Første nordmann i Barkley Marathons

Første nordmann i Barkley Marathons


– Jeg er alltid på utkikk etter den ultimate løpsutfordringen, og det har jeg nok funnet i Barkley, kjent som verdens tøffeste ultraløp, sier Leif Abrahamsen.

Har du sett den dokumentarfilmen (på Netflix) om det merkelige, drøye og ekstreme ultraløpet? Det med bøkene, bilskiltene, sigaretten og konkylien? Filmen The Barkley Marathons – The Race That Eats Its Young fra 2014 gjorde at mange fikk øynene opp for dette løpet, som regnes for å være et av verdens tøffeste ultraløp. Ikke bare på grunn av selve løpet. Alt rundt løpet får deg til å tenke at dette være en skrøne og en myte. Bare å finne ut av hvordan man melder seg på – for ikke å snakke om å være en av de 40 heldige (?) som blir trukket ut til å delta – er en sann utfordring.


Leif Abrahamsen har klart det, som første nordmann noensinne. Nå gjenstår «bare» selve løpet – 100 miles (drøyt 160 kilometer) i dypet av Tennessees fjell og skoger.
– Barkley er den ultimate løpsutfordringen, selv det og få meldt seg på er så godt som umulig da det ikke finnes noen webside, påmeldingstidspunkt eller noen som helst påmeldingsmulighet. Hele prosessen er en meget godt bevart hemmelighet, så når man først knekker koden må man jo bare søke, forteller han.

La oss se litt nærmere på Barkley Marathons. Mannen bak ideen og traseen er Gary «Lazarus Lake» Cantrell. Eller bare Lazarus. Ideen til løpet er inspirert av en historie om drapsmannen James Earl Ray, drapsmannen på Marthin Luther King Jr, faktisk. Ray sonet i et fengsel strategisk plassert midt mellom Tennessees fjell, omringet av et nær sagt dødelig terreng. Dette var et fengsel for de «verste av de verste», og tanken var at om de skulle klare å rømme fra fengselet, så ville de aldri klare å komme særlig langt, grunnet terrenget utenfor. Ray klarte faktisk å rømme, men etter 55 timer med løping, ble han funnet bare 13 kilometer fra fengselet.

Tilbake til Lazarus. Han hånlo av dette, og veddet på at han minst kunne klare 100 miles på samme tid, og dermed var Barkley Marathons født. Men hvorfor heter løpet Barkley? Vel, naboen til Lazarus het Barry Barkley.

Som nevnt består Barkley Marathons av en mystisk og hemmelighetsfull påmeldingsløsning, som blant annet krever et personlig motivasjonsbrev der du grunngir hvorfor nettopp du skal få lov til å delta, i tillegg til å betale påmeldingsavgiften på 1,60 $. Hvis du blir valgt ut til å løpe får du et kondolansebrev, og før start må du donere et bilskilt fra fedrelandet, en flanellskjorte og diverse annet. Noe utradisjonelt, sier du?


Deretter følger 100 miles
i Frozen Head State Park i Tennessee. Løypa består av en runde på 32 kilometer som skal løpes fem ganger. De to første 60 miles betegnes som et «fun run», det er derfra og inn det gjelder. Traseen er knapt merket, og du må innom flere checkpoints hver runde. Ved hvert checkpoint ligger en bok. Her må du rive ut den siden som samsvarer med startnummeret ditt, og du får nytt startnummer for hver runde. Ingen bemannede stasjoner med boller og cola, ingen heiagjeng som har møtt opp, kun et par vannstasjoner – hvis du finner dem da. Og i Barkley Marathons gjelder selvfølgelig ikke «klar, ferdig, gå» som startsignal. Det som signaliserer at løperne i Barkley skal gjøre seg klare til start er lyden fra en konkylie. Selvet starten går idet Lazarus tenner sigaretten sin … Løpet har en makstid på 60 timer og løpet er kun blitt fullført 18 ganger av 15 løpere, siden det startet i 1995. De siste to årene er det ingen som har fullført.

Og her passer det bra å gå tilbake til Leif. Dette er nemlig hans styrke – han har aldri brutt et løp.
– Jeg fullfører alltid løpene jeg starter i og det gir en tilfredstillelse å overvinne meg selv i noe som virker tilnærmet uoverkommelig. I flere av løpene jeg har deltatt i har vi bare vært rundt 10 % av de startende som har kommet til mål, forteller han.

Og Leif har vært ute en vinternatt før. Ingen tvil om det. 48-åringen fra Ski har gjennomført over 50 ultraløp siden han startet med ultrasirkuset for bare syv år siden. Den samlede distansen på ultraløpene teller over 7000 kilometer.
– Jeg kan vel snart kalle meg erfaren, ler han.
Av andre «ekstreme» løp han har deltatt i tidligere, nevnes blant annet Dragon Back Race i Wales på 300 kilometer og 17 000 høydemeter, The Spinerace i England på 438 kilometer og 12 000 høydemeter. I tillegg kommer det en rekke nasjonale eventyr, som Jessheim seksdagers, Berghem Ultra Trail på 400 kilometer i tillegg til stuntet å løpe Ecotrail-løypa fire ganger etter hverandre i 2015. Dette tilsvarte 320 kilometer. Noen vil hevde at mannen er litt gal, selv kaller han det «sansen for det som befinner seg litt utenfor komfortsonen».

De siste to årene har vært preget av småbarn og husbygging for Leif, så det har ikke blitt like mange løp som tidligere år.
– Men 2020 blir et aktivt år med Barkley, Megarace 1001 km og Berghem 400 km, i tillegg til et par 100 miles løp som trening før Barkley, forteller han.

Vi lurer selvfølgelig på hva han ser fram til og hva han gruer seg til med tanke på Barkley Marathons i april.
– Jeg ser fram til alle de harde treningsøktene fram mot løpet, men aller mest til kampen mot smerten og utmattelsen der ute i fjellene under løpet, det blir den ultimate kampen mot meg selv. Jeg har etter hvert blitt så kjent med kroppen min og hva jeg kan prestere, så før de fleste løp så kan jeg med sikkerhet si at jeg kommer til og fullføre, men med Barkley så sitter jeg ikke med den følelsen og det er litt uvant, men spennende. Skal jeg klare 5 runder i Barkley må alt klaffe, jeg må treffe med navigering, været må være på vår side – enkelte år er det rett og slett umulig og gjennomføre grunnet vanskelig vær og tåke – og jeg må ha en topp dag fysisk og mentalt. Jeg gruer meg aldri til løp, selv om jeg egentlig burde det, da jeg har gjennomført så mange ekstreme løp nå at jeg vet hvor vondt det blir underveis.

Runner’s World kommer til å følge Leif på veien mot Barkley Marathons, i tillegg til at vi selvfølgelig skal intervjue ham etter at han er hjemme igjen fra Frozen Head. Stay tuned!

Les også: Beretningen om Badwater

Siste utgave av Runner’s World:

Runner's World nr. 8 2019

Bli abonnent


Vinterløpingens utstyr

Vinterløpingens utstyr


På skuddårsdagen løpes Vinter10 i Trondheim. Ronny Ingebrigtsen gir utstyrstipsene som gjør treningen i forkant og løpet til gode opplevelser.

Vinterløp

Den siste dagen i februar lyser en kolonne med hodelykter opp grusveiene som snirkler seg rundt Nidelven. Det stemningsfulle løpet setter sitt varme preg på en ellers mørk og kald tid. Vinter10 finner sted i Trondheim den 29. februar, et vinterløp på en ellers fattig terminliste. Ronny Ingebrigtsen er butikksjef på Löplabbet i Trondheim og påpeker at dette er et perfekt løp å få inn i kalenderen for å holde løpingen ved like gjennom vinteren.

Les mer om Vinter10 her: https://vinter10.no/

Drikkevest

Noe av den siste utviklingen som skjer på utstyrsfronten er i retning mot ultra- og fjelløp. Ronny Ingebrigtsen sier at salget på løpevester har eksplodert.

– Mosjonister gløtter mot toppen og tar i bruk utstyret ment for lenger distanser på kortere turer som en femkilometer, forteller butikksjefen.

– Så det drikkes mye, smiler han.

Fordelen med en løpevest inn mot vinterhalvåret er muligheten til å ha med for eksempel ekstra lag dersom turen involverer pause.

Ronny Ingebrigtsen er butikksjef på Löplabbet i Trondheim. Foto: Löplabbet

Lite nok klær

Løpevesten kan også bære de ekstra lagene du underveis innser at du ikke trengte.

– Min kjepphest er å ikke kle seg for mye på vinteren, sier Ingebrigtsen.

– Du er i konstant bevegelse, til og med når du løper nedover, men så går det ikke så raskt at vindmotstanden gjør deg kald.

Han trekker frem at det ikke skal være nødvendig å svette to liter på en times løpetur, men at det er lett å kle seg litt for godt når man står inne og ser ut.

– Samtidig må jeg poengtere at noen jo fryser mer enn andre, og påkledning ser veldig annerledes ut på kona mi og meg selv i samme temperatur, forteller han med et smil.

Hvilke klær?

I temperaturer fra null og nedover foreslår Ingebrigtsen en løpebukse som er løs nok til å gi et lite lag med luft.

– Spesielt for menn er jo tightsen helt ut, og flere leverandører har løpebukser som er løsere, sier han.

– En oppdagelse for meg er hvor mye mer behagelig det er enn en tights.

Tøyet bør være behagelig å løpe i, så enkelt som det, og tilpasses temperaturen i form av lue og votter eller hansker. På overkroppen foreslår Ingebrigtsen en super i mikrofiber som for eksempel fra Craft, Swix eller Gore, eller et lag ull fra merker som Devold eller Falke. På toppen en vanlig vindjakke. Sistnevnte trekker Ingebrigtsen frem at ikke trenger å være så foret og at den gjerne kan være lettere og tynnere enn den klassiske skijakka.

Synlighet

Ytterste lag bør selvsagt være synlighet, og her foreslår Ingebrigtsen aktivt lys i form av noe som blinker.

– Det vi driver med skjer gjerne på ettermiddagen når det er blitt mørkt, og på vinteren er synlighet veldig viktig, trekker han frem.

– Kanskje er det spesielt viktig med aktivt lys i urbane områder hvor man konkurrerer med bil- og gatelys, råder Ingebrigtsen som selv løper både i og utenfor Trondheim.

En klassisk refleksvest taper seg gjerne ved vask, og synlighet kan vi aldri ha for mye av.

Det kan ikke veien være heller, og det åpner seg mange muligheter for fin løping med en god hodelykt.

– Det kan åpne for å løpe på grusveier og til og med kanskje litt i marka. Spesielt i Oslo finnes det jo mange brøyta vinterveier innover i Nordmarka, sier Ingebrigtsen.

– Man må jo ikke løpe i eksosen hele tiden selv om det er vinter.

Kontinuitet gjennom vinteren

Löplabbet er en sentral del av løpemiljøet i Trondheim. Her kommer løpere for å slå av en prat, få råd om utstyr og bekledning, og diskutere trening og skader. Som utdannet og tidligere fysioterapeut, og ikke minst aktiv løper de siste 30 årene, så har erfaringsbanken om skader, trening og utstyr blitt stor.

Innledningsvis spurte jeg om han har vært skadet selv?

– Hele tida, svarer han kontant.

– Nei da, jeg har vært heldig, sier han med et smil. Jeg har hatt veldig mye skadefri løping, men det har jo også blitt en del på så mange år.

Denne vinteren skal han holde løpingen i gang så han unngår fjorårets skadefylte vår etter en prima langrennssesong.

– Det er ingenting som er så kjipt som å være i dårlig form, sier han latterfylt om den første tiden etter lenger løpeopphold.

Løpepreferanser

Ingebrigtsen har bakgrunn fra gateløp på 5 og 10 km og noe bane, og utviklingen de siste årene har også preget ham:

– Fokuset på maraton gjorde at jeg debuterte på distansen før jeg hadde tenkt, forteller han.

Nå er det bølgen av fjelløp og ultraer som brer seg fra Sentral-Europa og nord til oss, og med det kommer altså de godt brukte løpevestene. I tillegg har det skjedd en interessant endring fra minimalisme til maksimalisme.

– Trender oppstår jo gjerne fordi folk opplever at trenden er det som hjelper dem best, forklarer Ingebrigtsen.

– Nå synes de tungt dempa sko funker, men vi som kan mer om skoene kan jo se flere egenskaper de har til felles, for eksempel at flere leverandører enn bare Hoka har sko med rundere såler.

Piggsko

Alfa og omega for vinterløpingen er riktige sko.

– Det å ha en god vinterpiggsko er for alle som ikke har hatt det en rett og slett fantastisk opplevelse å løpe med, sier Ingebrigtsen tydelig.

En sko du kan stole på som gjør at du kan løpe avslappa trekker butikksjefen frem som skadeforebyggende i seg selv.

– Ikke minst er det moro å løpe med!

Erfaringen tilsier at det er de nordiske merkene som gjør det best. De selger desidert mest av svenske IceBug og Sarva-modellene til finske VJ. Tidligere solgte de også merker som Asics, men metallet holdt ikke godt nok og det var mange reklamasjoner.

Icebug er samarbeidspartner med Vinter10.

Dette er sikkert blitt bedre med årene, men Ingebrigtsen ser ingen grunn til å ta dem inn igjen når de nordiske leverandørene er så gode.

På føre som ikke er helt is, ikke helt asfalt, foreslår han terrengsko med god gummi. Her er det stor forskjell på hvor god gummien er og hvordan den da sitter i underlaget. Alt dette kan testes på gjennomløping av løypa tirsdag 14. januar klokken 18.15, og turen avsluttes i butikken med litt varm saft og bevertning. Se mer om arrangementet her: https://www.facebook.com/events/1730698507055213/

Vinn tur til Limassol Marathon

Vinn tur til Limassol Marathon


Runner’s World inviterer en av leserne våre til vakre Kypros for å løpe Limassol Marathon. Delta i konkurransen her!

NB! Konkurransen er avsluttet og vinner trukket

Kickstart sesongen med et eksotisk løp i mars! Runner’s World inviterer nå en av leserne til å bli med RW-blogger Maria Sørbø til den vakre øya Kypros for å løpe Limassol Marathon.

OPAP Limassol Marathon arrangeres fra 21.–22. mars 2020, og turen varer fra fredag 20. mars til mandag 23. mars. 

Flotte omgivelser
Limassol er Kypros’ nest største by og ligger ved Akrotiribukta på den sydlige kysten av øya. Byen har øyas største handelshavn, og løpstraseen følger kysten hele veien. Det er med andre ord duket for et eksotisk løp i nydelige omgivelser.

Velg mellom alle distanser
OPAP Limassol Marathon er et inkluderende og flott løp. Slagordet er «run with a smile». Du kan velge mellom så godt som alle distanser: 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton.

Bli med RW-blogger Maria til Kypros i mars. Delta i konkurransen ved å klikke på linken lenger ned i artikkelen.

Et flatt og spennende løp
RW-blogger Maria er allerede påmeldt og gleder seg enormt!
– Det blir helt fantastisk å starte løpesesongen 2020 med et flatt og spennende løp på Kypros, sier hun.

Maria har etterhvert fått maratondistansen som en av sine favoritter, og pleier å løpe et par-tre maraton i løpet av året, ispedd andre distanser – både kortere og lengre. Målet for 2020 er å komme seg under 3.30, hvilket hun er i god rute til. Om det skjer allerede i Limassol gjenstår å se. Dette løpet passer også utmerket som et treningsløp til kommende løp utover i sesongen.

NB! Konkurransen er avsluttet og vinneren trukket.

Les mer om Limassol Marathon her 

Se video fra løpet her: International Sport Events in Cypros

– En helt unik opplevelse

– En helt unik opplevelse


I mars stiller Sven Kilander til start i Frozen Lake Marathon på Golsfjellet. Han gleder seg til å oppleve det helt spesielle løpet.

Frozen Lake Marathon arrangeres 14. mars 2020 på Golsfjellet, på den islagte Tisleifjorden. Stedet forbindes gjerne med biler. Her ligger nemlig Isbanedrift, som er en av verdens ledende arenaer for vintertester av bildekk og biler. En helg i mars må bilene bort – til fordel for 500 løpere i Frozen Lake Marathon.

– Jeg har ikke tidligere deltatt i et lignende løp, sier Sven Kilander.

– Jeg trener alle økter ute uansatt vær, og ofte i mørket om morgenen før de andre i familien står opp. Så vær, vind og is gjør meg ingenting. Utfordringen for meg i Frozen Lake blir nok å holde igjen i starten da jeg har en tendens til å gå ut for hardt, sier Kilander.

Bør trene mer flatt
Frem mot Frozen Lake i mars trener Kilander mye alternativt.
– Om vinteren trener jeg svært allsidig, og jeg kjører nesten mer freeride telemark enn jeg løper. Jeg skal blant annet være over fire uker i alpene i vinter for å kjøre freeride. Jeg blir tung i steget av all telemarkkjøringen, men jeg prøver å løpe om morgenen relativt jevnlig så jeg håper å løpe et ok løp.

– Før Frozen Lake hadde det nok vært lurt av meg å løpe litt mer flatt enn hva jeg vanligvis gjør i Nordmarka i Oslo, men jeg får se om det blir anledning til det.

Favorittøkten
Kilander elsker å løpe ute, uansett vær. Om vinteren bruker han ofte høye gamasjer for å unngå å få kalde føtter og akilles.

– Min favorittøkt om vinteren er å løpe i dyp lett puddersnø fra huset, på blåsti opp Vettakollen til Skjennungstua via Frønsvollen, og tilbake via Tryvannstårnet. Jeg trener aldri intervaller, men prøver heller å tilpasse farten etter dagsformen, sier han.

Drar på med pigger
I Frozen Lake Marathon er hele løypen lagt til den islagte Tisleifjorden. Det betyr at man må løpe med piggsko.
– På treningsturene mine løper jeg stort sett kun i marka og mest på blåsti. Når det er isete liker jeg å bruke piggsko slik at jeg kan dra på uten å trå så forsiktig. Det er gøy å løpe fort på krevende og isete stier. Icebug har laget piggsko i lang tid og er spesialister, så med Icebug piggsko føler jeg meg trygg, sier Kilander.

Internasjonal deltakelse
Frozen Lake Marathon appellerer til internasjonale deltakere da konseptet er svært eksotisk for dem.

– Min erfaring er at de som kommer til Norge for oppleve naturen og et spesielt arrangement er åpne og svært positive. Det gir gode forutsetninger for en hyggelig helg på og ved Tisleifjorden. Jeg liker løp som dette hvor arrangøren tilbyr en totalopplevelse hvor deltakerne bor, spiser og løper sammen. Det skaper et svært hyggelig felleskap og man får nye venner. Det er bare å melde seg på, sier Kilander.

Mer informasjon om Frozen Lake Marathon finner du her: http://icebugx.com/frozenlake/

Søker to deltakere til Team GORE Wear i Winterrun

Søker to deltakere til Team GORE Wear i Winterrun


Lørdag 1. februar vil tusenvis av deltakere lyse opp gatene i Oslo. Helt siden 2016 har Winterrun vært en løpefest midt på vinteren. Fakirer vil skape magisk atmosfære ved starten og DJs og lysshow holder trykket oppe under hele arrangement.

Fyll ut søknadsskjemaet nederst på siden innen 15. desember, så er du med i kampen om en plass på Team GORE Wear i Winterrun 2020.

To løpere får sjansen til å være med på Team GORE Wear. Du vil få løpeklær og løpesko. Alle kan søke, uansett nivå. Du får i tillegg startnummer til Winterrun.

De som trekkes ut som deltaker på Team GORE Wear må gjøre dette:
– Stille på prøveløp i januar.
– Spre budskapet om GORE-TEX Winterrun i egne sosiale kanaler.
– Delta i selve løpet.
– Må kunne bruke GORE Wear-produkter og Icebug sko.

Winterrun er som skapt for alle som elsker å løpe, for alle som ikke lar kulde, snø og is være en hindring for trening, og for alle som har oppdaget at det er fortryllende å løpe en fin vinterdag.

Som deltaker på Team GORE Wear får du større motivasjon, utbytte og glede både i treningen frem mot løp, underveis og etter løpet. Det er alltid gøy å være del av et lag, og man kan benytte seg av fordelene det er å ha noen å dele erfaringer med, stille spørsmål eller gjennomføre øktene man har planlagt frem mot løpet. Særlig når det er mørkt og kaldt ute.

Arrangementsdato
Oslo: 1. februar

Send inn din søknad i skjemaet under.

Gir bort gratis starnummer til alle unge

Gir bort gratis starnummer til alle unge


Løpebølgen skyller inn over Norge, og stadig flere løpsarrangører noterer nye rekorder i antall påmeldinger. Samtidig som man ser nedgang i andre mosjonsidretter, er løpingen stadig på vei opp. Springtime Event arrangerer hvert år over 20 løp i hele Norge, og nå gir de gratis startnummer til alle som er født på 2000-tallet.

Helsemessig tiltak
Fysisk aktivitet har mange positive effekter, både fysisk og psykisk. Barn og ungdom bør være fysisk aktive i lek eller annen aktivitet minst 60 minutter hver dag, og ved å sette et konkret mål kan det være enklere å motivere seg til nettopp det.
– Vi ønsker å spre løpeglede, og ikke minst få med de yngre løperne. Vi ser at mange som er med i et mosjonsløp en gang ofte kommer tilbake. Så vi tenker at dette er et stort helsemessig tiltak for å aktivisere de yngre. Samtidig er det en ypperlig mulighet for familier, lag og foreninger til å gjøre noe gøy sammen, sier daglig leder i Springtime Event Geir Jarle Bjørneng.

Stiller til start med håndballaget
Løpsarrangøren har opplevd pågang fra idrettslag og foreninger som ønsker å melde på større grupper til løpene, nå som det er gratis. Det gir muligheter til å skape sosiale eventer nå som ikke økonomien står i veien.
– Gratis deltakelse for de som er født på 2000-tallet er genialt. Her kan man for eksempel utfordre idrettslag og la barna oppleve mestring, løpeglede og samhold på en annen arena enn de er vant til. Dette tror jeg blir en suksess. Min 12-åring er påmeldt og vi håper fotball- og håndballlaget «hennes» blir med. Jeg gleder meg uansett til å få dele løpet, stemningen og opplevelsen Vinter10 med henne, sier Thea Foss Bækkevold i Trondheim.

De første løpene i 2020 med gratis deltakelse er

Winterrun i Oslo 1. februar: https://icebugx.com/winterrunoslo/

Vinter10 i Bergen 8. februar: https://vinter10.no/bergen/

Vinter10 i Trondheim 29. februar: https://vinter10.no/trondheim/