkene, og dette er detaljer som utgjør stor forskjell.

Flight Vectiv er å finne i utvalgte utsalgssteder denne våren. The North Face vil lansere hele åtte nøkkelprodukter for terrengløping framover.

– Vi har opplevd Oslo!

– Vi har opplevd Oslo!


Runner’s World ble i høst invitert til å delta på et nytt løp, Opplev Oslo – en multisport-konkurranse med ulike klasser for løping, sykkel og tur – og masse opplevelser og nye oppdagelser!

Lagkonkurransen var korona-vennlig da hele Oslo var arenaen uten et bestemt start- og målområde. Deltakerne styrte det hele selv ved hjelp av en app på mobilen.

Kart, oversikt over poster og registrering av koder kom opp i det starten gikk, og så hadde man fem timer på å ta så mange poster man klarte – eller hadde lyst til.

Postene hadde varierende antall poeng og vanskelighetsgrad fra enkle quiz-oppgaver til aktivitetsoppgaver som slakkline, klatring, padling etc. Opplev Oslo bød på utrolig mye artig! 

Artikkelforfatter Jenny Midbjer (bak) sammen med RW-blogger Therese Solberg

Jeg og Therese Solberg fra Ninja Girls deltok i turklassen, siden jeg sliter med skade og sykdom så passet det veldig bra å kunne få delta på tross av det. Jeg syklet og Therese jogget.

Vår strategi var å befinne oss på Holmenkollen kl 11.00 da det hele startet og postene ble tilgjengelige. Vi hadde lyst å ta litt mer fysiske oppgaver og håpet på noe moro oppe i høyden. På eksemplene i manualen sto nemlig Holmenkollen som en post på 10 poeng, men når kartet ble tilgjengelig fant vi ut at vi hadde bommet fullstendig. Ingen poster ved Holmenkollen. I ettertid fant vi ut at Holmenkollen var utenfor arrangørens merkede område … jaja. Alternativene var da å enten ta banen ned tilbake mot byen eller komme seg mot Sognsvann gjennom skogen. Vi valgte det siste. 

Lese kart er lurt. Det viktigste var jo turen og å løse verdensproblemene! Vi brukte nok 1,5 time til vi kom til vår første post. Det var ekstremt mye vind den dagen og mange trær hadde blåst om kull, og det regnet. Heldigvis gav seg regnet etterhvert og uansett hadde vi kledd oss for vær og venting.


Første post ble Gaustad Gruve, Flaggermushulen, som ingen av oss hadde vært i tidligere. Jeg har passert skiltet i skogen mange ganger, men alltid hatt et annet mål i sikte.

Dette gav oss en flott anledning og vi utforsket den grundig og feiret første post med en aldri så lite grottefest. Det er visst veldig in nå for tiden. Eller ikke…?

Musikk og dans ble det uansett, det blir ikke mer moro enn man lager det. Therese hadde de flotteste refleksene på buksen som skinte i mørkret. Dette med at det var et reservat for flaggermus så vi heldigvis først når vi kom ut igjen.  Beklager om vi forstyrret dere!


Den neste posten gledet vi oss veldig til: rappellering ved Båntjern. Therese fikk ta den da jeg akkurat hadde trynet litt brutalt på sykkelen og måtte hente meg litt inn etter det.

Ingen av oss hadde gjort det før, og jeg hadde egentlig veldig lyst, men av og til er det smart å bruke hodet. Opplev Oslo hadde også mange spørsmål som skulle besvares, et fint alternativ for de som ikke var lystne på å for eksempel rappellere ned en foss.


Hjelpemidler var tillatt og vi fikk i løpet av dagen lært mye fakta og kuriosa om de historiske plassene rundt Sognsvann. Visste du at Båntjern var et sted man i gamle dager druknet uønskede barn? Hvor langt det var rundt Sognsvann trengte vi derimot ikke å bruke hjelpemiddel på, akkurat den var bankers.

Rundt Sognsvann ble det fler folk som deltok på Opplev Oslo, vi kjente litt på konkurranse-iveren, og gikk det litt på automatikk langs vannet. Vi skravlet og tok de postene vi fikk øynene på, men passerte glatt flere poster.

Heldigvis oppdaget vi dette, og snudde. En av oppgavene vi misset var balansegang på et nedfallstre et godt stykke ut i sjøen for å finne kodeordet. Den utfordringen tok jeg. Jeg elsker å balansere på trestammer og tok bare av meg jakken i tilfelle jeg skulle ramle uti. De som var før oss var godt forberedt og stilte i bare undertøyet, men slapp heldigvis et ufrivillig bad.


Det var litt klønete med kartet som måtte lastes opp for hver gang, vi hadde ikke fått tak i et papirkart, og vi var litt sløve med å sjekk det ofte nok. Man kan si at vi lærte.

Det var flere artige poster som vi gledet oss skikkelig til: tau-klatring og padling ved Blanksjø! Padlingen gikk på skinner, selvsagt med flytevester, rundt en bøye ute på vannet hvor koden var gjemt.

Siden Therese hadde tatt rapelleringen tok jeg utfordringen med klatringen. Jeg hadde aldri prøvd klatring slik, men har hatt veldig lyst å teste dette. Litt spent på hvordan rygg og ben skulle oppføre seg, bevegeligheten er ikke på topp for å si det slik, men det gikk over forventning med verdens beste pepp fra Therese og instrukser fra Opplev Oslo-crewet.

Det var helt trygt, men skummelt å henge i bare fingertuppene og lete etter feste på en nesten helt blank bergvegg. Og kjempegøy når jeg mestret oppgaven så klart.


Fy søren så artig vi hadde det! Denne ruten hadde vi jo neppe tatt hvis vi bare hadde vært ute på en vanlig tur på egenhånd, sånn litt på kryss og tvers, og uansett hadde vi jo ikke fått opplevd så mange forskjellige aktiviteter. 

Tiden gikk litt fra oss, fem timer raste fort av gårde. Siste post vi ønsket å få med oss rakk vi ikke før tiden var ute, men vi hadde lyst å avslutte turen med den likevel. Sogn gruve fra 1538 hadde ingen av oss besøkt tidligere, og det var så absolutt verdt å avslutte turen der! Hulen hadde fantastiske veggmalerier og vi fantaserte om hvordan det var å bo der en kald vinter. Helt enkelt verdt avstikkeren, Therese var fornøyd med å få rundet opp sine kilometer før vi tok fatt på hjemturen.


Regn, blåst og 8 grader hadde null å si for oss – vi hadde kledd oss godt og hadde skift i sekkene og mye å snakke om. 

Det var en fornøyelse å faktisk oppleve og se nye ting i et område av Oslo jeg faktisk føler meg rimelig godt kjent i fra før. Vi fikk rett og slett en ekstremt flott dag med Opplev Oslo

Tusen takk for en topp dag på stien og for et flott arrangement – det frister absolutt til gjentakelse. Vi elsker jo de utfordringer skogen byr på men tenker at vi sikkert har mange gode og morsomme opplevelser til gode andre plasser i byen også. Vi valgte vår favoritt, skogen, og de utfordringer vi hadde lyst til, så får vi ha alle de mer urbane utfordringene til gode neste år.

Vi kunne gjerne brukt fem timer til om vi fått lov. Vi syntes det var fint med et arrangement som var såpass bredt at alle kunne delta, selv med litt skral kropp. 

Vi digger Oslo og håper på nye muligheter neste år!

Ut på stiene
Reell suksess med virtuelt løp

Reell suksess med virtuelt løp


Over 1400 mennesker deltok på Langfredagsmaraton i regi av Runner’s World. Mange løp sitt første løp, mange satte pers, mange satte distanserekord. Er dette en mer folkelig måte å konkurrere på?

For bare noen måneder siden ville nok få ha antatt at et virtuelt løp kunne skape såpass god mottakelse. Men tidspunktet, været (i hvert fall i store deler av landet) – og ikke minst situasjonen – gjorde at i overkant av 1400 løpere festet på seg et virtuelt startnummer og tok turen ut for å løpe enten halvmaraton eller maraton.

Bilde øverst er et godt eksempel på at grenser kan brytes, selv om løpet er virtuelt. Runner’s World-spaltist Mathilde Arneberg skal egentlig løpe sin første maraton under Oslo Maraton i september, men tjuvstarta med en virtuell variant av 42,2 i Nordmarka sammen med gode venninner.

– Jeg har søren meg løpt en hel maraton uten startnummer kun på grunn av en virtuell konkurranse, var reaksjonen hennes etter målgang.

Den virtuelle løpsserien Runner’s World Challenge har nå lansert en rekke nye løp og utfordringer, som du kan sjekke ut her.

Se dette innlegget på Instagram

Først – GRATULERER TIL ALLE DELTAKERE PÅ #LANGFREDAGSMARATON – dere er så fantastiske!! Det er omtrent 1300 som i dag løpt for medalje og #løpealenefest. 💥💥💥👏🏅Og tusen takk for alle stories og bilder og meldinger som gir litt av den ekte opplevelse av løpefest tross alt! I sludd og solskinn har vi fulgt dere hele dagen, med hjemmesnekra BIB og medaljer. Noen har løpt lengre og noen sitt første maraton eller halvmaraton. En av de er @pipe.tone som også med sitt innlegg tar situasjonen på kornet. Gratulerer, du har vunnet et par sko fra Hoka One One! Og gratulerer med maraton-debuten, et løp å minnes. 👏🌞🏃‍♀️🏅 . #Repost @pipe.tone ・・・ #Langfredagsmaraton #runnersworldchallenge_2020 Today it’s exactly 5 years since I logged my first run on Strava. That day I logged 3K. Today I logged #42K👏🏻#trailmarathon #skogsmaraton Started so freakin early to be sure I was #jævlajogger on my own. Mitt første #helmaraton #runsaferunsolostaysane #runningwithheadmonster

Et innlegg delt av Runner’s World Challenge (@runnersworldchallenge_2020)

Fant fram joggeskoene for noen uker siden

En av dem som løp halvmaraton for første gang, var Silje Knutsen fra Modum.

– Når sant skal sies så har vel jogging eller langdistanseløp aldri vært noe tema eller et mål for min del, røper hun. Men legger til at hun har vært glad i å trene hele livet. Håndballen har vært med henne fra hun var seks år, og i de siste årene har hun kombinert ballidretten med styrke og Crossfit.

Måten forholdet hennes til løping har endret seg på, bare i de siste ukene, er nok representativt for hva mange føler:

– På mange måter kan man si at det er tilfeldig at jeg nå har gjennomført et halvmaraton for første gang i mitt liv. Løping tvang seg litt fram som følge av dagens situasjon med stengte treningssenter.

I midten av mars tok hun på løpeskoene «for første gang» med en tanke om å holde kroppen i gang inntil situasjonen normaliserte seg.

– Jeg kunne ikke i min villeste fantasi forutse at jeg en knappe måned etter skulle gjennomføre halvmaraton.

Fram til Langfredagsmaraton 21k var 11 kilometer det lengste hun hadde løpt.

– Man kan jo kanskje si at det var galskap å melde seg på halvmaraton med det grunnlaget jeg hadde fått på den korte tiden, spør hun retorisk.

Jeg kunne ikke i min villeste fantasi forutse at jeg en knappe måned etter skulle gjennomføre halvmaraton.

Silje Knutsen etter sin første halvmaraton. Foto: privat

Silje Knutsens rapport fra halvmaratondebuten:

Det var sol fra blå himmel på løpsdagen, så alle forholdene lå til rette for en kjempefin tur med flotte folk. Kroppen kjentes fin ut, men jeg var både spent og nervøs før start. Distansen jeg skulle gjennomføre var jo tross alt nesten dobbelt så lang som den lengste løpeturen jeg hadde hatt.

De første 10 km gikk greit, holdt et jevnt tempo som jeg følte meg komfortabel med. Jeg var nok litt bekymret for at hodet skulle sette kjepper i hjulene for meg, for det er en gang slik at hodet gir opp lenge før kroppen.

Nå viste det seg slik at siste halvdel av løpet ble mye bedre enn jeg først antok. Jeg løp sammen med to spreke og løpssterke karer som ga feedback underveis og motiverte meg helt inn til målstreken.

Når jeg kom i mål føltes det ikke som jeg hadde gjennomført et halvmaraton, beina var noe slitne, men kroppen føltes overraskende bra.

Det var først da jeg kom hjem at følelsene tok litt overhånd og jeg kjente på den enorme mestringsfølelsen. Ydmyk og veldig stolt av å gjennomføre 21,5 km med det grunnlaget jeg hadde før start.

Dette var riktignok mitt første langdistanseløp, men hvem vet, kanskje det ikke var mitt siste?

Appellerer til flere jenter?

André Østby Marhaug løp også halvmaraton under Langfredagsmaraton. André er en rutinert løper som har løpt ett og annet løp tidligere, og skriver i et oppsummerende innlegg på Facebook at han opplevde å ha noe lavere skuldre sammenlignet med “vanlige” løp med startnummer. Og med lavere skuldre kommer gjerne lavere puls.

En annen ting han merket seg, er at andelen kvinner er høyere enn ved fellesstarter som for eksempel halvmaratondistansen under Oslo Maraton.

– En liten sammenlignende analyse mellom Langfredagsmaraton21k og Oslo Halvmaraton bekreftet både “lavere skuldre” i form av noe roligere fart målt i mediantid både for kvinner og menn, og bekreftelse på høyere kvinneandel.

André har også regnet ut at mediantiden (tiden til den som kom midt på resultatlisten) for kvinner ble 2:13, mot 2:09 på Oslo Halv. For herrer var tilsvarende tall 1:57 mot 1:54.

– Kvinneandelen på Langfredagsmaraton21k var på gledelige 45 %, mens tilsvarende tall for Oslo Halvmaraton i fjor var 37 %.

Konklusjonen til André er: mer av dette.

– Over 1000 deltakere på et koronatrygt arrangement som i tillegg appellerer enda bedre til jentene må vel være en god erfaring.

Runner’s World Challenge har lansert en rekke nye virtuelle løp. Sjekk dem ut her!