Lidingöloppet 2019 - Runner's World
Annonse

Lidingöloppet 2019

Lidingöloppet, Oslo og Trondheim Maraton

Hei.

Nå har det gått noen uker siden sist jeg skrev.
Da var det slutten av august og jeg hadde akkurat fullført Ultravasan 90 km.

Kroppen har definitivt ikke fått hvile etter Vasaloppet, det har vært så mange løp at jeg ikke har hatt tid til å trene i mellom.

Omtrent hver lørdag er jeg med på 5 km parkrun.
7. september perset jeg i Trondheim maraton med 10 minutter.
Vinterkarusellen har startet, og første løp i karusellen var en 5km (18:23 - 2 sek bak pers), under Toppidrettsveko løp jeg et motbakkeløp hvor jeg faktisk kom på 2. plass i klassen min og under Oslo Maraton debuterte jeg på 10 km med 10 for Grete.
Og siste helgen i september så tok vi turen til vakre Stockholm der jeg løp 30 km på Lidingöloppet.


Foto: Karlsen Foto


TRONDHEIM MARATON

Trondheim Maraton er Norges eldste maraton og i år feiret de 50 års jubileum.
Og for en fest det ble!
Med nesten 8000 deltakere så har det nå blitt ett av de største gateløpene i Norge og det er ett løp som bør være på alles bucket liste.

I 2017 endret arrangøren løypen slik at løperne skal få oppleve mer av den vakre byen min.
For de som løper maraton distansen så er det 4 runder, der store deler av løypa går i fine omgivelser langs Nidelven og Trondheimsfjorden.

Der noen løpere finner det utfordrende å løpe 4 runder, så synes jeg det er veldig fint.
Jeg tar da en runde av gangen og deler den i to, slik at jeg aldri ser mer enn 5-6 km fremover i løpet.


Foto: Amanda 10år er min beste heiajente. 

Det var ett flott løpevær og målet mitt var å holde 3 timers fartsholderen så lenge som mulig, og det klarte jeg i 22 km før det ble for hardt, da lot jeg feltet sakte dra fra meg og resten av løpet løp jeg alene.
Det holdt likevel til en solid pers med 10 minutter og jeg kom i mål på 3:07.

 

OSLO MARATON

I Oslo skulle jeg for første gang løpe et 10 km løp og jeg hadde store forhåpninger om å komme meg i mål på under 38 minutter.

Slik gikk det definitivt ikke.
10 for Grete starter først klokken 16:30, slik at vi fikk litt for god tid til å gå rundt i Oslo å heie på alle som løp hel og halv maraton.
Så før løpet startet så hadde klokken allerede logget 16000 skritt.
Jeg startet i pulje 1 og jeg presset meg sånn passe langt fremme i den gruppen.
Men jeg burde nok startet ennå lengre fremme, for når startskuddet gikk så var det veldig mange foran meg som løp i 4:30-5:00min/km fart, så det gikk med en god del tid og energi for å komme meg frem til riktig fart og jeg kjente nokså tidlig at kroppen ikke var på topp, så det ble hverken sub 38, ei heller sub 40, men jeg slo så vidt min bestetid og kom i mål på rett over 40 min.

 

LIDINGØLOPPET

Lidingöloppet arrangeres siste helgen i september i det jeg synes er Europas fineste by, Stockholm.

Lidingöloppet har mange ulike distanser som kan løpes, men jeg skal løpe den største som er på 30 km med 21500 løpere.

Her var jeg så heldig å være seedet.


Film: Jeg er i pulje 1B tett fulgt av en liten pulje 1C og etter de igjen så står det rundt 20.000 klare på startstreken

Det var skikkelig tøft å stå der fremme på gressmatten med god plass og 50 meter bak meg så sto det 21000 løpere tett i tett klare til å angripe.

Det er optimalt løpevær med 14 grader og lett regn i luften.

Startskuddet går.

Lyden av så mange ben som løper først på gresset deretter på stien er helt magisk og inni hodet mitt så befinner jeg meg i vikingtiden på slagmarken klar til å angripe, men det blir ett fredfullt slag der det er bakker og trange skogsveier som skal bekjempes.

Jeg har ett hårete mål om å klare å komme meg i mål på 2 timer og 15 minutter, for å klare det så må jeg holde en snittfart på 4:30min/km, noe som for meg er hardt nok på ett flatt asfaltløp.
Jeg prøver å ikke se på klokken hverken med tanke på puls eller fart, men bare å gi jernet uten å svime av.
Jeg kommer meg i mål på 2:16 og er strålende fornøyd med det.

For ett fantastisk løp, fine stier, god stemning og alt var egentlig perfekt.
Er du på jakt etter ett lettløpt terrengløp med mye leven og kort vei til byen, ja da er det bare å melde seg på Lidingöloppet 2020.

Film: Analyse av løpet

Mye kos og snart New York

På slutten av Lidingöloppet så kjente jeg at hadde løpt nok løp og det var godt å få noen dager med kjæresten i Stockholm med hvile, sightseeing og mye god mat og drikke.

I oktober så blir det få løp, men til helgen så reiser vi til Gran Canaria for en uke med mere kos og noen gode løpeturer i solen, for allerede 1. november så sitter vi på flyet til New York klar for maraton og ett nytt eventyr.

Følg meg

Instagram: Nardoramp

Strava: Stig Sjølstad

Miniblogg.no/nardoramp

 

Stig Sjølstad

Klubb: Hell Ultraløperklubb

 

Personlige rekorder 

Maraton: 3:07 (Trondheim Maraton 2019)

21 km: 1:29 (Trondheim Maraton 2019)

10 km: 40 min (10 for Grete Oslo 2019)

5 km: 18:21 (Nybrottkarusellen 2019)

3 km: 10:27 (Nyttårsstevne 2019)

 

Fullførte løp

Maraton: 5

Fjellmaraton: 1 – Trans Gran Canaria 2019

Ultra: 3 – Ecotrail 50, Ultra Birken 60 og Ultra Vasan 90, alle i 2019

 

 

 

 

 

Publicerat: 2019-10-01 07:03 Kommentarer (0)DET NÆRMER SEG START!

Tida går fort, og allerede lørdag er det klart for Lidingöloppet! Jeg synes ikke det er lenge siden jeg i mai ble kontaktet av Runners World med forespørsel om jeg kunne tenke meg å følge opp to deltakere frem mot Lidingöloppet 28. september. Disse deltakerne skulle trekkes ut av Runners World, blant personer som meldte sin interesse for utfordringen om deltakelse i verdens største terrengløp.

Hvordan vil en utpreget "flatveiløper" takle deltakelse i verdens største terrengløp, tro?

Jeg ventet spent på å få vite hvem som hadde blitt trukket ut, og gledet meg til å komme i kontakt med dem. Da jeg fikk mail fra Runners World med kontaktinformasjon til løperne jeg skulle coache, syntes jeg det var morsomt å se at de – tilfeldigvis og ironisk nok – heter Hilde og Stig. Selv heter jeg jo også Hilde, og samboeren heter Stig... Dermed skulle det i hvert fall være mulig å huske navnene til deltakerne jeg skulle følge opp!

Vi tre fikk raskt kontakt, og har på den korte tiden vi har kjent hverandre rukket å snakke om mange temaer knyttet til trening og konkurranser. Så ivrige ble vi til slutt (spesielt Stig og jeg) at vi etter å ha dratt oss inn i lange samtaler med stadig mer avanserte begreper som pulsbasert trening, laktatverdier, aerob trening, anaerob trening og VO2Max, ble enige om at vi måtte styre samtalene inn på det vi skulle ha mest fokus på – nemlig Lidingöloppet.


Deltakerne

Hilde Bremseth Bårdstu har ingen erfaring med lange løpskonkurranser, men trener godt og har totalt sett bra med mengde i beina. Hun har hatt noen lengre treningsturer, men fortalte tidlig at hun ofte ble litt lei etter 18-20 km. I følge Hilde følte hun seg da gjerne stiv og støl, samt at hun «pustet som en hvalross». Hilde ble da anbefalt å roe ned tempoet på neste langtur, og gjerne gå i motbakker. 19 kilometer var det hun rakk på denne økta. Hilde fortalte etterpå at hun følte seg fresh da hun avsluttet løpeturen, og at hun tenkte at hun fint kunne løpt en god del lenger om hun hadde hatt tid til det den aktuelle dagen.

Stig liker å konkurrere, og har siden mai deltatt i mange konkurranser av varierende distanse. Han er en mann med bra fart i beina, som stadig oppnår nye perser på kortere og lengre distanser. Mellom konkurransene legger Stig opp til en del restitusjonstrening/vedlikeholdstrening, men han er også med på fellestreninger med tempo- og intervalløkter.


«Hur brett har du hoppat?» (Lasse Brandeby alias Kurt Olsson, 1987)

Noen av de mest vanlige spørsmålene rundt ultraløp dukket fort opp også i vår lille gruppe: «Hvordan bør jeg trene før en langvarig konkurranse?», «Hvilket tempo bør jeg holde?», «Hva slags sko anbefaler du?», «Hvordan bør man disponere løpet?», «Når bør man begynne å redusere treningsmengden før en konkurranse?», «Hva bør vi spise og drikke i dagene og timene før konkurransen?» og – ikke minst - «Hva og hvor mye/ofte bør jeg spise og drikke underveis i konkurransen?»

Litt flåsete sagt, kunne man ved en del av spørsmålene som over alt dukker opp vedrørende trening og konkurranser, like gjerne stilt spørsmål som «Hvor mange gresstrå er det i en gressplen?» Ikke fordi spørsmålene er dumme. Nei, det har vi vel alle lært på skolen at ingen spørsmål er det... Jeg tenker mer på det at en del saker er det nesten umulig å gi konkrete og skikkelige svar på. Man kan selvfølgelig godt lytte til og dra nytte av andres kunnskap og erfaringer, og man kan nok med fordel være observant og bevisst på dokumentert forskning. Selv deler jeg gjerne av mine mangeårige erfaringer innen temaet løping, om det kan være til hjelp for andre. Jeg liker likevel ikke å være for bastant og påståelig her, fordi fasiten rundt mange av disse temaene er som oftest så veldig individuelle. Til syvende og sist må man selv finne ut av hva som passer en selv best, noe som også kan endre seg med tiden. I samtale med Hilde og Stig ble konklusjonen at for de aller fleste – så sant man ikke er på veldig høyt nivå og/eller har veldig høye målsetninger – er det viktigste ved løping at det er lystbetont og gir treningsglede og en generell godfølelse.


We Who Run Club – Lidingö

Siden 16. juni har Sauconys «We Who Run Club» i samarbeid med Runners World tilbudt inspirerende og målrettet trening frem mot Lidingöloppet. Disse treningsøktene har blitt presentert via ukentlige program gratis tilsendt på mail til personer som har registrert seg i We Who Run Club. Løpere som bor nærme nok til det, har hatt anledning til gjennomføre de ukentlige øktene via trening i og rundt Lidingöloppet-traseen. Treningsøktene er utarbeidet og ledet av Anders Szalkai.

Saucony er også en av hovedsponsorene til Lidingöloppet. Som en del av samarbeidet mellom disse, er det i anledning arrangementet produsert en spesialdesignet versjon av en av Sauconys mest populære skomodeller, Saucony Kinvara10. Denne versjonen er en unisex-modell, med design inspirert av naturen i Lidingöloppet-traseen.


Løpet og løypa

I arrangementet Lidingöloppet kan man velge mellom mange forskjellige distanser. Den opprinnelige og klassiske distansen på 30 kilometer ble første gang arrangert i 1965. Med et tak på 21500 deltakere, er «TCS Lidingolöppet 30» verdens største terrengløp. Arrangøren reklamerer med at løypa er kjent for å være like utfordrende som den er variert.

I likhet med Hilde og Stig, har heller ikke jeg deltatt i Lidingöloppet tidligere. Jeg har derfor ingen personlig erfaring med den 30 kilometer lange løypa. Anders «Szacke» Szalkai skriver i sin bok «Maraton och andra långlopp» at Lidingöloppet er unik med sin utfordrende og vakre løype, som for det meste går i skogsterreng. Løypa har en god del kupering, og man bør beherske løping både oppover og nedover. De tidvis bratte, men korte bakkene bør forseres med så lite energibruk som mulig. Innimellom kan det lønne seg å gå i de bratteste bakkene, spesielt i Abborbakken etter ca 25 kilometer.

Olav Engen, leder av Romerike Ultraløperklubb, hadde Lidingöloppet som favorittløp i mange år. Som Szacke også vektlegger i sin bok, poengterer også Olav at utfordringen er rytmeforandringen med korte og bratte bakker opp og ned – spesielt fra 15 kilometer og utover. Olav forteller ellers at traseen er som en god norsk lysløype, med veldig jevnt og fint underlag.

                        

Disponering av løpet

I denne konkurransen, som i andre langvarige konkurranser, er det en del grunnleggende strategier man bør ha i bakhodet for å kunne få en best mulig opplevelse og for å kunne oppnå best mulig resultat ut i fra egne forutsetninger. Jeg vet det kan være vanskelig å følge disse strategiene, og selv med ti års erfaring som ultraløper gjør jeg fortsatt de samme mistakene gang på gang... Fokus er et viktig stikkord her!

Ved å starte roligere enn man føler for, ha tålmodighet og ikke la seg stresse av løperne rundt seg, vil man med stor sannsynlighet oppleve å kunne passere stadig flere deltakere mot slutten av konkurransen. Dette gir motivasjon, selvtillit og – veldig ofte – tilfredsstillende resultater.

Som en grunnregel sies det gjerne at man bør begynne å fylle på energilagrene seinest etter 45 minutters varighet om man skal være i aktivitet i mer enn to timer i strekk. Om man fyller opp energilagrene for seint, kan det lett føre til at man stivner, og det er vanskelig å få rettet det opp igjen selv om man da spiser og drikker. På Lidingöloppet er det drikke-/matstasjon ca hver femte kilometer de 20 første kilometerne, deretter ca hver tredje kilometer.

Så sant man ikke er en veldig god motbakkeløper, kan det være lurt å gå i motbakker helt fra tidlig i løpet. På den måten «sparer» man på muskulaturen,. Man taper gjerne mindre tid på å gå oppover, enn om man etter hvert får tung og stiv muskulatur fordi man absolutt skal presse seg til å løpe opp alle bakkene fra start.

Det kan være fristende å gi på og la beina fly i full fart nedover bakkene, men dette kan straffe seg etter hvert. Rask løping i nedoverbakker kan gi skikkelig juling til muskulaturen, spesielt på forsiden av lårene. Da er det plutselig ikke så morsomt å løpe lenger, og de siste kilometerne kan føles uhorvelig lange... (Tro meg! Jeg vet....)

Lidingöloppets løypekart vist i plotaroute.com

Nu kör vi!

I skrivende stund er så og si alle forberedelser gjort. På vei til Stockholm og på hotellrommet fredag vil det være ro og rom for den siste mentale oppladingen, der vi hver for oss vil visualisere våre individuelle løp. Deretter er det bare å få seg en god natts søvn, og vente på at startskuddet skal gå i Lidingö lørdag!

For mer informasjon om Lidingöloppet, kan man besøke arrangementets gode og oversiktlige hjemmeside, Lidingöloppet.se.

Ved å laste ned Lidingö-appen er det også mulig å følge deltakere underveis i konkurransene, sende oppmuntrende heiarop til utvalgte løpere samt se deltakernes sluttresultater.

 

 

 

 

 

 

Publicerat: 2019-09-26 00:29 Kommentarer (0)Laktattest, terskel og syre

Hei.

Som en forberedning til Lidingøloppet så har jeg nå vært til Løplabbet og har fått tatt en laktattest.

Men hva er egentlig laktat, melkesyre, aerob terskel og anerob terskel?

Foto: 2018 - Dream it - Wish it - Do it

Hva er aerob og anaerob?

Aerob terskel er der hvor melkesyrenivået i blodet først begynner å stige, gjerne ved 60-85% av makspuls, avhengig av hvor godt trent du er.

Den anaerobe terskelen er det høyeste nivået av treningsintensitet du kan opprettholde i rundt 1 time uten at det bygger seg opp en betydelig melkesyrekonsentrasjon i blodet.

En enkel huskeregel er at aerob betyr «med oksygen» og anaerob betyr «uten oksygen».

Hva er laktat?

Laktat, eller melkesyre som det også kalles, dannes når intensiteten på treningen er så høy at kroppen ikke får tilstrekkelig med oksygen (anaerob).

Trener du med for høy intensitet over tid (over terskel), så vil du oppleve at muskulaturen blir stiv. Denne stivheten er opphopning av laktatkonsentrasjonen i muskulaturen.

Når laktatkonsentrasjonen blir for høy må man redusere intensiteten for å bli kvitt melkesyren.

Når vi måler laktat i blodet ved gradvis økende belastning, finner du ut hvor hardt du kan jobbe før produksjonen av melkesyre overstiger kroppens evne til å kvitte seg med den igjen.

Denne belastningen kalles da altså melkesyreterskel, laktatterskel eller anaerob terskel. 

Foto: 1,6 - her er jeg oppe i sone 2 - lapskaustreningen min tar jeg her, for meg som trener såpass lite så kan jeg gjerne trene i sone 2, for jeg har uansett god tid til restitusjon. For de som trener så mye at restitusjonstid er en utfordring, de bør unngå sone 2, da man får omtrent det samme utbytte ved å ligge i sone 1, men med midre belastning og kortere restitusjonstid.

Foto: 1,6 - her er jeg oppe i sone 2 - som mosjonist som jeg er så kan du gjerne trene i lapskaussonen. Trener du så mye at restitusjonstid er en utfordring, da bør du unngå sone 2, da man får omtrent det samme utbytte ved å ligge i sone 1, men med midre belastning og kortere restitusjonstid. 

Hvorfor ta en laktattest?

Hvor fort du løper på melkesyreterskel, er avgjørende for hvordan du vil prestere i løp

Melkesyreterskel er det den høyeste pulsen du kan ha i en bestemt aktivitet uten at du får opphopning av melkesyre og stivner. 

Jeg er ikke så opptatt av å bli veldig rask, men om du er opptatt av det, så bør du jobbe for å få terskelen opp i mot din makspuls, lykke til :)

Hvordan taes en laktattest?

Du løper på tredemølle med pulsklokke. Etter en rolig oppvarming starter testen hvor du løper intervaller på 5 minutter.

Mellom intervallene er det en pause på 30 sekunder hvor vi måler melkesyreverdien i blodet ditt, før vi øker hastigheten på mølla.

Intensiteten økes til du kommer over melkesyreterskelen din, da har du gjerne tatt 4-6 drag.

Slik kommer vi frem til din melkesyreterskel og dine individuelle intensitetssoner.

Lakttattest er arbeidsspesifikk

En laktattest er arbeidsspesifikk, det betyr at hvis du tester laktatprofil på sykkel vil ikke resultatene være overførbare til løping eller ski, som er et helt annet muskelarbeid.

Hvorfor er det viktig å vite hvor terskelen er?

Når du trener på terskel fjerner kroppen like mye melkesyre som den produserer. 

Dersom du ønsker å forbedre utholdenheten din ytterligere anbefales det å trene et betydelig volum i dette området.

Terskelen min ligger på hjertefrekvens 163 s/min og på flat asfalt så holder jeg da en fart på 4:00min/km

Hastigheten man kan holde på laktatterskel brukes som en predikator på hvor godt man kan klare å prestere på en gitt distanse.

I langdistanse er terskelen høyst relevant fordi den forteller oss noe om hva slags snittfart man kan regne med at du klarer å holde i størstedelen av løpet. 

 

Hva skjer i kroppen min når jeg trener over terskel?

Når du trener over terskel klarer ikke kroppen å forbrenne laktat like fort som den produseres. Dermed er det bare et spørsmål om tid før laktat og H+ -ioner akkumuleres i musklene. Det blir et surere miljø i muskulaturen og man makter etter hvert ikke å utvikle samme kraft som man gjorde under terskel.

Du føler deg stiv, tung og i mange tilfeller så får du vond muskulatur.

Når muskelkraften reduseres vil også prestasjonen gå ned.

Syretoleranse er en viktig del av prestasjon, og du kan trene på å tåle å jobbe med noe syre i muskulaturen. Dette innebærer noe trening godt over laktatterskel, men trening på så høye intensiteter vil ofte gi god effekt på det maksimale oksygenopptaket ditt.

  

Foto: Nyttårsløp - pers på 3000meter (10:27) og godt over terskel

Hvordan øke laktatterskel?

Ved å trene tett opptil laktatterskelen din så utvikler du denne videre.

Det kan være på kontinuerlige økter eller ved intervallpreget arbeid.

Det som kjennetegner terskeløkter kontra syreøkter er varigheten på den effektive treningstiden.  Der man har kortere intervaller og lenger pause ved syretrening, vil dragene være lenger med relativt korte pauser ved terskeltrening.  Her er noen eksempler:

Syreintervall: 5 x 4 minutters løping med 2 minutter pause.

Syreintervall: 6 x 1000 m løp med 3 minutter pause

Terskelintervall: 3 x 8 minutter med pause på 1 minutt.

Terskelintervall: 30 x 45 sekunder løp og 15 sekunder pause.

MIN LAKTATTEST

Jeg tar en slik laktattest ett par ganger i året (er du Kondis medlem så får du god rabatt på løplabbet, så da koster ikke en slik test så mye).

Det viktigste for meg med disse testene er å følge utviklingen min, men selvsagt også terskel og hvor høyt opp sone 1 og 2 går.

Nå på søndag så skal jeg løpe Stjørdalsmila, da er planen å løpe første halvdel på terskel og evt gasse litt på på de siste 5km. Målet er 10km pers og sub 40. 

Jeg har aldri løpt 10 km løp før, så det blir spennende, persen min er på 41 minutt, den tok jeg mens jeg løp maraton i Amsterdam i fjor.

 

Følg meg

Instagram: Nardoramp

Strava: Stig Sjølstad

 

Stig Sjølstad

Klubb: Hell Ultraløperklubb

 

Maraton: 4

Fjellmaraton: 1

Ultra: 3

 

Personlige rekorder

Lengste løp: UltraVasan 90km

Maraton: 3:17 (Amsterdam Maraton 2018)

21 km: 1:31 (Amsterdam Maraton 2018)

10 km: 41 min (Amsterdam Maraton 2018)

5 km: 18:21 (Nybrottkarusellen 2019)

3 km: 10:27 (Nyttårsstevne 201

Publicerat: 2019-08-31 16:27 Kommentarer (0)ULTRAVASAN – 90 KM LØPSFEST

Hei kjære løpevenn!

Årets lengste løpemål er unnagjort, 17. august sto jeg på startstreken delvis klar for å løpe 90 km på Ultravasan.

Ultravasan følger omtrent samme trasé som Vasaloppet på ski.

Foto: Volvospåret

I sommer har jeg løpt mange halvlange turer med lav puls.
Mange mente jeg hadde for få lange turer til å løpe 90 km.

2 turer på 30 km i sommer, men med mange 10-20-kilometersturer samt Ecotrail 50 og Ultra Birken i mai/juni og et ukessnitt på rundt 70-80 km så mente jeg at grunnlaget mitt var helt optimalt.

 

KINK I RYGGEN


Men 7 dager før Ultravasan så pådro jeg meg en skikkelig kink i ryggen i forbindelse med et flytteprosjekt, og jeg ble liggende resten av helgen.

På mandag fikk jeg komme inn til kiropraktor som stokket om på kroppen min, og etter det så klarte jeg å gå, men var overhodet ikke løpbar.
På torsdagen så var det en ny runde til kiropraktor igjen og en ny fremgang, men fremdeles ikke i stand til å løpe smertefritt.

Det var noen kjipe dager der jeg var sterkt i tvil på om jeg kunne løpe, og jeg var innstilt på at jeg ikke kunne stille til start eller at jeg måtte bryte etter noen km.

 


SPREKE LØPERE FRA TINE MEIERIET TUNGA

På fredag så kjørte vi til Sälen, reisefølget bestod av 4 arbeidskollegaer fra TINE Meieriet i Trondheim. 

Og de tre jeg reiste med bestod av svært rutinerte idrettsutøvere.

Jon Arne Gaundal 31, tidligere sykelist men nå maraton løper med foreløpig pers på 2:23 (Tokyo 2018)

Eivind Jenssen 31, NM vinner 800m, Eivind elsker terskel og syre.

Audun Thonstad 38, tidligere skiløper som holdt elitenivå uten å nå helt opp til toppen.

 

The Michael Jordan of ultrarunning 

the Michael Jordan of ultrarunning

Jim Walmsley ”the Michael Jordan of ultrarunning”


17 august klokken 05:00 så står jeg sammens med verdens beste ultraløper Jim Walmsley og 1217 andre spente løpere klare på startstreken. Jim Walmsley har blitt kåret verdens beste Ultraløper flere år på rad, han har blant annet verdensrekord på 50 miles (80,5km på 4:50:07).

Startskuddet går, bluss, røyk og hoiing,og det er en fantastisk herlig stemning.

Ryggen er helt smertefri, adrenalinet har fjernet all smerter.
Det er midt på natta, men jeg er lys våken. 

Så da er det bare å løpe, løpe, løpe.

Pulsen min holder jeg i sone 1 hele veien, målet er å komme i mål!

Om jeg bruker 8 eller 11 timer betyr ikke noe for meg.

  

LETTLØPT 90KM

Ultravasan er et perfekt løp for de som ønsker å ta en lettløpt 90 km med svært mange drikkestasjoner. Det er 60 km skogsvei, 18 km sti, 6km grus og 6 km asfalt og rundt 900 høydemeter.

Det er drikkestasjoner hver 5 km, der serves det vann og sportsdrikk og så er det matstasjon ca. hver 15 km, med ett stort utvalg, boller, pannekaker, pasta, buljongsuppe, blåbærsuppe og smågodt.

Det tilbys massasje på ett par av matstasjonene, plenty med toaletter og alt er perfekt tilrettelagt for løping.

 

 Selfie tatt på 33 km 

Med så mange drikkestasjoner så løper jeg uten drikkevest, men jeg har med 10 Maurten gel som gir meg nok energi.

Foruten gel så spiser jeg 2 halve pannekaker og 1 bolle. 

På 33 km så føler jeg meg helt fresh, som om løpet akkurat har startet (og det har det jo forsåvidt også), men før jeg når 40km så kjenner jeg det godt i bena, noe annet hadde jo vært sprøtt.

Foto: Volvospåret - Stive ben på tampen av løpet

Jeg var mentalt veldig forberedt på at jeg måtte gå ned i kjelleren flere ganger, men jeg måtte aldri jobbe med meg selv, behøvde ikke å overbevise meg selv om å løpe videre.

Det var bare å løpe, løpe, løpe, gå i motbakker, løpe, løpe å løpe.
Jeg pleier å dele opp lange løp i delmål, men med så mange drikkestasjoner så skjedde det helt naturlig, det var alltid en drikkestasjon og en matstasjon å se frem til.

På matstasjonen i Oxberg så har jeg passert 62 km, da har storfavoritten Jim Walmsley  allerede kommet i mål og cashet inn 80.000kroner.

Min kollega Jon Arne lå på 3je plass til halvveis i løpet, men da fikk han en kjenning og ga seg. Det blir spannede å følge Jon Arne både på Trondheim og i Frankfurt Maraton der jeg håper han kan komme seg under 2:20.

 

 

 

De siste 2milene var lange, da var jeg stokke stiv, men jeg løper så godt jeg kan og hele UltraVasan går egentlig veldig greit, det var mest en tålmodighetsprøve, for det tar jo grusomt lang tid å løpe 90 km.

I følge klokken min så løp jeg 9timer og 4 minutter og så hadde jeg 14 minutter pause.

Når jeg passerer målstreken så er det 15 minutter etter kolleaga Eivind og litt etter meg så kommer Audun i mål.

 

Før og under løpet så er jeg helt sikker på at dette er første og siste gang at jeg skal løpe så langt.

Men det gikk egentlig så lett, så nå er jeg ikke fullt så sikker lengre.

 

Følg meg

Instagram: Nardoramp

Strava: Stig Sjølstad

Miniblogg.no/nardoramp

 

Stig Sjølstad

Klubb: Hell Ultraløperklubb

 

Personlige rekorder 

Maraton: 3:17 (Amsterdam Maraton 2018)

21 km: 1:31 (Amsterdam Maraton 2018)

10 km: 41 min (Amsterdam Maraton 2018)

5 km: 18:21 (Nybrottkarusellen 2019)

3 km: 10:27 (Nyttårsstevne 2019)

 

Fullførte løp

Maraton: 4

Fjellmaraton: 1

Ultra: 3

 

 

Publicerat: 2019-08-22 21:50 Kommentarer (0)KLART JEG VIL!

Jeg har alltid likt å løpe! Jeg rett og slett elsker det! Løping gir så veldig mye mer enn bare god helse. Det å løpe gir meg indre ro, frihetsfølelse og rom for refleksjoner. Det gir meg muligheten til å nyte frisk luft i alt slags vær, og alle værforhold oppfattes som deilig å løpe i når jeg først kommer meg ut. Mange år med løping har bidratt til å utvide horisonten min, både sosialt og geografisk. Løping gir generelt sett en masse livsglede! På en annen side - når jeg under løpeturene mine ofte tenker på hva de går glipp av, alle de menneskene som av forskjellige årsaker ikke har mulighet til å komme seg ut i skogen og langs veiene - da føler jeg på en ydmykhet og en takknemlighet over hvor heldig jeg er, som kan snøre på meg joggeskoene og løpe omtrent hvor og når jeg vil...

Det å løpe i soloppgang og solnedgang bidrar til indre ro og dype refleksjoner

Løping i soloppgang og solnedgang bidrar til indre ro og dype refleksjoner.

Det er nemlig sånn at ettersom jeg selv finner så mye glede i å løpe, ønsker jeg at alle skal få mulighet til å kjenne på denne deilige løpegleden! Av den grunn har jeg alltid likt å motivere andre mennesker til å løpe – eller til å bedrive fysisk aktivitet generelt. Så lenge jeg kan huske, har dette falt seg helt naturlig for meg. Dette være seg bevisst eller ubevisst, som for eksempel da jeg på barneskolen plutselig kunne finne på å si til resten av gjengen som sto midt i skolegården og hang: «Er det noen som blir med å løpe om kapp opp bakken, eller?» Hvorpå de få som i det hele tatt oppfattet spørsmålet mitt, bare så rart på meg og uttrykte et måpende «HÆ?? Løpe opp bakken? Hvorfor det?»

Juhuuuu! Med  mye løping på (for oss) nye steder og stier på Gran Canaria i sommer, kunne samboeren og jeg virkelig føle på treningsglede! I tillegg fikk vi med oss mange gode minner og erfaringer hjem, som vil bidra til  motivasjon og livsglede i lang tid fremover - både på løpefronten og ellers. 

Jeg opplevde at responsen overfor min entusiasme for å få andre til å være fysisk aktive, endret seg etter hvert som jeg ble eldre. En årsak til dette, var at jeg i forskjellige settinger kom mer i kontakt med mennesker og miljøer der motivasjonen for og ønsket om å bevege på seg var større enn hos de elevene som på barneskolen best likte å «henge» i skolegården. Opp gjennom årene har jeg hatt en mengde verv i idrettsforeninger og treningsgrupper, og jeg har vært i en rekke arbeidsforhold der jeg har hatt ansvar for å lede mennesker i alle aldre til å bedrive fysisk aktivitet. Jeg har løpt i mange år nå, derav de ti siste årene med ultraløp som spesialfelt. Jeg vil slett ikke betegne meg som ekspert – langt derifra – men jeg har opparbeidet meg en del kunnskap og mye egenerfaring i løpet av årene med interesse for løping. Samtalene med mennesker som ønsker tips og motivasjon vedrørende trening, har vært mange. Henvendelser dukker stadig opp, og da oftest via sosiale medier. Det kan være tidkrevende å svare på disse henvendelsene, men det er jo så hyggelig og moro!!! Det å føle at man kan motivere andre til å nå sine treningsmål, gir motivasjon tilbake mot egne målsetninger! Jeg var derfor ikke et øyeblikk i tvil da jeg for noen uker siden ble kontaktet av Runners World med spørsmål om jeg ville være med og coache to personer mot deres deltakelse i Lidingöloppet siste helga i september: «Klart jeg vil!!»

Dette ble mye om meg og min lidenskap for løping. I et senere blogginnlegg vil jeg ha mer fokus på Lidingöloppet og de to deltakerne som via Runners World ble trukket ut til å delta i denne konkurransen, som faktisk er verdens største terrengløp!

Publicerat: 2019-08-18 18:32 Kommentarer (0)Skogens konge og mål for Lidingö

Lørdag morgen.14 grader og lettskyet. Skarp og frisk luft, litt som tidlig på høsten. Det perfekte løpeværet. Kroppen har ikke helt spilt på lag med varmen i sommer, og jeg har følt meg mye tung og sliten de siste ukene. Den friske temperaturen måtte derfor utnyttes; på tide med langtur.  

Planen var å løpe 22-24 km i Bymarka her i Trondheim.  

Så skjer livet. Jeg lever etter en hovedregel: løpinga skal aldri gå på bekostning av livet. Løpinga tilpasses livet. Det tror jeg er nøkkelen til å holde det gående. Da det dukket opp en avtale på lørdag, hadde jeg bare 2 timer. Min naturlige tanke er da å bare løpe litt raskere, og komme så langt som mulig. Jeg har derimot snakket litt med Hilde Johansen, som følger opp meg og Stig, og hun påpekte at mange løper langturen med for høyt tempo. Helt ærlig, jeg følte meg ganske truffet, jeg elsker (!) lapskaustempo. Ettersom det aldri er for tidlig å begynne å øve på det du skal bli god (bedre…) på, så bestemte jeg meg for å helt blaffen i distanse og løpe rolig. Learning by doing... 

Dette er en av mine absolutt favoritturer i Trondheim. Den går i variert terreng fra Baklidammen, forbi Kommerdammen, Vintervatnet og til Grønlia og Skjelbreia. Du finner ruta på Strava! En løper mye på brede, lettløpte turstier. Etter ca 6 km går det en flott skogssti rundt Gråkallen. Dette er mitt favoritterreng. Røtter. Smal sti. Steiner. Tett skog. Krevende terreng der hvert steg er en ny utfordring. Jeg gleder meg alltid til dette partiet.

Å løpe i marka er en lek med sansene. Lukta av lyng, spesielt etter en regnværsdag. Alle fargene. Det er helt stille. Samtidig så mye lyd. På vei til hytta på Grønlia løp jeg meg rett på en elgokse, stor og med majestetisk gevir. En skikkelig skogens konge. Det er sjelden jeg har kommet så tett på. Vi ble stående og stirre på hverandre (må innrømme at pulsen var relativt høy, har noen blitt spist av elg før?). Så tuslet han upåvirket av stien og inn i skogen. 


Turen tilbake fra Grønlia og ned til parkeringa ved Baklidammen er lettløpt og hovedsakelig nedover. Det ble 19 rolige km, og den første turen etter sommeren med følelsen av litt overskudd. Det er et godt tegn. Samtidig føles det helt fjernt ut å skulle løpe 30 km om under 2 mnd. 

Mål for Lidingö 

Jeg har ikke løpt så fryktelig mye med startnummer på brystet, til tross for mange års iløping. Fordi jeg hater å tape. Inne i hodet mitt går et noe som dette «hvis du ikke kan vinne, hvorfor i all verden gidde å ta deg helt ut?». Dette til tross for at jeg er fullstendig klar over at jeg ALDRI kommer til å vinne. .Jeg vil bare ikke ha det svart på hvitt… Målbart. Så da har jeg for det meste holdt meg i denne «jeg løper fordi det gir meg noe» bobla, uten mye mål og mening, og det er helt greit det og. Nå skal jeg løpe med startnummer på brystet igjen. Og jeg kjenner faktisk ikke på konkurranseinstinktet. Fordi dette er så mye lenger enn jeg egentlig er komfortabel med.... Jeg tror det er derfor jeg valgte å si ja til dette. Jeg får utfordra meg selv, samtidig som jeg har ingenting å måle dette opp imot.

Fra ett av få løp - Birken 2018. 

Målet er å gjennomføre, og å gjennomføre med en god opplevelse. Jeg skal få med meg naturen, omgivelsene og folket, og ikke være helt ødelagt når jeg krysser mållinja. Jeg kommer ikke til å sette noe tidsmål. For målet er å klare å løpe et løp, uten forventninger. 

8 uker igjen! 

HildeB


Publicerat: 2019-08-06 13:02 Kommentarer (0)New York, New York

Hei du din spreking.

Jeg kom akkurat hjem ifra 4 uker ferie med svært mye løping i Kreta.

Jeg gledet meg til å komme i gang med løpingen her hjemme, men det snudde fort.

På mandag ettermiddag vel hjem ifra første arbeidsdag, så løper jeg ut døren med gels og drikkevest, klar for langtur, men jeg kommer ikke lengre enn til postkassen før jeg vil snu.

Jeg må virkelig jobbe med meg selv for å løpe videre og alt føles bare tungt å slitsomt.

Hele turen er kjedelig og jeg kjenner ingen løpeglede, men jeg klarer å mobilisere nok til at jeg får løpt en 5 km runde.

-      Herregud for en nedtur, en real kalddusj.

 

Jeg legger ut en svært deppa melding på Instagram om hvor tung og sliten jeg er og at all løpeglede er forsvunnet.

Heldigvis så kontakter Hilde Johansen meg og gir meg flere gode, positive og motiverende råd slik at jeg skal unngå å krasje med den berømte veggen.

Vi blir enige om at jeg skal ta treningsfri på tirsdag.

  

Kom i gang med løpingen etter ferien 

På tirsdag så kontakter Hilde meg igjen og hun går igjennom min treningslogg og pulsmålinger for videre oppfølging.

Bare det at landslagsløper Hilde oppriktig bryr seg og vil hjelpe meg, det gjør meg lykkelig, så lykkelig at jeg må løpe meg en liten tur, det er jo lov å løpe en liten tur selv om man skal ha løpefri dag.

Gleden er tilbake og jeg løper og løper og det blir nesten 32 km før jeg kommer hjem og det er en flott langtur med tanke på Lidingøloppet hvor jeg skal løpe 30+15km på lørdag 28 sept. og på søndagen så er det 10 km rosa sløyfe.

Løpegleden var kun borte 1 dag før jeg fant løpegleden igjen, tusen takk Hilde!

Du hjalp meg å finne lyset.

Trondheim Maraton

Med løpegleden tilbake igjen, så var det klart for å planlegge høstens Maraton og jeg endte med å melde meg på 2 stk. 

7 september så er det duket for jubileum, Trondheim Maraton arrangeres for 50 gang, og det kommer til å bli rundt 6000 som løper rundt i trønderhovedstaden.

Planen min er å kose meg, løpe rolig å nyte stemningen og ta det som en perfekt langtur med tanke på Lidingøloppet 55.

Jeg bryr jo meg ikke om tid, alle løpene jeg deltar på, det er dessertene mine, de skal nytes.

Meld deg på, dette blir gøy.

 

New York, New York

3 november så skal jeg delta på selveste New York City Marathon, det blir nok en dessert. NYCM behøver ingen presentasjon, men det jeg kan si er at det fremdeles faktisk er mulig å skaffe plass til årets New York Marathon.

Men vær rask, det er ikke mange startnummer igjen. 

Ønsker du å bo på samme hotell som meg så velger du Hotel Beacon

http://springtime.no/reiser/new-york-marathon/

  

Nye sko

Jeg har ett par Saucony Kinvara 9 som nå passerte 1000 km og de må erstattes.

Skoene har deltatt på Amsterdam og Trondheim Maraton,  samt Ecotrail Oslo 50km.

Så det er ett par jeg har blitt glad i, så de må erstattes med 2 par nye sko,  og det blir

Nike Vaporfly Next og Saucony Kinvara 10.

Jeg gleder meg til å få prøvd de og håper de står til forventningene.

 

To beer or not to beer

Til helgen så arrangeres det bryggerifestival i Trondheim, og for de av dere som har mulighet, så er det bare å ta turen, det er kjempegøy, og på lørdag kl. 09:30 så er det som alltid Parkrun, det er nesten like gøy.

Parkrun er et gratis 5km løp som arrangeres i 5 byer i Norge hver eneste lørdag, året rundt.

Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og i Grimstad.

Bildet under er tatt fra sist parkrun der jeg og min sønn Mario på 12år vant hver vår klasse.

 

Ønsker deg en fantastisk flott helg!

Far og sønn på Parkrun

 Stig Sjølstad 

Følg meg

Instagram: Nardoramp

Strava: Stig Sjølstad

Miniblogg.no/nardoramp

 

Klubb: Hell Ultraløperklubb

 

Publicerat: 2019-07-31 22:04 Kommentarer (0)Sommerens hardeste økt, en «normal» treningsuke og tanker om 30 km

Sommeren er i gang for alvor, og alt ligger til rette for løpeturer ute i sola. Noe av det beste jeg vet er å stå opp om morgenen, få inn en kvalitetsøkt og komme tilbake til frokost og kaffe. Så har en hele dagen foran seg. Mange netter av årets ferie har blitt tilbrakt i telt. Kroppen kjennes ikke akkurat lett ut når en står opp for å løpe, etter ei natt der temperaturen inne i teltet sikkert lå på 25-30 grader. Men – trent har vi uansett fått gjort!

Livet i telt er egentlig ganske ok!

Sommerferien er den perioden i året der jeg trener minst likt det jeg ellers gjør. Mye intervaller av kortere varighet, som bakkedrag og sprinter, og mye mer ned i kjelleren.
En av sommerens tøffeste økter ble gjennomført i Kristiansand, på en fotballbane. Jeg skulle henge på fotballspillern... Vi løp kontinuerlig 7*40m, med vendinger hver 40m, og repeterte dette 4 ganger. For så å kjøre en runde til. Etter første drag hadde jeg syra til ørene. Langt utafor komfortsonen, men det er motiverende å trene helt annerledes i perioder. Det tror jeg kropp og hode har godt av. Problemet er bare at jeg fortsatt har syra opp til ørene snart 2 uker senere, og det tar litt tid å komme skikkelig i gang med den vanlige løpinga igjen.

Hvordan ser en normal løpeuke ut

Som doktorgradsstipendiat kan arbeidsdagen i stor grad tilpasses som en selv vil, noe som gjør det enklere å prioritere trening. Når trening prioriteres foran jobb unnskylder jeg meg som oftest med at jeg forsker på effekten av trening, så er det noen som bør være aktiv så er det meg… Practice what you preach, osv. 

I vinter har jeg slitt med et kranglende kne (mulig det er 30 åra som kommer faretruende nærme). Det resulterte i mye alternativ trening. Litt flaks skal man ha, og kneet bedret seg omtrent samtidig med at isen smelta i marka.

Mange som løper følger fastsatte treningsprogram; periodiserer og planlegger både årsplan, periodeplan, ukeplan og øktplan. Setter hovedmål og delmål. Passer på å ha variasjon, progresjon, individualisering, spesifisitet og nødvending belastning for å sikre framgang. Alt det der man egentlig skal gjøre mtp treningsplanlegging og treningsprinsipper, som egentlig er det jeg kan fra utdannelsen min. Det der følger jeg aldri. Det har aldri funka for meg. Jeg har prøvd mange ganger. Ikke en eneste treningsplan har blitt fulgt i mer enn to dager. Ikke et enste mål jeg har satt har blitt fulgt opp. Jeg er for ustrukturert og usystematisk. Jeg fasineres av det enkle med løping; du trenger sko (mange trenger ikke det en gang…) og deg selv. Jeg liker friheten til å endre økter ut fra følelsen. Magefølesen. Følelsen i beina. Hvor skjerpa jeg føler meg. Så derfor løper jeg uten plan. Det betyr ikke at jeg har en viss tanke om hva ei uke bør bestå av, men det er veldig sjelden den ser ut som jeg forespeilet meg på søndags kveld.

Uansett så tenkte jeg å prøve å konkretisere litt hvordan en løpeuke ser ut.

  • Jeg prøver å få løpt mellom 50 og 80 km i uka.
  • De fleste øktene løpes rolig, mellom 10 og 20 km.
  • 1-2 økter legges til marka. Det kunne gjerne vært mer, men det krever mer organisering.. Ustrukturert person osv…
  • Løper til og fra jobb et par dager i uka for å dele opp lengden på øktene og spare tid.
  • Et par intervalløkter de ukene jeg føler for det, oftest om høst/vinter, og ofte lengre drag av typen 1000m eller 8-10 min.


Hvordan løpe 30 km i slutten av september?

For mange er ikke 30 km så veldig langt. For meg er det sinnsykt langt. En real utfordring, som samtidig er overkommelig. Men jeg har lite erfaring med å løpe mer enn 18-20 km. Etter 18-20 km er jeg lei. Da begynner jeg å fantasere om mat. Tenker at det er helt idioti å være ute så lenge å løpe. Hvorfor i all verden skal en være sliten, støl, sulten og puste som en hvalross når en heller kan ligge på sofaen og se på Gode og Onde dager? Så da drar jeg som regel hjem. Nå må jeg løpe enda litt lenger, og jeg må faktisk gjøre det opptil flere ganger på trening.

Noen konkret treningsplan blir det ikke. Det aller viktigste er å få en god mengde løping totalt i løpet av uka, og holde det meste relativt rolig. Så jeg fortsetter med det jeg har gjort fram til nå, men så lenge kropp/hode/livet tillater det skal jeg fokusere på å øke lengden på langturen litt for hver uke. Baby steps osv. Utgangspunktet blir å starte med 20-22 km og derfra øke progressivt med ca 2km per uke. Da får jeg kjent litt på både distansen og tida jeg kommer til å være ute de neste 8-9 ukene. Så får vi bare krysse fingra for at jeg slutter å velge Gode og Onde dager rundt 20 km, og holder ut litt lengre.

Da er den offisielle treninga opp mot Lidingö i gang!

PS: Du må gjerrne følge meg på strava eller instagram (hildebaa), så kanskje vi kan dele litt inspirasjon! 

---- Hilde B----

Publicerat: 2019-07-26 10:45 Kommentarer (0)4 ukers treningsferie i Kreta

I slutten av juni så reiste vi til Kreta for 4 uker med sol, strand, løping og mye restitusjon for å få opp formen til Lidingöloppet i slutten av september.

Jeg er ikke så glad i sol og bad men jeg elsker å løpe i varmen.
Og det er jo så herlig å komme tilbake til hotellet etter en løpetur og nyte noen iskalde pils mens jeg ser igjennom økten på Strava.

Løping med mening

Noen få dager etter vi kom til Kreta så får vi høre at det er en amerikansk dame (Suzanne Eaton 59år) som er meldt savnet etter at hun ikke kom tilbake i fra sin daglige løpetur.
På hotellrommet hennes finner de mobil, penger og pass, så det er ingenting som tyder på noen frivillig forsvinning.
Det er hetebølge i sør Europa og temperaturen har bikket 40 grader, så det er mye som kan ha skjedd med Suzanne.

Suzanne er godt trent og hun løper 5 km hver dag, så hun har antagelig ikke løpt mer enn maks 3-4 km ifra hotellet, men det gir ett søksområde som er enormt stort, med bakker, berg, huler, insekter, krypdyr og tett skog.
Jeg blir med i leteaksjonen og min jobb er å løpe i skogen der hvor hun kan ha løpt.

50.000 Euro

Suzanne Eaton er en anerkjent amerikansk forsker og professor i molekylærbiologi som arbeider i Tyskland.

Saken får stor medieomtale i Europa og USA, og selv i Norge følges saken med daglige oppdateringer.

Etter noen dager blir det utlovet 50.000 Euro til de som bidrar til at Suzanne blir funnet.

Når jeg løper rundt i skogen og leter, så er det på jakt etter døden, vi håper det beste men frykter det verste.
Rundt meg så flyr det droner, helikoptre og fly, ute på sjøen så er det båter, dykkere og militærskip, og brann, politi og hundepatruljer leter overalt.

Friker ut i skogen

Inni den tettgrodde skogen der jeg leter etter Suzanne, er det fullt med sikader og deres intense lyd.
En morgen jeg skal krysse en 4km skog så er sikadene helt gærne, de oppfører seg som kamikaze piloter og krasjer konstant i meg med full fart.
Det er ikke veldig vondt men det er nokså nifst og inni hodet mitt så begynner etterhvert tankene å tenke på hva som vil skje om 1000 slike kamikazepøbler angriper samtidig.
Tanker som: «kan de spise meg opp» og «hvor lang tid kommer letemannskapet til å bruke før de finner restene av meg» surrer rundt i hodet mitt, mens jeg etterhvert friker ut i den konstante stormen av angrep fra disse flyvende monstrene.

Når det litt senere kryper en slange like foran meg så har jeg fått nok, jeg må komme meg ut av skogen.
Sikadene fortsetter med sine angrep og den sinnsyke lyden de lager går meg på nervene.
Jeg blir så lykkelig når jeg ser lyset i det skogen åpner seg, jeg kommer meg endelig vekk i fra skogen og det er så vakkert å se havet igjen.
Nede ved sjøen så er det en hule som jeg ønsker å undersøke, men like utenfor inngangen så ligger det ett tomt skilpaddeskall og en halvspist fjellgeit.

Jeg kaver meg forbi kadaveret og kommer meg så vidt innenfor huleinngangen før kroppen streiker, jeg gjennomsøker hulen og kommer meg raskt hjem til hotellet.

Etter 6 dager med leting så blir Suzanne funnet drept og kort tid etter så blir en lokal 27 åring arrestert.
27 åringen hadde kjørt rundt og søkt etter en dame han kunne voldta, og da han oppdaget Suzanne løpe på en øde vei så kjørte han ned henne for deretter å rygge over kroppen hennes.
Suzanne blir slengt i bilen og han kjørte til en forlatt tyskergruve 10 km unna, der blir hun slått, knivstukket, voldtatt, kvalt og brutalt drept.

Hotellets løpegruppe

Etter at Suzanne har blitt funnet så blir hverdagen normal igjen, jeg får løpt mer på asfalt og gode brede stier.

Hotellet vi bor på arrangerer felles løpeturer kl. 07:00 4 dager i uken, da løpes det 6 km.
Dette er et flott tiltak som jeg håper sprer seg.
Det er tungt å løpe så tidlig, men det er godt å slippe den intense varmen, så jeg hiver meg med av og til.

Kreta Maraton

Etter ett par uker i Kreta så får jeg mer vondt enn normalt i mitt venstre kne, så jeg tar det med ro noen dager før jeg smeller til med 144km på 8 dager og kneet takler det helt fint.
Den siste lørdagen før hjemreise så tester jeg Kreta Maraton løypen.
Kreta Maraton går på asfalt langs sjøen i fra byen Chania forbi Platinas og videre mot hotellet vårt før man snur og løper tilbake igjen.
Jeg tester løypa i motsatt retning.

Selv om veien går like ved sjøen så ser man ikke havet stort, løypa er egentlig litt kjedelig, men om man bytter ut trafikkstøy med heiarop, så blir det nok en helt annen opplevelse.
Og dette er ett løp man kan sette rekorder på, løypeprofilen er helt flat, men for å oppnå rekordtid på maraton i Kreta, så må du møte opp i april, ikke klokken 12 midt i juli med opp mot 40 grader.

På grunn av varmen så snur jeg allerede etter 15 kilometer, kroppen kjennes lett og fin men hodet og kroppen koker.
Returen går veldig fint men det er på kanten til galskap å løpe i den temperaturen, jeg stopper hver gang jeg ser en hageslange for å dusje og kjøle meg ned.
Jeg hadde nok klart hele maraton etappen, men jeg er glad jeg ga meg på 30 km.

320 km på 4 uker

I Kreta så har jeg løpt mange kilometer, mye mer enn normalt og i løpet av 4 uker løp jeg 320 km, de fleste av de i rolig snakke fart, men det er en del bakker som har gitt meg litt høyere puls, totalt 4600 høydemeter.

Pulsen har også vært høyere enn normal på flaten, men det skyldes nok varmen.

Lidingøloppet - Verdens største terrengløp

Motivasjonen min til treningen er Lidingøloppet,  som arrangeres i Stockholm 27-29 september.
Jeg skal løpe de tre største løpene, 15 og 30 km på lørdag og 10km rosa sløyfe løpet som går på søndag.
Jeg bryr meg ikke om hvilken tid eller plassering jeg får, men jeg ønsker en god opplevelse og da er det lurt å møte opp godt forberedt.

Siden våren kom så har jeg løpt mange kilometer og fått ett godt grunnlag, men de fleste turene mine er med lav puls.
Hver lørdag fremover så kommer jeg til å delta på 5km Parkrun løp, det er en fin måte pushe meg selv og jeg håper å komme meg under 19 minutter på Festningen Parkrun.

Ta vare på hverandre, tren, nyt livet og følg meg på Instagram og Strava.

Vi snakkes. 

Stig Sjølstad

Instagram: Nardoramp
Strava: Stig Sjølstad
Klubb: Hell Ultraløperklubb

Publicerat: 2019-07-25 21:51 Kommentarer (0)Følg meg i verdens største terrengløp!


Jeg skal løpe verdens største terrengløp, og du kan følge meg på «eventyret».

Aller først tenkte jeg å fortelle litt om meg selv. Jeg er 29 år, født og oppvokst i Trondheim og fortsatt bosatt i Trondheim. Dette er en sannhet med modifikasjoner, men mer om det senere! Jeg er doktorgradsstipendiat i Helsevitenskap, og har bakgrunn fra bevegelsesvitenskap. I det øyeblikket jeg nevner bevegelsesvitenskap pleier de aller fleste å falle av lasset, men retningen gir tverrfaglig kompetanse om menneskets bevegelse generelt, og om fysisk aktivitet og idrett spesielt. Jeg håper derfor at jeg kan få brukt litt av min utdannelse i skrivinga, og kanskje bidra med personlige tanker ispedd litt fagkunnskap.

Så var det denne sannheten med modifikasjoner. Selv om jeg til daglig bor i Trondheim, er jeg ansatt i lille, vakre Sogndal. Sogndal ligger plassert idyllisk mellom høye fjell og smale fjorder. Det er et paradis for å løpe motbakker og i fjellet. Forhåpentligvis kan jeg ta dere med på noen turer og vise dere noe av det vakre Vestlandet har å by på. I tillegg har jeg en bedre halvdel som har bosatt seg i Kristiansund på Nordmøre. Der har de nemlig et over gjennomsnittet godt fotballag. Så, jeg tilbringer ganske mye tid der også, bland fjord og svaberg. Skal ikke se bort fra at dere får bli med på tur der også. Og selvfølgelig, i vakre vakre Trondheim.

Jeg har løpt jevnlig i mange år. Mølle. Intervaller. Skog. Fjell. Langtur. Myr. Alene. Sammen med andre. Spiller ingen rolle, så lenge det er med løpesko på beina. Distanser fra 5km til 21km er testet ut med startnummer på brystet. Nå skal jeg løpe Lidingöloppet i slutten av september. 30 km i terreng. 30 km har jeg aldri løpt før... Det blir en sabla utfordring. Som jeg gleder meg! Til folkelivet. Naturen. Menneskene jeg forhåpentligvis får møte. Aller først gleder jeg meg til å dele erfaringer på veien mot å lære beina å tåle 30 km. Dele fagkunnskap. Opplevelser. Nye steder. Om du vil - så håper jeg at du deler litt med meg på veien du også!

- Hilde Bårdstu -

Publicerat: 2019-07-16 16:09 Kommentarer (0)11 träffar Sida: 1 2 Nästa Sista 

MerLidingöloppet 2019

I denne bloggen følger vi løperne Hilde Bårdstu og Stig Sjølstad fram mot Lidingöloppet 2019 – verdens største terrengløp. De skal løpe henholdsvis 30 og 55 kilometer, og vil dele sine tanker om forberedelser og trening på veien. Underveis vil de motta tips og råd fra rutinerte ultraløper Hilde Johansen, som også skal delta i Lidingöloppet.

RSS-flöde

ArkivMest lest

I bloggen

Abelone LyngMer


(Foto: Lise Bergmann) De ville rovdyrene vi har på fastlandet i Norge er sjeldent en trussel for ... [Läs mer]

Maria SørbøMer

Endelig var årets høydepunkt her. Maratontur med de beste #høgepålivet jentene, og denne gangen ... [Läs mer]

Anders Storhaug HeenMer


Kan du hjerte- lungeredning (HLR)? Er du klar til å forsøke og redde liv om et medmenneske faller ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser