Første nordmann i Barkley Marathons

Første nordmann i Barkley Marathons


– Jeg er alltid på utkikk etter den ultimate løpsutfordringen, og det har jeg nok funnet i Barkley, kjent som verdens tøffeste ultraløp, sier Leif Abrahamsen.

Har du sett den dokumentarfilmen (på Netflix) om det merkelige, drøye og ekstreme ultraløpet? Det med bøkene, bilskiltene, sigaretten og konkylien? Filmen The Barkley Marathons – The Race That Eats Its Young fra 2014 gjorde at mange fikk øynene opp for dette løpet, som regnes for å være et av verdens tøffeste ultraløp. Ikke bare på grunn av selve løpet. Alt rundt løpet får deg til å tenke at dette være en skrøne og en myte. Bare å finne ut av hvordan man melder seg på – for ikke å snakke om å være en av de 40 heldige (?) som blir trukket ut til å delta – er en sann utfordring.


Leif Abrahamsen har klart det, som første nordmann noensinne. Nå gjenstår «bare» selve løpet – 100 miles (drøyt 160 kilometer) i dypet av Tennessees fjell og skoger.
– Barkley er den ultimate løpsutfordringen, selv det og få meldt seg på er så godt som umulig da det ikke finnes noen webside, påmeldingstidspunkt eller noen som helst påmeldingsmulighet. Hele prosessen er en meget godt bevart hemmelighet, så når man først knekker koden må man jo bare søke, forteller han.

La oss se litt nærmere på Barkley Marathons. Mannen bak ideen og traseen er Gary «Lazarus Lake» Cantrell. Eller bare Lazarus. Ideen til løpet er inspirert av en historie om drapsmannen James Earl Ray, drapsmannen på Marthin Luther King Jr, faktisk. Ray sonet i et fengsel strategisk plassert midt mellom Tennessees fjell, omringet av et nær sagt dødelig terreng. Dette var et fengsel for de «verste av de verste», og tanken var at om de skulle klare å rømme fra fengselet, så ville de aldri klare å komme særlig langt, grunnet terrenget utenfor. Ray klarte faktisk å rømme, men etter 55 timer med løping, ble han funnet bare 13 kilometer fra fengselet.

Tilbake til Lazarus. Han hånlo av dette, og veddet på at han minst kunne klare 100 miles på samme tid, og dermed var Barkley Marathons født. Men hvorfor heter løpet Barkley? Vel, naboen til Lazarus het Barry Barkley.

Som nevnt består Barkley Marathons av en mystisk og hemmelighetsfull påmeldingsløsning, som blant annet krever et personlig motivasjonsbrev der du grunngir hvorfor nettopp du skal få lov til å delta, i tillegg til å betale påmeldingsavgiften på 1,60 $. Hvis du blir valgt ut til å løpe får du et kondolansebrev, og før start må du donere et bilskilt fra fedrelandet, en flanellskjorte og diverse annet. Noe utradisjonelt, sier du?


Deretter følger 100 miles
i Frozen Head State Park i Tennessee. Løypa består av en runde på 32 kilometer som skal løpes fem ganger. De to første 60 miles betegnes som et «fun run», det er derfra og inn det gjelder. Traseen er knapt merket, og du må innom flere checkpoints hver runde. Ved hvert checkpoint ligger en bok. Her må du rive ut den siden som samsvarer med startnummeret ditt, og du får nytt startnummer for hver runde. Ingen bemannede stasjoner med boller og cola, ingen heiagjeng som har møtt opp, kun et par vannstasjoner – hvis du finner dem da. Og i Barkley Marathons gjelder selvfølgelig ikke «klar, ferdig, gå» som startsignal. Det som signaliserer at løperne i Barkley skal gjøre seg klare til start er lyden fra en konkylie. Selvet starten går idet Lazarus tenner sigaretten sin … Løpet har en makstid på 60 timer og løpet er kun blitt fullført 18 ganger av 15 løpere, siden det startet i 1995. De siste to årene er det ingen som har fullført.

Og her passer det bra å gå tilbake til Leif. Dette er nemlig hans styrke – han har aldri brutt et løp.
– Jeg fullfører alltid løpene jeg starter i og det gir en tilfredstillelse å overvinne meg selv i noe som virker tilnærmet uoverkommelig. I flere av løpene jeg har deltatt i har vi bare vært rundt 10 % av de startende som har kommet til mål, forteller han.

Og Leif har vært ute en vinternatt før. Ingen tvil om det. 48-åringen fra Ski har gjennomført over 50 ultraløp siden han startet med ultrasirkuset for bare syv år siden. Den samlede distansen på ultraløpene teller over 7000 kilometer.
– Jeg kan vel snart kalle meg erfaren, ler han.
Av andre «ekstreme» løp han har deltatt i tidligere, nevnes blant annet Dragon Back Race i Wales på 300 kilometer og 17 000 høydemeter, The Spinerace i England på 438 kilometer og 12 000 høydemeter. I tillegg kommer det en rekke nasjonale eventyr, som Jessheim seksdagers, Berghem Ultra Trail på 400 kilometer i tillegg til stuntet å løpe Ecotrail-løypa fire ganger etter hverandre i 2015. Dette tilsvarte 320 kilometer. Noen vil hevde at mannen er litt gal, selv kaller han det «sansen for det som befinner seg litt utenfor komfortsonen».

De siste to årene har vært preget av småbarn og husbygging for Leif, så det har ikke blitt like mange løp som tidligere år.
– Men 2020 blir et aktivt år med Barkley, Megarace 1001 km og Berghem 400 km, i tillegg til et par 100 miles løp som trening før Barkley, forteller han.

Vi lurer selvfølgelig på hva han ser fram til og hva han gruer seg til med tanke på Barkley Marathons i april.
– Jeg ser fram til alle de harde treningsøktene fram mot løpet, men aller mest til kampen mot smerten og utmattelsen der ute i fjellene under løpet, det blir den ultimate kampen mot meg selv. Jeg har etter hvert blitt så kjent med kroppen min og hva jeg kan prestere, så før de fleste løp så kan jeg med sikkerhet si at jeg kommer til og fullføre, men med Barkley så sitter jeg ikke med den følelsen og det er litt uvant, men spennende. Skal jeg klare 5 runder i Barkley må alt klaffe, jeg må treffe med navigering, været må være på vår side – enkelte år er det rett og slett umulig og gjennomføre grunnet vanskelig vær og tåke – og jeg må ha en topp dag fysisk og mentalt. Jeg gruer meg aldri til løp, selv om jeg egentlig burde det, da jeg har gjennomført så mange ekstreme løp nå at jeg vet hvor vondt det blir underveis.

Runner’s World kommer til å følge Leif på veien mot Barkley Marathons, i tillegg til at vi selvfølgelig skal intervjue ham etter at han er hjemme igjen fra Frozen Head. Stay tuned!

Les også: Beretningen om Badwater


24 utfordrende timer

24 utfordrende timer


Mange fulgte runddansen i Måndalen i helgen. Her er en oppsummering av verdensrekordforsøket på 24-timers og løpernes egne refleksjoner i etterkant.

Som vanlig var terrengultraløperen Kilian Jornet ambisiøs på forhånd, idet han kløv ned fra fjellene for å delta i et 24-timersløp på bane. Det ble snakket eksplisitt om verdensrekorden til grekeren Yiannis Korous på drøyt 303 kilometer, satt i 1997.

Seks karer sto klare på startstreken fredag klokka 11. Mange prediket nok Kilian som vinner av dette løpet, men mange holdt nok også en knapp på Simen Holvik som har løpt lengst av alle i feltet på 24-timers tidligere, med over 257 kilometer. Mange var også spente på Didrik Hermansens 24-timersdebut. Jo Inge Norum og Harald Bjerke er også svært habile langløpere, og som alle vet – alt kan skje i løpet av et døgn.

Resulatlista endte «på hodet» i forhold til hva mange hadde sett for seg.


Kilian Jornet og Sebastian Conrad Håkansson la lista høyt og satte av gårde i en forrykende fart. Første mila til Kilian ble unnagjort på 4:16 min/km. Første maraton ble tilbakelagt på 3:02:23.

Startskuddet går og Sebastian og Kilian tar teten. Foto: Haavard Dalen

Halvveis ute på den 338. runda, falt Kilian i bakken og ble straks sett til av det medisinske personellet på banen.

– Jeg følte meg ganske så bra, med de normale opp- og nedturene man får under et langt løp. Kroppen føltes bra, beina var lette, og så – plutselig, følte jeg intens smerte i brystet og ble veldig svimmel og sliten. Medisinsk personell kom bort til meg og sa det var best å ta turen til sykehuset, forteller Kilian i en pressemelding fra Salomon.

Og slik endte kvelden for den store stjernen.

– På sykehuset tok de en rekke tester for å prøve å finne ut hva det var. Men de mente at det ikke kunne være særlig alvorlig, forteller Kilian.

Samboer Emelie Forsberg og datteren heiet underveis. Foto: Vegard Breie

– Jeg kunne ønske at utfallet ble annerledes, men samtidig er det gøy å utforske nye ting og nye prosjekter. Jeg vil takke Salomon og Suunto for støtte til dette prosjektet, og alle som bidro til gjennomføringen og organiseringen – frivillige og lokale fra Måndalen og friidrettsklubben. Det var nok kaldere for funksjonærene enn løperne.

For kaldt ble det. Med temperaturer som aldri var over 0 grader, ble dette en kjøligere affære enn løperne kanskje ville foretrukket.

Foto: Haavard Dalen

Tre av seks løpere fullførte løpet, med Harald Bjerke som vinner på utrolige 232,2 kilometer.

– Jeg har vondt over alt, utbrøt han da løpet nærmet seg slutten. Den eneste komfortable bevegelsen er å fortsette å løpe.

Og det gjorde han, helt til sluttsignalet gikk. Hele 580 runder inne ved lista i en saltet bane 1.

Harald Bjerke på vei mot seier i Phantasm24. Foto: Haavard Dalen

Jo Inge Norum løp inn til en andreplass med 219,2 kilometer (548 runder). RWs ultraspaltist Simen Holvik var ikke langt bak ham med 208,13 kilometer (520 runder). Didrik Hermansen ga seg etter 174,8 kilometer og uttalte på Facebook i etterkant at det ble i kaldeste laget, men at han uansett var fornøyd med distansepers.

Sebastian Conrad Håkansson ga seg etter 100 miles og knuste (uoffisielt) den norske rekorden på distansen, med tiden 12 timer og 46 minutter. Han satte også norsk rekord på 12-timers, også den uoffisiell.


Mitt dårligste løp, men min beste prestasjon

– Det var et stort event, med over 2 millioner seere innom, et eventyr å være med på, forteller Runner’s Worlds egen ultraspaltist, Simen Holvik.

Til tross for at han gjorde sitt dårligste 24-timersløp distansemessig, har flere påpekt at dette likevel må være en av hans beste prestasjoner, nettopp på grunn av svært utfordrende forhold.

– Jeg har aldri vært så langt nede, så sliten. Det var skikkelig kaldt, med minus fem grader på det kaldeste og en sur vind.

Han forteller om 18 timer i mørke, og det faktum at han aldri klarte å havne «i bobla», fordi han hele tiden kjempet for å holde seg varm.

Simen, som startet ut iført shorts, la ikke merke til at han etter hvert ble stivfrossen, og måtte få hjelp til å kle på seg etter hvert. Gjennom natta lyste fullmånen og Simen satte på norsk svartmetall på øret.

– Det var fint, men kaldt.

Simen Holvik tar med seg masse motivasjon og inspirasjon etter Phantasm24 – samt lærdomen om å ikke løpe i shorts i minusgrader. Foto. Haavard Dalen

Som å våkne fra de døde

Colaen ble slush, bananen ble isbiter. Alt av mat og drikke måtte varmes på innsiden av jakka til hans faste support, faren Audun Holvik.

Som Kilian nevnte var det vel så tøft for crewet på sidelinja som løperne i bane 1. Pappa Audun uttalte at det var utrolig tøft å se sønnen sin slite i kulda, runde på runde.

Når Runner’s World snakker med Simen to dager etter målgang, er formen fin og humøret på topp. Så fort sluttsignalet lød, la Simen seg på ryggen og sovnet. Da han åpnet øynene hadde han tre kameraer over seg.

Alle som fulgte live-streamen så de tre gjenstående løperne kjempe til siste slutt. Et syn som beveger selv den minst sportsinteresserte. Rekkevidden dette arrangementet har hatt, merkes godt av løperne selv.

Simen forteller om drøssevis av meldinger fra hele verden, som fulgte hans zombie-lignende, stivfrosne steg de siste timene. Selv beskriver han det som å våkne fra de døde, når du får brekket kroppen i gang og øker fra haltende gange til jogg.

Og en oppvåkning har det også vært for svært mange der ute, som nå har fått øynene opp for en av ultraløpingens mest krevende disipliner.

Velkommen til Club RWC 2021

Velkommen til Club RWC 2021


Vi lanserer nå en skreddersydd superpakke for løpere som ønsker å sikre motivasjon, kunnskapspåfyll og måloppnåelse til neste år. Ta en titt på Club RWC 2021!

Club RWC, eller Runner’s World Challenge som det står for, er tilbudet for deg som ønsker kontinuitet og motivasjon gjennom hele 2021.

Her får du drahjelp og heiarop fra andre løpere og fagfolk fra Runner’s World. Ikke minst gir vi deg en drøss med konkrete formtester og målsettinger i form av virtuelle løp og utfordringer fra den virtuelle løpsserien Runner’s World Challenge.

2020 «tvang» oss til å tenke nytt, og kun en drøy uke etter at lockdownen i mars var et faktum, var RWC lansert. I løpet av året har over 15 000 løpere fått bryne seg på alt fra klassiske distanser til høydemetersanking og mer utradisjonelle løp som «100 minutter» og 25 km.

Club-konseptet er heller ikke nytt. 2020 har vært pilot-året, og det har fungert utrolig bra. Rundt 150 løpere har tatt del i klubben i år og heiet hverandre frem i den lukkede Facebook-gruppa. Her har de i tillegg fått servert ukentlige øktforslag og fagartikler.

Ifølge en spørreundersøkelse vi har gjennomført, oppgir 50 % av respondentene at virtuelle løp er kommet for å bli.

Derfor viderefører og videreutvikler vi konseptet, og lanserer nå Club RWC 2021. Her er mer om innholdet i pakken.Pakke og pris

Du får:

  • 12 virtuelle løp/utfordringer i løpet av 2021 (Verdi: 2 100 kr)
  • Medlemskap i en lukket Facebook-gruppe kun for CLUB-medlemmer, hvor du får servert relevant fagstoff ukentlig.
  • Ukentlig nyhetsbrev med ukas økt.
  • Webinarer som tar for seg aktuelle tema.
  • Gjennomfører du minimum 6 challenges får du gratis RWC Pokalen til en verdi av 299,- (frakt tilkommer)
  • Den offisielle Club RWC-trøya i teknisk materiale (verdi 399,-)
  • Ikke minst On Cloudflow Special edition løpesko (verdi 1 800,-) NB! Kun til de 200 første.
  • Inkludert abonnement av printmagasinet Runner’s World med full digital tilgang til +saker på runnersworld.no (verdi 730,-)

TOTAL VERDI: 5 426 kr!

DIN PRIS: 2 699,- ink mva – tilsvarer hele 50 % rabattHer er noen tilbakemeldinger fra årets Club RWC-medlemmer:

Takket være RWC fikk løpingen min en boost i 2020! Å finne ekstra motivasjon til trening er faktisk mulig ved å gjennomføre virtuelle løp, finne seg nye mål og dele med andre i samme situasjon.

Det beste gjennom hele året er faktisk ukas økt, som har bidratt strekt til intervallinspirasjonsbanken!

RWC har vært en god erstatning for det sosiale nettverket som falt bort da de fleste løpsarrangementer ble avlyst.

Kilian prøver seg på 24-timersløp

Kilian prøver seg på 24-timersløp


Kilian Jornet, en av historiens mest meritterte terrengultraløpere, forsøker seg nå på en helt ny utfordring – ikke i fjellet, men på en friidrettsbane. Her får du et innblikk i hvordan han har trent de siste månedene.

Pressemelding fra Salomon / Suunto

Iført de nye konkurranseskoene fra sponsoren Salomon, S/LAB Phantasm entrer han det ovale tartandekket i Måndalen for å løpe rundt og rundt i 24 timer. Opprinnelig var datoen 21.–22. november, men grunnet dårlig vær er løpet utsatt. Ny dato er fredag 27. november klokken 11.00.

Salomon S/LAB Phantasm

Kilian Jornet er først og fremst kjent for sine fjellbragder, men med blant annet hans gateløpsdebut friskt i minne, er han ikke fremmed for nye utfordringer.

– Motivasjonen ligger i å gå ut av komfortsonen, prøve nye ting og se hva jeg er i stand til å få til – enten det er sanking av høydemeter eller som i dette tilfellet, løping på flatt dekke, sier Kilian.

Han kommer ikke med noen eksplisitte forskutteringer med tanke på distanse eller rekordforsøk, men vi er jo godt vant med at ekstraordinære ting skjer når Kilian snører på seg skoene.

Den offisielle bestenoteringen i verden på 24-timersløp ble satt tilbake i 1997, av Yiannis Kouros som løp 303,506 kilometer, noe Kilian kaller en «absolutely wild» prestasjon.

– Det er så mange kilometer at jeg ikke klarer å visualisere det. Jeg har tittet på Yiannis’ rundetider, så jeg planlegger å holde tritt med dem så lenge jeg kan. Jeg vet hvilken fart jeg må ligge på hver time, og hvilken kilometertid jeg må ligge på for hver runde. De første ti timene vil naturlig nok gå litt raskere, for så å roe litt ned for hver time etter det, så jeg har en plan. Den store utfordringen ligger i å unngå muskulære problemer og å få i seg nok mat uten alt for store nedturer underveis i løpet, sier han.


Kilian har vunnet renomerte løp som UTMB, Hardrock 100, Western States 100 i tillegg til et utall andre fjelløp rundt om i verden. Nå har han rådført seg med trenere og fysioterapeuter for å inkorporere mer fart i treningsarbeidet.

Mye har handlet om å minimere sjansen for skadene som kan oppstå etter den repetitive dunkingen på det flate underlaget. Det er også grunnen til at det opprinnelige 24-timersforsøket ble utsatt noen uker – nemlig en liten muskulær skade etter gateløpsdebuten i Hytteplanmila i oktober, hvor han løp på 29:59.

– Fjelløpere har en stor motor og en god utholdenhet, men beina mine er ikke vant til å bevege seg så fort. For å forberede meg har jeg hatt tre dager med tempotrening på friidrettsbanen eller asfalten ukentlig. Men løpemåten og steget er veldig annerledes fra hvordan du løper i terrenget, hvor du må forsere hindringer og plassere føttene på ulike måter ut ifra hvordan terrenget skifter, forteller han.


Det har vært noen småskader denne høsten, som en følge av forandringen i treningen, og Kilian innrømmer at det har vært frustrerende.

– Jeg har hatt gode perioder med trening, men så har det kommet en skade som har tvunget meg til å holde meg i ro. Etter 10-kilometeren måtte jeg ta en pause på grunn av en skade. Nå er planen å få inn en god treningsuke og se hvordan kroppen føles, og deretter hvile frem til 24-timersforsøket.

Du kan lese mer og følge løpet live her.

De andre løperne i feltet er RW-spaltist Simen Holvik, Didrik Hermansen, Harald Bjerke, Jo Inge Norum og Sebastian Conrad Håkonssen.

Sko og klokke

Under løpet vil Kilian løpe i Salomons nye S/LAB Phantasm, en superlett gateløpssko som lanseres våren 2021. Han har allerede brukt skoen i flere måneder på bane- og asfaltøktene.

I tillegg kommer han til å bruke GPS-klokken Suunto 9 for å sammenligne rundetidene med verdensrekordholderen Yannis Kouros sine tider.

Årets siste RWC-løp

Årets siste RWC-løp


Enten du skal runde av det gamle året eller kickstarte det nye – gjør det på best tenkelig vis, med et løp selvfølgelig! Runner’s World Challenge lanserer nå årets siste løp: Nyttårsløpet.

Til nå har over 12 000 løpere deltatt i den virtuelle løpsserien Runner’s World Challenge, og det er blitt satt personlige rekorder i alt fra Langfredagsmaraton via Sommernattsløpet til 100- og 60-minuttersløp, for å nevne noe.


I tillegg har deltakerne kunnet bryne seg på månedlige utfordringer, hvor de har sanket et visst antall kilometer eller høydemeter, tilsvarende høyden på for eksempel Galdhøpiggen eller Mount Everest.

Nå er vi snart ved veis ende i annerledesåret 2020, men Runner’s World Challenge durer på videre inn i 2021, og markerer det med Nyttårsløpet som arrangeres fra 31. desember til 1. januar.

Velg mellom fire distanser

I Nyttårsløpet kan du velge mellom 5 km, 10 km, halvmaraton eller maraton, og du velger altså selv om du vil feire utgangen av dette året eller inngangen av neste med et løp. Som i alle løpene fra Runner’s World Challenge velger du også selv hvor du løper og hvordan du loggfører turen din.


Hold juletreninga ved like

Etter en lang julefeiring er det lite som er så befriende som å komme seg ut og lufte både skrotten og hodet. Og ved å ha et løp å se frem til på tampen av året, blir det også lettere å holde treningsrutinene oppe gjennom adventstida og jula. 

Få med deg en venn eller to og sett standarden for løpsåret 2021!

Les mer og meld deg på Nyttårsløpet her!

Maraton i Nord-Korea

Maraton i Nord-Korea


Kan det friste med et løp hvor følgebilen spiller non stop propagandamusikk underveis? Det eventyrlystne paret Endre Myrdal Olsen og Natasha Hagen måtte gi etter for nysgjerrigheten.

Spenningen var stor idet toget senket farten og stoppet ved perrongen. Vi hadde forlatt Kina og entret nå et land hvor det hverken finnes internett eller telefondekning. I dette landet har ikke innbyggerne noe annet valg enn å adlyde og hylle sin leder, enten de liker det eller ikke. Alt de lærer opp gjennom livet er ren propaganda, og dette gjør for at de sitter igjen med en vrangforestilling av virkeligheten utenfor landegrensene. 

Ideen om å reise til Nord-Korea oppstod på nyåret 2019. Natasha og jeg hadde lest om en maraton som årlig ble arrangert her. Å løpe maraton i Nord-Korea? Hvor kult høres ikke det ut? Det tok ikke lang tid før vi begynte å se på mulighetene. Da sommeren kom hadde vi bestilt hele reisen, som ble satt til et par dager i slutten av september.

Endre Myrdal Olsen og Natasha Hagen reiste til Nord-Korea for ett år siden for å løpe maraton.

Manuell nedtelling

Det var totalt 17 personer som deltok på maratonen. De fleste av disse var russere fra Vladivostok. Ellers var det jeg og Natasha fra Norge og en svenske som bodde her og jobbet for FN.

Nordkoreanske damer ikledd flotte kjoler holdt opp plakater med antall minutter som gjenstod før starten gikk. Det er vel første og siste gang i mitt liv at jeg får være med å løpe i front på en maraton.

Løypen var en runde på 10 kilometer. Altså fire runder og litt til. En mentalt krevende løype.

Staselig løypevakt ved siden av artikkelforfatter Endre Myrdal Olsen. Foto: privat

Propagandamusikk i 42195 meter

Starten gikk og en bil med høyttalere på taket kjørte like foran oss. Høylytt propaganda-musikk ljomet i de ellers så stille gatene. I forkant ble vi fortalt at dette var helt vanlig koreansk musikk, men etter å ha funnet en oversettelse av sangene på Youtube i etterkant, kan jeg bekrefte at dette uten tvil er ren propaganda. 

Stort og tyst

Bilen fulgte teten, og fordelen med å ikke lede, var at vi etterhvert fikk denne musikken litt på avstand. Det var nå vi gjorde oss en merkelig observasjon: Det var store lokale folkemengder i gatene, men likevel helt stille. Ingen snakket til hverandre. De trillet på sykkelen sin, ventet på bussen eller spankulerte rundt omkring. Bygningene rundt oss var gigantiske og veiene så brede. Det gav ikke mening at det skulle være så stille her i denne store byen.

Da det ble litt spredning mellom deltakerne i feltet, hørte jeg bare mine egne løpesteg.  

Jeg hadde spurt guiden vår om hvor de lokale trodde vi kom fra. “De tror dere er fra Russland”, svarte han. Dette er nemlig et av de få landene de vet om utenom sitt eget.

De lokale i Nord-Korea er rett og slett herlige. Hver gang vi kom ned til første sving for å starte på returen, skapte de en stemning som jeg aldri har opplevd tidligere. Vi følte oss som kjendiser. Dersom vi vinket til dem, ble de helt i ekstase og smilte og vinket tilbake. 

Kun vann

Det var 30 grader, og for to nordmenn som for tiden er akklimatisert for helt andre temperaturer, begynte vi å merke at det tok på kreftene. I tillegg begynte det nå å bli en stund siden frokost og det var ingen servering av næring underveis, kun vann. Når vi skulle ta en vannkopp, måtte vi sette den fra oss på bordet igjen. Man kaster ikke søppel på bakken i Nord-Korea. 

Da vi kom i mål og hadde fullført, la vi oss rett ut på bakken. Vi var riktignok usikre på hvorvidt det var greit å legge seg ned her, lettkledde og våte av svette – med et stort bilde av lederne på bygningen like ovenfor oss. Det brydde vi oss ikke om nå.

Til tross for den heftige varmen og ingen næring underveis, var dette en opplevelse for livet. Natasha endte opp som beste kvinne og jeg ble nummer tre. Resten av oppholdet i landet ble brukt på sightseeing og show i Pyongyang. Nord-Korea er særegent, men kan anbefales.