Marthe K Myhre - Ja, løpere bør trene litt styrke. - Runner's World
Annonse

Marthe K Myhre

Ja, løpere bør trene litt styrke.

Hvorfor bruker jeg tid på styrketrening? Hvilke øvelser trener jeg? Hvor ofte trener jeg styrke?

Tidligere var jeg langrennsløper og styrketrening var en viktig del av min trening. Jeg ble aldri veldig sterk og har ikke lett for å bygge styrke, men jeg var sterk nok til å gå forholdsvis bra på ski. I tillegg til vanlig styrketrening fikk jeg spesifikk trening ved å stake på rulleski og egne stakeøkter på ski. Husker det ble ganske lett å stake 3 timersturer på rulleski etterhvert.

I dag er det helt utenkelig. Tror ikke jeg hadde klart å komme meg så langt avgårde uten å få lov til og bruke beina med fraspark. Merker også stor forskjell med den styrketreninga jeg gjør i dag, kontra styrketreninga for langrennskroppen. Fortsatt har jeg en økt i uka der jeg fokuserer på hele kroppen, men jeg er langt fra så sterk i armene og brystet nå.

Kroppen former seg etter hva hovedaktiviteten er. Jeg var aldri muskulær i overkroppen tidligere, men hadde nok litt mer futt fra hofta og opp da langrenn var hovedidretten. Treninga jeg nå utfører på bryst, armer og skuldre blir mest for å vedlikeholde litt styrketrening for disse kroppsdelene og for kroppsfasongen sin del. Ønsker ikke å bli et “beinrangel” i overkroppen.

Kettlebell har blitt en god favoritt i forhold til det å vedlikeholde styrketrening for hele kroppen. Her finnes det også veldig gode muligheter for eksplosiv styrke for hofter, samt god stabilitetstrening for mage og rygg. 360 grader treningssenter her på Gjøvik har noen gode timer som er lett å bli med på. Motiverende og veldig artig trening.

Trener også chins med bredt grep, benkpress, dips, skulderpress med stang eller i Kinesioapparat, skulderstabilisering med handtler, tåhev (flere ganger i uka, både med ekstra vekter og uten), hofteleddsbøyere, hamstring, knebøy, ettbens knebøy og markløft. Har stort fokus på kjernemuskelatur, der jeg har hatt stor framgang med å bli sterkere i mage/rygg.

På vinteren er jeg oppe i 3 økter i uka med styrketrening. Nå i løpssesongen trener jeg styrke 2 ganger i uka.

Styrketrening er for meg skadeforebyggende trening, samtidig merker jeg stor teknisk forbedring. Jeg knekker ikke så lett sammen i hofteregionen, klarer å holde hofta høyt og med sterkere mage/rygg blir unødvendige rotasjoner minsket. Jeg vil at de fleste bevegelsene skal gå i fartsretningen og det krever terping, terping og atter terping. Fokuset på alle økter ligger i dette området. Armer, hofter og bein skal gå rett fram og ikke til siden. Med mer og bedre styrke øker løpsøkonomien. Jeg løper raksere uten å bruke mer energi.

I tillegg til styrketrening der jeg klarer å immitere et løpesteg mest mulig, utfører jeg også noe spensthopp i tillegg. Selv for langdistanseløpere er spenst og snert i steget en viktig del av løpinga.

Viktige hjelpemidler for min styrketrening er Redcord slynger og medisinball. Dette er utstyr jeg har hjemme. Med en slynge kan man trene balanse og effektiv styrketrening for hele kroppen. Kjernemuskelatur og hamstringtrening er det jeg bruker slyngene mest til. Hjemmesiden til Redcord Norge er også fin i forhold til øvelsesutvalg til ulike typer idretter. Gå inn og se på, www.redcord.no


2014-06-22 14:27, visad 9679 ggr

Kommentarer (0)

Kommentere


MerMarthe Katrine Myhre

Langdistanseløper med maraton som favorittdistanse, men vil bli raskere på de kortere distansene. Bor i Hunndalen, rett utenfor Gjøvik. Et treningsparadis både sommer og vinter. Her er det lett å finne seg godt tilrette og leke seg gjennom de mest utfordrende treningsøktene. Her kommer jeg til å skrive om trening og mye annet spennende som gjør livet godt å leve. Jobber som lærer og skriver litt for ulike magasiner. Løper i verdens beste klær fra CRAFT SPORTSWEAR NORGE og med sko fra SAUCONY NORGE Egen blogg: http://www.marthemyhre.no/

RSS-flödeMest lest
Kategorier

  1. » Trening


I bloggen

Anna Tien Nguyen-SkaretMer


Løpere er verken normale eller unormale folk, vi er bare en egen rase som stammer fra forskjellige ... [Läs mer]

Anders Storhaug HeenMer


Kan du hjerte- lungeredning (HLR)? Er du klar til å forsøke og redde liv om et medmenneske faller ... [Läs mer]

Marthe K MyhreMer


Mange snakker om det å være et talent og god allerede som ung. Andre beskrives som et ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser