De beste øktene for en rask 5 kilometer Foto: Dominik Zrolka

De beste øktene for en rask 5 kilometer


5 kilometer en en tricky distanse. Kort nok til at de raske muskelfibrene settes i arbeid, samtidig som en halv mil kan føles som en hel evighet om farten er for høy fra start. Dette er øktbanken du trenger for å grave fram farten til 5 kilometer fra vinterdvalen.

Runner’s World er mediepartner til Sommernattsløpet

Under Sommernattsløpet får du en utmerket anledning til å prøve deg på en rask og flat fem kilometer.

Løpet er blitt arrangert i flere år, og vil i år arrangeres både i Oslo, Bergen og Trondheim. Nytt av året er at Sommernattsløpet også arrangerer 10 kilometer og halvmaraton! Les mer om de nye distansene her.

Årets datoer er lørdag 03. juni i Bergen, og lørdag 10. juni i Trondheim og lørdag 17.juni i Oslo. Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, så her blir det duket for svettefest i solnedgang!

Her får du en solid øktbank fram mot løpet, med et utvalg av både langturer, terskeløkter, konkurransespesifikke økter satt sammen i ulike ukesforslag.

Nøkkeløktene mot en rask 5 km

Langturen

Rolig langtur er en fast bestanddel i alle treningsprogram. Når du trener mot 5 kilometer trenger ikke disse turene å være fryktelig lange, men det er uansett alltid fint å vite at kroppen takler lengre distanser.

Legg inn ukentlige turer på 10-14 kilometer i rolig pratetempo, basert på din individulle, rolige fart.

Turene kan gjerne gå i variert terreng, både på grus og sti, selv om du trener mot et asfaltløp. Det er godt for både hodet og kroppen.

Løp langturene litt og litt lenger utover våren, men ikke tenk for mye på antall kilometer. Se heller på antall minutter og prøv å strekk langturene opp mot 100 minutter i totaltid.

Terskeløktene

Det som kjennetegner en terskeløkt er at intensiteten er moderat, eller behagelig anstrengt. Du skal jobbe på en intensitet som gjør at laktaten ikke hoper seg opp i muskulaturen slik at du stivner. På terskeløkter er ofte pausa ganske kort, og farten kontrollert. Varigheten på dragtiden ligger på rundt halvtimen.

Vi presenterer her tre terskeløkter: Én med lengre drag, én med kortere drag, og ém økt med kontinuerlig innsats. Intensiteten skal være noenlunde lik, men farten kan naturlig nok økes på de kortere dragene, siden de … ja, er korte.

6–8 x 1000 meter / 1 min pause

Denne økta kan løpes i en fart som tilsvarer cirka 10-kilometerfarten din. Du skal avslutte økta med en følelse av at du kunne kjørt to drag til i samme fart.

8–10 x 2 min + 10 x 1 min / 30 sek + 20 sek pause

Først løper du åtte til ti 2-minuttersdrag med 30 sekund pause. Farten kan nærme seg tiltenkt konkurransefart på 5-kilometer. Ingen seriepause før du går over på 1-minuttersdragene. Her kan du øke farten enda et hakk, men husk at pausene er korte, så det skal oppleves kontrollert. Ikke full spurt, men god flyt.

Progressivt tempo – 25-30 minutter

Jogg rolig i en kilometer før du øker farten til halvmaratonfarten din. Denne farten skal være markant raskere enn på de rolige langturene, men samtidig oppleves kontrollert. Hold den farten i 20 minutter før du løper de siste 5-10 minuttene progressivt ned mot 10-kilometerfarten din.

Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold

Konkurransespesifikke økter

En hardøkt skiller seg fra terskeløktene ved at de er kortere i varighet og tøffere i intensitet. Her ligger totalt dragtid på mellom 15 og 25 minutter, og pausene er lengre.

Vi presenterer en hardøkt med lengre drag, og en med kortere drag:

4–5 x 1000 meter / 2–3 min pause

Her kan du starte på tiltenkt konkurransefart på 5 kilometer, og kanskje til og med øke enda litt til på de siste to dragene. Dette skal være en tøff økt, og du skal være ganske kjørt når du er ferdig, helst uten at du er pinne stiv i muskulaturen. Kjenner du at du må øke pauselengden litt, er det lov.

3 x 3-2-1 min / pause 2 min – 1,5 min – 1 min

Tre serier med tre drag, der altså. Økta skal gjennomføres med god trøkk og fart. Løp 3-minuttersdraget og 2-minuttersdraget på 5-kilometerfart, og 1-minuttersdraget på 3-kilometerfart.

Du starter med 3-minuttersdraget og tar deretter en pause på 2 minutter, før du løper 2-minuttersdraget etterfulgt av 1 minutt pause før siste draget på 1 minutt. Deretter får du 1 minutt pause før du starter neste serie.

Sommernattsløpet 2022. Foto: Dominik Zrolka

Ukesforslag

Gode intervalløkter blir endra bedre om du setter de inn i en god treningsuke med riktig balanse mellom trening og hvile. Slik kan du strukturere din treningsuke frem mot Sommernattsløpet:

Ukesforslag til deg som løper 3 økter i uka

Mandag Fri
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag Fri
Torsdag Fri
Fredag Terskeløkt
Lørdag Fri
Søndag 70-100 minutter rolig langtur

Ukesforslag til deg som løper 5 økter i uka

Mandag 30 minutter rolig løpetur
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag Fri
Torsdag 40-50 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Fredag Terskeløkt
Lørdag Fri
Søndag 70-100 minutter rolig langtur

Ukesforslag til deg som løper 7 økter i uka

Mandag 40-50 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Tirsdag Konkurransespesifikk intervalløkt
Onsdag 30 minutter rolig løpetur
Torsdag 50-60 minutter rolig løpetur + 3-4 stigningsløp
Fredag Terskeløkt
Lørdag 40-50 minutter rolig løpetur
Søndag 75-100 minutter rolig langtur

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Se bildene fra Sentrumsløpet

Se bildene fra Sentrumsløpet


For en dag det ble i Oslos gater! Fantastisk vårvær og nesten 10 000 løpere påmeldt. Runner’s World var på plass i løypa med både fartsholdere, heiagjeng og fotograf. Se bildegalleriet her.

Store smil, solbrente nesetipper, smånervøs tripping … Det kokte godt nede i Oslo-gryta før start i årets Sentrumsløpet, som ble et flott startskudd for årets løpesesong.

Rundt 6300 stilte til start på 10-kilometeren, og godt over 1000 stilte til start på 5-kilometeren. I tillegg kommer barneløpet som var en stor suksess og åpningsshowet med Sentrumssprinten.

To RW-spaltister på pallen

Runner’s World var godt representert, med to spaltister på pallen i 5-kilometeren. Den allsidige løperen Eli Anne Dvergsdal, som skriver fysioterapi-spalten i RW, hadde ikke de største forventningene før start, på grunn av konkurranser de to siste helgene, men strålte som ei sol der hun tusla rundt i gatene før start. Seieren tok hun likevel, på solide 17:13.

Ånung Viken, som skriver om idrettsvitenskap og treningsfilosofi i RW var lett i steget da han hentet startnummeret lørdag formiddag. Han varmet opp med seier i Sentrumssprinten som var noe glissent befolket grunnet NM terrengløp kort løype samme dag, og tok senere andreplassen på 5-kilometeren med tiden 15:38, halvminuttet bak Marius Garmann Sørli.

Her er pallplassene i Sentrumsløpet 2023:

10 km

 • Kibrab, Ull/Kisa – 29:06
 • Sjur Krystad Prestsæter – Sportsklubben Vidar – 30:22
 • Philip Massacand, Gneist IL – 30:43

 • Maria Sagnes Wågan, IK Tjalve – 34:51
 • Karoline Wisløff Rud – 35:44
 • Nora Andersen, Røa IL – 36:12

5 km

 • Marius Garmann Sørli, Ask Friidrett – 15:10
 • Ånung Viken, Vollan IK – 15:38
 • Mathias Moen, SK Vidar – 15:38

 • Eli Anne Dvergsdal, Fana – 17:13
 • Vilde Antonsen, SK Vidar – 17:48
 • Madelene Holum, SK Vidar – 18:00

Stort bildegalleri

Runner’s World stilte i år med fartsholdere på 10-kilometeren, i tillegg til at vi hadde en egen heia-sone med musikk nede ved Skansen.

I tillegg hadde vi en dyktig fotograf på plass i løypa. Her er bildene:

Alle foto: Sajandan Rutthira/Runner’s World

Sommernattsløpet med to nye distanser

Sommernattsløpet med to nye distanser


Runner’s World spurte tusen løpere om hvilken distanse de best liker å konkurrere på – majoriteten svarte halvmaraton, på andreplass kommer 10 kilometer. Derfor lanserer RWs søsterselskap Springtime Event to nye distanser i årets versjon av Sommernattsløpet.

Hele 36 % av de spurte oppgir halvmaraton som sin favorittdistanse, mens 10-kilometeren får 24 % av stemmene. Dette har arrangørene av Sommernattsløpet tatt til etterretning.

Tidligere har Sommernattsløpet kun bydd på en flat og rask 5-kilometer, nå kan du velge mellom to distanser til: 10 kilometer og halvmaraton, selvfølgelig.

Les også: Fire tips til halvmaratontreningen

Persefest og løpefest

Sommernattsløpet er kjent for å være både en persefest og en løpefest i ett. Løypa er en flat og rask 5-kilometer, som nå enten kan løpes én, to eller fire ganger, alt ettersom hvilken distanse du ønsker å bryne deg på.

Som vanlig løper vi inn i solnedgangen, og som vanlig er løpet en ypperlig anledning til å feire sommeravslutning med kolleger eller feire løpeglede med venner.

Løpet arrangeres i Bergen 3. juni, Trondheim 10. juni og i Oslo 17. juni.

Les også: Slik perser du på 10 kilometer

Fire fete ting ved Sommernattsløpet

Tre distanser, tre byer

Sommernattsløpet arrangeres i Oslo, Bergen og Trondheim. Du finner alle tre distansene, 5 km, 10 km og halvmaraton,  i alle byene.

Flat og rask løype, og da mener vi virkelig flat

Våre dyktige ambassadører i de tre byene har vært ute og løpt og løpt for å finne den flateste og beste løypa. Runner’s World stiller med fartsholdere, og alt er duket for persing!

Publikumsvennlig

Løypa består av én 5-kilometersrunde som enten løpes én, to eller fire ganger, avhengig av hvilken distanse du skal løpe. (Pluss en liten ekstra sløyfe på halvmaratondistansen, selvfølgelig). Dette gjør det til et forutsigbart, lettløpt og ikke minst publikumsvennlig løp med masse liv i løypa.

Lørdag kveld!

Lørdagsløp er det beste, for det betyr at du kan feire etterpå. Få med deg familie, venner eller kollegaer, pakk med deg løpesko og dansesko, og gjør dette til sommerens store løpefest.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer
Fire vanlige løpeskader i fot og ankel – og hvordan du blir kvitt dem

Fire vanlige løpeskader i fot og ankel – og hvordan du blir kvitt dem


Foten vår består av eit samansett system med knoklar, sener, og muskulatur. Alle desse veva kan bli irritert, overbelasta og skada. Fire av dei vanlegaste løpeskadane i fot og ankel er plantar fascitt, overtrakk, akillestendinopati og trøtthetsbrudd. Så, lat oss starte med det første som treff den isfrie asfalten eller den innbydande stien på våren, nemleg foten. Som du sikkert har merka ved prøving av sko, så er alle føter ulike i både storleik og utforming, men det fins mange fellestrekk. Slik kan du bli kvitt de vanligste løpeskadene: 1. Plantar fascitt Plantar fascitt er ein relativt vanleg belastningsskade hos…

Glemt passord?

Få mer som abonnent

Som abonnent på Runner’s World får du tilgang til en rekke fordeler, bedre priser i shoppen og mulighet for å lese bladet digitalt når du logger inn.

eller

Opprett konto

Er du abonnent? Aktiver kontoen din

Dette er Golden Trail National Series 2023

Dette er Golden Trail National Series 2023


GTNS er tilbake med åtte terrengløp på blokka i år. Fem norske løp er på lista i den nordiske serien, inkludert finalen – se hvilke her!

Golden Trail-serien har som mål å skape vekst og blest rundt terrengløping, og består av nasjonale serier med spennende, lokale terrengløp som etter hvert ender opp i regionale finaler og til slutt en verdensfinale. Her kan verdenseliten og den gjengse terrengløper stille til start og konkurrere side om side.

Nå er den nasjonale, det vil si nordiske, serien lansert, med åtte løp inkludert finale.

Fra Nøsen Hundreds 2022. Foto: Tonje Lien Wold

Dette er løpene i den nordiske serien:

 1. SANDNES ULTRA TRAIL – 22. APRIL, NORGE / 23 KM + 1400 M
 2. BODOM TRAIL – 5. MAI, FINLAND / 21 KM+ 500 M
 3. HAMMER TRAIL – 13. MAI, DANMARK / 30 K +1100 M
 4. NØSEN HUNDREDS – 17. JUNI, NORGE/ 21,8 KM + 832 M
 5. SALOMON 27K FJÄLLMARATHON – 30. JULI, SVERIGE / 27 KM +1150 M
 6. STRANDA FJORD TRAIL RACE – 12. AUGUST, NORGE / 25 KM +1700 M
 7. ROMSDALSEGGENLØPET – 2. SEPTEMBER, NORGE / 28 KM + 2400 M
 8. NORDICS FINAL – 16. SEPTEMBER, FÝRI TRAIL, NORGE / 29 KM + 1200 M

Fýri Resort er lokasjonen til finaleløpet i den nordiske Golden Trail-serien.

Mål og mening bak GTS

Golden Trail Series ønsker etter å løfte og promotere terreng- og fjelløpere for å vise frem hva slags topputøvere de faktisk er. I tillegg streber serien etter å vise fram de flotte områdene disse løperne trener og konkurrerer i. Et tredje mål er å anerkjenne de dedikerte tilhengerne og tilskuerne av sporten, som utgjør en viktig ingrediens i terrengløperverdenen.

Alle løpene i serien er nøye utvalgt med tanke på omgivelser, utfordring, historie og atmosfære – både for publikum og løpere. Dette er løpene som alle løpere ønsker å oppleve og som gjerne befinner seg på mang en løpers bucket list.

Fra Nøsen Hundreds 2022. Foto: Tonje Lien Wold

En skikkelig terreng-turnering

Alle som kaprer en pallplass i hver av kvalifiseringsløpene i den nordiske serien, vinner billetter til å delta i den nordiske finalen FÝRI TRAIL den 16. september. Inkludert i premien er også støtte til reise og overnatting.

Topp tre kvinner og menn i finaleløpet vinner startplass til Golden Trail Championship 2023, som finner sted i Il Golfo Dell’Isola Trail Race i Italia 19.–22. oktober 2023.

Denne grand finalen samler alle de ulike Golden Trail Nationals-seriene, som er som følger:

 • Frankrike/Belgia
 • Spania/Portugal
 • Italia
 • Storbritannia/Nederland
 • Tyskland/Østerrike/Sveits
 • Tsjekkia/Polen/Slovakia
 • USA/Canada
 • Mexico
 • Nordics
 • Japan
 • Slovenia/Kroatia/Ungarn

Her kan du lese mer om den nordiske Golden Trail-serien.

Her kan du lese mer om finaleløpet Fyri Trail.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer
Sponset innlegg
Ånungs teknikkskole: Slik får du hofta fram når du løper

Ånungs teknikkskole: Slik får du hofta fram når du løper


I denne spalten tar vi for oss ulike aspekter ved løpesteget og gir deg noen konkrete forklaringer og tips. Temaet for dagens timeplan er hofte, knær og armer! Løping er enkelt, og de aller fleste klarer å løpe. Det kreves heller ikke nødvendigvis en lytefri teknikk for at det skal gå fort, men hver enkelt løper løser det ut ifra sin biomekanikk og sine forutsetninger. Du har sikkert hørt at jo mer du løper, desto bedre teknisk og mer løpsøkonomisk vil løpinga di bli. Samtidig finnes det noen retningslinjer og prinsipper som er verdt å ta med seg i jakten…

Glemt passord?

Få mer som abonnent

Som abonnent på Runner’s World får du tilgang til en rekke fordeler, bedre priser i shoppen og mulighet for å lese bladet digitalt når du logger inn.

eller

Opprett konto

Er du abonnent? Aktiver kontoen din

Dette innholdet er kun for deg som er abonnent

Glemt passord?

Få mer som abonnent

Som abonnent på Runner’s World får du tilgang til en rekke fordeler, bedre priser i shoppen og mulighet for å lese bladet digitalt når du logger inn.

eller

Opprett konto

Er du abonnent? Aktiver kontoen din