En eventyrlig lekeplass for løperen Foto: Ian Corless

En eventyrlig lekeplass for løperen


Den frodige øya byr på fantastiske stier og en perfekt balanse mellom aktivitet og restitusjon.

580 kilometer vest for kysten av Marokko og 968 kilometer sørvest for Lisboa, midt ute i Atlanterhavet, ligger den portugisiske øygruppen Madeira. Den grønne, fjellrike øya er som tatt ut av scener i Kingkong Island eller Jurassic Park. 

Stupbratte, flere hundre meter høye havklipper omfavner øya og gir deg et sug i magen allerede når flyet går inn for landing. Og etter bare noen få minutter på veien fra flyplassen forstår du at det ikke finnes noe flatt her på øya. Her går det enten opp eller ned. For det meste i en veldig bratt vinkel. 

Mange av stiene på Madeira er relativt lettløpte. Du trenger ikke være et teknisk vidunder av en sti-spesialist for å nyte løpeturene her. Foto: Ian Corless

Variert landskap

Om du liker fjell- og terrengløping er Madeira et lite paradis. Her finner du uendelig mange stier og turmuligheter. Øya byr på variert turterreng, alt fra et tørt, nesten ørkenaktig, landskap på sydspissen av øya til frodig, fuktig jungel lengre mot nord. 

Her finner du dype daler omringet av fjell på opptil 1862 meter, og fantastiske fossefall. Her kan du løpe både over og gjennom fjell på stier som fører deg langs kanten på fjellsider og over smale fjellrygger hvor du ikke skulle tro det var mulig for folk å ta seg frem. 

Heldigvis er mange av de mest utsatte stiene sikret med rekkverk og store deler av de mest brukte stiene er dekket av stener og har trapper på de bratteste partiene. 

Dette er lettløpte stier, selv for de som ikke har all verdens erfaring fra stiløping fra tidligere. Turen mellom Pico Ruivo og Pico do Arieiro er et eksempel på en slik tur. 

20 kilometer på Madeira tar som regel mye lengre tid enn man tror.

Følg levadaene

Mange av øyas stier følger levadaer – en type vanningsanlegg som er særegent for Madeira. Levadaene frakter vann fra de fuktige områdene av øya mot de tørrere områdene med jordbruk. Å følge levadaer er ofte det lureste du kan gjøre om du ønsker en tur uten veldig mange oppover- og nedoverbakker. Levadaene går ofte gjennom frodig skog og forbi fosser. Innimellom åpner vegetasjonen seg og du får et gløtt utover landskapet du har under deg. 

En anbefalt tur er å starte ved Queimadas og følge levadaen til Caldeirão Verde og Caldeirão do Inferno. På denne turen får du servert den ene fossen etter den andre og lange spennende tuneller og ekte regnskogfølelse.

Frodig, luftig og spektakulært. Madeira byr på helt utrolige løpsopplevelser. Foto: Ian Corless

Eller følg hjertet og kartet

Madeira har et stort og velutviklet stinett. Hvis du beveger deg bort fra de mest brukte turiststiene vil du finne villere stier helt uten gjerder – og til og med en og annen via ferrata. Selv om mange av stiene er skiltet er det langt fra alle. Ha derfor alltid med deg kart enten på telefonen eller i papirform. Og husk at 20 kilometer på Madeira som regel tar mye lengre tid enn du skulle tro. Et tips til en fjelltopp som ikke er gjerdet inn er Pico Grande. Fjelltoppen kan nås både fra Curral das Freiras, Encumeada eller fra Pico do Jorge. 

Eventyrlig lekeplass

Seixal og Porto Moniz er gode utgangspunkt for å utforske nordøstsiden av Madeira. Her kan du starte på havnivå og løpe til Fanal, en eventyrskog 1000 meter over havet. Her finner du eldgamle trær som er rene kunstverkene i seg selv, og som blomster og andre planter har funnet seg til rette på. Er du heldig får du oppleve Fanal i lett tåke som slipper akkurat passe med sollys igjennom. Da er det lett å tenke at du beveger deg rundt i en fantasiverden hvor alver danser og trær forteller de vakreste eventyr.

Det subtropiske klimaet gjør Madeira fint å besøke året rundt. Artikkelforfatter Abelone Lyng og fotograf Ian Corless besøkte øya i romjula. Foto: Ian Corless

Fra øst til vest og nord til sør, Madeira er en eventyrlig lekeplass for deg som er glad i terrengløping. Selv om øya ser liten ut på kartet, byr den på så mange forskjellige eventyr at ett besøk neppe er nok. 

Det er lett å bli hekta på Madeira. Ikke bare på grunn av naturen, men også på grunn av folket, maten og vinen. Den portugisiske gjestfriheten og kulturen gjør at du føler deg velkommen overalt. Og sulten. Her er nemlig hvert måltid en fest. 

I Madeira-kofferten

Lys

Ha alltid med hodelykt. På Madeira er det mange tuneller.

Sko 

Bruk sko med godt grep og litt grove knaster. Øya kan by på skikkelig glatte stier når det blir vått.

Staver

Ha dem alltid med i sekken. Madeira byr på stupbratte bakker, så et par staver gjør både turen opp og ned mer behagelig.

Kart, app eller guide?

På Madeira kan du få guidet løpetur som passer ditt nivå. Sjekk ut Go Trail – Madeira Running Tours. Foretrekker du å utforske på egenhånd kan du bruke appene Footphat (for iPhone) eller Outdoor Active og maps.me. Et annet alternativ er å kjøpe et godt gammaldags kart over området du vil utforske på Madeira.

Vær forberedt på vær

Ha alltid med klesskift i tilfelle væromslag. På vinterstid kan du oppleve snø i høyden og iskald vind. Eller strålende sol og 24 varmegrader …

Det er lett å bli hekta på Madeira. Ikke bare på grunn av naturen, men også på grunn av folket, maten og vinen.

Fem løp på Madeira

  1. MIUT (Madeira Island Ultra-trail) 

Dette er nok det mest kjente, og tøffeste, løpet på Madeira. Løpet finner sted i april og tar deg med på et 115 kilometer langt løpeeventyr fra nord til sør på øya. Med på reisen får du hele 7100 høydemeter, en soloppgang og sannsynligvis også en solnedgang. Løpet lar deg oppleve litt av alt på Madeira. Både kystlinje, høyfjell, frodige daler, jungel, levadaer og tuneller. Er 115 kilometer for langt? MIUT har distanser helt ned til 16 km. 

  1. Ecotrail Funchal 

Løpet går av stabelen i oktober og er kanskje en av de tøffeste Ecotrail-løypene som finnes. I løpet av 85 kilometer blir du virkelig godt kjent med Funchals mange bakker og plukker med deg ikke mindre enn 5520 høydemeter. Dette er løpet for deg som liker blandingen av by og sti. Synes du 85 kilometer blir i meste laget? Ecotrail Funchal tilbyr også distansene 45 km, 30 km og 15 km. 

  • USM (Ultra Skyrunning Madeira) 

Dette er løpet for deg som virkelig ønsker en bratt og luftig løpetur. Løpet er 55 kilometer langt og byr på 4121 høydemeter. Det finnes også to kortere distanser på 23 og 13 kilometer og en VK-distanse. Løpet arrangeres vanligvis i mai måned.

  • Maxi Race Madeira

Vil du oppleve den nordøstlige delen av Madeira er dette løpet for deg. Her får du både bratte og lange bakker, flate gresskledde fjellplatåer, spennende vegetasjon, levadaer, vindmøller og kyr. Løpet har distanser fra 15 kilometer til 100 kilometer og finner sted i desember.

  • Funchal Marathon

Foretrekker du gateløp? I januar kan du løpe Funchal Marathon (hel, halv eller 8 km). Uten et eneste innslag av sti.

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Opplev Lofoten – Løp The Arctic Triple Ultra Trail

Opplev Lofoten – Løp The Arctic Triple Ultra Trail


Majestetiske fjell, frodige daler, kritthvite strender, måkeskrik, lukten av hav og hus der du ikke skulle tru at nokon kunne bu. Det er Lofoten i et nøtteskall. Lofoten er en øygruppe i Nordland fylke, 68 grader nord, hvor solen aldri går ned fra slutten av mai til midten av juli.

Higravtind er med sine 1146 meter Lofotens høyeste fjell, men Lofoten byr på uendelige valgmuligheter når det kommer til fjelltopper å besøke. Her kan du velge alt fra ekstreme klatreruter til relativt «snille» fjell som passer folk flest. Om du ønsker å oppleve Lofoten med løpesko på beina, er The Arctic Triple Ultra Trail løpet for deg.

The Arctic Triple Ultra Trail

  • Sted: Lofoten, målgang Svolvær
  • Tid: 2-5 juni 2022
  • Distanse: 100 miles (160km), 50 miles (80km), 48km, 24km og 12km
  • I tillegg har de en 100 milles stafett konkurranse og en 50 miles stafettkonkurranse hvor man kan delta som lag som løper hver sin etappe av distansen.
  • Underlag: Sti, fjellterreng, grus og asfalt

Løpet tar deg gjennom noe av det flotteste Lofoten har å tilby, og velger du 100 milles løpet får du erfare Lofoten fra vest til øst; fra Moskenesøya til Svolvær. Her får du oppleve bratte fjell, frodige skoger, hvite strender og vakre kyst partier. Løypa er merket og har matstasjoner underveis hvor du får påfyll av mat og drikke.

Min erfaring fra The Arctic Triple 48Km i 2021

Det beste med The Arctic Triple 48km var utsikten! Du løper på noen helt fantastiske stier og du er hele tiden omgitt av hav og frodige fjell.

Omgivelsene du løper i er rå.

Det er stupbratte fjellsider, smale egger og mesteparten av tiden må du konsentrere deg godt om hvor du plasserer føttene dine.

Og når det går opp, da går det virkelig opp!

Det er luftige partier med morsom klyving, men aldri sånn at jeg følte meg utrygg. Det var steder med snø hvor jeg måtte skli ned og det var stier igjennom grønn og frodig skog.

Uansett hvor jeg var, så var det noe fint å se på.

Du blir tatt imot godt på hver eneste matstasjon. Det var bra utvalg, både frukt, søtt, salt og varm mat som suppe og pasta.

Og så føler man seg trygg underveis, de har sjekkpunkter underveis og du heies frem av dem. Det var også flere av de lokale som satte seg ut med flagg og heiet på oss som løp. Sånt blir man jeg utrolig glad av!

Det er krevende terreng. Du skal opp og ned noen skikkelig bratte kneiker, så forvent å bruke mesteparten av dagen ute på stien. Men det er absolutt verdt det!

Du får med deg så utrolig mye flott natur også er det gjennomførbart, selv om du går mesteparten av turen. Og på denne turen gjør det ikke noe om du bruker litt ekstra lang tid, det er jo lyst døgnet rundt.

Det jeg syntes var mest krevende var at det er en 10 km lang strekke som går på asfalt omtrent midt i løpet. Der er det mulig å få litt fart i beina, men det er ganske tungt hvis du er mest vant til å løpe på sti.

Tips til deg som skal løpe The Arctic Triple 48km

  • Tren på bakker, du skal opp og ned mange tøffe kneiker på denne turen.
  • Velg sko med godt grep. Spesielt om det er vått vær trenger du sko du kan stole på. Men det kan lønne seg å ha noe demping i skoene med tanke på asfaltsrekkningene. (Skotips: VJ XTREM eller VJ MAXx).
  • Forvent å bruke lang tid.
  • Ta med deg godt med drikke og noe å spise mellom matstasjonene.
  • Last inn GPX fil på klokka, det er ikke alltid like lett å se neste flagg på ruta.
  • Ha med deg klær for skikkelig Lofoten vær. Husk at været i Lofoten skifter raskt!
  • Nyt turen. Ta deg tid til å stoppe opp og trekke inn stedet du er!

5 løp jeg gleder meg til i 2022

5 løp jeg gleder meg til i 2022


Vinteren er på hell og tida er inne for å legge planer for årets konkurranse sesong. Jeg gleder meg vanvittig til å kunne stå på startstreken igjen, grugleder meg til det som venter. Og når starten går skal jeg fly av sted med alle de andre, jeg presse meg selv og kjenne at jeg gir alt. Her er fem av løpene jeg gleder meg til å løpe i 2022.

Transgrancanaria

I mars løper jeg Transgrancanaria Advanced. Løpet er 62km langt med 2800 høydemeter totalt. Likevel går løpet mest nedover, du starter nemlig i Artenara som ligger på 1270moh og løper i mål ved stranden i Maspalomas. Transgrancanaria byr på 5 forskjellige distanser fra 15 kilometer til 126 kilometer. I tillegg har de en vertical kilometer, El Gigante (1130 høydemeter på 5,7km), det løpet har jeg forresten også meldt meg på. En fin måte å riste løs bena litt to dager før et ultraløp…

Foto: Ian Corless

Monte Rosa Sky Marathon

Dette er årets hårete mål. Med start i Alagna går løpet ut på å løpe opp til toppen av Monte Rosa (4554moh) og ned igjen. Løpet er ikke lenger enn 35 kilometer, men du skal opp (og siden ned igjen) over 3000 høydemeter og i tillegg krysse en isbre og noen særdeles bratte partier. Løpet er av typen hvor du må sende inn en CV med hva du har av ferdigheter i forhold til fjell, og du må løpe i taulag. Heldigvis skal jeg være bundet fast til Karin som innehar all kunnskapen jeg mangler på feltet…

Om du ikke har nok erfaring, eller mangler en Karin å binde deg fast til, så kan du delta på AMA 2VK i stedet. Det er kort og godt over 2000høydemeter på snaue 9 kilometer. Så kan du ta taubanen ned igjen…

Foto: Ian Corless

The Arctic Triple Ultra Trail (5-6 juni)

100 miles, 50 miles, 48km, 24km eller 12km? Du velger. Sist løp jeg 48kilometer, om jeg løper lengre eller kortere i år har jeg ikke bestemt meg for enda, men løpet er verdt en reprise uansett. Om du har lyst til å oppleve Lofoten med løpesko på beina er dette løpet for deg. Her får du oppleve helt spektakulær natur og fra hav til fjelltopp og ned igjen om og om igjen mens du beveger deg fra den ene siden av Lofoten til den andre.

Foto: Ian Corless

Stranda Fjord Trail Race (5-6 august)

Strand Fjord trail Race løp jeg for første gang i fjor, og jeg elsket det! Fjell, fjord, myr, enda mer fjell og ikke minst en nærmest elektrisk stemning på matstasjonene. Jeg tuller ikke når jeg sier at jeg hørte jubelen fra matstasjon nummer to i minst 5 kilometer av løpet.

Hvilken distanse jeg skal løpe i år vet jeg ikke. Her kan du velge mellom 25, 48 og 100 kilometer. Samtlige med en raus mengde høydemeter i forhold til distanse. I år er dessuten den korteste distansen en del av Goldentrail World serien. Så her er det stor sjanse for å møte noen kjendiser.

Foto: Ian Corless

Tromsø Mountain Challenge (26-28 august)

TMC Rab Ultra 50Km med sine 2139 høydemeter er et av løpene jeg gleder meg mest til i år. Jeg har hatt lyst til å løpe i Tromsø lenge og har hørt mye bra om løpet. Vilt og vakkert nordnorsk fjellterreng og gjennomgående god stemning. Og når jeg først er i Tromsø kan jeg like gjerne melde meg opp til trippelen og løpe Explo Ekstremløpet dagen før og TMC Tindløpet dagen etter.

Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

Den kalde, fine tida…

Den kalde, fine tida…


Vi har alle en favoritt-tid på året. Vinteren er kanskje ikke øverst på listen over topp 4 årstider. Spesielt hvis du ikke er en ski entusiast eller har andre vinteraktiviteter å se frem til. Men om du lar løperen i deg gå helt i dvale gjennom den lange norske vinteren kan det bli tungt å komme i gang igjen når våren igjen bringer bud om en ny løpesesong. Her er mine tips til hvordan du kan holde løpemotivasjonen oppe når nettene blir lange og kulda setter inn.

Lag på lag

Å ha en god vinterløper garderobe, er alfa omega for å lykkes med vinterløpingen. Stikkordet er lag på lag. Det er bedre med flere tynne lag enn et tykt lag. Da blir det enklere å regulere temperaturen. Gå for merino eller et syntetisk materiale innerst som trekker fuktigheten bort fra huden. Ull vil alltid være mitt førstevalg fordi det har en naturlig evne til å regulere kroppstemperaturen og holder deg varm selv om du blir våt. Deretter ett litt tykkere mellomlag i syntetisk materiale eller ull som isolerer. Det ytterste laget skal beskytte mot vind og vær. Det kan være en tynn og lett vind og vanntett jakke, eller en litt tykkere skalljakke. På de aller kaldeste dagene kan en tynn dunjakke eller et syntetisk alternativ brukes som et mellomlag nummer to, eller som ytterste lag hvis det ikke blåser eller er vått.

Med merino sokker på føttene holder du deg varm selv når du løper i våt snø. Mitt tips for å holde hendene varme er å bruke ull-liners innerst og votter som beskytter mot vind og fukt over. Om det er skikkelig kaldt eller hvis du fryser lett, kan thermovotter brukes.

En ull-buff eller to vil holde deg varm rundt halsen og kan også trekkes over nese og munn. Forhindre varmetap fra hodet ved å bruke lue og hetten på jakken.

Sko for vinterløperen

Når det er isete og glatt underlag er det beste å løpe med piggsko. Brodder kan brukes, men gir ikke på langt nær samme løpsopplevelse. Det finnes mange bra piggsko på markedet i dag. Velg den som passer din fot. Vær også klar over at det er forskjell på piggsko som brukes primært til å løpe vinterturer i terreng og på piggsko for asfaltløping. Skal du løpe mest på asfalt kan du trenge en mer dempet versjon enn om du skal løpe i snøen i skogen. For vintersko-tips se test av Adidas Terrex Agravic Tech Pro og VJ Sarva Icehero.

Se og bli sett!

En god hodelykt er noe av det viktigste du har med deg på løpeturene i vinterhalvåret. Det gir trygghet, både fordi du kan se hvor du løper, men også fordi andre kan se deg.

En god hodelykt merker du nesten ikke at du har på. En lykt som brukes til løping må sitte godt på hodet og være stødig. Når du løper i terrenget er det også en fordel at du kan bestemme vinkelen på lykta etter terrenget og om det går oppover, bortover eller nedover. Det er mange hodelykter å velge mellom, men velger du en løpsspesifikk hodelykt vet du at lykta er laget med tanke på hva en løper trenger. Og husk refleks! En god refleksvest for løpere gjør deg synlig for bilister selv i bekmørket.

Ro ned tempoet

Vinteren er en god tid for de lange rolige løpeturene. Fokuser på å forbedre utholdenhet fremfor fart. Tempoøkter og intervaller utendørs på vinterstid kan fort medføre både falluhell, strekk og ubehag fra luftveiene. Noen måneder med mange lange, avslappende løpeturer, gjerne i snø, klargjør kroppen for fart og spenning når våren kommer.

Foto: Ian Corless

Møllevariasjon

Innimellom frister det ikke å løpe ute, uansett hvor gode klær du har. Da kan mølla være et greit alternativ. Varier mølleøktene for å unngå å gå lei. Lek med fart og incline. Hva med å bytte ut kilometermålet med et høydemetermål neste gang du tar en mølleøkt? Se tips til mølleøkter her.

Gå vinteren i møte med et smil

Om du klarer å snu den lange norske vinteren til noe positivt for løpingen vil tida gå raskere. Jeg gleder meg alltid til vinteren. Når skogen forvandles til et vintereventyr med snødekte trær og frost. Blir det kaldt nok kan jeg løpe på isen på vannene. Da får jeg se skogen fra et annet perspektiv. Men jeg vet også at norsk vinter kan by på grå og våte vinterdager. Dager som gjør dørstokkmila ekstra lang. Da er det godt å tenke på at for hver gang du tar den turen i det møkkaværet, så bygger du ikke bare kondisjon. Du blir også en mer robust løper. Du blir herdet, slik at været du får servert på løpsdagene i sommerhalvåret ikke er så viktig. Da blir du ikke vippet av pinnen bare fordi YR melder om litt regn og vind når du skal løpe løpet som er ditt hovedmål for sesongen.

Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

VJ Sarva Icehero – skoen som redder vinterløpingen

VJ Sarva Icehero – skoen som redder vinterløpingen


VJ Sarva Icehero er en lett og smidig piggsko som gir deg grep når du trenger det, uten å føles for ubehagelig på stedene du ikke trenger piggene. Skoen har demping som gjør løping på hard is og snø mer komfortabelt, men uten å føles ustabil i terrenget.

Den siste tida har det vært perfekte forhold for å teste ut piggsko her på Østlandet. Med en herlig blanding av holke og hard snø i skogen og varierende dekke på fortauene er det risikosport å legge ut på piggfri løpetur.

Langt eller kort, sti eller asfalt?

Jeg har god erfaring med piggskoløping og har testet flere merker de siste årene. Hvilken piggsko jeg velger når jeg skal ut å løpe avgjøres av flere faktorer. Er det en rolig langtur i kulda? Eller er det en rask løpetur hvor jeg vil at skoen skal være så lett og smidig som mulig? Skal jeg løpe lange strekk på islagt asfalt? Eller er det myke, snødekte stier?

VJ Sarva Icehero er en lett og smidig piggsko som gir deg grep når du trenger det, uten å føles for ubehagelig på stedene du ikke trenger piggene. Skoen har demping som gjør løping på hard is og snø mer komfortabelt, men uten å føles ustabil i terrenget.

Passform for vinterløping

Når det kommer til vinterløping foretrekker jeg sko som er romslige nok til at jeg kan bruke et par tykkere ullsokker. Vj Sarva Icehero gir rom for varme sokker, men gir samtidig godt hold og støtte rundt foten takket være FITLOCK-systemet.

Stjernepigg

Skoen har en grov såle med 18 stjerneformede pigger. Piggene er mindre enn flere av de andre piggskoene jeg har testet tidligere, men som det så ofte sies så er det ikke alltid størrelsen som er viktig.

Faktisk kan små pigger på mange måter være en fordel når det kommer til løping. Det at piggene er så små gjør at jeg i mindre grad merker at de er der – bortsett fra når jeg trenger dem, da merker jeg godt at piggene er der.

Piggene er stjerneformet, noe som gjør at de graver seg lettere ned i isen og du trenger ikke å løpe med et like hardt steg for å føle at du får feste.

Likevel, piggene er korte og graver seg ikke like dypt ned i isen som piggsko med større pigger. Det er både positivt og negativt.

I bratte bakker med tykt lag av speilblank is foretrekker jeg en sko som virkelig graver seg dypt ned i underlaget. Resten av tiden foretrekker jeg en sko som gir meg akkurat det grepet jeg trenger, uten at jeg må bruke energi på å trekke dem fri fra underlaget igjen.

Piggene er stjerneformet, noe som gjør at de graver seg lettere ned i isen.

Slitesterk og vannavvisende

Overdelen er i et vannavvisende og slitesterkt materiale. Det er ikke en vanntett sko, men det vil du egentlig ikke ha når det kommer til vinterløping. En sko som ikke slipper vann inn, slipper heller ikke vann ut og resultatet blir fort en klam og kald fot. Dette er en sko for normalt kalde vinterdager. Om du skal løpe langt i veldig kalde temperaturer (-15 og kaldere) ville jeg anbefale en varmere løpesko, for eksempel Adidas Terrex Agravic Tech Pro.

Kort og godt:

  • Vekt: 263 gr (str 41)
  • Drop: 8mm
  • Grep på is: 9/10
  • Stabilitet: 7/10
  • Demping: 7/10
  • Løpsfølelse: 8/10
  • Passer til: Løping på is og snø, både på fortau og på sti. Passer for både lange og korte turer. Rask og lett sko.
Mølleøkter for fjelløperen

Mølleøkter for fjelløperen


Vanligvis er det lite som får meg til å velge mølla fremfor en løpetur utendørs dersom jeg har muligheten. Været skal virkelig være dårlig, eller tida skal være knapp for at mølla vinner hjertet mitt. Men som fjelløper bosatt i Oslo krever det både tid og innsats å sanke et tilfredsstillende antall høydemeter i løpet av uka. Da er mølla god å ha.

Her er noen av mine favorittøkter!

Motbakkemølle

Mølla jeg bruker er en Nordic Track X32i men stigning fra -6 til 40 %. På de aller fleste tredemøllene går ikke stigningen til mer en 15 %.

Dersom du ikke har en slik super motbakkemølle tilgjengelig er det mulig å tilpasse øktene. Bare husk at når stigningen reduseres må hastigheten økes for å oppnå samme effekt.

Stigning? Ja takk!

Jeg har ikke løpt en flat mølleøkt på flere år. Jeg løper sjeldent flatt når jeg løper utendørs, så hvorfor skal jeg da løpe flatt innendørs?

Det er mange fordeler med å trene motbakke økter på mølle. På en mølle bestemmer du selv hvor lang motbakken skal være og du trenger ikke å bruke tid på å løpe ned bakken igjen for å starte på neste drag. Det gjør motbakkeøkter på mølle mer effektivt.

Dessuten sparer du knærne for belastningen med å løpe nedover. Derfor kan motbakkeløping på mølle være bra for løpere med kneproblemer.

En annen ting er at du har full kontroll over hastighet når du bruker mølle. Når du trener motbakkeøkter utendørs, er det lett å gå for hardt ut på de første dragene og så ha mindre å gi mot slutten av økta.

Om puls og sånt

Motbakkeøkt 1 (4×4 motbakke)

Denne økta kjøres på terskelintensitet, så her er målet er å holde seg i sone 4 (87–92 % av makspuls) mesteparten av tiden.

Hvis du synes det er vanskelig å følge med på puls når du løper så kan du i stedet tenke at hver intervall skal være så hard at du har vanskelig for å opprettholde intensiteten, kan kun snakke i enkelt ord og puster tung (nivå 8-9 på RPE skalaen).

Motbakkeøkt 2 (Mølle VK)

Denne kan du kjøre hardt eller hardere ettersom hva du vil ha ut av økta. Her skal du trene på å bevege deg oppover over lengre tid og da er det lurt å holde en lavere intensitet. Sats på nivå 4–6 på RPE-skalaen første halvdel av økta og opp mot 7–8 på andre halvdel av økta.

Dersom du vil ha en skikkelig hard økt som skal simulere et VK-løp kan du prøve å holde deg på nivå 7–9 på hver intervall fra start.

Jeg har brukt kilometer per time (kph) for å beskrive hastighet og stigningen står som prosent (%). Med aktiv pause betyr det at du skal løpe eller gå igjennom pausen men at intensiteten reduseres.

4 x 4 motbakkeøkt

En av mine favorittøkter på mølla er 4×4 økta. Det er fordi økta er utrolig effektiv og er gjennomført på 30 minutter. Dette er økta jeg tyr til når jeg vil få unna en treningsøkt i lunsjen. Eller på dager hvor jeg generelt har lite tid eller motivasjon til å trene.

Jeg starter med 10 minutter oppvarming hvor jeg gradvis øker stigningen til 10%. Hastigheten har jeg gjerne på 9-10kph under oppvarmingen. Velg en hastighet som gjør at du får opp pulsen, men fortsatt lett kan snakke i setninger.

Deretter følger 4 intervaller med 4 minutters varighet og 1 minutts aktiv pause imellom hver intervall.

Hver intervall med pause ser slik ut:

8kph på 20% i 4 minutter, 8kph på 10% i 1 minutt.

Etter 4 intervaller avslutter jeg med å løpe meg ned, først noen minutter på 10% hvor jeg gjerne øker tempoet litt for å la beina løsne litt og så senker både fart og stigning til jeg når nullpunktet når tiden på økta viser 30 minutter.

Økta gir 600 høydemeter på litt over 30 minutter og 4 kilometer. Effektiv sanking av høydemeter der altså.

Mølle VK

Denne økta går ut på å nå 1000 høydemeter på under 5 kilometer. Det er en økt som kun er mulig å gjennomføre på en motbakkemølle. Tempoet jeg har lagt opp vil gi deg ca 1000 høydemeter i løpet av en time (+/-).

Dette er en power-walk-intervall som passer bra for trening til lange og bratte ultraløp.

Øker du tempoet litt blir økta en perfekt trening til VK-løp (vertikal kilometer).

Start med 10 minutter oppvarming. Lett jogg og gradvis økende stigning til 15%.

Deretter følger 5 monsterintervaller med aktive pauser.

  • 8 min 5 kph 25% – pause: 2 min / 5,5 kph / 15 %
  • 8 min 4,5 kph 30% – pause: 2 min / 5 kph / 20 %
  • 8 min 4 kph 35% – pause: 2 min / 4,5 kph/ 25 %
  • 8 min 3 kph 40% – pause: 2 min / 3,5 kph / 30 %
  • 2 min 5 kph 25%
  • 2 min 4,5 kph 30%
  • 2 min 4 kph 35%
  • 2 min 3 kph 40%
  • 4 min 6 kph 20%
  • 4 min 7 kph 15%
  • 2 min nedjogg til 0%
Foto: Ian Corless (All rights reserved)

For flere mølletips kan du følge instagram-kontoen min @abelonely