DAVOS!


For noen dager i et eventyrlig landskap. Har nå hatt 10 veldig gode treninsdager i Davos med sol fra skyfri himmel og med opp mot 30 varme grader hver dag. Det har vært lett å trene mye, nesten litt for lett å trene for mye. Med helt unike treningsmuligheter rett utenfor døra har 2 økter så og si hver dag gått som en lek.

Jeg har gjennomført 3 hardøkter, 1 langtur og mange fine litt kortere turer. Langturen reiste jeg til St.Moritz for å gjennomføre. Hadde en kjempe god tur sammen med Tone og Jack – Team Jack Waitz. Nesten 35 km la vi bak oss i bra tempo på over 1800 meter over havet. Sola stekte og det var nesten litt for varmt, men med fjell på alle kanter og nydelige grusveier så langt øyet kunne se, var det bare å smile seg gjennom økta. Vi er i rute!

I dag hadde jeg min hardeste intervall. Baneøkt med piggsko i høyden var en ny opplevelse. Hardt, brutalt, syre, fart – skikkelig moro! JA, jeg mener det. Det er slike økter forskjellen på å trene i lavlandet kontra høyden blir spesielt merkbar.

Reisefølget tror jeg også har hatt det ganske så bra. Ronnie har storkost seg på sykkelen og løpt noen turer med meg. Elisabeth syklet ritt på søndag. Ellers har vi vært litt ute på farten. Sanket høydemeter i gondolbaner og vært på biltur til Livigno. Denne turen har vært helt perfekt for oss som liker å trene. Neste år blir det nok enda flere dager for å få fullt utbytte av høyden og slike unike treningsområder.

image

image

image

Siste utgave av Runner’s World

Runner's World nr. 8 2019

  • Utendørsløping om vinteren
  • Fra morfiner til endorfiner: To sterke historier.
  • Maraton i Nord-Korea
  • Mølla: forskning og favorittøkter.
  • Karbonfiberplate(r) i sko – trend eller juks?
  • Løping på Azorene.
  • Stor test av vintertights.
  • Langdistanseløp og magetrøbbel.

Bli abonnent

Ukategorisert

Kraftprovet – varmt og tøft, men utrolig flott!


De siste ukene har jeg hatt noen bra dager på hytta i strålende vær. Jobbet litt på Intersport og egentlig hatt det som plommen i egget. Dagene har stort sett handlet om trening, mat og søvn. Dette krydret med sol fra skyfri himmel går dette mot en drømmesommer.

Jeg løp Kraftprovet i Trollhättan på fredag. Et flott løp i fantastiske omgivelser. En tøff løype på 11,6 km. Varmen var veldig intens denne dagen med 27 grader i skyggen da vi startet kl 16.10 på ettermiddagen. Jeg mistrives sterkt i slik varme. Oppvarmingen foregikk i de få skyggepartiene jeg fant. Holdt meg ganske rolig inntil de siste minuttene før start.

Alle bildene er tatt av Kjell Vigestad i Kondis. Les Deres reportasje her: http://www.kondis.no/svenske-seire-i-varmt-kraftprov.5263513-141124.html

Kraftprovet1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Løpet utartet seg slik jeg hadde tenkt på forhånd. Det var et stort og sterkt startfelt og jeg hadde tenkt til å henge på Isabellah Andersson så lenge som mulig. Dette gikk greit de første kilometerne. Farten var ikke altfor høy, men jeg begynte å kjenne varmen. Pulsen min stiger noe voldsomt. Det koker i hodet og jeg begynner nesten å hyperventilere. Jeg klarer rett og slett ikke å svette og derfor bruker kroppen min altfor mye energi på å prøve og kjøle seg ned. Sånn har jeg alltid vært. Er veldig dårlig “varmeløper”. Isabellah løp lett og elegant sakte, men sikkert litt i fra. Hadde uansett øyekontakt med henne hele veien. Jenta som ble nummer 2 var aldri langt foran hun heller. Hun mistet jeg litt mer og mer etter hver eneste drikkestasjon. Jeg tok drikke på alle, mens de andre løp forbi.

KraftprovetIsabellah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isabellah vinner Kraftprovet som hun vil! Elegant løper og veldig hyggelig. Hun inviterte meg til Kenya i vinter. Kanskje det blir trening med henne i vintermånedene?

Kroppen og beina var imidlertid veldig bra denne dagen. Beste opplevelsen så langt i årets sesong. Hadde det ikke vært for varmen ville jeg ha gitt de 2 andre jentene litt mere konkurranse. Allikevel er jeg strålende fornøyd med løpet. Mest fordi jeg klarer å jage bra hele veien. Det er “lett” å øke farten etter de mange motbakkene og jeg har god fart på de lettløpte partiene av løypa. Jeg gir meg heller ikke før jeg er i mål. Så absolutt framgang på alle områder. Godt å kjenne at den følelsen jeg har hatt på treningene i det siste gir avkastning i konkurranser.

Nå blir det en god treningsperiode framover. Noen dager hjemme nå til og begynne med, og så skal jeg ut på tur for å trene. Gleder meg! Neste konkurranse blir  10.-11.august. Er litt på utkikk etter konkurranser den helga. Er det noen som har et bra løp å anbefale, så gi en lyd.

23.august er planen å løpe 10 000 meter i Norgesmesterskapet i Tønsberg. Ny opplevelse og 25 tøffe runder!

31.august stiller jeg mest sannsynlig på NM halvmaraton under Knarvik arrangementene.

KraftprovetMarthe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herlig å kjenne litt god flyt i ekte SK Vidar-tøy! Det har jeg ventet på.

Anbefaler alle å se etter litt løp i Sverige. De er utrolig flinke til å arrangere løp. Har flotte premier (pengepremier i Kraftprovet), bra atmosfære, hyggelige omgivelser og menneskene heier på alle, uansett hvor de er fra og nivå. Takk for meg! Jeg kommer veldig gjerne tilbake.

Nå nyter vi gode sommerdager hjemme. For et vær! Det er nesten for mye av det gode. Da jeg reiste hjem fra jobb i kveld kl 19 var det 28 grader i skyggen. Nesten glad jeg ikke skulle ut og trene da. Så nå sitter vi bare og slapper av ute.

Ronnie er jo i ekstrem treningsmodus om dagen. Birkebeinerrittet er det store målet. Han har plan for hver eneste dag og en ganske så punktlig treningshverdag. Formen er det jeg vil kalle bra. Han holder følge på løpeintervallene (i alle fall de litt kortere dragene) og ser ut til å være godt i rute. Jeg lar meg aldri slutte å imponere over hvordan han går fra å være dvask i kroppen med litt for mye å dra på i april til å bli meget godt trent i juni/juli. Har aldri sett han så gira som nå. Nesten glad det bare en drøy måned igjen til slaget mellom Rena og Lillehammer skal stå. Håper han får avkastning på det han legger ned. Imponerende er det uansett av en som ligger i dvale treningsmessig fra oktober til april hvert eneste år.

Ukategorisert

Noen ganger blir det forandringer!


Jeg sitter nå og koser meg ute i et strålende sommevær. Disse dagene skal benyttes til fulle med frokost, lunsj, middag og kvelds ute hver eneste dag. Det er dette som er det beste med norsk sommer og da kan syden være syden. Ingen plasser i denne verden slår sol, sommer, blide og positive nordmenn som har ferie i eget land. Jeg får aldri nok av det!

image

Bildet er tatt av Heming Leira i Kondis

I går skulle jeg egentlig ha løpt Strømstadmila. Hadde planlagt dagstur med min mor og far, men da det ble ekstra jobbing i disse ferietider fristet det ikke for min del med nesten 4 timer kjøring til start alene. For deretter å kjøre hjem igjen på kvelden. Litt synd, for jeg har kjent på formen at den har vært ganske OK. Kunne ha vært spennende å få prøvd seg i et sterkt startfelt. Håper det kan komme en dag senere. Fryktet litt at en slik dag ville tatt mer krefter enn det jeg hadde fått igjen av en slik lang dag, og kanskje litt feil oppladning med bilkjøring.

Jeg fant en god erstatning i Unionsmarathon. Der hadde de en flott 10 kilometer. Løypa var tøff – skikkelig tøff med mange harde motbakker, grus som underlag (gress og sti siste kilometer). Her fikk man testet kapasiteten og svettefunksjonen i kroppen. Med fasiten i hånd ser jeg tilbake på en flott dag. Kroppen virket bra, svettefunksjonen var dårlig, som vanlig. Jeg takler varme elendig. Tida ble helt OK. Positivt var det at det kun var en herreløper foran i mål og at jeg klarte å kapre ny løyperekord til SK Vidar. Det er vanskelig å sammenlikne med andre løyper, men følelsen underveis er den beste jeg har hatt hittil i år. Samtidig hadde jeg supert reisefølge i en kompis som perset på maraton. Reiseveien var også en god del kortere enn en tur til Strømstad. Stor forskjell på 2 timer en vei, kontra det dobbelte. Energien var iallfall på topp da mamma og pappa vartet opp med grillmat og en tur langs Mjøsa på kvelden.

Ronnie har reist på hytta for å trene og kose seg. Planen min er å reise dit tirsdag kveld etter jobb. Da blir jeg der til søndag. Det gleder jeg meg til. Fjellet i bra vær er helt supert.

Resten av sommeren går med til mer jobbing, noen gode konkurranser og fortsatt god trening. Noen av de andre i SK Vidar, deriblant Jack og co, reiser til St.Moritz i juli på høydesamling. Jeg så på muligheter for reise den 20.juli etter en konkurranse jeg skal delta på, men for å være ærlig har jeg ikke økonomi til å reise. Jeg må bare stikke fingeren i jorda og innse at sånn er det nå. Trene kan jeg gjøre hjemme! Bare å løpe raskere det og gjøre jobben. Resultatene kommer etterkvart. Målet i høst er iallfall klart.

Ønsker dere alle en riktig så fin ferie og husk det å gripe dagen. Vi lever bare en gang.

Ukategorisert

Nordmarka Halvmaraton!


I dag løp jeg Nordmarka Halvmaraton for 3.gang. Antallet deltakere har gått opp for hvert eneste år, noe dette løpet fortjener. Et idyllisk sted og en morsom, variert løype som setter deg virkelig på prøve. Her får du testet deg skikkelig i alt fra bratte sammenhengende motbakker, litt slakere enda lengre motbakker, gode flater, bratte nedoverbakker og tempovekslinger. Dette er en løype som skiller godt og har du en god dag, gode bein – løper du bra. Det motsatte skjer hvis overskuddet er litt labert og beina som bly. Da renner minuttene ofte fort på. Her må det jobbes hardt i 21 kilometer.

Været var en stor prøvelse i dag. Striregn, og da mener jeg striregn (åpen himmel), i 17 av 21 kilometer, lyn, torden og 9 varme (kalde) grader. Vind var det også, men regnet overdøvet følelsen av å løpe i motvind første halvdelen av løpet. Kaldt ble det, skikkelig kaldt. Jeg begynte faktisk å hyperventilere et sted mellom 8-9 kilometer. Følelsen i bein og armer ble gradvis borte, men jeg klarte å holde farten oppe sånn greit, selv om det var dårlig respons de siste kilometerne. Pulsen sank betraktelig da kroppstemperaturen ble lavere, men arbeidsmoralen steg desto mer.

Jeg hadde en god dag i dag. Beina og kroppen ville løpe fort. Det er en ubeskrivelig god følelse etter mye stang ut og mindre gode opplevelser i de tidligere konkurransene i år. Kanskje har jeg nå kommet meg opp et hakk formmessig og at det som venter blir bra? Nå gjelder det bare å være smart i treningsarbeidet, holde igjen når formen blir bedre på de rolige turene, men fortsatt kjempe på hver eneste hardøkt for at de skal gjennomføres ordentlig. Dagens resultat var over 2 minutter bedre enn det jeg presterte under perfekte forhold i 2011. Hadde vi sluppet både regn og bekker i veiene i dag, tror jeg det hadde vært noen minutter å hente der.

Arrangøren gjør en flott innsats! De er virkelig flinke i alt fra start, drikkestasjoner, speakertjeneste og premieutdeling. Tusen takk for meg og jeg lover å komme tilbake!

PS: Skulle egentlig tatt noen bilder i dag, men jeg var så kald etter målgang at jeg ikke klarte å knyte opp de nye ADIDAS skoene mine. Derfor ble det raskt skifte til litt tørre klær, frysing på premieutdelinga og setevarmer på høyeste nivå helt hjem til Gjøvik. Bilder får jeg ta en dag det er litt bedre vær. Jeg lever fortsatt i håp om at sommeren 2013 skal bli bra, både værmessig og resultatmessig! Oslomaratonmålsnøre

Ukategorisert

Sommertrening!


Nå har jeg ikke skrevet siden Birkebeinerløpet. Det er jo allerede flere helger siden. Vi avslutter nå snart juni måned og det er klart for den ordentlige sommermåneden, juli.

Det har ikke skjedd så mye spennende i det siste, men noe har jeg jo gjort. Samtidig går treninga veldig bra om dagen og jeg bare nyter hver eneste treningsøkt.

Nye Adidas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mottok i dag en pakke i posten fra Adidas, verdens beste Adidas. Her er Adizero Tempo, Adizero Adios og Adizero Boston. Perfekte løpesko til gode treningsturer og konkurranser.

Har de siste dagene vært trener på Sommerskiskolen på Dalseter, som bladet Skisport arrangerer. Jeg var representant fra Madshus. Her er det gutter og jenter i alderen fra 12-16 år. Mange ivrige og svært lovende skiungdommer. Krevende dager med mye aktivitet og litt lite søvn, men samtidig er dette dager som gir meg svært mye. Her har det blitt mye god trening og både latter, noen tårer, mye svette og litt blod. Akkurat slik det skal være på noen gode treningsdager.

Treninga går sin gang og jeg trener på bra. Løper ca 160 km i uka og har 3 kvalitetsøkter hver eneste uke. Det beste er at jeg synes det løsner litt mer og mer for hver eneste økt. Samtidig har jeg blitt litt frelst av å løpe hardøkter på bane. Det er jo bare helt utrolig artig! Pust og pes, hardt som fy – men skikkelig moro. Lett å få teknikken litt bedre for hver eneste gang og veldig målbart om framgangen er der eller ikke.

Nå håper jeg vi får litt sommervær og at vi kan kose oss ute med både trening og andre sommeraktiviteter. Jeg skal løpe en del konkurranser framover og gleder meg veldig til det.

Spikrer også nå en dato for høstens maraton slik at jeg har en konkret dato og jobbe mot. Nye mål er satt og en drømmetid i hodet har jeg. Evaluerer stadig hva jeg kan bli bedre på og må trene mer på. Du er aldri bedre enn ditt svakeste punkt!

RunnersWorldTshirt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CRAFT t-shirt med opplysning om at jeg blogger på Runners World Norge. Ta en titt da vel! www.runnersworld.no

Ønsker dere alle en fin helg med håp om sol og gode treningstimer!

Ukategorisert

Hamarløpet gjennomført! Snart klar for Miniton på Beito og Birkebeinerløpet.


Helga viste seg fra sin beste side, da både vær og innhold var av topp karakter. Forrige uke falt det relativt mye nedbør, spesielt onsdag. Har sjelden blitt så våt på en treningstur, men jeg bryr meg egentlig svært lite om vær. Er det en ting jeg ikke orker å bruke energi på så er det været og værmeldinger. Vi får jo ikke gjort noe med det. Med riktig bekledning kommer vi langt – veldig langt. Craft har en regnjakke som er helt suveren til trening. Den holder deg tørr på overkroppen en god stund. Løping er jo en aktivitet som skaper varme og med relativt liten luftmotstand er dette den aktiviteten som er mest «trivelig» i dårlig vær.

På lørdag var det derimot strålende vær. Sol, over 20 varmegrader og lite vind. Jeg og mamma tok turen over til den gærne sida av Mjøsa for å løpe Hamarløpet. Mamma som ivrig tilskuer og medhjelper, noe jeg setter stor pris på.

Marthe kreta1

Hamar innviterte til 10 km langs en flomstor Mjøsa. Underlaget var av stor variasjon med mest grus, gress, sti og noe asfalt. Arrangørene hadde uttalt på forhånd at det var en lettløpt løype, men alle jeg snakket med etter løpet mente det motsatte. Vått gress og litt klinete stier, bratte motbakkekneiker og tildels krappe svinger innbyr ikke til de beste tidene. Løypa var av slaget «en god mosjonistløype». Skånsomt underlag for beina og kroppen generelt. En perfekt gjennomkjøring for Birkebeinerløpet.

Jeg var fornøyd med egen prestasjon. Bra jevn fart og da spesielt siste 5 km. Ingen tunge, stinne bein og aldri i oksygenmangel. BRA! Jeg fant flyten rett og slett. Første gang i år jeg sitter igjen med en god følelse. Tida ikke noe å hoppe i taket for, men tatt løypa i betraktning et mye bedre løp enn Sentrumsløpet.

Senere på lørdagen var det klart for bryllup. En av mine beste venninner fikk sin Christian, i Raufoss kirke. Dagen ble feiret på Osbakken med god mat og drikke. Takk for laget og det er litt «rart» å tenke på at Jeanette har blitt kone…

Søndagen var like fin. Løpetur ute kl 7.30 i kort topp og tights. Senere var jeg heiagjeng på Eina da Ronnie debuterte for sesongen med sykkelritt. Det endte med punktering og mye rot. Positivt var det allikevel å se at med minimal sykkeltrening allikevel henger med. Lenge til Birken og han har nok full kontroll.

Til helga løper jeg Miniton på Beitostølen. Kun for trening, men 7 km slak nedoverbakke er en ypperlig distanse for litt overfartstrening. Helga etter blir det Birkebeinerløpet. To fine løp jeg virkelig ser fram til! Sesongen er for alvor i gang!

Ukategorisert