Eventyrløp på sterke bein

Eventyrløp på sterke bein


Gjør en avsporing fra asfalten og tredemøllen: Naturens treningsrom kan gi deg frihet og en frisk kropp uten kjedelige belastningsskader.

– Innendørs trening er ofte veldig spesifikk på hver enkelt muskelgruppe, men når du er ute i terrenget tvinges du til å bruke hele kroppen, sier Hege Henriksen, leder i Team Nordic Trail  i Oslo.

Sammen med andre løpeglade dyrker hun interessen sin blant trær og kratt, på og utenfor sti.

Lite belastningsskader

Teamet til Hege Henriksen fokuserer på å forebygge skader under trening.

– Det er ikke alltid man må løpe så fort! sier Henriksen. 

– Vi driver med grunntrening ute, som gir et godt fundament. Så er det opp til den enkelte hva de vil bruke dette til.

På denne måten kan alle delta og få utbytte av treningskveldene. Når intensiteten legges på et middels nivå, har nybegynnerne litt å strekke seg etter. De som allerede er i god form kan fokusere ekstra på teknikk. En variert trening som tar hensyn til kroppen kan holde skadene unna, og dette er viktig for Henriksen:

– Du skal stoppe når det gjør vondt, og ikke løpe 10 kilometer videre når du har skadet foten, og så skryte av det etterpå. Det kan du gjøre hvis du ville ha ett siste løp, men ellers er det bare dumt. Det gjelder å holde seg skadefri, sier hun.

Vi driver med grunntrening ute, som gir et godt fundament.

Naturlig løpsstyrke

Skader som følge av ensidig belastning er dessverre ikke ukjent blant dem som løper mye. Både yngre og eldre kan rammes, hvis du øker belastningen for fort i forhold til det treningsgrunnlaget du har.

– Typiske skader er akillesproblemer, betennelse under foten og beinhinnebetennelse, forteller Ingvild Kåshagen, som er fysioterapeut og prestasjonsfremmer hos Bergens Idrettsklinikk.

I tillegg kommer belastningsskader i kne og hofte. Underlaget man løper på kan ha stor betydning for hvor utsatt man er.

– Når du løper på tredemølle vil du lande på nokså lik måte hver gang, sånn at du får et veldig likt steg. På asfalt har du kanskje litt opp- og nedoverbakke, men også ganske lik landing her. Hvis du løper i litt mer kupert terreng, altså grus, eller på stier og i fjellet, så lander du veldig forskjellig i stegene. Du tråkker på en stein her, og en kvist der, og slik flytter belastningen seg på forskjellige steder i foten for hvert steg. Du får en snillere belastning, fordi du ikke får trykket på samme sted i foten hver gang.

På trening i marka med Team Nordic Trail er det øvelser som styrker løpeteknikk som gjelder. Mye er kjente øvelser; utfall, skipping og høye kneløft. Henriksen forteller også at det å bare løpe i terrenget utenfor stien også gir mye god balansestyrke.

Eventyrlig trening

Selv driver Hege Henriksen med Elite Ultra Hinderløp, og treningsøktene i skogen ruster henne for påkjenningene i de store mesterskapene.

– Når jeg er ute og trener, så kan jeg like gjerne dra med meg andre også, forteller Hege.

I tillegg til fellesskap og frisk luft, er også omgivelsene med på å løfte treningen.

– Vi løper i Østmarka, og det er jo så spennende landskap, nesten trolsk. Vi kaller det av og til for eventyrløping. Det blir sånt fokus på naturen vi ser, at vi nesten glemmer at vi trener. Folk kan være skikkelig slitne, men synes bare det er kjempegøy og gleder seg til neste gang de skal ut igjen.

Det blir sånt fokus på naturen vi ser, at vi nesten glemmer at vi trener.

Du får en snillere belastning når du løper i terrenget, fordi du ikke får trykket på samme sted i foten hver gang.

Hva trenger jeg for å drive med trail?

  • I den mørke årstiden trenger du en hodelykt.
  • Du bør ha sko med noe terrenggrep, det kan bli glatt med vanlige joggesko.
  • På lange turer kan det være lurt å ha et belte til vannflaske, eller drikkevest.
  • Bruk det du har av klær. Kle deg gjerne med tre lag når det er kaldt, med noe som transporterer svette innerst, og noe vindtett ytterst.

Kilde: Hege Henriksen, Team Nordic Trail.


5 fordeler med løp i terreng

  1. Du trener både kondisjon og styrke på en gang
  2. Terrenget gir naturlig variasjon som forebygger belastningsskader.
  3. Treningen styrker også balanse og koordinasjon.
  4. Bli oppkvikket av frisk luft under økten.
  5. Naturopplevelser er en ekstra bonus!

Kilder: Hege Henriksen, Team Nordic Trail, og Ingvild Kåshagen, Bergen Idrettsklinikk.


Jeg løp en tur på stien

Hver uke er det en gjeng som lar tirsdag bli stirsdag og legger på sprang på ulike stier året rundt. Skyblazers satte trenden, men du kan også sjekke ut for eksempel ut Stirsdag Øst, Stirsdag Voss eller Stirsdag Vestfold på Facebook, eller bli inspirert av freshe løpebilder på instagram under hashtaggen #stirsdag.


Les også: Lek deg i form til årets terrengløp

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Vil du teste Saucony-sko?

Vil du teste Saucony-sko?


Vi søker tre løpere som kan være en del av testteamet for tre par sko fra Sauconys helt nye sortiment for 2020. Er det deg? Send inn søknad her.

NB! De tre testløperne er trukket ut og konkurransen er avsluttet.

Nå kan du bli en av tre som får teste sko fra Saucony. Sammen med Runner’s World ser nå løpeskoprodusenten etter aktuelle kandidater.

Nå gir Saucony deg muligheten til å bli en del av 2020 Saucony Test Team. I løpet av våren skal du teste tre av deres mest populære løpesko – Kinvara 11, Triumph 17 og Guide 13.

Søknadsfrist er 11. mars. For å søke fyller du ut skjemaet nederst i denne artikkelen.

Saucony og Runner’s World vil velge ut tre personer som blir en del av testteamet. De tre skal ha varierende bakgrunn fra løping, så her kan både nybegynnere og erfarne løpere søke.

Etter at testperioden er ferdig skal de tre svare på noen spørsmål som gir verdifulle tilbakemeldinger til Saucony. Disse tilbakemeldingene blir også presentert i Runner’s World, slik at alle kan få et innblikk i testresultatene.

Du som søker må derfor være glad i å løpe, og forplikte deg til å benytte skoene såpass mye at du kan gi en skikkelig vurdering av dem.

Du skal også dele dine opplevelser og treningsturer med Saucony-skoene i sosiale medier, og bruke hashtagen #SauconyNorge, #RunForGood og #runnersworldnor.

Hvis du vil få med deg siste nytt fra Saucony, kan du besøke saucony.no eller @sauconynorge på Instagram.

Dette er testskoene


Saucony Kinvara 11

Kinvara 11

Kinvara 11 er en av de mest klassiske lettvektsskoene på markedet, og en stadig favoritt blant løpere på alle nivåer. Takket være den unike miksen av hurtighet, lav vekt, respons og demping, er Kinvara 11 skoen for maksimal løpeglede. Mellomsålen består av nye PWRUN og toppsålen av PWRUN+. Dette, i kombinasjon med et drop på 4 mm, gir deg et effektivt og kraftfullt fraspark med maks respons i hvert steg. Overdelen består av sømløs mesh som gir en føyelig og komfortabel passform. Kinvara 11 er et godt valg til tempotrening og konkurranser.


Saucony Guide 13

Guide 13

Guide 13 er en mengdetreningssko med moderat støtte og stabilisering, uten at det går utover løpsfølelsen. Mellomsålen består av PWRUN som i kombinasjon med toppsålen i PWRUN+ gir utmerket demping og respons. FORMFIT-konstruksjonen i overdelen gir optimal passform, og den ekstra støtten rundt hæl og under fotbue holder foten på plass. Passer godt til løpere med høy fotbue som ønsker stabilitet i fotisettet. Skoens drop er på 8 mm.


Saucony Triumph 17

Triumph 17

Triumph 17 er en nøytral mengdetreningssko. Årets versjon av denne ikoniske modellen er lettere enn forgjengeren, takket være det helt nye dempematerialet PWRUN+. Skoen er hele 25 % lettere og 5 % mer støtabsorberende enn tidligere versjoner, i tillegg til at den består av markedets mest responsive materiale. Triumph 17 har 8 mm drop, og passer til løpere som kun mener det beste er godt nok. Dette er skoen for de lange øktene med maksimal komfort.

NB! De tre testløperne er trukket ut og konkurransen er avsluttet.


Søknadsskjema

Sponset innlegg
Skal du løpe Sentrumsløpet?

Skal du løpe Sentrumsløpet?


Vi har skreddersydd den perfekte løpepakka: Startnummer i Sentrumsløpet, treningsprogram og 10 utgaver av Runner’s World.

Vi vet hvor viktig det er med motivasjon, veiledning og et mål å trene mot. Derfor har vi satt sammen en unik pakke for deg, og vi gir deg hele 50 prosent rabatt på ordinær pris.

Du får:

  • Startnummer i ASICS Sentrumsløpet
  • Treningsprogram for 10 km
  • 10 utgaver av Runner’s World

Er du allerede RW-abonnent, legger vi til ti utgaver på ditt eksisterende abonnement. Når det gjelder treningsprogrammet, kan du velge mellom tre ulike nivåer.

Kjøp vårens beste løpedeal her!

Kurs i terrengteknikk

Kurs i terrengteknikk


Runner’s World lanserer nå kurs for løpere som ønsker å løpe effektivt og trygt på sti. Instruktør Askild Vatnbakk Larsen ønsker velkommen til en lærerik naturopplevelse.

Tidligere i vinter har Runner’s World med Askild i bresjen holdt en rekke løpekvelder der innholdet har dreid seg rundt effektiv løpeteknikk og intensitetsstyring. Vi fortsetter å tilby disse kursene, men sper nå på med teknikk på stien i tillegg.

Se alle kursdatoene og meld deg på her.

Om instruktøren

Terrengløping og fjelløping blir mer og mer populært, og mange løpere ønsker verktøy og input for å kunne løpe enda mer effektivt i variert og teknisk terreng.

– Terrengkursene blir en herlig kombinasjon av naturopplevelse i nærmarka og faglig påfyll, forteller instruktøren.

Askild Vatnbakk Larsen. Foto: Visuello

Askild Vatnbakk Larsen er fast spaltist i Runner’s World, hvor han formidler idrettsvitenskap rettet mot løpere. Askild er selv en habil terrengultraløper. Neste mål er Transgrancanaria på over 120 kilometer i teknisk terreng. Med en mastergrad i idrettsivtenskap samt bred erfaring fra coaching av privatpersoner og bedrifter, vil han lose kursdeltakerne gjennom en lærerik og sosial løpekveld.

Praktisk info

Oppmøtested er Nydalen bussholdeplass hvor kursdeltakerne tar 56-bussen til Akebakken (bussturen tar 10–12 min).

– Fra Akebakken bærer det rett inn på stien og vi løper en runde som kan by på den beste utsikten over Oslo, en historisk kulturperle og teknisk utfordrende stier samt flytstier, forteller Askild.

Er man heldige med været får man solnedgangen med på kjøpet. Det vil bli to pit-stop underveis der det fokuseres på:

1: Teknikk i bratt motbakke.

2: Teknikk og veivalg på rask flytsti og teknisk krevende sti.

Disse vil foregå i starten av økta slik at du kan kose deg på stien og øve på det du har lært resten av turen. Runden er på cirka fire kilometer og 300 høydemeter, med mulighet for å øke varighet og lengde hvis det blir tid til det.

Hvem passer kurset for?

Økta passer midt i blinken for deg som vil lære å løpe effektivt og trygt på sti og deg som tenker på å være med på et større fjelløp i fremtiden!

Vi tar hensyn til nivåforskjeller. Alle er velkomne og alle skal med hele turen.

Se alle kursdatoene og meld deg på her!

Ikke stafett, men stafest!

Ikke stafett, men stafest!


Runner’s World inngår nå et samarbeid med DHL-stafetten – verdens største mosjonsløp. Les mer om folkefesten i Frognerparken her.

Pressemelding fra DHL-stafetten. Runner’s World er mediepartner til løpet.

Visste du at over 200 000 dansker deltok på DHL-stafetten i fjor? Stafetten, som har utspring i Danmark har vokst enormt på de 39 årene det har blitt arrangert.

I Norge arrangeres stafetten for tredje gang i sommer, og arrangøren håper å legge til rette for tilsvarende folkefest i Frognerparken 11. juni.

Uansett nivå kan du delta på DHL-stafetten. Det finnes også egne walk-klasser.

Hva er DHL-stafetten?

DHL-stafetten er en 4×4-stafett for vennegjenger, bedrifter og foreninger. Hvert lag består av fire stykker, som løper en etappe på fire kilometer.

DHL-stafetten legger vekt på høy trivselsfaktor, teamwork, fellesskap og løpeglede.

Løypa er flat, fin og publikumsvennlig, og bukter seg gjennom Frognerparken.

Piknik med fellesgriller, øltelt og foodtrucks i målområdet.

Piknik i parken

I start- og målområdet er det tilrettelagt for piknik og god stemning: fellesgriller, foodtrucks og øltelt er på plass, åpent for både tilskuere og stafettløpere.

Ønsker man å komme til dekket bord på sommerfesten, kan man bestille mat, drikke og plass i telt når man melder seg på.

Hvem passer DHL-stafetten for?

  • Alle som liker å løpe
  • Vennegjenger som ønsker å gjøre noe annerledes
  • Arbeidsplasser som ønsker en teambuildingaktivitet til sommerfesten
  • Foreninger som ønsker å skape et bedre samhold
  • Alle som liker å yte for så å nyte
Løpeglede og fellesskap i DHL-stafetten.

Pris og påmelding

Prisen for ett lag er 1200 kroner, hvorav 100 kroner går til Aktiv mot kreft og 100 går til SOS Barnebyer.

Hvert lag kan også velge ulike tilleggspakker med matservering, drikkebonger og sitteplasser i telt.

Les mer om DHL-stafetten 11. juni her.

Sponset innlegg
Hold deg frisk!

Hold deg frisk!


Slik unngår du å bli syk i harde treningsperioder.

Ingen synes det er stas å være syk, men for konkurranseløpere og aktive mosjonister er prisen å betale enda høyere, ettersom selv korte treningsavbrekk kan resultere i at man ikke når målsettingene sine.

Høres det ut som en overdrivelse, sier du?

Vi har tittet på en analyse gjort av norske idrettsforskere som har studert ni års treningsdata fra det norske skilandslaget. VM- og OL-medaljørene rapporterte i gjennomsnitt 14 sykedager per år grunnet infeksjoner i luftveiene og magen. De “nest beste” utøverne, samtlige likevel blant de beste i verden, rapporterte 22 sykedager per år. Et uvelkomment virus som resulterer i et par dager ekstra på sofaen kan altså være forskjellen mellom pallplass og en plassering rett under pallen.

Les også: Når skal du løpe – og når skal du la være?

Noen retningslinjer finnes selvsagt for å redusere risikoen for infeksjoner i forkjølelse- og influensaperioder: Vask hendene regelmessig og se til at du får tilstrekkelig med søvn, mat og drikke.

Men, det finnes også andre ting du må tenke på. Etter et løp eller en lang og hard treningsøkt, særlig i kulda, er man ekstra sensitiv. Mange er derfor påpasselige når det gjelder å oppsøke store folkemasser, som for eksempel godt befolkede offentlige steder – der kryr det nemlig av bakterier. Her følger noen tips til hvordan du kan unngå vanlige infeksjoner i en hard treningsperiode.

Unngå flyturer

I den norske studien rapporterte idrettsutøverne om infeksjonssymptomer fem ganger oftere etter en flyreise. Risikoen for å bli forkjølet viste seg å være høyere en hel uke etter flyreisen, og den var trippelt så høy for de som hadde tatt flyet direkte hjem etter en konkurranse. Som et resultat av studien anbefales norske skiløpere å vente en dag etter konkurranse før de fløy hjem. Det er kanskje ikke mulig for alle.

Etter en konkurranse, eller en flytur, ta en treningsfri dag. Har du både konkurrert og flydd – ta deg helt fri dagen etter. Ikke se på det som en fridag, men som en helseinvestering.

Fyll på med drivstoff under langturen

Den harde treningen som kreves for at du skal lykkes med å forbedre persen din kan svekke immunforsvaret. Forskere har kommet frem til at det snarere er distansen enn intensiteten som er avgjørende: To timer i rolig tempo svekker immunforsvaret mer enn 30 minutter i høyt tempo.

Å spise karbohydrater under og etter langturen kan motvirke en forhøying av stresshormoner som svekker immunforsvaret.

Så hvis du tenker å løpe lenger enn i 90 minutter, pass på at du har tilgang til banan, sportsdrikke, gel eller lignende under økta. I etterkant bør du spise et restitusjonsmåltid som inneholder karbohydrater og proteiner (forhold 4:1), for eksempel brødskive med peanøttsmør og banan, samt et glass melk.

Viktig med D-vitamin

Til tross for at skiløperne våre trente som hardest rett før vinteren, var de mest mottakelige for infeksjoner mot slutten av vinteren. Årsaken er antakelig mangel på D-vitamin, som vi i hovedsak får gjennom korte, men daglige doser av solstråler mot huden.

En nylig utført studie viser at man, for å minske sjansen for infeksjoner i vinterhalvåret, burde øke D-vitaminnivået til 75 nmol (grader av vitamin D i blodet) jamfør den vanlige anbefalingen på 25 nmol.

Dette gjør man best ved å spise fet fisk, egg og melk tilsatt D-vitamin. Forskerne anbefalte også et ytterlige inntak av 25 mikrogram/0,1 mg D-vitamin om dagen i form av kosttilskudd.

Les også Sondre Norstad Moens tips til vintertrening: Finn løpekomforten på vinteren