En overkommelig, passe utfordrende og utrolig morsom distanse. Her er litt historie, en drøss med økter, kloke ekspertråd fra Sondre og Jack – og en suksessoppskrift fra 1982.
Kjenner du til den argentinske løperen Delfo Cabrera? Antakelig ikke. Vel, han vant det søramerikanske mesterskapet i 1952, på tiden 1:09:19. Dette var – så vidt vi vet – verdens første halvmaratonløp.
Likevel hersker det mye tvil og forvirring rundt halvmaratondistansens inntog i den offisielle friidrettsverdenen. Det var ikke før i 1965 at det internasjonale friidrettsforbundet godkjente verdensrekorder på distansen. Første offisielle verdensrekordholder på halv distanse var den engelske løpelegenden Ron Hill, med tiden 1:05:44.
Løpelegenden Ron Hill fra England var den første innehaveren av en offisiell verdensrekord på halvmaraton. I dag er han kanskje mest kjent som run streak-kongen som løp hver dag i 52 år. Foto: CC 0 Fotograf: Ukjent
Verdensrekorder står for fall
Etiopiske Abebe Bikila hadde riktignok løpt raskere året før, men blant annet grunnet en ikke-kontrollmålt løype, ble det altså Ron Hill som stakk av med den første tittelen.
Deretter har rekorden gradvis krøpet nedover mot timen.
I løpet av 70-tallet var den nede på drøye 1:02, og i løpet av 80-tallet var den senket ned til solide 1:00:10. Kenyanske Moses Tanui var den første til å bryte 60-minuttersgrensa i 1993, og etiopiske Haile Gebreselassie snek seg under 59 minutter i 2006.
Er en sub 58 mulig? Under København halvmaraton i 2019 beviste kenyanske Geoffrey Kamworor at det antakelig er det, ved å løpe på 58:01.
I desember 2020, under Valencia Maraton, fikk vi det endelige beviset da kenyanske Kibiwott Kandie løp inn til det som i dag er stående verdensrekord: 57 minutter og 32 sekunder.
Kibiwott Kandie fra Kenya poserer med skoen adidas adizero adios pro etter verdensrekorden på halvmaraton i Valencia 2020. Foto: David Ramos/Getty Images for adidas
Vår mann, Sondre Nordstad Moen er ikke langt bak. Han forteller til Runner’s World at hans neste mål for halvmaraton er å senke persen fra 59:48 til under 59 minutter.
På kvinnesiden var det på 80-tallet tre kvinner som byttet på å kalle seg verdensrekordholder: amerikanske Joan Benoit, Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. I løpet av dette tiåret gikk rekorden fra 1:13:26 (Benoit) til 1:08:32 (Kristiansen).
Utpå 2000-tallet tok kenyanerne over tronen. De siste årene har dog etiopierne tatt opp kampen. I 2020 og 2021 har verdensrekorden blitt senket hele fire ganger, og innhas nå av etiopiske Yalemzerf Yehualaw, med tiden 1:03:43. Hun ble med det første kvinne til å løpe under 64 minutter.
Det var ikke før i 1992 at det internasjonale friidrettsforbundet arrangerte et offisielt verdensmesterskap for halvmaraton.
Populær og overkommelig
Tidene blir raskere og raskere, og distansen blir mer og mer populær. Ifølge Kondis sin statistikk, deltok over 35 000 løpere i Norge på halvmaraton i løpet av 2018. Samme år skriver Dagsavisen at over 12 000 av de nesten 19 000 fullførende i Oslo Maraton, deltok på halv distanse. Runner’s World arrangerte selv et virtuelt løp i påsken 2020 – Langfredagsmaraton – der kun 170 av de drøyt 1400 løperne valgte maraton over halvmaraton.
– Det er veldig mange som liker halvmaraton, deriblant jeg, sier Jack Waitz, og oppsummerer det slik:
– Det handler om å løpe to 10-kilometere så nærme toppfarten som mulig. Hvis forberedelsene er gode, så er det ikke så plagsomt å ligge på den farten for folk flest.
Den erfarne løperen og løpetreneren forteller at gjennomsnittstidene på halvmaraton stort sett ligger på litt over to timer. Med andre ord er man ute like lenge som en god maratonløper, og går gjennom de samme fasene, opplever det samme. Det er en akkurat passe lengde, en akkurat passe utfordring.
– Jeg pleier å si at om du trener for 5, 10 eller halv, så er det ikke så mye som avviker i treningen. Det er maraton som skiller seg ut, da det krever lange turer. De trenger du ikke til de kortere distansene. Det holder med maks to mil. Skal du løpe halvmaraton for første gang og ikke bryr deg så mye om tiden, ligger du godt an hvis du har hatt rolige treningsturer på opp mot to mil. Og så gjelder det å trene på den farten du ønsker å oppnå, det kommer du ikke utenom. Uansett om du skal løpe på to timer eller 1:25, så må du ha noen økter hvor du nærmer deg terskelfarten.
Jack Waitz. Foto: EIvind Bye
Disponering og fokus underveis
For de som allerede har løpt distansen et par ganger, og som ønsker å bedre seg, er det de små detaljene som gjelder. Hodet må være påskrudd hele veien for at ikke farten ubevisst skal dabbe av.
– Det mest krevende med halvmaratondistansen mener jeg er fokuset du må ha for å holde oppe farten mellom kilometer 13 og 18. Etter 13–14 kilometer må du hele tiden presse litt og litt mer for bare å holde farten oppe. Med samme innsats er det lett at farten synker et par sekunder på kilometeren, sier Sondre Nordstad Moen.
Den rutinerte langløperen har tilbrakt hele våren i Kenya for et lengre treningsopphold. Han mener at det å ha en plan over disponeringen av løpet er lurt.
– De siste tre kilometerne tilsvarer godt under ti minutter løping for de som løper raskest, og det er sjelden vanskelig å presse seg maks da. Riktig åpningsfart på de første 5–7 kilometerne er kritisk hvis man ønsker å få ut det man er god for. Det er viktig å ha en plan på forhånd. Å løpe andre halvdel 10–20 sekunder raskere enn den første, gir stort sett det beste resultatet.
Suksessoppskrift fra 1982
I 1982 hadde Grete Waitz satt verdensrekord på halvmaraton i
Gøteborg i mai. Da Oslo Maraton ble arrangert to måneder senere, løp hun
faktisk to minutter raskere, men rekorden ble aldri godkjent som verdensrekord.
– Det var ikke sertifiseringer av løyper den gangen, så vi
vet ikke hvor nøyaktig hvor lang den løypa var, men at hun gjorde et kjempeløp
er klart, forteller Jack Waitz.
Her er et utdrag fra treningsdaboken hennes fra to uker før
løpet i Oslo.
Utdrag fra Grete Waitz’ treningsdagbok i ukene før rekordløpet i Oslo 1982.
En tøff 15-kilometer
En økt Jack har brukt mye på utøverne sine er en
15-kilometersøkt som han selv betegner som ganske tøff. Du løper i vanlig fart
de første og siste fem, mens de midterste fem kilometerne skal være i nærheten
av halvmaratonfarten din.
Tempo på bane
En annen økt han trekker fram som gunstig i forarbeidet til
halvmaraton, er 400-metere på bane. Grete kjørte mye av dette, og som vi kan se
ut ifra treningsdagboken, ble de gjennomført tirsdagen før det uoffisielle
rekordløpet i Oslo. Opp mot 12 400-metere i rask fart, med ett minutt pause.
– Her må man prøve seg fram. De siste skal gå raskest, forteller Jack, og legger til at den tøffe 15-kilometeren, tempoøkter a la 400-meterne, de gode gamle tusenmeterne og lange turer er en god suksessoppskrift.
Halvmaraton vs maraton
Sondre Nordstad Moen kjører
ulike spesifikke økter før halvmaraton kontra en maraton. Forskjellen ligger
både i volumet og intensiteten/farten på øktene.
– Mens jeg løper rundt 14–18 kilometer rundt konkurransefart på intervaller for
halvmaraton, er volumet på maratonøktene rundt 20–30 kilometer, forteller han.
Foto: Tore-Erik Thoresen
Eksempel på halvmaratonøkter Sondre har løpt:
7 × 2000 m i halvmaratonfart. Pause 400 m jogg på 2 minutter.
2 × 3000 m i halvmaratonfart (3 minutter stående pause) + 10 × 1200 m, 3–5 sek/km raskere enn halvmaratonfart (2 minutter stående pause). Totalt 18 km. Økten løpes på bane.
5 × 3 km i halvmaratonfart med 1 km pause på 87 % av dragfarten. Totalt 20 km kontinuerlig.
Eksempel på maratonøkter Sondre har løpt:
7 × 3 km i maratonfart eller 1–2 sek/km raskere, med 1 km pause på 85–90 % av dragfarten (totalt 28 km kontinuerlig).
5 × 5 km i maratonfart med 1 km pause på 87 % av dragfarten (totalt 30 km kontinuerlig).
9-7-5-4-3-2-1 km med 3 minutter jogg som pause. Maratonfart og 1–2 sek/km raskere for hvert drag. Totalt 31 km med intervaller.
Post Views:10 472
Post Views:10 472
SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:
Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
Simen Holviks siste opp- og nedturer.
VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
Stor test av vårens nye mengdesko.
En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
RWC står ikke bare for Runner’s World Challenge. Nå arrangerer vi i samarbeid med Springtime Travel også løpecamper i Norge.
Springtime og Runner’s World arrangerer løpehelger med løpeglede og inspirasjon, trening og sosialt samvær i samarbeid med lokale instruktører på en rekke destinasjoner i Norge sensommer/høst 2020.
For hvem?
Runner’s World Camp er for deg som ønsker en aktiv helg med mye trening, og for deg som liker å trene sammen med andre, men på ditt nivå. Vi har program tilpasset både for nybegynnere og mer erfarne løpere.
Våre instruktører har relevant kompetanse og erfaring og er enten ansatte i Springtime, Runner’s World, eller er lokale instruktører vi samarbeider med. De ulike kursene har noe ulik innretning, basert på de lokale instruktørenes spisskompetanse, men basisen er lik: løp og løpeteknikk – mye trening og inspirasjon.
Hvor og når?
RW Camp er foreløpig satt opp fire steder:
Ringerike: 14.–16. august – Basecamp: Klækken Hotel.
Bergen: 11.–13. september. Basecamp: Scandic Bergen City
Av Runner’s World-profiler kan du møte Ninjagirls i Bergen, Thea Bækkevold i Trøndelag og Jenny Midbjer og Sara Skarabot Pedersen fra redaksjonen, som vil være i med som instruktører flere steder. I tillegg har vi med oss Kirsten Maraton Melkevik, BT Taranger og Hilde Johansen – for å nevne noen.
Noen av instruktørene. Fra venstre øverst: Hilde Johansen, Sara Skarabot Pedersen, Jenny Midbjer og Bjørn Tore Kronen Taranger.
16 nye modeller – fortrinnsvis for grus og asfalt – er løpt inn og vurdert. Finn din nye favoritt.
Runner’s World har som internasjonalt magasin levert lesere, og dermed skokjøpere, solide skoguider helt siden 1993. Disse er blant de mest omfattende du får tak i på grunn av kompetansen i kulissene, og testernes villighet til å løpe langt lenger (og lenger enn langt) enn nødvendig for å evaluere skoene.
Første del er samarbeidet med produsentene for å avgjøre hvilke modeller de sender inn, og da ber vi om et bredt spekter av størrelser slik at alle modeller kan bli testet av både menn og kvinner.
Skoene sendes ut til nettverket vårt av testere som gjerne består av ansatte, bloggere og andre bidragsytere i landene skoene testes i.
I løpet av én måned testes skoene av løpere i alle høyder, former, tyngder, aldre og tempo for å se hvordan skoene presterer for forskjellige løpere. Testerne har også gjerne forskjellige løpesteg, og de blir bedt om å teste skoene så mye og variert som mulig i både tid, distanse og typer økter.
Hver tester fyller ut et skjema hvor de gir tilbakemeldinger på blant annet passform, demping, respons, komfort, grep og pusteegenskaper, og en karakter mellom 1 og 5.
Vi ser på alle tilbakemeldingene for hver sko og sammenligner for å se etter like inntrykk. Det er oppsummeringen av dette som blir guiden du kan lese her.
Hoka One One Mach 3
Pris 1800 kr Vekt 245 g (M), 204 g (K) Dropp 5 mm
Hoka One One Mach 3
Som en del av Hokas prestasjonstrio i Fly-segmentet, sammen med Arahi og Elevon, er dette en ekstremt lett modell som likevel tilbyr dempingen til en langt tyngre sko. Oppdateringene fra forrige versjon er minimale, slik som at mellomsålen er noe finjustert for å gi en mykere følelse i hælen, og en fastere flate i forfoten skal hjelpe til i frasparket. Overdelen har blitt oppdatert til en sømløs sokkekonstruksjon for bedre passform rundt mellomfoten, og meshen har fått bedre pusteegenskaper som blir hendig om du kliner til i et raskt løp (nøyaktig den type løping Mach ble laget for). Men dette er ikke bare en sko for temporama. Også noe tregere og tyngre løpere syntes Mach 3 passet perfekt for de raskere turene deres og kortere løp. Dette er takket være den vide flaten i forfoten og den svært tilfredsstillende følelsen av spenst i sålen. Merk: Det er best å gå opp en halv størrelse for passformen er ganske tettsittende.
Under Armour Machina
Pris 1700 kr Vekt 295 g (M), 241 g (K) Dropp 8 mm
Hvis denne er et signal om hva som kommer, så ser Under Armour ut til å forstå seg på løpeskomarkedet. Den minner oss om en litt mer klumpete Saucony Kinvara, og er en responsiv, kjapp og veldempet sko. Den inneholder 20 prosent mer Hovr (UA sitt eget skum) enn noen annen sko de produserer, og har en lett plate under mellomsålen som inneholder karbon og skal skape fremdrift. Skoen er myk, men testerne syntes den fortsatt hadde riktig balanse mellom komfort og respons. Når det er sagt, kan nyere løpere oppleve den stivere følelsen i forfoten noe avskrekkende om de ønsker mykere demping gjennom hele sålen. Som med de fleste av skoene til UA, så følger det med Machina en chip som registrerer data – distanse, fart, kadens, kontakttid på bakken – og sender informasjonen til appen MapMyRun. Enn så lenge må du løpe med telefonen din for å få maks ut av denne funksjonen, men i løpet av året skal det komme oppdateringer som gjør det mulig å koble skoene til smartklokker.
Adidas Pulseboost Winterized
Pris 1449 kr Vekt 340 g (M), 290 g (K) Dropp 8 mm
Adidas Pulseboost Winterized
Denne var like ved å bli en testvinner, men vekten sto i veien. Nå om dagen kvalifiserer 340 gram som en tung løpesko, og ulempen med ypperlig værbeskyttelse og grep er at du konstant tenker over at du har på deg sko. Den ekstra tyngden kommer også av at den inneholder en versjon av mellomsåleskummet Boost med høyere materialtetthet. Hvorfor adidas har gjort dette er uvisst, men man kan håpe det er et eksperiment som ikke gjentas. Bortsett fra det så har nylonmaterialet i den tettsittende overdelen gode, vannavisende egenskaper, og den AI-designede yttersålen er i et uvanlig mønster designet for godt grep selv ved raske vendinger på våte overflater. Denne designfunksjonen sanket beundring blant testløperne som også brukte skoen på turer i vått gress. Hvis du løper med musikk på øret har tungen på skoen en QR-kode som kobler deg på en spilleliste fra adidas. En utmerket mengdetreningssko for tyngre løpere som ønsker god beskyttelse mot vær, og som liker en følelse av trygghet på tur.
New Balance 1080 V10
Pris 1800 kr Vekt 280 g (M), 238 g (K) Dropp 8 mm
New Balance 1080
1080 er New Balance sin Sko med stor S blant sortimentet deres av mengdesko, og den brukes av RWs britiske fartsholdere hvert år under London Marathon. Versjon 10 er en fortsettelse av en superb modell og er desto mer imponerende fordi NB har våget å gi skoen noen ganske markante oppdateringer. Det er mer av det utrolig spretne Fresh Foam-materialet i mellomsålen, og den mediale kanten har blitt bygget opp for mer støtte. Den har en mer aggressiv kurvet form som gir bedre overføring gjennom steget og hjelper deg med å skyve bakken fra deg litt raskere. Hælpartiet er formet for å gi en mer stødig passform uten behovet for ekstra materiale rundt hælkappen. Til sist er sporene i yttersålen blitt lekt litt med, og NB sier at det nye mønsteret gir bedre fleks. Testerne våre elsket alle forbedringene og skrøt av den myke følelsen, spensten og responsen. Veteraner og svært raske løpere vil muligens synes den er litt for myk, men som en standard mengdesko for alle andre, leder 1080 an.
Salomon Sonic 3 Balance
Pris 1400 kr Vekt 252 g (M), 215 g (K) Dropp 8 mm
Salomon Sonic 3 Balance
Salomon surfer videre på bølgen av suksessen de har hatt med å overføre terrengkvaliteter til asfalten, og Sonic 3 Balance er en særdeles overbevisende og gjennomført god asfaltsko. Det mest utpregede designelementet er de to typene skum i dempingen (en for å absorbere støt, en for fremdriften). Når det er sagt så er ikke dette den litt for myke skoen den kan se ut som. Den føles komfortabel, men er fast og imponerende responsiv. Denne helhetlige løpeopplevelsen gir et hint om hvorfor «Balance» er en del av navnet, og testerne trekker frem at skoen byr på prestasjon uten at det går på akkord med komforten. Salomon påstår at det er sporet i yttersålen, kalt «Geometric Decoupling Axis», om gjør opplevelsen balansert. Sporet går langsmed hele lengden av skoen og skal bidra med hurtighet i overgangen til fraspark, men testløperne var mer imponert av den romslige tåboksen og pustende overdelen, i tillegg til det pålitelige grepet Sonic 3 gir, selv på klissbløte veier og enkle stier.
Asics Gel Kayano 26
Pris 1900 kr Vekt 315 g (M), 261 g (K) Dropp 10 mm
Asics Gel Kayano 26
Det kan se ut som at Kayanoen som en av Asics’ mest ærverdige modeller ikke pensjoneres helt ennå. Etter et par utgaver som på det beste kan beskrives som «meh», kommer nummer 26 og fremstår som en hit blant testløperne, og var rett ved å knabbe til seg en pris til og med. Det er en modell med mye støtte for dem som ønsker stabilitet. Den tradisjonelle mediale delen er ikke for fremtredende og gir en skånsom veiledning i støtten, som også løpere med et biomekanisk effektivt løpesteg opplevde som godt ved lange turer når de ble slitne. Dempingen i hælen har økt, og det ble både lagt merke til og satt pris på, spesielt av løperne som lander på hælen og nå følte de kunne løpe fritt uten å tenke så mye på fotisettet. Grepet er også forbedret og løperne opplevde dette som gunstig både på våte turer og når de spontant ramlet innom områder med gjørmete gress. Både løpere med og uten store ønsker om støtte vil få god bruk for denne skoen til alt bortsett fra de raskeste øktene.
Hoka One One Arahi 4
Pris 1700 kr Vekt 273 g (M), 228 g (K) Dropp 5 mm
Hoka One One Arahi 4
Det var flere skeptikere blant testerne av denne skoen som til tross for aldri å ha prøvd Hoka fortsatt antok at den utseendemessig heftige mellomsålen ville være enten svampete, tung eller begge deler. De opplevde at turer i denne modellen motbeviste fordommene og heller bød på en ekstremt responsiv sko med masse punch til tempoøkningene i terskel- og intervalløkter. Arahi er stabilitetsmodellen i Hokas prestasjonskatalog og selv om det ikke er noen separat medial bit, så er skummet i mellomsålen blandet til en fastere sammensetning på innsiden for å gi stabilitet. Hoka har økt fastheten med versjon 4 for bedre beskyttelse, i tillegg til å strippe overdelen for overflødig materiale og dermed redusere vekt og gi bedre pusteegenskaper. Alt i alt presterer skoen solid og scorer relativt godt på alle målepunkt, men tilbakemeldingene på størrelsen var uforståelige. Skoen var for forskjellige løpere både for stor, for liten og akkurat passe. Med andre ord, prøv denne før du kjøper.
New Balance Fuelcell Echo
Pris 1300 kr Vekt 286 g (M), 235 g (K) Dropp 6 mm
New Balance Fuelcell Echo
Da New Balance lanserte Fuelcell-serien påsto de å ha designet en serie sko som vil gjøre alle løpere raskere. Fuelcell Echo er merkevarens hybrid-løpesko som blander «Fuelcell-teknologi med mote», men den ble fortsatt godt mottatt for løpebruk blant testerne våre. Den har en passelig mengde av NB sitt lette, responsive Fuelcell-skum for omtrent alle typer turer. En tester skrev «veldig stabil ved fart, superlett på føttene og med masse fraspark i tærne – det føles virkelig ut som om jeg løper raskere.» Den strikkede overdelen har en sokkelignende følelse som gir en tettsittende passform. Den går ganske høyt opp mot ankelen så det kan være lurt å bruke høyere sokker for å unngå gnagsår. Alle testerne våre var imponerte av grepet i den ruglete yttersålen, selv på våte, småglatte veier. Det er verdt å nevne at de som brukte dem i maratontrening opplevde noe ubehag på langkjøringer. Disse passer best for løpere som ser etter en prisgunstig all-rounder som tar dem gjennom alt fra 5K til halvmaraton.
On Cloudflash
Pris 1800 kr Vekt 211 g (M), 211 g (K) Dropp 5 mm
On Cloudflash
On posisjonerer unisexskoen Cloudflash som den «raskeste On-skoen noensinne, designet for ren fart». Den har alle kjennetegnene til en konkurransesko: lav dropp fra hæl til tå, lett og minimalt med demping. Men kanskje viktigst, den føles superrask på føttene, og en tester sammenlignet den med «å løpe på luft». De freshe fargene i hvitt og neon fikk også noen beundrende blikk, men om rene sko i lengden er noe du bryr deg om så vil du slite med disse som ser ut til å trekke til seg støv og møkk. Akkurat som en Formel 1-bil er den strippet ned til kun det nødvendige, og overdelen er laget i én del av kjempetynn mesh. Det betyr også at skoen har fått lite komfort og beskyttelse under foten. En tester opplevde noe smerte under stortåa mot slutten av en halvmaraton i disse skoene. Til syvende og sist, om du er fan av On-skoene og ser etter en fjærlett racingsko for 5-kilometere så huker Cloudflash av alle boksene. Men obs obs, styr unna fra støvete stier.
Asics Glideride
Pris 1700 kr Vekt 305 g (M), 290 g (K) Dropp 5 mm
Asics Glide Ride
Tenk på Glideride som MetaRide sin yngre bror – den har en mykere kurve gjennom sålen, mer demping og er lettere, noe som gjør den mer passende for mannen i gata. Asics introduserte den med påstanden om at den gjør det mulig for løpere å løpe lengre distanser, lettere og over lenger tid. Dette er takket være GlideSole-teknologien som skyver foten fremover og, ifølge forskning utført ved Loughborough University, reduserer energitap. Denne teknologien ser du som en svært kurvet sko med løftet forfot som testerne syntes det tok litt tid å venne seg til i starten. Mens skoen presterer godt på flata, skal det ikke mye kupert vei eller ujevnt terreng til før den kurvede forfoten nærmest blir en hindring og gir en mild følelse av instabilitet. Flere testere rapporterte om at skoen klemte og anbefalte å gå opp en halv størrelse. Dette er spennende teknologi som kan passe mange som ønsker en følelsen av å bli skjøvet fremover i neste steg på alt fra 10K til en maraton.
Brooks Levitate 3
Pris 1800 kr Vekt 329 g (M), 292 g (K) Dropp 8 mm
Brooks Levitate 3
Testløpernes generelle tilbakemelding på denne nøytrale asfaltskoen er at den er enda et komfortabelt, responsivt tilskudd til Brooks’ sortiment, med god lateral stabilitet og masse spenst. Én løper trakk frem at den største bonusen var «spensten som kommer tilbake fra dempingen» som til dels er et resultat av DNA AMP (Brooks sitt premium dempingsskum) i mellomsålen. Skoens grep fikk masse skryt, selv på halvglatte, våte veier. Den sokkelignende passformen til den nye overdelen var også en suksess, og gir utmerket komfort samtidig som den omfavner foten. En løper opplevde likevel at denne tette passformen ble ubehagelig på lengre turer, spesielt rundt hælen. Dette kan ha noe med hempen bak på hælen å gjøre – den gjør skoen enklere å få på, men gir også en ekstra søm bak i hælkappen. Meshområder i strikken er lagt til for pusteegenskaper og leverer som de skal. Tåboksen er ikke blant de videste, så selv om overdelen er tøyelig så anbefaler vi at du prøver før du kjøper.
Saucony Guide 13
Pris 1600 kr Vekt 289 g (M), 264 g (K) Dropp 8 mm
Saucony Guide 13
For de som ser etter litt ekstra støtte fra løpeskoene, har Guide-modellene til Saucony levert varene elegant i mange år, og denne siste utgaven er intet unntak. Hvis du forresten har løpt i Guide ISO 2 og lurer på hvor nummer 3 ble av så er dette den. Saucony har kuttet overdelen i ISOfit fra sortimentet og denne modellen er den trettende utgaven totalt, derav returen til originalt navn. Stabiliteten er på den moderate heller enn den aggressive siden. Støtten består egentlig bare en bit TPU-materiale lagt litt lenger bak i mellomsålen, men flere løpere brukte Guide-skoen uten å egentlig legge merke til stabilitetsegenskapene. Dempingen er solid gjennom hele skoen og er behagelig på foten fra det øyeblikket du tar den på. Alt i alt er dette en arbeidshest av en sko som samtidig leverer godfølelsen med den pålitelige komforten – en stabil følgesvenn på langkjøringer.
Altra Solstice
Pris 1200 kr Vekt 196 g (M), 153 g (K) Dropp 0 mm
Altra Solstice
Denne skoen har merkevarens signaturform med en vid og flat tåboks som er designet for å tillate full frihet og spriking med tærne, og kanskje spesielt for å holde stortåa i en rett, mer stabil posisjon gjennom hele løpeturen. Utenom det så er det mest nevneverdige med denne skoen den ekstremt lave vekten. Det er ingen tvil om at den er skapt for kortere, raske turer med en minimal mellomsåle og svært lite demping i skoen. Som ved alle andre Altra-sko så er det null dropp (høydeforskjell mellom hæl og tær) som virkelig kommer til sin rett i denne skoen, og lette, raske løpere vil like den eksepsjonelt responsive følelsen og bakkekontakten. Ulempene med skoen er lissene som har en tendens til å løsne om du ikke er svært nøye i knytingen. De særegent gode pusteegenskapene til den luftige overdelen går på bekostning av vannavstøtning, men dreneringen er til gjengjeld upåklagelig. Perfekt for løping på bane og distanser opp til fem kilometer. Den presterer best i tørre forhold.
Brooks Ravenna 10
Pris 1500 kr Vekt 267 g (M), 235 g (K) Dropp 10 mm
Brooks Ravenna 10
Ravenna fortsetter tradisjonen med å viske ut linjene mellom nøytrale sko og stabilitetssko ved å gi god støtte, men uten å forstyrre et nøytralt løpesteg. Det gjør den med det nye GuideRail-systemet som består av en ekstra materialebit over mellomsålen rundt hælen/fotbuen. Denne skal hjelpe løpesteget i sin naturlige form i stedet for å kontrollere det ved å ta til seg overflødig bevegelse i ankelen og hælen. Andre oppdateringer er mer av Brooks sin BioMoGo DNA-skum i forfoten for å gi en spretten følelse under foten, og en ny innvendig sokkelignende form som skal gi en tettsittende, men ikke for stram, passform. Og disse endringene har tydeligvis funket, for testløperne har skrytt av økt komfort og at passformen til Ravennaen oppleves som romsligere i tåboksen uten å være for løstsittende. De trakk også frem dempingen og stabiliteten. Alt i alt en superb mengdesko for dem som ønsker litt støtte – perfekt for å flyte kilometer etter kilometer på veien.
On Cloudflow
Pris 1800 kr Vekt 235 g (M), 235 g (K) Dropp 6 mm
On Cloudflow
Denne andre versjonen av det sveitsiske merkets lette, nøytrale asfaltsko scorer nesten full pott. Mellomsålen som består av 18 puter med Ons eget Helion-skum og en kurvet hæl for en mer smidig stegavvikling, byr på en prefekt balanse mellom demping og respons. Den gir også godt grep selv i våte forhold. Små endringer er også gjort i meshoverdelen. Pusteegenskapene forblir like gode, men lissenes plassering er justert og det er lagt til små materialstriper på strategiske punkter. Endringene har gjort at alle testløperne, uavhengig av løpesteg eller skostørrelse, opplevde en passform som var mer behagelig og sikker – et stort pluss for en sko som er designet for fart. Det eneste lille problemet er lissene som er tynnere enn tradisjonelle lisser: En tester syntes de var for lange, en annen mente materialet «glapp» og at de var utfordrende å både knyte og løsne. Putene under sålen samlet også en del gjørme og grus når testerne bevegde seg vekk fra asfalten. Men generelt imponerte skoen, og nye On-løpere ble overbevist. Den er virkelig verdt å vurdere for tempoøkter eller konkurranser.
Asics Gel Contend 5
Pris 600 kr Vekt 291 g (M), 230 g (K) Dropp 10 mm
Asics Gel Contend 5
Dette er beviset på at du ikke må ta opp forbrukslån for å få deg et par brukbare løpesko. Contend 5 kan kanskje ikke skryte på seg side opp og side ned med teknologi, men den presterer unektelig godt nok til at du sannsynligvis aldri hadde kunnet gjette den lave prisen uten å ha sett prislappen. Testerne våre hyllet den komfortable passformen og det pustende meshmaterialet i overdelen, og påpekte at mellomsålen ga nok demping og støtte kombinert med helt akseptabel respons til å gi en alt i alt fin løpeopplevelse. Grepet i yttersålen opplevdes også som godt nok på overraskende mange underlag til at det er en asfaltsko. Det mest fantastiske med skoen er likevel at alt dette kan leveres til en så lav pris. «Antakeligvis den beste budsjettskoen jeg noensinne har brukt», sa en tester, mens en annen ble «sjokkert (på en god måte) av prisen». Om skoens holdbarhet er noe å skryte av er usikkert, men disse er et ypperlig valg for nye løpere eller de som løper en heller beskjeden mengde og ikke ser behovet for de dyreste skoene.
Kjenner du på konkurransesuget i sommer? Test deg selv på det virtuelle løpet 25 kilometer den 16. august.
Fikk du med deg norske Sondre Nordstad Moens europeiske rekord på den ukonvensjonelle distansen 25 kilometer under Diamond League-stevet Impossible Games i Oslo tidligere i sommer? Nå kan du teste din egen 25-kilometersform den 16. august.
Personlig rekord
Sondre løp 62 runder på friidrettsbanen og løp inn til ny europeisk rekord på 25 000 meter på tiden 1:12:46. Så da vet du hvor lista ligger når du skal bryne deg på sommerens utfordring.
Neida, vi tar alle utgangspunkt i vår egen form. De færreste av oss har antakelig tatt tiden på 25 kilometer, så personlig rekord blir det uansett!
3,9 kilometer lenger enn en halvmaraton høres kanskje ikke så mye ut, men utgjør likevel en utfordring. Litt lenger betyr litt annerledes disponering og en litt tøffere toppetasje. Det er faktisk en kvart 100-kilometer. Tar du utfordringen?
Slik fungerer det
Du velger selv hvor og når på dagen du gjennomfører løpet og hvor du legger turen. Du velger også selv hvordan du logger løpet. Etter endt løp sender du inn resultatet ditt via et skjema på runnersworldchallenge.no
Etter påmelding får du invitasjon til en Strava-klubb for alle deltakere, slik at du kan heie på og følge med på medløperne dine. Deltakelse i Strava-klubben er valgfritt, det stilles ingen krav til at du må bruke Strava.
Hvor mange høydemeter tror du Luca Manfredi Negri klarte å samle på 24 timer i alpinbakken?
Luca Manfredi Negri er en 35 år gammel italiensk terrengultraløper som bor ved Como-sjøen. Ifølge Itra-rankingen er han blant de 15 beste ultraløperne i verden.
Klokka 10 lørdag morgen, den 13. juni, startet Luca sitt tøffe døgn i alpinbakken i Aprica, Italia. Utgangspunktet var Piazza Palabione på 1200 meters høyde. Derfra løp han opp på toppen av Palabione på 1700 meter over havet – og ned igjen, og opp igjen, og så videre. Helt til han nådde en total på 17000 høydemeter, som er ny verdensrekord i antall høydemeter på ett døgn – løpende, vel å merke. Kilian Jornet har ski-verdensrekorden på 23 486 høydemeter.
Verdensrekordholder i antall høydemeter på 24 timer, Luca Manfredi Negri. Foto: Maurizio Torri
Ideen
Ideen om å kapre verdensrekorden dukket opp under lockdown-perioden, som varte i rundt to måneder i Italia. I løpet av disse dagene hjemme, brukte Luca mange timer på innendørssykkel og sirkeltrening. Han innså etter hvert at han trengte et mål for å holde seg motivert. Og slik kom han på “this crazy idea” som han kaller det. Inspirert av Ugo Ferrari, tidligere verdensrekordholder med 15 467 høydemeter.
Forberedelsene
I starten av mai startet han forberedelsene ved å sykle og løpe. Han økte treningsvolumet til han nådde 30–35 timer i uka med over 15 000 høydemeter ukentlig. Slik bygget han fundamentet.
Dagen
Egentlig skulle han i ilden 6. juni, men det ble utsatt til lørdag 13. juni grunnet værforholdene. Klokka 10 om morgenen startet han første klatreetappe fra Piazza Palabione i Aprica, en liten by i hjertet av Alpene. Luca vokste opp i Aprica og tilbringer mye tid til trening og med venner og familie her.
Foto: Maurizio Torri
Konkurransen
Uken før Lucas rekordforsøk hadde en annen atlet prøvd seg på den tidligere verdensrekorden til Ugo Ferrari (15 467 m) – og klart det! For å slå den ferske rekorden til Juhaa Jumisko (16 054 m) måtte Luca tilbakelegge 32 runder i alpinbakken. Hver runde var 4,4 kilometer lang med 500 høydemeter per runde.
– Ruta var publikumsvennlig og tilrettelagt for sosial distansering, forteller Luca.
– For å fullføre 32 runder måtte jeg bruke rundt 45 minutter per runde. Jeg startet ut i friskt tempo og brukte rundt 40 minutter per runde. Dette var for å skape en fordel i tilfelle uhell eller uventede problemer.
I løpet av de første 12 timene tilbakela han 9500 høydemeter.
– Fantastisk. Jeg var i stand til å løpe en av verdens beste tider i Everesting, altså å fullføre 8848 høydemeter på kortest mulig tid.
Han “nådde” Everest på 11 timer og 10 minutter. Og på det tidspunktet var Juha Jumiskos ferske rekord innen rekkevidde.
– Jeg hadde noen mørke øyeblikk i løpet av natta, men det gikk over takket være venner som bisto og heiet i time etter time.
– Ved morgengry innså jeg at den verste delen var tilbakelagt. Jeg var sikker på at jeg ville klare verdensrekorden, men hadde fortsatt mange meter å klatre for å klare det. De siste rundene føltes som en feiring. Det var turister, lokale fra Aprica og venner i løypa, og gjorde dette uforglemmelig. Jeg så deres glede over å oppdage og bivåne terrengløping på en ny måte. Publikum fikk med seg hver eneste meter av utfordringen, noe som ikke er gjennomførbart i et vanlig terrengultraløp.
Rundetider og statistikk på de 34 rundene i alpinbakken. Foto: Maurizio Torri
Maten
Luca hadde to matstasjoner – en i bunn av bakken med vann, salter og kaffe i løpet av natta. Den andre var på toppen, med mat som sandwich med ost og skinke, energibarer, tørket frukt, parmesan og buljong.
Rekorden
Etter 24 timer hadde han tilbakelagt nøyaktig 34 runder – en total på 149,6 kilometer. Positive og negative høydemeter var det samme: 17 000 meter.
Gjennomsnittiden per runde var 42 minutter og 20 sekunder, og gjennomsnittlig antall høydemeter per time var 708 meter. Totalt ble det 74,8 kilometer oppover med en gjennomsnittlig stigning på 23 %.
Fysikken
Gjennomsnittspulsen til luca var på 128 og det totale kaloriforbruket endte på 16 500. Han mistet 1,5 kilo og blodverdiene forble de samme. Ingen vondter eller problemer med verken ledd, gnagsår eller vondter i tidligere skader.
Utstyret
Sko: Brooks Cascadia 14 Klær: Mico Sport Tilbehør: Buff, Camelbak Belte: Camelbak Ultra Belt Staver: Leki Micro Trail Pro Solbriller: Oakley Radar path Ernæring: Pro Action og Enervit
Feiring og bobler. Foto: Maurizio Torri
Konklusjon
– En minneverdig opplevelse – et eventyr! Den idrettslige prestasjonen er én ting, men det som gjenstår som det mest imponerende er varmen fra folkene i løypa. Det var veldig emosjonelt å dele 24 timer med alle sammen. Jeg vil huske denne dagen, ikke for rekorden, men for alle menneskene rundt meg, avslutter Luca.
Årets versjon av det populære Rosa sløyfe-løpet blir virtuelt, og arrangeres fra 4.– 11. oktober.
Runner’s World er stolt mediepartner til Rosa sløyfe-løpet som er blitt arrangert siden 2016 i samarbeid med Kreftforeningen og Brystkreftforeningen. På de fire årene har løpet samlet over 30 000 deltakere, og samlet inn rundt seks millioner kroner til Rosa sløye-aksjonen.
Fra Rosa sløyfe-løpet Trondheim 2019. Foto: Kjell Tore Leinart
Pilot-utgaven av løpet ble kun arrangert i Oslo. Deretter har det økt i omfang og antall steder fra år til år. I fjor ble hele ti byer farget rosa.
I annerledes-året 2020 er det duket for en virtuell versjon av Rosa sløyfe-løpet, og en hel uke er satt av. Fra 4. til 11. oktober kan du løpe eller gå for et godt formål.