De beste øktene for en rask halvmaraton Foto: Tonje Lien Wold

De beste øktene for en rask halvmaraton


Blant løpere er halvmaratondistansen som det gylne snitt. Ikke er det for langt til at beina er ødelagt i mange uker etterpå, og ikke er konkurransefarten for høy til at melkesyra spruter ut av ørene etter den første kilometeren. Dette er øktbanken du trenger for å stå best mulig forberedt på startstreken før ditt neste halvmaraton.

Runner’s World er mediepartner til Sommernattsløpet

Under Sommernattsløpet får du en utmerket anledning til å prøve deg på en rask og flat halvmaraton.

De siste årene har Sommernattsløpet kun bestått av 5 kilometer, men i år kan du også jakte ny pers i den samme løypa på 10 kilometer og halvmaraton! Les mer om de nye distansene her.

Årets datoer er lørdag 03. juni i Bergen, og lørdag 10. juni i Trondheim og lørdag 17.juni i Oslo. Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, så her blir det duket for svettefest i solnedgang!

Her får du en solid øktbank fram mot løpet, med et utvalg av både langturer, terskeløkter, konkurransespesifikke økter satt sammen i ulike ukesforslag.

Nøkkeløktene mot en rask halvmaraton

Langturen

Å være forberedt på distansen er alfa og omega før en halvmaraton. uansett treningsprogram. 21,1 kilometer kan være langt for noen og kort for andre, men å prioritere langturer vil være viktig for alle som skal løpe halvmaraton, uansett nivå.

Legg inn ukentlige turer på 18-28 kilometer i rolig pratetempo, basert på din individulle, rolige fart. Turene kan gjerne gå i variert terreng, både på grus og sti, selv om du trener mot et asfaltløp. Det er godt for både hodet og kroppen.

Løp langturene litt og litt lenger jo nærmere du kommer løpet, men ikke tenk for mye på antall kilometer. Se heller på antall minutter og prøv å strekk langturene opp mot 2,5 – 3 timer i totaltid. Å løpe en halvtime lenger enn din antatte løpstid på halvmaraton er ikke nødvendig.

Om du har mål om å løpe halvmaraton under 1 time og 30 minutter, kan du også løpe langturene i progressivt tempo hvor du avslutter langturene rundt din ønskede konkurransefart. Her gjelder også samme prinsippene om å bygge stein på stein, og øke progresjonen med antall minutter i høy intensitet gradvis.

Terskeløktene

Det som kjennetegner en terskeløkt er at intensiteten er moderat, eller behagelig anstrengt. Du skal jobbe på en intensitet som gjør at laktaten ikke hoper seg opp i muskulaturen slik at du stivner. På terskeløkter er ofte pausa ganske kort, og farten kontrollert. Varigheten på dragtiden ligger på rundt halvtimen.

Vi presenterer her tre terskeløkter: Én med lengre drag, én med kortere drag, og ém økt med kontinuerlig innsats. Intensiteten skal være noenlunde lik, men farten kan naturlig nok økes på de kortere dragene, siden de … ja, er korte.

3-5 x 3000 meter / 1 min pause

Dragene på denne økta er såpass lange at bør du løpe de 5-10 sekunder saktere enn halvmaratonfarten din. Vær fokusert på å åpne kontrollert på de første dragene, og avslutt heller økta litt progressivt så du ikke mister kontrollen på intensiteten. Du skal avslutte økta med en følelse av at du kunne kjørt to drag til i samme fart. Etterhvert kan du legge på flere drag i samme fart, istedenfor å løpe raskere.

12-15 x 3 minutter / 1 min pause

Selv om denne økta har kortere drag, skal du fortsatt holde farten rundt halvmaratonfart. Istedenfor å øke farten, løper du heller flere drag og bygger opp volumet på økta. Merker du at intensiteten blir for høy og du ikke klarer å hente deg inn på den korte pausen, kan du løpe færre drag og bygge volumet på økta etterhvert som kapasiteten din økes.

Progressivt tempo – 30-40 minutter

Jogg rolig i to kilometer før du øker farten til maratonfarten din. Denne farten skal være markant raskere enn på de rolige langturene, men samtidig oppleves kontrollert. Hold den farten i 20 minutter før du løper de siste 10-20 minuttene progressivt ned mot halvmaratonfarten din.

Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold

Konkurransespesifikke økter

En konkurransespesifkk økt, som vi også kan kalle hardøkt, skiller seg fra terskeløktene ved at de er kortere i varighet og tøffere i intensitet. Her ligger totalt dragtid på mellom 20 og 30 minutter, og pausene er lengre.

Før en halvmaraton, kan du både løpe fartslek bestående av lengre drag i ønsket konkurransefart eller kortere drag i overfart, for å gjøre konkurransefarten mer behagelig. Nøkkelen med disse spesifikke øktene er at pausene er like lange som dragene, men aktive i såkalt flytfart.

6-8 x 1000 meter / 1000 meter flytpause

Her løper du først 1 kilometer i tiltenkt konkurransefart på halvmaraton, mens pausen er 1 kilometer flyt – 20-30 sekunder saktere enn halvmaratonfart. Dette er en tøff økt, og du skal være ganske kjørt når du er ferdig, helst uten at du er pinne stiv i muskulaturen.

10 x 1 min + 10 x 30 sek / pause 1 min – 30 sek jogg

Denne fartsleken med korte drag innbyr til god trøkk og fart, hvor du kan løpe 1-minuttersdragene på 10-kilometerfart og 30-sekundersdragene ned mot 5-kilometerfart. Pausen er like lang som draglengden, hvor du jogger rolig og holder beina igang.

Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold

Ukesforslag

Gode intervalløkter blir endra bedre om du setter de inn i en god treningsuke med riktig balanse mellom trening og hvile. Slik kan du strukturere din treningsuke frem mot Sommernattsløpet:

Ukesforslag til deg som løper 3 økter i uka

Mandag Fri
Tirsdag Konkurransespesifikk fartslek
Onsdag Fri
Torsdag Fri
Fredag Terskeløkt
Lørdag Fri
Søndag 60-100 minutter rolig langtur

Ukesforslag til deg som løper 5 økter i uka

Mandag 40 minutter rolig løpetur
Tirsdag Konkurransespesifikk fartslek
Onsdag Fri
Torsdag 50-60 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Fredag Terskeløkt
Lørdag Fri
Søndag 70-110 minutter rolig langtur

Ukesforslag til deg som løper 7 økter i uka

Mandag 40-50 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag 30-40 minutter rolig løpetur
Torsdag 60-70 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Fredag Terskeløkt
Lørdag 40-50 minutter rolig løpetur
Søndag 90-120 minutter rolig langtur

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Test av Brooks Hyperion Max

Test av Brooks Hyperion Max


Brooks Hyperion Max leverer maks allsidighet og maks snert i steget. Men går det an, altså – uten karbonfiberplate? Se vår dom i videoen her.

Brooks Hyperion Max befinner seg i brytningspunktet mellom de nye superskoene og den gode, gamle teknologien.

Her er det ingen karbonfiberplate involvert, men det lette, responsive og passe faste mellomsålematerialet – i kombinasjon med skoens geometri – gir deg likevel en deilig dytt i steget.

Se videoen her:

Brooks Hyperion Max oppsummert:

 • Vekt: 180 gram (strl 38,5), 214 gram (strl 42,5)
 • Drop: 8 mm
 • Stack: 34 mm/26 mm
 • Pris: 1900 kr
 • Fremste egenskaper: En kvikk og rask treningssko som presterer ypperlig på alt fra rolig langtur til raske intervaller, både på grus og asfalt.
Sponset innlegg
De beste øktene for en rask 5 kilometer

De beste øktene for en rask 5 kilometer


5 kilometer en en tricky distanse. Kort nok til at de raske muskelfibrene settes i arbeid, samtidig som en halv mil kan føles som en hel evighet om farten er for høy fra start. Dette er øktbanken du trenger for å grave fram farten til 5 kilometer fra vinterdvalen.

Runner’s World er mediepartner til Sommernattsløpet

Under Sommernattsløpet får du en utmerket anledning til å prøve deg på en rask og flat fem kilometer.

Løpet er blitt arrangert i flere år, og vil i år arrangeres både i Oslo, Bergen og Trondheim. Nytt av året er at Sommernattsløpet også arrangerer 10 kilometer og halvmaraton! Les mer om de nye distansene her.

Årets datoer er lørdag 03. juni i Bergen, og lørdag 10. juni i Trondheim og lørdag 17.juni i Oslo. Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, så her blir det duket for svettefest i solnedgang!

Her får du en solid øktbank fram mot løpet, med et utvalg av både langturer, terskeløkter, konkurransespesifikke økter satt sammen i ulike ukesforslag.

Nøkkeløktene mot en rask 5 km

Langturen

Rolig langtur er en fast bestanddel i alle treningsprogram. Når du trener mot 5 kilometer trenger ikke disse turene å være fryktelig lange, men det er uansett alltid fint å vite at kroppen takler lengre distanser.

Legg inn ukentlige turer på 10-14 kilometer i rolig pratetempo, basert på din individulle, rolige fart.

Turene kan gjerne gå i variert terreng, både på grus og sti, selv om du trener mot et asfaltløp. Det er godt for både hodet og kroppen.

Løp langturene litt og litt lenger utover våren, men ikke tenk for mye på antall kilometer. Se heller på antall minutter og prøv å strekk langturene opp mot 100 minutter i totaltid.

Terskeløktene

Det som kjennetegner en terskeløkt er at intensiteten er moderat, eller behagelig anstrengt. Du skal jobbe på en intensitet som gjør at laktaten ikke hoper seg opp i muskulaturen slik at du stivner. På terskeløkter er ofte pausa ganske kort, og farten kontrollert. Varigheten på dragtiden ligger på rundt halvtimen.

Vi presenterer her tre terskeløkter: Én med lengre drag, én med kortere drag, og ém økt med kontinuerlig innsats. Intensiteten skal være noenlunde lik, men farten kan naturlig nok økes på de kortere dragene, siden de … ja, er korte.

6–8 x 1000 meter / 1 min pause

Denne økta kan løpes i en fart som tilsvarer cirka 10-kilometerfarten din. Du skal avslutte økta med en følelse av at du kunne kjørt to drag til i samme fart.

8–10 x 2 min + 10 x 1 min / 30 sek + 20 sek pause

Først løper du åtte til ti 2-minuttersdrag med 30 sekund pause. Farten kan nærme seg tiltenkt konkurransefart på 5-kilometer. Ingen seriepause før du går over på 1-minuttersdragene. Her kan du øke farten enda et hakk, men husk at pausene er korte, så det skal oppleves kontrollert. Ikke full spurt, men god flyt.

Progressivt tempo – 25-30 minutter

Jogg rolig i en kilometer før du øker farten til halvmaratonfarten din. Denne farten skal være markant raskere enn på de rolige langturene, men samtidig oppleves kontrollert. Hold den farten i 20 minutter før du løper de siste 5-10 minuttene progressivt ned mot 10-kilometerfarten din.

Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold

Konkurransespesifikke økter

En hardøkt skiller seg fra terskeløktene ved at de er kortere i varighet og tøffere i intensitet. Her ligger totalt dragtid på mellom 15 og 25 minutter, og pausene er lengre.

Vi presenterer en hardøkt med lengre drag, og en med kortere drag:

4–5 x 1000 meter / 2–3 min pause

Her kan du starte på tiltenkt konkurransefart på 5 kilometer, og kanskje til og med øke enda litt til på de siste to dragene. Dette skal være en tøff økt, og du skal være ganske kjørt når du er ferdig, helst uten at du er pinne stiv i muskulaturen. Kjenner du at du må øke pauselengden litt, er det lov.

3 x 3-2-1 min / pause 2 min – 1,5 min – 1 min

Tre serier med tre drag, der altså. Økta skal gjennomføres med god trøkk og fart. Løp 3-minuttersdraget og 2-minuttersdraget på 5-kilometerfart, og 1-minuttersdraget på 3-kilometerfart.

Du starter med 3-minuttersdraget og tar deretter en pause på 2 minutter, før du løper 2-minuttersdraget etterfulgt av 1 minutt pause før siste draget på 1 minutt. Deretter får du 1 minutt pause før du starter neste serie.

Sommernattsløpet 2022. Foto: Dominik Zrolka

Ukesforslag

Gode intervalløkter blir endra bedre om du setter de inn i en god treningsuke med riktig balanse mellom trening og hvile. Slik kan du strukturere din treningsuke frem mot Sommernattsløpet:

Ukesforslag til deg som løper 3 økter i uka

Mandag Fri
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag Fri
Torsdag Fri
Fredag Terskeløkt
Lørdag Fri
Søndag 70-100 minutter rolig langtur

Ukesforslag til deg som løper 5 økter i uka

Mandag 30 minutter rolig løpetur
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag Fri
Torsdag 40-50 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Fredag Terskeløkt
Lørdag Fri
Søndag 70-100 minutter rolig langtur

Ukesforslag til deg som løper 7 økter i uka

Mandag 40-50 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag 30 minutter rolig løpetur
Torsdag 50-60 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Fredag Terskeløkt
Lørdag 40-50 minutter rolig løpetur
Søndag 75-100 minutter rolig langtur

– Krigen føles som et ultraløp. Vi må bare komme oss i mål

– Krigen føles som et ultraløp. Vi må bare komme oss i mål


Langs Ukrainas stier og veier forteller ukrainske løpere hvordan det å sette en fot foran den andre hjelper landets løpere med å finne veien gjennom den ufattelige tragedien som rammer dem. Tekst og foto: Matt Kynaston Vi løper forbi Det ukrainske folks frihetsbue og deretter over brua som krysser den glitrende Dnipro-elva. Det er en uvanlig mild og solfylt oktoberdag, en lørdag morgen i sentrum av Kyiv, og de perfekte løpeforholdene nytes av en gruppe med løpere som kommer ned fra brua og inn i Trukhaniv-parken. – Dette er Kyivs løpemekka, alle kommer hit på lørdagsmorgenene, forteller Serhii Popov, initiativtaker…

Glemt passord?

Få mer som abonnent

Som abonnent på Runner’s World får du tilgang til en rekke fordeler, bedre priser i shoppen og mulighet for å lese bladet digitalt når du logger inn.

eller

Opprett konto

Er du abonnent? Aktiver kontoen din

Se bildene fra Sentrumsløpet

Se bildene fra Sentrumsløpet


For en dag det ble i Oslos gater! Fantastisk vårvær og nesten 10 000 løpere påmeldt. Runner’s World var på plass i løypa med både fartsholdere, heiagjeng og fotograf. Se bildegalleriet her.

Store smil, solbrente nesetipper, smånervøs tripping … Det kokte godt nede i Oslo-gryta før start i årets Sentrumsløpet, som ble et flott startskudd for årets løpesesong.

Rundt 6300 stilte til start på 10-kilometeren, og godt over 1000 stilte til start på 5-kilometeren. I tillegg kommer barneløpet som var en stor suksess og åpningsshowet med Sentrumssprinten.

To RW-spaltister på pallen

Runner’s World var godt representert, med to spaltister på pallen i 5-kilometeren. Den allsidige løperen Eli Anne Dvergsdal, som skriver fysioterapi-spalten i RW, hadde ikke de største forventningene før start, på grunn av konkurranser de to siste helgene, men strålte som ei sol der hun tusla rundt i gatene før start. Seieren tok hun likevel, på solide 17:13.

Ånung Viken, som skriver om idrettsvitenskap og treningsfilosofi i RW var lett i steget da han hentet startnummeret lørdag formiddag. Han varmet opp med seier i Sentrumssprinten som var noe glissent befolket grunnet NM terrengløp kort løype samme dag, og tok senere andreplassen på 5-kilometeren med tiden 15:38, halvminuttet bak Marius Garmann Sørli.

Her er pallplassene i Sentrumsløpet 2023:

10 km

 • Kibrab, Ull/Kisa – 29:06
 • Sjur Krystad Prestsæter – Sportsklubben Vidar – 30:22
 • Philip Massacand, Gneist IL – 30:43

 • Maria Sagnes Wågan, IK Tjalve – 34:51
 • Karoline Wisløff Rud – 35:44
 • Nora Andersen, Røa IL – 36:12

5 km

 • Marius Garmann Sørli, Ask Friidrett – 15:10
 • Ånung Viken, Vollan IK – 15:38
 • Mathias Moen, SK Vidar – 15:38

 • Eli Anne Dvergsdal, Fana – 17:13
 • Vilde Antonsen, SK Vidar – 17:48
 • Madelene Holum, SK Vidar – 18:00

Stort bildegalleri

Runner’s World stilte i år med fartsholdere på 10-kilometeren, i tillegg til at vi hadde en egen heia-sone med musikk nede ved Skansen.

I tillegg hadde vi en dyktig fotograf på plass i løypa. Her er bildene:

Alle foto: Sajandan Rutthira/Runner’s World

Sommernattsløpet med to nye distanser

Sommernattsløpet med to nye distanser


Runner’s World spurte tusen løpere om hvilken distanse de best liker å konkurrere på – majoriteten svarte halvmaraton, på andreplass kommer 10 kilometer. Derfor lanserer RWs søsterselskap Springtime Event to nye distanser i årets versjon av Sommernattsløpet.

Hele 36 % av de spurte oppgir halvmaraton som sin favorittdistanse, mens 10-kilometeren får 24 % av stemmene. Dette har arrangørene av Sommernattsløpet tatt til etterretning.

Tidligere har Sommernattsløpet kun bydd på en flat og rask 5-kilometer, nå kan du velge mellom to distanser til: 10 kilometer og halvmaraton, selvfølgelig.

Les også: Fire tips til halvmaratontreningen

Persefest og løpefest

Sommernattsløpet er kjent for å være både en persefest og en løpefest i ett. Løypa er en flat og rask 5-kilometer, som nå enten kan løpes én, to eller fire ganger, alt ettersom hvilken distanse du ønsker å bryne deg på.

Som vanlig løper vi inn i solnedgangen, og som vanlig er løpet en ypperlig anledning til å feire sommeravslutning med kolleger eller feire løpeglede med venner.

Løpet arrangeres i Bergen 3. juni, Trondheim 10. juni og i Oslo 17. juni.

Les også: Slik perser du på 10 kilometer

Fire fete ting ved Sommernattsløpet

Tre distanser, tre byer

Sommernattsløpet arrangeres i Oslo, Bergen og Trondheim. Du finner alle tre distansene, 5 km, 10 km og halvmaraton,  i alle byene.

Flat og rask løype, og da mener vi virkelig flat

Våre dyktige ambassadører i de tre byene har vært ute og løpt og løpt for å finne den flateste og beste løypa. Runner’s World stiller med fartsholdere, og alt er duket for persing!

Publikumsvennlig

Løypa består av én 5-kilometersrunde som enten løpes én, to eller fire ganger, avhengig av hvilken distanse du skal løpe. (Pluss en liten ekstra sløyfe på halvmaratondistansen, selvfølgelig). Dette gjør det til et forutsigbart, lettløpt og ikke minst publikumsvennlig løp med masse liv i løypa.

Lørdag kveld!

Lørdagsløp er det beste, for det betyr at du kan feire etterpå. Få med deg familie, venner eller kollegaer, pakk med deg løpesko og dansesko, og gjør dette til sommerens store løpefest.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer