Anna Tien Nguyen-Skaret - Runner's World
Annonse

Anna Tien Nguyen-Skaret

Treningsverktøy


Det sies at "alt er mulig hvis man vil det sterkt nok" og at "ALLE verdensmestere har vært nybegynnere en gang". 

Til tross for å ha vært gressenke og alene med en 6-åring, klarte jeg likevel å gjennomføre seks treningsøkter denne uken. Dagene har vært hektiske med både levering og henting på skolen. I tillegg kom transport til ballett og turning, og minst middagslaging og oppfølging av hjemmelekser. Men hele seks økter, hvordan fikk jeg til det? Jeg måtte hele tiden være i forkant og være kreativ i forhold til å få klemt inn litt trening hver dag. Jeg trente mens ungen var på ballett, på turning, på besøk hos klassevenninne, ute og hoppet på trampolinen med venner. Jeg trente fremfor å vaske klær, fremfor å ta oppvasken, fremfor å vaske gulvet, fremfor å brette klær - Oppskrift for en bedre prioritering finnes ikke.

(Teksten fortsetter under bildet)

Bildet over er hentet fra Strava. Slik så treningsuken min ut. Som dere ser fikk jeg løpt 70 km fordelt på idrettsbane og asfalt. Jeg har hittil i år løpt 780 km og ligger derfor godt an med tanke på årets mål som er 2017 km. Klapper meg selv hardt på skulderen og smiler superbredt for min egen innsats og viljestyrke. Det må vel være lov? Åh joda.

(Teksten fortsetter under bildet)

De fleste vet at jeg følger et løpeprogram, så slavisk jeg overhodet kan. Programmet er spesialtilpasset formen min og ukene mine. Det er utarbeidet av en svært dyktig ultraløper som heter Andreas Gossner. Dere kan bli bedre kjent med han gjennom bloggen hans her www.andreasgossner.comØnsker du å komme i løpeform eller ønsker du å komme over "løpeskrekken", ta kontakt med Andreas så skal han nok få deg til å bli like forelsket i løping som jeg er.

Jeg har fulgt løpeprogram helt siden jeg begynte å løpe. For meg som ikke har så mye peiling eller kunnskap om løping, passer et løpeprogram helt ypperlig. Det er mitt aller beste treningsverktøy og den aller beste motivasjonsfaktoren. Jeg må ha klare og faste planer som jeg kan forholde meg til. Hadde det vært helt opp til meg ville jeg sikkert bare løpe 10-15 km rolig hver dag og droppet alle intervalløktene. I en travel hverdag er det ofte slik at det du planlegger og har faste opplegg på, blir enklere å få gjennomført. Det som ikke ligger i planene, blir fort satt til side og utsatt på ubestemt tid. Det er lett for meg å si "får ta det i morgen". Dere kan tenke dere hvor "ryddig" det har vært hjemme hos meg den siste uken. Som alt annet (bortsett fra husarbeid) er det alltid lurt å legge en plan for hvordan jeg utnytter tiden. Jeg har nevnt i tidligere innlegg om Målsetting, med et målrettet arbeid vil du oppleve fremgang, du vil føle overskudd i hverdagen, og du blir motivert til å fortsette å trene.

Ukens oppsummering:

Mandag: Startet uken med en sykkeltur på 11 km etterfulgt av en beintøff intervalløkt. Langintervaller: 2 X 4km - 2 min pause - fart 5:15m/km. Beina var lette og fine så jeg satt opp farten litt. Snittfart på intervallene var på 4:50m/km. Det er helt sykt raskt til å være lille meg med mine korte trege bein. Det som er deilig etter en slik økt, eller etter alle øktene mine er å drikke et stort glass med O´boy! Namnam!

Tirsdag: Hviledag

Onsdag: Nok en helvetes økt (sorry språket men det var helt jævlig). Økten ble gjennomført på idrettsbanen sammen ei venninne fra SkiLøperne. 3 X 3km - fart 4:45-5:00m/km. Tunge og stive bein den siste runden, men jeg er utrolig glad for at jeg klarte å fullføre økten med godt resultat. Jeg hater sånne økter. De får meg til å tenke negative tanker, som: "dette klarer jeg aldri", "nå må jeg stoppe", "hvorfor gjør jeg dette", "jeg får ikke puste". Samtidig gir de meg også positive tanker. "kom igjen, du kommer til løpe fra mannen din", "du kommer til å perse på 5 km igjen!", "du skal få TO glass O´boy hvis du klarer dette!", "verdensmestere har vært nybegynnere en gang!". Det er helt utrolig hva hodet er i stand til å gjøre når du er så tom og sliten og beina er blytunge. Når du trekker pusten hardt inn, en gang, to ganger, prøver å overse de negative tankene, prøver å fokusere på positive ting, kommer selvtilliten tilbake. Plutselig har du stor tro på deg selv igjen og er villig til å presse deg selv enda hardere. Hat og elsk! Jeg hater mens det pågår, men elsker når økten er over. Hat fordi det gjør vondt overalt, og elsk fordi jeg føler at jeg duger og mestrer noe nytt, tungt og utfordrende.

Torsdag: Rolig 10 km - fart 6:21m/km.

Fredag: Rolig 10 km - fart 6:10m/km.

Lørdag: Langtur. Ja, etter min definisjon er alt over 14 km regnes som langtur. Programmet sa 14 km, men pga ukjent segment endte jeg opp med 18 km i vind og kulde. Utfordringen var den sterke vinden som gjorde at kroppen min ble aldri varm. Takker meg selv som kledde meg som om jeg var på Kypros i slutten av juli. Shorts og t-skjorte i 4 varmegrader?! Det er jo helt crazymaddafakka!

Teksten fortsetter under bildet

Søndag: Valgfri økt 10km. Når det står valgfri, leser jeg "ikke hviledag, kom deg ut!". Å avslutte uken med denne økten var virkelig godt for hodet og kroppen. Når du egentlig trodde beina var slitne etter 5 økter, så leverte de mer enn forventet, DET er motiverende og lykke!

Hvordan har uken din vært?

PS. Husk å klappe deg selv på skulderen for den innsatsen du har gjort hver eneste dag. Enten du har gått, løpt sakte eller løp korte turer er det uansett bedre enn ingenting.

Ha en strålende uke videre alle sammen!

-Anna

Publicerat: 2017-04-24 22:21 Kommentarer (0)Målsetting

En realistisk målsetting gir mestringsfølelse, og mestringsfølelse er nøkkelen til økt motivasjon.

img_2245

Å løpe 5 km på 23:10, pers med over 2 minutter, kan jeg påstå at det ikke kunne blitt en bedre start på påskeferien!

Som nybegynner vil jeg si at målsetting er viktig for å opprettholde motivasjonen. Det finnes flere måter å finne motivasjonen på. Hva som fungerer er forskjellig fra person til person. 

Jeg har i løpet av et år lært at å ha en realistisk målsetting gir mestringsfølelse, og mestringsfølelse er nøkkelen til økt motivasjon.

De aller fleste vet at motivasjonen er drivkraften som får oss til å utføre bestemte handlinger og aktiviteter. Det viktigste for meg er at jeg synes det jeg holder på med er gøy og lystbetont. Samtidig er det også viktig å sette seg realistiske mål som er oppnåelige.

Hvilke mål du setter deg er avhengig av hvilken form du er i og hva du ønsker å oppnå. Det kan være et mål om å løpe totalt to timer i uken, et mål om å løpe 10 km i uken, et mål om å delta og fullføre et løp og utallige andre alternativer.

Søndag 2. april løp jeg årets første halvmaraton løp i Fredrikstad. Målet var å perse og jeg klarte å oppnå målet mitt. Kom i mål med krampe i leggene og tærne, men for en fantastisk deilig følelse! La meg likevel presisere at jeg ikke går "all in" i alle løp. Jeg har et par løp i år som jeg er villig til å gi alt fra start til mål, men også noen løp hvor jeg har som mål om å fullføre uten å skade meg underveis. Målet mitt i år er å stryke beina mine, venne dem til å takle ultra distanser (mer om dette kommer i et senere innlegg) og å bli flinkere til å løpe med hodet - overse alle negative tanker som måtte dukke opp under et løp eller en hard treningsøkt. Jeg skal løpe totalt 15 løp i år (kan fort bli flere), hvis jeg skal gi alt hver gang, vil meste parten av tiden min gå til restitusjon. Å delta i løp er spennende og morsomt, men det viktigste og morsomste er all den treningen jeg gjør i forkant. All den gleden jeg får etter hver treningsøkt.

(Teksten fortsetter under bildet)

Fredrikstadløpet - målet var å perse, og jeg klarte å perse med 5 min!

Å være en del av Team Runners World Challenge innebærer at jeg må ha klare mål. (les også Sesongplan eller Team_Runnerswolrdchallenge) Jeg har blant annet som mål å bli sterkere i motbakker, løpe minst to økter i terrenget hver måned, å ha ca to intervalløkter og èn langtur (dvs lengre enn 15 km) i uken.

Mitt neste løp sammen med RWC er Råskinnet. Jeg har tidligere nevnt at jeg gruer meg til dette løpet fordi det er virkelig langt utenfor min komfortsone. Frykten for å bli skadet er stor. Det vil gi negative konsekvenser for kvaliteten på treningen min. Samtidig kan jeg ikke la slike tanker begrense meg. Som alt annet, vil man bli en god syklist må man sykle mye, vil man bli en god svømmer må man svømme mye, vil man bli en god løper må man løpe mye osv. Skal jeg bli sterkere i de områdene jeg føler meg svak, må jeg tørre å møte de. Vi blir sterkere for hver gang vi mestrer motgang. For å takle motgang må vi tørre å gjøre det, tørre å møte det. Det er derfor jeg takket ja til å være med på Team Runner's World Challange. Jeg må være tøffere, komme meg ut av komfortsonen og tørre å delta i noe jeg synes er skummelt. For den som intet våger, intet vinner. Eller er det bare fjørtiårskrisen som har tatt overhånd?

Mitt tips er å sette deg oppnåelige delmål og ha et langsiktig perspektiv på de mest ambisiøse målene. I tillegg bør du loggføre både treningsøkter og konkurranser. Det gjør at du automatisk får delmål å strekke deg etter. Personlig er jeg glad i Strava. Jeg bruker appen som min treningsdagbok. Jeg bruker også appen til å la meg inspirere av andre. Er du litt nysgjerrig på hvordan jeg trener? Ta gjerne en titt på profilen min. Link: https://www.strava.com/athletes/lopeoldemor 

Løpeoldemors metafor: Målsetting i løping er som å spille bowling. Det er sosialt og det er gøy, men det er også litt kult å se hvor man havner på resultatlisten, sant?

Vil avslutte innlegget med å fortelle at jeg har blitt ambassadør for lopeskjort.no. Det passer perfekt for en jåledukke som meg! Så stolt og glad at jeg synes kvikklunsj smaker like digg med papir på! Haha:)

GOD PÅSKE ALLE SAMMEN! 

PS. Spis masse kvikklunsj - det skal jeg!

Kvikklunsj og mariusgenser - Intergrering på høyt nivå!

-Anna

Publicerat: 2017-04-12 22:42 Kommentarer (0)MerLøpeoldemor - Anna Tien Nguyen-Skaret

ASICS FrontRunner Norge. Medlem i Romerike Ultraløperklubb og SkiLøperne. Livlig asiat på 40 år, godt gift og har en datter på 8 år. Jobber med eiendomsforvaltning i Oslo sentrum. Målet med denne bloggen er å inspirere, engasjere og motivere leserne til å komme seg ut av sofaen, holde kontinuitet i løpingen, OG å spre masse løpeglede. Instagram, Twitter, Facebook, Strava: @lopeoldemor Egen blogg: www.lopeoldemor.com

RSS-flöde

ArkivMest lest

EtiketterI bloggen

Anna Tien Nguyen-SkaretMer


Løpere er verken normale eller unormale folk, vi er bare en egen rase som stammer fra forskjellige ... [Läs mer]

Lidingöloppet 2019Mer

Hei. Nå har det gått noen uker siden sist jeg skrev. Da var det slutten av august og jeg hadde ... [Läs mer]

Maria SørbøMer

Endelig var årets høydepunkt her. Maratontur med de beste #høgepålivet jentene, og denne gangen ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser