Bli den beste deg


I dagens samfunn er det lett å bli for opphengt i andre og hva andre mener, ser og oppfatter – om deg. Hvem lever du for og hva ønsker du å oppnå i livet? Er det for deg selv og ditt eget beste eller er det for alle andre?

Flere og flere lever etter såkalte idealer. Hva er et ideal? Hvorfor vil så mange av oss bli mest mulig lik alle de andre og leve etter hva andre gjør? Hvorfor er det ikke flere som tørr å skille seg ut og leve etter sine egen drømmer? Hva med egne valg og meninger?

Det er lett å sammenlikne seg med andre. Det er lett å følge strømmen. Det er lett å tro at idealet er de som har det “perfekte” utseendet med en tynn kropp, plettfritt ansikt, dyre klær og en holdning som ikke ønsker å ta hensyn til andre. Rosenrødt familieliv og gull, glitter og glamour dagen lang. Er det virkelig noen som tror at dette er det livet som er verdt å leve?

Tørr å være deg selv, ha egne meninger, gå dine egne veier og vær den du nettopp er. Vi er alle unike mennesker. Vi er alle like mye verdt. Vi har alle noen som kunne gått gjennom ild og vann for oss. Vi har alle våre ulike kvaliteter som det er verdt å ta vare på. Det flotteste et menneske kan gjøre er å tørre å være seg selv. Se deg selv og dine egne meninger. Gjør egne valg med hensyn til deg selv og hva du drømmer om. Slutt å sammelikne deg med andre. Tørr å stole på deg selv. Styrk din egen selvtillitt. Smil til livet og livet smiler til deg. Vær mot andre, slik du vil andre skal være mot deg.

Livet er ingen dans på roser. Hver og en av oss må gjennom både opp- og nedturer. Det er slik livet er og som gjør hverdagen til det den er. Vi kjemper oss gjennom tøffe oppgaver. Vi seirer over frykt og nærvøsitet. Vi gjør vårt beste, uansett hva vi møter. La ikke press fra andre ta knekken på deg.

Tørr vi å være mer av oss selv og ta vare på de rundt oss på en god måte. Støtte opp under, men samtidig sette realistiske krav. Gi et klapp på skulderen til de som fortjener det og tørre å fortelle andre om du har det vanskelig. Be om hjelp hvis du trenger det. 

Du er unik! Vi lever bare en gang. Bli den beste utgaven av deg selv! Lev i nuet! Vi har allerede trukket det største vinnerloddet i livet med å bli født i Norge. Det er lov å gi litt blaffen og gi slipp på det kjente “flink pike” syndromet. Du rekker ikke med alt og det er lov å si NEI!

Siste utgave av Runner’s World

Runner's World nr. 8 2019

  • Utendørsløping om vinteren
  • Fra morfiner til endorfiner: To sterke historier.
  • Maraton i Nord-Korea
  • Mølla: forskning og favorittøkter.
  • Karbonfiberplate(r) i sko – trend eller juks?
  • Løping på Azorene.
  • Stor test av vintertights.
  • Langdistanseløp og magetrøbbel.

Bli abonnent

Ukategorisert

Et av norges fineste løp – Nordmarka halvmaraton


For 5.gang av like mange arrangerte løp, sleit jeg meg gjennom årets utgave av Nordmarka halvmaraton i går. Løpet som blir arrangert av dyktige ildsjeler i www.ringsport.no , Hytteplan, NUIL, Bransjedata og Sparebank1 Ringerike Hadeland, er et av norges flotteste arrangement. En kontrollmålt løype av Kondis med start og mål ved Damtjern. Krevende runde på grusvveier over 21,1 kilometer.

Bildet er tatt like før mål av Tommy Støa, www.ringsport.no

Egentlig taler bildet egentlig litt for seg selv. Med et blikk rettet ned i bakken og et steg som var langt fra sprettent. Jeg hadde en tung dag under gårsdagens løp. Det var dødt helt fra start. Ingen respons i hverken kropp, hodet eller muskelatur. Farten ble da deretter, litt for laber og mer på det jevne, pulsen kom aldri opp og hodet var ikke på plass til å løpe konkurranse. Allikevel fikk jeg en veldig god treningsøkt, for de løpene jeg løper nå, tar jeg som gode treningsøkter. Hadde allikevel håpet på litt bedre respons. Samtidig vet jeg at det er lov å ha dager som ikke er bra nok til å yte sitt beste.

Heldigvis vet jeg hva det kan skyldes også. Jeg har trent en del, men jobbet destod mer og samtidig har vi startet med omfattende påbygg av huset vårt. Mas og kjas om materialer, bra nok økonomi, dårlig med søvn, jobbing på Intersport og økter som må gjennomføres når det er tid til det – har nok tatt mer energi enn ønskelig. På morgenen før løpet i går var jeg ikke klar for å reise på konkurranse og telte en del på knappene om det ble deltakelse eller ei. Vi hadde også en litt tett tidsplan etter løpet for å rekke en sammenkomst her hjemme. Det ble jo til at jeg reiste og det mest pga at dette er at av mine favorittløp.

Resultatet ble jo ikke håpløst. Jeg satte ny personlig rekord med 2 minutter og 15 sekunder. Ikke ille det, men jeg setter store krav til gjennomføringer av løp. Mye fordi formen og nivået har blitt en del bedre. Ble nummer 3 i løpet og fikk med meg hyggelige 1500 kroner hjem.

Fantastisk sterke Annie Bersagel vant på utrolig sterke 1.16.01. Hun imponerer noe voldsomt og er et forbilde for meg som løper. Hun har hatt solid framgang spesielt siste året. Sympatisk og veldig jordnær jente. Rett og slett en rollemodell! Nummer 2 ble Heidi Pharo. Hun løp utrolig lett i går og så ut til å leke seg, spesielt i nedoverbakkene. Lett steg og frekvens ut av en annen verden. Hun fortsetter framgangen. GØY!

Jeg ser framover! Mye artige løp og forhåpentligvis en flott julimåned. Ser fram til å få både sola og sommertemperaturene tilbake. Frister ikke veldig mye med ulltrøyeløping midt på sommeren. Mot helga tar jeg meg en hyttetur og et par dager med fri fra alt, samt oppvartning av mor og far. Gleder meg! Formen er god. Det kjente jeg under dagens treningstur. I går var bare ikke dagen til å løpe fort – som sagt må man få lov til å ha en dag innimellom der ikke alt henger på greip.


Bildet er tatt av Tommy Støa, www.ringsport.no
 

Ukategorisert

Ja, løpere bør trene litt styrke.


Hvorfor bruker jeg tid på styrketrening? Hvilke øvelser trener jeg? Hvor ofte trener jeg styrke?

Tidligere var jeg langrennsløper og styrketrening var en viktig del av min trening. Jeg ble aldri veldig sterk og har ikke lett for å bygge styrke, men jeg var sterk nok til å gå forholdsvis bra på ski. I tillegg til vanlig styrketrening fikk jeg spesifikk trening ved å stake på rulleski og egne stakeøkter på ski. Husker det ble ganske lett å stake 3 timersturer på rulleski etterhvert.

I dag er det helt utenkelig. Tror ikke jeg hadde klart å komme meg så langt avgårde uten å få lov til og bruke beina med fraspark. Merker også stor forskjell med den styrketreninga jeg gjør i dag, kontra styrketreninga for langrennskroppen. Fortsatt har jeg en økt i uka der jeg fokuserer på hele kroppen, men jeg er langt fra så sterk i armene og brystet nå.

Kroppen former seg etter hva hovedaktiviteten er. Jeg var aldri muskulær i overkroppen tidligere, men hadde nok litt mer futt fra hofta og opp da langrenn var hovedidretten. Treninga jeg nå utfører på bryst, armer og skuldre blir mest for å vedlikeholde litt styrketrening for disse kroppsdelene og for kroppsfasongen sin del. Ønsker ikke å bli et “beinrangel” i overkroppen.

Kettlebell har blitt en god favoritt i forhold til det å vedlikeholde styrketrening for hele kroppen. Her finnes det også veldig gode muligheter for eksplosiv styrke for hofter, samt god stabilitetstrening for mage og rygg. 360 grader treningssenter her på Gjøvik har noen gode timer som er lett å bli med på. Motiverende og veldig artig trening.

Trener også chins med bredt grep, benkpress, dips, skulderpress med stang eller i Kinesioapparat, skulderstabilisering med handtler, tåhev (flere ganger i uka, både med ekstra vekter og uten), hofteleddsbøyere, hamstring, knebøy, ettbens knebøy og markløft. Har stort fokus på kjernemuskelatur, der jeg har hatt stor framgang med å bli sterkere i mage/rygg.

På vinteren er jeg oppe i 3 økter i uka med styrketrening. Nå i løpssesongen trener jeg styrke 2 ganger i uka.

Styrketrening er for meg skadeforebyggende trening, samtidig merker jeg stor teknisk forbedring. Jeg knekker ikke så lett sammen i hofteregionen, klarer å holde hofta høyt og med sterkere mage/rygg blir unødvendige rotasjoner minsket. Jeg vil at de fleste bevegelsene skal gå i fartsretningen og det krever terping, terping og atter terping. Fokuset på alle økter ligger i dette området. Armer, hofter og bein skal gå rett fram og ikke til siden. Med mer og bedre styrke øker løpsøkonomien. Jeg løper raksere uten å bruke mer energi.

I tillegg til styrketrening der jeg klarer å immitere et løpesteg mest mulig, utfører jeg også noe spensthopp i tillegg. Selv for langdistanseløpere er spenst og snert i steget en viktig del av løpinga.

Viktige hjelpemidler for min styrketrening er Redcord slynger og medisinball. Dette er utstyr jeg har hjemme. Med en slynge kan man trene balanse og effektiv styrketrening for hele kroppen. Kjernemuskelatur og hamstringtrening er det jeg bruker slyngene mest til. Hjemmesiden til Redcord Norge er også fin i forhold til øvelsesutvalg til ulike typer idretter. Gå inn og se på, www.redcord.no

Ukategorisert

Vern om dine favoritter!


Det er noen ting og produkter jeg ikke klarer meg uten i hverdagen. Treningsklær er forbruksvare nummer en. Med 2 økter omtrent hver dag blir det brukt og vasket, brukt og vasket mye. Jeg har vært så heldig å hatt en sponsorkontrakt med Craft Norge i flere år. Det begynte da jeg gikk på ski, og nå har jeg dratt med meg denne kontrakten over på løp.

Craft har enormt mye bra. Samtidig er designet bare blitt bedre og bedre. Må jo innrømme at det er en inspirasjonskilde å ta på seg fresht treningstøy. Mange legger merke til farger og design på det du har på deg.

En annen viktig ting er kvalitet. Craft holder! Noen av mine favoritt superundertøy-trøyer tror jeg er på tiende året og er forsatt like gode. Fasongen holder seg også veldig godt. Brukervennlighet og snitt er spesielt viktig innen løping og annen idrett på høyt nivå. At tøyet sitter som det skal, ikke glir opp og at det er passe stramt, er små detaljer som kan gi store forskjeller. Det kan være et irritasjonsmoment om ting ikke fungerer slik det skal.

Så jeg vil anbefale alle å ta en tur til den lokale sportsbutikken og ta en titt på Craft sin fantastisk fine sommerkolleksjon. Jeg er sikker på at du finner noe du vil like. Har du først prøvd disse klærne, bytter du nok ikke. Takk til alle dere i Craft Norge for imponerende innsats og god produktutvikling! Service – det kan dere!

Reklame for min klesleverandør – CRAFT

Ukategorisert

Bambi i Birkebeinerløpet


Forrige lørdag var jeg en av 5798 løpere som fullførte Birkebeinerløpet. Dagen var mer enn varm nok og sola stod høyt på himmelen, da vi i kvinner elite la ut på våre 20,2 kilometer på Birkebeinerskistadion.


Bildet er tatt av Kjell Vigestad i Kondis. www.kondis.no

Farten ut fra start var ikke all vedren. Den første kilometeren blir alltid en slags transportkilometer ut fra stadion i påvente av de første motbakkene. Jeg og Veronika Blom, klubbvenninne i SK Vidar, fikk raskt en luke til de andre. På forhånd hadde jeg bestemt meg for å løpe mitt eget løp i starten. Har aldri fått taket på “den nye” løypa i Birken, som nå har blitt brukt de siste tre årene. Siden jeg konverterte fra å være langrennsløper til løper har bakketrening blitt bortprioritert. Derfor sliter jeg med å finne en OK flyt i motbakkene. Følelsen av å stå på stedet hvil og “trampe” i bakken uten framdrift, er akkurat som en vond drøm, der du aldri kommer fram til endepunktet. Så ille er det heldigvis ikke, men Veronika Blom er mye mer elegant i slikt type terreng. Heldigvis falt jeg ikke så mye sammen som tidligere år og hadde øyekontakt med Veronika lenge. Samtidig var beina gode, de ville løpe denne dagen også.

Bildet er tatt av Geir Nilsen og hentet fra Facebooksiden til Birkebeineren

Etter ca 6,5 kilometer kommer vi inn på grusveier. Endelig! Her kan jeg løpe raskt og hente inn litt tapt tid. Mange andre synes dette strekket er langt, kjedelig og monotont. Jeg er forferdelig glad i disse kilometerne på grusveien. Her kan du bare løpe og bruke de kreftene du har inne. Gøy er det å ta igjen herreløper etter herreløper. Sekunderingene mot Veronika var også positive. Jeg tok innpå og det gir alltid enormt med motivasjon. Det er god trening i det å jage kilometer for kilometer alene. For jeg må ærlig innrømme at slike løp som dette lader jeg ikke opp til, men tar det mer som ei god treningsøkt. Artig treningsøkt, men også litt frustrerende. Jeg løper altså så dårlig i terrenget at det nesten blir skrevet ut parkeringsbøter etter meg. Derfor får man klare svar på at man blir god på det man øver på, og veldig gode svar på at terrengløping er noe du må trene på. For tiden er jeg elendig i det å flytte beina i nedoverbakke med steiner. Flyten mangler og det er tidsttyv nummer 1. Her går sekundene raskt. Utrolig lette sekunder å vinne for de som behersker og tørr å finne flyten i nedoverbakker, der underlaget er ulendt. Så hjem og tren!

Bildet er tatt av Frode Monsen i Sportsmanden. www.sportsmanden.no

Ved passering av siste drikkestajon venter Birkebeinerløpet sine kritiske kilometere for min del. Drøye 5 kilometer til mål, der 3,5 av disse kilometerne går nedover. Her fikk jeg sekundering av en kjenning fra skimiljøet om at jeg lå 35 sekunder bak førsteplassen. Ved dette tidspunktet var jeg fortsatt godtløpende. Det skulle imidlerid ikke vare lenge. Rett rundt svingen landet jeg på venstrefoten i det den var i litt for skeiv vinkel. Overtråkk så det sang. Derfra og inn tok jeg det pent. Jeg stabbet og svingte mellom steiner. Løp klønete og stakato, men kom meg til mål. Andreplassen i løpet var sikret med god margin (4 minutter), men det hadde sett penere ut på resultatlista med noen sekunder bak gode Veronika, i stedet for  over 1 minutt og 30 sekunder. I det store og det hele er det ikke så farlig. Jeg var egentlig ganske så bra fornøyd. Stor framgang fra tidligere år og utrolig fornøyd med grusveiløpinga i midtpartiet. Det var nesten så jeg ønsket at vi løp en flat og fin halvmaratonløype på asfalt denne dagen.


Slik så foten ut på søndag, dagen etter løpet.

En hoven fot, litt vond og lite bevegelig. Derfor ble det viktig med ising og holde den høyt. Heldigvis gikk det raskt over og jeg løper uten vondter. Hevelsen er borte og har heller ingen trykksmerter. Til neste år skal jeg trene mer på å løpe i terrenget før start.

Nå er det endlig sommer og sommerferie fra skolejobbinga. Kjenner det skal bli helt greit med dager der det ikke er fullt program. Konkurranser blir det en del av framover. Sikler en del på Hamburg halvmaraton allerede neste helg. Må bare få med meg en reisepartner og se hva økonomien sier. Det skal være en fin og rask løype. Er jo gøy å bruke den løpestimen jeg er inne i nå, til litt viktige konkurranser også.
Så vi får se hva det blir til!

Noen har spurt om jeg fyller opp karbohydratlagrene noe ekstra før konkurranser, og da spesielt til halvmaraton og maraton. Jeg gjør det ikke bevisst, men jeg spiser generelt mye karbohydrater i hverdagen. Da jeg trapper ned treninga gradvis 14 dager før en maratonkonkurranse, vil også karbohydratlagrene fylles naturlig. I praksis vil det si at jeg ikke bruker opp lagerene på økter uka før konkurransen. Har jo hatt en del vonde opplevelser underveis i maraton der magen krangler. Hva det skyldes er både styrken på sportsdrikke osv. underveis, men også at jeg har spist “for mye” tungtfordøyelige karbohydrater dagen i forveien og til frokost på løpsdagen. Så til dere som lurer. Spis noe ekstra uken i forkant og ikke nødvendigvis dagen før konkurransen og samme dag. Det gjelder å være i forkant!


Bildet er tatt av Kjell Vigestad i Kondis. www.kondis.no

Ukategorisert

Det viktige i hverdagen!


Kostholdet er en av de tingene jeg har mest fokus på i min hverdag. Jeg har gått en hard skole og har hatt mange nedturer i forhold til mat og kropp, uansett er det mulig å komme sterkt ut av et slikt forvrengt liv. Det er faktisk mulig å komme veldig mye sterkere ut av det – du må bare tro på det selv.

For min del starter noen dager med en løpetur før frokost. Alt er veldig avhengig av hvilke treningsøkter jeg skal ha den aktuelle dagen. For at jeg skal klare å løpe 10-15 kilometer før frokost er jeg avhengig av å ha spist jevnt og godt, samt avsluttet med en solid og god kveldsmat. Uansett om jeg ikke spiser frokost før den aktuelle turen, drikker jeg alltid noe med næring og spiser en banan. Da jeg kommer inn igjen etter turen som tar meg maks 1 time og 15 minutter, er det rett inn til en solid frokost. Før dagens plikter kaller.

Andre dager da jeg har mulighet for en god hardøkt, er det selvfølgelig en bra matmengde som jeg inntar på morgenen. Jeg er av den typen som liker å gjøre unna de harde øktene, som dagens første økt. Før langturer er det også viktig med god og riktig mengde mat.

En annen ting jeg har stort fokus på er restitusjonsmåltid. Det ligger alltid en energibar/restitusjonsbar fra YT og venter på meg ved døre. Den legger jeg der da jeg løper ut på økter. Den går ned på høykant før dusjen venter. Hvilken type økt jeg har hatt, spiller ingen rolle. Det er like viktig med restitusjon!

For oss som trener to økter hver eneste dag, er nok mat, riktig mat og nok drikke utrolig viktig. Trening bryter ned kroppen. Det er det som skjer mellom øktene som bygger opp og gjør kroppen klar for nye treninger. Får kroppen for dårlig og for lite næring, fortsetter kroppen å brytes ned. Det hjelper svært lite å trene 20 timer i uka hvis ikke kroppen får mat til å bearbeide treninga og gi den byggesteiner som bedrer form og muskler. Husk at hjertet er en muskel som trenger næring for å yte bedre og pumpe blod rundt i kroppen. Finnes ikke noe sunn logikk i å «slanke» hjerte med for lite mat, samtidig som du trener som en gal for å stadig bli bedre…

Så mitt kosthold kan se ut som dette:

Frokost: Brødskiver med ost, skinke, leverpostei, samt kokt eller stekt egg.

Trening: Hardøkt, oppvarming+10×1000 meter+nedløping

Restitusjon: YT restitusjonsbar

Lunsj: Brødskiver med pålegg, samt 2 egg

Mellommåltid: Yoghurt og korn+banan

Trening: 10 km rolig

Restitusjon: YT restitusjonsbar

Middag: Pasta, laks, grønnsaker

Kvelds: Yoghurt og korn eller brødskiver + banan/frukt

Dette er en helt vanlig dag. Jeg er mye på farten og har alltid med meg niste. Har funnet ut at hvis jeg slurver med kostholdet blir resultatene deretter. Du blir hva du spiser. Mye trening og en aktiv hverdag krever mye energi – faktisk mer enn du tror. Det er mange mosjonister der hjemme som spiser for lite i forhold til sin hverdag med familie, jobb og trening. Spis mer enn det dere tror!

Jeg har opplevd ofte at maten jeg spiser begynner å krangle i magen under løp og konkurranser. Derfor har jeg prøvd meg fram med hva jeg tåler og ikke tåler i forhold til trening. Grovt sett så tåler ikke magen min for grovt brød med for mye fiber. Dette førte til vond mage og dostopper. Jeg baker ofte brød selv og nå er oppskrifta forandret med litt ulike meltyper. Ellers så spiser jeg veldig mye av disse varene som jeg har bilder av under. Det viktigste av alt er å få i seg nok mat. Uten mat og drikke – duger helten ikke! Dette er helt sant og noe jeg har erfart så altfor godt på kroppen og psyken. Lev i nuet!

Det desidert beste å drikke. Olden er og blir frisk og godt!

Polarbrød med fullkorn. Utrolig godt og noe magen min tåler veldig godt. Lett å ha med. Anbefales!

Fløytemysost fra Synnøve Finden er noe jeg spiser hver dag. Tar til og med med meg på turer til utlandet.

Pasta fra Jacobs Utvalgte.

 YT energibar. God og utrolig lett å ha med seg der du måtte ferdes. Her går det med 2 om dagen.

Det eneste kosttilskuddet jeg tar. Dette virker og holder meg frisk! Anbefales! Spiser du ikke fisk 3 dager i uka er dette et godt tilskudd.

Det beste kornet å ha i yoghur. Masse god næring fra AXA. Min favoritt!

Ukategorisert