Wenche Wikstrøm - Møtte veggen i Praha Maraton og i selve livet på samme uke - Runner's World
Annonse

Wenche Wikstrøm

Møtte veggen i Praha Maraton og i selve livet på samme uke

Jeg meldte meg på Praha Maraton for over 1 år siden og fra og med Desember 2017 har jeg trent mot dette. Paralelt har jeg hatt en jobb som har krevd mye av mitt hode og energi. Det har vært tøffe tak for å holde motivasjon og energi nivået oppe. Når det i tillegg har skjedd en del krevende på den private fronten så har nok kroppen og hode sakte men sikkert fått for mye av alt! Et par uker før jeg skulle løpe Praha Maraton mestrert jeg ikke livet helt slik jeg burde psykisk lenger. Det var  noen tøffe dager før jeg reiste.
To dager før måtte jeg ta noen viktige valg for livet, jeg forsto at jeg hadde dratt såpass langt inn i veggen at jeg nok kom til å ha behov for litt tid for meg selv en stund.

Det ble da en litt annerledes oppladningsuke en planlagt og tenkt. Plutselig ble livet litt snudd på hodet og jeg merket hvor utrolig sliten jeg var. Kroppen jobbet konstant og stressmålingen på Garmin klokken viste oransjt hele døgnet. Det verket i alle muskler og humøret befant seg langt under skosåla. Men at jeg ikke skulle reise var aldri noe tema. For det første så trengte jeg å komme meg bort og var det noe som fortsatt var og er lystbetont så er det fysisk aktivitet.

Vi ankom den vakre byen Praha i strålende solskinn og varmt vær Fredag 4. Mai. Vi hadde gjennom Booking.com leid en leilighet på Old Town Square og for en utrolig bra beliggenhet det skulle vise seg å være!! Her befant vi oss midt i smørøyet turist messig og 50-100 meter unna start og målfolderen for Praha Maraton.

Vi spiste en god lunsj i solen med Cola til for min del og en god tsjekkisk øl til for min heldige mann. Det er jo ikke alltid man helt forstår hvorfor man utsetter seg for og gir avkall på så mye foran et stort løp men jeg vet at etter gjennomført løp så smaker den ølen hundre ganger bedre enn den ville gjort akkurat under den lunsjen.

Etter lunsj tok vi trikken til Sport Expo hvor jeg skulle hente mitt startnummer. Expoen var plassert i et veldig staselig og fint bygg og det var hyggelige og serviceinnstilte mennesker overalt. Jeg har aldri vært på en expo før hvor det har vært så mye "gratis" aktiviteter, smaksprøver og bra innhold! Stor tommel opp for dette. Det var også veldig smidig å komme seg til og fra med trikk fra alle steder rundt i byen.

Når startnummer var hentet så var det tid for å senke skuldrene litt og prøve å glemme alt negativt kaos i hodet for noen dager. Det var varmt i været og det var massevis av muligheter til å være skikelig turist i denne byen. 

Etter en natt med nogenlunde grei søvn knøt jeg på meg løpeskoene og la ut på en liten løpetur for å vekke beina litt dagen før dagen. Og jeg tror jeg hadde en av mine livs vakreste morgenløpeturer. Byen lå stille før turiststormen og badet i sol!! Kroppen føltes også ut som en lett fjær så kanskje hadde jeg en liten formtopp på gang alikevel tenkte jeg.

Etter løpeturen ble det en frokost ute på en fortausrestaurant på Old Town Square. Greit å få i seg litt av hvert i dag som kroppen trenger som drivstoff i morgen.

Resten av dagen gikk med til å være turist på høyeste nivå med guidet buss og båttur.
Pizza til lunsj ble det også siden jeg har lest meg til at det er hva du spiser til lunsj dagen før du får bruk for av brensel dagen etter i løpet, middagen på kvelden bør være noe lett så da prøvde jeg å følge dette.

Og så var dagen her! Den jeg har ventet på og trent for så lenge. Jeg kunne åpne vinduet og høre at musikken rundt startområdet allerede var i gang kl. 07.00 Det var litt spesielt å sitte å spise den obligatoriske havregrøten samtidig med at man fikk adrenalinet av å høre lydene fra start. Det fikk iallfall fart på magen og det er bare greit for er det noe de fleste av oss løpere tenker på så er det nettopp dette før en løpsstart ;-)

Spent dame før start!

Jeg er veldig emmesjonell for tiden så når jeg hørte trommingen før eliten startet og helikopteret som surret over hodet så kom tårene. Litt rart å stå der med Norway både foran og bak på t-skjorten, norske sokker og norsk sløyfe i håret og felle tårer. Flere tittet og tenkte sikker, jøss mente å ha hørt at disse normenne var litt kalde og mutte....
Jeg ble også litt stresset over at 4 timers flaggmannen som jeg hadde tenkt å følge plutselig var borte. Han hadde forsvunnet laaaangt der fremme... ja ja jeg får prøve å følge mitt eget løp isteden da tenkte jeg stille.

Og så var starten i gang for min del også. God plass og ingen kaos i starten. Jeg fant et god flyt med en gang og følte meg fin og lett. Bare ikke åpne for hardt nå da Wenche..... De første kilometrene gikk nok litt for fort og jeg prøvde å bremse. Alt under 5.30 skal du ikke ha på klokken nå!!!! Men det var lettere sagt enn gjort for kilometerene fløt på og klokka viste fortsatt alt for bra kilometertider. Rundt 6 kilometer kom første drikkestasjon. Der ble det fult kaos og jeg fikk liksom ikke stoppet noe sted før jeg plutselig var forbi og det var for sent... hmm ja da får jeg bare håpe at det ikke er lenge til neste. Solen hadde begynt å varme veldig nå så det var veldig dumt å ikke få i seg noe væske....

På den 9. kilometeren lå kilometertiden min på 5.11 og da fikk jeg en såpass skrudd tanke i hodet som at jøss jeg er nok i bedre form enn det jeg trodde, skal roe ned liltt men kan nok holde et tempo rundt 5.30! At det går ann å bli så dum!!! Etter 13 kilometer kom vi tilbake til startområdet igjen og for en utrolig stemning det var i byen. Dette var gøy!

Jeg plukket kilometer og alt gikk veldig greit etter 20 kilometer også, da begynte jeg å se 4 timers flagget og tenkte bare jeg når opp til den så skal jeg holde meg bak der inn til mål. Og rundt 25 kilometer nådde jeg den igjen. Da skjedde det ett eller annet i hode og kropp. Plutselig begynte jeg å kjenne på at dette var tungt og fryktelig varmt. Trodde at tempoet her nå skulle føles behagelig men nei det gjorde det overhode ikke. Beina virket helt fine men jeg ble så tom og tung i kroppen. Jeg får bare bite tenna sammen og komme meg opp til 30 km for da er det psykisk litt mer lys i tunellen, men etter å ha passert 27 km så måtte jeg bare slippe taket på 4 timers flagget og kilometertiden min smalt opp i 6 min frem til 31 km.

Etter 31 km måtte jeg stoppe opp å gå, jeg følte meg kvalm, svimmel og tårene sto i øynene. Nå kom plutselig alle følelsene, tankene og kaoset i hodet som jeg trodde jeg hadde lagt igjen i Norge tilbake. Det var den viljestyrken som jeg var så god på å ha som bare ikke ville være med lenger. Jeg hadde fått i meg for lite væske og åpnet for hardt og med et hode som heller ikke er i toppform så ble det veldig svart! Jeg tenkte skal jeg gå i 10 kilometer, da kommer jeg jo ikke til å komme i mål innen tidsfristen på 7 timer. Jeg gikk, løpt litt, uffet, gråt og bannet alt som het løping opp og ned. Jeg følte at alle bare raste forbi meg og at jeg kom til å komme helt sist.

Mål nærmet seg heldigvis etterhvert og jeg tenkte at jeg skal iallefall løpe inn i mål men pang 300 meter fra mål så kom krampen i baklåret. Skulle dette komme også nå da, jeg har da aldri noen gang fått det før.... En mann dro i meg og skulle dra meg med inn til mål, men sær som jeg er så tenkte jeg at dette skal jeg da klare selv!! Med slepende museløpesteg kom jeg meg over målstreken så uelegant som det går ann å gjøre det!

Men nå var jeg endelig i mål og jeg var så UTROLIG SLITEN!!! Visste ikke på denne jord hvordan jeg skulle klare å komme meg tilbake til leiligheten. Hvor gikk jeg, alt var jo stengt overalt, panikken og kvalmen bredde seg i kroppen. Endelig fant mannen min meg og jeg fikk litt hjelp. Vi fikk satt oss ned i skyggen og kjøpt en Cola og om noen lurer så er Cola medisin for maraton løpere, etter 2 flasker så kjente jeg at kvalmen forsvant og kroppen godtok å kunne gå litt videre. Jeg tittet på klokka og tenkte 4.13..... så fort har jeg jo aldri løpt før.... En liten gledesfølelse kom sammen med både skuffelsen over egen taktikk og tomheten. Nå var det over, nå kan jeg ikke gjøre noe mer uansett, jeg får bare nyte resten av dagene i Praha. Og det gjorde jeg!!

Men når jeg våknet morgenen jeg skulle reise hjem så kom alle følelsene i mage, hode og kropp tilbake. Hverdagen ja, den fordømte hverdagen som akkurat nå ikke var noe god. Nå var det bare å bite tennene sammen igjen og ta tak i nye utfordringer, da ikke på løpefronten men med selve livet.

I skrivende stund har jeg sagt opp min stilling som daglig leder og jeg er sykemeldt en stund for å finne tilbake til roen i hodet, energien og gleden over hverdagen og livet.
Da er jeg glad for at jeg har den erfaringen jeg har med treningen, for de samme prinsippene gjelder nok nå. Dørstokken blir like lang men må overvinnes og resitusjon og hvile blir viktigere enn noen gang!!!

Takk for at du tok deg tid til å lese!

Klem fra Wenche

Kategorier:
Løp Trening 
2018-05-14 09:32, visad 5274 ggr

Kommentarer (0)

Kommentere


MerWenche Wikstrøm

Jeg er en ivrig mosjonist på 43 år som er veldig glad i å bruke fritiden i løpeskoene og gjerne også i konkurranser. Jeg begynte med trening og løping for 4 år siden og vil med denne bloggen fortelle litt om hvordan hverdagen er med hårete løpe mål og en travel hverdag for en middelaldrende dame. Jeg har en spennende jobb i en mannsdominert bransje som krever sitt av både hode og tid. Løping er en fantastisk terapi i hverdagen, underveis på en løpetur har jeg løst mange utfordringer og ristet av meg mange bekymringer. Håper det blir spennende å følge meg i min hverdag i opp og nedturer mot mine store og små mål. Følg meg også gjerne på Instagram wenche_runforfun

RSS-flöde

ArkivMest lest

EtiketterI bloggen

Askild Vatnbakk LarsenMer

Om litt over tre uker løper jeg Hardangerjøkulen ultra. Det er et nytt løp på kalenderen, og har ... [Läs mer]

Anders Storhaug HeenMer


Under løping er musculus gluteus medius helt sentral for å opprettholde stabiliteten i hoften og ... [Läs mer]

Bjørg Astrid JohannesenMer

Ecotrail 2019 er over og 50 kilometer er gjennomført. Jeg sitter igjen med så mange fine ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser