Et slag for gåing Foto: Tonje Lien Wold

Et slag for gåing


Er du en som hater høydemeter og satser hardt og utelukkende på flate asfaltløp der du alltid hevder deg i eliten? Da kan du bare scrolle videre for å lese om noe som treffer deg bedre. Men er du ikke...

vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Bli RW-medlem!

Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver.
Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå.
I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.

4 utgaver + digitalt + alle medlemsfordeler

Kr. 790,-

ABONNER

Digitalt + tre medlemsfordeler

Kr. 79,-

ABONNER

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

– Trening reddet livet mitt

– Trening reddet livet mitt


Som barn hatet Ingrid Kathrine Hemningsen å løpe. Etter at 54-åringen fikk brystkreft bestemte hun seg for aldri å gi opp – og lære seg å løpe.

– Hver gang jeg skulle ut å løpe, så skulle jeg, som alle andre, løpe fort og langt. Og hver gang tenkte jeg at dette klarer jeg ikke. Jeg var lat, jeg orket ikke. Det var ikke noe artig for meg. Det var et slit for mamma og pappa å få meg på tur, men jeg ble med.

Som 42-åring var Ingrid Kathrine Hemningsen en travel karrierekvinne. Hun hadde to barn på 11 og 14 år, var oppmann på barnas fotballag og jobbet mye. Alt gikk i ett. Jobben som økonomisjef krevde sitt, og ved siden av tok hun lederutdanning ved Handelshøyskolen BI. 

– Da ungene ble litt større kunne jeg bygge videre på karrieren min. Samme dagen som jeg fikk tilbud om jobben som konsernregnskapssjef, fikk jeg også beskjed om at jeg hadde kreft, forteller Ingrid. 

Året med cellegiftbehandling, stråling og medisinering var beintøft, og ikke alt gikk som planlagt. 

– Medisinen gjorde at jeg fikk nedsatt hjertefunksjon, så jeg måtte bryte behandlingen og gå på hjertemedisin. Da hjertet ble bra igjen forsøkte jeg på nytt med medisinene, men det samme skjedde igjen, forteller Ingrid. 

Selv om hun til slutt ble friskmeldt fra kreften, har hun senskader som hun må leve med resten av livet. Hun fikk sekundært lymfeødem, som kort fortalt er en kronisk hevelse i venstre arm. 

– På grunn av lymfeødem fikk jeg masse alvorlige infeksjoner. Jeg måtte legges inn på sykehuset for å få intravenøs antibiotika, gang på gang, forklarer Ingrid. 

De små turene

For 14 år siden, da hun gjennomgikk kreftbehandlingen, tenkte Ingrid konstant på to ting: Hun ville komme tilbake til jobben og få tilbake til sin gamle fysiske form. 

– Jeg var andpusten bare av å gå opp en liten stigning. Det føltes som jeg manglet oksygen, minnes Ingrid, og tilføyer at på den tiden snakket ingen med henne om hvordan hun kunne komme i bedre form. 

– Lytte til kroppen? Jeg kjente ikke igjen kroppen min, hodet mitt kjente ikke igjen det som er fra halsen og ned. Jeg ante ikke hvordan jeg kunne lytte til en kropp som var helt på felgen. Hodet ville, men kroppen fulgte ikke med.

Underveis i behandlingen bestemte Ingrid seg for å gå tur hver eneste dag. Dagene etter cellegiftkurene var så tunge at hun kun klarte å komme seg bort til nabogata, for så å snu og gå tilbake. 

– For meg var de turene som en maraton, sier Ingrid. 

Men hun ga seg ikke. 

– Til slutt visste jeg hvilke naboer som skifter gardiner, hvem har hund og hvem har katt, hvem er hjemme på dagen. Jeg var lei av å gå de samme gatene, men det var det jeg klarte, husker Ingrid.

Idéen om å begynne å løpe kom til Ingrid litt tilfeldig. To måneder etter at hun ble ferdig med kreftbehandlingen så hun annonsen i lokalavisa hvor det sto «Løpekurs, lær å løpe uten belastningsskader». Selv om kroppen hennes fortsatt var dårlig, tenkte hun at dette kunne være noe for henne.

Ingrid ville lære seg å løpe.

Venner for livet

– Det tok meg tid å innse at trening er min egen behandling, både for kroppen og toppen. Dessverre tenker mange nordmenn at hvis man ikke er på jobb på grunn av helsen, så bør man være hjemme, sier hun.

Fire år etter kreftdiagnosen og nesten tre år etter de første løpeturene, bestemte Ingrid å melde seg på sin første løpskonkurranse – mila på Midnight Sun Maraton. I tillegg overtalte en kollega henne til å bli med på Tromsøkarusellen. Baktanken var å trene mot MSM, men å ha startnummer på ga henne mye mer. 

– Jeg husker godt den mestringsfølelsen da jeg løp Folkeparken 7 km. Jeg klarte å fullføre løpet uten å gå ett eneste skritt. Det var utrolig motiverende, smiler Ingrid. 

Ikke lenge etter begynte ei venninne å snakke om at Ingrid burde bli med på trening med lavterskel-løpegruppen Northern Runners. Ingrid nektet, overbevist om at hun ikke var i bra nok form. Da May Liss Hårstad Wasmuth holdt et nybegynnerkurs for løpere, bestemte Ingrid seg likevel for å prøve. Men, dette satt såpass langt inne at hun overtalte ektemannen Bjørn Are til å bli med som moralsk støtte. Den økta endret mye. Hun fant sine medløpere, og han fant sine. 

– Vi hadde begge progresjon, uten tvil. Det var utrolig bra fysisk for kroppen, og jeg fikk også venner for livet. Det hadde aldri blitt halvmaraton på meg hvis det ikke hadde vært for Northern Runners og baktroppen, forteller Ingrid. 

Ingrid var med og arrangerte Rosa Sløyfe-løpet Tromsø i 2017. «Det var som en rosa slange som beveget seg gjennom landskapet her. Jeg gråt nesten, det var så rørende», forteller Ingrid. Foto: Truls Tiller

Hun trener mye med «den ypperste baktroppen», som May Liss kaller det. I løpegruppen er det stort fokus på det at alle får motivasjon til å komme på trening, ikke bare de raskeste. 

Ingrid løper stort sett med andre løpere, men når hun er på hytta tar hun gjerne en langtur alene eller med Bjørn Are. Paret støtter hverandre i treningen og drar hverandre med ut. Hvis regnet pisker ute og det er surt og kaldt, kan den ene ymte frempå om å stå over fellestreninga, men da vil alltid den andre kontre: «Kom igjen! Vi avtalte det».

Drømmer om å fortsette å løpe

Ingrid har deltatt på flere løp, blant annet krevende løyper i terrenget og to halvmaraton. Løpedrømmen er å løpe mila under én time. Persen tilsier at det bare er fire minutter forbedring som skal til, og hun smiler når hun forteller om det løpet i Trondheim. Hun vet at det er mulig å løpe fortere under forutsetning at hun klarer å holde seg frisk, skadefri og klarer å trene jevnlig. 

– Målene handler ofte om å forbedre en tid, men det har vært så mange nedturer at det viktigste for meg er å kunne løpe, sier Ingrid.

Hun vet at planene nok en gang kan bli ødelagt av en sykehusinnleggelse, infeksjon eller operasjon. Flere ganger har hun måttet starte helt på nytt igjen, 

– Sykdom kan ikke ta over livet mitt, men jeg må ta hensyn til senskader, og jeg tror jeg har lært meg å leve med dem på en god måte, sier Ingrid bestemt.

For henne trening er alfa og omega. 

– Selvfølgelig skulle jeg ønske at jeg kunne jobbe 100 prosent og hatt karrieren som jeg skulle ha, men sånn ble det. Jeg har likevel et bedre liv i dag, fordi jeg er mye mer fysisk aktiv enn før jeg ble syk. Det er helt sykt å si det, men sånn er det. Trening har gjort en stor forskjell i livet mitt. 


– Du kan løpe fort på en kontrollert måte

– Du kan løpe fort på en kontrollert måte


Vi har testet terrengskoen Sky DNA fra Dynafit – se hva Ånung Viken mener om presisjonen og fartsfølelsen til skoen i denne videoen.

Sky DNA er den letteste og mest responsive terrengløpeskoen til Dynafit. Konkurransemodellen er spesielt utviklet med tanke på krevende motbakkeløp og skyraces og for å gjøre deg raskere til beins når det går oppover eller nedover.

Den ultralette og innovative Sky DNA fra Dynafit gjør løping i bakkene – både oppover og nedover – til en fest. Her får du responsiv presisjon i hvert steg.

Ånung Viken er Dynafit-løper og rask både på tartandekket og i terrenget. Se hans dom i videoen under.

Sponset innlegg
Avslutt løpesesongen med Silva Nightrun

Avslutt løpesesongen med Silva Nightrun


Nightrun er løpet der du løper i mørket med hodelykt, og navigerer etter reflekser i skogen. Et morsomt og utfordrende terrengløp som nå arrangeres i fem byer i november.

Runner’s World er stolt samarbeidspartner til høstens morsomste terrengløp. I Silva Nightrun får du en fysisk utfordring og en unik løpsopplevelse.

For å være helt ærlig; Nightrun handler ikke om omgivelsene. Silva Nightrun handler om de få, opplyste meterne foran deg.

I din egen lysboble følger du terrenget og refleksene som er hengt opp langs i løypa. Det unike kveldsløpet tar deg gjennom en variert og morsom stiløype, som alle kan klare – også de mørkredde.

Foto: Kai Otto Melau

Fem byer

Nytt av året er at Nightrun nå arrangeres i fem byer rundt om i Norge. I tillegg kan du delta virtuelt og få tilsendt medalje i posten.

Lengden på løypene varierer fra by til by, men er på underkant av en mil. Underlaget er sti og variert terreng, så det anbefales å stille med terrengsko i tillegg til hodelykt. Hoka stiller med sko til testing i alle byer.

Her er byene og løpsdatoene:

  • Sandnes – 1. november
  • Bergen – 2. november
  • Trondheim – 8. november
  • Oslo – 10. november
  • Kristiansand – 24. november
Foto: Kai Otto Melau

Perfekt avslutning på sesongen

Nightrun er løpet for alle. Navigeringen etter refleksene med hodelykt gir løpet en ekstra dimensjon, og sluttid og fart er ikke nødvendigvis det viktigste. Få med deg vennegjengen eller kollegaene til en morsom avslutningen på løpesesongen!


Inov-8 lanserer terrengsko med nitrogen

Inov-8 lanserer terrengsko med nitrogen


Den engelske terrengprodusenten inov-8 lanserer skoen Trailfly Ultra G 280 og lover mer respons, bedre presisjon, mykere skum og lettere vekt.

Pressemelding fra inov-8

Dette er inov-8 sin første sko med nitrogen i mellomsåleskummet, noe som vil bidra til bedre respons fra materialet i hvert steg.

Utøvere som allerede har testet skoen rapporterer om at det føles som de flyr, og at det nesten føles som juks. Skoen er blitt testet på distanser fra 5 km til 350 kilometer.

Wayne Edy, grunnleggeren av inov-8, forteller at de på bakgrunn av hva testløperne har uttalt, har valgt å kalle skummet for FLYSPEED.

– Nitrogenskummet vi har laget gir en mye lettere og mykere løpsfølelse. Vi gleder oss til å introdusere denne skoen for terrengultraløpere. Her er det masse demping og respons, samtidig som du føler god kontakt med underlaget, forteller han.

Lab-tester av FLYSPEED-skummet viser at materialet har en energiretur på 65–68 prosent, mens standard mellomsålemateriale ligger på 45–48 prosent.

Yttersålen i G-Grip er laget av blant annet grafén, et av verdens sterkeste materialeer. Overdelen er pustende og fleksibel samtidig som den er slitesterk. Det stretchy stoffet gjør også at føttene dine får god plass, selv om de hovner opp etter mange kilometer på stien.

Tåboksen er ekstra romslig for at tærne kan spre seg godt ut og bidra til stabilitet og presisjon i steget. Frontpartiet er forsterket slik at tærne er beskyttet mot steiner og røtter.


14 novemberløp som forlenger sesongen

14 novemberløp som forlenger sesongen


Temperaturen daler og det tynnes i rekka av løp utover senhøsten i Norge. Når formen er på topp og du er i siget er det kjedelig å ta fatt på rolig vintertrening allerede i november. Her er et utvalg spennende løp lenger syd på kontinentet, slik at du kan tyne sesongen før du trekker inn på mølla.

Lyon Urban Trail by Night

På med hodelykta for urban terrengløping i Frankrike

Når: 5. november

Distanser: 26 km, 15 km og 7 km.

Lake Maggiore Marathon

Løpet som skilter med å ha «the most panoramic course» i Italia. Løypa går langs innsjøen Maggiore i Nord-Italia.

Når: 6. november

Distanser: maraton, 33 km, halvmaraton og 10 km.

Porto Maraton

Løp langs kysten og opplev den portugisiske havnebyen.

Når: 6. november

Distanser: Maraton, 10 km og 6 km funrun.

Løberen Skovmaraton

Danmarks eldste skogsmaraton, kalt skovmaren på folkemunne, er arrangert siden 1995 i Hillerød.

Når: 6. november

Distanser: maraton, halvmaraton, 10 km, 6 km og barneløp.

Trail de Gevero

Terrengløp i vakre omgivelser nord for Venezia i Italia.

Når: 6. november

Distanser: 41 km/2800 hm og 21 km/1500 hm.

Athen Marathon

Det autentiske maratonløpet, som de kaller seg. Her alt startet. Løp fra byen Marathon i en relativt tøff løype til Athen.

Når: 13. november

Distanser: maraton, 10 km og 5 km.

Målgang til Athen Marathon er inne på Panathenaic stadion. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP via Getty Images

Maraton du Cognac

Løp forbi slott og vingårder rett utenfor byen Cognac i Frankrike.

Når: 12. november

Distanser: maraton, halvmaraton og 10,5 km.

Beacons Ultra and Trail Marathon

Terrengløp i nasjonalparken Brecon Beacons I England.

Når: 12 november

Distanser: 75 km/1800 hm og 42 km/1300 hm

Palermo Maraton

Opplev Sicilia i dette lille, men vakre løpet med historiske omgivelser.

Når: 20. november

Distanser: maraton, halvmaraton og maratonstafett.

Gran Canaria Maspalomas Maraton

Granca byr selvfølgelig på mer enn sol og drinker.

Når: 20. november

Distanser: maraton og 10 km.

Larnaka International Marathon

Løp langs sørkysten av Kypros.

Når: 20. november

Distanser: maraton, halvmaraton, 10 km, 5 km og barneløp.

Verona Marathon

Hjembyen til Romeo og Julie byr opp til løpefest. Her får du sightseeing og løping i ett.

Når: 20. november

Distanser: maraton, halvmaraton og 10 km.

Fra starten av Verona Marathon i 2019. Foto: Sam Mellish / In Pictures via Getty Images

San Sebastian Marathon

Flatt, forurensningsfritt og veldig vakkert. Opplev Baskerlands store løpefest.

Når: 27. november

Distanser: maraton, halvmaraton og 10 km.

Holger Danske Strandvejsmaraton

Løp på den østligste tuppen av Danmark i Helsingör. Fortsatt «syden» i forhold til Norge i slutten av november.

Når: 27. november

Distanser: maraton, halvmaraton og 10 km.