Elisabeth Borgersen - Runner's World
Annonse

Elisabeth Borgersen

Rull og strekk det vonde vekk

Når jeg i sommer begynte å prøve meg på maraton+ distanser blandet med mye høydemeter opplevde jeg en del smerter og ubehag i min høyre hofte/lyske. Det virket som hofteleddsbøyeren hadde blitt veldig stram på grunn av stor belastning og kanskje også feilbelastning. Akutt ble løsningen noen runder med triggerpunkt med hjelp av nåler og sportsmassasje. Men det var klart at jeg måtte bli flinkere med selvtriggerbehandling med foam roller og utstrekkingen i tillegg til styrketreningen.

Optimalt skulle jeg gjerne fått til flere timer med yoga/rulling/strekking i uken. Men med et en full kalender er det rett og slett vanskelig å få til all trening jeg ønsker (xx timer løping, styrketrening, yoga osv) uten å bli utslitt eller gi slipp på alt av sosialt liv.

Rulling av utside lår

Jeg er derfor veldig glad for å fortelle at jeg har oppdaget at det faktisk er noe i klisjeen 'du trenger bare noen minutter om dagen'. Siden jeg begynte å øke kilometerne igjen i oktober har jeg klart å legge inn noen 10 minutter runder med rulling og tøying hver uke. De siste par ukene har dette blitt utvidet med en 10 minutters yoga runde når jeg står opp om morgenen. Og jeg må si at kroppen føles bra og jeg har faktisk mindre murring i hoften nå enn på veldig lenge. Det lover jo bra for mengdeøkning utover vinteren!

Poenget med dette innlegget er å minne på at relativt lite, men jevnlig, tøying kan gjøre underverker på stramme muskler og dermed forhindre skader.

Tøying av høyre hofteleddsbøyer

De tøyeøvelsene jeg føler er viktigst for meg er å tøye hofteleddsbøyeren og setemuskelen. Jeg skulle gjerne fått tøyd fremsiden av låret mer men etter korsbåndsoperasjonen min i mars 2014 har jeg ikke full bøy i kneet og dette er derfor litt vanskelig å få til. Men her føler jeg at rullen hjelper godt på. Bruk av en skumrulle på framside, bakside og utside lår hjelper godt å få løsnet opp i stram muskulatur og knuter. Jeg opplever at jeg må rulle noen ganger fram og tilbake før jeg virkelig kjenner at det tar. Om du ikke er vant med bruk av rulle kan jeg love deg at du kommer til å kjenne det.

Når det kommer til yoga har jeg drevet mye med dette tidligere og jeg har derfor heldigvis grei oversikt over hvordan jeg skal utføre øvelsene. Er yoga nytt for deg og du har lyst å se om dette er noe som passer for deg vil jeg anbefale å ta noen timer med instruktør, enten i et yogastudio eller ved bruk av nett (se for eksempel onlineyoga.no) hvor du kan få innføring i hvordan å utføre øvelsene korrekt.

Hunden - tar godt på hele baksiden

Publicerat: 2015-11-29 12:16 Kommentarer (0)Er du klar for vinteren?

Mange steder i landet begynner å se tegn til vinter og noen steder har snøen lavet ned den siste uken. På plass i Ål i Hallingdal sist helg fikk jeg sesongens første møte med kong vinter. Jeg hadde derfor lyst å skrive noen ord om hvordan jeg kler meg for å takle vinterløpingen.

Jeg løper stort sett gjennom hele vinteren. Men antall turer utendørs og ikke minst lengden på langturene har blitt vesentlig redusert. I år skal jeg snu opp og ned på dette ved å bygge base med flere og lengre turer ute gjennom vinteren, rett og slett for å få større grad av kontinuitet på løpingen gjennom året. Jeg har troen på at dette er nøkkelen til å holde meg skadefri når jeg nå planlegger å øke distansen i konkurransene jeg tenker å delta i til våren og sommeren.

Jeg hater å fryse, virkelig. Problemet når man fryser lett, er at det er fort gjort å kle på seg for mye når man skal ut å løpe om vinteren. Min erfaring med å kle på meg for mye er at jeg blir gjennomsvett som igjen fører til at jeg blir iskald. Det gjelder altså å finne middelveien og jeg har heldigvis lært litt de siste årene og har nå grei oversikt over hva som funker for meg. Kanskje det også kan være noen gode tips her til andre?

Sesonges første møte med snøen.

Ull! Det finnes ikke noe bedre (for meg i hvertfall). En litt tett vevd ulltrøye og en vindtett jakke på overkroppen. Gjerne en treningstopp i ullblanding innerst. Jeg har til nå ikke funnet mange som produserer treningstopper i ull som samtidig gir god støtte så tips til dette tas imot med takk! Er det ekstra kaldt blir det et mellomlag i fleece. En tykkere tights, gjerne med windstopper på beina og en boxer i merionoull helt innerst. Når temperaturene kryper videre nedover bruker jeg en tynn ullstilongs under tightsen og på de virkelig kalde dagene også leggvarmere i ull. Buff i halsen, lue på hodet og hansker/votter så skulle jeg være klar. Bare å huske refleks og eventuelt hodelykt dersom sola har gått ned!

Så hva med sko? Jeg synes de vanlige terrengskoene mine fungerer fint på snø men på asfalt kombinert med holke er sko med pigger det eneste som fungerer for meg. Er det mye løssnø kan jeg virkelig anbefale gamasjer. Det reduserer faren for at anklene blir gjennomfrosne og 'bedøvet' og at man dermed tråkker over uten å merke det. Og sokker, selvsagt i ull og helst litt lengre typer enn de vanlige ankelsokkene.

Til slutt kan jeg nevne at jeg på de lengre turene gjerne har med en ekstra ulltrøye i sekken. Da har jeg noe å skifte til dersom det blir ett lite stopp. For å stoppe opp med en våt trøye, selv i ull, anbefaler jeg ikke når det er skikkelig kaldt. Det kan fort ta gleden ut av treningsturen. I tillegg kan en ekstra ulltrøye fungere som et ekstra mellomlag om du merker at du har kledd på deg litt i minste laget.

Så er DU klar for vinteren? For dere som ønsker litt ekstra motivasjon til å holde løpingen gående gjennom vinteren kan dere sjekke ut Winter Run i Oslo 6 februar.

Ser ut som haren fikk førstespor denne gangen!

Publicerat: 2015-11-20 15:32 Kommentarer (0)Storbyferie med løpesko

Ferie for meg er ferie med løpesko ikke ferie fra løpeskoene. Så når jeg sist uke pakket kofferten for å reise og besøke en venninne i Washington D.C. hadde jeg selvsagt med noen par løpesko i kofferten.

Jeg har tidligere erfart at det er en fin måte å bli kjent på nye steder ved å ta meg noen runder i løpeskoene samtidig som jeg får opprettholdt treningen. Jeg innbiller meg også at rolig trening har en positiv effekt på jetlag. Det blir ikke de mest effektive øktene, men etter lange reiser med tidsforskjell har jeg sjelden overskudd til noen hardøkter. Og for å holde meg skadefri velger jeg også og ikke presse kroppen maks etter lange reiser med lite søvn.

Reflecting Pool og Washington Monument i bakgrunnen

Første dagen fikk meg en rolig tur med flere korte stopp underveis for å se på noen av de store kjente landemerkene i D.C. slik som Washington Monument og Det hvite hus. Ikke helt uventet løp jeg feil noen ganger, så turen ble noen kilometer lengre enn planlagt. Mitt tips er å ta et lite kart i lomma, noe jeg altså selv ikke husket denne gangen. Men bonuskilometerne lærte meg i det minste å finne ut av byen og når været tillater t-skjorte og shorts er det jo bare å nyte.

Urban trails - terrengløping midt i byen.
Washington D.C. viste seg fort som en veldig grønn by og ikke minst løpevennlig by. Det var stort sett alltid en eller flere løpere å se i bybildet. Etter å ha sjekket litt rundt forstod jeg at det ikke bare var 'vanlig' løping som er stort i D.C. Byen har nemlig et godt utviklet stinettverk og miljøet for terrengløping er stort. I sentrum, langs Rock Creek river og nordover til Rock Creek park går det fine stier. Vel oppe i Rock Creek park er det kilometer på kilometer med fine, lite tekniske stier.

I Washington D.C oppdaget jeg også noe som de kaller 'fitness trails'. Langs med Rock Creek river på den asfalterte siden er det satt opp 10 stasjoner for å gjøre ulike treningsøvelser. For meg virket dette som en kjempeide, legge inn litt styrke-, balanse- og tøyeøvelser underveis i løpingen. I prinsippet ikke noe nytt, men mer motiverende og enklere å få til når du løper forbi et skilt med instruksjoner og et tilhørende apparat.

Nå som det har begynt å bli ordentlig mørkt og trist hjemme gav det kjempeenergi å få løpe ute i så vakre omgivelser som de jeg fant i en storby Washington D.C. Ganske spesielt var det også med mengder store amerikanske ekorn og små jordekorn klatrende i trærne og på bakken, selv i byens miste parker. Det er nettopp de øyeblikkene hvor jeg nyter løpingen som mest, når den gir meg muligheten til å oppleve naturen på denne måten. For uten løpesko i bagasjen hadde jeg nok ikke oppsøkt parker og terreng på samme måte når jeg i utgangspunktet var på storbyferie.

Eksempel på en stasjon langs fitness trailen.

Publicerat: 2015-11-14 08:30 Kommentarer (0)Når nettene blir lange

Jeg sitter og tenker på hårete mål frem mot våren og sommer 2016. De begynner å materialisere seg men er ennå ikke helt klare. Jeg fokusert på å klare og bygge en god base gjennom vinteren slik at kroppen skal være sterk nok til å takle det som kommer og for å unngå skader på veien. Så selv om dagene har blitt kortere og været begynner å bli mindre trivelig har jeg bestemt meg for at det ikke skal få sette noen stopper for løping i skogen.

Alternativene er å løpe inne på mølle, løpe ute på asfalt hvor det er gatebelysning, på grusvei i lysløypene eller på sti med hodelykt. Siden det er terrengløping jeg fokuserer på fremover er det til syvende og sist tur med hodelykt som er det eneste alternativet. Og det er heller ikke å se bort i fra at jeg kommer til å få oppleve å løpe med hodelykt i noen konkurranser så da er det jo greit å venne seg til det.

Løping i terrenget krever ikke noe mer ekstrautstyr enn en god hodelykt. For løping opplever jeg ikke at jeg trenger de aller dyreste eller mest avanserte typene siden man tross alt transporterer seg relativt sakte sammenliknet med stisykling eller topptur i mørkeret. I tillegg til hodelykten er det viktig å huske refleksene dersom du transporterer deg langs vei før/etter løpeturen!

Jeg har løpt en del med hodelykt tidligere vintre men da har turene foregått på mest på grusveier og noe asfalt. Så når langtur på sti sto på planen denne uken var det en ganske spennende opplevelse å se en sti jeg har løpt mange ganger med 'nye øyne'. Tett tåke gav også turen et ekstra utfordrende element. På teknisk sti i mørkeret opplevde jeg å bli veldig passiv og forsiktig. Snitthastigheten på denne turen var langt fra imponerende, men denne gangen lot jeg meg ikke stresse av lav hastighet siden jeg synes det gav en slags ro å løpe sånn alene i mørkeret. Nå jeg sitter igjen med et ønske om å løpe mer i mørkeret fremover, for å kunne mestre løping i sånne omgivelser også.  Mørkeret skal ikke holde meg unna stien.

Jeg har full forståelse for at ikke alle føler seg like trygge med å løpe alene i mørkeret, særlig ikke langt inne i skogen. Selv er jeg så heldig at jeg klarer å holde denne frykten på avstand. Jeg opplever at mørkeret gir en helt ny dimensjon til løpingen og føler at jeg får fin trening på å ta lette raske skritt når jeg ikke har full oversikt over bakken foran meg. I tillegg opplever jeg at det er lettere å finne en linje og holde nettopp fordi hodelykten lyser opp et relativt smalt parti av stien foran meg.

For dere som er utrygge på å løpe i mørkeret men har lyst til å prøve det vil jeg anbefale å sjekke ut Runners World Night Run 18 november 18:00 på Sognsvann. Her vil det bli arrangert et refleksløp i lett terreng og du får sjansen å prøve ut og løpe med hodelykt i mørkeret men sammen med mange andre ivrige løpere. Anbefales!

Publicerat: 2015-11-06 11:07 Kommentarer (0)MerElisabeth Borgersen

Naturelsker og dedikert løper som etter flere år på asfalten har fått smaken for lengre fjelløp med mange høydemeter. Stikkordene er unike naturopplevelser og mestringsfølelse. Gjennomførte maraton 7,5 måned etter en korsbåndsoperasjon, og vet hva det innebærer å trene seg opp etter større og mindre skader. I en travel hverdag med mye reising er det i løpeskoene jeg finner roen. Run more, worry less!

@elisbo

RSS-flöde

ArkivMest lest

EtiketterI bloggen

Angelika SverdrupMer


Søndag 13. oktober gikk endelig Rosa sløyfe-løpet av stabelen i Ålesund. Været var strålende ... [Läs mer]

Bulken og BettanMer

Nå vet ikke gutta helt hvor langt de har kommet i treningen sin. Sjekk ut episoden for uke ... [Läs mer]

Bjørg Astrid JohannesenMer

Målene for 2019 er nådd! Det har vært et fantastisk løpeår! Året er imidlertid ikke over enda. Det ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser