Løpe med hjertet

Løpe med hjertet


Dette var året hvor jeg skulle videreutvikle løpepotensialet mitt og se hvor langt jeg kunne nå. Slik blir det ikke – allerede fra første meter har det gått tungt. Etter en lang jakt på forklaringer har jeg endelig fått noen svar.

Ifølge legene kan jeg fortsette å løpe, men fokuset og målsettingene må endres.

På den annen side kan jeg jo bli en representant for de som har redusert kapasitet, av forskjellige grunner, og vise at man fortsatt kan løpe, hvis man bare justerer fokuset litt og løper med hjertet.

Her er hele historien:

Opptreningsåret 2020

I 2020 løp jeg flere kilometer enn jeg har gjort de tre siste årene. Problemet med leggene slapp endelig taket. Jeg så på 2020 som et opptreningsår, distansemessig.

Det passet bra inn med koronapandemien som rammet verden. De fleste reelle løp ble avlyst eller flyttet. Virtuelle løp fikk en oppblomstring og ble en god erstatter og motivasjon for de som trengte noe å strekke seg etter.

Jeg fikk løpt 7 maraton fra juli til og med desember, jeg gjennomførte også flere kortere reelle og virtuelle løp. Det passet perfekt fordi vi selv kunne velge hvor vi ville løpe. Det var gjennomføringen, som ble viktig, ikke sluttiden.

Tyngre og tyngre – uvisst hvorfor

2021 var året jeg skulle videreutvikle løpepotensialet og se hvor langt jeg kunne komme. Det ser nå ut til at det er lagt andre planer for meg, uvisst av hvem 😉 Uten at hjertet er med blir det dårlig med løping, (både konkret og symbolsk), i hvert fall i fht potensialuthenting.

For ca et år siden begynte jeg å merke at jeg ble tiltagende tungpustet på slutten av løpeturene. Turene opplevdes tyngre enn tidligere, noe som ikke ga mening i det hele tatt, siden 2019 var et relativt rolig år i fht løpemengden.

Jeg verken var eller er overtrent. Jeg tenkte ikke så mye over det, bortsett fra at det var pinlig å løpe forbi folk, slik jeg pustet og peste. Nå har jeg øvd meg på å holde pusten til jeg har passert folk.


Glemmer alltid hvor tungt det er når det er fotosesjon. Trigger happy-hormoner.

Noe var rart …

I fjor sommer deltok jeg på sommerkarusellen i Ålesund et par ganger, løp 5-kilometerdistansen. Da ble det veldig tydelig at det var noe rart med løpeformen.

Jeg er sikker på at jeg holdt på å drive løperen foran meg fra vettet de 5 kilometerne jeg hang pesende i nakken på ham (men ikke nærmere enn en meter altså).

Du formelig hører pustingen og stønningen. Løper på ren vilje. Foto: Martin Hauge-Nilsen

Jakten på forklaringer

Jeg begynte å lete etter forklaringer på den tiltagende dårlige formen. Kanskje var det et symptom på overgangsalderen?

Jeg leste selvfølgelig alle artikler og bøker jeg kom over om temaet “overgangsalder” (3 bøker). Ikke ett sted sto det noe om at tungpust er et typisk symptom. (Korreksjon; en studie fra Bergen viser at en liten prosent av kvinner kan få redusert lungekapasitet, grunnet overgangsalder, men det passet ikke helt på meg). Jeg måtte til slutt gi opp den teorien.

Jeg tenkte igjennom alle typer av infeksjoner og fikk avkreftet både Covid-19, Borelia og stoffskifteproblemer.

Ukene og månedene gikk og symptomene ble stadig sterkere. Samboer/fotografen min var bare glad til i starten. Han spøkte med at nå klarte han å holde følge med meg. Vi gjennomførte vår månedlige virtuelle maraton gjennom høsten. Fikk oppleve fine steder sammen. Tidene ble dårligere og dårligere, pga tilstanden min, kjempefrustrerende!

Nå var det ikke gøy for samboer lenger. Han måtte vente på meg og godta alle slags patetiske unnskyldninger for å stoppe opp eller for å få gå litt. Fra jul av og frem til nå har det bare blitt verre.


Hunden vår har blitt paceren min. Jeg bruker henne som unnskyldning for alt det er verdt. Skylder på henne for å stoppe opp i tide og utide 😉

2021 – tungt fra første meter

Det ble i år tungt å løpe allerede fra første 100 meter, selv om farten var pinlig lav. Men viljen er sterk, så jeg løper fortsatt, på min sneglemåte.

Det ble etter hvert tungt bare å skulle gå opp en bakke, selv om jeg ikke løp. Fikk også trykk i brystet, ble svimmel og fikk kvelningsfornemmelse, som kunne vedvare flere timer, selv da jeg satt rolig på jobb.

Den 27. januar ble det så ille at jeg ble innlagt på kardiologisk avdeling på Åse sykehus. Jeg ble undersøkt og testet i et døgn. Alt med hjertet så tilsynelatende fint ut, til min store frustrasjon, fordi jeg kjente at noe var feil.


Innlagt på kardiologisk avdeling etter en ekstra dårlig dag.

Hjerteundersøkelse

12. februar var jeg inne til en utvidet, enda grundigere hjerteundersøkelse, som ble utført av den beste spesialisten på Sunnmøre. Han klarte å avdekke noe snedig med mitt såkalte friske hjerte.

Han mener jeg har et hjerte, som tilsvarer en 30 åring, altså 17 år yngre enn min kronologiske alder, og at det kan tilskrives løpingen(!)

Så folkens, det er bare å fortsette å løpe og høste gevinstene.

Men, det var ikke dette som var snedig. Det spesielle er at jeg har et litt overivrig hjerte, som slår ekstra hardt når jeg kommer opp i puls. Litt komplisert å forklare, så jeg sier det enkelt:

Venstre hjertekammer blir mindre når jeg kommer opp i puls, slik at det blir for lite blod til hjertet og kransårene, man blir dermed tungpustet og får symptomer, som ligner anginasmerter og andre alvorlige hjertesykdommer.

Forklaringen på min tilstand er; “aktivitetsutløst dynamisk intrakavitær avklemming av venstre ventrikkel, hos personer med strukturelt normalt hjerte”.

Dette ble avdekket med en såkalt stress-ekko test. Tilstanden er ikke dødelig og ikke farlig, visstnok, men svært hemmende når man vil prestere under aktivitet. Jeg er ikke sikker på at dette forklarer alt, siden jeg også kan bli dårlig i hvile, men skal forholde meg til denne forklaringen foreløpig.

Behandlingen er å bruke beta-blokkere, som senker pulsen og dermed gjør at hjertet ikke slår så hardt. Spesialisten sa at det vil føles som å løpe med bremseklosser på….Jippi….. Han ba meg også vurdere om jeg måtte fortsette å løpe maraton. Det er ikke farlig å løpe, men jeg vil ikke kunne ta ut potensialet mitt. Noe som har vært drivkraften siden jeg begynte å løpe i 2014.


Selv om kondisjonen og kapasiteten er sterkt redusert, er viljen fortsatt sterk til stede, slik at jeg kan hoppe og løpe rundt i denne nydelige naturen. Det ser heftig ut, men det er bare korte “løpeintervaller” til ære for fotografen. Jeg får skikkelig kick av slike økter!

Veien videre

Først må jeg teste ut beta-blokkere, finne riktig dose og så se om symptomene slipper. Forsvinner de ikke, må utredningen fortsette. Jeg er også utredet i fht astma og lungefunksjon. Ingen påfallende funn der, bare så det er nevnt.

Virker behandlingen, kan jeg slå meg til ro med at dette er forklaringen på den tiltagende dårlige formen det siste året. Jeg må nok booke noen timer med meg selv (jeg er psykolog) for å finne en ny mening med løpingen.

Finne noe som kan motivere meg til å opprettholde denne aktiviteten, som jeg er så glad i og som har gitt meg så mye, på mange plan, de siste 7 årene.

Ønsket om spesifikke tider og pallplasseringer må visst legges bort. Ser for meg at deltakelse i virtuelle løp kommer til å bli enda viktigere fremover, siden tiden spiller mindre rolle, samtidig som jeg får bevis på at jeg har gjennomført.

Det vil også motivere til videre trening, selv med redusert kapasitet. Jeg vil nok stille i reelle løp også, bare for å få oppleve stemningen og treffe andre løpeglade mennesker.

Jeg kan jo også bli en representant for de som har redusert kapasitet, av forskjellige grunner, og vise at man fortsatt kan løpe, hvis man bare justerer fokuset litt og løper med hjertet.


Jeg vil gjerne ha muligheten til å fortsette å oppleve fantastisk natur, løpeglede og nye steder.

Følte det var riktig å fortelle om dette, men ville vente til jeg fant litt ut av hva dette var for noe. Har behov for å forklare hvorfor jeg ikke stiller på alt jeg gjorde før, hvorfor tidene blir dårligere og dårligere og distansene kortere og kortere.

Jeg har ikke gitt opp, må bare legge litt om 😉

Siste utgave av Runner’s World

  • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
  • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
  • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
  • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
  • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
  • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
  • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
  • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
  • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!

Ukategorisert
Fra maraton til stormløp

Fra maraton til stormløp


Hvordan det ene virtuelle løpet tar det andre, og du ender plutselig opp som en seriemaratonløper.

La meg ta deg med på mitt virtuelle maratonår.

4. juli la jeg og samboeren min ut på en langtur, det endte opp med en maraton, hans første! Det var en strålende dag og opplevelsen var både overraskende og positiv for oss begge. Tenk, han løp sin første maraton i godt voksen alder!

Kondisløpet

I år har de fleste løp blitt avlyst, og erstattet av virtuelle løp, som for min del har ført til veldige gode løpsopplevelser og fungert som motivasjon til å holde løpingen gående (løpende).

Jeg må ha medalje for løpene jeg gjennomfører, uansett om de er reelle eller virtuelle. Medaljen fungerer som synlig bevis og minner meg om det jeg har prestert. Denne spontane maratonen inngikk i Kondis sin virtuelle løpsrekke. Det var min 8. maraton hittil i livet.

En strålende sommerdag å løpe maraton på. Her fra havnen i Ålesund, sjarmøretappen.

Fine medaljen fra Kondis

Holmestrand maraton

August kom og jeg meldte meg på Holmestrand virtuelle maraton, uten å si noe. Da jeg informerte samboer om at jeg “måtte” løpe en ny maraton, ville han jammen bli med på denne også!

Det fine med virtuelle løp at man konkurrerer med seg selv. Man kan også velge å melde inn resultatet, da kommer man på en liste med andre, som også har løpt samme virtuelle løp, men det blir ikke en reell tidssammenligning siden alle løper i forskjellige traseer. Man fjerner på den måten noe av presset og kan fokusere på en god løpsopplevelse.

Her må jeg skyte inn at jo kortere løpet er jo mer press kjenner jeg og legger jeg på meg selv. Skal jeg løpe et 3 eller 5 km virtuelt løp, får jeg like akutte løpsnerver før start, som på et reelt løp, for jeg ønsker å prestere tidsmessig så godt jeg kan.

Maraton er noe annet, noe eget. Det er faktisk ganske langt å løpe 42,195 km! Det er rett og slett en bragd i seg selv bare å komme igjennom distansen, uansett hvor lang tid man bruker.

Obligatorisk kosing med en geit jeg traff på, mens vi løp maraton. En VELDIG god unnskyldning for å ta en liten pause og få ned pulsen.

Holmestrand maraton gikk ikke helt etter planen, fordi det viste seg at min løpeform var ganske rævva akkurat den dagen, derfor la vi om løypen og endte opp med å inkludere 30 km på Aksla stadion. Det var etter at jeg hadde lagt inn en kosestund med en geit vi traff på veien.

Det lille metallstykket og den store symbolverdien, gjorde at jeg kjempet meg videre og fullførte.

Det er det fine med slike maraton, det meste er lov, så lenge distansen blir løpt. Denne dagen var det tungt å gjennomføre. Hadde jeg ikke allerede fått medaljen i posten, hadde jeg pinglet ut etter halvmaraton. Det lille metallstykket og den store symbolverdien, gjorde at jeg kjempet meg videre og fullførte. Det ble min 9. maraton.

I mål med en motiverende medalje, uten den hadde det ikke blitt noe maraton den dagen.

Oslo maraton

Nå hadde vi løpt to maraton på to måneder. Begge følte at kroppen responderte og restituerte bra, pga at vi tok oss god tid på gjennomføringene. Så da september kom måtte jeg melde meg på et nytt virtuelt maraton, denne gangen Oslo maraton.

Når løpene er lange nok, rekker man ofte innom forskjellige sinnstilstander og følelser.

Vi la en god plan, løp samme løype som i juli, i strålende vær. Selv om tempoet var bedagelig, fikk jeg likevel en psykisk knekk rundt km 17, som varte et godt stykke.

Når løpene er lange nok så rekker man ofte innom forskjellige sinnstilstander og følelser. I etterkant er det faktisk noe av det spennende og givende med slike løp. Det gir også en veldig mestringsfølelse når man først har fullført. 10. maraton i boks!

Følelsen man får etter å ha gjennomført noe som har krevd litt ekstra er mye verdt!

World United Run

Så hadde det seg slik at jeg så en veldig fin medalje på sosiale medier, som jeg tenkte at jeg bare MÅTTE ha i samlingen. Det var et virtuelt løp arrangert av World United Run.

Sjekk denne! Både “united” og minner om coronaviruset 😉 Perfekt for året 2020.

Løpet var satt til en lørdag i oktober. Min kjære samboer, som gjerne ble med på enda en maraton, fant på en genial idé om at vi skulle løpe denne maratonen i løypen til Jølster maraton. Det passet med andre planer vi hadde.

Det ble fulltreff igjen med været. Det var en nydelig løype. Vi løp de første 10 km og de siste 3 km med hunden vår. Hun lå å ventet i bilen da vi løp de andre kilometerne. Tempoet var høyere, takket være en lettløpt løype, vi ble også mer slitne i etterkant, men kom oss ganske raskt igjen etterpå. Mitt 11. maraton var gjennomført.

Fra nydelige Jølster. Det sto ikke på humøret.

Så kom november. Skulle vi følge opp trenden, burde vi jo løpe en maraton denne måneden også. Jeg hadde meldt meg på Runner’s World Challenge #favoritten. Man velge mellom 42, 21, 10 eller 5 km. Jeg ville løpe favoritten min, som nå ser ut til å være 42 km. Vi hadde tenkt å gjennomføre løpet for to helger siden, men formen min var dårlig og vi syntes det blåste litt for mye, så vi omgjorde planen.

Barteløpet

Jeg hadde også meldt meg på #barteløpet, som skulle løpes i november, til støtte for forskning på menns helse. Så da løp vi heller det. Vi stilte med bart alle sammen. Distansen ble gjennomført, halve med hund og andre halve uten. Det ble til sammen 16 km. Og jeg fikk kjenne på mine maskuline sider, som tydeligvis ligger veldig latent.

Henrik Ingebrigtsen`s brother from another mother 🙂

Runners World Challenge, #favoritten

Siden det ikke ble maraton helgen før, skulle vi ta det igjen forrige helg, men da var været blitt enda verre. Nå var det storm, heftige regn- og haggelbyger. Vi så ikke for oss at vi skulle klare å kjempe oss igjennom hele 42 km. Vi ville brukt hele dagen og endt opp med forkjølelse og det som verre er, noe som er mindre gunstig i disse koronatider, når man jobber på et medisinsk senter.

Jeg visste råd, vet du. Siden jeg hadde meldt meg på #RVC_2020 #favoritten, kunne jeg velge hvilken distansen jeg ville løpe og dermed endre den jeg først hadde bestemt meg for. Vi endte opp med å løpe 5 km, det var nok under de værbetingelsene.

Ikke lett å posere i stormkastene. Måtte beregne bølgene, slik at jeg ikke ble klissvåt.

Vi valgte et sted der man virkelig får kontakt med elementene, nemlig ute på Alnes på Godøya. Vi løp fra parkeringsplassen og innover gamleveien. Den retningen gikk det superraskt. Jeg ble blåst bortover i full fart, følte meg som en fjær i stormen. Utfordringen var å ha høy nok stegfrekvens de gangene jeg traff bakken, fantastisk opplevelse. Så var det å snu da etter 2.5 km og møte veggen av motvind, pluss sjøsprøyten fra bølgene, som slo innover land.

Kamp mot elementene. Kledd i våtdrakt under regnjakken. Det står ikke på viljen!

Samboer hadde kledd seg i våtdrakt under regnjakken, for sikkerhets skyld (ikke noe å løpe lengre løp med. Stor fare for gnagsår på uønskede steder). Det gikk betraktelig senere på vei tilbake. Jeg ble tidvis stående å spinne på stedet hvil, pga intens motvind.

Det var en salig blanding av saltvann, tårer, høy puls og et ukjent utvalg rare lyder, som kom ut av meg. Et øyeblikk der fikk jeg flashbacks til da jeg hoppet fallskjerm og glemte å lukke munnen i fritt fall. Kinnene blafret fulle av sjøsprøyt og “frisk luft”. Jeg var så stiv i ansiktet til slutt, at jeg ikke klarte å snakke. Det ble en heftig, fantastisk opplevelse. Utrolig effektiv trening!

Vending og møte med motvinden på vei tilbake.

Hadde det ikke vært for at jeg hadde meldt meg på dette virtuelle løpet og fått medaljen i posten allerede, så hadde det aldri blitt noe av denne utrolige opplevelsen.

Jeg har sagt det før og sier det igjen; å melde seg på løp, reelle eller virtuelle og for min del, få en medalje som bevis for strevet, er uvurderlig.

Å melde seg på løp, reelle eller virtuelle, og få en medalje som bevis for strevet, er uvurderlig.

Maratontidene lå på mellom 4.5 og 5 timer. Det inkluderte butikkstopp (matstasjon), mating av hund, henting og plassering av hund, kosing med geit, prat med kollega som vi løp forbi, tissepauser og fotoshoot.

Det å ha en å løpe sammen med når så lange distanser skal gjennomføres er også gull verdt.

Ukategorisert
Postkort-“sommerferie” og løpeglede i norsk natur

Postkort-“sommerferie” og løpeglede i norsk natur


Årets ferie har hittil bestått av å ta fri annen hver mandag gjennom sommeren. Vi har hatt 4 langhelger på tur, resten av tiden har jeg vært på jobb.

Vi har vært utrolig heldig med disse langhelgene, som startet i juni med strålende vær og sommervarme.

Geiranger

20200613_175952_049_saved (1)-02-01

Spektakulær natur, fjord og fjell i skjønn forening. Måtte bare fly litt rundt. Høydeskrekken har blitt mindre på enkelte steder.

Første helg dro vi til Geiranger, rett før det store inntoget av andre norske turister. Vi leide en enkel hytte på Westerås gård, oppe i lien med fantastisk utsikt til fjell og fjord. Gården har sauer, geiter og lama og en restaurant med deilig mat. Det er et flott utgangspunkt til mange, fine turer (hjemmeside)

20200614_153013_003_saved-01

Vi kom oss også opp til snøen, oppe i Vesteråsfjellene.


20200615_115742_042_saved-02

Siste dag i Geiranger løp vi opp siste del av Nibbeløpet (Les om nibbeløpet her) 4.5 km til Dalsnibba på ca 1500 høydemeter i strålende sommervær. Jeg ble euforisk! Svære brøytekanter hele veien, kombinert med shorts og liten topp, er den ultimate kombinasjonen for meg. Elsker slike kontraster. Snakk om å være griseheldig med været den helgen!


Åndalsnes

20200626_082543-01

Den berømte “Rampestreken”, der turister sto opp til flere timer i kø i sommer for å ta bilde. Du må komme deg ut før det store rushet starter! På morgenen er det ingen som står i veien og lyset er nydelig.


Andre helg dro vi til Åndalsnes, et spektakulært sted, og bodde på Grand Hotel Bellevue (hjemmeside). Selv om enkelte tilbud var begrenset av koronarestriksjoner fikk vi en fullverdig hotellopplevelse, pga en svært engasjert og dedikert hotelldirektør. Dette var helgen jeg skulle feire bursdagen min.

20200626_081727_048_saved-02

Her var det om å gjøre å komme seg raskest mulig opp før frokost og turiststrømmen. Utsikten ble beundret på vei ned igjen.


Da jeg om morgenen før frokost peste oppover så raskt jeg maktet til Rampestreken og videre opp til Nesaksla, lurte jeg alvorlig på hvordan det er mulig å gjennomgå en så stor endring i fht hva jeg anser som “gøy”. At jeg nå foretrekker å slite meg helt ut, i stede for å slappe av på en strand, og så føle meg totalt fornøyd og lykkelig, gjennomvåt av svette på toppen av et fjell, er rett og slett ganske merkelig. Ville aldri veddet på en slik total forandring for 7 år siden.

20200627_135143_051_saved-02

Utforsking av Blånebba. Bak meg sees Vengetindene, et yndet og utsatt klatrested.


Vi utforsket områdene: Litlefjellet,  Romsdalseggen, Blånebba og Storaksla. Vi hadde fantastisk vær og temperaturer også denne helgen. Fortsatt slapp vi unna de store køene.

20200626_142651_045_saved-01

Litlefjellet med Trollveggen i bakgrunnen. Så utrolig flott her, uansett hvor man snur seg og ser.


20200627_150416_061_saved-01

Det er en utrolig utsikt fra Romsdalseggen. Stien er fin og ganske lettløpt.


Jeg deltok på Romsdalseggenløpet i 2016, kun to år etter at jeg startet å løpe. Race rapport fra min opplevelse kan leses her. 

20200628_142234_041_saved-01

Myrullhav på Storaksla. Denne sommeren følte jeg at jeg var del av de norske eventyrene jeg har vokst opp med, magisk! Å oppleve naturen på denne måten gir meg lykkefølelse, tilfredshet, mening og harmoni.

Eikefjord

En annen langhelg utforsket vi området rundt Florø og Eikefjord. Det er interessant å se hvor forskjellig fjellformasjonene er de forskjellige stedene i landet. Alle steder har sin egen sjarm og særegenhet.

20200809_154502_048_saved-02

Strandanipa i Eikefjord. Nydelig utsikt og fine stier, vakre støler og nysgjerrige sauer.


20200810_121509_054_saved-01

Fascinerende fjellformasjoner i dette området. Langstrakt og lagvis. Her fra Endestadnipa.


Stranda

Siste helg var vi på Stranda og fikk oppleve den Trondhjemske Postvei, fra strandasiden til Ljøen med fint følge og så freste vi alene tilbake samme veg, også i strålende sensommervær. Det var en utrolig vakker tur, nasjonalromantisk.

20200816_145550_059_saved-01

Fantastisk utsikt til fjordene. I bakgrunnen sees Hurtigruten på vei ut fra Geirangerfjorden. På vei ned Ljøbrekka langs den Trondjemske  postvei.


20200816_140433_052_saved-01

På vei opp langs den Trondhjemske postvei og Herdalsbrekka. Småtripping hele veien opp.


Flere av turene var vi sammen med andre, som ikke var like opphengt i å løpe som jeg. det var ingen problem. Jeg fikk fortsatt løpetrening, dog i svært rolig, behagelig tempo, noe som er bra for kroppen innimellom. Leggmusklene ble likevel kjørt av all trippingen oppover forskjellige fjell og bakker.

Norge er et fantastisk land med mektig og vakker natur. Tror det er mange nordmenn som dette året har fått øynene opp for hva dette landet har å tilby. Jeg er så heldig å bo midt i et av de flotteste naturområdene, slik at vi ikke trenger å reise langt for å få nydelige opplevelser, uansett årstid.

Kom dere ut og opplev naturens magi!

For flere detaljer, beskrivelser og bilder fra sommerens turer, sjekk min instagramkonto: @angelikasverdrup

Sky is the limit, mental “høydesyke”

Sky is the limit, mental “høydesyke”


Mai var måneden Mount Everest med sine 8848 moh skulle bestiges virtuelt gjennom Runner’s World Challenge 2020. Selv om jeg bor et sted omgitt av fjell, var jeg ikke sikker på om jeg ville klare denne utfordringen. Det krever dedikasjon, tid og fokus å samle så mange høydemeter.

20200523_162754_022_saved-02
Hellandshornet i Brattvåg ble et positivt, nytt bekjentskap. Veldig effektive høydemeter!

Gå hardt ut og øk underveis

Første mai startet jeg rett på og gjorde unna de første 848 høydemeterne på fjellet Gamlemsveten, i snøbyger og sterk vind. Min kjære fotograf og forlovede hang med og da jeg ville gå opp igjen for å få det nøyaktige antallet høydemeter ble han med uten protester. Det var den fineste “blomsterbuketten” jeg kunne fått av ham. Resten av dagen var jeg i lykkerus.

20200501_152713_051-02
Det snødde og blåste på Gamlemsveten 1. Mai, så det var bare å bøye hode, bite tennene sammen og starte høydemeterjakten.

20200501_154855
Nøyaktig 848 høydemeter den dagen, ikke en meter mer eller mindre. Hvem skulle tro at det kunne være så tilfredsstillende? Bare 8000 igjen!

Bare to dager etter dro vi tilbake samme sted og “føk” opp igjen i bedre vær og med bedre sluttid (her er flere stravasegment, som ekstra motivasjon) Veldig gøy!

20200503_153748_083_saved-02
Litt lettere vær, lettere på foten og lettere bekledning, på Gamlemsveten.

Kostnadseffektive bakker

Det gikk raskt opp for meg at jeg ville ha det brattest mulig, altså flest mulig høydemeter på kortest mulig distanse, for å få det “effektivt” nok. Orket ikke kaste bort unødvendig energi på for slake bakker, som medførte at distansen ble lengre. Det gikk sport i å finne de bratteste stedene. Jeg har en fulltidsjobb, så jeg har ikke ubegrenset tid til å gjøre som jeg vil.

Jo brattere jo mer effektivt, men samtidig tøffere å komme seg ned igjen. Kunne jeg snudd fjellet på hode for å gå oppover ned igjen, hadde jeg gladelig gjort det, skjønner du tegningen? Brukte faktisk hele mai på å fundere på hvordan man enklest mulig kunne komme seg ned igjen fra høydene. Har ikke kommet opp med noen gode løsninger enda.

Dette prosjektet ble så altoppslukende at jeg begynte å drømme om høydemeter om natten.

20200523_171424_051_saved-01
What goes up, must come down. Det tyngste denne måneden var å komme seg ned. Ønsket var raskest mulig ned, samtidig som man ikke ville mose lårene altfor mye.

Dette prosjektet ble så altoppslukende at jeg begynte å drømme om høydemeter om natten. Hvis du lurer på hva underbevisstheten din holder på med, er det bare å observere drømmene dine.

Bruke hund som unnskyldning

Da jeg var ute på egne turer og hadde hunden med, brukte jeg henne som unnskyldning for å teste nye, rare, bratte “stier”, som jeg ikke ville fått noen andre med på, og så forklarte jeg henne hvorfor vi måtte snu og gå opp igjen, da det viste seg at stien forsvant utenfor en skrent; “Å nei så dumt, nå gikk vi feil gitt, da må vi snu og kravle opp igjen”. Det ble liksom mindre sprøtt når jeg kunne snakke, diskutere og dele ansvar med henne i fht stivalg. Fikk innimellom noen dumme blikk fra henne da jeg måtte opp på alle benker i terrenget eller opp i utkikkstårn, bare for å strekke armene i været og løpe ned igjen til henne. Hver meter teller, må vite!

20200522_172109-01
Alltid opp på det høyeste punktet. Her fra Molnesfjellet på Vigra. Får bare unnskylde at jeg tråkket på bordet, men det var unektelig det høyeste punktet mange steder.

Garmin utfordret talltvangen min

Det dukket opp situasjoner der jeg manglet, for eksempel 8 meter fra å runde 100-tallet (jeg liker runde tall!) Jeg løper opp en trapp og så vil ikke Garmin registrere de siste meterne jeg unektelig nettopp besteg. Den er utfordrende og sterkt provoserende å bli utsatt for, selv for en psykolog. Etter å ha bannet ferdig inni meg, tok jeg det som eksponeringsterapi og prøvde å tenke på de større perspektivene i livet…

20200529_180149_034_saved-02
En fotosesjon på toppen av et fjell, her fra Sukkertoppen, kan også medføre ekstra høydemeter når man må ta flere bilder før man blir fornøyd 😉

Merket at jeg etter hvert fikk en tendens til alltid å skanne miljøet, uansett hvor jeg befant meg, for å se om jeg kunne hente med meg noen ekstra meter. Du vet at partneren din synes du er passe gal og opphengt, så det er nesten litt skamfullt. Du prøver å finne fornuftige forklaringer på omveien, men klarer det ikke, men stopper ikke av den grunn. For å ikke ødelegge selvfølelsen helt, forteller jeg om egenskaper jeg setter pris på, nemlig det å være dedikert og gjennomførende når man først har bestemt deg for noe.

17. mai og erobring av Everest

17. mai ble det virtuelle løpet til Oslo maraton gjennomført. Vi løp en “halvmairaton” rundt Ålesund og samlet de siste meterne for at jeg kunne fullføre prosjektet Mount Everest. Veldig tilfredsstillende!

20200517_133219_015_saved-02
Hoppende glad over å ha nådd “Mount Everest”. Det ble en del runder i disse trappene i løpet av Mai.

Høydemetermålene utvides etter å ha fullført Mount Everest

Men jeg kunne jo ikke gi meg nå! Det var jo nesten en halv måned igjen av mai, så da tok jeg fatt på neste fjell på listen. Jeg satset på det laveste av de tre fjellene; Galdhøpiggen på 2469 høydemeter. Da hadde jeg i hvert fall to av tre fjell.

Den virtuelle utfordringen “Til himmels” på Kristi Himmelfartsdag, skulle også gjennomføres. Jeg våknet med migrene, men fant ut av jeg ville angre hvis jeg ikke prøvde å samle noen høydemeter den dagen. Jeg ville jo få medalje så da måtte jeg prestere litt. Jeg løp ut alene og samlet litt over 600 høydemeter før frokost, før vi etter et skikkelig måltid dro på en fjelltur og fikk med oss 1100 høydemeter til. Det ble en god dag!

20200521_152522_036_saved-02
Godøyfjellet er et fantastisk sted å løpe og sanke høydemeter.

Mai, en massiv høyde- og distansepers

Det viste seg etter hvert at jeg klarte å nå Mont Blanc også, med sine 4808 høydemeter. 31. Mai ble feiret på Frostatind og avrundet prosjektet, som til slutt ga meg den nette sum av 17.181 høydemeter i løpet av mai måned! Så mange høydemeter har jeg aldri samlet før i løpet av en måned. Og på toppen av det hele løp jeg inn 322 km i mai, det er distansepers for min del i løpet av en måned, i de 6 årene jeg nå har løpt.

20200531_141519_058_saved-02
Favorittkombinasjonen, snø og så varmt vær at man kan løpe i korte klær. Fra Frostatind.

Det er en balansegang å leve et “normalt” liv, når hode vil trene som en “wannabe” eliteutøver. Kroppen må også taes hensyn til. Jeg kom meg igjennom hele mai, uten å provosere leggene feil. Tror en del av det har med at høydemetersanking er en god form for styrketrening og er mindre belastende for kroppen i forhold til ren løping. Det meste foregikk også i variert terreng. Men det skal sies at jeg var ganske kjørt den siste uken, det var ikke fart igjen i kroppen. Måtte også ha flere dager helt uten løping i starten av juni.

I juni blir det ikke fokus på mengde og høyde, men på kortere løp og litt mer fart. Høydeklatring gir ikke akkurat den raskeste kroppen, men kan indirekte bidra til å gjøre en raskere.

#reklame:

RWC 2020 fortsetter forskjellige virtuelle utfordringen, noe for enhver smak. Så trenger du ekstra motivasjon for å trene er det bare å melde seg på, det som kunne friste. Sjekk linken her.

Ukategorisert
Mil etter mil i april – virtuell motivasjon :)

Mil etter mil i april – virtuell motivasjon :)


Plutselig en dag i det herrens år 2020, ble alt vi kjente til snudd på hode av et usynlig, bittelite virus, (tro aldri at du er for liten eller ubetydelig til å utgjøre en forskjell i verden!)

Ingenting fungerte som normalt og som forventet lenger. Jeg trenger ikke skrive noe mer utdypende om dette, det har mange nok gjort allerede, på denne korte tiden. En ting må likevel nevnes, siden det er løping dette skal dreie seg om. Alle oppsatte og planlagte løp ble flyttet eller avlyst, på grunn av Covid-19.

Nydelig dag å løpe på. Her fra havnen i Ålesund.

Uvirkelig opplevelse med uante konsekvenser

Der sto vi da, i mars, klare for å ta fatt på årets første løp. Fly, tog og hotellrom var kjøpt og betalt, startplass var sikret og alt pakket og klart, men så, ut av det blå, ble alt avlyst og forbudt (samlinger i større grupper, blant annet). Dette var en av mange uvirkelige opplevelser på det tidspunktet, men ikke noe vi kunne gjøre noe med, annet enn å jobbe med å akseptere og tilpasse oss situasjonen.

Virtuell kreativitet

Hjernen er kreativ og initiativrik. Møter man motstand og lukkede dører, leter man etter alternativer, og det tok ikke lang tid før de dukket opp. I løpesammenheng poppet det raskt opp virtuelle erstatninger til løpskonkurranser. Ikke helt det samme som å stå klar på startstreken sammen med opp til flere tusen andre, men likevel et godt og motiverende alternativ.

Hoppende glad for å ha en kropp som fungerer og tåler den løpingen jeg har gjennomført i april.

Som det kanskje har lekket igjennom i tidligere innlegg og poster på instagram, så er jeg den typen som motiveres stort av å binde meg opp til noe, som gjerne ender med en medalje.

Så da Runner’s World og Runner’s world challenge-konseptet kom opp med flere virtuelle varianter der man kunne teste seg mot seg selv og til og med mot hverandre, på litt andre premisser enn i et vanlig løp, ble jeg både motivert, glad og inspirert.

Jeg signerte opp for både Mil etter mil i april (150 km) og Langfredagshalvmaraton. Etter litt betenkningstid ble jeg usikker på om jeg ville klare å løpe 150 km på en måned, så jeg tok for sikkerhets skyld og meldte meg på 42 km i april i tillegg. Kroppen har begynt å bli bedre, leggene tåler mer løpebelastning, men jeg var ikke sikker på hvor mye mer enn tidligere jeg tålte.

Nærtur, en halvmaraton

Siden det er umulig å kåre en objektiv vinner i virtuelle løp, pga at alle løper i egne traseer, pga #socialdistancing (digresjon; lurer på hvilket av de veldig mange nye ordene som har dukket opp grunnet coronasituasjonen, ender opp med å bli årets ord) fant jeg ut at jeg ville ha med forloveden/fotografen min på halvmartongjennomføringen på langfredag og gjøre løpet om til en opplevelsestur.

Nye steder i nærområdet ble utforsket under halvmaratonløpet.

Vi pakket løpesekken med drikke og niste og startet å løpe fra gatedøren, #nærtur, må vite. Vi ville se hvordan vi kunne klare å skvise ut 21 km på et mindre område i Ålesund. Vi besto med glans etter å ha vært innom kriker og kroker vi aldri før hadde løpt innom. Tiden ble deretter, men det spiller ingen rolle. Det viktige var at vi gjennomførte, at vi fikk en god langtur og at jeg får medaljen i posten i etterkant.

Her var tidsbruken underordnet opplevelsen og gjennomføringen.

Overraskende  mange “Mil etter mil i april”

Så var det disse milene i april da. Det viser seg at kroppen begynner å normalisere seg, den tåler mer løpebelastning. Ooooh, hvilken lykke!!! #denfølelsen. Du kan jo lure på hvor betydningsfullt og viktig dette egentlig er i den store sammenhengen, men når man har vært skadeutsatt i over 2 år, så er det en fantastisk følelse å kjenne at man begynner å fungere som normalt igjen. Må det bare vare!

Aprilvær; regn, storm, haggel, vind sol og snø. Endelig overvant jeg sperren for å løpe i drittvær.

Så nå, 1 dag igjen av april, har jeg løpt tilsammen 241 km, det ender vel på minst 250 km! Halleluja! Vi må helt tilbake til november 2017 for å slå det antallet løpte kilometer på en måned! #selvskrytervelskryt.

Sky is the limit

Hva så med neste måned, mai? Jo, da har Runner’s Wold Callenge flere nye virtuelle utfordringer å velge mellom. I mai har jeg meldt meg på utfordringen; Sky is the limit, der målet er å bestige Mount Everest i antall høydemeter på en måned, det vil si 8848 høydemeter.

Jeg måtte selvfølgelig velge det høyeste fjellet. Måtehold er oppskrytt…øh… Det finnes to andre kategorier og. Selv om jeg bor i et fantastisk naturområde med mange fjell, så kommer dette til å bli en real utfordring, selv på én måned. Men jeg liker utfordringer, det er slikt som er med på å motivere til å orke å gå ut og gjennomføre den treningen jeg har satt meg fore.

PS: Du kan bruke så lang tid du vil på Sky is the limit-utfordringen, men oppfordres til å forsøke å klare det på én måned.

Kilometerne ble sanket både på fjellet og i fjæren.

Sjekk ut linken Runner’s World Challenge, se om det er noe som frister å melde seg på og som du tror kan være med på å motivere deg til å nå dine mål i mai.

Det kommer til å bli en del av dette i mai.

#runsaferunsolostaysane 

#reklame

Ukategorisert

Nytt år, nytt tiår og flere drømmer


Wow, mulighetene ligger åpne! Drømmene er der, ønske om å trene er der, men kroppen er ikke helt der, men kan lures til et greit nok resultat. Som bloggkollega Bjørg Astrid skriver; det er ikke bare tall som er viktig, opplevelsene er minst like viktige.

Effektiv trening med sterk motvind, selv om turene ikke er lange.

Fremover blir fokuset mer på opplevelser. Når jeg ikke kan trene så mye løping som jeg vil, pga legger som ikke liker for stor mengde løpetrening, så må målene endres til å passe den aktuelle situasjonen. Det har tatt litt tid å få til den mentale endringen, men det fungerer, noen lunde nå. Det er så mye kjekt å oppleve innen løping og fysisk aktivitet, i tillegg til å jage bedre tider.

Løper mot nye drømmer og muligheter.
Løper mot nye drømmer og eventyr.

Samleren

Jeg tror jeg har begynt å få et gryende behov for å samle. Det har pågått halvt ubevisst over lengre tid, men nå må jeg bare innrømme det; jeg har lyst på flere maratonopplevelser!

Hvorfor ikke bare halvmaraton? Nei, fordi maraton er såpass langt at det blir akkurat passe i overkant ubehagelig og utfordrende, slik at jeg lærer noe, uansett hvor sakte jeg kommer til å gjennomføre distansen. Jeg har begynt å like å presse meg utenfor komfortsonen, for å se hvordan jeg vil takle og håndtere det som møter meg.

Maratondistansen vil alltid pushe, utfordre, gjøre meg oppgitt og frustrert og samtidig gjøre meg euforisk i etterkant, fordi jeg overvant ubehaget og alle de innbilte hindringene underveis. Dessuten er det mange fantastiske maratonopplevelser rundt om i verden.

Tester kreftene mot været. Gøy og ganske så tungt.

Neste løp: på glattisen

Neste maraton jeg skal løpe er Frozen Lake maraton i nærheten av Gol i mars. Det blir dermed same procedure, som før jul da jeg plutselig skulle løpe Málaga maraton og kun hadde 6 uker på opptreningen (kan leses om her).

Året 2020 startet med forkjølelse, det vil si at jeg mistet over 1.5 uke med mulig løpetrening, men jeg har gjort andre aktiviteter i den intensiteten, som tilstanden har tillatt, uten at forkjølelsen har blitt verre. Nå er jeg så godt som frisk igjen. Jeg har gått raske turer, power walking bakkeintervaller på tredemølle og gjort styrketrening.

Uansett treningsgrunnlag, skal jeg gjennomføre maratondistansen på den frosne innsjøen; Tislefjorden, som ligger på 819 moh og har en is-tykkelse på 80 cm. Den brukes vanligvis til å teste biler på. Den 14. mars skal nærmere 500 løpere få oppleve denne frosne innsjøen. Det er både en hel- og en halvmaratondistanse.

Helmaraton er to runder på innsjøen. Som en god venninne påpekte, så må det være svært mentalt tøft å se hvor langt man har igjen, når man kan se hele løypen. Det var et poeng jeg ikke hadde tenkt på selv. Det fine med dette faktum er at hode dermed også får en skikkelig god økt. Mentaltrening er viktig, hvis man ønsker å få et bra liv!

Små løpeturer mellom storm, haggel og regn.

En kropp som klarer ganske mye

Selv om ønsket er å løpe flere maraton, så er det leggene som bestemmer om det vil la seg gjøre og hvilket mål jeg kan stille med på startstreken. Slik det fungerer nå, så er det visst bare gjennomføring som er “gitt tillatelse til”. Håpet er at jeg også kan få begynne å løpe så mye, at jeg kan fortsette å pushe tid, slik jeg holdt på med frem til 2018. I mellomtiden må det settes pris på at man har en kropp, som faktisk klarer ganske mye.

I april skal jeg på et eksotisk eventyr på Costa Rica: “Race 2 Adventure”. Det er et overkommelig prosjekt. Åtte dagers arrangert tur der vi løper 6 dager på forskjellige steder i landet, mellom 5 og 10 km per dag. Jeg kommer til å skrive mer om det senere. Dette er bare et eksempel på noen av de utallige mulighetene som finnes av eventyr og spennende opplevelser, som løpingen din kan ta deg med på.

Så ikke fortvil hvis ting ikke går helt som du ønsker, omjuster målene dine, finn nye mål, som motiverer til videre aktivitet. Godt nytt år og nye aktivitetsmuligheter!

Ukategorisert