Når løping blir forskning…


Beklager at det har vært litt stille fra meg en stund…det er ikke noe galt, bare vært himla travelt og motivasjonen til å skrive har vært litt laber en stund. Treningsmotivasjonen derimot er på topp som vanlig! Problemet mitt er bare at jeg klarer ikke å la vær å sammenlikne meg med andre! Jeg surret med dette problemet innen styrketrening også en periode…gremtes over de stusselige knebøyene mine, irriterte meg over benkprestasjonene – men måtte tilslutt bare innse at jeg er meg, og de andre er de andre. Jeg gjør så godt jeg kan, det går opp og ned, styrken kommer og går i takt med hva man trener, spiser og dagsformen. Og jeg må jo bare en eller annen gang innse at jeg ikke kan sammenlikne meg med de som lever av å være personlige trenere, er i 20-årene, trener to pass om dagen og kun har seg selv å tenke på.

Men nå har jeg jaggu begynt med det samme tullet innen løping også! Er det mulig! Jeg har blitt «venner» med et par britiske jenter som løper i eliten av hinderløp i England – ja hun ene sikter seg til og med mot OL i triathlon hvis jeg har fått med meg alt rett. Stadig vekk kommer det bilder på facebook, instagram ol med monkeybarøving (er det monkeybars på hvert gatehjørne i England btw??), det løpes mil etter mil i flotte tempoer…og jeg føler meg stusselig! Men de er unge…og det virker jaggu ikke som de har noe annet å drive med. Er det virkelig sånn at denne alderen begynner å ta meg igjen…neeeeeeeeeeeeh vil ikke 😉 Og hva med tidsklemma…det er alltid søvnen jeg kniper inn timene i døgnet på og da vet jeg jo inderlig godt at prestasjonene blir deretter…

Og det er forresten nok av flotte folk her hjemme i Norge og som man lett kan sammenlikne seg med – og jeg tenker hva kan jeg gjøre for å bli bedre??? For jeg vil jo så gjerne være bra jeg og!!! Mens jeg halser etter Supermann i skogen og klager på at formen er så dårlig – svarer han bare «Ja da gjør du noe galt med treningen!»

Og mulig det…lapskaustrening var det noen som kalte det – den halvveistreningen som man lett kan falle til å drive med. Men jeg har virkelig prøvd nå siste 2 månedene altså…jeg løper intervaller på mølle inne, og prøver å kjøre rolig langkjøring ute. Jeg har tilogmed klart å komme meg enda 15 minutter tidligere ut døra nettopp for å rekke å løpe enda litt lengre før jobb. Og jeg har drevet forskningsbasert intervalltrening med råd både fra den ene og den andre. Men jeg vet ikke makspuls, jeg vet ikke hvilken pulssone jeg ligger i – og gud hjelpes da kan det visst fort bli lapsskaustrening – eller kukerundttrening som det kalles inne på studio. Men jeg prøver altså – jeg gjør virkelig det! Men burde løpt med klokke, burde løpt med pulsbelte (hater det!) og burde drevet enda mer evidensbasert trening (et ord vi bruker mye innen sykepleie..alt er evidensbasert…altså forsket på…og veldig veldig viktig!)

Jeg ser løpesesongen er igang for langdistanseløperne med maraton og enda lengre distanser – og folk holder flott tempo – og jeg gleder meg på deres vegne altså – men jeg er også superspent på egen sesong – den starter om ganske nøyaktig en måned i Holmenkollen. 5 km hinderløp med Tough Viking – de arrangerte løp nå i Slottsskogen i Gøteborg og det så sykt kult ut. Jeg er så spent på om de tar med seg noen av de morsomme hindrene hit til Norge og! Forventningene mine til arrangøren er høye, så fallhøyden er dertil stor…men på den andre siden – man kan bare bli enda mer positivt overrasket da!

Jeg velger å se fremover – det er enda en måned igjen med trening, nå skal jeg tilLas Vegas om 3 dager og da skal kroppen resettes, jeg skal hvile, sove i god seng, spise masse god mat, drikke paraplydrinker og bare stresse ned. Kansksje det gir nye resultater innen løpig og?

KlemMari

Beste med å løpe om morgenen må være følelsen av morgensolen på ansiktet

Siste utgave av Runner’s World

 • Alt om halvmaraton: Tips fra Sondre Nordstad Moen, Jack Waitz og Martin Lager. Sniktitt i treningsdagboka til Grete Waitz + to ulike treningsprogram på halvmara.
 • Angelika Sverdrup om hvordan hun ble en løper.
 • Etappeløping i Costa Rika.
 • Hvordan trene i unntakstilstand: øktforslag og konkrete tips.
 • Marita Stenhaug Johansen bruker løping som våpen i kampen mot MS-monsteret.
 • Kunsten å gå underveis i et langt ultraløp.
 • 7 GPS-klokker.
 • Kunsten å toppe formen riktig.

Bli abonnent


Hvis det er ETT hinderløp du skal løpe….


Selvom vi tyvstartet sesongen litt i England under Tough guy i januar, og selvom de i både England og USA har holdt på kontinuerlig nå en stund med hinderløpe – kicker vi igang hinderløpsesongen her i Norge i dag med Tough Viking. Riktig nok i Gøteborg, men jeg vet det er flere som reiser over dit for å starte sesongen.

Deriblant min fine hinderløpvenninne Lene mari. Jeg skulle gjerne vært med henne, men dessverre sitter jeg her på nattevakter, og så er det faktisk sånn (helt utrolig men sant) at det finnes et liv utenom hinderløp og (?), derfor starter ikke min sesong før 31.mai. Men det er greit, jeg føler jeg stadig har godt av trening mot sesongen, så nyter godt at det enda er en måned igjen.

Uansett… Lene Mari lagde for noen dager siden et fantastisk godt blogginnlegg om NORSKE hinderløp – du kan lese det HER. Ellers så tar jeg en oppsummering her på Runners Worldbloggen og. Vi deler begge samme oppfatning om at det er så viktig å støtte opp om de helnorske løpene, så oppsummeringen må bli som Lene Mari skriver…at for hvert internasjonale løp du løper, må du løpe minst et helnorsk løp 😉

 • 30 mai X-Run Bergen

Konkurransen foregår i rå norsk natur med 15-20 hinder fordelt på en strekning på 5-6 km. Man kan løpe alene eller på lag, hvert lag skal bestå av tre personer. De som løper alene kan velge mellom 1 og 2 runder mens alle lag skal løpe 2 runder og vil da forsere hvert hinder to ganger. X’en står forøvrig for at både hindre og løypens distanse er delvis ukjent… Klarer du ikke hinderet får du tilleggstid og lagene må til enhver tid holde sammen.

 

X-Run mini arrangere etter det vanlige løpet og et hinderløp rettet mot barn 7 – 15 år fordelt på tre aldersklasser. X-Run Mini er et skikkelig løp, og man får både startnummer og sin egen startid.

 

Les mer HER

 • 6 Juni Barskingen, Rakkestad

5 km lang hinderløp som arrangeres på Åstorp Gård i Rakkestad. 18 år aldersgrense. Man kan delta individuell eller som lag 3-6 personer. De lover stor variasjon i hindrene og har straff på 15 spensthopp per hinder man ikke klarer. Det ryktes også om  et hinder inn i en låve.

 Les mer HER

 

 • 13 Juni X-Run Eidsvoll

Se over

 

 • 14 Juni TROLLJEGER junior Sandnes

I Trolljeger deltar kan man delta alene, i lite jaktlag eller stort jaktlag. Løypa er cirka 8 km lang og de lover at du får pushet grensene dine i dette løpet. En liten advarsel er det dog, er du redd for troll er det kanskje best å holde seg hjemme…

 

Trolljeger junior er et tilbud for hele familien for barn fra 7 år og oppover .

 

Les mer Her

 • 20 Juni The Beast- Skudeneshavn

THE BEAST er et hinderløp som består av 6 våte og utfordrende kilometer fylt med masse hindringer designet for å teste din utholdenhet, styrke, konsentrasjon, balanse og ikke minst din mentale styrke. Du starter med tre liv og for å få en tellende tid i mål må du ikke miste alle.

Les mer HER

 

 • 20 Juni TROLLJEGERprøven Sandnes

Se over

 • 22 August , Viking Race Miðgarðr Oslo

«Mankind knows little». 5 kilomter utgaven av Viking Race. 5 kilometerløpet er det laveste nivået av Viking Race, men la deg ikke lure, man vil bli utfordret.  Dette er et perfekt løp å starte med for de som er nysgjerrige og har lyst til å prøve seg på et hinderløp. Straffen ( for å ikke klare et hinder) er burpees.

Les mer HER

 

 • 23 August Viking Race Ásgarðr 10k Oslo

«A Race of Ice & Fire» Dett er det neste nivået etter 5 kilometeren av Viking Race og har en distanse 10 kilometer (og nei , det er slett ikke 5 kilometeren 2 ganger) Dette løpet passer for de som ønsker seg litt mer utfordringer enn det de får i det 5 kilometer lange løpet, da både hinder og terreng vil være mer utfordrende, men fortsatt noe de fleste vil klare å gjennomføre. 

Les mer HER

 • 29 August X-run Oslo

Se over

 • 5 september TROLLJEGERprøven Bergen og TROLLJEGERjunior 6 september

Se over 


 • 7 November , det ryktes om et løp til i den norske sesongen…… 

Det er mange små variasjoner i regler i disse løpene og straffen man får om an ikke klarer varierer også fra løp til løp. Det varierer også hvor mye og hva man får informasjon om i forkant. Noen av arrangørene vil holde noe hemmelig og lar nettopp det og ikke vite alt være en del av utfordringen. Noen har krav om litt svømmeferdigheter, andre ikke. Jeg vil anbefale å gå inn å titte på sidene deres og også følge de på facebook og bli litt «kjent» med løpene. Det er noe av det som gjør hinderløp så morsomt, at arrangørene setter sitt eget preg på det slik at de blir litt forskjellige. 

 

Det er enda mulighet til å melde seg på løp, så ikke vær redd for å prøve noe nytt. Jeg garanterer dere adrenalinrush dere aldri har kjent maken til! Her er forøvrig mine løp denne sesongen…ja så langt ihvertfall – hvem vet hva mer som kan dukke opp 😉

KlemMari

Tusen takk til Lene Mari for fin oppsummering av løpene vi finner i Norge denne sesongen 😉

Da er sesongen 2015 klar!


Jeg har vel egentlig hele tiden visst sånn ca hva vi ønsket å gjøre i 2015, og gleden var ihvertfall stor hos meg da jeg fikk med meg Supermann på enda en hinderløpsesong. Det skal ikke stikkes under en stol at dette koster endel penger, og derfor må man jo gjøre noen prioriteringer om man skal klare å få det til. Spesielt når man velger å trekke ut av Norge også.

Nå har vi vært superheldige å få endel støtte og samarbeidspartnere også i 2015 – det er f eks en grunn til at vi løper for team Viking Race, vi fronter gjerne X’ene til X-run, vi er evig takknemlig til Proteinfabrikken – og sist nå på listen kan vi flotte oss med nytt tøy på konkurransene i tillegg.

Det har i tillegg dukket opp et par ekstra løp som ikke var helt planlagt, men så lenge det er helnorske løp så ønsker vi de hjertlig velkomne og støtter opp om dem!

Så da ser terminlisten for 2015 slik ut:

Mai:

– Tough Viking – Oslo

Juni:

Barskingen – Rakkestad

X-run – Eidsvoll

August:

Viking Race 5 km

Viking Race 10 km

X-run Oslo

September:

– Toughest – Holmenkollen

– Spartan Race Sprint

– Spartan Race Super

– Spartan Race Beast

Oktober

– OCR World Championship (må kvalifiseres)

November

– Overraskelse!

Det blir å løpe endel lag, noe sammen med gamle venner, noe med nye venner og også kanskje til og med med helt nye bekjentskaper – kanskje noe av det jeg digger aller mest med denne sporten – det dukker hele tiden opp nye flotte mennesker man blir kjent med.

Treningen har endelig flyttet seg ut i skogen – Supermann og jeg hadde vår første langtur ute i skogene rundt Lørenskog og Rælingen forleden – og på tross av snø, gjørme og myyye vann, var det bare helt herlig! Jeg nøt hvert skritt jeg løp bak min kjære – og jeg gleder meg allerede til fredag da vi skal ut igjen!

KlemMari

 

Hva er det med hinderløp som gjør at jeg brenner sånn for dette?


Jeg er så utrolig glad for at jeg har fått lov til å bli med blant Runners World bloggerne. På den måten håper jeg at jeg når ut til flere treningsglade mennesker med budskapet mitt. Ja man blir nesten litt religiøs og vil gjerne forkynne det gode budskap…

Det er virkelig et grunn til at hinderløp eller obstacle course running (OCR) er verdens raskest voksende idrett. Løpene har ALT. De er for ALLE. Og de finnes OVERALT. Ja det er jaggu ikke langt unna. Enn så lenge i Norge har vi sesong på hinderløp – og sesongen er dessverre kort – den begynner i slutten av mai og varer til midten av september. Helt logisk var dette for meg da jeg begynte med denne idretten for 2 år siden. Nå tenker jeg helt annerledes…HVORFOR må jeg vente helt til mai før jeg kan begynne å løpe??? Veeel jeg må jo ikke det, men dessverre blir det fort kostbart når man skal strekke idretten ut over sesongen i Norge. Hvis du vil kan du løpe løp over hele verden året rundt. England, som har fått en spesiell plass i hjertet mitt, har løp hver eneste helg rundt om i hele England (ja faktisk over hele denne øya der borte). Engelskmennene er gærne! De løper året rundt i shorts og singlett, med tutuer og parykker, i kjoler og skjørt – og de er like blide! Jeg ler meg ihjel der jeg møter med lue, votter, vindtett og vanntett! Men mulighetene er der.

Heldigvis har vi endel ildsjeler i Norge og!!! Og det er her jeg begynner å bli religiøs! Jeg vil så gjerne at disse ildsjelene får det til i Norge som de har klart i utlandet. I England bl a har de en egen hinderløpserie, der du samler poeng gjennom løp du løper, ja litt på linje med fotballserien. Og tilslutt får man jo da en vinner. Selvom det å vinne ikke er alt! Men tenk så kult om vi fikk til det samme her hjemme, en hinderløpserie, der alle de genuint norske løpene hadde samarbeidet om datoer og steder og laget et serie der man kunne være med og løpe – ja og kanskje fikk man en ekstra medalje, kanskje et diplom – heder og ære, men uansett masse gøy! Vi har jo så langt både Barskingen, X-run og Viking Race her nede på Østlandet, vi har Trolljeger og Beast på sør-vestlandet. Men det hjelper ikke at vi har de her…vi må også delta! For internett er mektig, og nettopp derfor skulle jeg gitt så mye for å vært toppblogger – jeg vil nå ut til flest mulig. ALLE skal løpe Toughest i Holmenkollen. Hvorfor det? Jo de spammer facebook med reklame HVER dag. De flasher unnarennet i Kollen som det ultimate kule hinderet, og folk går i «fella» som bare det! Ikke for det – jeg løp det selv i fjor, og løpet er kult, hindrene er mange og kule, noen skikkelig adrenalinrysare, og ja kult å løpe (?) opp unnarennet som siste hinder…men løpet mangler den personligheten som X-run og Viking Race (og mest sannsynelig Beast og Trolljeger også) har. Men hva med Wyller ned og opp som Viking Race hadde ifjor – DET krever sin mann og kvinne! Og hva med X’en til X’run…du vet ikke hvor langt du skal , du vet ikke hva som møter deg og når…og så langt har de alltid klart å få meg på knærne, med tunga ut av munnen og med en blanding av tårer og stjerner i øynene! Beast har et ny vri med tags som du mister underveis i løpet hvis du bommer på hindre! Kule løp, kule folk og bra opplegg som fokuserer på nettopp det jeg brenner så enormt for:

Hinderløp er for ALLE. Alle kan klare det, alle skal klare det! De er der for å få folk opp av sofaen og ut i skogen. Vi skal trene oss opp til å fullføre med stil. Og mens vi fullfører med stil så har vi det gøy. Vi ler med syra oppetter ørene, vi pusher hverandre, heier hverandre frem, vi hjelper folk vi aldri har møtt før og pusher en stakkar som har knela i en oppoverbakke, eller sliter med en vegg. Vi får bedre kondisjon, vi blir sterkere i armer, bein og hodet. Vi får nye venner, venner for livet – vi blir sunnere og friskere. Det er IKKE krav til cuts og sixpack, men det ER krav til å ta hensyn og hjelpe hverandre. Det er IKKE lov å spenne bein på naboen eller å tråkke ned noen på startstreken. Det er lov å vinne, men noen må også komme sist – og den følelsen jeg hadde ifjor på X-run da vi satt i målområdet og ventet på at siste laget skulle komme imål så premieutdelingen kunne starte, å sitte der og se laget komme…jobbe seg gjennom hinder etter hinder på banen foran oss, hører hvordan ALLE heiet de frem, kjenne hvordan blodet bruste og gåsehuden reiste seg da de forserte den siste veggen, og den følelsen da ALLE som satt og ventet reiste seg og ga stående applaus da de løp i mål – ja den følelsen er helt uvurderelig! Det var ingen tapere den dagen – bare vinnere! Og noen vant antagelig mye mer enn andre! Noen vant antagelig over seg selv, over stigmaer både fra seg selv og andre, de vant kanskje starten på et nytt liv – og nettopp dette ser man mye av i utlandet – hvordan hinderløp har vært starten på et nytt liv for noen mennesker. Du må trene, jobbe med kondisjon, styrke og balanse/koordinasjon – og det du får ut av det er en sunnere og friskere og lykkeligere kropp.

I den syke syke verden vi til dels lever i, der man enten spiser seg ihjel, sulter seg ihjel – eller trener for alle de gale verdiene – så kommer hinderløpsporten inn på sidelinja som en sunn nyhet. De gangene jeg har vært i utlandet nå og skulle konkurrere, så har fokuset mitt vært på å spise godt og (til dels) sunt for å ha nok energi til å fullføre med stil, fokuset mitt har ikke vært ha kunne ta bilde av sixpacken og blodårene i speilet før jeg skulle løpe. Når man skal løpe 2 mil i gjørme, bruke opp mot 3 timer på dette og forsere X antall hinder underveis – og det man får servert er vann og en banan…ja da er det helt uaktuelt å stille på startstreken uten nok energi i kroppen. Og dessverre funker det dårlig å ta med seg ekstra energi underveis…ja det er noen som løper med camelback eller gel-packs…men etter å ha forsert både gjørmevann, gjørmegrøfter og krabbet i sauemøkk…ja da frister det ikke å putte noe i munn som har vært med på den ferden 😉

Jeg ble nok litt revet med nå merker jeg – men jeg vil så gjerne dele gleden med dere og jeg lover dere – hvis dere tør å bli med – dere angrer ikke! Og som sagt – ALLE kan bli med – det er plass til både den mindre trente personen og til den topptrente personen – uansett blir det gøy og uansett blir det adrenalin – og adrenalinet gjør deg til en junkie…en junkie som bare vil ha mer og mer og mer!

KlemMari

Burpees er bare spensthopp med pause ;)


Hahaha god morgen alle sammen – måtte bare dele dette herlige utsagnet med dere. Det kom gjennom en diskusjon på chatten med mentor Andreas Dietzel som syntes 15 spentshopp som straff i det nye norske hinderløpet Barskingen var så ille. Jeg var da helt uenig og synes jo 30 burpees er helt grusomt iforhold…hvorpå mitt store idol altså kommer med det legndariske utsagnet «Burpees er bare spensthopp med pause!» …greit! Så altså folkens…hvis spensthopp er bedre trening enn burpees, så skal jeg med glede bytte ut #500burpeesaweek challengen til Beast-gjengen med #500spenshoppiuka utfordringen. Hva sier dere – burpees eller spensthopp?

Uansett…ny uke, nye muligheter! Jeg er superfornøyd med forrige ukes løpsinnsats med 33 kilomete langkjøring til sammen og ny personlig pers på mølleøkta mi på søndag. Riktignok tok den og styrkeøkten min på lørdag totalt knekken på meg, så har sånn ca vondt i hele kroppen, gangsperre og ser ut som jeg er 90 år og beinskjør….jeg skjønner ikke at man ikke noengang skal lære – jeg mener…når man ikke har trent bein på en ukes tid og så kliner til med både tunge sumomark og en haug knebøy + bulgarsk utfall for å nevne noe…. det er jo bare å be om trøbbel! Men det går vel over etterhvert…i mellomtiden har jeg blåst støv av sykkelen min…den får frakte meg rundt når beina svikter totalt 😉

Ellers må jeg bare ydmykt få si takk til alle dere som har vært innom bloggen her i helgen og kommet med så mange positive tilbakemeldiger på innlegget mitt om plantar fascitt…tydelig at jeg ikke er alene med dette problemet. Jeg er så glad hvis det jeg skrev kan ha vært til tips og råd for noen andre. Og til dere som satte store spørsmålstegn ved at jeg fortsatte å løpe ifjor…og mente det kanskje ikke var så himla lurt…vel det er jeg fullstendig klar over…men jeg tror jeg har mange med meg der ute som også skjønner meg…det er rart med det…men får man en skade et sted, så er liksom det det eneste man har lyst til å gjøre…veldig rart, men tror det er ganske spot on…

Høydepunktet denne uken blir Bootcampen med Viking Race – ifølge Andreas er det over 200 (!) som har meldt seg på – WOW! Hvor kult er ikke det liksom…men jeg kan jo ikke si noe annet enn at jeg skjønner alle sammen. Herregud det er jo bare så gøy, og jeg gleder meg masse! Kl 17 på St.hans haugen altså førstkommende torsdag 😉

Ha en strålende uke da dere 😉

KlemMari

 

//tights//

98 % smertefri – min historie om plantar fascitt!


Jeg har flere ganger blitt spurt om hvordan jeg klarer å løpe så mye siden jeg har vært plaget med plantar fascitt. Og om jeg har noen råd å komme med. Og jeg skal selvfølgelig komme med mine erfaringer og gi råd som best jeg kan etter mine evner. Men dette innlegget er basert på mine erfaringer og det jeg har lest meg opp på emnet.

Plantar fascitt er en irritasjon i et seneliknende bindevev under foten som kalles plantarfascien. Det er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærene.

Årsaken skyldes ofte overbelastning av festet på hælbenet, enten i form av hopping, løping, ganger eller stilleståing på harde underlag – ofte med dårlig fottøy. Man er ekstra utsatt om man er hulfot, plattfot eller overvektig. Overbelastningen lager små mikrotraumer og rifter i fascien som  forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet. Over tid kan dette gi sterke smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk er at smertene varer over lengre perioder – varierer fra person til person, men kan vare fra 6-24 måneder.

På røntgen bilde kan man iblant se en hælspore, denne dannes på grunn av stress på festet til plantarfascien. Men man kan både ha plantar fascitt med og uten hælspore, og det er ikke hælsporen som gjør vondt, men selve lidelsen.

Smertene kjennes ofte som skarpe knivstikk under foten, verst etter å ha sittet eller ligget en stund. I verste fall klarer man ikke trå ned på foten. Hvis man har stått eller gått lenge kan smerten kjennes som verking under fotsålen og fotbuen kan verke.


Jeg merket første gang min smerte tidlig våren 2014. Jeg hadde kommet godt i gang med løpingen ute, og ignorerte til å begynne med problemet. Etterhvert – fortsatt med skylapper på – begynte jeg å google litt…og sammenliknet smerten med andre som hadde liknende. Og dummere var jeg ikke enn at jeg fikk 2 + 2 til å bli 4, og da min gode fysiovenn etterhvert bekreftet diagnosen, ble jeg veldig veldig lei meg. Jeg er jo ingen superløper, men jeg liker det veldig godt, og det passet enormt dårlig å skulle la løpingen ligge til et minimum nå. Første målet for sesongen var Holmenkollstafetten med jobben, og jeg lot faktisk løpingen få en pause i nesten en måned før denne, og hvorpå jeg også fikk trykkbølgebehandling hos fysioterapeut. Underveis leste jeg selvfølgelig alt jeg kom over om plantar fascitt…men noe mer positiv ble jeg ikke – konklusjonen var den samme overalt:

– trykkbølgebehandling kunne hjelpe, men var ingen garanti og de fleste slet med denne lidelsen i laaaaaaaaaaaaaaaaaaang tid. Flere var faktisk nesten blitt invalide også.

Sommeren kom…jeg reiste til syden, og skulle jo da altså ikke løpe noe på stranden hadde jeg fått streng beskjed om. Jeg gikk turer, tok yoga klasser, drev med tabata på stranden…men måtte jo også selvfølgelig prøve å løpe. Og jeg fikk så vanvittige smerter, jeg gråt nesten og brukte mange timer på å lese enda mer på nett. Da kom jeg over teiping av plantar fascitt…. Det gjorde at jeg kunne holde lidelsen i en viss sjakk…

Da jeg kom hjem fra syden var oppkjøringen til fjorårets hinderløp igang…og jeg lå allerede etter. Flau var jeg ovenfor min trofaste fysiovenn…jeg gjorde det jeg ikke skulle…jeg løp. Jeg teipet og løp. Det var en sommer fyllt med så mye smerte at jeg skjønner nesten ikke hvordan jeg holdt ut…men med hjelp av teipen og løping i skogen gikk det tåling greit. Jeg invisterte også i en Strassburg sokk som visstnok skulle hjelpe litt…og det hadde den nok gjort også om jeg hadde brukt den litt mer…den  hjelper altså til å tøye leggmuskelen. Men det frarøver også nattesøvnen…

Antagelig hadde nå også smertene forplantet seg til ryggen, så i tillegg til smerter i foten om dagen, hadde jeg vanvittige smerter i ryggen om natten. Jeg sov ikke en hel natt fra midt på sommeren til langt ut på høsten…men løpe det skulle jeg….

Første hinderløpet kom – X-run i Oslo – vi fullførte og kom på 2.plass i mixklassen, men det kostet dyrt. Hvert skritt jeg løp av den ca 12 km lange løypen var som kniver under føttene…men jeg bet tennene sammen og fullførte…med teipet fot.

Jeg hadde nå lært meg endel teknikker, blant annet tøying av leggmuskelen og rotering av ankelleddet som var med på å lette på smertene og gjøre det lettere å komme ned på «platåsmertenivået».

Jeg snakket nå også med ei god løpevenninne som forsto akkurat hva jeg pratet om og henviste meg til ortoped – du må få deg ortopediske såler! Heldigvis hadde jeg noen kontakter og fikk meg raskt time i Lillestrøm – men lang i masken ble jeg da jeg fikk høre at jeg ikke fikk de før om 3 måneder….tok tid å lage sålene og det var lang tid før jeg kunne få time til tilpassing…med andre ord, både Viking Race og Spartan Race kom til å finne sted uten ortopediske såler.

Heldigvis for meg er begge disse løpene (eller alle 5!) i mykt skogsterreng og gjørme. Det funket gull å løpe i! Smertene var mye mindre og jeg kunne igjen glede meg over løpet og smertene etterpå var bagateller iforhold til det jeg var vant med.

Nå er det ganske nøyaktig 6 måneder siden jeg fikk ortopediske såler, og jeg er nå så godt som smertefri…98% kanskje? Jeg har lest så mye, diskutert mye og erfart enda mer…og mine råd til deg som evt har begynnende plantar fascitt eller har hatt plagene lenge – KOM DEG TIL ORTOPED! Jeg har selv hatt kollegaer som har vært sykmeldt i lang lang tid og lest om de som nesten har blitt invalide.

Mine råd:

– oppsøk ortoped og hør om du trenger ortopediske såler

– tren styrke i både bein og under fotbuen (legg f eks et håndkle foran foten, og jobb med å dra det til deg med tærne)

– tøy leggmusklene (disse er ofte roten til alt ondt)

– tøy generelt, både hamstring, gluteus og hofteleddsbøyeren

– strassburgsokk kan hjelpe

– støttestrømper har hjulpet meg masse

– ankelstøtte kan lindre smertene og hjelpe

– teip både med kinesologiteip og vanlig sportsteip kan avlaste hvis du absolutt må løpe

– avstå fra løping (urgh…det rådet jeg liker minst)

– trykkbølgebehandling kan hjelpe

– ha flere par joggesko, og varier fra dag til dag så foten får ujevn belastning

– løp mest mulig på ujevnt terreng og i skogen på mykt underlag

– bruk en hard gjenstand, en liten massasjerulle av tre, en hard liten ball el til å rulle under fotsålen et par ganger om dagen – erstatter/likner på det trykkbølgebehandlingen gjør – fast inventar i kofferten min og på stuegulvet

Tøying har blitt min gode venn her i livet!

Nå er sesongen straks her igjen…jeg gleder meg til skogen er klar for å ta meg imot…men på tross av alt dette, jeg klarer faktisk å løpe langt på asfalt/grus uten noe særlig smerter…men hver dag tror jeg ikke er lurt…jeg blir innimellom på minnet med en liten murring om å ta det med ro…og da tar jeg det med ro!

Håper dette har vært til hjelp for noen der ute som kanskje har trengt litt info om denne lidelsen…men dette er altså min historie, og mine erfaringer jeg har ervervet meg iløpet av et år.

KlemMari

Og du ser meg aldri aldri løpe uten kompresjon og gode løpesko – mine favoritt-tights finner du HER!