Endelig juleferie.


Endelig er det juleferie. Jeg hadde min siste eksamen 9 desember i psykologi, og det var helt magisk å ta toget hjem til Sande. Jeg har juleferie nesten 1 måned, så denne tiden skal jeg virkelig utnytte! Nå har jeg gått et halvt år på psykologi studie, og det er helt sykt hvor fort tiden har gått. Disse 3 månedene har hatt oppturer og nedturer. Jeg har fått gode venninner, skapt mange nye gode minner, startet på et studie som er utrolig spennende og fått lagt en god del kilometer bak meg. Dette halvåret har gått utrolig fort, og jeg ser frem til neste semester! MEN, Herregud, nå er det BARE 4,5 mnd til Holmestrand halvmaraton og jeg kjenner sommerfuglene sprer seg utover magen når jeg tenker på det. De siste 14 dagene har jeg kun trent et par økter grunnet vond beinhinne og eksamen. Det er surt å ikke kunne trene, men det er viktig å lytte til kroppen. Trening bryter ned kroppen, og når ting ikke fungerer så er det helt greit å roe ned. Restitusjon gjør oss bedre, og noen ganger trenger kroppen et lite avbrekk. Jeg er en rastløs sjel, og klarer som regel ikke å sitte rolig i mer enn et par timer. Men hvile og nok næring er like viktig som selve treningen! Skal man bli bedre må man trene på svakthetene ,og da er hvile også en kvalitet som må forbedres. 

Hyggelig å komme hjem til hunden min Loui.

Jeg gruer meg litt til 2015, og til å løpe de ulike løpene. Jeg er som en 10 åring. Vil klare alt med engang og vil gjerne klare mer enn det også. Men så enkelt er det dessverre ikke. Jobben må gjøres, og tiden fremover kommer til å gå utrolig fort. Fokuset må være på de riktige tingene!  I julen skal jeg fokusere mye på mengde, og få inn en del kvalitetsøkter. Når jeg er hjemme i Sande trener jeg med friidrettsklubben; IL Sandvin. Virkelig en klubb jeg er glad jeg er medlem av. Ellers trener jeg på Spenst Sande, hvor jeg også jobber. Løpingen i julen kommer til å bli preget av mye rolig langturer, 2 intervalløkter og 2 styrkeøkter. Jeg må fokusere på å løpe de rolige turene enda roligere, for her er jeg dårlig. Jeg bare løper avgårde og synger til de ulike sangene. Folk må tro jeg er gal der jeg smiler og mimer mens jeg løper. Men det er virkelig fritid for meg! Å bare kunne la beina rulle og ha den nyeste sangen til Taylor Swift på full rulle. Haha! I går fikk jeg løpt en langtur på 30 km med spreke «tante» Janne, så nå føler jeg standarden for juleferien er satt. I dag skal jeg løpe 60 min rolig, og muligens ha litt styrke. Jeg får program tilsendt hver 4 uke av treneren i Sandvin. For å få fremgang er det lurt å ha en plan, og jeg er veldig glad for at jeg får så god hjelp som jeg gjør. Blir veldig spennende å se hvordan utfallet blir om noen måneder! Jeg er faktisk veldig nervøs allerede!! Men om man ikke satser og prøver så får man aldri vite utfallet, og det er en sjanse jeg er villig til å ta. 

Spreke Tante Janne 😀

Tenk at det er Jul dere!!:-D Jeg synes det er heeeeelt magisk, og jeg klarer ikke å slutte å smile. Jeg unner dere alle en helt fantastik tid og jeg har et ønske til dere: Ta med dere en venn, kjæreste, søsten, mor eller far ,og ta dere en kveldtur med hodelykt nå i julen. Å høre snøen knase til skoene er virkelig julestemning! 

Å en lite spørsmål; jeg skal kjøpe meg Oakley briller! Veldig lyst på radarlock! Hvem anbefaler dere? 

Siste utgave av Runner’s World

  • Alt om halvmaraton: Tips fra Sondre Nordstad Moen, Jack Waitz og Martin Lager. Sniktitt i treningsdagboka til Grete Waitz + to ulike treningsprogram på halvmara.
  • Angelika Sverdrup om hvordan hun ble en løper.
  • Etappeløping i Costa Rika.
  • Hvordan trene i unntakstilstand: øktforslag og konkrete tips.
  • Marita Stenhaug Johansen bruker løping som våpen i kampen mot MS-monsteret.
  • Kunsten å gå underveis i et langt ultraløp.
  • 7 GPS-klokker.
  • Kunsten å toppe formen riktig.

Bli abonnent


Fokus


Nå er det sikkelig jul i Lillehammer! Storgaten er pyntet, julepynt er oppe og snøen er kommet. Det er helt magisk! Å tilbringe før julstiden i Lillehammer burde flere gjøre, her er det sikkelig julestemning! Det eneste minuset med denne tiden er eksamen og at veiene ofte er glatte som gjør at flere løps økter må kjøres inne. Det er jeg ikke så glad for, men man må gjøre det beste ut av det!

Jeg har eksamen 9 desember og etter det er det endelig juleferie. Dagen nærmer seg og nervene kommer snikende. Dagene går til lesing og trening. Motivasjonen er ikke helt på topp, men det er nå det er viktig å holde fokus. Jeg benytter meg av mye ubevisst motivasjon og små krep i hverdagen som kan hente frem den indre gløden. For meg er det så enkelt som å skrive opp noen sitater fra mentaltrener Erik B Larssen, og henge de opp rundt i leiligheten. Jeg har de siste årene blitt veldig opptatt av positiv foring til hjernen. Mye ligger i tankene våre, og det er inspirende å se hvor mye en setning kan endre en innstilling til noe. Det er ikke alltid en handling må til for å gjøre en endring! Mye kan gjøres igjennom tankegangen vår, og hvordan vi ser på ulike situasjoner. For å oppnå et mål eller en drøm er man avhengig av å holde fokus på det som er viktig. Men hva om motivasjonen dabber av? For den vil komme og gå, og det kan være vanskelig å fokusere da. Jeg merker godt nå i eksamensperioden hvor lett det er å skifte fokus, og hvor mye lettere det er for meg å gjøre unøvdendige ting. Plutselig er det gått en, to eller tre timer og jeg har bare surret… Det samme gjelder løpingen, motivasjonen dabber av og dørstokken kan være laaaaang enkelte morninger når klokken ringer. Men for meg er disse små sitatene og setningene smågodt for hjernen min. Det er viktig å holde fokus på det som er viktig, og fore hjernen vår med positivitet. Hvorfor gidde å bry seg om hva naboen trener og hvor mye venninna de løper? Fint for de at de beveger seg og lever et liv de liker! Tørr å unn de suksess, for da blir det mye lettere for deg å oppnå suksess selv. Ha fokus på deg selv, og gjør de krepene som må til for at DU skal bli en bedre løper eller person. Drit i hva andre mener og synes. Er det egentlig noe viktig? Og er det viktig om naboen din løper mer enn deg? Det er jo kvalitenen som betyr noe. Jeg ble fortalt at det handler ikke om å løpe mest, men riktig. Hva som er riktig for en person er individuet, og derfor urelevant. Tørr å unn andre suksess, drit i hva andre gjør og ha fokus på hva som gjør deg til en bedre løper eller person. Ha fokus på det som er viktig i ditt liv. 

Nå skal jeg tilbake i psykologibøkene, og senere skal jeg unne meg en løpetur i Lillehammer sine magiske julegater. Ønsker dere en fin søndag og masse løpeglede i denne fantastiske før julstiden. Viktig å balansere treningen i fohold til skolen. Det er en del trening om dagen, og det må trenes om man skal bli bedre. Men skolen er viktigst, og kroppen kan ha godt av litt hvile. Trening skal gi overskudd, og ikke bryte ned kroppen i eksamensperioden. 9 dager igjen, så blir det fult kjør igjen! GLEDER MEG!

Følg meg gjerne på instagram for litt flere hyppige oppdateringer: Marthekmlien 

Alt er mulig.


Jeg har hele livet blitt fortalt at jeg kan klare akkurat hva jeg vil, så lenge jeg jobber hardt nok for det. Med det mener jeg at vi mennesker er skapt for å kunne bryte grenser og tørre å satse litt. Jeg tror man må tørre å utfordre komforsonen sin, og bryte den for å oppleve magi. Livet er for kort til å ikke ta sjanser, og jeg tror faktisk alt er mulig, så lenge man har troen selv. For om vi skal bli bedre løpere, eller en bedre venn/samboer/kjæreste, eller bli bedre på skolen eller på jobben. Må vi ikke da gjøre endringer som faktisk utfordrer oss som mennesker ,og som gjør at vi må pushe komforsonen vår? Å hva skjer når man går utenfor den? Jo man opplever som oftest magi, og selvsikkerhet. Livet er ikke lett, og det er helt greit å drite seg ut innemellom. Vi er mennesker alle sammen, og vi gjør alle feil. Jeg kunne ønske at vi alle turte å satse litt mer, bryte litt barrierer og ikke ta oss selv alt for høytidlig. Personlig har jeg en komforsone som er iriiterende! Helt ærlig så ødelegger komforsonen min alt for mye for meg. I dag løp jeg 7×4 min intervall, og denne hadde jeg utsatt et par dager. Hvorfor? Jo fordi jeg gruer meg alltid til intervaller fordi jeg er redd for at jeg ikke skal løpe bra nok… Helt latterlig! Når den siste 4 minutteren var løpt var jeg like glad som jeg alltid er etter disse vonde intervallene, og følelsen var topp. Jeg lo av meg selv, og irriterte meg over at jeg alltid skal bruke så mye tid på å «grue» meg til de øktene. Jeg tenker og analyserer altfor mye… Jeg vil så gjerne yte mitt beste og jeg vil så gjerne oppnå drømmen min, og det ødelegger noen ganger for meg. Drømmen min gjør at jeg må tråkke langt utenfor komforsonen min, og det er ubehagelig. Men, jeg har bestemt meg: ALT ER MULIG. Og jeg gir meg ikke før jeg har prøvd. 

Jeg ønsker at vi alle skal senke disse teite forventningene våre litt, ikke droppe målet eller drømmen. Men heller kose oss litt mer på veien, ikke problematisere enkelte økter eller tanker mer enn nødvendig. Vi løper vel fordi vi liker det, og fordi vi føler det gir oss noe? Løping skal være en drivkraft, ikke noe vi opplever som ubehaglig og som ikke gir oss noe. Og den kjente komforsonen, kanskje vi skal tørre å utfordre den litt mer med en postiv innstilling? Vi blir jo ikke bedre om vi ikke tørr å utfordre oss selv litt, og vi vokser jo på erfaringer. Hva er det værste som kan skje? Om intervalløkten ikke går like bra som forrige gang, hva så? VI LØP IALLEFALL, og det er jo bra nok i seg selv!  Ikke fokuser på det negative, ikke fokuser på det som KAN gå alt. For det er faktisk ikke fakta, det er en TANKE. Og hva har det å si? Vil skje? Det vet vi ikke før vi har prøvd, og hvorfor bruke unødvendig energi på å fokusere på det da? 

Jeg gleder meg til å knyte på meg løpeskoene nå. Jeg skal bryte komforsonen min med en postiv energi, og legge fra meg de negative tanke og fokusere på det positive. Hvis jeg ikke har troa, hvem har troa da? La oss leve litt, nyte løpeturene litt mer og satse litt mer. Tørr å vær litt gal, ta litt sjanser du ikke tar hver dag. Grensen er der DU vil den skal være! Tørr å tenk:

«I’m going to succed because i’m crazy enough to think i can»

Nyt helgen og ta sjansen. Smil og kos dere, vær litt høy på dere selv og tørr å si: ALT ER MULIG. 

Ukategorisert

Den magiske følelsen; Runners high.


Sist uke var en veldig bra treningsuke, hvor jeg fikk lagt ned en god del timer med løpeskoene på beina. Følesen er veldig bra om dagen og endorfinene strømmer til! På torsdag deltok jeg på Nightrun arrangert av Runners World. Vi løp da 15 km igjennom Oslos gater. Det var ca 50 spreke deltakere som møtte opp, og som resulterte i en morsom og sosial løpsopplevelse. Dette var en flott måte å møte andre løpere på ,og jeg håper virkelig det blir arrangert flere ganger! 🙂

På søndag hadde jeg en rolig langtur med min spreke «tante». Beina bare «fløy» avgårde. På skolen igår hadde vi om helsepsykologi og stress, vi ble vi fortalt mye om hva fysisk aktivitet kan gjøre med vår helse tilstand. For hva er egentlig helse? Er det å ikke være syk? Helse er en positiv tilstand av fysisk, sosial og mental velvære. Det finnes en lang rekke studier som viser at fysisk aktivitet har en positiv påvirkning på flere helsepåvirkelige sykdommer, og da også stress. De fleste mennesker i dag lever en hektisk hverdag hvor ofte stress kommer inn i bilde. Fysisk aktivitet kan redusere flere faktorer som kan påvirke stress i en positiv retning, og det er blitt sagt at personer som er i fysisk aktivitet vil leve lengre. Å hvem vil ikke leve lengre???? 🙂 Enkelte studier sier også at fysisk aktivitet kan gi bedre resultater enn psykoterapi! Dette ved hjelp av de kjente endorfinene. Disse hormonene blir utløst ved trening, og gir deg følelsen av glede, mestring, velbehag og overskudd. Dette er også årsaken til at man føler seg mer avslappet og lykkelig etter en treningsøkt. 

På søndag hadde jeg som sagt en lang rolig løpetur, og følelsen under/etter denne løpeturen har vært helt fantastisk! I dag er det tirsdag, og jeg svever enda! Fasiten: Runners high! Jeg glemte både tid og sted, beina «fløy» avgårde, og jeg ble «høy» på meg selv. Det er viktig å ikke forvente denne følelsen etter hver treningsøkt, men jeg er sikker på at ingen angrer etter litt aktivitet i hverdagen. All aktivitet vil ha en positiv påvirkning på humøret og kroppen vår. Om man ønsker å oppnå en lykkerus er det anbefalt å være i aktivitet i minimum 30 minutter, og det er også viktig å være klar over at jo hardere man trener, jo mer endorfiner blir utløst!

Så med dette ønsker jeg dere alle en fantastisk treningsuke og håper flere av dere utnytter mulighetene til å løpe ute, og nyt det! Fart og km har ingen betydning. Det viktigste er at man nyter det, og kobler av. Vi har godt av et lite avbrekk fra hverdagen, og for meg er løping selve terapien etter en lang skoledag. 

Veien mot drømmen og sesong 2015 er i gang.


I høst flyttet jeg til Lillehammer for å studere psykologi. Jeg ønsker å studere for å bli psykolog og kombinere det med løping. Som tidligere skrevet er jeg en fersk løper med null resultater, men løping gir meg så mye glede. Derfor ønsker jeg å se hvor langt denne gleden kan føre meg. Løping er en ærlig idrett som ikke har noen grenser, alt er opp til en selv og jobben som blir lagt ned. Lillehammer har unike treningsmuligheter, og man møter sprekinger overalt. Alle er veldig imøtekommende, og friluftsmulighetene er helt glimrende. Hittil trives jeg veldig godt! Jeg har nå startet oppkjøringen mot halvmaraton og sesong 2015. Denne uken består av 2 styrkeøkter, 2 intervalløkter (en kort og en lang), 1 rolig langkjøring, 1 rolig 60 min og basisøkt. 

Jeg kjører fast to intervalløkter i uken, og igår kjørte jeg en kortintervalløkt: 60sekx20, 15 sek pause. Økten var god, og beina fløyt. Jeg kan hente mye på løpsteknikken, men har slitt mye med en stiv nakke/skuldre som har gjort at jeg stivner fort i overkroppen. Derfor vil jeg fremover fokusere mer på mine svakheter slik at jeg kan forbedre meg som en løper. Styrketrening er min største svakhet, og jeg velger lett bort disse øktene for noe annet. Men det går ikke lengre! Vi alle må huske at det er de små tingene som kan utgjøre de store forskjellene! Med en økt styrke i kjerne muskulaturen og generelt i kroppen, vil man tåle å løpe fortere, samt lengre. 2 styrkeøkter i uken vil kunne utgjøre en stor forskjell, og øvelsene kan også gjøres hjemme på stuegulvet. Jeg trener en del øvelser for kjernen: mage/rygg/hofter og bekken, samt øvelser på bein. Skuldre/nakke og rygg fokuserer jeg også på. 

Eksempler på øvelser: 

1. Planke i slynge/bosuball (snu den gjerne).

2. Bekkenløft på bosuball

3. Hoftetrekk på bosuball. Ligg med beina på ballen og trekk ballen mot deg. 

4. Tåhev.

Runnersworld kommer ut med et eget styrkeprogram for løpere i neste utgave (november)! Kjøp det for flere tips 😀

Denne helgen er jeg hjemme i Sande og treningsplanen min viser: 

1 rolig langkjøring + 6x150m stigningsløp. 

1 langintervalløkt 4x9min fartslek med 60 sek gå/rolig joggepause. 

Basisøkt med friidrettsklubben Sandvin i kveld som jeg trener med. 

1 styrkeøkt + restitusjon etter intervallene.

Jeg liker ikke å ha ansvaret selv når det gjelder tilrettelegging av økter. Ettersom jeg selv ikke har nok kunnskap når det gjelder hvor mye jeg skal trene, hvor mye jeg skal hvile og hvordan jeg skal trene for å kunne nå de målene jeg har satt. Personlig anbefaler jeg alle å lage en plan eller få hjelp til å tilrettelegge noen faste økter slik at veien mot målet blir litt enklere. Når man har en treningsplan er det også lettere å komme seg på trening, ettersom man vet hva som må til for at resultatene skal komme. Resultatene kommer dessverre ikke av seg selv, og vi er nødt til å legge ned et godt styrkke arbeid nå i vinter og vår slik at sesong 2015 blir magisk!

Nå skal jeg avgårde for å kjøre en liten restitusjonsøkt etter intervallene igår, samt en styrkeøkt. Denne uken har jeg måtte gjøre litt endringer på øktene ettersom kroppen har vært sliten grunnet mye lesing samt skole. Jeg valgte derfor å reise hjem til Sande på onsdag for å la kroppen hvile litt. Trening bryter ned kroppen, mens når vi hviler bygger vi den opp igjen. Det er ikke om å trene mest, dere! Men heller om å trene smartest 😀


Håper dere alle får en fin helg! Hva skal dere trene i helgen?


Gleden av å løpe skaper mine mål.


I helgen har jeg vært hjemme hos hos mamma og pappa sammen med min lillebror. Det var utrolig deilig å komme hjem til til ordentlig mat, og noen herlige løpeturer. På lørdag hadde jeg en rolig langtur sammen med mine favoritt «tanter». Vi kom da i prat om forventninger og prestasjoner. Helt fra jeg var liten har jeg vært livredd for å ikke prestere bra nok. I mitt hode har det alltid handlet om å vinne! Jeg er et konkurransemenneske. 

Personlig har jeg høye forventninger til meg selv. Jeg har satt meg høye mål både på skolen og innen løpingen. Disse målene er dødsskumle, ettersom de er vanskelige å nå og det er en mulighet for at jeg ikke når de. Men det er da viktig at vi faktisk husker at vi alle er mennesker som både feiler og lærer. Vi lærer av feilene våre, og det er faktisk bare å prøve igjenom vi feiler. For hva er egentlig det verste som kan skje? Denne setningen sier jeg til meg selv hver eneste dag. Jeg har bestemt meg for at fra nå av skal jeg gripe hver eneste mulighet jeg får. Jeg vil utnytte livet mitt til det fulle, og jeg vil ikke bli hindret av å være redd for å ikke prestere bra nok. For jeg vil heller ikke prestere bra nok, om jeg ikke prøver. 

4 april 2015 skal jeg løpe Holmestrand halvmaraton. Dette er en merkedato for meg. Denne dagen skal jeg løpe et ordentlig halvmaraton hvor jeg ønsker å prestere bra, veldig bra! Når jeg tenker på denne datoen så kiler det i magen min, og jeg bruker det som en motivasjonsfaktor på de grusomme intervallene. Jeg ønsker at ALT skal stemme denne dagen, for løping er ikke enkelt. Godfølelsen og overskuddet kommer ikke av seg selv under et løp. Man er avhengig av å lade opp riktig både når det gjelder trening og nok restitusjon, men også nok næring og væske. Tidligere i år løp jeg birken, dette endte i fiasko grunnet dehydrering. Jeg hadde ikke gjort «jobben min» bra nok, og endte derfor i grøften… Enkelt og greit: jeg var ikke god nok! Jeg kunne gravd meg ned da, for følelsen av å ikke prestere når jeg virkelig ville var grusom.. Men jeg velger å ta lærdom av denne feilen, og heller satse videre. Vi gjør alle feil, og livet er for kort til å ikke utnytte de mulighetene vi får og ta fatt på drømmene våre.

Gleden av å være ute i naturen og kunne løpe er fantastisk. Godfølelsen kommer ikke av seg selv, men jeg tror vi skaper mye av den ved å senke forventningene vi har til oss selv. Vi må nyte mer, og ikke ha så ekstreme forventninger til å prestere hver eneste dag. Løping er enkelt: et par løpesko og du er klar. Løping gir meg personlig så mye, og bare gleden av å være i fysisk aktivitet er en stor bonus etter en lang skoledag. Fysisk aktivitet gir meg energi til hverdagen, og jeg presterer bedre på alle området etter en løpetur. Ingen dager like, og dørstokken er ofte tung. Men jeg vet at når jeg kommer meg ut, kjenner luften herje og hører asfaltlyden fra joggeskoene så er jeg lykkelig! Vi skaper vår egen lykke og glede, og for å kunne nyte de små øyeblikkene er vi nødt til å gripe hver eneste mulighet og heller senke forventningene litt. Jeg ønsker å bruke gleden av å løpe, og har derfor utfordret meg selv til å ta et steg utenfor komfortsonen min. 

Jeg har derfor satt meg disse målene for 2015: 

* Holmestrand halvmaraton 4 april. 

* Birkebeinerløpet i juni. 

* Oslo halvmaraton i september. 

Flere løp kommer i tillegg, men disse er hovedmålene. 

Med dette ønsker jeg å inspirere dere alle til å knyte på dere løpeskoene, og sett dere et mål. I løpet av 2015 tar vi sats, og prøver oss på dette målet. Ta en sjans! Ha tro på dere selv, nyt livet og kos dere på løpeturene. Senk forventningene og nyt godfølelsen av å være i aktivitet. Da vil prestasjonene og tidene komme av seg selv. Dere er alle vinnere om dere tør å satse! Så hva er målene deres???


Følg meg gjerne på instagram: Marthekmlien.