11 ting du ikke bør gjøre når du løper ultra – og hvordan du unngår å gjøre det

11 ting du ikke bør gjøre når du løper ultra – og hvordan du unngår å gjøre det


Jeg får en del spørsmål fra løpere som skal løpe sin første ultra om jeg har noen tips og råd. Og det har jeg jo. For jeg har vært igjennom en «prøve og feile»-prosess og har gjort meg noen tanker rundt hva som er lurt og hva som ikke er lurt når man skal løpe et ultraløp.

Så her kommer 11 tips til hva du ikke bør gjøre når du skal løpe et ultraløp. Og hvordan du kan unngå å gjøre det.

1. Løp deg bort

Et par kilometer fra eller til spiller vel ingen rolle når du først skal løpe 100km? Jo, det gjør det. Det å plutselig oppdage at du har løpt en kilometer i feil retning under et løp kan virkelig ta knekken på selv de mest hardbarka ultraløperne. Å løpe tilbake samme vei du nettopp har kommet samtidig som du vet at de foran deg har fått et enda lengre forsprang mens de som var bak deg kanskje har løpt forbi deg er en skikkelig motivasjons killer.

Nå skal det sies at slike små sidespor og navigasjonsfeil kan være skikkelig morsomme også, i hvert fall i etterkant. Mange av de morsomste minnene mine fra ultraløp er nettopp når jeg har forvillet meg bort fra den originale løpstraseen. Som da jeg bommet på et merke på UTSS90 og endte opp med å klatre oppover en elv med små fossefall. Eller da jeg klatret opp på siden av stien i Hornindal Rundt og plutselig oppdaget at en løper stod og stirret på meg på stien som gikk 3 meter til siden av der jeg hang i fjellsida.

Foto: Ian Corless

Hvordan unngår du det?

For det første, følg med på løypemerkene. Synes du det er lenge siden du så et merke sist, så er det antagelig det. Stopp heller opp litt og se om du ser et merke foran eller bak deg.

Legg inn løypa på klokka di. Dette er den funksjonen på klokka mi som jeg har satt aller mest pris på under ultra løp. For selv om du prøver å følge med på merkingen så godt du kan så hender det at det er litt langt mellom hvert merke, eller at noe har skjedd med merkene. Kanskje noen har ryddet i skogen, dyr har spist merkene eller merkene har viklet seg inn i buskas og er vanskelig å se. Da hjelper det å ha løypa på klokka så du kan se om du er på rett vei eller ikke.

2. Still dårlig forberedt til start

Du må gjerne glemme drikkeflaske og gels når du skal løpe 10 for Grete eller halvmaraton i London. Og om du ikke har trent sånn kjempe mye før løpet gjør det ikke all verdens. For 21 kilometer kommer de fleste seg igjennom på en eller annen måte . Skulle det gå helt skeis er det heller ikke noe verre enn at du hopper av løpet ved første bussholdeplass.

Men skal du løpe en ultra i terrenget krever det litt forberedelse. Det å «hoppe på» et løp uten å ha trent eller sjekket løypeprofilen er også helt greit om det er et løp som foregår midt i bykjernen. På en ultra derimot vil det ikke være like enkelt å bare droppe ut når du skjønner at det var litt tøffere å løpe de 60 kilometerne enn du hadde trodd. Eller at litt mer trening i forkant hadde vært lurt. Å stille uforberedt og dårlig trent til start øker også faren for at du pådrar deg en eller annen form for skade.

Foto: Ian Corless

Hvordan unngår du det?

Forbered deg til løpet! Les løypeprofilen, les utstyrs listen og pakk sekken god tid i forveien. Snakk med andre som har løpt det aktuelle løpet eller et lignende løp tidligere. Og ikke minst, tren på det du skal gjøre. Melder du deg opp på et 100 kilometer løp i Pyreneene med over 8000 høydemeter, hjelper det ikke å løpe frem og tilbake langs Frognerkilen 3 dager i uka. Løp gjerne igjennom hele eller i hvert fall de mest krevende partiene på forhånd hvis du har mulighet til det. Og det er bedre å undervurdere seg selv enn å være alt for skråsikker.

3. Dropp å spise og drikke

Uansett hva folk sier eller mener, bruk nå sunn fornuft. Å løpe mange mil uten påfyll av mat og drikke er en veldig dårlig ide.

Kroppen trenger energi for å kunne løpe i flere timer. Du sparer ikke noe på å droppe å stoppe på matstasjonene for å dytte i deg litt næring eller ved å slanke vekten på sekken ved å minimere mengden løper-fuel.

Men nå er det sjeldent jeg hører at grunnen til at folk går på en smell er at de bevisst ikke har villet spise eller drikke under et løp. Som regel skyldes det heller at man glemmer å spise og drikke. Eller at man mister matlysten og kanskje til og med bli kvalm og uvel. Det kan også være at din favoritt sjokolade pluttselig smaker høgg når du når toppen av Dalstuva på The Arctic triple – Lofoten Ultra, eller at det eneste du har skikkelig lyst på er buljong, men at akkurat det er noe som ikke serveres på matstasjonen på Stranda Fjord Trail race.

Hvordan unngår du det?

Tren på å spise når du løper. Ha alltid med deg litt mat på langturer og vend kroppen til å ta til seg mat mens du løper. Det er lurt å trene på å spise den maten du planlegger å ha med deg under løp. Hvis du planlegger å bruke gels eller annen flytende næring under løp, så test den typen fuels på langturer i forkant av løpet. Husk at mange gels og blocks krever at du drikker vann etter at du har inntatt gelsen. Les deg opp på hvordan gelsen skal brukes og eventuelt blandingsforhold hvis du skal ha med deg pulver.

Foto: Ian Corless

Få i deg nok elektrolytter. Ubalanse i elektrolyttnivået vil kunne føre til at du føler deg kvalm og uvel. Derfor kan det hjelpe å få i seg sportsdrikk med elektrolytter. Eller tilføre elektrolytter på andre måter om du begynner å føle deg kvalm.

Ha med deg litt forskjellige varianter av fuel. Selv om du elsker en bestemt gel med jordbærsmak er det fare for at du er ganske lei alt som smaker jordbær etter å ha inntatt bare dette de siste 8 timene. Ha med litt forskjellig. Salte nøtter og chips er digg hvis saltsuget gjør seg gjeldende og kanskje noen sure cola smågodt om du plutselig trenger noe syrlig. Og skal du løpe veldig lenge kan det være en ide å ha med seg noe ordentlig mat også. Selv har jeg alltid med et par brødskiver med ost eller peanøttsmør hvis jeg forventer å skulle løpe i mer enn 7-8 timer. Da vet jeg at jeg kommer til å ha behov for noe ordentlig mat i tillegg til gels og bloks.

Bruk klokka! Mange løpeklokker har funksjoner hvor du kan få klokka til å minne deg på at du skal spise og drikke. Da kan du få en påminnelse for eksempel hvert 15 minutt som sier DRIKK og hvert 30 minutt som sier SPIS. Jeg kjenner flere som sverger til denne funksjonen og også nettopp denne tidsintervallen.

4. Tenk negative tanker

Det sies nemlig at det å gjennomføre et ultraløp er 90% mentalt og 10% fysisk og da sier det seg selv at de mentale strategiene du bruker under et løp vil ha mye å si for om du kommer til å lykkes. Om du for eksempel kun fokuserer på det store målet, (å gjennomføre løpet), øker du sannsynligheten for å bli mentalt sliten. Skal du løpe et ultraløp er det langt til mål. Men det hjelper lite å tenke på det. Hvis du fokuserer på mål helt fra starten på løpet er faren stor for at du vil gå på en mental smell.  Hjernen forteller kroppen at du har en lang lang vei igjen å løpe og vil naturligvis sende signaler til kroppen om å spare på alt.

Foto: Ian Corless

Det samme gjelder for tanker om at det gjør vondt, at du er sliten og lei eller at alle andre løper fortere enn deg. Negative tanker er energityver og er det noe du ikke har behov for å bruke energien din på i et løp er det slike tanker.

Hvordan unngår du det?

Ha noen mentale strategier og verktøy godt innøvd i forkant av løpet. Hvilke strategier som virker varierer fra person til person, men det å sette seg mange kortere delmål er en god strategi på lange løp. I stedet for å tenke 60 kilometer kan du bryte ned løpet til delmål på 10 kilometer eller enda kortere. Jo mer sliten du blir jo kortere bør delmålene være. Da jeg løp 3. etappe av Beyond the Ultimate Ice Ultra løp jeg over en enorm innsjø hvor det føltes ut som om jeg ikke flyttet meg av flekken. Redningen min ble å fokusere på stolpene som var satt opp med omtrent 100 meters mellomrom. Delmålet var en og en pinne hvor jeg vekslet mellom å løpe og gå mellom annenhver pinne.

Jeg er veldig bevisst hvor mye negativ tenkning påvirker prestasjonen og jeg har lært meg å snu tankemønsteret med en gang jeg merker at jeg begynner å tenke negativt. Dette gjør jeg blant annet ved å flytte fokuset over på andre hyggelige ting som for eksempel den vakre naturen. Men jeg bruker også positiv selvsnakk mye. Jeg forteller meg selv at «i dag er jeg sterk, i dag løper jeg bra» om og om igjen. Og tro det eller ei, det er faktisk mulig å lure kroppen til å tro at den egentlig ikke er sånn kjempe sliten like vel.

Gjør som Courtney Dauwalter

Courtney Dauwalter forteller at hun bruker visualisering mye når hun løper løp. Når det blir så tungt og vondt at hun tror hun ikke klarer å ta noen flere skritt, så ser hun for seg at hun fysisk er inne i sin “pain cave” hvor hun graver ut hulen og gjør den dypere. Det viser henne at hun blir sterkere mental og tåler mer og mer for hver gang hun tar turen inn i hula. Kanskje en strategi du kan teste ut på neste hardøkt eller langløp?

5. Test ut helt nye sko og utstyr på selve løpsdagen

Kjøp deg gjerne nye sko til et ultraløp, men prøv dem ut i forkant av løpet. Selv om skoen kjennes helt fin ut på foten i butikken, kan det hende at den ikke kjennes like behagelig ut etter noen mils løping. Når føttene har begynt å hovne opp og friksjonen mot de utsatte stedene virkelig begynner å irritere, er det for sent å angre på skovalget. Og tro meg, gnagsår er noe av det siste du ønsker deg når du løper ultraløp.

Det samme gjelder klær, sekk og annet stæsj. Unngå at en shorts som til stadighet glir opp eller en vest som har en stropp eller søm som irriterer vettet av deg tar livet av løpegleden på løpsdagen.

Hvordan unngår du det?

Test alltid alt utstyr i forkant av løpet. Helst bør du teste det ut på en langtur. Og er det noe som irriterer deg det minste lille gram, så gjør noe med det – FØR løpet.

6. Bruk staver på løpet uten å ha trent med staver på forhånd

De som gjør dette er veldig lette å spotte når du løper en ultra. De har null peiling på hvordan stavene skal brukes, bruker stavene på en måte som både bremser dem og øker energiforbuket og i verste fall, kan være direkte farlig for andre løpere. Staver kan være et supert hjelpemiddel – hvis du vet hvordan de skal brukes. Hvis ikke er de bare ekstra vekt og til lite hjelp.

Hvordan unngår du det?

Enten så trener du med staver i forkan av løpet, sånn at du vet hvordan de skal brukes og vet at du faktisk har utbytte av dem, eller så dropper du dem. Du trenger ikke staver bare fordi alle andre har staver, men staver kan være til god hjelp i lange løp med mange og lange motbakker. Da er det lurt å forberede seg ved å løpe noen intervaller i en lang og bratt bakke sånn at du får ordentlig dreisen på teknikken før du skal løpe løp. Et tips er å ta noen treningsøkter i en bratt skibakke for å venne seg til stavene.

Foto: Ian Corless

Vil du ha tips til hvordan du kommer i gang med staver? Da kan du lese innlegget mitt om «kjerringa med stavene».

7. Skjelle ut funksjonærer eller andre løpere fordi du er misfornøyd med merkingen…

…eller fordi matstasjonen var 2km lenger ute i løypa enn løpsmanualen sier. Eller det er noe annet du er irritert over. Uansett hvilket løp du skal løpe, så har løpsopplevelsen du får ut av det, i hovedsak med deg og ditt eget mindsett å gjøre. Løypevakter, de som merker løypa og de som betjener matstasjonene stiller opp frivillig. De bruker sin fritid på å gi deg den beste løpsopplevelsen. Husk på det neste gang du får lyst til å klage uderveis i et løp.

Hvordan unngår du det?

Vær hyggelig mot funksjonærene. Er det noe du er misfornøyd med på løpet, så send heller en mail til arrangøren.

Smil og gi et klapp på skulderen til de du løper forbi. Hei frem de som løper forbi deg. Ser du noen som får problemer, så spør om de trenger hjelp. Del smågodtet ditt eller vannet ditt dersom noen er tom for energi. Ser du noen som løper feil, så rop ut og led dem på riktig spor. Vær raus med high five’ene både til de andre løperne og folk som heier i løypa. Da gir du både deg selv og de andre en enda bedre dag ute i løypa.

8. Lag kø på de smale partiene og nekte å slippe folk forbi

En av de tingene som irriterer meg skikkelig når jeg løper løp er folk som lager kø på de smale stiene. Her har du folk som spurter ut fra start og løper den første kilometeren som om de jakter en 5km PB. Så kommer de 5 meter opp i første (1000høydemeters) bakke før de oppdager at de har en døden nær opplevelse. Resultatet er trafik-kork og alle som har løpt ut med en fornuftig fart bak ham må traske opp i samme tempo som dusten som ikke klarte å disponere kreftene. For han skal for guds skyld ikke slippe noen forbi ham opp bakken.

Det samme gjelder folk som løper forbi deg, men som, så fort de har kommet foran deg, reduserer hastigheten sånn at du må tilpasse deg deres tempo eller løpe forbi.

Hvordan unngår du å gjøre det?

Slipp folk som løper raskere enn deg forbi når dere løper på smale stier. Hører du at noen ligger og puster deg i nakken, og du selv ikke har noen foran deg, spør om h*n vil løpe forbi. Må du stoppe, så stopp et fornuftig sted hvor folk lett kommer seg forbi deg. Hører du på musikk, så sørg for å kun ha musikk på ett øre, eller bruk Shokz slik at du får med deg hva som skjer i løypa.

9. Løp deg tom for krefter i løpet av første halvdel av løpet

Dette er en klassiker. Som i eksempelet over er det alltid mange som løper ut alt for hard til å begynne med. Og så å løpe de seg tom for krefter før de er helvveis i løpet. (Eller i første motbakke, som i eksempelet over). Det er mye morsommere å være en av dem som sakte men sikkert tar igjen alle de som løp alt for hardt ut fra start når dere bikker 40 kilometer og det gjenstår 30 kilometer til mål.

Hvordan unngår du å gjøre det?

Ikke heng deg på den gjengen som løper hardt ut fra mål. Hvis du da ikke faktisk er i form til det og forventer å havne på pallen. Løp i et tempo som du kan holde i mange mil. Disponer kreftene smart. Gå i motbakkene. Hold et jevnt tempo. Øk heller farten siste halvdel av løpet dersom du kjenner at du fremdeles har mye å gi.

10. Droppe å ha det obligatoriske utstyret med i sekken

Å droppe essensielle ting som hodelykt hvis løpet er så langt at du kanskje blir nødt til å løpe i mørket, eller å ikke ha en vind og vanntett jakke i sekken i tilfelle væromslag oppe på fjellet, er bare dumt. Tabben kan ikke bare gi deg straff i form av ekstra tid eller diskvalifisering. Det kan også gi deg skikkelig problemer. Selv om du regner med å være i mål før sola går ned, kan selv den beste ultraløper løpe seg bort. Og hva om det blir så mørk at du ikke ser stupet som er rett foran deg? Eller hvis været plutselig skifter og du står iskald oppe på toppen av et fjell, gjennomvåt av regn og med vind i styrke liten kuling rett i fleisen… Men så ligger den vanntette jakka hjemme, for det var egentlig ikke meldt så dårlig vær?

Løper med ryggsekk

Foto: Ian Corless

Den obligatoriske utstyrslisten er der av en grunn. Løpsarrangøren har ikke bare slengt på tilfeldig utstyr på listen for moro skyld.

Du finner tips til pakking av ultraløpersekken her.

11. Gi tommelen opp til løpsfotografen…

… Eller lage hjerte med fingrene, stikke ut tunga eller gjøre andre ting for å posere for fotografen. Her er litt inside information til deg: fotografene HATER det.

Faktisk så er sjansen for at du ikke blir tatt bilde av stor. (Hvis ikke det er de fotografene som sitter på en stol og tar samme bilde av alle som løper forbi, uansett hva du gjør. Og de bildene blir, tja, sjelden et resultat du vil blåse opp og henge på stueveggen). Det er det en god grunn for. Det blir ikke bra løpebilde ut av at du løper med tommelen opp. Eller, det blir sjeldent bra. Det er selvfølgelig ingen regel uten unntak.

Foto: Ian Corless

Det fotografene ønsker seg er folk som løper helt normalt forbi dem på stien, uten å gjøre seg til på noen måte. Da blir det kanskje et bilde ut av det som kan henges opp på stua. Et som gir deg et minne fra hvordan det faktisk var å løpe løpet. Det er ikke noe i veien for å ta et sånt tommel opp og hopp og sprett bilde også altså. Men da kan du like gjerne be en av medløperne dine om å ta bildet for deg. Eller vent til du er i målområdet.

Hvordan unngår du å gjøre det?

Hvis du ønsker deg et bra løpebilde fra løpsdagen, så bør du late som at det IKKE er noen fotograf der. Løp forbi som du ville ha gjort om det ikke sto en fotograf der. Stol på at fotografen gjør jobben sin og sørger for at det blir et bra bilde ut av det. Det viktigste er at du løfter blikket. Ikke se ned i bakken og ikke fortsett å se på fotografen når du løper forbi. Vis gjerne følelser – vis hvordan du faktisk har det! Blod, svette og tårer gjør et like tøft bilde som et bilde av en som smiler fra øre til øre.

Foto: Ian Corless

Og du, ikke glem å gi foto creds til fotografen dersom du poster et bilde på SoMe.

Noe som mangler?

Her er 11 av mine tips til hva du ikke bør gjøre når du løper en ultra. Har du noen tips du synes mangler? Del dem gjerne med meg på Facebook og Instagram på @abelonely

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

11 gode grunner til å løpe Icebug Xperience West Coast Trail

11 gode grunner til å løpe Icebug Xperience West Coast Trail


Har du lyst til å oppleve et løp litt utenom det vanlige? En helg fylt med til sammen 77 kilometer med løping i svensk skjærgårds-idyll? Sommer varer alltid litt lenger langs Sveriges vest kyst -eller Bästkysten som mange kaller den. Og hvem vil ikke gjerne forlenge sommeren litt når september melder sin ankomst? Hvis dette alene ikke er nok til å overtale deg til å sette Icebug Xperience West Coast Trail på planen din 1-3 september 2023, så skal jeg gi deg 11 gode grunner her.

Foto: Icebug Xperience

Naturen

I løpet av de tre etappene får du oppleve noe av det beste vestkysten har å by på når det kommer til stiløping. Her løper du i vidstrakte klippeområder der isen har finpusset fjellet og etterlatt seg jettegryter og vakre formasjoner. Etappene er varierte. Du får leke deg av sted på fine skogsstier, mellom smale sprekker i fjellet og la beina gå av seg selv over frodig beitemark og på lettløpte kyststier.

Foto: Ian Corless

Havet er hele tiden nært, selv om du ikke alltid kan skue det. På ferden vil du se beitedyr og fugler og mye vakker vegetasjon. Lyngen er på sitt vakreste på denne tiden og farger landskapet lilla. Flere steder løper du på smale stier hvor grenene har flettet seg inn i hverandre og dannet grønne tuneller.

Foto: Ian Corless

Et event for alle

Synes du det høres for langt ut å løpe 75 kilometer på 3 dager? På Icebug Xperience kan du velge om du skal delta i løpe, løpe/gå eller gå klassen. De tre forskjellige klassene har ulik starttidspunkt og du treffer garantert noen som er på samme nivå som deg. Dette løpet er like gøy for deg som er ute etter å konkurrere og deg som bare vil være ute på tur og oppleve fin natur sammen med mange andre likesinnede mennesker.

Foto: Ian Corless

Løypa er også veldig variert og dette er et løp hvor asfaltløpere og terrengløpere kan møtes på halvveien. Her er stiene for det meste lettløpte og det er flere strekk på grusvei, asfalt og brygge. Det er kupert, men bakkene er aldri veldig lange og det er svært få partier hvor det ikke er mulig å løpe. Her finner du også et svært internasjonalt startfelt. Det er tydelig at løpere fra både fjernt og nært tiltrekkes av dette unike løpe-eventet.

Foto: Ian Corless

“Not racing is almost encouraged, this I love. Take the time, enjoy the terrain, enjoy the experience and if you wish run, if you’d like to mix it up, walk and run. If either of those are too much, just walk”.

Ian Corless

Kidscamp

Er du en av dem som har familie og alltid får litt dårlig samvittighet over å bruke helgene på løp istedenfor kvalitetstid med familien? På Icebug Xperience kan du få i pose og sekk. Hvert år arrangeres det en egen Kids Camp for barn mellom 6 og 14 år. Mens foreldrene løper løp, fisker barna etter krabber på brygga, speider etter snøleoparder i dyreparken og lærer å seile. Kids Camp avsluttes selvfølgelig med et eget barneløp.

Foto: Ian Corless

Faren er stor for at du allerede i bilen på vei hjem fra Sverige, får spørsmål fra baksetet om når dere skal reise tilbake. Det er nemlig ikke bare de voksne som drar hjem fra Icebug Xperience proppfulle av gode minner og nye venner.

Foto: Ian Corless

«Det var gøy å være på Kids Club. Vi lekte masse, laget bål og grillet pølser. Jeg så røde pandaer i dyreparken og fikk prøve å seile. Også spiste vi masse is og løp  barneløp og fikk medalje. Jeg håper vi kan dra tilbake neste år!»

Håkon 8 år

Dra sommeren litt lenger

Vestkysten, eller «bestkysten» som den gjerne kalles er kjent for å ha en litt lenger sommersesong. Selv om løpet foregår i månedskiftet august/september er det stor sjanse for at du får noen behagelige sensommerdager med sommerlige temperaturer og muligheter for å ta deg et bad og henge på stranden etter at du har kommet i mål.

Foto: Ian Corless

Det sosiale

Har du lyst på noen nye løpevenner? På Icebug Xperience blir du garantert kjent med noen nye mennesker som deler din interesse for løping. Her sitter highfives’ene løst både på startstreken og på målstreken og det er lett å slå av en prat underveis i løypa også.

Det fine med et arrangement som går over tre dager er at du rekker å bli bedre kjent med folk enn når du løper et løp som bare går over en dag. Du vil også legge merke til gjensynsgleden til deltakere som møtes igjen, for dette er et løp som folk velger å komme tilbake til år etter år.

Foto: Icebug Xperience

Gode tilbud

På brygga ved Ramsvik Stugby og camping setter Icebug opp et telt med utsalg av sko og utstyr. Her er det mange gode tilbud og du kan få gjort noen skikkelige kupp både på løpesko og fritidssko. Du får også bra tilbud på andre produkter som gels og barer. Eller hva med å slenge seg ned på massasjebenken en halvtimes tid? Icebug har også sko til utlån slik at du kan teste skoene skikkelig på stien før du kjøper dem.

Foto: Ian Corless

Svensk skjærgård-idyll

Små hvite trehus omgitt av hager fulle av epletrær – tunge av mode epler. Båtbrygger og havnepromenader. Måkeskrik og treskuter som tøffer av sted igjennom trange smug og lange kanaler med små, fargerike sjøboder langs kanten.

Foto: Ian Corless

Sveriges vestkyst er proppfull av skjærgårdsperler. Her blir du minnet på barndommens sommerferier langs kysten med krabbefisking fra brygga og leking i strandkanten. Transporten tilbake til Ramsvik foregår to av dagene på en liten treskute. Et av høydepunktene er faktisk båtturen tilbake etter dag 2. Da du får en flott sightseeing tur gjennom Soten-kanalen etter at du har gjennomført løpets lengste etappe.

Gjennomført bra

Dette eventet er så gjennomført! For deltakerne oppleves det som om alt går på skinner. Transporten til start eller fra mål, lunsj ved målgang, matstasjonene, utdeling av startnummer, merking av løypa – det er til og med kilometermerking for hver andre kilometer i løpet! Her er det mange funksjonærer som er i sving for å gjøre dette til en fantastisk bra opplevelse både for store og små. Alle du møter på smiler og løypevaktene heier deg videre og har alltid noen oppmuntrende ord å komme med.

Foto: Ian Corless

En (sen)sommer leir for voksne

Løpingen er bare en del av Icebug Xperience West Coast Trail. Badingen fra bryggekanten, spontane grillfester, iskremspising og lystige samtaler om løping og livet generelt rundt et campingbord er en like stor del av helgen. Her vil du kunne dingle med beina fra brygga både før og etter løpe og det er mange som hopper i havet etter at de har løpt i mål. Eller som avslutter dagen med et forfriskende kveldsbad.

Foto: Ian Corless

Mange av de voksne blir også med på krabbefiskingen på ettermiddagen- tenk, det kan være like spennende å få den største krabba på klypa når du er 35 år som da du var 8…

Foto: Ian Corless

Frister det mer med en yogatime på stranden i solnedgangen er det også mulighet for det. Eller hva med å få med seg et inspirerende foredrag om løping, utstyr eller andre nyttige temaer?

Du velger også selv hvilken standard du vil ha på overnattingen. På Ramsvik Stugby og camping kan du velge små stuer med eget bad og kjøkken og plass til hele familien, små hytter med plass til en til to personer eller å campe i eget telt. Det er også mulig å kombinere Icebug Xperience helgen med et Spa opphold på spa hotellet Vann, men da får du litt lengre reisevei til og fra start og målområdet.

Foto: Ian Corless

«Icebug West Coast Trail er mye mer enn et race. Alt fra peppen før start til lunsj og bading i mål – for ikke å glemme stemningen i Race Village om kvelden – var med på å gjøre West Coast Trail til en virkelig magisk opplevelse utenom det vanlige»

Cecilie @running_cille

Verdt prisen

Prisen for dette stage racet er utrolig bra om du skal sammenligne med lignende arrangementer. Er du tidlig ute kommer det på under 2500kr og da har du transport til og fra start/mål, t-skjorte i ull og lunsj hver dag inkludert. Her har du også mulighet til å velge hvor dyrt du vil bo. Å campe i telt og stå for matlagingen selv er det rimeligste alternativet, men selv om du går for en oppgradert hytte som du deler med familie eller venner vil du fortsatt komme rimeligere ut av det enn en hotell-weekend i storbyen.

Foto: Ian Corless

10 års jubileum

2023 blir ekstra spesiell! Da feirer nemlig Icebug Xperience West Coast Trail 10 år og ryktene sier at det vil være ekstra mye gøy som skjer under årets Icebug Xperience. Hva arrangøren har i skjorteermet er uvisst enda, men fra mine tidligere erfaringer med Icebug Xperience, så vet jeg at det betyr at dette blir mye kult som du absolutt ikke vil gå glipp av. Jeg gleder meg til å få vite mer om hva årets ekstra spesielle løpshelg i Bohuslan vil by på.

Vil du lese om min første erfaring med løpet? Da kan du lese innlegget mitt fra Icebug Xperience West Coast Trail 2019 her.

Sponset innlegg
7 tips til deg som skal løpe Ecotrail Oslo

7 tips til deg som skal løpe Ecotrail Oslo


Her er mine tips til hva du kan gjøre for å forberede deg til vårens største og grønneste terrengløpefest.

Det er vår i lufta og det betyr at Ecotrail Oslo er rett rundt hjørnet! Er du en av dem som skal løpe Ecotrail for første gang i år? Kanskje er det ditt aller første terrengløp noen sinne? Eller har du løpt løpet tidligere og skal prøve deg på en lengre distanse i år? Her er mine tips.

Foto: Ian Corless

Bli kjent med traseen

Bor du i Oslo-området? Da er det lurt å gjøre seg kjent med traseen på forhånd ved å løpe igjennom løypa i forkant av løpet.

Har du valgt en av de lengste traseene kan du dele opp og løpe igjennom etappevis. Traseen er ikke krevende teknisk, men om du har løpt igjennom på forhånd slipper du å bli overrasket over at et og annet parti krever at du er litt ekstra fokusert.

Om du ikke bor i Oslo, så gjør deg godt kjent med løypeprofilen. Det kan være verdt å bite seg merke i at blant annet strekningen langs Lysakerelven kan bli bra sleip om det har vært mye nedbør de siste dagene.

Det er også lurt å gjøre seg kjent med cut-off-tider og hvor matstasjonene befinner seg i løypa.

Foto: Ian Corless

Mat og drikke på ferden

Ecotrail byr på mat og drikke underveis, men matstasjonene er ikke tett nok til at du kan belage deg på bare fylle på energi på dem. Ha derfor med deg fuel som fungerer bra for deg. Har du tenkt til å løpe 31 kilometer på under 3 timer holder det kanskje med noen gels og en bar i sekken.

Løper du 80 kilometer og tror du vil bruke over 12 timer, så ta med deg en skikkelig matpakke i tillegg til gelsene. En hel dag med bare gels og barer anbefaler jeg ikke.

Faren for at du ikke har lyst på skikkelig mat når du løper inn til en av matstasjonene vil alltid være til stede under et langt ultraløp og det er aldri moro å oppdage at du løper tom for energi 5 kilometer før neste matstasjon.

Sørg for å ha et drikkesystem med plass til nok væske til at du kommer deg fra drikkestasjon til drikkestasjon. Om du ikke er godt kjent med traseen er det ikke alltid lett å finne steder å fylle flasken utenom drikkestasjonene.

Foto: Ian Corless

Ha orden på utstyret

Sørg for å ha alt utstyr i orden i god tid før løpet. Sett deg inn i den obligatoriske utstyrslisten. Test ut sko, klær og sekk som skal brukes under løpet på noen langturer.

Helst bør utstyret testes i terreng som ligner det du møter underveis på Ecotrail Oslo. Om du skal ha med deg fuel i form av gels og barer bør du ha testet ut disse på forhånd også.

Gels og barer er forskjellige på samme måte som mager og smak er. Finn produkter som passer deg og ditt behov.

Flere tips til ultraløpersekken finner du her.

Foto: Ian Corless

Obs! Ikke glem solkrem, caps og solbriller. (Vi satser alltid på knallvær på Ecotrail). Tips til solkrem som sitter hele dagen selv om du svetter eller bader er solkremene fra P22.

Foto: Ian Corless

Pass på farten

Ta det med ro i starten og i oppoverbakkene. Selv om Ecotrial er relativt snill når det kommer til høydemetre, lønner det seg ikke å bruke opp kruttet på de to første oppoverbakkene.

Flere av Ecotrail Oslo sine oppoverbakker er lange og seige. De kan stjele mye energi om du lar deg rive med av de raskeste løperne på løpsdagen. Det er mye morsommere å surfe forbi de som løp for hardt ut i starten når dere kommer til Bygdøy …

Foto: Ian Corless

Om det blir varmt

Det kan bli bråvarmt i slutten av mai, og Ecotrail Oslo har hatt noen skikkelig heite utgaver. Etter en lang og kald vinter kjennes 27 grader ekstra varmt ut og uten akklimatisering er det lett å gå på en smell. Da lønner det seg å holde seg til skyggen der det er mulig.

Når anledningen byr seg på veien, så er det lurt å ta en liten dukkert. Du løper forbi flere fine badevann på veien. Dukk nedi med klærne på, eller bare gjør nakke, håndledd og buff våt dersom du er redd for å få gnagsår av å løpe med våte klær.

Caps på hodet, luftige klær og en våt buff rundt håndleddet er lurt å ha. Og ikke glem å få i deg nok væske og elektrolytter. Ha heller med en soft-flaske for mye enn for lite og tilfør kroppen elektrolytter fra start.

Foto: Ian Corless

Forbered deg på en tøff avslutning

Du kommer ikke fra det. Ecotrail-løypa avsluttes med 10 skikkelig tøffe kilometer på hovedsakelig asfalt. Det får du ikke gjort mye med annet enn å være godt mentalt forberedt.

Og husk at dette partiet kommer når du er aller mest sliten, lei og kanskje har litt vondt i kroppen. Så tenk på å ha sko som er behagelige å løpe i også på asfalt.

Les testen min av Asics Gel-Trabuco 11 .

Foto: Ian Corless

Det er også lurt å sørge for å ha et klesskift med litt varmere klær som venter på deg i målområdet. Kanskje også et par komfortable sko eller sandaler å smette i etter mange timer i svette løpesko? Du kan få fraktet en sekk/liten bagg fra start til mål.

Nyt turen og ta vare på hverandre

Uansett hvilken distanse du skal løpe, så er dette et skikkelig feelgood-løp hvor du løper med likesinnede. Vær hyggelig mot funksjonærene. Løypevakter og de som betjener matstasjonene stiller opp frivillig og bruker sin fritid på å gi deg den beste løpsopplevelsen. Er det noe du er misfornøyd med på løpet, så send heller en mail til arrangøren.

Smil og gi et klapp på skulderen til de du løper forbi. Hei frem de som løper forbi deg. Slipp folk som løper raskere enn deg forbi når dere løper på smale stier. Hører du på musikk, så sørg for å kun ha musikk på ett øre, eller bruk Shokz slik at du får med deg hva som skjer i løypa.

Ser du noen som får problemer, så spør om de trenger hjelp. Vær raus med high five’ene både til de andre løperne og folk som heier i løypa. Da gir du både deg selv og de andre en enda bedre dag ute i Ecotrail-løypa.

Foto: Ian Corless

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

Asics Gel-Trabuco 11 terrengsko – en sko for røffe forhold

Asics Gel-Trabuco 11 terrengsko – en sko for røffe forhold


Jeg har testet nyheten Gel-Trabuco 11 fra ASICS på Lanzarotes røffe stier som er kjent for å spise sko til frokost. Overlevde de?

Påskeferien ble tilbrakt på Lanzarote og nærmere 160 kilometer med løping i det røffe terrenget øya har å by på. Sist jeg var på øya vekslet jeg mellom tre par sko hvor kun ett av parene kom hjem igjen i godt behold. Øya har et rykte på seg for å spise sko til frokost.

Da jeg pakket ut paret med de nye Asics Gel-Trabuco 11 kort tid før avreise slo det meg at dette var en sko som hadde potensial til å takle det utfordrende terrenget og jeg slang skoene med i kofferten. Det skulle vise seg å være smart valg. For etter 9 dager med løping på Lanzarote, utelukkende med  Asics Gel-Trabuco 11 på beina, var både skoene og føttene i god behold.

Passform

Skoen sitter godt rundt hæl og lest samtidig som den har godt med rom til tærne. Det er lett å stramme skoen slik at den sitter godt rundt foten og det er en strikk som holder lissene på plass slik at du unngår at lissene går opp underveis på løpeturen. Overdelen er behagelig myk med mesh partier som slipper luft inn og varme ut, men har forsterkninger i hæl partiet og rundt tå-partiet slik at skoen gir både støtte og beskyttelse når det trengs.

Skoen har også en hempe på helen som gjør det lettere å få skoene av og på.

Grep som funker på det meste

Asicsgrip-yttersålen med 5 mm lett ruglete glugger gir et grep som er mer enn godt nok på de fleste løpeturene i sommer.

Dette er ikke en veldig aggressiv såle og skoen får ikke supert grep på de mest gjørmete dagene. Men  slik er det jo med terrengsko, det er vanskelig å finne en sko som passer for ethvert føre.

Trenger du tips til løpesko til gjørme og ekstra glatt føre kan du sjekke ut testene mine av Icebug Sisu med pigger og VJ XTRM.

En skikkelig komfortsko

Skoen er ikke av de letteste på markedet med sine 313 gr (str. 42), og er ikke en sko jeg ville valgt for de aller raskeste løpeturene, men fordelen med den ekstra vekten er nettopp at skoen tåler mer og gir beskyttelsen du trenger for å løpe langt i røft terreng.

Asics Gel-Trabuco 11 er en sko med mye beskyttelse og god demping. Dette er ikke en sko for de aller raskeste løpeturene, men en sko som du kan løpe langt og lenge med og som føles behagelig hele veien.

Skoen kjennes stabil på stien, også på de mer kronglete og ujevne partiene.

En beskyttende plate i EVA beskytter forfoten mot skarpe steiner på stien og gjør at det føles som om du flyter over selv det røffeste terrenget.

Passer til det lange løp

Trabuco 11 passer til de fleste løpeturer i terrenget, og er spesielt godt egnet i røft terreng hvor du trenger mye beskyttelse mot underlaget. Dette er en sko som passer godt til treningsturer og lange ultraløp hvor du trenger demping, beskyttelse og trygghet.

Kort og godt

  • Vekt: 313 gr (str 42)
  • Grep: 7/10
  • Drop: 8 mm
  • Glugger: 5 mm
  • Løpsfølelse: 6/10
  • Demping: 9/10
Sponset innlegg
10 grunner for hvorfor du bør bli en terrengløper

10 grunner for hvorfor du bør bli en terrengløper


Lurer du på hva greia med terrengløping er? Her er 10 grunner til hvorfor du bør droppe asfalten og ta løpeturen på stien i stedet.

1: Du blir mer glad og mindre stresset av det

Visste du at dersom du oppholder deg 30 minutter i naturen, så senkes stresshormonene i kroppen din?  Det er også bevist at tid ute i naturen øker følelsen av velvære.

Når du løper ute i naturen blir løpeturen noe mer enn bare en treningsøkt. Det blir terapi på et høyere nivå. Ute i naturen kan du droppe tidspresset og å tenke på hvor mange minutter du bruker per kilometer. Der er det stien og terrenget som bestemmer farten.

Du slipper også irritasjonsmomenter som å måtte stoppe for rødt lys, eksos og blinkende reklameskilt som stjeler fokuset ditt. Velger du de riktige stiene slipper du også å måtte løpe i sikksakk mellom folk for å komme deg frem.

Effekten stopper ikke etter 30 minutter, så jo lenger tid du oppholder deg ute i det fri, jo mindre stresset blir du.

Terrengløping er også god mindfulness trening. Når du må konsentrere deg om stien, slik du må når stien og terrenget blir kronglete, er det lettere å holde konsentrasjonen i nuet. Du må holde tankene på stien der du er akkurat nå, for ellers kan det lett gå galt.

2: Du blir sterkere av det

Terrengløping utfordrer mange flere av kroppens muskler enn paddeflat løping på asfalt. Når du skal løpe i terrenget kreves det mer av kroppens muskler for å holde balansen. Og du får trent både rumpe, legg og lår på å løpe i bakker.

Terrengløping aktiverer kjernemuskulaturen og hvis du tar med deg stavene på turen får du en skikkelig overkroppsøkt på kjøpet. Du styrker også ankler, knær og føtter når du løper i terrenget.

Foto: Ian Corless

3: Du trener både oppmerksomhet og koordinasjon

Når du løper på sti og i terreng må hjernen din jobbe aktivt hele tiden. Blikket registrerer stener, røtter og andre hindringer foran deg på stien og hodet må styre skrittlengden, høyde og nedfallspunkt så du ikke snubler og slår deg.

Selv om dette vil gå lettere og lettere for hver løpetur du tar på stien, så jobber hjernen fremdeles – du bare slutter å legge merke til det, for det går helt automatisk! Og jo bedre koordinasjonsegenskapene dine blir, jo bedre selvtillit får du på stien, og jo raskere vil du kunne fly gjennom skog og mark og over stokk og sten.

4: Det er mer skånsomt for kroppen

Når du løper i terrenget, vil underlaget du løper på kunne variere fra det hardeste fjell til den mykeste sand. Steglengden og farten må tilpasses terrenget. Den stadige vekslingen mellom oppoverbakker, nedoverbakker og flate partier gjør at kroppen ikke utsettes for samme monotone belastning som du får når du løper på asfalt.

Et eksempel jeg ofte bruker når jeg skal beskrive hvor stor forskjell det er mellom terrengløping og asfaltløping er hvor lang tid jeg bruker på å restituere etter et ultraløp på 90km med 4000 høydemeter og et relativt flatt maraton på vei. Utrolig nok bruker kroppen min lengre tid på å komme seg etter et maraton på flata enn etter et heftig ultraløp i fjellet!

Foto: Ian Corless

5: Det er variert

Norge har uendelig mange stier og steder du kan løpe i terrenget. Uansett hvor du bor i dette landet finner du spennende stier eller løpbart terreng som du kan utforske med løpesko på beina.

Velger du stien fremfor asfalten vil du få en mye større variasjon enn om du løper langs bilveien eller i byen. Vil du løpe på fjellet? Eller gjennom frodige skoger? På en idyllisk kyststi langs lange hvite strender? Åpner du sinnet for terrengløping åpner du opp en hel verden av muligheter!

6: Stifolk er bra folk

Terreng og ultramiljøet er kjent for å være inkluderende. Her er det plass til alle, uansett hvilket nivå du er på. Løper du et terrengløp er det stor sjanse for at du vil bli kjent med en ny løper eller to.

Jeg synes alltid det er gøy å betrakte løperne som står samlet på startstreken før et lengre terrengløp. Der ser du virkelig mennesker i alle fasonger og aldre! Side om side ønsker de hverandre lykke til, gir sidemannen et klapp på skulderen før de løper av sted ut på eventyr med startnummer på brystet. Noen vil komme raskt i mål, noen vil bruke lang tid og noen vil bryte, men alle har respekt for hverandre og alle heies inn til mål.

Foto: Ian Corless

7: Det er gøy!

Terrengløping er mer enn bare trening, det er en lek, en dans på stien! Når du løper i terrenget kan hver løpetur bli et lite eventyr. Kanskje møter du en elg? Kanskje finner du en smal og spennende sti mellom en fjellsprekk? Du kan drømme deg bort til barndommens eventyr om Narnia og vetter, troll og huldre fra de gamle folkeeventyrene.

Hvis det er en ting som er sikkert så er det at terrengløping aldri trenger å bli kjedelig hvis du lar fantasien bli med ut på løpetur i skog og mark.

8: Opplev storslått natur med startnummer på brystet

Hva med å løpe Lofoten på langs? Eller løpe over Besseggen? Kanskje kunne du heller tenke deg å krysse Gran Canaria fra nord til sør? Det er uendelig mange fine terrengløp du kan løpe både i Norge og i resten av verden.

Å delta i et terrengløp er en super måte å få oppleve nye steder på. Terrengløpene viser det beste området har å by på. Og de tar gjerne løperne til noen skjult naturperler som du kanskje ikke hadde funnet veien til på egenhånd. Å løpe med startnummer gir både ekstra motivasjon, men også ekstra trygghet.

Merkede løyper, matstasjoner, sikkerhetspersonell og det faktum at dere er mange ute på stien samtidig gjør det litt mindre skummelt å løpe et helt nytt sted og å flytte egne grenser både når det kommer til distanse og fart.

Foto: Ian Corless

9: På stien betyr ikke kilometertiden så mye

Jeg løper alltid med Garmin klokke på armen, men det er kun for å logge turene mine. Hva kilometertiden min er, eller hvilken pulssone jeg ligger i når jeg løper der ute i det fri interesserer meg ikke. Og hvis du klarer å flytte fokuset vekk fra tiden og over på stien minsker også faren for overtråkk, knall og fall.

Sitter du nå og tenker at dette høres jovisst høres dette ut som en riktig hyggelig søndagstur, men noen skikkelig treningsøkt blir det ikke hvis du ikke kommer deg igjennom mila på under 1 time? En artig fakta er at du bruker like mye energi på å løpe mila på 40 minutter som du bruker på å løpe mila på 80 minutter. Men du bruker mer energi på å flytte kroppen 10 kilometer i terreng med mange bakker en du gjør om du løper på flat asfalt. Skjønner du tegninga? Du får altså økt treningseffekt selv om det går treigere.

Nå skal det sies at skogen nok ikke er det beste stedet å trene rene fartsøkter, men når det kommer til å bygge utholdenhet, styrke og ankelstabilitet så har terrengløping noen helt klare fordeler.

10: Du kobler deg på naturen

Jeg tror at folk flest har et behov for å koble seg på naturen for å ha det bra, som jeg har sakt tidligere så blir du både mindre stresset og lykkeligere av å være ute i naturen. Men naturen har også godt av å ha oss der – så lenge vi behandler den skånsomt. Når man bruker mye tid ute i naturen, slik man jo gjerne gjør når man løper i terrenget, så blir man mer bevist hvor mye det betyr å ta vare på den dyrebare naturen vår.

Vi utvikler en kjærlighet til friheten det gir å kunne løpe av sted i skogen eller på fjellet steder der naturen ikke har måtte tilpasse seg menneskene, men hvor vi må tilpasse oss naturen. Når vi oppholder oss i storslått natur kan vi kjenne på hvor små vi egentlig er her på jorda og hvor avhengige vi er av planeten vi lever på.

Foto: Ian Corless
Frozen Lake Marathon 2023

Frozen Lake Marathon 2023


En islagt innsjø, omringet av snødekte fjell og skoger. Det snør tett, så tett at du ikke kan se hvor bakke og himmel møtes. Vinden rusker i håret og termometeret viser 5 blå. Du står på startstreken sammen med løpere fra hele verden – klar til å løpe et maraton helt utenom det vanlige.

Foto: Ian Corless

Er du klar?

Starten går og lyden av hundrevis av piggsko mot is beveger seg ut på isen. Dere løper på et bredt, måkt felt, men vinden og snøen som laver ned skaper partier med dypere snø.

Det er ingen trengsel, løperne spres raskt utover i løypa. Det er allerede mange løpere ute på isen, for muligheten til å starte tidligere er der for løpere som løper maratondistansen tregere enn 4,5 time.

Og om en times tid vil halvmaraton løperne bli med på isdansen. Uansett hvor i løypa du er, ser du andre løpere.

Foto: Ian Corless

Til sammen er det nesten 250 løpere på isen på det meste. Løypa snirkler seg rundt på isen. Forbi løypevakter som heier deg frem og matstasjoner med crew som sørger for å fylle deg opp med energi og ny motivasjon. Noen steder i løypa er det musikk.

Det er god stemning, bra vær og i mål venter en fin medalje til alle som kommer i mål etter 21,1 eller 42,2 kilometer.

Foto: Ian Corless

Et løp utenom det vanlige

Dette er Frozen Lake Marathon, som foregår i slutten av mars på Tisleifjorden i Gol, 820moh. Løpet går utelukkende på en islagt innsjø – det blir ikke flatere en dette! Likevel er dette på ingen måter et lettløpt maraton.

Forholdene på isen endrer seg fra år til år, det kan være speilblank, sørpe, nysnø og ute på isen kan det blåse friskt. Eller det kan være strålende sol, vindstille og et føre som gjør at du kanskje ikke har behov for piggsko en gang.

På de tre årene Frozen lake Marathon har blitt arrangert har det vært tre vidt forskjellige løpsopplevelser. Og nettopp det er grunnen til at dette har blitt et løp jeg har kommet tilbake til igjen og igjen.

Foto: Ian Corless

Du kan velge mellom halv og hel maratondistanse og et kveldsløp på ca 5 km. Hit reiser løpere fra hele verden for å delta på det særegne is-maratonet. På årets utgave var det løpere fra hele 23 forskjellige nasjoner! Og i alle aldre.

Årets eldste på marathondistansen var 75 år gamle Domenico Truzzoli fra Italia. Og det var alt fra erfarne maraton løpere som har deltatt på løp i hele verden til løpere som deltok på sitt aller første halv eller helmaraton. Dette er et løp som passer alle og det er noe av det jeg liker skikkelig godt med Frozen lake Marathon.

En fjelløper på flat is

Selv kan jeg ikke regne meg selv som en erfaren maraton løper. I hvert fall ikke når det kommer til de flate 42,2 kilometerne. Men å løpe på is og i snø er jeg godt vant med og jeg elsker det. Derfor er Frozen Lake Marathon et løp som passer meg ekstra bra. Og årets litt røffe forhold var midt i blinken for meg.

Foto: Ian Corless

Jeg elsker å løpe ute på isen i snø som gjør at jeg må jobbe litt ekstra og med vind som veksler mellom å være med meg og mot meg. Det gir en spesiell følelse det å løpe over isen. Du vet at det kun er et lag med is som skiller deg fra det iskalde dypet. Jeg vet jo at det er trygt for isen blir jevnlig kontrollert og var nylig målt til 80cm. Likevel gir det et sug i magen. I hvert fall til å begynne med, men så venner du deg til det. Men jeg føler meg likevel litt eksponert hele tiden. Det er noe litt vilt over det.

Snøen som gjorde sikten så dårlig at det til tider så ut som om løpere dukket opp fra intet, gjorde at det ble en litt ekstra spennende opplevelse.

Foto: Ian Corless

Mål for løpet?

Bortsett fra å prøve å komme meg under 4 timer var målet med løpet å ha det gøy ute på isen. Men i det øyeblikket jeg tok igjen første kvinne etter en knapp kilometer ble konkurranseinstinktet skrudd opp et par hakk.

Jeg hadde dame nummer to hengende i ryggen de første 21 kilometerne og det var takket være henne at jeg klarte å komme meg under 4 timer, for det var en krevende dag på isen med stedvis snø opp over anklene og frisk vind som sjelden var medvinds.

Foto: Ian Corless

Men jeg hadde en fin heiagjeng ute i løypen og noe av det som er gøy med Frozen Lake Marathon er at du ser folk flere ganger underveis i løypa.

Sønnen min på 8 år var med ut på isen og holdt stand sammen med Ian Corless som sørget for at årets Frozen Lake Marathon ble dokumentert i bilder. Så ikke bare fikk jeg fine bilder, jeg fikk også heiarop og oppmuntring flere ganger underveis på turen.

Målgang med go’følelse

Halvveis i løpet merket jeg at gapet mellom meg og dame nummer to økte og jeg tok igjen flere løpere. Den berømte «veggen» ved 35-37 km møtte jeg aldri. Sikkert fordi jeg hadde roet ned farten litt siden gapet til nummer to nå hadde blitt så stort at jeg ikke trengte å løpe fortere enn det jeg følte var behagelig.

Det kjennes alltid godt når man klarer å ha en god følelse gjennom hele løpet. Det var følelsen jeg fremdeles hadde da jeg løp inn de siste kilometerne til mål og krysset målstreken på tiden 3:55:34.

Foto: Ian Corless

Årets resultater

Årets vinner på herresiden var danske Oscar Rosenberg som løp inn på tiden 3:01:50.

Foto: Ian Corless

På halvmaratondistansen var det Lukasz Cwiklinski på tiden 1:30:11 som gikk av med seieren og Fanny Imbert på tiden 1:48:04 som kom først i mål av damene.

Stemningen i mål var super, på tross av kjølige temperaturer. Og det var verdt å henge litt i målområdet for å få i seg litt varm suppe og få med seg premieseremonien og å heie løpere inn i mål.

Og gjett hva, jeg gleder meg allerede til neste års Frozen Lake Marathon!

Foto: Ian Corless

Fikk du lyst til å delta på Frozen Lake Marathon neste år? Gå til løpet hjemmeside og få mer informasjon om løpet her. I tilegg kan du lese mine tips til deg som skal løpe Frozen Lake Marathon her.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.

Sponset innlegg