Som skapt for løping - Runner's World
Annonse

Som skapt for løping

Mennesket er skapt for å løpe – og for å henge på stranda i Portugal med en kald øl i hånda. Bli med Runner's World på Training Camp nå i oktober!


– Morgenturene på stranda i soloppgangen var rett og slett fantastiske. Jeg lukker ofte øynene og drømmer meg tilbake til akkurat de løpeturene, sier en av deltakerne, Ruth-Ellen Slåtsveen. Det er et drøyt halvår siden vi befant oss på Algarvekysten i Portugal. En hel uke med ren avkobling. Mye løping og mye latter. Nå som høstmørket har gjort sitt inntog for alvor, er det enda mer fristende å lukke øynene og flykte tilbake dit….Tilbakeblikk, Monte Gordo, mars 2017
– Det er så kult å løpe sammen med andre!
Vi står sammen med Ulrika Snidare og Anna Johansson i en solvarm pinjeskog i Monte Gordo, 3578 kilometer fra Runner's World sin redaksjon i Oslo – på sikker avstand fra det norske marsværet og mørke løpeøkter med slaps oppetter leggene.

Vi puster ut etter en økt med intervaller på et asfaltstrekke midt inne i skogen. Fire minutter løping litt raskere enn terskelfart, 30 sekunder stående hvile, 30 sekunder rask løping etterfulgt av 60–90 sekunder hvile. Mellom tre og fem serier, avhengig av ork og vilje.

Formålet med økta, ifølge løpsleder og skribent i svenske Runner's World, LG Skoog, er å øke oksygenopptaket og løpe med riktig teknikk, samt å trene på å kunne løpe fort til tross for at man er sliten. En bieffekt er at "litt raskere enn terskelfart" føles ganske så behagelig etter hvert – når man sammenligner med tempodraget på 30 sekunder. Flere løpsledere fra både Runner's World Sverige og Norge er med og leder intervallene, alle deltakerne finner en gruppe med riktig intensitetsnivå.– Til vanlig løper jeg stort sett bare rundt og rundt uten noe struktur, og jeg sakker ned og blir liksom ikke ordentlig sliten, sier Ulrika, som nettopp har gjennomført sin første ordentlige intervalløkt. Mange med henne opplevde at de er i stand til å presse seg mye hardere enn de var klar over på forhånd. Det blir det mye mestringsfølelse av.

– Det er veldig inspirerende å merke at kroppen tåler mer trening enn man tror. Det er fantastisk å trene sammen med andre løpeintresserte på alle nivåer, istemmer Kari Hanne Gjeilo. 

For alle typer løpere
Ulike nivåer er det selvsagt rom for. Man må ikke være hardbarka løper for å kunne delta på løpecamp.
– Jeg visste ikke engang hva terskelfart var før i går, så dette var artig å prøve. Jeg har aldri brydd meg om å bedre løpeteknikken min heller, men nå fikk jeg jo testet noen øvelser, sier Ulrika.

Ulrika og Anna har reist til Monte Gordo sammen. De er venner og kolleger fra Stockholm, og har løpingen som felles interesse. Anna har trent løping lenge, blant annet med en løpegruppe, og hun har løpt flere maraton.

– Men dette var mer slitsomt enn jeg trodde. Man kan ikke leve på gamle meritter, kondisjon er ferskvare, sier hun og ler.

Vi er nok alle mer andpustne enn vi trodde vi skulle bli – det er ikke bare fryd og gammen å løpe med andre, man presser seg også litt ekstra på hvert drag, uten å nødvendigvis tenke over det. Å fosse frem på asfaltstrekket sammen med flokken er rett og slett en fantastisk følelse.

Bli med RW på Training Camp i oktoberl! Meld deg på  HERIkke bare løping
Intervalløkta er Ulrikas og Annas fjerde og siste aktivitet i dag. De har rukket en økt med yoga, afrodans og core.

– Afrodansen var utrolig morsom. Vi hadde tenkt å kjøre kettlebells innendørs, men det var så fint vær, så vi byttet til dans ute, sier Ulrika.

Mange av øktene som ikke er løping – afrodans, salsa, Soma move, ulike typer styrketrening og bevegelighet – skjer nemlig på "planken", Springtime sin egen treplatting på stranda nedenfor hotellet. Å gjennomføre en treningsøkt der, med ansiktet vendt mot havet og sola, gjør selv den verste styrkeøkta til (nesten) ren nytelse.

Men hvordan orker man fire ulike økter på en dag, lurer vi på, som maks klarer to?
– Man fokuserer på så ulike ting og ulike områder av kroppen i hver økt. Vi har ikke trent kondisen tidligere i dag, så vi var klare for å bevege oss litt mer, sier Ulrika.Et område skapt for løping
Vi jogger tilbake til hotellet gjennom skogen. På veien frem til intervallstrekket ble det kjørt oppvarming og kursing i løpeteknikk, nå tar vi det rolig og nyter ettermiddagssola, luktene, den svale vinden. Skogsområdet starter et knapt minutt fra hotellet og strekker seg flere kilometer, helt bort til Portugals sør-østligste tettsted, Vila Real de Santo Antonio. Rødlige grusveger, lett kuperte, slynger seg bortover i skogen. Et skånsomt underlag for løpere.Området rundt Monte Gordo er en svært populær destinasjon for løpere og triatleter fra hele Europa. Bak hver kurve og rundt hver sving kan man enten skimte en ung og lovende friidrettstropp fra for eksempel Frankrike eller Finland som kjører intervaller i en umenneskelig fart, eller solbrune supermosjonister fra Italia som skal klare kravet til Boston Maraton. En årvåken trener står kanskje med stoppeklokka på toppen av bakken.

Vi som har reist hit med Springtime har heldigvis ingen streng coach på sidelinja som tar tida, vi lar oss heller styre av tidspunktet for "After Workout" på stamstedet Agostinho, strategisk plassert på stranda nedenfor hotellet. I tillegg til gode fiskeretter har de også drøssevis av røde plaststoler som vi plasserer ut i sanda. Slitne reisedeltakere kommer slentrende inn fra ulike treningsøkter og snart er lydnivået høyt. Av med skoene og frem med sangriaen!Vi snakker om forelesningen som den svenske Runner's World-skribenten Johan Renström holdt i går kveld: "Mennesket er skapt for å løpe", sa han. Og det er sikkert, men vi konkluderer også med at mennesket i tillegg må være skapt for akkurat dette: Å sitte henslengt i en falmet plaststol i kveldssola på stranda – en skål med nøtter på bordet, en kald øl i hånda og sand mellom tærne.

Fjelltur og fine minner
Vi nærmer oss slutten på løpeuka, og flere velger å ta en litt roligere dag. Det står ikke på vilja, men mange sparer beina til morgendagens "fjelløkt", en av ukas absolutte høydepunkt. Noen velger sightseeing i Sevilla – Springtime har satt opp busser dit. Noen leier en bil og reiser på oppdagelsesferd bortover Algarvekysten. Andre leier sykler og tyner beina enda mer – landskapet innenfor kysten er like vakkert som det er bratt.

Klokka ni dagen etter står bussene klare foran hotellet. De tar oss til den lille byen Odeleite, rett nord for Monte Gordo. Her kan man velge å løpe eller gå – raskt, langt, kort eller sakte på grusveier og stier forbi appelsinlunder og oppover i landskapet. Fjell er det kanskje ikke, men det er flere og lengre bakker enn i de flate pinjeskogene ved hotellet og havet.

– Jeg har løpt 24 kilometer, og det gikk kjempebra, sier Samuel Carlsson som la i vei med tetgruppa.
– Helt perfekte forutsetninger for en fin løpetur, temperaturen og landskapet var midt i blinken.Samuel forteller videre at dette er hans første treningsreise, og at han er positivt overrasket.
– Man har kanskje litt fordommer mot charterlignende opplegg (latter), men dette er en klokkeren reise som jeg absolutt kan tenke meg å reise på igjen.

Lise Melby er helt enig.
– Denne treningscampen er noe å se frem til og noe å tenke tilbake på. Jeg kommer tilbake for tredje gang neste år!

Samuel har reist nedover alene, men det har ikke vært noe problem.
– Det er en veldig sosial gruppe løpere, og det er lett å føle tilhørighet. Hvis man ønsker å være litt alene går det også fint – det er en bra kombinasjon. Jeg har ikke følt meg ensom et eneste sekund, alle tar vare på hverandre føles det ut som. Og en så bra treningsstart på året har jeg aldri fått tidligere.

Fredrik Hildebrand kaller det en perfekt kickstart på løpesesongen.
– Jeg tar med meg masse ny inspirasjon hjem!

Bli med Runner's World på Training Camp i oktober! Meld deg på HERBli med oss på en løpeuke i varmen i oktober!
I år kan du bli med Runner's World på løpecamp i Monte Gordo i uke 42, det vil si fra 13.–30. oktober (perfekt måte å forlenge løpesesongen på). Reisearrangøren Springtime er på plass i Monte Gordo i flere uker denne høsten, så du kan også velge å reise ned i uke 43 eller til våren igjen. Hver uke har ulike tema, som for eksempel familie, dans eller styrketrening. Andelen løpeøkter er naturlig nok større i Runner's World sin uke.

Dette er treningstilbudene hver uke, uansett tema:

  • To yogaøkter om dagen
  • Morgenjogg/morgenspasering på stranda hver dag
  • Løpeøkt hver ettermiddag, enten langtur eller intervall
  • To styrke- eller bevegelighetsøkter hver dag
  • Minimum to forelesninger i uka
  • En fjelløkt i Odeleite
  • I tillegg finnes det treningsstudio og basseng på hotellet.
Meld deg på HER 


Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser