Bildespesial Holmestrand Maraton 2014 Det blir en ny sjanse til å være med på det populære slyngeseminaret vårt førstkommende onsdag. Meld deg på nå.

Bildespesial Holmestrand Maraton 2014


De tre beste 42km
Kvinner
1. Ragnhild Kvarberg Hjelle, HYDRO BI, 02:55:59
2. Cathrine Holme, ROMERIKE ULTRALØPERKLUBB, 03:17:06
3. Solveig Faleide Guldberg, SOLVEIG FALEIDE GULDBERG, 03:22:30

Menn
1. Sebastian Conrad Håkansson, TEAM IDRETTSGLEDEN, 02:31:39
2. Didrik Hermansen, SK VIDAR, 02:34:56
3. Amund Totland, ROMERIKET ULTRALØPERKLUB, 02:48:58

De tre beste 21km

Kvinner
1. Heidi Hestmark, NAMDAL LØPEKLUBB, 01:21:39
2. Hilde Aders, TROMSØ LØPEKLUBB, 01:23:42
3. Karianne Løkken, TYRVING, 01:24:09

Menn
1. Abebe Hunde, KRISTIANSAND LØPEKLUBB, 01:10:03
2. Ole Kristian Heggheim, KRISTIANSAND LØPEKLUBB, 01:10:59
3. Øystein Mørk, SK KRAFT, 01:11:21

De tre beste 10km
Kvinner
1. Lena Prokosch, HYDRO BIL, 00:43:12
2. Cecilie Olsen, TROMSØ LØPEKLUBB, 00:43:14
3. Kirsti M. Johnsen, TØNSBERG FRIIDRETTSKLUBB, 00:44:36

Menn
1. Thomas Bereket, 00:30:22
2. Eirik Johannessen, 00:33:56
3. Kristian Malme, 00:34:40

De tre beste 5km
Kvinner
1. Elin Berstad Mortensen, SK VIDAR, 00:19:29
2. Sidsel Mohn, DINTOPP, 00:19:35
3. Trine Andersen Vedvik, OSEBERG SKILAG, 00:19:57

Menn
1. Øyvind Wiger, MODUM FIK, 00:16:08
2. Jonatan Andersen Vedvik, TØNSBERG FRIIDRETTSKLUBB, 00:17:46
3. Runar Gilberg, SK VIDAR 00:18:10

Her finner du resultatlistene: https://topptid.no/results/app/race/1021

Se om du finner deg selv på en av bildene her.


Sebastian Conrad Håkansson (2035) og  Abebe Hunde (1726) var klart best på de to lengste distansene i Holmestrand Maraton.


SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!


Slik tester Runner’s World løpesko

Slik tester Runner’s World løpesko


Du vet sikkert at Runner’s World tester løpesko regelmessig. Det du kanskje ikke vet er hvor mye tid, svette og vitenskap som ligger bak testresultatet. Her følger derfor en oversikt over alt vi gjør for å lage hver enkelt skoguide. Dette er en prosess som gjentas fire ganger i året.

Du finner vårens store Skoguide her.

1. Det er et spørsmål om tid
Først undersøker vi hvilke nye skomodeller som er tilgjengelige for testing i de kvantiteter som trengs for å få et så riktig bilde av skoen som mulig. Ettersom vi tester hver skomodell gjennom en måneds tid, og magasinet har en produksjonstid på to til tre måneder kan det være utfordrende å få tilgang på de aktuelle skomodellene til riktig tid. Dette tidspresset kan være årsaken til at visse nye sko mangler i en aktuell skoguide.

2. Skoene leveres
Vi mottar rundt 50 par fra hver av de 30 modellene som skal testes. Dette blir levert hos oss fra produsenter fra hele verden. Alle sko tas hånd om, og sorteres i RW Shoe Room (et lagerbygg i samlokalisering med vårt verdenshovedkontor i Emmaus, Pennsylvania, USA). Derfra distribueres skoene videre til våre testløpere.

3. Testprosedyren setter i gang
Det er en omfattende prosess å forsyne alle testløperene med sko. Vi sender sko til mer enn 400 testløpere bosatt i fire ulike deler av USA; East Lansing, Michigan; Emmaus, Pennsylvania; New York City og San Diego, California. Testløperene løper med skoene i en måneds tid, og bedømmer egenskaper som passform, komfort og løpsfølelse. Deretter sender de et sammendrag av sine inntrykk til oss.

4a. Imens, i RW Shoe Lab i Portland…
Mens løperne utsetter skoene for ulike typer praktiske påkjenninger, gjennomgår de samme modellene et helt batteri av mekaniske tester på RW Shoe Lab i Portland, Oregon. Testene ledes av Dr. Martyn R. Shorten. Nederst på siden kan du lese mer om hvordan disse testene foregår.

4b. …og i Pittsburgh
Flere par av de aktuelle skomodellene dukker samtidig opp hos et firma i Pittsburgh, nemlig Shoefitr. Her brukes en 3D-scanningsmetode for å kunne sammenligne data angående skoenes passform. Det hele presenteres ved hjelp av fargegrafikk på en slik måte at man kan sammenligne passformen for hver enkelt modell med en gjennomsnittssko. Ettersom passformen er viktig ved valg av sko, gjengir vi dette grafiske resultatet for samtlige av de testede skoene på runnersworld.com. Enkelte av de grafiske framstillingene finner du også i den følgende skoguiden.

5. Avsluttende analyse
Når lab-resultatene er klare og testløperene har levert sine vurderinger, går vi gjennom samtlige data for hver enkelt modell. Vi gjør dataene om til beskrivende tekst, og publiserer dette i vår skoguide. Deretter resonnerer vi oss fram til hvilke modeller som fortjener våre spesielle utmerkelser, for eksempel Beste debut.

6. Utforming og redigering
En enkelt skoguide kan bestå av nærmere 8000 ord. All tekst granskes av redaksjonen, fakta sjekkes og bearbeides enda noen ganger av våre medarbeidere. Vi tar også bilder av hver skomodell fra flere vinkler, for å kunne presentere skoene både i vårt trykte magasin og på vår nettside.

7. Slik fungerer skoguiden
Rett etter at magasinet kommer i din postkasse eller dukker opp i butikkenes magasinhyller, publiserer vi resultater og utfyllende informasjon på vår webside. Målet er å hjelpe deg å velge riktig sko ut fra dine behov og ønsker.
Samtidig er testløperene allerede i gang med å teste nye modeller for neste skoguide.

Støtdemping
I skolaboratoriet bruker vi en maskin som kalles «støtkrafttester» for å måle hvor myk eller hard hver skomodell er ved fotisettet mot underlaget. Maskinen slipper gang på gang, fra en høyde på fem centimeter, en sylinderformet vekt på 8,5 kg (gjennomsnittsvekten på underbeinet) mot både hældelen og framfoten på mellomsålen. Skoen er alltid en herremodell i størrelse US 9,5 av den aktuelle skomodellen. Slik kan man registrere hvordan skoen reagerer på støtkraften gjennom å måle hvor mye mellomsålen komprimeres ved belastningen den påføres.

Fleksibilitet
Fleksibilitet indikerer hvor godt en sko følger med i fotens bevegelse fra hælisett til fraspark. Vi måler dette i skolaboratoriet ved å fiksere skoens framfot i en maskin som bøye skoen til 45 grader – omtrent like mye som foten naturlig bøyes ved løping – 60 ganger på 20 sekunder. Kraften som trengs for å gjennomføre dette indikerer hvor bevegelig og føyelig skoen er.

Høyde og vekt
Vi veier både herre- (skostørrelse US 9) og damemodellen (skostørrelse US 7). Vi måler også skoens totale såletykkelse, inkludert yttersåle, mellomsåle og innersåle. For å fastslå forskjellen mellom hældel og framfot skreller vi først av skoens overdelsmaterialer og måler deretter forskjellen med en digital kontaktsensor. Slik får vi fram skoens såkalte hældropp.

Runner’s World skoguide våren 2014

Runner’s World skoguide våren 2014


Løpeskoene dine er minst like viktig som riktig trening og teknikk, og du vil garantert få en bedre løpsopplevelse hvis du har sko som er tilpasset den løpingen du driver med. Du vil også kunne unngå skader som kan komme av å bruke feil løpesko.

Med jevne mellomrom trenger du nye løpesko. Enten skal du bytte ut noe som har blitt gamle og utslitt, eller du skal supplere skoparken med et nytt par.

Vi tester for deg
I Runner’s World tester vi hele året de løpeskoene som finnes på markedet. Testene er svært grundige, og gjennomføres både av erfarende løpere og i et eget skolaboratorium. Vi guider deg til de skoene som vil være best for deg, ut fra dine kriterier. Da har du et godt utgangspunkt før du går til din lokale løpeskoekspert som hjelper deg å plukke ut de riktige løpeskoene.

Runner’s World presenterer i løpet av et år to store skoguider hvor et 20-talls aktuelle løpesko er testet. I tillegg kommer mindre guider hvor noe færre sko presenteres.

Her er vårens store skoguide fra Runner’s World. I utgave 3/14 finner du hele testen, samt en guide til hvilke sko som passer best for deg.

Runner’s World skoguide våren 2014

Hoka One One Conquest
Pendelen har begynt å svinge fra minimalisme til myk støtdemping, og den nåværende favoritten blant støtdempingssko er Hoka One One. Takket være utviklingen av de «maksimaldempede» modellene. Conquest er ikke i nærheten av de supermyke tidligere variantene, men er likevel i særklasse den mykeste av alle skoene i denne skoguiden. Dette er også nøyaktig det man kan forvente seg: Skoens framfot er tjukkere enn hvilken som helst av de andre modellenes hældeler. En vuggelignende sålekonstruksjon hjelper løperen å komme gjennom alt det myke i mellomsålemateriellet under fotsålen. Sålen er trukket opp i tå-partiet og under framfoten, hvilket gjør at skoen lettere ruller fremover gjennom støtfasen.
Konklusjon: Hvis du ønsker meget god demping skal du ta en nærmere titt på denne modellen.
Vekt: 349 gram (herre), 298 gram (dame)
Såleprofil: 43,9 mm (hæl); 38,5 mm (framfot)
Pris: 1999,-


Asics Gel Kayano 20
Ikke helt overraskende ble Kayano atter en gang en suksess blant testløperne. Gjennom to årtier har denne skomodellen vært en favoritt hos løpere som søker mye støtdemping i en markant stabil sko. Denne fornyede versjonen skuffer ingen. Den får generelt høye karakterer av testløperene, spesielt når det gjelder støtdemping, komfort og løpsfølelse. Den komfortable følelsen skapes i to sjikt med mykt mellomsålemateriale under foten. Nærmest fotsålen finnes ytterligere ett sjikt, som gir en veldig myk følelse så fort man stikker foten i skoen. Bunnpartiet har en fastere struktur, som hindrer løpsfølelsen i å bli svampaktig. Overdelen er også ekstremt komfortabelt utformet gjennom at mesh-materialet er foret med et ultramykt skumplastsjikt som omsvøper foten på en behagelig måte. En nyhet på denne 20. versjonen av Kayano er finessen som kalles «Fluid Fit»; smale elastiske bånd som er laminerte mot nylonstoffet i mellomfoten, for å holde foten på plass i skoen – på en behagelig måte.
Konklusjon: Testløperens vurderinger viser tydelig at mange prioriteter skoens komfort høyt.
Vekt: 318 gram (herre); 269 gram (dame)
Såleprofil: 35,7 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1900,-

Artikkelen fortsetter under tilbudet.

[form code=5]

Brooks Transcend
Brooks lyktes i å få en del oppmerksomhet da de lanserte denne nye modellen sist sommer, og da skoene kom til oss ble de levert i romskipsaktige esker. Budskapet de ville sende var at selskapets mest støydempede modell skulle etterligne følelsen av å bevege seg i rommets vektløshet. RW Shoe Lab bekreftet testløperenes vurderinger: Transcend er overraskende myk. Den er også «ekstremt mye sko», som tross alt ikke føles klumpete. «Skoen er ikke lett, men oppleves likevel rask. Jeg klarte enkelt å holde min normale treningsfart», mente en av testpersonene, som har løpt halvmaraton på 1.16. Brooks hevder at skoens såkalte «guide rails» gir støtte og stabilitet, noe som hjelper foten med å styres rett. Fungerer det? De løperne som vanligvis trenger stabilitetsmodeller hadde ingenting å klage på.
Konklusjon: For storvokste løpere som søker en følsom og myk løpsfølelse.
Vekt: 346 gram (herre); 241 gram (dame)
Såleprofil: 35,6 mm (hæl); 26,5 mm (framfot)
Pris: 1700,-


Saucony Hurricane16
Hvis du legger til en båtlast med stabilitet til Sauconys Triumph-modell, får du Hurricane. I de mekaniske testene i RW Shoe Lab er nemlig resultatene innenfor vekt, såleprofil, støtdemping og fleksibilitet sammenlignbare for de to modellene. Forskjellen ligger i at Hurricane har en stabilisator av hardt materiale i mellomsålens indre del, hælpartiet er mer avskåret på yttersiden og yttersålen har en større kontaktflate mot underlaget. Sluttresultatet blir en uvanlig balansert kombinasjon av støtdemping og stabil løpsfølelse.
Konklusjon: En solid plattform for skadebefengte og storvokste løpere.
Vekt: 318 gram (herre); 255 gram (dame)
Såleprofil 34,8 mm (hæl); 26,7 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Saucony Triumph 11
Sauconys flaggskip i støtdempingskategorien er trofast mot sitt opphav i tidligere versjoner. Sålebasen har blitt marginalt bredere gjennom at sålen er vinklet ut under storetåpartiet, og skoen bøyer seg lettere, takket være at mønstersporet er dypere på skoens motsatte side (under lilletåa). Når dette kombineres med at framdelen er dratt mer opp (sålen får en vuggelignende profil), får denne siste oppdateringen en mer følsom avvikling av løpssteget.
Konklusjon: Pålitelig myk løpsfølelse, spesielt i framfoten.
Vekt: 315 gram (herre); 260 gram (dame)
Såleprofil: 33,6 mm (hæl); 26,9 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Brooks Ravenna 5
Ravenna leverer en stabil, men samtidig skarp løpsfølelse for løpere som behøver en viss støtte i skoen. I denne oppdateringen har Brooks lykkes med å kutte ca 11 gram ved å fjerne de støtdempende «DNA-putene» i mellomsålen og heller blande gel-materialet inn i mellomsålens skumplastmateriale. Slik har de endt opp med ett eneste elastisk sjikt med støtdemping. En annen forandring gjør at man er mer i kontakt med underlaget. Brooks har nemlig fylt hulrommet under fotbuen med skumplast og gummi, for å oppnå en mykere overgang fra hælisett til avvikling.
Konklusjon: En passende temposko for dem som gjennomfører mesteparten av sin trening i f.eks. Brooks Adrenaline.
Vekt: 303 gram (herre); 235 gram (dame)
Såleprofil: 34,3 mm (hæl); 24,9 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Adidas Supernova Glide 6
«Jeg elsker støtdempingen i denne skoen» brast det spontant ut av en av våre testløpere. Det oppsummerer dermed tydelig hva mange andre testløpere også formulerte. Disse positive tilbakemeldingene kan ledes til det nye Boost-materialet i mellomsålen, som Adidas vil bruke i stadig fler av sine tekniske løpeskomodeller, i følge dem selv. Indikasjonene fra oppdateringen av denne modellen tyder på at dette er gode nyheter. Glide har alltid vært en pålitelig treningssko, men likevel ikke spesielt spennede. Boost-materialet har bidratt til at skoen nærmest har fått et nytt liv. Den nye typen skumplast gir bedre støtdemping enn tradisjonelt mellomsålemateriell, den påvirkes ikke nevneverdig av yttertemperaturen (blir ikke hard ved kalde værtyper), og gir en mer fjærende følelse under foten. Byttet til Boost har medført at adidas har valgt å kutte det myke partiet i hælens ytterkant, kalt «crash Pad», som tidligere versjoner har vært utrustet med. De mener at boost-materialet komprimeres såpass lett att man likevel får en myk, følsom første hælkontakt med underlaget.
Konklusjon: Beste tenkbare støtdemping i en sko laget for mengdetrening.
Vekt: 301 gra, (herre); 249 gram (dame)
Såleprofil: 31,7 mm (hæl); 23,0 mm (framfot)
Pris: 1400,-


Nike Lunar Eclipse 4
Eclipse er en slags mellomting. Den kan plasseres et sted midt mellom tidligere versjoner av den superstabile Structure og den tradisjonelt myke Pegasus-modellen. At den ikke ligner noen av disse etablerte modellene behøver dog ikke være en ulempe, ettersom det finnes en hel del løpere som søker nettopp en sko som balanserer disse modellenes fremste egenskaper. Mellomsålen på Eclipse har en kilformet myk kjerne som er innkapslet i et stivere skall. I praksis innebærer dette at skoen er mykest på yttersiden og blir suksessivt hardere. Dette kontrollerer effektivt pronasjonsbevegelsen, uten å virke klumpete.
Konklusjon: Føles beundringsverdig lett med tanke på at skoen har både stabilitet og støtdemping.
Vekt: 306 gram (herre); 247 gram (dame)
Såleprofil:35,9 mm (hæl); 23,0mm (framfot)
Pris: 1400,-

Asics Gel-Super J33
Denne skoen får utmerkelsen Beste Debut rett foran New Balance 980, og markerer en god retur på Asics innovative tenkemåte. Det er en minimalistisk løpesko med en syntetisk og sømløs overdel. Dette gir en god og tett passform. Skoens utforming gjør at den også støtter godt opp hvis du pronerer sent i steget. «Særlig lett, rask og responsiv» og «Jeg brukte de til alle typer løp» var to av kommentarene som testpanelet ga. Det eneste minuset er mangelen på en nedsenkning i skoen ved achilles som gjør at skoen for noen løpere vil trykke på hælsenen. Noen testere rapporterte at skoen føltes en halv størrelse for stor, så prøv den før du kjøper.
Konklusjon: En sko som mange vil like, både til tøffe intervaller og lengre løp.
Vekt: 224 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 17 mm (hæl); 11 mm (framfot)
Pris: 1300,-

Saucony Mirage 4
I fjor ble Mirage 3 kåret til beste oppdaterte sko i vår skoguide. Derfor er vi fornøyde med at forandringene i Mirage 4 kun handler om små detaljer. Chassiet (mellomsålematerialet og yttesålen) har i prinsippet ingen endringer, og skoens løpsfølelse med en anelse bedre stabilitet, kjennes familiært for den som har løpt i forgjengeren. Saucony har oppgradert skumplastmaterialet i hældelen marginalt – noe som resulterer i en mykere følelse i landingsfasen for hælløpere. Til og med overdelen er så å si uforandret. En detalj som er verdt å notere seg er likevel at forsterkningene i framfoten er flyttet noe ut, mot tåboksens sider, for å gi mer plass til å bevege tærne.
Konklusjon: En lettvekter med god stabilitet som man særlig setter pris på mot slutten av lengre treningsøkter.
Vekt: 261 gram (herre); 221 gram (dame)
Såleprofil: 32,8 mm (hæl); 24,5 mm (framfot)
Pris: 1200,-

Mizuno Wave Inspire 10
Det er ikke vanlig at vi presenteres for en sko på rundt 280 gram som gir både god støtdemping og stabilitet, samtidig som den byr på en fleksibel framfot. Den kombinasjonen er det naturligvis vanskelig å lage, men det er nettopp det Mizuno har klart i denne oppdateringen av Inspire. «Skoen tilbyr masse stabilitet og komfort på lengre treningsøkter uten å bli tung og klumpete», sier en testløper som tidligere har testet Asics GT-2000 og Savoy Guide 6. Det meste av stabiliteten skyldes en rigid Wave-plastplate, som deler seg i to sjiktunder i den indre delen av hælpartiet.
Konklusjon: Motbeviser den gamle myten om at god stabilitet alltid gir tunge sko.
Vekt: 264 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 34,2 mm (hæl); 22,4 mm (framfot)
Pris: 1600,-

Vivobarefoot Stealth
Dette merket er en av de minimalistiske skoene som har overlevd tilbakegangen på barfot-trenden. Stealth har ingen høydeforskjell fra hæl til tå. Testerne ble imponert over hvor godt feste og beskyttelse den tøffe sålen ga, selv under løping i kupert terreng. Tåboksen er bred for å gi tærne rom til naturlig bevegelser, mens passformen til resten av skoen er standard. Forfotløpere elsket den responsen som skoen gir mot underlaget. Men for deg som skal prøve deg på denne type sko anbefaler Vivobarefoot at du starter forsiktig med bare ti minutter løping første gangen. Deretter øker du gradvis, da denne skoen setter store krav til styrken i føtter, ankler og legger.
Konklusjon: Bra for å oppmuntre til en sterk kjerne og en effektiv løpestil.
Vekt: 226 gram (herre); gram 185 (dame)
Såleprofil: 3 mm (hæl); 3mm (framfot)
Pris: 1350,-

Asics Gel-Electro 33
I år kommer du til å få høre Asics snakke om verdien av å variere treningen, og å finne riktig type sko til ulike typer trening. Men i hvilken ende skal man begynne når det gjelder å velge en alternativ skomodell? Hvis du løper brorparten av dine distanseøkter i f.eks et par Gel-Kayano, er denne modellen ansett som et godt alternativ for dine tempoøkter og konkurranser. Den har samme hældropp som Kayano, men er lettere og gir mindre støtte, samt ser ut til å gi bedre kontakt med underlaget.
Konklusjon: En konkurransemodell for mer storvokste løpere, og de som har begrenset konkurranseerfaring.
Vekt: 249 gram (herre); 207gram (dame)
Såleprofil: 30,3 mm (hæl); 21,1 mm (framfot)
Pris: 1400,-

Brooks Pure Flow 3
Etter to år med den opprinnelige såleplattformen, får Pure-modellene en overhaling. Tilhengerne av de tidligere versjonene kan likevel puste lettet ut. Til tross for en del ganske markante forandringer oppførte skoen seg like funksjonelt som de tidligere versjonene – både i RW Shoe Lab og på testløpere. Mellomsålematerialet er av høy kvalitet, og tilbyr utmerket støtdemping, med tanke på hvor nære foten posisjoneres i forhold til underlaget. Sålens bredde har generelt minket noe, for å gjøre landingen enda mer følsom, og en ny utforming av yttersålen gir noe mer fleksibilitet i forhold til forgjengeren. Overdelen har også fått en del modifiseringer som bidrar til bedre passform, slik som at tungen nå er fastsydd i hælsiden og foldes ut over vristen, og ikke omvendt, som på tidligere utgaver.
Konklusjon: En prisverdig treningssko som tåler en god del mil.
Vekt: 255 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 29,4 mm (hæl); 22,9 mm (framfot)
Pris:1400,-

Nike Flyknit Lunar 2+
Nike fortsetter å forbedre sin Flyknit-tekonologi i overdelen på den modellen som i fjor ble kåret til «Redaksjonens valg». Denne spesialstrikkede konstruksjonen er klart forbedret sammenlignet med førsteutgaven. Spesielt gjør de tettstrikkede forsterkningene i mellomfoten at foten holdes på plass i skoen. Noen testløpere noterte dog at polstringen rundt ankelpartiet klemte på hælsenen. Skoens følsomme løpsopplevelse er intakt, takket være Nikes lette og fleksible mellomsålemateriale.
Konklusjon: Den strikkede overdelen former seg individuelt etter ulike føtters form og utseende.
Vekt: 238 gram (herre); 193 gram (dame)
Såleprofil: 33,0 mm (hæl); 21,5 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Mizuno Wave Rider 17
Wave Rider er som en deltager i TV-programmet «Biggest Loser»: Skoen kutter stadig vekten på en høyst merkbar måte. På to år har den gått fra 318 gram til 270 gram. Det meste av det vakttapet kommer fra at påsydde forsterkninger i overdelen blir erstattet med lette, tynne bånd, laget av formfast syntetfilm, som lamineres mot nylontekstilet. Dette kan være årsaken til en romsligere passform – en passform enkelte testløpere opplevde som vel løs på foten, og da særlig rundt mellomfoten.
Konklusjon: En holdbar treningsmodell som i prinsippet fungerer i alle hastigheter.
Vekt: 269 gram (herre); 218 gram (dame)
Såleprofil:35,1 mm (hæl); 21,0 mm (framfot)
Pris: 1600,-

New Balance Fresh Form 980
Fresh Form er enda en sko som markedsføres med pauker og trompeter, så man tror det handler om en superdempet modell i klasse med Hoka One One Conquest og Brooks Transcend. New Balance betegner denne innovasjonen som «science of soft», og antyder dermed at det dreier seg om et helt nytt nivå på myk støtdemping. Vi fant derimot at det handler om en ganske ordinær treningssko. Testverdiene fra RW Shoe Lab viser faktisk at støtdempingen er litt fastere enn gjennomsnittet og stabiliteten er middelmådig. «Skoen har en utmerket passform, men føles overraskende gjennomsnittlig», synes en av testløperne som regelmessig trener i lettvektssko, deriblant New Balance-modeller. Det er ikke dermed sagt at dette er en dårlig sko, bare at den ikke står til forventningene. Støtdempingen er sammenlignbar med andre sko med lignende såleprofil, der foten havner på tilsvarende avstand til underlaget.
Konklusjon: Passer best for lette løpere med mellomhøy fotbue.
Vekt: 252 gram (herre); 210 gram (dame)
Såleprofil: 29,3 mm (hæl); 22,7 mm (framfot)
Pris:1300,-

Brooks Adrenaline GTS 14
Tilsynelatende virker ikke lissene som en vesentlig del av en sko – men får du dem feil, får du også noen sinte løpere på nakken. I dette tilfellet kunne våre testløpere ikke få fullrost lengden på lissene og den perfekte passformen de ga på skoens øverste del og rundt ankelen. Støtdempingen i hælen har blitt utvidet for å gi en mykere landing – noe som ble verdsatt av løperene med hælisett.
Konklusjon: En pålitelig langdistanseyter, som særlig tyngre løpere vil verdsette.
Vekt: 317 gram (herre); 266 gram (dame)
Såleprofil: 35,5 mm (hæl); 11,1 mm (framfot)
Pris: 1500,-

Skechers GOrun Ride 3
Da vi distribuerte testparene av denne modellen til våre testløpere måtte vi nesten tvinge noen av dem til å prøveløpe med skoen. Mindre en 48 timer senere begynte flere av de skeptiske løperne å kommentere skoen på vår twitter-konto. En skrev: «Jeg tok helt feil da jeg avskrev den nye Skechers-modellen i går kveld. Jeg har akkurat løpt en time i skoene, og de kjennes helt utmerkede». En annen kommentar var: « Jeg hater utseendet, materialet og navnet (GOrun). Ingen sko skal fortelle meg hva jeg skal gjøre med løpeskoen. Dette til tross må jeg erkjenne at jeg likte løpsfølelsen». Hvordan føles de å løpe i? Overraskende myke med tanke på den tynne mellomsålen. De har ikke spesielt mye gummi i yttersålen og kommer trolig til å slites raskere enn mer robuste modeller. Da må man likevel ha i bakhodet at disse også har en betydelig lavere pris enn flesteparten av de øvrige skomodellene i denne skoguiden.
Konklusjon: En seriøs løpetreningssko som koster mindre enn manges månedlige telefonregning.
Vekt: 235 gram (herre); 179 gram (dame)
Såleprofil: 31,3 mm (hæl); 21,9 mm (framfot)
Pris: 999,-

Adidas Adizero Adios Boost
Hvis du ser etter hva mange av verdens raskeste maratonløpere har på føttene, vil du sikkert finne denne modellen på noen av dem. Begrunnelsen for det? Som tidligere nevnt leverer Boost-mellomsålen klart bedre støtdemping enn tradisjonelle EVA-materialer. Dette gir i særegenhet fordeler når sålen kun er et tynt lag, som i konkurransemodellen som Adios Boost. Dette er ikke den letteste konkurranseskoen på markedet, men på lengre distanser kommer den å skåne bena dine.
Konklusjon: Her finner du forutsetningene for at bena dine skal føles noe sprekere mot slutten av et maratonløp.
Vekt: 230 gram (herre); 187 gram (dame)
Såleprofil: 27,5 mm (hæl); 17,1 mm (framfot)
Pris:1500,-

Vibram FiveFingers Bikila Evo
Støtdemping ruler år 2014. Trenger dette ytterligere bevis? Til og med den opprinnelige og originale modellen for alle minimalistiske sko har faktisk fått en mykere framtoning i år. Den nye Bikila EVO er tilgodesett med et tynt, sjikt av skumplast i hele lengden, noe som minker den harde direktekontakten mot underlaget. En ytterligere oppdatering er at Vibram har redusert mengden gummi i yttersålen. Det gir en lettere sko enn modellens forgjengere.
Konklusjon: En tynn barriere mellom deg og naturelementene.
Vekt: 122 gram (herre); gram 119 (dame)
Såleprofil: 9,8 mm (hæl); 10,4 mm (framfot)
Pris: 1399,-

Ikke så fort

Ikke så fort


Det er tre måter å trene en muskel: Isometrisk (statisk muskelarbeid), konsentrisk (når muskelen utvikler kraft og trekker seg sammen), og eksentrisk (når muskelen utvikler kraft men blir strukket).

Eksentrisk styrketrening innebærer å roe ned bevegelsen når muskelen blir strukket, noe som gir muskelen ulike typer utfordringer å jobbe med. Ved å utfordre muskelen på denne måten, blir de sterkere og blir mer motstandsdyktige til skader. Når du gjør øvelsene på denne siden skal du være nøye på tempoet du holder. En del av øvelsen skal gjøres rolig.

Sofias syv løpetips

Sofias syv løpetips


Sofia Hedström er motesjef i Women’s Health, redaktør i svenske Runner’s World og forfatter av «Modemanifestet» som er utgitt i Norge. Hun løper alltid i skjørt eller kjole, og har fullført ni maraton. Det siste var kvinnemaratonet «251» på Mallorca i slutten av mars.

I norske Runner’s World 2/14 skrev Sofia om sin opplevelse av løping og det å være seg selv.

Her er hennes syv løpetips:

GPS-klokkene viste feil i mars

GPS-klokkene viste feil i mars


Det er en feil i en logaritme som har gjort at strekninger og fart har blitt feil på klokkene, og at de oppmålte strekningene i praksis ble for korte. Så hvis du synes at din GPS-klokke viste for lavt tempo på treningsturene dine i mars, så ligger forklaringen her.

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i sin pressemelding at logaritmen med feil ble oppdaget ved en rutinekontroll. Dette er ikke de samme satelittene som forsvaret bruker, og dermed ble ikke feilen oppdaget før rutinesjekken ble gjennomført. Feilen skal ikke ha vært stor, men likevel tilstrekkelig til at du som løper bør ha merket det under langturene dine. Det vil si at du egentlig har løpt raskere enn hva klokken din har vist i hele mars måned.

Du kan regne om dine data
Feilene i GPS-målingen skal ha påvirket alle typer GPS-klokker, uansett merke. Vår kollegaer i det amerikanske Runner’s World har derfor publisert et program som vil regne om dine GPS-data til det som skal være korrekt.

> Her kan du regne om: Se hvor fort du egentlig har løpt