Elisabeth Borgersen - Runner's World
Annonse

Elisabeth Borgersen

Transvulcania - oppdrag gjennomført!

For en drøy uke siden reiste jeg til La Palma for å løpe ultraløpet Transvulcania 74.33 km, 4350 høydemeter opp og 4057 høydemeter ned. Dette var årets virkelige A-løp for meg og første gangen jeg skulle prøve meg på en distanse over 45km. Og si at jeg var spent var heller en underdrivelse.

Reisen til La Palma inkluderte en natt på flyplassen. Men det er ikke første gangen jeg har en litt utfordrende reiserute. Med sovepose, øyemaske og øreplugger fikk jeg i det minste noen timers god hvile. Det vil si på en benk i avgangshallen med bagen min som pute og sekken rundt beina for å våkne om noen skulle prøve seg på å rappe noe. Jeg var glad jeg hadde mulighet for tre gode netter i hotellseng for å lade opp før løpet etter denne natten.

Klar for en natt på flyplassen

Dagene før løpet benyttet jeg til sightseeing. Det ble et besøk på Roque de los Muchachos, høyeste punkt på øya, en tur til de naturlige bassengene i Barlevento og en rusletur i Los Tilos skogen. Jeg fikk reist til Tazacorte og fikk med meg mye av VK konkurransen som gikk på torsdagen. Og det ble tid et par små treningsturer for å holde beina i gang.

Selve ultraløpet startet kl 06:00, bussen gikk fra hotellet kl 04:00. Dette innebar at jeg stod opp kl 03:00 for å rekke frokost før avreise. Stummende mørkt, stjerneklart og nesten ikke vind var dette en ganske spesiell opplevelse for en førstereis ultraløper (da teller jeg ikke med de 44-45k løpene jeg har gjennomført). På hotellet dagen før hadde jeg møtt noen andre norske/spanske/svenske og jeg kan si det føltes veldig godt å ha noen 'kjentfolk' å stå sammen på start (tusen takk for hyggelig selskap Katarina, Cecilie, Johan og Alejandro!).

Kl 06:00 akkompagnert av AC/DC satte vi av gårde. Jeg visste det var viktig å holde meg langt frem de første 300 meterne før stien smalnet og det ble en naturlig trafikkork. Dette resulterte i et tryn i knuffingen rett etter start men heldigvis ikke verre enn et sår på kneet. Så var det opp-opp-opp, nærmere 2000 høydemeter på de første 18 kilometrene. Ja det var tøft, men med startnummer på magen, en soloppgang underveis og et helt unikt landskap fikk jeg ekstra krefter. Tidsmessig lå jeg fint an i forhold til hva jeg hadde estimert jeg burde klare å komme i mål på. Den neste milen var det flatere og mer nedover før jeg etter 31km startet på klatringen opp mot Roque de los Muchachos. Jeg synes at jeg kunne merke høyden når jeg kom opp over 2000m men etter en liten stund fikk jeg beina i gir og merket at jeg holdt et høyere tempo en mange rundt meg. Det ble mye 'pardon' (unnskyld) og 'paso' (jeg passerer), men heller det enn å bli holdt igjen.

Løpere klare til start Foto: CanoFotoSports

Etter 52km og på øyas høyeste punkt Roque de los Muchachos. Ekstra energi påfyll (pasta fristet lite men det fantes heldigvis mer å velge imellom) før det gikk nedover. Nedover gikk det, på flere måter. Jeg skulle fra 2420 m til 0m over 17 km men i det jeg begav meg ut fra kontrollpunktet skylte en fryktelig kvalme innover. Usikker på om det det var høyden, for mye gel, for mye mat på matstasjonen eller rett og slett det at jeg hadde vært ute såpass lenge.

Sakte men sikkert, på utfordrende sti, jobbet jeg meg nedover til Tazacorte. Herifra gjenstod det 5 km og 350 høydemeter opp til mål. En fantastisk følelse av å skulle klare det men jeg var ikke klar for å ta det rolig for det. Jeg hadde passert en jente på veien ned og jeg var redd hun skulle ta meg igjen den siste biten. I tillegg så jeg at jeg stadig tok innpå en annen som lå foran meg mens jeg jobbet meg den siste biten mot mål. Jeg klarte å mobilisere krefter til å komme meg forbi ca 1 km før mål men på oppløpet så jeg at hun gav det siste hun hadde for å komme før meg i mål.

Glede underveis Foto: CanoFotoSports/Transvulcania

Denne gangen var jeg ikke klar for å gi fra meg plasseringen slik jeg hadde gjort under Transgrancanaria Marathon. Jeg klarte å samle det siste jeg hadde og spurtet mot klokka som viste 11h:59min (ok det føltes ut som jeg spurtet, men i virkeligheten gikk det nok ikke så fort). Det viktigste var at jeg kom forbi, tiden ble 11:59:29. Jeg er en ultraløper! Med 31 plass blant damene etter å ha stått på startstreken med så mange høyt rangerte løpere var dette virkelig stort for meg!

Kroppen føles bedre enn jeg hadde forventet etter et slikt løp. Selv med en infeksjon i såret på kneet, noen gnagsår på kroppen og litt ruskete form. Jeg vet at nå må jeg hvile, jeg skal ikke pushe på før kroppen er klar igjen. Inni meg har jeg virkelig fått tent en lyst til å løpe mer og brattere, trene godt og bli raskere, sterkere. Med strukturert trening med hjelp fra en trener slik som Sondre Amdahl har hjulpet meg føler jeg virkelig at jeg har fått utvikle løpingen det siste halve året. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på jobbingen mot nye mål. En ting er sikkert, det er ikke punktum etter Transvulcania, dette var bare starten. I hodet surrer drømmer om store løp de kommende årene.

Jeg klarte det! Foto: CanoFotoSports/Transvulcania

Publicerat: 2016-05-11 16:15 Kommentarer (0)Du kan hvis du vil!

De siste ukene har fokuset vært å få inn de siste gode øktene før Transvulcania. Jeg har bestemt meg for å stå på start og vite at jeg har gjort det jeg har kunnet for å ha et best mulig grunnlag til å gjennomføre denne utfordringen. Men det har ikke bare vært lett. Fjellene jeg har lyst å løpe opp er fortsatt dekt av snø og trening i lavlandet krever mange runder opp og ned samme kolle, eller bakke, mange ganger for å samle høydemeter. Men jeg har ikke gitt opp og det har resultert i en god porsjon mestringsfølelse.
 
Maks løpeglede i disse omgivelsene 

Helgene tilbringer jeg stort sett i Hallingdal og her er det fortsatt en god del snø. For en og en halv uke siden bestemte jeg meg likevel for å forsøke jeg meg på en skikkelig topptur på beina. Kyrkjebønøse i Hemsedal var målet hvor motbakkeløpet 'Te tøpps' arrangeres tidlig høst, i år 10 september (5.2 km, +1000m). Jeg skjønte raskt at jeg burde ha startet tidligere. Skaren holdt ikke vekten min og det betydde at jeg bokstavelig talt måtte krabbe/kave meg gjennom en bit i skogen siden jeg ellers gikk igjennom til låret. Lenger opp på snaufjellet var snølaget tynnere og mer bærende så jeg kom meg opp og fikk nyte sol fra skyfri himmel og en fantastisk utsikt.

Takket være at jeg hadde husket gamasjer holdt jeg meg også tørr og varm rundt anklene. Dette synes jeg er fint å løpe med gjennom våren og sommeren hvor man risikerer å løpe i snø. Risikoen ved snøløping er å bli kald og våt rundt anklene noe som igjen gjør at det er lettere å tråkke over når man blir nummen. Så selv om vinteren er på hell kommer jeg å beholde gamasjer på i fjellet en god stund til. I fjor hadde jeg bruk for dem langt ut i juli, inkludert under Hornindal.
 
Gamasjer - forstatt varm og tørr på bena etter å ha kavet meg igjennom dyp snø lenger ned

Denne helgen stod siste langtur før Transvulcania og mangehøydemeter på treningsplanen. Jeg skulle tilbringe en sjelden helg i Oslo og bestemte meg for å prøve meg på en real utfordring, 14 ganger opp og ned Grefsenkleiva. Utfordringen i dette var faktisk den psykiske biten. Jeg klarer sjelden å holde motivasjonen oppe til å løpe runde på runde og velger stort sett rundturer. Men jeg visste dette var siste langturen og været var strålende når jeg startet ut kl 09:00. På den andre runden min mot toppen møtte jeg til og med på et par rådyr i skibakken noe som gav litt ekstra glede. Jeg tikket av runde etter runde. Etter 7 runder var det tid for litt påfyll fra 'matstasjonen', det vil si bilen min som stod parkert med ekstra vann og mat i bunn av skibakken.

Jeg hadde bestemt meg på forhånd at jeg skulle gjennomføre dette lille 'prosjektet'. Jeg overrasket meg selv over å klare å skyve unna tankene om å snike seg til en lengre rundtur i skogen for jeg visste at jeg ikke klarte å få like mye høydemeter i løpet av en sånn runde. Etter å ha tikket inn 14 runder og 2100 høydemeter var jeg rimelig stolt. Skikkelig mestringsfølelse av å gjennomføre noe jeg ikke trodde jeg hadde hode nok til. Den følelsen skal jeg ta med meg til La Palma; jeg kan hvis jeg vil.

Så husk, du kan hvis, du må bare bestemme deg!


#denfølelsen

Publicerat: 2016-04-26 13:45 Kommentarer (0)Næring under langløp

Av og til må man gå på en skikkelig smell (eller flere) for å lære hvordan kroppen fungerer.

Å få i seg nok og riktig væske og næring har til tider vært et stort problem for meg. Mye prøving og feiling. Og når næringen feiler følger det gjerne en særdeles dårlig opplevelse. Jeg hadde lyst å skrive litt om hva jeg har opplevd fungerer for meg.

Min mage er ganske følsom og jeg kan skrive under på at mitt første maraton ikke var noen god opplevelse. Nå var det nok en kombinasjon av årsaker som gjorde at ting gikk skeis i 2010. Alt for tung og fet mat dagen før løpet, nervøsitet før start og litt for mye klær som forverret det hele. Ny i gamet hadde jeg ikke eksperimentert nok med ulike gels før løpet og de jeg valgte viste seg å ikke fungere optimalt for meg. Når magen først begynte å streike klarte jeg ikke få i meg vann en gang og da var den onde sirkelen i gang.

Et lite utvalg av næring som fungerer for meg

Løpet ble en stafett mellom de blå doene som var utplassert for hver mile i New York. Et lite stopp hos røde kors underveis og jeg kom meg i mål på 4 timer og 44 minutter uten at jeg helt skjønner hvordan. Et større under er vel at jeg fortsatte å løpe etter denne opplevelsen. En av årsakene er jeg skjønte at dette ikke var sånn det skulle oppleves å løpe et maraton. Tungt ja, men ikke så forferdelig.

Når det igjen ble anledning til å stille til start under et maraton var dette mye bedre forberedt. Jeg hadde prøvd mye forskjellig energi. Og når jeg stilte til start var dette med porsjonstuber med Nugatti i stedet for gel. Det høres kanskje rart ut men jeg har funnet at denne blandingen av sukker og fett fungerer mye bedre for meg enn gel som stort sett består av rent sukker.

Med ultraløp og lengre tid på beina har jeg fått nye utfordringer med energi. Jeg oppdaget at jeg liker barer og at magen min synes det er greit med fast føde. Jeg har til og med hatt med brødskiver med avokado og spekeskinke på lange rolige treningsturer uten problem. På treningsturen til Gran Canaria gikk jeg likevel på en smell. Magen var ikke problemet denne gangen men rett og slett det at jeg løp meg tom for energi, selv med barer i sekken. Jeg forstod at under lengre turer hvor jeg presser meg selv trenger jeg et jevnt påfyll. Altså mindre energi men oftere.

Det er gøy når energien er på topp

Tilbake igjen tilbake til konseptet med energidrikk og gel altså. Jobben nå har vært å finne noe energidrikk og gel som er snillere for magen og optimalt sammensatt for lengre løp. Jeg har lest mye om energi under langløp, googlet og spurt om råd. Under Transgrancanaria viste det seg at jeg hadde truffet blink. Tailwind pulver som jeg blandet i vannet (i tillegg til at jeg hadde rent vann på en drikkeflaske) og 2 stk Gu gel holdt meg gående i mine 5 timer fra start til mål samt litt appelsin, nøtter og smågodt på to matstasjoner.

Nå sitter jeg her å lurer på hva jeg skal velge før Transvulcania. Jeg skal være ute vesentlig mye lenger enn jeg har vært under et løp tidligere, det kommer til å være varmt og jeg kan ikke ha meg all verdens mat og drikke i sekken. Noe fast og noe flytende. Jeg håper jeg lander på den rette kombinasjonen. Det blir definitivt oppdatering her i etterkant!

Publicerat: 2016-04-08 17:19 Kommentarer (0)Frykten for en ny distanse

Tikk, takk, tikk, takk. Med 6 uker igjen til årets store mål og Transvulcania begynner jeg å få følelsen av dårlig tid. Etter Transgrancanaria 44k hadde jeg en uke uten fokus på løping. Jeg kan skrive under på at det trengtes for lårene mine var rimelig mørbanket av all nedoverløpingen. Uken deretter gjaldt det å få beina i gang igjen men i relativt rolig tempo. Jeg var glad for å kjenne at kroppen føltes ok ut. Det var faktisk nesten sånn at jeg var litt overasket over den energien jeg følte at jeg hadde. Men som jeg skrev i rapporten etter løpet var (og er jeg fortsatt) veldig motivert til å legge inn en god innsats nå den siste tiden før Transvulcania.

Problemet mitt nå er jeg begynner å bli litt stresset over tiden. På påskeaften er det kun 6 uker igjen til det som føles som tidenes utfordring. Nemlig å ta skrittet videre til 76 km. Det er lett å tenke at all treningen jeg har lagt inn i vinter var for å trene mot løpet i mars og at det er først nå jeg begynner å trene mot det STORE målet.

Men jeg vet jo innerst inne at jeg har gjort en god jobb gjennom hele vinteren og at det er dette grunnlaget som kommer til å hjelpe meg å komme i mål på La Palma. Så hvorfor denne frykten for å mislykkes. Jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet at det er realistisk for meg å klare og komme i mål. Det skumle er vel at det er noe nytt, en ny distanse. Jeg vet ikke hvordan følelsen er når jeg har passert 50km. Kommer det til å være vondt? Kommer jeg til å klare å tenke positive tanker og holde meg motivert til mål?

Det begynner å minne om vår

Det er vel det samme uansett hvilken ny distanse man skal prøve seg på. Enten det er første gangen man stiller i en 10km, halvmaraton eller maraton. Det ukjente er ofte skummelt.

Påsken tilbringes på jobb på sjøen. Og når denne artikkelen publiseres er det full fart på mølla som gjelder. Før utreise fikk jeg heldigvis tid til en langtur i skogen. Det er godt å kjenne at våren sakte men sikkert kommer krypende. Fortsatt mye snø i skogen men jeg håper jeg kan finne noen bare stier når jeg er tilbake på land igjen. Det vil hvertfall gjøre treningen enklere disse siste ukene.

Ønsker dere alle en riktig god påske! Håper mange der ute får tid til både langrennsturer, løping og påskekos disse dagene :)

Publicerat: 2016-03-26 14:17 Kommentarer (0)I mål med et smil


Så var det klart for årets første konkurranse; Transgrancanaria 44k.  Jeg var veldig spent over å skulle teste formen. Ville jeg se resultater av den treningen jeg hadde lagt ned de siste månedene? Hvordan skulle det bli å løpe sammen med flinke løpere fra mange ulike land?

Jeg reiste ned tirsdag kveld slik at jeg hadde tre dager på Gran Canaria før løpet. Jeg visste at jeg ikke kunne trene noe mer nå for å forbedre formen og min trener Sondre Amdahl poengterte at det var viktig at jeg tok det med ro og ladet opp disse siste dagene. Det siste jeg ville risikerer var å ødelegge arbeidet jeg har lagt ned de siste månedene ved å trene for mye.

Derfor ble det tid til både litt sightseeing og feriekontor. Jeg fikk kommet meg opp til Pico de las Nieves. Det var fint å få tid til å nyte utsikten på toppen. Jeg visste jo at det ikke ville bli tid til det under selve løpet.

Tid til sightseeing

På samme hotell som jeg bodde, bodde også Margrethe og Andreas som jeg hadde truffet på treningsturen i Januar. De skulle løpe henholdsvis 82k og 125k. Det hjalp veldig på nervene å treffe kjentfolk og mitt løp ble litt ufarliggjort siden jeg skulle løpe, relativt sett, såpass mye kortere enn dem.

Lørdag morgen startet med en 1,5 times busstur fra Maspelomas til El Garanon hvor starten skulle gå. Smale svingete veier så det gikk som det måtte. Bilsyke folk og spying inne på bussen. Heldigvis for meg blir jeg ikke dårlig i buss for jeg kan ikke tenke meg at det var den beste starten på et løp.

I Garanon var det liv, jeg kom meg på plass ganske langt frem i startfeltet. Jeg hadde fått beskjed at stien smalnet når vi skulle oppover mot Pico de las Nieves så jeg var klar til å gi gass fra start for å ikke bli stående fast i kø.

Løpet i seg selv var ikke mer enn 1200 høydemeter opp men godt over 3000 høydemeter ned på teknisk sti så lårmusklene fikk virkelig kjørt seg. Jeg hadde noen fall som gjorde at jeg nok holdt litt igjen på nedoverløpingen siden jeg ble redd for snuble flere ganger.

Klar til start

Generelt følte jeg meg sterk og fin i formen men jeg visste at siste biten kom til å bli utfordrende. Vanskelig underlag, varmt og en trøtt kropp. Jeg hadde hele tiden prøvd å se for meg å komme smilende over mål så jeg hadde bestemt meg for å ikke la denne siste biten knekke meg. Det var tungt men det gikk. Jeg er også veldig glad for å kjenne at jeg endelig har funnet næring som funker for meg uten å gi magevondt. Dette var nok også en stor del av grunnen til at jeg holdt meg unna de mentalt dypeste dalene.

Med 100 meter igjen til mål ble jeg forbiløpt av en jente. Her kjente at det mangler litt i 'vinnerskallen' for jeg klarte ikke å mobilisere krefter til å komme meg forbi igjen. Det ble nok litt å hvile på laurbærene siden jeg allerede visste jeg kom til å komme i mål på en tid jeg selv var fornøyd med.

Totalt endte jeg på en 13 plass blant damene på 44k distansen og en 6 plass i min klasse (30-39 år). Jeg er veldig fornøyd og føler ikke at jeg kunne gjort stort mye annerledes. Det å klare og tåle smerten mot slutten og fyre opp under vinnerinstinktet er nok det som kan forbedres dersom målet er plasseringer.

Transgrancanaria viste seg å være en kjempeopplevelse med en god løpsfølelse og fantastisk natur underveis. Det gav også ekstra energi å treffe på mange hyggelige folk underveis. Folk som gav gass men likevel hadde tid til et smil og noen hyggelige ord underveis.

Nå skal det hviles før jeg tar fatt på treningen mot årets store mål, Transvulcania ultramarathon i mai. Følelsen etter løpet på Gran Canaria har definitivt styrket motivasjonen til å trene videre for å klare å gjennomføre mitt første forsøk på en slik distanse med et smil.

I mål med et smil

Publicerat: 2016-03-11 07:38 Kommentarer (0)Økt løpeglede med alternativ trening

Det har blitt mye løping de siste månedene, langt mer enn jeg har pleid å løpe om vinteren. Det har vært mye kalde fingre, frossent vann og snødekte veien så jeg må innrømme at jeg savner bare stier innimellom. For oss som bor i Norge, gjør vinteren at de endeløse stiene på fjellet og i skogen ikke er like tilgjengelige som om sommeren. Men vinteren gir også muligheter til fin-fin alternativ trening med langrenn og topptur og muligheter til å bruke sommerens velkjente stier på en ny måte.

Skiglede for økt løpeglede!

Jeg personlig foretrekker å gå på topptur fremfor langrenn og prøver å få til en del turer gjennom vinteren. Tidligere (og fortsatt) bare fordi jeg rett og slett trives på fjellet, ute på tur med gode venner og med muligheter for fin skikjøring. Med det fokuset jeg har løping i år har jeg i tillegg blitt bevisst på at topptur kan være en fin måte å få inn trening uten å belaste kroppen på den måten som løping gjør. Vinn-vinn der altså – ute på fjellet, nyte vinteraktiviteter OG samtidig få inn alternativ trening til langturene.

Topptur er kanskje ikke noe man starter med kun som alternativtrening til løpingen. Det krever tross alt en del utstyr og kunnskap om fjell og skredfare. For en som ikke er så fjellvant går det selvsagt an å ta turen opp og ned i det lokale skianlegget. De som på den andre siden har lyst å ta den helt ut og har fjell lett tilgjengelig kan man jo gjøre som flere velkjente ultraløpere og drive med skibestigning gjennom vinteren. Med superlett utstyr gir det mulighet å få inn mange kilometer og høydemeter på relativt kort tid. Det er en grunn til at dette også kalles skiløping.

Ut på tur med fine folk.

Sist helg var jeg på besøk hos en god venninne i Sognadal og fikk endelig luftet toppturskiene for første gang denne sesongen. Det var glede på mange måter. Glede i godt selskap, glede over å være ute på fjellet og glede over at dette faktisk kan være en form for trening til ultraløp. Mindre ensformig belastning på kroppen reduserer risiko for skade og litt ny stimuli øker også løpegleden for min del. Jeg blir gjerne blir litt tung i beina etter flere toppturer på samme måte som ved styrketrening. Men jeg har lært meg at dette ikke er noen fare. Et par kortere raske turer i løpeskoene så er beina tilbake og disse turene gir meg så mye mer enn det det tar.

Det er vinterferie tid i disse dager så enten det er topptur eller langrenn det er snakk om – min anbefaling er å få til en tur eller tre på ski. Enten det er oppover eller bortover. Det gjør godt for kropp og hode og så er det kanskje ekstra stas å finne frem løpeskoene igjen!

Publicerat: 2016-02-26 10:19 Kommentarer (0)Mine viktigste våpen i kulda

På lørdag var det tre uker igjen til start på Transgrancanaria 44 km. Dette betydde også at den siste langturen før konkurransen stod på planen. Jeg var forberedt på å ta denne inne på mølle siden det var meldt om temperaturer ned mot 30 tallet i Hallingdal. Men når værvarselet ble justert til rundt -15 var det bare å komme seg ut, med litt hjelp vel og merke.

Fornøyd med å være i hus etter nesten tre timer i kulda.

Jeg har en sykdom som heter Reynauds som gjør at jeg sliter med blodsirkulasjonen i særlig hender og føtter når det blir kaldt. Hendene slutter å fungere og det har til og med gått så langt at jeg må be fremmede mennesker hjelpe meg å knyte skolissene om de har løsnet under en løpetur. Jeg vet at det er mange andre som sliter samme problem i større eller mindre grad så her er to tips som muliggjør løping i kulde for min del; håndvarmere og teip på nesen (og eventuelt på kinnene).

Håndvarmerne er av engangstypen som blir varme når man tar av emballasjen rundt og posene inni kommer i kontakt med luft. Noen typer reklamerer med å avgi varme opp til 12 timer. Jeg har aldri opplevd at de varer fullt så lenge men et par pleier holde til noen timer i skibakken og en påfølgende langtur i løpesko. Med håndvarmere i vindtette votter kan jeg plutselig være ute i flere timer i stedet for å måtte ty til mølla når temperaturen kryper nedover.

Som kuldeteip bruker jeg rett og slett kinesiologiteip som jeg klipper til i ønsket størrelse og form. De som er vant til å teipe knær, ankler og andre kroppsdeler har nok allerede slik teip liggende. Supert med ting som har flere bruksområder, så får det heller bare være at man ser ut som en klovn med teipremser i ansiktet.

Håndvarmerere og teip

Om noen nå kan hjelpe meg med noen gode tips for å forhindre at vannet fryser på langtur er det ikke mye som kan stikke kjepper i hjulene for vinterløpingen.

Spørsmålet er om det blir mange flere langturer i streng kulde denne sesongen. På søndagens kortere tur kunne jeg til og med kjenne at solen varmet så mye at jeg slapp neseteip, selv i -12 grader! Jeg tar det som et lite hint om at vi går mot varmere tider. Når jeg er klar for nye langturer her hjemme i mars satser jeg på litt hyggeligere temperaturer selv om det nok er noen måneder igjen til stiene er bare igjen. Godt at det er gode muligheter til alternativ trening med langrenn og topptur.

En fantastisk søndagstur i kjølig påskestemning

Publicerat: 2016-02-17 09:34 Kommentarer (0)Løping - så mye mer enn trening og konkurranser

Fastpacking; et relativt nytt begrep innen løping. Enkelt forklart innebærer det å løpe lengre dagsetapper selvforsynt. Gjerne med ekstremt lett utstyr i form av telt og sovepose. Turen jeg var med på til Gran Canaria (se link her) ble en slags luksusvariant av fastpacking konseptet. Vi sov og spiste på hotell og det var derfor begrenset hva vi trengte å ha med av utstyr for tre dager i løpeskoene.

For en som er glad i, og vant med, friluftsliv og i tillegg elsker terrengløping virker fastpacking som det ultimate eventyret. Ikke er det mye ekstrautstyr du trenger for slike turer dersom du belager deg på å sove på for eksempel turistforeningshytter.

Hvem skulle tro jeg har alt jeg trenger for tre dager på ryggen her?

En god, lett løpesekk i 15-20 liters klassen er alt du trenger for å få med deg det du trenger for flere dagers eventyr. Dette er gjerne en litt større sekk enn det de fleste er vant med på 'vanlige' løpeturer. Det finnes mange alternativ som for eksempel Beghaus Hyper 22 eller Ultimate Direction Fastpack. Mitt problem, siden jeg er relativt kort, er at mange sekker blir for lange i ryggen til meg, og det er heller ikke mange modeller som kommer i ulike rygglengder.

Løsningen for meg ble Salomon S-LAB Peak 20 sekk. Dette er en 20 liters sekk (vest) som  kommer for salg til våren og som kommer i fire ulike størrelse (S-XL). De ulike størrelsene gjør at det er mulig å finne en sekk/vest som sitter godt uansett kroppsfasong. I tillegg har sekken muligheter til stramming både over skuldrene og i siden slik at du hele tiden kan justere sekken til å sitte perfekt på ryggen avhengig av hvor mye som er pakket. I praksis sitter sekken som en løpevest. De som er vant med S-lab vestene fra Salomon vil kjenne igjen lukkemekanismen over brystet. Sekken har plass til flasker i brystlommene og ekstra flasker i to ytterrom bak. Selve hovedrommet kan deles i to med en liten skillevegg og snøring gjør det mulig å snurpe sammen hovedrommet når du har lite med deg. Sekken opplevdes veldig behagelig å løpe med siden den satt godt uten å stramme. Med andre merker og type sekker har jeg opplevd at de lett 'danser' frem og tilbake på ryggen, dette var ikke tilfellet med Salomon S-LAB Peak 20 som satt der den skulle uansett mye eller lite innhold.

Sekken sitter godt over skuldrene uten smale remmer som kan gnage.

Selv har jeg allerede et tredagers eventyr planlagt i starten av sommeren. Etter løpeturen på Gran Canaria er jeg sikker på at det ikke bare blir et, men flere, eventyr her i Norge når temperaturen har steget og stiene igjen er bare. En helt ny side av løpingen. Ikke bare trening eller konkurranser, men nettopp det å være ute i naturen nyte utsikten uten noe tidspress. For oss som bor i Norge med milevis av T-merkede stier og turistforeningens nettverk av hytter byr det på uendelige muligheter for eventyr. Jeg vil vel ikke si at vinteren er ideell for slike flere dagers løpeeventyr. Da er det bedre å ta skiene fatt. Men det er lov å drømme og planlegge. Ta en kikk på ut.no for inspirasjon til sommerlige eventyr i løpeskoene i ditt nærområde.

Hardangervidda - et hav av muligheter for løpeeventyr sommerstid.

Publicerat: 2016-02-09 12:42 Kommentarer (0)Gran Canaria oppsummert

Tilbake i kalde Norge igjen hvor snøen akkurat nå daler ned utenfor vindet mitt. Sist ukes løpetur til Gran Canaria føles nesten som en drøm. Tiden gikk så fort og jeg følte jeg opplevde så mye på den korte tiden. Fantastisk natur og en gjeng veldig hyggelige og inspirerende mennesker. Herlig vær og god mat, det blir jo ikke bedre enn det. Men jeg har fått kjørt meg skikkelig også, både fysisk og psykisk, så nå nyter jeg noen velfortjente late dager med sofasliting.

Vi møttes alle sammen på flyplassen på Las Palmas onsdag ettermiddag, 2 guider og 10 deltakere. En fin blanding skandinaviske drops klare for å teste sine egne grenser. Det var fint å endelig treffe Sondre Amdahl, løpecoachen min gjennom de siste tre månedene, ansikt til ansikt. Med seg som guide hadde han Moses Lovstad. Angelika, en annen Runners World blogger var med og Thomas som skriver i det trykte Runners World. Monika og Wenche, et par jenter jeg har fulgt på Instagram en stund, var der og det var veldig gøy å få treffe disse i virkeligheten og ikke minst få dele rom med to så blide og sprudlende mennesker på 'husmorferie' som de kalte det. Det viste seg at Margrethe og Andreas som var med bor like ved meg i Oslo og også skal ned til Gran Canaria samtidig med meg i mars for å delta på henholdsvis 83 km og 125 km konkurransene. Veldig hyggelig å treffe folk man kan trene sammen med i fremtiden som skjønner hvorfor man driver med det man gjør.  Til slutt 3 danske drenge som allerede første dag beviste at det går å være rå i motbakkene selv om du kommer fra Danmark.

Klare for 3 dager med løping - Foto Moses Lovstad

Torsdag morgen var sekkene pakket med alt vi trengte for de neste 3 dagene og vi startet ut på dette løpeeventyret fra kaien ved Agaete, samme sted som Transgrancanaria 125 km starter. 27km og 2100 positive høydemeter senere var vi fremme ved hotellet i Cruz de Tejeda hvor vi skulle tilbringe de neste 2 nettene. Vi hadde løpt gjennom varierende terreng og natur og jeg følte meg virkelig heldig som fikk være en del av dette. Lærdom jeg fikk ta med meg til dag nr 2; ikke overdriv lunsjen, det er ikke så stas å løpe med mat opp i halsen.

Margrethe og meg, glade for å være der vi er!

Det var en litt spent gjeng som startet ut på dag nummer 2. Vi visste det var mange høydemeter som skulle bestiges men kilometer på kilometer ble tilbakelagt uten de helt store problemene. Den som nok fikk størst problemer når det nærmet seg lunsj var meg selv, jeg begynte å gå virkelig tom for sukker. Det ble veldig tungt å fortsette i greit tempo. Til lunsj var det to Pepsi på rappen og jeg husket at jeg er her for å nyte vakker natur og ikke for å prøve og vinne en konkurranse. Best å roe det ned for etter lunsj var det klart for monsterbakken; 1000 høydemeter over 10 km. En fot foran den andre, og vi kom oss opp alle sammen. Totalt 40 km og 2200 positive høydemeter, det er mestringsfølelse det!

Wenche og Monika på vei opp den uendelige bakken

Siste dag, lengste dag, som innebar kryssing av nesten 2/3 av øya. Store deler av dagens etappe gikk langs løypa jeg skal løpe under Transgrancanaria 44km i mars så dette var nyttig erfaring. Det ble lunsj i Tunte, derifra ventet 30+ km frem til det endelige målet; fyrtårnet i Maspelonas. Det var vakkert, men det var varmt. Det var nytelse av utrolig natur, men mot slutten når vannet var tomt og sukkerlagrene tomme var det bare tungt. Noen få kilometer før mål fant jeg en kiosk som solgte Cola, men det var drahjelp av Monika, Wenche og Søren som tilslutt gjorde susen den siste biten. Dag 3 -  46 km+ tilbakelagt og nærmere 115 km totalt over de siste dagene. Shit jeg må jo være stolt av dette!

Foto Margrethe F. Løvold

Ja jeg dro til Gran Canaria for å få ekstra treningspåfyll, for å nyte flott natur og få nyttig erfaring før vårens konkurranser. Men en ting er sikkert, turen hadde ikke blitt det den ble hadde det ikke vært for alle de flotte menneskene som var med å bidro. Jeg er takknemlig for å bli kjent med dem alle. For å sitere Thomas Stordalen 'having those weird conversations with your friends and thinking if anyone heard us now, we'd be put into a mental hospital' – Yes that's us. A bunch of crazy ultrarunners who love what we do and love to push ourselves to the limit!

Fremme! Foto Moses Lovstad

Publicerat: 2016-02-01 21:38 Kommentarer (0)Pakket og klar

Perfekt timet ser det ut til. I det mildværet brer seg innover landet og etterlater søle og sørpe pakker jeg bagen og stikker til sydligere strøk for å få noen mil i beina på bare stier.

Treningsreise altså. For min del er det første gangen jeg stikker av fra vinteren for å løpe. Vanligvis er går jo vinterens reiser sørover for å stå på på ski i alpene for min del. Men med konkurranser så tidlig på sesongen har jeg bestemt meg for å få til mest mulig løping gjennom vinteren og da syntes jeg denne turen var et bra alternativ for å få noen gode mil i banken. 

Jeg tror nå ikke at en treningsreise i løpet av vinteren er en nødvendighet for å være best mulig forberedt før våren men jeg tror nå absolutt det kan hjelpe. Og for min del er det også motiverende å få kjenne barmark under beina og få slippe å løpe med tre lag med klær for å holde varmen. Og siden jeg er så heldig å ha tid og anledning til og  bli med på denne turen var jeg ikke i tvil.

Reisen foregår i regi av Sondre Amdahl som jeg også bruker som løpecoach. Vi blir en liten gruppe med løpere som skal tilbringe 3 dager med å løpe fra sted til sted på Gran Canaria, totalt ca 120 km, mye langs Transgrancanaria løypen. Det i seg selv blir en kjempemulighet til å få løpt igjennom store deler av løypa som jeg skal løpe under Transgrancanaria 44km i mars.

Jeg har egentlig bare gledet meg til turen så langt men nå som det nærmet seg kjente jeg at jeg var litt spent også. Tenk om jeg er treig og sinker? Men det er heldigvis ikke en konkurranse, så det får ta den tiden det tar. Jeg stiller nå med åpent sinn om å få være ute i fjellene i mange timer, få en god del mengde i beina og treffe likesinnede. Det skal også bli artig og treffe mannen som har hjulpet meg med løpingen de siste to månedene ansikt til ansikt. Kanskje det blir mulighet til å få noen gode tips og råd både fra coachen min og de andre løperne.

Så nå er alt pakket og klart, best å holde det på et minimum når vi tross alt skal løpe med alt i sekken som vi trenger for tre dager/to netter.

Det blir oppdateringer her om turen i neste uke, kanskje noen store aha opplevelser?

Publicerat: 2016-01-27 15:19 Kommentarer (0)74 träffar Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista 

MerElisabeth Borgersen

Naturelsker og dedikert løper som etter flere år på asfalten har fått smaken for lengre fjelløp med mange høydemeter. Stikkordene er unike naturopplevelser og mestringsfølelse. Gjennomførte maraton 7,5 måned etter en korsbåndsoperasjon, og vet hva det innebærer å trene seg opp etter større og mindre skader. I en travel hverdag med mye reising er det i løpeskoene jeg finner roen. Run more, worry less!

@elisbo

RSS-flöde

ArkivMest lest

EtiketterI bloggen

Mari WeiderMer


Det er veldig rart med det, den følelsen man har når man plutselig innser at et av årets to store ... [Läs mer]

Abelone LyngMer


Vinteren har meldt sin ankomst med minus grader, snø og is. Dagene blir stadig kortere og hodelykta ... [Läs mer]

Angelika SverdrupMer


Søndag 13. oktober gikk endelig Rosa sløyfe-løpet av stabelen i Ålesund. Været var strålende ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser