Kjøper du dine egne unnskyldninger?
Mathilde Arneberg

Kjøper du dine egne unnskyldninger?


Jeg tviler på at jeg er den eneste som stadig vekk får høre unnskyldninger fra andre som ikke trener. Mangel på tid er den unnskyldningen som oftest går igjen. Men hvis du er helt ærlig med deg selv, kjøper du dine egne unnskyldninger? 

Det er seks måneder siden mini kom til verden. Siden da har jeg trillet/jogget/løpt Norge opp og ned målt i antall kilometer. Jeg har fått trent en rekke ulike styrketimer, jeg har fått praktisert yoga og jeg har danset zumba – hvis jeg kan kalle mine hoftevrikk og armviftig for dans. Jeg har, helt siden kroppen kjentes grei nok, valgt å prioritere trening og fysisk aktivitet. 

Forsvunnede rutiner

Det å få en liten en, er bare en av mange hendelser i livet som gjør at trening og fysisk aktivitet kan bli satt i annen rekke. Det man tidligere hadde av rutiner, har forsvunnet som dugg for solen. Det er vanskelig å planlegge, for man vet sjeldent hva dagen vil bringe. Når man først trodde man hadde fått på plass en rutine, var man brått inne i et nytt utviklingstrinn.

Et utviklingstrinn der min sønn mente at noen timer sammenhengende søvn om natten var sterkt overvurdert. Ligge alene, uten konstant underholdning, var en katastrofe og at det beste i livet var å henge konstant i mors bryst. Men vet du hva? Selv om jeg ikke kan planlegge helt som før, har jeg, uavhengig av det, et mål om å få gjort noe. Så får heller dagen (eller ofte natten) vise hva det blir. 

Påfyll

Om du velger å trene eller ikke er jo til syvende og sist ditt eget valg. Jeg trener ikke for at andre skal føle seg dårlig. Enkelte lar seg kanskje irritere av de valgene jeg har tatt etter den lille ankom familien. At jeg heller valgte å trille meg en tur, enn å la mini sove i sengen inne. Når han har ligget og lekt for seg selv på lekematten sin, har jeg funnet frem en økt på nett som jeg har gjort ved siden av ham. Mors plutselige hopp og sprett fremkaller ofte klukkende latter og det er populært å være ekstra vekt på knebøy eller hofteløft. Når han først har sovnet på kveldene, har jeg tatt meg en økt på tredemøllen i kjelleren. Hvorfor gjør jeg dette? For meg er trening egentid, det er påfyll av energi og det er utelukkende lystbetont. 

Ja, noen ganger må jeg tråkke over klesvasken for å komme frem til tredemøllen.

Jeg føler at dersom jeg gir kroppen min 30 minutter aktivitet, får jeg minst en time med overskudd tilbake. Ja, noen ganger må jeg tråkke over klesvasken for å komme frem til tredemøllen. Noen ganger forsøker jeg å blåse bort det verste av hybelkaninene på gulvet før jeg ruller ut treningsmatten min. Og ja, oppvaskmaskinen er ofte full når jeg går ut på trilletur. 

Det er ikke slik at trening alltid er det riktige for meg heller. Noen ganger har det vært viktigere for meg å få de 30 minuttene med søvn mens mini har sovet. Noen ganger er kaffekoppen på sofaen mer etterlengtet mens mini pludrer for seg selv. Men de aller fleste gangene har det vært viktigere for meg å få beveget meg.  

Trening og fysisk aktivitet har de siste seks månedene gitt meg styrke til å bære både sønnen min og meg selv, fysisk og mentalt. Foto: Privat

Overskudd og energi

Dette med unnskyldninger er ikke et dilemma som bare er relatert til dette med å få barn. Men for mange blir en baby noe som opptar all tid. Kanskje man glemmer litt hvordan det var å ha en aktiv livsstil? 

Ja, jeg har måttet legge om på hvordan jeg trener. Ja, jeg har fått et annet syn på hvorfor jeg trener. Trening og fysisk aktivitet har de siste seks månedene gitt meg styrke til å bære sønnen min. Det har gitt meg holdningen jeg trenger for å amme ham. Det har gitt meg overskuddet jeg har trengt for å kunne leke med ham. Jeg fått energi til å dytte både ham og vognen ute på tur hver eneste dag. Ikke minst har trening i stor grad gitt meg mental styrke. Det gir meg også viktig egentid, kraft og overskudd til å være mor, samboer, venn – og også bare være meg. 

Jeg er en treningsglad jente som elsker det meste som omhandler trening, fysisk aktivitet og bevegelse. Jeg oppdaget gleden ved trening i slutten av tenårene og har ikke angret siden. Det viktigste for meg er at trening skal være gøy. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har angret på en treningsøkt i ettertid. For 2020 har jeg satt meg et mål om å fullføre Oslo Maraton. Hva er det som gjør at så mange velger å løpe maraton om og om igjen? Jeg har ingen idé om hva jeg går til. På bloggen vil jeg dele litt av min treningshverdag, og hvilke utfordringer jeg kommer til å møte på min vei mot maraton. Instagram: @mathildearneberg
Alternativ rute til toppen

Alternativ rute til toppen


Når løping bokstavelig talt er livet ditt, men du i perioder knapt får løpt, må du ty til smarte strategier. Even Brøndbo Dahls prestasjoner vitner om at det finnes alternative ruter til toppen, og at kløkt i mange tilfeller kan...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som abonnent får du

Full tilgang til alt innhold på runnersworld.no , egen
digital utgave + arkivsøk, treningsprogram og gode rabatter

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digital abonnement - full pakke

450,- pr/år


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Järv Eventyr har endelig kommet til Norge

Järv Eventyr har endelig kommet til Norge


Järv Eventyr har lenge gjort suksess i Sverige med sine mange arrangementer. Nå har de endelig kommet til Norge – nærmere bestemt Trysil og du kan bli med på eventyret.

Järv Eventyr er tufta på naturopplevelser, spenning og lagarbeid – for alle.

Målet og visjonen til Järv Eventyr er at flere skal oppdage den skandinaviske naturen og samtidig ha det gøy på veien – senke terskelen for et aktivt friluftsliv for familien, vennegjengen eller bedriften.

Järv Trysil

I Trysil er det kort vei til de aller fleste eventyr, her finner du Skandinavias beste sykkelpark og herlige turmuligheter. Kort sagt – perfekt for Järv Eventyr.

Järv Trysil byr på fantastiske turmuligheter og Mountainbike-sykling i verdensklassen.

Dag 1 – En uforglemmelig fjelltur der laget sammen skal løse spennende oppgaver, lete etter skatter og nyte utsikten på Trysilfjellet 1132 moh. 

Dag 2 – Sammen sykler dere i Nordens heftigste MTB-park og løser spennende oppgaver. Eventyret avsluttes med at hele laget tar heisen opp til toppen og sykler sammen ned den 7 km lange “Magic Moose” mot mål.

Järv Eventyr ønsker at alle skal få oppleve natur, samarbeid, spenning og ha det morsomt på veien til målet.

Velg mellom:

Järv Kompis | Anbefalt yngste alder 14 år

Järv Familie Anbefalt yngste alder 7 år

Godt samarbeid er viktig

Alle utfordringene i eventyret og på turen er designet for at alle på laget skal kunne bidra til å finne løsningene. Det er nemlig ikke sikkert mor eller far klarer å løse oppgavene, noen av oppgavene er laget for barna når dere melder dere på Järv Familie. Dette gjør det hele mer spennende og et godt samarbeid er helt nødvendig.

Når dere starter eventyret deres på Trysil har dere ingen maxtid. Bruk den tiden dere ønsker på fjellet, ta en omvei, eller stopp å se på den fantastiske utsikten – dere bestemmer og skal lage en herlig dag sammen.

Järv Eventyr er et eventyr med naturopplevelser, samhold, konkurranser og spenning – alle kommer i mål som vinnere med sekken full av herlige opplevelser

Verdens raskeste paralympier med ny sponsor

Verdens raskeste paralympier med ny sponsor


Med Stendi på laget kan Salum Kashafali antakelig løpe enda raskere. Gjennom sponsorsamarbeidet ønsker partene å promotere paraidretten, og ikke minst motivere flere med nedsatt funksjonsevne til å ta del i idretten og leve et aktivt liv.

Pressemelding fra Stendi

Stendi har inngått sponsorsamarbeid med verdens raskeste paraidrettsutøver Salum Kashafali.

– Vi gleder oss til å støtte ham fram mot Paralympics i Paris 2024, og håper samarbeidet vil gi både Salum og andre med nedsatt funksjonsevne økt livskvalitet, sier administrerende direktør Ingvild Kristiansen.

Svaksynte Salum Kashafali, som bare har to prosent syn som følge av en sjelden, medfødt netthinnesykdom, er landslagsutøver i sprint, europamester, verdensmester og regjerende paralympisk mester på 100 meter.

Den karismatiske bergenseren er to ganger kåret til «Årets mannlige parautøver» på Idrettsgallaen, og har vunnet anerkjente priser i inn- og utland for sitt samfunnsengasjement. 

– Salums meritter og prestasjoner som idrettsutøver er imponerende, men han imponerer også utenfor idrettsbanen. Han er et inspirerende medmenneske med stort engasjement, og sammen skal vi løfte felles hjertesaker innen mangfold, inkludering og idrettsglede. Vi er stolte av å stille oss bak Salum, og heier på ham i alt han gjør, sier Ingvild Kristiansen.

Stendi er Norges største omsorgsaktør og driver landsdekkende virksomhet innen barnevern, BPA, heldøgnsomsorg, hjemmebaserte tjenester og eldreomsorg på vegne av offentlige oppdragsgivere. Navnet Stendi kommer av “stendig” i betydning noe bestandig, solid, varig, noe som består.

Fra venstre: Administrerende direktør Ingvild Kristiansen i Stendi, Salum Kashafali og virksomhetsleder i Stendi Assistanse Finn Allan Mathisen.
Foto: Petter Wilhelmsen/Stendi

Like muligheter og et aktivt liv

Salum Kashafali og Stendi har mye til felles når det kommer til å fremme like muligheter, uavhengig av funksjonsevne. Gjennom sine BPA-tjenester, som står for brukerstyrt personlig assistanse, jobber Stendi for å gi mennesker med funksjonsnedsettelser frihet, selvstendighet og likeverd. Gjennom sponsorsamarbeidet ønsker partene å promotere paraidretten, og ikke minst motivere flere med nedsatt funksjonsevne til å ta del i idretten og leve et aktivt liv.

– Jeg er utrolig takknemlig over å ha fått Stendi med på laget. Hver dag bidrar de til at mennesker med nedsatt funksjonsevne får muligheten til å leve sitt liv, på sine premisser, noe som er helt i tråd med mine verdier. I fellesskap kan vi motivere andre til å komme seg ut i aktivitet – noe som har positiv innvirkning på både den fysiske og psykiske helsen. Jeg ser stort fram til vår reise videre, sier Salum Kashafali. 

Salum forbedret sin egen verdensrekord på 100 meter til 10.43 da han vant gull i Paralympics i Tokyo i 2021. Nå satser han mot Paris 2024, med Stendi i ryggen. Foto: Rasmus Kongsøre

Har vært flink til å late som

Til tross for at Salum er nesten blind, har han i dag ingen formalisert hjelp eller assistanse – verken på trening, under konkurranser eller i livet for øvrig.

Før Stendi-samarbeidet kom i stand, visste han ikke om at BPA er en lovfestet rettighet for funksjonsnedsatte med et langvarig assistansebehov.

– Jeg har vært opptatt av å klare meg selv, ikke være til bry for andre. Men å miste synet har naturligvis gjort alle aspekter av hverdagen min vanskeligere, og jeg må innrømme at det har kostet. Jeg har vært flink til å late som om alt går bra, men i enkelte konkurranser har jeg faktisk vært mentalt utslitt idet jeg har stilt på startstreken, forteller Salum.

Virksomhetsleder Finn Allan Mathisen i Stendi Assistanse har forklart Salum alt om BPA-ordningen og hvordan den fungerer. Etter felles dialog og grundig kartlegging av Kashafalis behov, er han er ikke i tvil om at Salum har krav på assistanse.

Salum Kashafali ble hyllet som “Årets mannlige parautøver” under Idrettsgallaen i 2020. Foto: Steffen Aabel

Håper på BPA-vedtak

– Det er paradoksalt at ingen av instansene som Salum har møtt på sin vei etter at han mistet synet, har informert ham om hans rettigheter. Samtidig beundrer jeg Salum bare enda mer for å ha klart å oppnå de fantastiske resultatene på idrettsbanen. Jeg merker jeg blir veldig nysgjerrig på hvor raskt han kan løpe hvis han får en mer tilrettelagt hverdag og kan disponere energien sin mer riktig, sier Finn Allan.

Salum har nå bestemt seg for å sende en BPA-søknad til hjemkommunen Bergen. Han ser håpefullt på framtiden og målet om å ta et nytt paralympisk gull i Paris 2024.

– Gjennom samtalene med Stendi, har jeg skjønt at det er en styrke å erkjenne svakheter. Et BPA-vedtak ville vært helt fantastisk for meg og min karriere. Vi har alle en funksjon her i verden når vi rendyrker våre styrker, og jeg håper jeg får muligheten til å rendyrke det jeg er best på – og at jeg kan få hjelp til det jeg ikke er like god på, fra noen som er best på BPA, avslutter Salum.

Nice-Cannes Marathon – en femstjerners løpsopplevelse

Nice-Cannes Marathon – en femstjerners løpsopplevelse


Alt ligger til rette for rask og opplevelsesrik løping på den franske rivieraen. En femstjerners opplevelse, sier arrangøren av French Riviera Marathon Nice-Cannes. Og vi er enige! Her er hvorfor.

Maratonløpet fra Nice til Cannes arrangeres 30. oktober. I tillegg til å være et ikonisk og vakkert A-til-B-løp, byr arrangementet på flere distanser og valgmuligheter.

Arrangørene kaller det en femstjerners opplevelse, og blant alle luksushotellene på rivieraen sklir løpet fint inn i rekka.

Her er vår bedømmelse av hva de fem stjernene står for:

Fra starten i Nice. Alle foto: MOUV-UP.com
En stjerne for:

Tidspunktet

Nice-Cannes blir arrangert i månedsskiftet oktober/november hvert år. I år er datoen 30. oktober. Da er løpesesongen på hell her hjemme i Norge, og temperaturene kan tidvis være i kjøligste laget for gode løpstider.

Men formen, den er jo god etter en lang konkurransesesong, og selvfølgelig vil man tyne den før vinteren.

Da passer det perfekt å runde av med stil nede på den varme rivieraen. Her ligger temperaturen på rundt 15–20 grader. Med andre ord behagelig, men ikke for varmt.

En stjerne for:

Lokasjonen

Altså – å løpe langsmed azurblått hav er ikke feil. Enten du velger å bo i start-byen Nice, målgangsbyen Cannes eller Antibes på midten, så har du en fantastisk weekend-lokasjon med hyggelige gater og butikker, flust av gode restauranter og nær tilgang til den ikoniske strandpromenaden. Et friskt pust i oktobermørket.

Å legge en maraton mellom byene Nice og Cannes er faktisk genialt. Det er tilnærmet flatt, det er mye fint å se på, og det er en annerledes og eksotisk løpsopplevelse for oss nordlige løpere.

En stjerne for:

Distansene og valgmulighetene

Nice–Cannes Maraton er naturlig nok først og fremst en maraton. Men, arrangementet byr på flere valgmuligheter.

20-kilometeren er perfekt for deg som synes 42,2 blir i lengste laget. Her starter du sammen med maraton-løperne, men går i mål ikke langt fra Antibes. Her venter bagasjen din og medaljen. Målgang er rett ved togstasjonen, så du kan enkelt velge om du vil toge bort til målområdet i Cannes og ta imot maratonløperene, eller om du vil toge hjem til Nice og slappe av der.

Arrangementet har også flere stafett-varianter. Du kan enten løpe i lag på to – altså en halvmaraton hver – eller i lag på tre eller seks løpere.

En stjerne for:

Arrangementet

Løpet er blitt arrangert siden 2008 og bærer preg av rutine, erfaring og kvalitet. Informasjonen i forkant er upåklagelig, expoen og startnummerutdelingen er både innholdsrik og velstrukturert, og selve løpet er godt arrangert fra start til mål.

Et A-til-B-løp kan i utgangspunktet høres kronglete ut, sånn logistikkmessig, men ikke i dette tilfellet. På samme strekke som løpstraseen går, går det også en jernbane. Dette gjør det enkelt å komme seg til vekslingspunkt for de som skal løpe stafett, og det gjør det lett å komme seg videre eller tilbake når du går i mål, uansett om det er på en etappe, på 20-kilometeren eller på maraton. Togbillett er inkludert i startplassen.

Gatene er sperret av og det er god plass hele veien. Fartsholdere er også på plass, så alt ligger til rette for et godt løp.

En stjerne for:

Stemningen og målområdet

Stemningen i start- og målområdet er et storbyløp verdig, og det er flust av funksjonærer og publikummere langs løypa som bidrar til stemning og sikkerhet.

Cannes er jo en by hvor de store stjernene entrer på rød løper – og det er akkurat sånn du føler deg når du kommer i mål i filmbyen.


Saucony Tempus – stabilitet uten å tynge

Tidligere har stabilitetsmodellene i løpeskosortimentet kanskje ikke vært de mest sexy i klassen. Men alle som har sett en god high school-film vet at nerden kaster brillene og blir prom queen til slutt. Kanskje Saucony hadde dette i mente da de utviklet Tempus – en lett, veldempet og responsiv sko som samtidig gir deg støtten og stabiliteten du trenger.
Les mer

Koffein – fordel eller ulempe for løpere?

Koffein er en av de farmakologiske aktive substansene som blir konsumert i høyest grad. Det har ingen næringsverdi og ingen nødvendig biologisk funksjon i kroppen, men svært mange klarer ikke å starte dagen uten koffein.
Les mer

Opplev Valais – terrengløping på sitt vakreste

Valais-regionen i Sveits er destinasjonen for deg som vil nyte livets goder. Her kan du utfordre deg selv med løping langs spektakulære fjellstier, tilbringe verdifull tid med venner og familie – eller bare ta inn det alpine landskapets majestetiske ro.
Les mer

Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna

De er alle tre i verdens- og norgestoppen i sine idretter – felles for Vetle Sjåstad Christiansen, Mushenga Bakenga og Mats Hauge er at de trener hardt, ønsker å prestere på toppnivå og sverger til infrarød sauna til restitusjonsarbeidet.
Les mer

Test: Merrell MTL Long Sky 2

Denne allsidige terrengskoen takler alle typer underlag i mange kilometer. Skal du ha én terrengsko for alle turene i fjell og skog i sommer, bør du ta en titt på denne. Se videoen med vår vurdering her!
Les mer

Fartstrening i hverdagen

Begreper som kvalitetsøkter og nøkkeløkter kan potensielt frarøve en del av verdien til de lite spektakulære hverdagsturene. Førti minutter rolig jogg på en onsdag – hvor stor forskjell kan det gjøre i den store sammenhengen? Enormt. Men, disse hverdagsturene kan også krydres med litt hurtighet for å gjøre dem enda mer essensielle.
Les mer
Test av Brooks Caldera 6 – en allsidig maksimalist

Test av Brooks Caldera 6 – en allsidig maksimalist


Brooks Caldera 6 har fått seg en real oppgradering sammenlignet med forgjengerne. Vi var skeptiske til stimonsteret med den markante mellomsåla – men, ble overrasket! Se videoen og vår dom her.

Denne sjette versjonen av Brooks Caldera er kanskje ingen spesialist i superteknisk terreng, men er til gjengjeld en allsidig maksimalist som er med på moroa, enten du løper på fjellet, i skogen eller til og med på asfalt.

  • Vekt: 281 g (dame) / 320 g (herre)
  • Drop: 6 mm (32/26 mm)
  • Pris: 1600 kr
  • I salg på loplabbet.no

Se videoen og vår dom her:


Saucony Tempus – stabilitet uten å tynge

Tidligere har stabilitetsmodellene i løpeskosortimentet kanskje ikke vært de mest sexy i klassen. Men alle som har sett en god high school-film vet at nerden kaster brillene og blir prom queen til slutt. Kanskje Saucony hadde dette i mente da de utviklet Tempus – en lett, veldempet og responsiv sko som samtidig gir deg støtten og stabiliteten du trenger.
Les mer

Koffein – fordel eller ulempe for løpere?

Koffein er en av de farmakologiske aktive substansene som blir konsumert i høyest grad. Det har ingen næringsverdi og ingen nødvendig biologisk funksjon i kroppen, men svært mange klarer ikke å starte dagen uten koffein.
Les mer

Opplev Valais – terrengløping på sitt vakreste

Valais-regionen i Sveits er destinasjonen for deg som vil nyte livets goder. Her kan du utfordre deg selv med løping langs spektakulære fjellstier, tilbringe verdifull tid med venner og familie – eller bare ta inn det alpine landskapets majestetiske ro.
Les mer

Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna

De er alle tre i verdens- og norgestoppen i sine idretter – felles for Vetle Sjåstad Christiansen, Mushenga Bakenga og Mats Hauge er at de trener hardt, ønsker å prestere på toppnivå og sverger til infrarød sauna til restitusjonsarbeidet.
Les mer

Test: Merrell MTL Long Sky 2

Denne allsidige terrengskoen takler alle typer underlag i mange kilometer. Skal du ha én terrengsko for alle turene i fjell og skog i sommer, bør du ta en titt på denne. Se videoen med vår vurdering her!
Les mer

Fartstrening i hverdagen

Begreper som kvalitetsøkter og nøkkeløkter kan potensielt frarøve en del av verdien til de lite spektakulære hverdagsturene. Førti minutter rolig jogg på en onsdag – hvor stor forskjell kan det gjøre i den store sammenhengen? Enormt. Men, disse hverdagsturene kan også krydres med litt hurtighet for å gjøre dem enda mer essensielle.
Les mer