Jenter: Bli med på mørkeløping i skogen!

Jenter: Bli med på mørkeløping i skogen!


Silva, Löplabbet og Runner’s World ønsker å fremme trygg løping i mørket for jenter, og arrangerer dermed Girls Night Out i Trondheim 19. oktober og Oslo 27. oktober.

I forbindelse med Girls Night Out-arrangementet i Oslo kommer Anne Margrethe Hausken for å holde et foredrag i forkant av løpeturen. Hausken har en lang merittliste og drøssevis av medaljer fra VM, EM og verdenscupen i orientering. Hun er vant til å ferdes i terrenget, både på dag- og kveldstid, og oppfordrer jenter som kvier seg for å løpe i mørket til å tenke rasjonelt:
– Kanskje er man redd for å møte farlige mennesker eller dyr? Farlige mennesker er det flere av på byen enn i skogen på kveldstid. Farlige dyr har vi ikke så mange av i Norge, og selv jeg som løper orientering på heltid møter svært sjelden på noen av disse, forteller hun.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Trygghetsfølelsen
Hausken har et knippe med gode tips til hvordan man kan øke trygghetsfølelsen når man er ute og løper i skogen etter at det er blitt mørkt.
– Løp sammen med andre, og begynn med en runde du kjenner godt fra løping i dagslys. Selv har jeg ikke med mobil når jeg trener, men for noen vil nok det føles bra. Hvis du kan lese litt kart, kan du bruke sti og terreng like fritt som i dagslys. Da får du uendelig mange muligheter, og kan alltid føle deg trygg, sier hun.

Løp med hodelykt
På Girls Night Out vil det være muligheter for å teste Silva sine hodelykter ute på løpeturen. For noen er det uvant å løpe i en egen “boble” av lys, mens omgivelsene rundt deg er mørklagte. Ifølge Hausken er det bare et par turer som skal til, før det føles normalt:
– Jeg får dårligere fartsfølelse enn i dagslys, for man mister jo noen referanser til omgivelsene i mørket. Det er ikke uvanlig å tro at man løper fortere enn man faktisk gjør. Som o-løper er jeg vant til å ikke se hvor jeg setter beina, fordi jeg leser kart eller ser framover i skogen samtidig som jeg løper. For andre vil det momentet være nytt. Kroppen trenger noen økter i mørket før den beveger seg like avslappet som i dagslys, men da kan man få en deilig mestringsfølelse!

Hodelykt-tips
– Tenk over hva du vanligvis trenger lykt til, sier Anne Margrethe Hausken. Er det orientering, løping, ski eller friluftsliv? Er det treningsturer eller ekspedisjoner?
– Det har skjedd en enorm utvikling de siste ti årene, og nå er utvalget av lykter veldig godt. Toppmodellene er lette lykter som lyser både sterkt og lenge, men det er ikke sikkert du trenger å svi av tusenvis på slike. De anbefaler jeg nok bare til o-løpere, som trenger maksimal lysstyrke for å se både kart og terreng best mulig i høy fart. For å løpe langs skogsbilveier i mørket, ville jeg valgt en langt enklere lykt. Alle lyktene er enkle å tilpasse til ulike hodestørrelser og -fasonger. De enkleste har batteri i samme enhet som selve lykta, mens en god del har separat batteri. Dette må du ha med enten i batterisele, batterivest, i lomma eller ved at du klipser det fast i bukselinningen, forteller hun.

Med andre ord kan man finne en lykt for enhver smak og til ulike bruksområder. Bli med på Girls Night Out i Oslo for å teste hodelykter og løpe sammen med andre jenter – i den mørke skogen.

Meld deg på i skjemaet under.

For mer informasjon, følg denne linken: Girls Night Out

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!


Løping + styrke = sant!

Løping + styrke = sant!


Ved å kjøre flere ulike treningsmomenter i en og samme økt, rekker du å gjøre alt det viktige som du i blant velger bort – nettopp fordi du ikke har tid. Test ut disse kombinasjonsøktene – en fin avveksling fra de vanlige løpeturene.

Økt 1
Gi hurtigheten din en boost

Formål: Trene løpsteknikk, hurtighet og bevegelighet.

Oppvarming: Jogge 5–10 minutter i rolig tempo.

Bevegelighet: 5 minutter med dynamisk bevegelighetstrening. Løpsdrill: 10 minutter med høye kneløft, spark bak, indianerhopp, triplings (raske fotisett-bevegelser i ankelleddet) etc.

Kombiøkt tempo: 3 x stigningsløp på 100–150 meter etterfulgt av 4–10 x 1000 meter i din konkurransefart på mila. Pause: 2 minutter lett jogg. Nedjogg: 15 min rolig jogg og statiske tøyeøvelser.

Økt 2
Tren utholdenheten og bygg løpsstyrke

Formål: Trene løpsspesifikk styrke og utholdenhet

Oppvarming: Jogge 5–10 minutter i rolig tempo, etterfulgt av 5 minutter med dynamisk bevegelighetstrening.

Kombiøkt styrke: 2 x 5 bakkedrag i en bratt bakke (ca 75 meter lang). Rolig joggepause ned bakken igjen, og 2 min seriepause. Avslutt med 45–60 minutter langtur i et jevnt, kontrollert tempo.

Økt 3
Styrk kjernemuskulaturen og tren utholdenheten.

Formål: Trene utholdenhet og generell styrke på kjernemuskulaturen.

Oppvarming: Jogge 5–10 minutter i rolig tempo.

Kombiøkt generell styrke: 30–40 minutter langtur med stopp hvert femte minutt for en styrkeøvelse med utholdenhetsfokus. Gjør for eksempel en av disse øvelsene hvert femte minutt: Knebøy, utfall, burpees, planken. Utnytt gjerne naturen ved å løfte steiner, ta hangups i en gren, kjøre dips på en benk, etc. Kjør styrkeøvelsen i 2 x 45 sekunder med 15 sekunder pause. Deretter gjenopptar du løpingen.

Nedjogg: Avslutt økta med lett jogg og tøyeøvelser.

Les også: Styrketreningen som gjør deg bedre i bakker 

Disse løper Oslo Maraton

Disse løper Oslo Maraton


BMW Oslo Maraton arrangeres kommende helg – 16. og 17. september. Per nå har over 18 700 meldt seg på den årlige løpefesten i Oslo, blant dem mange kjendiser innen kultur, underholdning, næringsliv, media, sport samt politikk og samfunnsliv.

– Påmeldingene strømmer inn. Alt ligger til rette for en folkefest i Oslos gater, sier kommunikasjonsansvarlig Julie Uggen i Oslo Maraton.

Også i år er det mange kjendiser blant ledsagerne.

Som ledsagere på «10 for Grete» finner vi blant andre kunstneren Cathrine Knudsen og tidligere idrettstopper som OL-vinner Stine Lise Hattestad, volleyball-spilleren Vegard Høidalen, tidligere fotballspiller Freddy dos Santos, langrennsløperne Anne Jahren og Odd-Bjørn Hjelmeset samt skitreneren Åge Skinstad. I tillegg stiller også skuespiller Åsleik Engmark, programleder Christian Strand, musiker Christian Ingebrigtsen med flere.

På halvmaraton har vi også mange ledsagere, deriblant den tidligere skistjernen Bente Skari, forfatteren Henrik Langeland, radioprateren Michael Andreassen og tidligere vintersportsstjerner som Kay Stenshjemmet og Vibeke Skofterud.

Mange kjendiser er å finne på de ulike distansene. Noen skal debutere på distansen, mens andre har god løpserfaring. På halvmaraton finner vi blant andre redaksjonssjef Anne Weider Aasen i TV 2, tidligere statsråd og nå rådgiver Morten Andreas Meyer i First House, sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea, tidligere TV 2-anker og nå Discovery-medarbeider Susanne Wergeland, redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse, advokat Hege Salomon, Orkla-sjefen Peter Ruzicka, bloggeren Rachel Nordtømme, bedriftsleder og tidligere storløper Roger Gjøvaag og tidligere landslagstrener i langrenn, Krister Sørgård.

På 10-kolimeteren finner vi også mange kjente navn, blant andre tidligere fotballspiller Knut Anders Fostervold, Aller-redaktør Gjyri Helen Werp og kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker. Også på maraton-distansen er det kjente ansikter som skal i ilden, blant andre IFPI-direktør Marte Thorsby og tidligere kommunikasjonssjef ved Slottet, Wenche Rasch.

Og på Oslotrippelen, som inkluderer «10 for Grete», halvmaraton og maraton, finner vi tidligere håndballstjerne Frank Løke som tydeligvis holder seg i meget god form. Og arrangøren vil ikke bare lage et løpsarrangement. Målet er å lage en folkefest, som viser bredden i kulturbegrepet.

– Det vil bli mange kulturelle innslag rundt omkring i løypen på løpsdagen. Vi skal sørge for god stemning for både løperne, deres heiagjenger og øvrig publikum. Vi håper flere vil ta turen ned til Oslo sentrum denne dagen, og lage folkefest i hovedstaden, sier kommunikasjonsansvarlig Julie Uggen i Oslo Maraton.

Alt klart for BMW Oslo Maraton

Alt klart for BMW Oslo Maraton


Løypene til BMW Oslo Maraton 2016 er klare. Det er gjort noen endringer fra 2015, i hovedsak på grunn av bygging. Løypesjef Tim Bennett har nå vært ute og kontrollmålt samtlige distanser. Bennett mener BMW Oslo Maraton byr på raske og relativt enkle løyper, men at det likevel koster krefter.

– Først ut lørdag morgen er Racing Rullestol i en egen løype på 11 kilometer. Dette er en flat og fin løype tilpasset deltakerne, og her går det fort, sier Bennett.

– Kl. 09.15 går starten for maratonløperne. Vel 3 000 personer er påmeldt på denne distansen. Maraton-deltakerne skal løpe 2 ganger halvmaraton-runden som ikke er av de mest krevende maraton-løypene. Og noe av det flateste som er mulig å få til i Oslo. Likevel må løypa ikke undervurderes. Det koster krefter, sier Bennett.

Videre fortsetter Bennett med en gjennomgang av traseens viktigste milepæler.

Traseen på halv- og helmaraton
– Starten går på Rådhusplassen med slakk stigning i retning Skøyen gjennom Frogner og ambassade-strøket langs Drammensveien. Når løperne kommer til Skøyen følger en god del flate kilometer langs Frognerstranda inn mot Tjuvholmen og Aker Brygge. Så fortsetter løperne over Rådhusplassen langs sjøsiden og videre ut langs Akershusstranda. Her er det også flatt og fint. Fra Skøyen og inn langs sjøsiden går løypen stort sett der den nye havnepromenaden til Oslo ligger. Med sine oransjefargede containere som informasjonspunkt, er havnepromenaden lett synlig, mener Bennett.

– Deretter løpes det inn i Kongensgate, med Akershus festning på begge sider. Ned Myntgata/Grev Wedels plass. Ingen nevneverdige vanskeligheter her, og bortsett fra svingene er dette en lettløpt løype. Videre langs Langkaia, bort Operagata og forbi operaen. Så går turen ut mot Sørenga og Grønlia via et strekke på grusvei. De som løp i fjor vil se at landskapet fortsatt er i utvikling. Løypas vendepunkt er ved Bring sin containerhavn ute på Grønlia som det løpes gjennom, sier han.

– Fra Grønlia går løypa inn igjen til Operagata på samme vei som ut. Her kan det bli litt trangt – så vis hensyn, før løperne svinger opp på Nylandsveien. Her kommer distansens første ordentlige stigning, som kan være litt lei i motvind. Men det er bare snakk om et par hundre meter før det går nedover og i retning Jens Bjelkes gate og Tøyen. Ved Tøyen kommer trolig den verste kneika, opp til Botanisk hage. Belønningen er en fin nedoverbakke på andre siden av Botanisk hage, og her gjelder det bare å la beina løpe, anbefaler Bennett.

– Deretter går løypa tilbake samme vei, igjen i retning Operagata. Over Nylandsveien igjen som dog er lettere i denne retningen. Inn på Operagata, så til venstre inn Langkaia. Løperne følger denne bort til Grev Wedels plass, før de løper inn Skippergata. Deretter følger det litt «kvartalløping» via Dronningensgt. Før deltakerne endelig kommer inn på Karl Johan ved starten av Kirkeristen, som betyr at det blir mer løping på Karl Johan i år. De fortsetter opp Karl Johan til Egertorget og ned forbi Grand Hotel, løper videre forbi uteserveringen på Karl Johan, tar til venstre inn ved Nationaltheatret, så til venstre og inn på Stortingsgaten. På slutten av maraton kan du få litt ny gnist gjennom å se barn løpe barnas maraton i Spikersuppa. Så til venstre inn Rosenkrantzgt, høyre igjen og inn på Karl Johan. Her er det drøye 1 km til mål på både hel og halv, og det løpes videre opp på siden av Stortinget, nedover Karl Johan i retning Østbanen. Tar inn Kirkegt og følger den bort til Rådhusgt, til høyre inn Rådhusgt og opp til Christiania torg, herifra er det fin nedover bakke til Rådhusplassen og mål. Halvmaraton-deltakerne kan her feire egne prestasjoner, mens maratonløperne fortsetter med nøyaktig samme runde en gang til, sier Bennett.

10 for Grete – noen endringer i traseen
– 10 for Grete løpes stort sett i traseen til halvmaraton, med noen avvik. Også denne distansen starter på Rådhusplassen, men nå løper deltakerne direkte østover. Her fortsetter de i halvmaraton-løypa, men istedenfor å løpe ned Myntgata blir det bort til Rådhusgt, ned den og inn til høyre i Kirkegt – og så til venstre ned Myntgata /Grev Wedels plass. Tre svinger på rappen, men med bra fart og riktig timing i svingene mister du ikke mye fart. Deretter går ferden ut Operagata via Langkaia og forbi Sørenga. Etter vending løper deltakerne tilbake mot sentrum samme vei. 10 km skal IKKE over Nylandsbroa, men fortsette rett frem Operagata. Dette gjør at de 7–8 første km blir ganske raske, uten egentlig noen bakker i det hele tatt, bare en liten stigning opp Kongensgate og en bitteliten kneik ved Sørenga, forteller Bennett.

De siste ca 2 km følger samme løype som halv- og helmaraton tilbake til Rådhusplassen.

Folkehav
– Det vil til helgen være redusert fremkommelighet i Oslo by, og noen områder vil være sperret for inn og utkjøring i perioder, sier Bennett. Av samme årsak anbefaler han også offentlig kommunikasjon, og primært tog og t-bane til sentrum på lørdag.

– Flest løpere trekker til de lengste distansene, men i tillegg til disse arrangerer BMW Oslo Maraton også distansen «3 for alle» på fredag ettermiddag, Barnas Maraton og Oslotrippelen på hele 73 km arrangeres også på lørdag. Deltakerne på sistnevnte distanse løper en maraton, en halvmaraton og avslutter med 10 km. Her kan alle finne noe som passer egne ambisjoner og mål, og det går fremdeles an å etteranmelde seg på noen av distansene, avslutter løypesjef Bennett.

Apple og Nike lanserer ny løpepartner

Apple og Nike lanserer ny løpepartner


Apple Watch Nike + er et nytt verktøy for alle som løper. Den blander det beste fra Nike Sport Bands med Apple Watch Series 2 hvilket blant annet har ført til at klokken har fått innebygd GPS. Nå slipper du med andre ord å løpe rundt med iPhonen din for å måle distanse og fart. Klokken har også fått et tydelig og klart display som gjør at du kan følge med på tallene underveis, selv om sola skinner. Klokken er vanntett ned mot 50 meter og inneholder blant annet den velkjente stemmen Siri.

Apple Watch Nike+ er integrert med den nye Nike+ Run Club-appen – en app som hjelper deg med å holde løpemotivasjonen oppe takket være gode treningsopplegg som enkelt tilpasses hver og en bruker. Ifølge produsenten er Apple Watch Nike+ den ultimate løpekompanjong, uansett om du er nybegynner eller en dreven maratonløper.

– Vi kjenner løpere og vi vet at mange leter etter et verktøy som gir dem en lettvin og morsom start på løpingen, sier Trevor Edwards, Nike Brands president.
– Markedet er fullt av komplekse klokker som legger stor vekt på alt av data. Denne klokken legger vekt på livet ditt. Det er et kraftfullt verktøy med en enkel løsning – din perfekte løpepartner, avslutter han.
Med andre ord – hvis du ikke er av typen som ønsker å analysere en masse treningsdata i etterkant av økta, men likevel ønsker en motivator med deg på turen, så kan nye Apple Watch Nike+ passe deg godt.

Klokken ble lansert 9. september og er tilgjengelig i Norge fra og med slutten av oktober.

Les også: Oslo Maraton-tilbud fra Runner’s World 

Maratonstjerner i øst

Maratonstjerner i øst


Til forskjell fra Kenya og Etiopia ansees som regel ikke Japan som en stor løpenasjon. Men siden 1991 har japanske maratonløpere vunnet 19 medaljer i OL og VM. Japan er også det landet hvor flest mennesker løp en maraton i løpet av 2015 (559 991 stykker). Men å vokse opp i Osaka gir ingen løpsmessige fordeler sammenlignet med å vokse opp på for eksempel Jæren – så hva kan vi lære av de japanske langløperne?

Den lange veien
Det finnes ingen spesifikk japansk måte å trene på, men et vanlig innslag i treningen er mye mengde – i blant opp mot 32 mil i uka for eliteløperne. Den to ganger olympiske medaljøren Yuko Arimori kunne for eksempel løpe 20 kilometer på morgenen og 20 kilometer på kvelden. Dagen derpå løp hun 50 kilometer – som en del av oppkjøringen mot et OL. Hånd i hånd med det store treningsvolumet finnes også en vilje til å kjøre restitusjonsturer, der farten kan være så rolig at den nærmer seg gange. Målet er å løpe lange strekker på slitne ben. Det er kanskje få av oss som klarer å løpe 32 mil på en uke eller 1000 kilometer i måneden (en annen japansk milepæl), men med denne metoden orker de fleste å løpe ganske langt uten å bryte sammen.

Test ut dette før neste maraton: Legg inn en fire uker lang treningsblokk i oppkjøringsperioden der du ikke bryr deg om tempo, men kun forsøker å løpe så langt som mulig. Men bruk sunn fornuft – øk den normale ukesdistansen din med høyst 50 prosent i løpet av disse fire ukene. Japans suksess på distanser som halvmaraton og maraton tilsvarer derimot ikke like stor suksess på kortere distanser, så hopp over dette opplegget hvis du har som mål å perse på fem kilometer i år.

Innsatsvilje
For å forberede seg til den tidlige maratonstarten i VM i 2007, beordret den japanske treneren løperne sine til å spise frokost klokken fire hver morgen i 20 uker før løpet. Ingen innsats kan være for stor – det mest verdsatte ordet i Japan (ifølge en undersøkelse gjort av et nasjonalt TV-selskap) er nettopp dorykou, som betyr innsats. Et praktisk eksempel på dorykou er at japanske løpere gjerne løper lange distanser på runder som bare er 1–2 kilometer lange, iblant til og med på bane. Det er både mentalt styrkende og gir løperne en god fartsfølelse.

Ta stafettpinnen
Maraton er populært i Japan, men det største fokuset innen japansk løping ligger på ekiden, en form for langdistansestafett på vei. I boken sin om japansk løperkultur, The Way of the Runner, skriver forfatteren Adharanand Finn at ekiden personifiserer konseptet wa, eller gruppeharmoni, som er svært verdsatt i Japan; du løper for gruppen, ikke for individuell ære. Som et resultat av det kan tidene som japanske løpere presterer under en stafett i blant faktisk være rasktere en di nasjonale rekordene på tilsvarende distanser. Let opp en stafett hvis du vil prøve å finne wa. Hvis du bekymrer deg for at konkurransen kanskje ikke blir krevende nok, så søk deg til en gruppe der deltakerne er for få til å fylle opp alle etappene – da får du sjansen til å løpe et par ekstra. Slike løp gir erfaringer som kan være verdt mye når du løper alene senere. Finn skriver om Kenji Takao, som vant 10 000 meter i Asian Games i 1998. Kenji Takao klarte å holde en løper fra Qatar bak seg på oppløpet. “Jeg vant takket være at jeg løp eikeden”, forklarte Takao, “Der lærer man seg å aldri slippe forbi noen.”