Maratonminner fra Berlin og Oslo


Hei dere,

Først, jeg skal delta på Oslo Winterrun neste lørdag, 3. februar. Juhuu! Jeg gleder meg! Jeg har ikke løpt dette løpet før, så det blir moro. Skal du løpe? Husk at det går an å etteranmelde seg på løpsdagen! 
Jeg kommer til å dele min opplevelse av løpet her på bloggen etterpå.

I forrige innlegg lovet jeg å dele et maratonminne. Jeg har løpt 3 maraton til nå, men flere skal det bli. Jeg har løpt ett i året fra 2015. Selv om de to første maratonløpene begynner å bli en stund siden så deler jeg. En løpsopplevelse eller en løpserfaring går jo ikke ut på dato.

Mitt første maraton i Berlin i 2015 har jeg allerede skrevet litt om, så det blir kort. Det jeg alltid pleier å si er at alle burde få løpe sitt første maraton der. For en folkefest! Løpet er helt flatt, det er en stor runde og det er publikum absolutt hver eneste meter langs løypen. Det er liv og røre, kubjeller og flagg. Skulle tro man var på 5-mila i Holmenkollen. Jeg aner ikke hvor mange «high fives» jeg gav til barn, når jeg så norske flagg ropte jeg HEIA NORGE, og jeg fikk masse heiarop tilbake. Det gav meg energi. Jeg hadde trent godt, og var godt forberedt. Mitt mål var under 4 timer, og jeg hadde bestemt meg for å satse på 5.30 minutter per km. Det ble en fin og jevn løpetur som gav meg tiden 3 timer og 45 minutter til slutt. Det var en utrolig følelse å løpe i mål på Brandenburger Tor. Jeg delte denne maratongleden med en stor gjeng som vi reiste sammen med, inkludert mannen min som også løp sitt første maraton. Uforglemmelig.

Dagen før dagen – NERVØS NERVØS NERVØS! 

Maraton Expo i Berlin var på gamle Tempelhof flyplass. Enormt! 

Sola mitt i fjeset, men lite visste jeg om at dette bildet skulle ut på Runners world blogg en vakker dag. Meget fornøyd dame etter målgang! Viktige detaljer! Chip, armbånd (som var vondt å ta av) og medalje. 

Mitt neste maraton var i Oslo i 2016. Jeg så frem til dette med skrekkblandet fryd. For det første tenkte jeg veldig på hvordan jeg mentalt syntes to like runder på 21 km skulle bli, og for det andre hadde jeg jo hørt at Oslo maraton er et tyngre maraton siden det ikke er helt flatt. Samtidig så er det moro å gjøre dette hjemme, og det MÅ jo bare være med på lista over gjennomførte maraton. Selvfølgelig var målet å slå Berlin tiden til tross for helt annerledes løypeprofil. Det var en solrik og fin morgen. Det var min #høgepålivet venninne Sissel og jeg som skulle løpe full maraton. Det er jo så mye liv på Rådhusplassen når det er maraton. Vi var superspente før løpet satt i gang. Første runde gikk som en drøm. Litt lite publikum ute, men det gikk fint. Deilig å løpe langs Frognerkilen og innover mot sentrum, og helt magisk å komme inn på Tjuvholmen, Aker brygge og Rådhusplassen. Litt ensomt ute blant containerne på Sørenga (Dette var det siste året med den «gamle» løypen), og jeg var veldig spent på runden OPP rundt Tøyenparken, men det gikk bra. Jeg var mildt sagt «høgepålivet» på vei ned derfra, og da møtte jeg Sissel og ropte at: «Det var ikke så ille rundt parken»

Jeg dro på, full av energi, helt til jeg hadde passert Rådhusplassen for siste gang på andre runde. Da begynte det å røyne på. Skulle gjerne hatt litt publikum i stedet for containere på Sørenga, og den turen opp rundt Tøyenparken var ikke like kul som den første. Det jeg imidlertid visste (Hipp hurra!!) var at når jeg løp ut fra Sørenga løp 3.45 ballongen inn, og når jeg kom ned fra Tøyen parken løp 3.45 ballongen opp. Den hadde jeg full kontroll på, og visste at jeg lå et godt stykke foran. Jeg kom til en drikkestasjon på ca 39 km hvor jeg sa til en eldre sprek mann: «Bare den morsomme delen igjen nå.» Det er tungt på brosteinene på Karl Johan, og jeg var stiv som en stokk når jeg skulle over haugen på Christiania torv. Aldri har de siste 400 meterne føltes lengre, men det å løpe i mål på den blå løperen på Rådhusplassen var helt fantastisk! Og vet dere hva? Jeg knuste Berlin tiden min med 10 minutter (!!) Tiden ble 3 timer og 35 minutter.

På maraton Expo i Oslo fikk vi skrive hvorfor vi løper maraton. 

#høgepålivet venninne Sissel og jeg (Har fått tillatelse) før start. Sissel gjennomførste sitt første maraton med glans! 

Underveis .. 

Smiler på Karl Johan på andre runde. Var nok glad målstreken nærmet seg! 

Hipp hurra for ny pers!! 

Sissel og jeg er knallgod på afterrun 🙂 Flate sko er det eneste som funker etter 42,195 🙂 

I etterkant har jeg ofte tenkt at det ikke var så lurt å forbedre tiden med 10 minutter. Kunne jeg ikke heller tatt det litt step by step? Blir så vanskelig neste gang 😊 Og litt vanskelig ble det på Reykjavik 2017, men det skal jeg dele i et eget innlegg.

Nå har det kommet ny løype på Oslo maraton, men min konklusjon etter maraton 2016 var at to like runder gikk bedre enn jeg hadde sett for meg, og det var supermoro å gjøre dette på hjemmebane. Jeg kommer alltid til å ville delta på en av distansene på Oslo maraton. Går absolutt ikke glipp av den! 

Hilsen Maria 🙂 

Siste utgave av Runner’s World

  • Randonee som kompletterende vinteraktivitet for løpere – hva går sporten ut på, hva trenger du av utstyr, hva må du tenke på av sikkerhet?
  • Stor vinterskoguide – både til glatta og på mølla.
  • Bærekraftige julegaver for løpere.
  • Sondre Nordstad Moens opplevelse av 2:05-løpet i Fukuoka.
  • Barfotløperne – 11 år etter barfotbølgen.
  • Vanlige ernæringsfeil hos løpere og hvordan du unngår dem.
  • Testing: Alt om makspuls, terskel, VO2 max og et mer ukjent begrep – kritisk hastighet.

Bli abonnent


Hvordan trener jeg i en hektisk hverdag?


I den lille presentasjonen min under bildet her på bloggen har jeg skrevet at man får til å trene hvis man vil til tross for all verdens tidsklemme. Det hørtes jo veldig lett ut! Hvorfor heter det tidsklemme da? Måtte le litt for meg selv når jeg leste det på nytt. Det er jo litt av en kabal avogtil, og det er veldig individuelt hvordan man løser det. Jeg har knekt koden som passer for meg.

Noen ganger drømmer jeg om å trene mer strukturert, men det blir foreløpig med drømmen. Jeg har barn som er aktive, og en mann som er mye på reisefot. Jeg er opptatt av å tilrettelegge slik at min trening går minst mulig utover tiden med barna. Heldigvis får jeg det til å passe mange dager i uka grunnet perfekt avstand til jobben. Jeg bruker veien til jobb for alt den er verdt, og løper ofte. Noen ganger varierer jeg med sykling. Jeg står opp før hanen galer for å få med meg intervalltrening på treningssenter før jobb. Jeg er litt allergisk mot tredemøller. Jeg liker best å løpe ute, men på intervalltimer sammen med andre digger jeg derimot tredemøllen, og det har helt klart ført til at jeg har trent mye mer intervaller. Noen morgener er forbeholdt styrketrening.

Min løpetur hjem fra jobb går gjennom Frognerparken … 

Skal jeg løpe lengre turer skjer det oftest i helgene. Nå som skiføret er perfekt avlaster jeg gjerne løpebena med noen skiturer. I 2017 fikk jeg virkelig kjenne på kroppen at den ble utsatt for mye belastning, og det var ikke moro. Jeg har testet ut yoga for å kunne strekke, tøye og bøye mer. Der svikter jeg nemlig altfor mye. Tidligere var jeg skrudd sammen slik at hvis jeg ikke hadde høy puls når jeg gikk ut fra et treningssenter, så var det ikke verdt det. For noe tull!   

Man kommer til et punkt hvor man må jobbe enda hardere for å nå nye mål og personlige rekorder. Det hadde kanskje vært lettere å nå med strukturert trening, men foreløpig så får jeg satse på at mengdetrening og variert trening hjelper meg godt på veien. Jeg konkurrerer stadig med meg selv, og ønsker alltid å oppnå bedre tider i løpeskoene.

… langs Akerselven … 

Kom over et «minne» på Facebook denne uka hvor jeg i 2010 hadde skrevet: «Er så fornøyd med å ha gått hjem fra jobben to dager denne uka. Man får ta den trimmen man får!» … Jeg kan trygt si at pipa har fått en annen lyd nå. Nå er jeg mye mer kravstor på treningstid, men det passet for meg den gangen. Jeg hadde en 1-åring.

Jeg har løpt i dag på herlig snøføre! Beste energipåfyll 🙂 #høgepålivet      

I neste innlegg vil jeg dele et maratonminne. Følg med! Jeg ser også frem mot nye mål jeg kan dele. Jeg gleder meg til et nytt år med mange løp. Noen av dem er Sentrumsløpet, KK mila, Oslo Maraton (Halv) og Valencia Maraton (Hel). Det blir flere. Jeg lover!

Jeg har forresten en ambisjon for 2018: Jeg vil trene mer i skogen! Jeg trener allerede mye på «highwayen» i marka, men i år skal jeg mer ut i terrenget.

Hvordan ser din treningshverdag ut? 

Maria 🙂 

Hva skjedde med deg, Maria?


Jeg har ikke alltid vært sporty. I barndommen var det kun musikk som gjaldt, og jeg likte ikke gym. Jeg var redd for ballen, hoppet ikke høyt og løp ikke fort. Det var ofte tryggest å glemme gymbagen.

Jeg er egentlig sørlandsjente, men har bodd i Oslo over halve livet. De som kjenner meg i Oslo ser jo at jeg med tiden har brukt mer og mer tid på trening og løper fortere, men de vet kanskje ikke på samme måte som de er der hjemme hvor usporty jeg egentlig var. Derfor var det litt morsomt når jeg var hjemme i sommer etter altfor lang tid at en av mine barndsomsvenninner sa til meg: Tenk at du har løpt maraton Maria. Det hadde jeg aldri trodd. Pappa (som har fått utdelt både sporty og musikalske evner) synes også det er ganske utrolig, men veldig moro.


Jeg var wannabe-sporty i mange år, og inngikk et støttemedlemsskap med SATS allerede i 1997. Jeg slet ikke ut medlemsskortet, men brukte det sporadisk. Etter at jeg traff mannen min skjedde det noe. Vi begynte å gå turer og sykle masse sammen både i byen og naturen. Han skal nok ha den aller største takken for at jeg er der jeg er i dag, men han hadde nok ikke regnet med at jeg skulle løpe fra han. Han vinner i mye annet da. Sykling, ski og til og med matlaging.


Før man kommer over en berømt løpekneik er det lett å hate å løpe. Det gjorde også jeg. Kneiken kom jeg over da jeg stadig løp hit jeg bor nå for å følge byggeprosessen på leilighetene. Da hadde jeg et mål. Plutselig så jeg at jeg løp den turen fortere og fortere. En god venninne spurte om jeg ville være med å løpe Jentebølgen i 2010, og bare det å få et startnummer på brystet gjorde noe med meg. Det var jo helt adrenalinkick fra første stund, og utrolig moro. Deretter startet løpeeventyret.


Det var Sentrumsløpet, det var KK mila og det var Iform-løpet. Mange 10 km løp hvor det var høy progresjon ganske raskt. Maraton var ikke noe jeg tenkte på. Det er for tidkrevende for meg som småbarnsmor tenkte jeg, men i 2015 ble jeg utfordret av en kamerat som hadde en ekstra billett til maraton i Berlin som jeg kunne få. Han traff meg på riktig tidspunkt for akkurat da satt jeg med et godt glass rødvin på skitur i Alpene. Det var lett å si ja.
Mannen min fikk også billett, og maraton i Berlin var en eneste stor drøm. For en stemning og for en folkefest. Vi var godt forberedt, og gjorde et godt løp.
Deretter har det blitt to maraton til i Oslo og Reykjavik. Foreløpig rekord er i Oslo med tiden 3.35. Det har blitt flere halvmaraton, og bøttevis med 10 km løp. Det store målet i 2018 er maraton i Valencia 2. desember. Jeg gleder meg som et barn på julaften.
Jeg er også utrolig heldig for jeg har noen likesinnede venninner. Nina, som dro meg med på Jentebølgen første gang og jeg har klart å smitte flere med løpegleden vår, og nå er vi plutselig en hel gjeng. Vi kaller oss #høgepålivet (på Stavangerdialekt for den som måtte lure) fordi det beskriver så godt akkurat hvordan vi føler oss etter et gjennomført løp eller treningsøkt. Vi har samme hovedfilosofi om å ta vare på helsa vår. Vi gjør det på ulike måter, men det er løping som er den store fellesnevneren. Vi er på ulike nivå, men vi feirer våre individuelle seire og hverandre. Jeg er utrolig stolt av denne gjengen, og håper dere gleder dere til å høre litt om de også – for de er en stor del av meg.
Jeg gleder meg til å dele min løpeglede med deg videre, og håper jeg kan være til inspirasjon for andre som har lyst til å begynne å løpe. Det er aldri for sent!

Ukategorisert